Всички категории

6-те Най-Добри Врати Хармоника

Ако ви предстои ремонт на дома и сте пред дилема за какви ли не интериорни решения, то ще ви дадем един съвет – заложете на сгъваеми врати хармоника!

Този тип врати ще създаде ефектност, каквато обикновеният модел никога не би могъл да направи.

Ако сме привлекли любопитството ви, продължете да четете и ще разберете какво имаме предвид!

Вратите хармоника предлагат както практични, така и естетически предимства, така че е разбираемо защо са толкова търсени. Ако искате да направите дома си по-функционален и елегантен, тогава най-добре е да започнете да мислите за такъв тип продукт!

Вратите хармоника са популярен избор, когато се стремите да преградите пространството или да обособите килер вкъщи. Дизайнът им може буквално да свърже две помещения, а в същото време да ги отдели, когато пожелаете.

В по-малки имоти тези врати ще дадат илюзията за пространство и подреденост, каквато с обикновени модели трудно би се постигнала.

Сгъваемите врати превзеха интериорната индустрия през последното десетилетие и продължават да бъдат един от най-популярните избори за повечето домакинства!

Този тип врати са гъвкав избор. Екстериорните модели, например, позволяват и на собствениците на жилища да се възползват максимално от връзката между дома и външното пространство. Съставени от множество „крила“ на вратите, те могат да заемат огромен диапазон от размери на отваряне – обикновено от 1 – 8 метра.

А моделите, които се използват за вътрешната част на жилищата, пък, се предлагат в най-разнообразни размери, а това ви дава още по-добри възможности при избор.

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за вратите хармоника. А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Какво представляват вратите хармоника и как работят?

Дефиницията за сгъваемите врати е, че това са врати, които се отварят чрез плъзгане и са направени от поредица от панели, които се сгъват до стената.

Въпреки че конвенционалните еднокрилни врати са често срещани в повечето съвременни домове, те могат да бъдат доста неудобни, когато се опитвате да използвате максимално пространството в дома си.

По-привлекателна, здрава и уникална алтернатива е вратата хармоника, която се отваря от центъра, осигурявайки пълен изглед и пълен достъп до това, което е зад нея с едно бързо движение.

Вратите хармоника могат да бъдат инсталирани вътре или извън дома ви, като вход към вашата градина или дори като начин да разделите по-голяма стая, без да губите усещането за пространство. Така че по отношение на гъвкавостта наистина няма по-добра алтернатива!

Същност

Както вече споменахме, сгъваемите врати хармоника могат да бъдат вътрешни или външни. Това, на свой ред, означава, че те се различават по своята същност и структура.

Вътрешните врати обикновено се използват за покриване на по-малки пространства като килери, перални помещения или гардероби. А пък външните врати хармоника се предпочитат за свързване на вътрешността на дома с дворното пространство.

Външните сгъваеми врати обикновено са остъклени с големи стъклени панели, които пропускат много светлина. Самата врата се отваря, докато панелите й се сгъват и подреждат до стената като хармоника, за да се възползвате максимално от пространството. Не забравяйте, че ако ще слагате такава врата в двора си, тя трябва да може да издържи на тежки метеорологични условия.

Вътрешните сгъваеми врати са доста по-малки. Те се състоят от 2 или до максимум 6 панела в зависимост от ширината на вашия отвор. Вратите са свързани със специализиран хардуер, който им позволява да се плъзгат и сгъват заедно като хармоника.

Вратите хармоника се предлагат в различни материали като дърво, PVC и алуминий. Дървените врати са особено естетически приятни, а алуминиевите са популярен избор за съвременните жилища. Ще намерите и множество налични цветови опции.

Начин на работа

Вътрешните и външните сгъваеми врати използват проста система за проследяване, която минава покрай свързаните панели. Вратите работят, като се сгъват сами и след това се плъзгат по проследяващата система с помощта на серия от колела или долна система за проследяване.

Повечето сгъваеми врати имат между два и седем панела, всички от които ще бъдат свързани с панти и прикрепени към ролковия път в горната или долната част на вратата (или и двете).

Те са изключително лесни за отваряне, въпреки че се препоръчва да не се увличате твърде много. Ако използвате прекалено голяма сила, в крайна сметка може да издърпате вратите от системата за проследяване.

Кои са основните предимства на вратите хармоника?

Монтирането на врати хармоника е много повече от обикновено подобрение на дома.

Тези врати могат да окажат истинско въздействие върху качеството ви на живот от увеличаването на естествената светлина и чистия въздух, до безпроблемното смесване на отделните домашни пространства.

