Всички категории

6-те Най-Добри Жилетки с Тежести

Упражненията със собствено тегло невинаги са напълно достатъчни!

Ако тренирате със собственото си тегло редовно, вероятно неведнъж сте се изправяли пред затруднения с промяна на упражненията и натоварването.

Е, в този случай подходящата жилетка с тежести вероятно ще реши вашия проблем и ще внесе доза разнообразие в тренировъчната ви рутина.

Жилетката с тежести ви предлага достатъчно възможности за повишаване на натоварването, така че да направите своите тренировки по-ефикасни.

Добавите ли малко допълнителна тежест по време на упражненията си, със сигурност ще видите резултати бързо. Жилетката увеличава предизвикателството при различни съпротивителни дейности.

Тя обаче не се ограничава само с тренировките за сила и трупане на мускулна маса. Подходящата жилетка с тежести може да се използва и по време на различни аеробни дейности като бягане и планински туризъм. Освен това една от тези принадлежности може да се окаже особено полезна при различни тренировки за експлозивност.

Разбира се, можете да си осигурите допълнителна тежест по време на тренировките и с помощта на раница. Една жилетка обаче ще ви помогне да разпределите теглото далеч по-добре и със сигурност ще направи упражненията по-сполучливи.

Жилетките с тежести обаче не се различават единствено по допълнителните килограми, които ви предлагат. Има куп неща, с които трябва да бъдете наясно, за да си изберете най-подходящата жилетка.

Подготвили сме това ръководство, за да ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за тези тренировъчни принадлежности. В него ще откриете ключовата информация за тях, както и за тяхната употреба.

А най-долу специално за вас сме подбрали няколко от най-добрите продукти сред многообразието от предложения на пазара в момента…

Какво представляват жилетките с тежести и какви са основните ползи от тях?

Самото име казва достатъчно за това какво представляват жилетките с тежести. Те приличат на обикновени тактически или рибарски жилетки.

Освен това в повечето случаи разполагат с различни джобове за прибавяне или отнемане на тежести. Размерът на теглото при някои продукти може да варира между 5 и над 50 кг.

Това, което правят жилетките с тежести по време на тренировките, е основно да добавят повече съпротива. Това означава, че тялото се напряга повече и изразходва по-голямо количество енергия, за да реализира определено движение.

Различни проучвания показват, че, добавяйки само 10% от собственото си тегло, можете да повишите изгарянето на калории значително.

Ако сте бегач и решите да тренирате с подобна жилетка, със сигурност ще останете доволни от резултата.

Тя ще подобри сърдечно-съдовата ви дейност и ще повиши скоростта ви при спринт, както и издръжливостта ви на дълги разстояния.

Проучване показва, че тренировките с по-голям процент от собственото тегло добавена тежест подобравят скоростта на бегачите. На свой ред пък употребата на по-малък процент добавена тежест повишава издръжливостта на дълги разстояния.

Дори да тренирате, за да трупате сила, една жилетка с тежести отново ще ви бъде от значителна полза.

Наблюдава се подобрение в представянето при лежанка и лицеви опори на хора, използващи подобни приспособления.

Освен това подобрение се наблюдава и при традиционни съпротивителни упражнения, както и движения за експлозивност.

Повишаване на силата с помощта на жилетки с тежести могат да постигнат не само младите, но и по-възрастните спортисти.

Освен това жилетките се препоръчват като тренировъчни приспособления за страдащите от остеопения.

Те помагат за подобряването на костната минерална плътност и понижават риска от фрактури.

Не бива да пропускаме и повишаването на мускулната маса, за което жилетките с тежести могат да бъдат от полза.

Въпреки че има нужда от още проучвания, се твърди и че натоварването с тегло помага на тялото да метаболизира мазнините по-ефективно. Какво по-хубаво от това?

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате жилетка с тежести?

Както сами виждате, ползите от употребата на жилетка с тежести по време на тренировки са значителни.

Добавянето на малко допълнително тегло може да се окаже особено продуктивно за представянето ви почти при всички видове физическа активност.

Така или иначе обаче на пазара се предлагат множество различни жилетки. Ако искате да изберете онази, която е най-подходяща за вас, има няколко основни неща, които първо трябва да вземете предвид.

Вашите нужди

Първото съображение, което трябва да направите, когато си избирате жилетка с тежести, е за какво искате да я използвате.

