Всички категории

6-те Най-Добри Пердета и Завеси

За всеки човек е важно домът му да излъчва уют и топлина, да му носи спокойствие и сигурност.

Декорацията вкъщи играе ключова роля за постигане на тези усещания, а един от най-важните елементи на домашния комфорт са именно пердетата!

Завесите в дома имат множество практически предимства. Сред тях най-ключови са регулиране на слънчевата светлина, изолация от топлина и студ, неприкосновеност на личния живот през нощта и защита от прах отвън.

Освен това, пердетата оказват огромно влияние и върху цялостната естетика на стаята. Те обособяват специфична атмосфера на помещението, поради което е важно да намерите перфектната завеса за вашето пространство.

Удобствата на завесите са многобройни и въобще не преувеличаваме! А разнообразието им – неописуемо.

Ако сме успели да привлечем вниманието ви, то ви съветваме да останете с нас, защото най-интересното предстои!

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за пердетата и защо са ви нужни.

А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара, които да превърнат жилището ви в дом!

Какви са предимствата на пердетата?

През последните години пердетата се завърнаха бляскаво на сцената на домашния интериор. Дълго време те бяха “измествани” от щорите и много хора смятаха, че не е нужно да си купуват и завеси.

За радост, обаче, необходимостта от пердетата надделя и всички ние осъзнахме, че ако те липсват в дома ни, той винаги ще бъде незавършен.

Пердето е сърцето на интериорния дизайн, в което и да е помещение…

Именно то придава топлина и уют и прави всяко жилище дом. Всеки дизайнер може да потвърди, че стая без перде не е довършена….

И ако все още се съмнявате, тук ще ви представим най-големите предимства на пердетата, които не са за подценяване…

Дават уединение

Една от основните характеристики на пердетата е да защитите вашето лично пространство и сигурност. Поставянето на завеси в спалнята или хола ви е разумен избор, за да предотвратите непознати да надникнат в уюта на вашия дом.

Понякога може да бъде доста досадно и неудобно, особено ако живеете на по-ниски етажи, затова изберете пердета, които да покриват прозорците ви, и които ще отклоняват външните лица.

Завесите също могат да се използват за създаване на обособена зона. Завесата за разделяне на стая може да ви помогне да отделите зоните, без да ограничавате пространството.

Другите опции за разделяне на помещенията обикновено правят стаята по-малка, докато завесите в хола са гъвкави и могат лесно да бъдат изтеглени, за да разделят площта, когато е необходимо.

Филтрират или блокират светлината

Друго съществено предимство от наличието на перде за прозорец е, че можете да контролирате количеството слънчева светлина, влизащо във вашата стая.

Независимо дали искате да осветите стаята с естествена светлина или искате да блокирате пряката слънчева светлина, която може да бъде вредна, пердетата могат да ви помогнат да управлявате интензивността ѝ.

Ако искате да разведрите хола си през деня, но мислите какво да направите, за да въздържате външни лица да гледат през отворения ви прозорец, идеалното решение са прозрачните завеси.

Прозрачната завеса е особено подходяща за филтриране на светлина, когато искате да имате малко слънчева светлина, като същевременно запазите поверителността си.

Ако пък искате да спите без слънчевата светлина да ви събужда рано сутрин, използвайте завеси, блокиращи светлината напълно, а именно така наречените блекаут пердета.

Спестяват електричество

Повече от половината топлина или охлаждане, генерирани от вашите електрически уреди, изтичат през прозорците ви. Използването на завеси от пода до тавана е ефективно решение, което подпомага контрола и управлението на вътрешната температура.

Термичните завеси ви помагат да запазите топлината в стаята при хладно време. През лятото можете да подобрите работата на климатика в стаята, като предотвратите изтичането на хладен въздух през прозореца.

Енергийно ефективните завеси имат подплата отзад, за да се предотврати загубата на хладен или топъл въздух. Също така директната слънчева светлина, идваща през прозореца, значително загрява стаята, следователно използването на изолирани завеси във вашия хол или спалня също е енергийно ефективно решение.

Вашите отоплителни или охлаждащи устройства ще изискват по-малко енергия, за да поддържат стаята ви на предварително зададена температура, което ще намали сметките ви за електричество и ще спести енергия.

Носят комфорт

Пердетата могат да придадат топло и комфортно усещане на всяко пространство. Тъмните завеси правят помещението да изглежда по-малко и създават уютен външен вид.

