Всички категории

8-те Най-Добри Безжични Зарядни

Безжичните зарядни съществуват от сравнително дълго време, но едва в последните години станаха по-масови на пазара.


С поддържането на QI технологията за безжично зареждане тези продукти станаха още по-популярни, особено сред потребителите със смартфони. За съжаление има и други технологии за безжично зареждане, което пречи на създаването на стандарт за същото.

Ако имаше стандарт безжичното зареждане щеше да бъде възможно най-гъвкаво и съвместимо с повечето устройства.

Но всеки производител сам избира каква технология да използва и с какви устройства да бъде съвместима тя.

Най-популярната обаче си остава QI технологията и за това си има добра причина – смартфоните.

Лидерите в производството на мобилни устройства Samsung и Apple използват тази технология. Всъщност Samsung бяха първите, които я въведоха, но Apple бързо ги догониха. Така повечето смартфони от среден и висок клас на двете компании поддържат както жично, така и безжично QI зареждане.

Това, разбира се, е добра новина защото не само те произвеждат безжични зарядни по тази технология, ами и много други познати и непознати компании.

Как точно работи безжичното зареждане

Въпреки че е трудно за вярване, безжичното зареждане съществува от повече от сто години. Всъщност Никола Тесла я открива и показва още в края на 19 век. При нея се получават вибрации чрез магнитна връзка и така електричеството се предава през атмосферата. Откритието на Тесла е било революционно.

За съжаление не му е обръщано особено внимание в продължение на десетилетия. Това е било основно заради липсата на учени, които да изпробват и доразвият технологията. Но след години се появява ясна концепция как работи безжичното зареждане и нещата започнали да се раздвижват.

Сегашните безжични зарядни работят на много прост принцип. Медни намотки създават променливо магнитно поле, което изпраща електричеството през атмосферата.

Какво да вземете предвид при избора на безжично зарядно

Форма и размери

Безжичните зарядни се произвеждат в различни форми и размери. Основно има три вида като всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Има модели, които ще ви вършат по-добра работа от други, но това зависи изцяло от личните ви предпочитания.

Преди да решите зарядно с каква форма и размер да си вземете, добре е да вземете предвид как точно ще го използвате, както и смартфона си.

Например, ако искате да използвате смартфона си докато е на зарядното, то тогава ще ви трябва такова със стойка. Хоризонтално безжично зарядно просто няма да ви бъде удобно в този случай. Но ако зарядното ви има стойка, то ще зарежда смартфона ви докато е изправен и пред очите ви.

Така можете да го използвате докато работите пред компютъра или когато ви трябва без нуждата да го махате от зарядното.

Ако пък зареждате смартфона си основно през нощта докато спите, то тогава вероятно хоризонтално зарядно би било по-удобно за вас. Както споменахме, всичко опира до личните ви предпочитания и дали имате намерение да използвате телефона си докато се зарежда.

Нека разгледаме по-подробно всеки от трите вида безжични зарядни според формата и размера им:

Хоризонтални кръгли безжични зарядни

Това вероятно са най-използваните и познати безжични зарядни. Те са като малка кръгла чиния. Зареждането с тях е лесно. Просто поставяте телефона върху зарядното и той започва да се зарежда. Обикновено тези зарядни имат стилен дизайн и са много удобни. Трябва да знаете, че имат и някои недостатъци.

Заради това, че са хоризонтални, докато телефонът се зарежда ще ви бъде трудно да боравите с него или да виждате екрана му, особено ако сте седнали. Като цяло използването на телефона без сваляне от зарядното е почти невъзможно.

Хоризонталните кръгли безжични зарядни са сравнително компактни и нямат голяма зона за зареждане. За оптимално зареждане ще трябва да нацелвате мястото поне докато свикнете. Ако не възнамерявате да ползвате смартфона си докато се зарежда, зарядно от този тип би било повече от достатъчно.

Хоризонтални правоъгълни безжични зарядни


Този тип зарядни са много подобни на предходните. Смартфонът отново се поставя в хоризонтално положение отгоре. Те обаче не са толкова дебели и солидни колкото кръглите. Формата им не е кръгла, а квадратна или по-скоро правоъгълна. Тези зарядни предлагат много по-голяма площ за зареждане. Много модели поддържат и могат да зареждат повече от едно устройство.