В зависимост от тренировките, които практикувате, различни жилетки могат да се окажат по-подходящи за вас от други. Тренировките ви могат да натежат върху избора на определен дизайн или материал например, за да ви бъде най-удобно.

При всички положения обаче тренировките ви ще окажат влияние върху теглото на жилетката, от която имате нужда.

Тези приспособления, както вече ви споделихме, могат да се използват при най-различни спортове и упражнения.

Ако искате да добавите някой килограм, за да подобрите бягането си, например при всички положения по-леките жилетки ще ви свършат по-добра работа. По-тежките модели са предвидени за тренировки, които целят повишаване на мускулната сила и представянето при съпротивителни упражнения.

Дори и да добавите само два-три килограма, ще се изненадате колко много могат да променят усещането при бягане. От друга страна, правейки лицеви опори, има вероятност почти да не ги усетите.

Ако пък обичате да практикувате различни физически дейности, определено би било добра идея да си помислите за такава жилетка с тежести, чието тегло може да се регулира в зависимост от нуждите ви.

С подобен модел ще можете да добавяте и премахвате от теглото спрямо силите си и тренировката, с която сте се захванали. Бъдете съобразителни и със сигурност ще останете доволни!

Вашето ниво

Тренировъчното ниво, на което се намирате, е също толкова важно, колкото и видът на тренировката ви.

От него зависи с колко натоварваща жилетка можете да се справите, без да пострадате, а и какво е минималното добавено тегло, от което се нуждаете, за да подобрите представянето си.

В никакъв случай не бива да се опитвате да тренирате с повече килограми, отколкото можете да понесете. Това може да доведе не само до претоварване, но и до потенциални травми.

Може да успявате да бягате по 5 километра на ден без особени затруднения. Ако добавите тежест обаче и се опитвате да поддържате същата интензивност и темпо на тренировката при същото разстояние, ще се изложите на сериозен риск от претоварване.

Това на свой ред може да доведе до хронично напрежение и проблеми с прекомерна болезненост.

От друга страна, при силовите тренировки сме склонни да добавяме по-сериозно количество тежести. В тези случаи моментното натоварване е много по-високо и може да доведе до моментални травми.

Дори и да смятате, че можете да се справите с по-тежка жилетка, не бъдете прекалено самонадеяни. Със сигурност е добра идея да започнете с по-малко тежести и постепенно да повишавате килограмите в зависимост от нивото си.

Така прогресът ви ще бъде не само по-безопасен, но и по-ефективен.

Тегло

Килограмите не са единственото, което трябва да вземете предвид при избора на жилетка с тежести. Разбира се, те са най-важни за качеството на тренировките ви, но както вече сами знаете, теглото на вашата жилетка трябва да зависи преди всичко от начина, по който тренирате, от вашето собствено ниво и тегло.

По-рано сигурно сте забелязали, че говорим за процент добавено тегло на база собствените килограми. Разбира се, това може да варира в зависимост от формата, в която се намирате.

При всички положения обаче можете да се консултирате със специалисти какъв процент от собствените си килограми е добре да добавите с помощта на една жилетка.

Имайте предвид също, че различните модели имат различни източници на теглото си. Някои жилетки предлагат само фиксирани килограми. При тях тежестите не могат да се премахват или добавят, а са зашити вътре в самото тренировъчно приспособление.

Междувременно някои други продукти могат да ви предложат опция за добавяне или премахване на тежестите. Те обикновено имат различни джобове или слотове, с помощта на които можете да регулирате теглото в зависимост от добавените тежести.

В някои случаи жилетките са проектирани за добавяне на съпротивление с различни плочи. Допълнителното тегло обикновено се предлага отделно, така че можете да си набавите толкова, колкото ви е необходимо.

Някои модели осигуряват място за специализирани плочи, докато други са съвместими с плочи в олимпийски стил.

Проучете внимателно възможностите на пазара, за да вземете правилното решение.

Размер

Разбира се, както и сами можете да се досетите, жилетката с тежести трябва да ви става. Само така ще се чувствате удобно с нея и ще получите максимума от новата си придобивка.

Повечето производители обикновено предлагат стандартизирани модели. В някои случаи обаче препоръчителният размер спрямо вашите собствени мерки може да се различава.

Тъкмо затова ви препоръчваме да се консултирате с описанието на даден продукт, преди да се спрете на него. Ако не намерите необходимата информация там, можете да посетите сайта на производителя или да се свържете с него.