Светлите ленени завеси, пък, правят стаята да изглежда по-голяма и по-просторна. Инсталирането на завеси от по-леки материали и тъкани във фини нюанси, като цяло, излъчва усещане за простор и въздушност.

Прозрачните завеси и пастелните цветове, например, определено ще озарят всички тъмни кътчета във вашия дом с лекота.

Предоставят звукоизолация

Завесите за прозорци помагат да заглушите външния шум, като ви дават спокойна атмосфера.

Някои звукоизолиращи завеси заглушават звука навън, за да ви помогнат да се отпуснете и да си починете в спокойна обстановка.

Предпазват от прах

Пердетата ви позволяват да предотвратите навлизането на прах във вашата стая. Когато прозорците и вратите са отворени, прахови частици влизат в дома ви с вятъра.

Можете да затворите прозорците и вратите си, но това ще спре вентилацията, както и свежия въздух…

Е, за целта, завесите за прозорци и за врати са полезни, тъй като събират целия прах и предотвратяват навлизането му в помещението и натрупването му по мебелите.

Обещават достъпност и издръжливост

Завесите за прозорци се предлагат в различен ценови диапазон в зависимост от стила и материала, който искате. Има много бюджетни опции, които можете да изберете.

Едно значително предимство на купуването на пердета на достъпна цена е, че те могат да се сменят, без да се притеснявате за фактора на разходите.

Ако сте отегчени от стила на вашия интериор, можете да смените завесите си, за да промените незабавно декора си.
Например, ако искате да освежите пространството си, без да харчите твърде много пари, можете да използвате цветни завеси, за да придадете нов и съживен вид на вашия хол.

Озаряват атмосферата

Завесите са важен аксесоар, който помага да се подобри и да се вдъхне живот на всеки скучен и мрачен декор.

Модерните завеси придават блясък и цвят на скучните и сиви пространства. Те са ключова характеристика за домашната мода и са ефективен начин за подчертаване на цялостния вид и усещане на дадено събитие.

Ярките цветни завеси, например, ще придадат весел и ексцентричен щрих на вашия интериор, докато използването на контрастни цветове може да добави интересен нюх към вашата цветова схема.

По-класическите и изискани предложения пък, ще придадат на обстановката около вас изисканост и класа.

Подобряват естетиката на декора

Интериорните дизайнери непрестанно подчертават факта, че завесите оказват огромно влияние върху декора на вашия дом или офис.

Когато декорирате помещение, пердетата са първото нещо, което трябва да се има предвид.

С голямото разнообразие от дизайни, стилове, цветови опции, размери и материали, дори евтините завеси могат да се използват за подобряване на естетиката на вашия декор.

Независимо дали се опитвате да добавите цветен нюанс към декора на някакво събитие или искате дадени аксесоари да допълнят вашата тематика, завесите на фона ви помагат да подобрите цялостната визуална привлекателност.

Правят помещението да изглежда по-голямо

Има един невероятен метод, който всеки трябва да знае…

Поставяне на завесата на няколко сантиметра над рамката на прозореца може да направи тавана ви да изглежда по-висок.

Опитайте да поставите пердета, които са по-дълги от прозореца, за да създадете илюзия за височина и ширина, за да постигнете този “по-просторен“ външен вид, или използвайте шарки с ивици вертикално.

Това е чудесен вариант за малки апартаменти, за да се създаде усещане на простор и уют.

Персонализирани са

Предлагат се пердета в различни размери и дизайн, което улеснява персонализирането на външния вид на вашата стая или събитие.

Широката гама от цветове, шарки и материали ви позволява да избирате завеси, които отговарят на вашите нужди, за да декорирате креативно пространството си според последните тенденции и мода.

Завесите, които се слагат за фон при декориране на събития, са чудесен начин да подчертаете вашата тема и цветова схема. Можете да ги смесвате и съчетавате, за да подобрите декора според вашия вкус и предпочитания.

Какви видове пердета съществуват?

На пазара разнообразието от пердета е огромно, което лесно може да доведе до объркване при избора на завеси за дома.

Видовете са многобройни, но за да стигнем до там, има два ключови елемента, които трябва да се вземат предвид.

Най-важните неща, които са от значение при закупуване на пердета са дължината и дизайнът. Спрямо тях вече, подкатегориите се делят на десетки видове.