Това съвсем не са всички важни причини, поради които трябва да обмислите покупката на врати хармоника, но има както минуси, така и плюсове, които трябва да вземете предвид.

Нека обърнем внимание към по-конкретните причини изборът на врата хармоника за дома ви да е отличен избор…

Лесна употреба

Независимо дали искате да замените цяла стена на дома си или да поставите няколко врати между стаите, сгъваемите модели са идеални. Знаете, че традиционните врати трябва да бъдат монтирани върху повдигнати коловози, което създава повишен праг и потенциална опасност от спъване.

От друга страна, вратите хармоника могат да бъдат монтирани наравно с нивото на пода, което премахва тези притеснения и осигурява много по-привлекателно покритие.

Тези врати могат да бъдат инсталирани с различни функции за безопасност за пръсти и удари, за да се предотвратят злополуки, което е добра идея за домове с малки деца. Тъй като вратите са монтирани на релси и имат няколко точки на сгъване, те ще се подреждат спретнато при отваряне.

Поддържането на алуминиеви и UPVC двойни врати в добро състояние е много лесно, тъй като те просто изискват от време на време избърсване с ежедневна почистваща течност, точно както бихте направили за вашите прозорци.

Тъй като тези добре проектирани врати се сгъват и подреждат умно към едната или двете страни на отвора, когато са отворени, хората могат лесно да имат пълна видимост към това, което се крие зад тях.

Те се сгъват грациозно, без това да оказва влияние върху достъпа навън. Нещо повече, сгъваемите врати за двор с нисък праг са брилянтно решение за хора с инвалидни колички и хора с увреждания, които се нуждаят от по-голям достъп с най-малко препятствия.

Универсално интериорнo решение

Съществува погрешно схващане, че вратите хармоника са подходящи само за модерни домове, но в действителност те се предлагат в редица стилове, конфигурации и дизайни, които изглеждат прекрасно в традиционните интериори.

Те могат да подобрят жилища от всякакъв размер, включително изцяло поръчкови дизайни, за да отговарят на нетрадиционните оформления. Вратите могат да се сгъват, както навътре, така и навън, така че можете да изберете коя опция подхожда най-добре на вашия дом.

За дадено пространство може да предпочетете пет или шест тесни панела, или пък да се спрете на врата с 2 панела. По същия начин има няколко различни аранжировки, от които да избирате.

Класическата врата хармоника се състои от комплект от панели, които се отварят от едната страна на вратата до другата. Съществуват обаче и така наречените „френски врати хармоника“, които се състоят от две еднакви по размер половини, които се срещат в средата.

Пълна отваряемост

Основното предимство на вратите хармоника е, че те могат да се сгъват отдясно, почти изцяло отваряйки отвора, на който са разположени.

Конвенционалните плъзгащи се врати, от друга страна, обикновено могат да се отварят само наляво или надясно – около 65 процента.

Джобните врати могат да помогнат. Това са стъклени врати, които се плъзгат в скрити джобове във външните стени, за да отворят по-голяма площ. Недостатъкът е намалената изолация на стените.

Практичност и контрол

Сгъваемата врата има решаващо предимство пред плъзгащата се врата, тъй като може да се сгъва в много по-малко пространство. Това позволява по-пълно разрушаване на бариерата между помещенията на вашия имот.

Плъзгащата се врата не може да бъде сгъната в площ, по-малка от най-малкия панел, докато сгъваемата врата ще седи спретнато, позволявайки на гостите ви лесно да преминават пространството между вашата всекидневна, кухня и градина.

Ще получите различни нива на сгъваемост в зависимост от броя на панелите, от които се състои от вашата врата, и начина, по който са подредени. Като обърнете посоката на вратите си, вие ще създадете малко повече пространство от вътрешната или външната страна на вратата.

Плъзгащите се врати предлагат и по-голям контрол. Те могат да бъдат отворени само няколко сантиметра за лек поглед отвъд, както и изцяло, за да се движите спокойно.

„Врата за движение“ или крило за достъп е опция, която си струва да обмислите, ако изберете врата хармоника, особено ако ще бъде разположена към вашата градина, без да сгъвате целия комплект панели обратно. В зависимост от дизайна, той може да седи като независим панел, закрепен на панти от страната на стената или да бъде част от комплекта на сгъваемата врата.

Естетика

И накрая, стигаме до фактора, който убеждава повечето от нас да инвестират във врата хармоника: те изглеждат невероятно впечатляващо и образуват печеливш централен елемент в почти всеки дом.

