Всички категории

8-те Най-Добри Зарядни за Акумулатори

Собствениците на автомобили имат много грижи около поддръжката им през годината и една от тях е изправността на акумулатора.


Когато зарядът в един акумулатор падне значително няма как да запалим. Смяната на същия пък отнема време, а освен това е сравнително скъпа.

Затова и не малко производители на пазара предлагат продукти, чиято цел е да заредят или поддържат нивата на заряд в акумулатора.

Така едно зарядно може да се окаже особено полезно за моментите, в които акумулаторът ви се изтощи прекалено и не можете да запалите. А още по-хубавото е, че дори акумулаторът да е напълно за смяна, няма да останете без автомобил, защото много модели зарядни имат и опция за подаване на нужния стартов ток за запалване.

Видът на превозното средство, което управлявате и колко често възнамерявате да използвате зарядното за акумулатор са важни фактори при избора.

Но ако все пак не разбирате особено и не знаете как да подберете най-правилното зарядно – в даден момент при разглеждането на различните модели може и да се объркате значително.

Именно заради това в нашето подробно ръководство ще ви представим всичко по-важно, което трябва да знаете за зарядните за акумулатор.

А накрая ще намерите и списък с най-добрите зарядни на пазара, в случай че директно искате да поръчате такова без излишно затормозяване в четене.

Видове зарядни за акумулатор


Въпреки че повечето зарядни са стандартни, някои модели могат да бъдат малко по-специализирани откъм функционалност. Реално и те могат да заредят акумулатор, но основната им цел обикновено е по-различна.

Доста често разликата е свързана с това как самото зарядно взаимодейства с акумулаторът когато е на различни нива на зареждане.

Важното е да запомните, че не всички видове зарядни са предназначени за зареждане на напълно изтощен акумулатор.

По същия начин други зарядни пък са предназначени да заредят изключително разреден акумулатор, който вече е за смяна.

Зарядни за поддържане на заряда

Това е “средният” вариант що се отнася до различни видове зарядни за акумулатор.

Този вид зарядни не могат да заредят един напълно изтощен акумулатор или пък ще възстановят клетките му.

Вместо това те са предназначени за поддържане заряда на акумулатора, така че той да не се изтощава напълно. Също така предлагат известна поддръжка на клетките.

Имайте предвид, че този вид зарядни обикновено не могат да се справят с по-сериозните проблеми, които възникват с акумулаторите. Освен това различните модели често са ограничени откъм вида акумулатори, с които са съвместими.

Стандартни зарядниТова е стандартният вид зарядни за акумулатор и съответно най-много хора предпочитат именно такива модели.

Тези зарядни работят с повечето видове акумулатори, с различно напрежение и различен ток.

В крайна сметка ако искате да заредите стандартен автомобилен акумулатор, зарядно от този вид ще се справи с това. Хубавото на стандартните зарядни е, че са направени да зареждат и напълно изтощени акумулатори. Освен това те обикновено са по-евтини от други видове и са съвместими с най-много видове акумулатори.

Зарядни за възстановяване на заряд и клетки

Това е най-рядко срещаният вид зарядни.

Целта им е да възстановят целия акумулатор като премахват различните натрупвания в клетките и те могат отново да поддържат оптимален заряд.

Този резултат се постига чрез различни манипулации от зареждащата енергия, която след това или преподрежда съставните части на клетките или разгражда страничните отлагания в тях. Очаквано този вид зарядни е най-скъпият на пазара и е препоръчително да се спрете на такъв модел само ако имате повече превозни средства.

Ако нямате поне няколко автомобила, може би ще ви излезе по-евтино да си вземете стандартно зарядно и когато е необходимо – нов акумулатор, вместо да инвестирате в този вид зарядни.

Фази на зареждане


Фазите на зареждане могат значително да подобрят представянето на зарядните за акумулатор, но това не винаги е така. Обикновено едно зарядно с различни фази на зареждане може първо да разчете електрическите сигнали от акумулатора и да ги декодира, за да определи какво е състоянието на заряд в тях.