За да сте сигурни, че определена жилетка ви става, ви препоръчваме по възможност да я изпробвате, преди да я закупите. В случай че пазарувате онлайн обаче, най-добре е да се насочите към тези продукти, които ви предлагат опция за замяна.

Комфорт

При всички положения трябва да се чувствате комфортно (условно казано, разбира се), носейки жилетката си с тежести. В противен случай тренировките ви няма да бъдат така ефективни, както биха могли.

Освен от размера и теглото на жилетката, вашият комфорт може да зависи и от нейния дизайн и допълнителни приспособления.

Можете например да си потърсите модел, който върви заедно с подложки за раменете. Те са проектирани, за да изолират ръбовете на презрамките и да минимизират нежеланото триене.

Носенето на подобна жилетка при всички обстоятелства ще бъде по-комфортно. Ако носите недобре обезопасена жилетка за дълъг период от време, може да се окаже, че когато я свалите, рамената ви са разранени.

Това на свой ред ще възпрепятства следващата тренировка и ако не я прекрати, то със сигурност ще я направи по-неприятна.

Също така ви препоръчваме предварително да се запознаете с възможностите за регулиране на размера. Някои модели вървят с различни колани, които можете да стегнете в нужните точки, така че да направите жилетката максимално комфортна.

Запознайте се също и с количеството на отскачане, което може да възникне при носенето на жилетката. Ако тя се движи прекомерно по вашето тяло, би могла например да превърне бягането ви в същинско мъчение.

При всички положения ефикасността на една тренировка зависи от комфорта на трениращия.

Дизайн

За да си подберете възможно най-подходящата жилетка с тежести, е добре да бъдете запознати с основните стилове дизайн. Спрямо тях можете да подберете онзи модел, който ви е най-удобен, а и най-много ви допада.

Сред жилетките с тежести има три основни вида дизайн. Можете да добавите килограми към тренировката си с помощта на кобур за рамо, тактическа жилетка или такава, покриваща гърдите ви.

Кобурите обикновено прилягат като хидратиращ пакет и са оборудвани с катарама отпред. Тежестите при тях се разпределят отпред по презрамките, както и в горната част на гърба.

Тактическите жилетки, от друга страна, доста напомнят бронежилетка във военен стил. Те са доста разпространени и обикновено използват стоманени плочи, вкарани в предните и задните прорези или джобове на жилетката.

При жилетките, които покриват гърдите ви, обикновено се използват велкро ленти за закрепване.

Съществуват дори такива жилетки с тежести, проектирани специално за женското тяло. Те обикновено са по-широки около гърдите и намаляват натиска върху гръдната тъкан, като разпределят теглото по друг начин.

Имайте предвид, че начинът, по който е разпределено теглото по тялото ви, ще окаже влияние върху движенията ви. Преценете къде можете да разпределите допълнителното тегло по време на тренировка така, че да ви бъде възможно най-комфортно.

Надали е добра идея например цялото тегло да е струпано на гърдите ви по време на бягане. Не само че ще ограничите дишането си, но и ще се принудите постоянно да напрягате гърба си и да го държите изправен.

От друга страна, разпределението на теглото отпред би могло да бъде ефективно при набирания или различни видове упражнения, които използват навеждането като основно движение.

Всичко зависи от вашите собствени потребности и упражненията, които практикувате.

Материал

Обикновено няма прекалено голямо значение точно от какъв материал е изработена една жилетка с тежести. В повечето случаи тя се носи върху дрехите, така че особеностите на материала ѝ не оказват чак такова влияние.

И все пак имайте предвид, че добавянето на килограми с помощта на жилетка обикновено изолира тялото и задържа топлината. Това може да бъде особено дискомфортно по време на горещите месеци и в крайна сметка да затормози тренировката ви.

Ако правите повече кардио насочени упражнения и се потите значително по време на тренировка, също може да обърнете повечко внимание на материала, от който е изработена жилетката.

Въпреки че материала на тежестите няма особено значение, платът обикновено играе по-съществена роля. Съществуват такива модели, които са проектирани така, че да осигуряват на трениращия добра вентилация.

От друга страна, можете да си потърсите жилетка, изработена от дишаща материя, която също ще ви помогне да се освободите от излишната топлина и влага.

Подбирайте правилно и в никакъв случай няма да останете разочаровани.

Как да тренирате с жилетка с тежести най-пълноценно?

Е, вече сме уверени, че сте наясно с всичко, което трябва да вземете предвид при избора на жилетка с тежести. Стига да следвате насоките, които ви дадохме, при всички положения ще се сдобиете с най-добрия възможен продукт.