Тези врати разполагат с най-новата технология за сгъване и плъзгане, за да ви осигурят безброй години безпроблемна употреба. Със своя гъвкав стил, изглеждат толкова добре, колкото и функционират, което означава, че са идеални за използване, както в стари имоти, така и в съвременни сгради.

Прозрачните вратите хармоника внасят много светлина, което от своя страна прави стаята по-естетически приятна отвътре. А също така правят вашия имот да изглежда съвременен и бляскав отвън.

Кои са основните недостатъци на вратите хармоника?

Както всяко нещо, така и вратите хармоника имат някои недостатъци. Дали обаче са толкова големи, че да ви откажат от инвестицията в тях, предстои да разберем.

Ще ви запознаем с недостатъците на тези врати, за да прецените сами за себе си бихте ли се примирили с тях…

Затруднен достъп

Един предполагаем недостатък на вратите хармоника е, че те затрудняват преминаването от едното помещение до другото. Това би било особено неприятно, ако вратата ви води към задния двор. Ще трябва да отворите цялото нещо – което през зимата може да внесе заледяващ въздух в дома ви.

Ако наблизо има друга врата за достъп, това не е такъв проблем – можете просто да я използвате, когато трябва да излезете за секунда. Ако не разполагате с такава врата, тогава може да помислите за специален вид сгъваема врата, която въвежда друг панел в края на вратата, позволяващ лесно придвижване във и извън дома ви.

Висока цена

Този фактор също може да бъде много относителен. Факт е, че външните сгъваеми врати са голяма инвестиция, но когато говорим за вътрешните модели – цената съвсем не е непосилна.

Дори понякога излиза по-бюджетно да закупите врата хармоника, за да разделите две стаи в дома си, вместо обикновена врата по поръчка например. Сгъваемите врати ви дават голямо разнообразие от размери и съответно не е нужно да се изработва специално за вас. А това допринася и цената да се запази по-ниска.

Кой материал на врата хармоника е най-подходящ за вас?

Вратите хармоника са не само естетически приятно допълнение към всеки дом, но и могат да добавят стойност към вашия имот.

Въпреки това, с толкова много материали, функции за сигурност и налични допълнителни екстри, изборът на перфектния дизайн може да бъде объркваща работа.

Имайки това предвид, нека разгледаме най-предлаганите материали за изработка на сгъваема врата, която отговаря на вашите специфични нужди:

Дърво

Дървените сгъваеми врати съчетават зашеметяваща естествена красота с практичност и издръжливост. Повечето вътрешни врати са изработени от дърво поради отличното си звукопоглъщане и разумна цена. То също е популярен материал за външна врата, въпреки че е необходимо допълнително внимание.

Bi fold doors opening up to rear courtyard of contemporary Australian home

Вратите хармоника могат да бъдат изработени от много различни видове дървесина, като най-често срещаните са твърда дървесина като дъб поради тяхната издръжливост, продължителност на живот и изолационни свойства.

Предимствата на дървените врати са следните:

 • Естествена изолация – те използват въздушни джобове в клетъчната структура на дървото, за да създадат естествена бариера между топлината и студа.
 • Персонализиран стил – дървената врата ще подхожда на модерни и традиционни домове и може да бъде лакирана или боядисана в почти всеки цвят. Може да искате дървото на вратата да съвпада с дървото във вашата кухня или да предпочетете белите врати, за да съвпадат с други врати и прозорци в дома ви.
 • Отлично поглъщане на звука – дървото също така поглъща звука, така че може да създаде по-тихи стаи или пък външните врати могат да приглушат звука отвън.
 • Екологично чисти – процесът на производство на дървен материал изисква по-малко изкопаеми горива в сравнение с други материали.

Алуминий

Много хора предпочитат да изберат алуминиеви рамки на сгъваемите врати, защото той няма да се усуква или разпада поради стареене или когато е изложен на атмосферни влияния.

Освен това, тъй като алуминият е здрав и лек, рамката може да бъде много тясна, за да се увеличи максимално количеството стъкло във вратата. Това позволява повече светлина в стаята и осигурява минимлистична визия за по-съвременни имоти.

Алуминиевите врати не изискват високо ниво на поддръжка и могат да бъдат прахово боядисани във всякакъв цвят или убедителен ефект на дърво.

Въпреки това е силно препоръчително да почиствате вашите алуминиеви рамки с топла вода, мек почистващ препарат и мека кърпа или гъба. В допълнение, грозните следи върху праховото покритие могат да бъдат премахнати с помощта на неабразивен течен крем за почистване.