След това зарядното регулира настройката си за зареждане, за да бъде тя най-оптималната за конкретния акумулатор и да може да реагира при евентуални проблеми.

Най-често срещаната фаза след тази на стандартно зареждане е тази за поддържане на заряда, която въпреки името си не винаги се отнася до това.

В повечето случаи при тази фаза зарядното определя какъв е постоянният ток в акумулатора и след това го зарежда до тази степен и не повече.

Размери

Преди години когато се споменаваше зарядно за акумулатор хората бяха свикнали то да е голямо и тежко колкото самият акумулатор. Това правеше поддръжката на последния сравнително трудна и неприятна.

За щастие обаче сега нещата не стоят по подобен начин и зарядните са много по-леки и компактни, като някои модели могат дори да бъдат колкото дланта на ръка.

Компактните размери могат да донесат много повече предимства, а не само по-голямо удобство.

Например ако използвате акумулатор, за да захраните нещо по-различно от превозно средство. Има множество неща, за които може да се използва акумулатор в домашни или промишлени условия. В подобна ситуация едно компактно зарядно може да се включи и закачи директно към акумулатора и да остане така през цялото време.

Ако размерите на зарядното са достатъчно малки, подобна задача ще е много по-лесно постижима и същото няма да заема прекалено много място.

Защита и издръжливост


За разлика от акумулаторите самите зарядни не са толкова добре защитени от външни влияния. Обикновено едно зарядно се състои от кабели и основна платка, както и трансформатор, който да преобразува напрежението.

Както можете да си представите зарядните не са толкова добре защитени и съответно не можете да очаквате да бъдат и прекалено издръжливи. Обикновено могат лесно да се повредят при удар, изпускане или при влияние на външни елементи.

Най-често вашите най-големи грижи трябва да бъдат достъп на вода и прах.

Понякога топлината също може да бъде проблем, но това лесно може да се предотврати. Защитата от вода и прах при някои модели е налична и тя се определя със съответния IP рейтинг по стандартизирана система.

Ако възнамерявате да използвате зарядното си във всякакви условия, тогава по-добре е да обмислите покупката на по-добре защитен модел.

Често задавани въпроси

Колко време отнема зареждането на един акумулатор?

Времето за зареждане на акумулатора зависи от това колко мощно зарядно използвате.

Зарядните с повече ампери зареждат сравнително бързо, докато моделите с малко ампери могат зареждат по-бавно и равномерно.

Скъпо зарядно с 40 ампера може да зареди един по-малък акумулатор за броени минути, ако не е силно изтощен. Евтин модел с 2 ампера може да зарежда и за повече от 24 часа.

Какъв е най-добрият начин за зареждане на един акумулатор?Когато зареждате акумулатора си може да ви се наложи да го извадите от превозното средство.

Обикновено за това ще ви трябват инструменти. Ако пък зареждате без премахване от превозното средство, уверете се, че всички системи и светлини са изключени преди да започнете.

Уверете се, че зарядното също не е включено и след това го закачете за акумулатора. Стремете се да не обърнете двата полюса на зарядното и акумулатора – плюсът трябва да е закачен към плюсовата клема, а минусът към минусовата.

След това вече можете да включите зарядното и да започнете зареждането. Ако е възможно следете процеса на зареждане и когато той приключи – спрете зарядното.

Може ли напълно изтощен акумулатор да бъде зареден?

В повечето случаи дори напълно изтощен акумулатор може да се зареди.

В някои по-редки случаи това може да стане само с използването на кабели и подаване на ток от друг автомобил. Но повечето пъти ще ви се наложи да използвате зарядно за акумулатор.

Понякога напълно изтощените акумулатори могат да имат мъртви клетки. В такива случаи няма как да бъдат презаредени със стандартно зарядно. Може да се опитате със зарядно за възстановяване на клетките, но няма гаранция, че и с него ще има резултат.

Обикновено решението е покупката на нов акумулатор.

Мога ли да оставя акумулатора на зарядно през нощта?