Хоризонталните правоъгълни безжични зарядни имат абсолютно същите недостатъци като кръглите. Ако няма да използвате устройствата си докато се зареждат и имате повече от едно, които зареждате безжично – това е по-добрият избор за вас.

Вертикални безжични зарядни (стойки)

За повечето хора това са най-добрите зарядни откъм удобство. Основното им предимство е, че са като стойки за телефон и последният е изправен с екран срещу вас.

Така можете да използвате смартфона си докато се зарежда. Този тип безжични зарядни са отличен избор за всеки, който зарежда устройствата си по всяко време и не иска да се лишава от удобството да ги използва докато са на зарядното.

Скорост на зарежданеЕдно от най-важните неща при безжичните зарядни е скоростта, с която зареждат. Именно тя е причината все още безжичните зарядни да не са толкова масови колкото жичните. Последните зареждат много по-бързо, особено когато поддържат бързо зареждане.

До скоро безжичните зарядни бяха много бавни и не достатъчно адекватен вариант за зареждане на смартфони и други мобилни устройства. За щастие производителите бързо наваксаха и към момента скоростта им на зареждане е повече от приемлива.

Повечето модели на пазара генерират максимална зарядна мощност от 5 вата.

Това е напълно достатъчно, особено ако сте от хората, които зареждат телефона си през нощта. Ако планирате да имате и зареждания през деня, може би все пак е добре да държите и едно бързо жично зарядно под ръка. Ако пък искате непрекъснато да използвате смартфона си докато се зарежда, едно безжично зарядно от 5 вата няма да може да смогне да зареди батерията защото тя вероятно ще се разрежда със същото темпо.

Има и безжични зарядни с мощност от 7.5 вата, които са по-добър вариант от 5-ватовите.

Най-бързите безжични зарядни, които се намират към момента са 15 вата.

Те разбира се ще зареждат с пълен капацитет само ако телефонът поддържа толкова бързо безжично зареждане.  Но като цяло тези зарядни ще зареждат два и три пъти по-бързо съответно от моделите от 7.5 и 5 вата.

Употреба в автомобилИзбирайки безжично зарядно, което може да се използва и в автомобила ще ви спести покупката на още едно специално за там. Много нови автомобили имат USB портове където можете да включите безжичното си зарядно. Просто обмислете къде евентуално можете да поставите зарядното.

Вероятно ще искате да е на централно място, където да виждате телефона добре. Така ще можете бързо и лесно да отговорите на обаждане, да погледнете карта или маршрут от GPS и т.н.

Ако използвате смартфона в колата си, например да си стриймвате музика през блутут, то тогава е добре да имате с какво да поддържате заряда на батерията му. Много хора използват жични зарядни в автомобилите си, но истината е, че те са разсейващи, особено ако се опитате да включите телефона да се зарежда докато шофирате. Затова по-добре е да имате безжично зарядно, на което просто да поставите смартфона си и той да започне да се зарежда.

Имайте предвид, че безжично зарядно под 10 вата може и да не зарежда достатъчно бързо телефона ви, особено ако междувременно го използвате за нещо. Също така проверете дали избраният модел може да се използва в автомобил.

Производител

Много потребители се питат дали не е най-удачно да си вземат безжично зарядно със същата марка като телефона им. Истината е, че няма особено значение. Причината за това е проста. Технологията за безжично зареждане тепърва започва да навлиза масово и да се развива.

Повечето производители на такива зарядни все още не ги ограничават да работят само с една марка или вид мобилни устройства.

Така повечето безжични зарядни, които използват QI технологията са съвместими и с повечето смартфони, които я поддържат. Проблемът е решен още преди да е започнал. В един момент нещата със съвместимостта може и да не са толкова прости, но поне сега все още са. Споменахме QI технологията за безжично зареждане, която към момента е и стандарта.

Но съществуват и други технологии. От Samsung са измислили две – Airfuel и PMA. Но въпреки това QI технологията си остава най-популярната и използвана поне към момента. Съвместима е с повечето смартфони и мобилни устройства.