Предимствата на алуминиевите врати са следните:

 • Изградени са така, че да издържат и едно от най-големите предимства при избора на този тип материал е, че има отлично съотношение здравина към тегло. Те изискват много малко поддръжка и гарантирано издържат изпитанието на времето.
 • Рамките са прахово боядисани, което означава, че никога не трябва да се пребоядисват. За разлика от дървото, този дизайн е по-малко податлив на влиянието на елементите и тези врати няма да изгният или деформиран.

UPVC

UPVC обикновено е най-бюджетният вариант на материал за рамки на сгъваемите врати. Той е лесен за поддръжка и подходящ за всякакъв тип среда. Стандартният цвят на UPVC е бял, но има и редица други налични цветове, включително ефекти на дървесина.

PVC вратите са сред най-достъпните опции на пазара и изискват малко поддръжка, което ги прави идеални при привеждане на разходите до минимум. Единствената необходима поддръжка е годишно почистване.

Предимствата на uPVC вратите са следните:

 • Рамките на uPVC двукратните врати обикновено имат малко по-голям профил, за да създадат здрава рамка, която е малко по-широка на външен вид. Препоръчват се за по-тесни отвори, но могат да станат проблематични при по-широко приложение.
 • Висококачествена PVC врата хармоника от реномирана компания ще има отлични свойства на топлинна ефективност. Ако минава на мястото на стари врати на вътрешния двор, е много вероятно инсталирането му да ви спести от сметките за енергия.
 • uPVC се предлага в голямо разнообразие от стилове и цветове, така че можете да приспособите своя избор, за да отговарят както на вашите лични вкусове, така и на съществуващите прозорци и врати във вашия имот.

Какво трябва да имате предвид, когато купувате врата хармоника?

Когато инвестирате в обновяване на дома си, има много фактори, които трябва да се вземат предвид. За да е по-дълготрайна една инвестиция, е нужно да бъде обмислена и добре предприета.

Сгъваемите врати са точно такава инвестиция. За ваше улеснение, ще ви дадем няколко ключови елемента, за които да внимавате, преди да направите своята поръчка:

Размер

За да решите какъв размер на сгъваеми врати ви трябва, първо трябва да прецените отвора, в който влизат вратите.

Много е важно да се остави малко място за монтиране (наречено толеранс на монтаж) – около сантиметър и половина. Така че, след като измерите, действителният размер на вратата, която поръчате, ще бъде размерът на отвора минус толерансът на монтиране както на височината, така и на ширината. Това важи независимо дали избирате алуминиеви, винилови или дървени сгъваеми врати.

За да сте сигурни, че поръчвате правилния размер, препоръчваме ви да наемете строителен професионалист — като архитект, строител или строителен инженер — за да вземете измерванията. Те ще ви посъветват каква част от стената да замените с двукратни врати и колко място за стената да оставите около вратата.

Cosy gas log fire in architect designed modern luxury open plan family home

Въпреки това, ако искате да получите първоначална представа за размера на вратата, от която се нуждаете, трябва да направите някои измервания, съгласно следните стъпки:

1. С голям нивелир измерете диагоналите на отвора от ъгъл до ъгъл, за да проверите дали отворът е равен.

2. Измерете ширината на отвора в горната, долната и средната част. Измерете височината от двете страни и в средата. Направете най-малките измервания и извадете сантиметър и половина (толерансът на монтажа), за да получите размера на вратата, която трябва да поръчате.

3. Помислете дали вратите ще се отварят навътре или навън и се уверете, че ще има достатъчно място за това.

Конфигурации

Конфигурацията на вашите сгъваеми врати се отнася до броя на панелите във вратата, както и как ще се отварят (навътре или навън). Например, можете да имате пет панела във вашата врата, като всички се отварят по един начин, или можете да имате два панела, отварящи се в една посока и три панела в противоположния. Как ще конфигурирате панелите си, зависи от размера на отвора и пространството между стаите, което имате около панелите.

Ако купувате екстериорна сгъваема врата, може да помислите за водеща врата, която да се отваря сама, без да е необходимо да отваряте всички други панели.

Цветове

Сгъваемите врати се предлагат в различни цветове, така че вероятно ще можете да намерите такава, която да допълва цветовете на вашия интериор.

Например, можете да избирате между атрактивни плътни цветове или метални нюанси за футуристичен, модерен външен вид. Можете също така да получите двойно сгъваеми врати в класически покрития с дървесни зърна и дори да имате панели с различен цвят от двете страни.

Цена

Както бихте предположили, цената на врата хармоника може да варира значително от една марка до друга. Поради начина, по който се продават вратите (директно от фабриките, през магазини, чрез дилъри), може да има различни слоеве от хора, които искат своя „дял от пая“.