Според дължината

За да направите прозорците си да изглеждат по-широки и по-високи (което е желателно), добавете няколко сантиметра към вашите измервания. Можете да стигнете почти до тавана за максимална височина и драматизъм. Ако вашата завеса е твърде ниска, това ще намали размера на прозореца, което определено не препоръчваме.

Ето няколко различни дължини на пердетата, които трябва да имате предвид и кога трябва да ги използвате…

Завеси на перваза на прозореца: Тези завеси завършват точно до перваза на прозореца. Това е подходящо на места като кухня, където прозорецът е повдигнат.

Престилни завеси: Престилните завеси се спускат на около 6 см от перваза на прозореца. Те са най-подходящи за непринудени места като кът за закуска или ако имате радиатор под прозореца.

Завеси до пода: Тази дължина удря точно до пода и не се издига над него. Това е един от най-често срещаните избори, особено за дневните. И те са едни от най-лесните за поддръжка и отваряне и затваряне.

Завеси, които се влачат по пода: Този тип пердета обикновено се простират на 5-6 сантиметра върху пода. Така се постига малко по-драматичен резултат, което често се използван в официални пространства като трапезарии. Имайте предвид, обаче, че точно тези модели са малко по-трудни за поддръжка, тъй като ще събират прах и косми от домашни любимци.

Според дизайна

Дизайнът на пердетата е толкова многообразен, че е почти невъзможно да не откриеш онзи, който пасва най-добре на интериора ти у дома!

Структурата на пердето влияе върху това как ще се закачи на корниза, или как ще падат или покриват прозорците ви…

Плисирани пердета: Ако предпочитате стил, който е традиционен или официален, плисираните завеси са най-добрият избор. Те обикновено се правят от по-дебели и тежки материи.

Трябва да изберете типа плисе въз основа на външния вид, който искате да постигнете за вашата стая. Самите плисирани пердета биват няколко вида, като всеки от тях е подходящ за различно помещение.

Точно затова е важно да знаете в коя стая точно ще сложите новите си завеси, за да може да направите най-точен избор точно за нея.

Пердета с отворени пръстени: Тези завеси представляват съвременен и модерен стил. Отворени пръстени се използват за поддържане на панелите. Пръстените ви позволяват да отваряте или затваряте завесите с лекота, поради което тези панели са отличен избор за спални.

Важно е да се отбележи, че корнизът ви за завеси ще се вижда през пръстените, така че не забравяйте да използвате такива, които са естетически приятни за окото.

Пердета с джобове: Тези пердета обикновено са изработени от леки или прозрачни тъкани и са много по-небрежни по стил. Също така са много лесни за сглобяване – просто плъзнете корниза през „джоба“ в плата и сте готови!

Завесите с джобове се комбинират добре с още едни завеси, като най-добрата комбинация е със затъмняващо (blackout) перде.

Този дизайн е най-подходящ за небрежна декорация, така че е добре да не ги отваряте и затваряте често.

Какво друго да имате предвид, когато закупувате пердета?

Има много върху какво да помислите, когато избирате дизайна, дължина и плата на пердето за вашия дом.

Както вече споменахме, за всеки е важно да се чувства уютно в дома си, а пердетата са ключов фактор за това.

Ето още някои неща, които не бива да пренебрегвате, когато избирате бъдещите си завеси…

Материя

Материята на пердето също играе важна роля във външния му вид…

От чиста дантела до лек памук, коприна със средно тегло до тежко кадифе, вашите възможности са много.

На първо място при избора си съобразете количеството слънчева светлина, което искате да влиза в помещението и настроението и декорът на вашата стая.

Например – по-тежките тъкани подхождат на по-традиционните стаи, докато прозрачните тъкани пасват най-добре в по-минималистични помещения.

Друг важен фактор, на който трябва да обърнете внимание, пък, е колко често смятате и можете да почиствате пердето.

Въпреки че всички завеси трябва да се перат на всеки 3 – 6 месеца, има някои тъкани, които изискват повече грижи, а други могат да се перат в пералня.

Ако търсите завеси, които трябва да се перат два пъти годишно, изберете памучни или синтетични тъкани. Те могат да се перат в пералня, или пък на ръка. Те са чудесен вариант за тези с прахови алергии, както и за семейства с деца и домашни любимци.