Да, можете да зареждате акумулатора си през нощта.

Но в такива случаи е препоръчително зареждането да става на ниски ампери, т.е. да бъде бавно. При зареждане на 2 ампера може да чакате над 24 часа за пълното зареждане на акумулатора, но при повече ампери ще отнеме значително по-малко.

Не е препоръчително да зареждате цяла нощ на повече от 5 ампера. В противен случай рискувате да презаредите акумулатора, а това също не е добре.

Какво ще стане ако забравя акумулатора на зарядното?Ако оставите акумулатора да се зарежда за прекалено дълго можете да очаквате той да се повреди.

Просто след като го свалите има голям шанс той да е напълно умрял. Това се получава при прекалено дълго презареждане, което е по-трудно при зарядно с малко ампери, но става значително по-бързо при модел зареждащ на високи ампери.

Вещество наречено електролит отговаря за проводимостта на акумулатора. Електролитът обикновено е в течна форма, но прекомерното зареждане превръща водорода и кислорода в него в газове.

Така се губи проводимостта, а дори ако се презарежда акумулаторът прекалено дълго има риск газовете да го подуят и пръснат.

Мога ли да оставя работещото зарядно без надзор?

Няма абсолютно никакъв проблем да оставите без надзор зарядното докато зарежда.

Обикновено отнема между 12 и 24 часа за пълното зареждане на акумулатора и никой няма да очаква от вас постоянно да стоите наоколо и да наблюдавате какво се случва. Самите вие също едва ли бихте искали да го направите.

Можете спокойно да оставите всичко както си е, просто се постарайте да не презаредите акумулатора. Вече уточнихме защо това не е препоръчително. Обърнете се към ръководството на акумулатора и/или зарядното, за да разберете колко точно да го зареждате.

Как да разбера какъв е зарядът на акумулатора?

Напълно зареден акумулатор трябва да показва при замерване около 13.7 или 13.8 волта.

Разбира се, това може да варира според модела на акумулатора, но дори и малко над или под тези граници е приемливо.

Когато при замерване виждате стойности от около 12.4 волта, това означава, че акумулаторът има около 75% заряд. На 12 волта акумулаторът е едва на 25% заряд, а всичко под 11.9 волта обикновено означава, че трябва да се зареди.

За да премерите напрежението в акумулатора ще ви трябва обикновен мултиметър.

Как да разбера кога акумулаторът ми е за зареждане?

Има множество “симптоми”, които могат да ви предупредят, че акумулаторът има нужда от зареждане.

Един от най-честите е когато светлините са слаби – това се отнася както за фаровете, така и за плафоните в автомобила и дори екрана и цифровите показатели на таблото.

Също така се наблюдава и щракащ звук при запалване.

Ако пък акумулаторът пада бързо дори и след като е бил добре зареден, това може да означава, че вече е време за нов. Подаването на повече газ при запалване или бавно завъртане на стартера също са признаци на изтощен акумулатор, а понякога и на умиращ такъв.

Как да заредя акумулатора си докато съм на път?Понякога се случва да сте на път и да спрете някъде, а след това да не можете да запалите заради изтощен акумулатор.

Обикновено чифт кабели са най-удачният вариант, просто ви трябва друг шофьор, който да ви подаде ток.

Имайте предвид, че не всеки носи кабели със себе си, затова е добре вие самите да имате един комплект в автомобила си. Най-често акумулаторът може да се изтощи по време на път ако сте отбили за кратко някъде и сте забравили фаровете си пуснати или вратата ви не е била добре затворена.

Мога ли да заредя изтощен акумулатор докато шофирам?

Да, това е възможно.

Всеки автомобил има алтернатор и ако той е изправен – ще може да зареди акумулатора докато шофирате. Времето за достатъчно зареждане зависи от това колко изтощен е акумулаторът и колко дълго ще шофирате.

Ако автомобилът се кара веднъж седмично, обикновено продължително каране от около 20 минути би било достатъчно за дозареждане на акумулатора. Така ще сте сигурни, че поне до следващата седмица няма да имате проблеми със запалването заради акумулатора.