Зареждане през предпазен калъфДобрите безжични зарядни зареждат телефоните безпроблемно дори при наличието на предпазен калъф или гръб. Най-добрите модели могат да зареждат дори през калъфи с дебелина от 5 милиметра.

Повечето стандартни гърбове и калъфи са с дебелина около 2-3 милиметра, което не би трябвало да е пречка за повечето сравнително качествени безжични зарядни. Имайте предвид, че ако калъфът е прекалено дебел телефонът няма да се зарежда оптимално или дори изобщо. Също така по гърба на телефона не трябва да има метални обекти защото ще блокират излъчването на енергия.

Стига да не използвате прекалено дебел или метален гръб на телефона си не би трябвало да имате проблеми с безжичното си зарядно.

Най-добрите безжични зарядни

Безжичното зареждане промени значително удобството около презареждането на нашите смартфони и мобилни устройства. Именно заради това безжичните зарядни стават все по-предпочитани от потребителите. Вече се срещат и по кафенета, магазини и други обществени места.

Най-вероятно през следващите няколко години почти всеки производител на мобилни устройства ще премине към поддръжката на безжично зареждане.

Но това са предположения за бъдещето. Ако искате да си подсигурите удобство в настоящето, то тогава изберете добро безжично зарядно. Препоръчително е да базирате избора си на прочетеното в това ръководство, както и на личните си предпочитания и бюджет.

За да ви улесним допълнително сме решили да ви представим някои от най-добрите безжични зарядни на пазара към момента.

1. Безжично зарядно устройство за бързо зареждане SamsungОфициално устройство за безжично зареждане за всички мобилни устройства на Samsung, които поддържат технологията. Зарядното е с тегло от едва 167 грама и черен цвят.

Има капацитет на зареждане от 1 ампер/час и работи на 5 и 9 волта изходящо напрежение.
Купи сега

2. Безжично зарядно Huawei CP60Универсално безжично зарядно на китайския гигант Huawei, което работи не само с техните смартфони, но и с всички други устройства поддържащи технологията.

Зарядното се захранва от USB-C кабел, който може да се включи във всеки един USB порт.
Купи сега

3. Безжично зарядно устройство Satechi Trio Charging PadСтанция за безжично зареждане на до три различни устройства. Има вградена защита от прегряване, както и прекъсване на захранването при засичане на метални предмети.

Станцията тежи 368 грама и има изискан дизайн в черен цвят. Захранва се от USB-C кабел.
Купи сега

4. Безжично зарядно Baseus Big Ear Car Holder + Wireless Qi ChargerБезжично зарядно устройство, което е подходящо за автомобили. То е напълно универсално и работи с всички мобилни устройства, които поддържат технологията.

Има светлинен индикатор за работа и поддържа функцията за бързо зареждане за съвместими телефони.
Купи сега

5. Безжично зарядно устройство Xiaomi Mi Charging PadУниверсално безжично зарядно, което има компактни размери и стилен дизайн в черен цвят. Има защита от прегряване, защита от свръхнапрежение и светлинен индикатор, който реагира при зареждане или проблеми с устройството.

Захранва се от USB-C кабел.
Купи сега

6. Безжично зарядно PhilipsБезжично зарядно, което работи с всички смартфони и мобилни устройства поддържащи технологията. Тежи едва 50 грама и има изключително компактни размери.

Захранва се посредством MicroUSB кабел.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Безжично зарядно устройство NokiaЗарядното е на марката Nokia, но може да се използва и за други модели смартфони, които поддържат безжично зареждане. Отличава се с компактен дизайн и светлинен индикатор при работа.

Теглото на модела е едва 60 грама. Захранва се от MicroUSB кабел, който е включен в комплекта и е дълъг 1 метър.
Купи сега

8. Безжично зарядно устройство SPIGEN F305WУниверсално безжично зарядно, съвместимо с всички устройства на водещите марки. Моделът е водоустойчив и ултра-тънък.

Поддържа както нормално, така и адаптивно бързо зареждане за съвместими устройства.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!