Като цяло, колкото по-близо можете да стигнете директно до фабриката, толкова по-добра ще бъде цената.

За съжаление, разходите за поддръжка на големите плъзгащи се врати и по-малките такива могат да бъдат еднакви. Това означава, че те са по-податливи на проблеми, които влияят на тяхното функциониране с течение на времето. Когато избирате вашата система за врати, ще искате да имате предвид тази цена.

 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за врати хармоника на пазара в момента…

1. Marley New GenerationВратите хармоника Marley заемат едни от челните места в класациите на най-търсените продукти. Този модел не е изключение. Тази сгъваема врата е изработена от непрозрачно стъкло, а конструкцията е от PVC ламели. Благодарение и на матовото си покритие, тя е изключително устойчива на надраскване. Подходяща е за отделяне на малко помещение, като има възможност за удължаване до 400 см в ширина чрез закупуване на допълнителни ламели. Затварянето на вратата става посредством закопчаване. Монтира се в съществуваща дървена каса за интериорна врата или на вече подготвен отвор. Ширината й е 86 см, височината – 206 см, а дебелината е едва 1.1 см.
Купи сега

2. Italbox Aurora LargeАко пък сте в търсене на врата с магнитно затваряне, то моделът Italbox Aurora Large би бил прекрасен вариант за вас. Материалът, от който е изработена е PVC. Размерите на тази врата са 85 cм ширина и 203 см височина. Все пак не забравяйте, че за да я монтирате, трябва да разполагате с по-голямо налично пространство, а именно 100 см ширина. Монтажът е изключително лесен и не се изисква опит или професионални умения, за да се справите. Важно предимство е, че механизмът за отваряне може да се позиционира по избор – дали да бъде наляво или надясно. Затварянето на вратата се извършва чрез магнитно свързване между дъските с PVC профила.
Купи сега

3. HomeMax Натурален ОрехТази сгъваема врата ще донесе истински уют и топлина в дома ви, благодарение на цвета си – като истински орех. Освен това, ако сте в търсене на по-бюджетен вариант, този със сигурност ще ви се стори удачен. Размерите на вратата са 82 см ширина и 200 см височина. Това я прави подходяща за не много големи отвори, разположени във вътрешната част на дома ви. Кой е казал, че красивите интериорни решения не могат да бъдат добри за джоба?
Купи сега

4. SolatВратата хармоника Solat се предлага ж класическите цветове – черно и бяло. Това я прави търсена сред любителите на модерния стил в интериорния дизайн, както и за хората с по-дръзки цветови предпочитания. Тя е изработена от PVC панели, а затварянето се осъществява с магнити. При закупуване на този продукт, получавате още водеща горна релса 1700 мм, 2 бр. каси, дръжки и магнит за затваряне, който е вграден. Отделните елементи са свързани с панти. Друг страхотен плюс на тази врата е, че може лесно да се реже във височина при необходимост, така че да пасне на всяко помещение. Размерите й са 215 см х 84 см х 10 мм.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. MARLEY PRESIDENTКакто вече споменахме, сгъваемите врати хармоника MARLEY са много търсен продукт. Моделът President се отличава със своята масивност и изящна изработка. Тя е изработена от висококачествена, устойчива на надраскване пластмасова конструкция, състояща се от двустенни, остъклени, оребрени PVC профили. Въпреки, че е пластмаса, вратата е качествена имитация на бук, което я прави по-търсена, но и по-бюджетна от истинското дърво. Състои се от дръжка и заключване, а затварянето е посредством закопчаване. Размерите на вратата са 86 им х 205 см х 1.1 см. Но могат спокойно да бъдат увеличени чрез закупуване на допълнителна ламела.
Купи сега


6. Marley New GenerationИ на последно място, но и по-важност, последният модел от серията MARLEY е New Generation. Тази сгъваема врата внася съвсем различна интериорна нотка във вашия дом. Тя е остъклена, с мотив матирано стъкло на прозрачни точки. Тя несъмнено е най-елегантното решение за затваряне на малки или преходни помещения! Конструкцията й е от PVC ламели и непрозрачно стъкло. Отварянето се осъществява чрез плъзгане и е изключително устойчива на надраскване. Ширината й е 86 см, а височината – 206 см. Този модел също има опция за удължаване до 400 см в ширина чрез закупуване на допълнителни ламели. Монтира се в съществуваща дървена каса за интериорна врата или на подготвен отвор.
Купи сега

3/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
 1. Бранимир Статев пише

  Какъв и механизмът за плъзгаща,сгъваема дървена врата с дебелина 4см и дължина 2,9метра?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!