Зареждането отразява ли се негативно на акумулатора?

Ако зареждате акумулатора си правилно – то процесът няма да нанесе каквито и да било щети, освен минимално износване (което така или иначе се случва по други начини).

Използването на кабели за подаване на ток могат да износят алтернатора, но това е неизбежно. Заради рисковете за алтернатора е най-добре сами да зареждате акумулатора си и да не опирате до това някой да ви дава ток с кабели.

Също така презареждането на акумулатора може да го повреди. Не го оставяйте на зарядно за по-дълго от необходимото, в противен случай може да го износите значително, да го повредите или дори да гръмне.

Трябва ли да зареждам нов акумулатор?

Обикновено няма причина да искате да заредите нов акумулатор.

Всеки нов акумулатор се продава с почти 100% заряд, така че трябва само да го монтирате.

Ако все пак имате притеснения или вашите замервания показват друго – няма нищо лошо да го закачите за зарядното за известно време. Все пак може да се случи някой нов модел акумулатор да е изгубил малко от заряда си докато е стоял по складовете или в магазина. Но това се случва сравнително рядко.

Какво напрежение се счита за ниско?

За нисък заряд се счита напрежение на акумулатора под 12.4 волта – обикновено точката под 75% заряд.

Добре е да се стремите да поддържате напрежението над 12.4 волта по един или друг начин.

Това обаче не означава, че акумулаторът задължително е за зареждане или че колата ви няма да запали. В момента, в който напрежението падне под 11.9 волта – тогава вероятно ще имате проблеми и шансът да не запалите е изключително голям. Тогава вече трябва задължително да заредите акумулатора.

Как да поддържам заряда в акумулатора си?

Най-добрият начин е да карате редовно автомобила си и това да не е на прекалено къси разстояния.

Когато шофирате алтернаторът зарежда акумулатора, освен ако той самият не е повреден или не сте шофирали прекалено малко.

Ако нямате възможност да карате редовно или го правите, но на кратки разстояния – тогава зарядното за акумулатор е вашият най-добър вариант.

Най-добрите зарядни за акумулатори

Както стана ясно от това ръководство няма зарядно, което да бъде подходящо за всеки един потребител.

Всеки ще има нужда от нещо различно според личните си предпочитания и бюджет. Въпреки това, за да ви помогнем и улесним максимално сме решили да ви представим някои от най-добрите зарядни за акумулатори.

Просто изберете модела, който е най-подходящ за вас и бъдете сигурни, че няма да съжалявате и нито пък ще останете без автомобил когато имате най-голяма нужда.

1. Зарядно устройство за акумулатор Einhell CC-BC10Е


Този модел работи на 230 волта и зарядното му напрежение е 12 волта. Зарядният ток е 7.1 ампера и може да достигне пик от 10 ампера.

Подходящ е за използване за зареждане на акумулатори от 5 ампер/часа до 200 ампер/часа. Зарядното е портативно и е препоръчително да се използва само за домашна употреба.

Възможност за автоматично зареждане на акумулатора докато не е напълно зареден. Теглото му е 2.8 килограма.
Купи сега

2. Зарядно за акумулатор BOSCH C3


Зарядното е с напълно автоматично зареждане и дори не изисква демонтаж на акумулатора от превозното средство. Има вградена защита и индикация при погрешно свързване на полюсите.

Подходящо е за зареждане на отворени и затворени акумулатори с оловна киселина от 1 ампер/часа до 120 ампер/часа. Моделът може да зареди акумулатор до почти 100% от капацитета му.

Има четири режима на зареждане за различни акумулатори и различно състояние на заряд и разряд. Защитата от презареждане позволява на устройството да премине в режим на поддържане на заряда веднъж след като акумулаторът е напълно зареден. Зарядното е изключително леко и преносимо, подходящо най-вече за домашна употреба.