От друга страна е важно да споменем, че всяка завеса, която има плисета или шевове, трябва да се почиства химически, независимо от тъканта.

Вълнените, копринени и прозрачни завеси, пък, могат да се измиват ръчно в студена вода, за да запазят цветовете и формата си.

Цвят

Цветът на вашите пердета трябва да е в синхрон с останалото обзавеждане. Можете да изберете завеси, които да са в хармония с декора или да контрастират с него.

За приятен външен вид изберете пердета в цвят, който допълва тона на вашите стени. Най-добре е завесата на е няколко нюанса по-тъмна от цвета на стената, за да се откроява.

Като алтернатива, ако искате цветовете на завесите да са на фокус, изберете оттенък, който контрастира с мебелите и стените. За допълнително въздействие, добавете и шарка.

Ако използвате по-специфични елементи в дизайна на пердето, повторете го някъде другаде в стаята, дори ако цветът и нюансът са различни.

Добавете драматизъм, като изберете геометрични шарки, мащабни флорални цветове или тъмни цветове.

Цена

Покритията на прозорци могат да бъдат скъпи, особено когато трябва да ги поставите на много прозорци.

Чрез избора на подходящи завеси ще можете да намалите разходите си за закупуване на покрития за прозорци. Почти всички пердета са достъпни за бюджета на всеки човек.

Важно е да изберете пердета, които няма да излязат от мода след една или две години, а да закупите нещо, което да пасва на интериора ви, дори да решите да го промените.

Пердетата определено са необходим разход, който не бива да се спестява!

Интериорен дизайн

Всички стопани на жилищни имоти имат собствен стил за декор в къщата си. Важно е да намерите подходящите пердета за прозорци, които да допълват този декор.

С пердетата няма да имате проблеми с намирането на подходящия стил, за която и да е стая от вашия дом. Тези покрития за прозорци се предлагат в много варианти и цветове.

Правилният избор за вашите прозорци са пердетата, които придават нотка на елегантност в стаята и подобряват настоящия ви декор.

Важно е да обърнете внимание на обитателя на стаята. Ако пердетата са за детска стая, например, гледайте да бъдат по-леки и светли, за да паснат с дизайна на помещението.

Ако пък са за спалня или трапезария, може да си позволите по-тъмни и тежки материи за повече драматизъм и елегантност.

Както можете да видите, завесите за прозорци са универсални и важни аксесоари, които имат много допълнителни предимства.

Освен че изпълняват основната си функция за покриване на врати и прозорци, те са такова изобретателно приспособление, което може да се използва навсякъде, за да скрие ефективно всички несъвършенства и да подобри декора.

 

А сега е време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за пердета на пазара в момента…

1. Перде с дантела “Wisan Martina”Това дантелено перде е изработено от 100 % полиестер. Може да го поставите във всяко помещение, тъй като дизайнът му позволява да развихрите въображението си. Поддръжката му е изключително лесна и може да се пере в пералня.
Купи сега

2. Перде “Drapery”Тази елегантна завеса се предлага в пясъчен цвят. Има три начина на окачване. Изработена е от 100 % полиестер. Поддържа се лесно, тъй като може да се пере в пералня, а освен това съхне бързо. Тази блекаут завеса може да стопира проникването на слънчеви лъчи в помещението и да допринесе за качествена следобедна дрямка.
Купи сега

3. Ленено перде “Linita”Изработено от италиански лен, това перде е от изключително високо качество, а освен това е и противоалергично. Материята му придава уют и спокойствие в помещението, а с течение на времето става още по-мека. Това е покупка, която не остарява.
Купи сега

4. Перде воал с набор “Basic Liz Line”Този модел се предлага в широка гама от цветове и гарантирано пренася цветен нюанс във всяко помещение. Съдържа 100 % полиестер и е изключително издръжливо.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Перде “Rosas amarillo”Това перде е изцяло изработено от жакард. Благодарение на свежия му принт, успява да озари всяко помещение и да внесе наслада за окото. Поддържа се лесно и е изключително леко.
Купи сега

6. Плътно перде “Радулов – М”Пердето Радулов М е плътно и с флорални мотиви, които озаряват помещението. Има плисе ефект, което му придава елегантност. Подходящо е най-вече за спалня или трапезария и е лесно за почистване.
Купи сега

4.7/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!