Има индикатор на заряда и максималният му ток на зареждане е 3.8 ампера.
Купи сега

3. Зарядно устройство токоизправител за автомобилен акумулатор Amio К5500


Моделът е адаптиран за зареждане на 12-волтови акумулатори и има предпазител за къси съединения.

Оптимално може да се използва за акумулатори до 100 ампер/часа. Захранващото му напрежение е от 220 до 240 волта, а зарядното напрежение е 12 волта.

Минималният ток на зареждане е от 1 до 6 ампера, а пиковият е 10 ампера. Устройството е портативно и е препоръчително да се използва за домашна употреба. Тежи едва 1.2 килограма.
Купи сега

4. Зарядно устройство за акумулатор Einhell CC-BC 4 M


Зарядното се захранва от 220 до 240 волта и зарежда на 6 и 12 волта.

Подходящо е за акумулатори от 3 ампер/часа до 120 ампер/часа. При 6 волта зарежда с 2 ампера, а при 12 волта с 2 или 4 ампера.

Разпознава автоматично номиналното напрежение на зареждания акумулатор и съответно зарежда до толкова и автоматично спира. Има микро процесор, който контролира зареждането чрез многоетапни цикли. Функция за бавно зареждане, за да не се износва допълнително зарежданият акумулатор.

Защита срещу презареждане, късо съединение и грешна поляризация. Вграден дисплей, който показва зарядното напрежение и статуса на зареждане.

Зарядното устройство Einhell CC-BC 4 M представлява интелигентна система, контролирана от микро процесор с многоетапен цикъл на зареждане.

Подходящо е за всички стандартни 6V/12V акумулаторни батерии на превозни средства. Бавно зареждащата функция не уврежда батерията и удължава живота ѝ, особено при сезонни превозни средства.

Защитата срещу презареждане, късо съединение и грешна поляризация предотвратява увреждане на зарядното. Уредът разполага с напълно изолирани полюсни клещи и вградени скоби за монтиране към стена.

LCD дисплеят показва зарядното напрежение и статус на зареждане, като по този начин се получава информация за текущото състояние на батерията.
Купи сега

5. Зарядно за акумулатор 2Drive 93306


Този модел работи на 220-240 волта и зарядното му напрежение е 12 волта. Зарядният ток е 5 ампера и може да достигне пик от 7 ампера. Може да зарежда акумулатори от 5 ампер/часа до 120 ампер/часа.

Зарядното е портативно и е препоръчително да се използва само за домашна употреба.

Възможност за автоматично зареждане на акумулатора докато не е напълно зареден. Теглото му е 10 килограма.
Купи сега

6. Зарядно за акумулатор Güde Start 230


Това е професионална електронна зарядна станция за 12-волтови акумулатори с вграден дигитален амперметър, която има функция за зареждане, бързо зареждане и подаване на ток за запалване.

Ефективният ток на зареждане е 20 ампера и може да се използва за акумулатори с номинален капацитет до 200 ампер/часа и минимален от 36 ампер/часа.

Има вградени защити срещу обръщане на полярността, от късо съединение, термозащита с 50-амперов бушон. Устройството тежи 8 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Зарядно и поддържащо устройство NOCO Genius G1100


С това зарядно устройство можете да зареждане напълно изтощени акумулатори до 40 ампер/часа. То е изключително портативно и зарежда автоматично, като освен това има функция за поддържане на заряда.

Може да се използва за акумулатори на 6 и 12 волта и до 40 ампера. Възстановява дори дълбоко разредени акумулатори.

Има технология със защита срещу обратна поляризация и окъсяване на клемите. Включена защита срещу презареждане и претоварване. Разширена диагностична индикация за повредени акумулатори.
Купи сега

8. Зарядно за акумулатор Troy Т19000


Моделът е автоматичен и при напълно зареден акумулатор спира зареждането.

Има здрава метална основа и е подходящ само за оловни акумулатори с номинално напрежение от 6 и 12 волта.

Изходящият ток е 6.5 ампера и пиков от 8 ампера. Зарядното е подходящо за домашна употреба и тежи 2.75 килограма.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!