За да сме ви от максимална полза обаче, сме ви подготвили и няколко ключови съвета, които ще направят тренировките с новата ви придобивка безопасни и ефективни.

Извън тях ще насочим вниманието ви и към няколко от най-популярните упражнения, при които може да използвате жилетка с тежести.

Уплътнете добре!

Независимо какъв е видът на вашата жилетка с тежести, при всички положения е важно да я регулирате, за да ви бъде максимално комфортна.

Тя трябва да прилепне по тялото ви достатъчно плътно, за да предотврати отскачането. Същевременно обаче трябва да ви остави достатъчно поле за движение и дишане.

Оптимизирайте тежестта!

Ако разполагате с регулируема жилетка, уверете се, че тежестта, на която сте я нагласили, е подходяща за дейността, която имате намерение да извършвате, носейки я.

Ако сте нови в тренировките с тежести, определено е добра идея да започнете с по-малко добавени килограми. Дори и да добавите само няколко килограма, определено ще затрудните упражненията си повече, ще се изморите по-бързо и при по-малко повторения.

Тренирайте срещу тежестта на жилетката!

За да извлечете максималните ползи от новата си придобивка, е добре да изберете такива упражнения, които изискват движение срещу жилетката. Определено ще получите по-голяма полза от бягането при 5-килограмова жилетка, отколкото, ако просто карате стационарен велосипед с нея.

Жилетката ще ви осигури най-добро съпротивление при упражнения като клякане и набирания. Ако просто носите жилетка, докато сте седнали и използвате преса за крака или дърпате лост към себе си, надали ще усетите особена разлика в самото упражнение.

Избягвайте натоварване в долната част на гърба!

Препоръчваме ви да избягвате упражнения с жилетка, които натоварват долната част на гърба ви. Това означава да не практикувате движения в режим на навеждане като мъртва тяга например.

Добавянето на няколко килограма при подобни упражнения може да предизвика прекомерно натоварване, което в крайна сметка ще повиши риска от потенциални наранявания.

Колко често да използвате жилетката си?

Колко често използвате жилетката си с тежести, зависи преди всичко от вашия физически опит. Ако сте сравнително нови в тренировките, ви препоръчваме да използвате жилетката си едва 1 или 2 пъти в седмицата.

Така ще позволите на тялото си постепенно да се адаптира към добавените килограми и няма да го стресирате прекомерно.

В случай обаче че тичате редовно например, можете да си позволите треноривки с жилетката и по 3 или повече пъти в седмицата. Всичко зависи от физическите ви навици и формата, в която се намирате.

Използвайте жилетката толкова често, колкото ви е комфортно, и избягвайте да се натоварвате прекомерно.

Кои са най-популярните упражнения с жилетка с тежести?

Жилетката с тежести със сигурност може да има много разнообразни приложения.

При всички положения обаче някои упражнения си остават класика и употребата на жилетка с тежести при тях е особено продуктивна.

Това обикновено са упражнения, които използват собственото ви тегло. За да подобрявате формата си обаче, в един момент става прекалено трудно да повишавате бройката на повторенията. Тъкмо в тази ситуация е добра идея да повишите натоварването с помощта на малко добавени килограми.

Употребата на жилетка при лицеви опори например е доста продуктивна.

Няма да ви даваме инструкции как се правят лицеви опори, но ще ви предупредим, че добавените тежести със сигурност ще променят упражнението.

Ако се окаже, че с жилетката ви е прекалено трудно да изпълнявате обикновените лицеви опори качествено, добра идея е да поставите ръцете си на по-висока точка от краката или пък да правите по по-малко количество повторения.

В случай, че ви става прекалено трудно да се набирате пък, след като сте добавили жилетката с тежести, може да опитате така наречените “негативни набирания”.

При тях започвате от набрано положение на лоста и започвате да се спускате надолу възможно най-бавно и контролирано.

Надали ще стане невъзможно да клякате, дори и да добавите няколко килограма върху себе си.

При всички положения обаче не се натоварвайте прекалено и спазвайте правилната форма на упражнението.

Само така ще го направите максимално ефективно и безопасно.

Ако сте фенове на планковете пък, имайте предвид, че няколко добавени килограма могат наистина драстично да променят упражнението.

Каквото и да правите, не забравяйте: правилната форма на изпълнение е далеч по-важна за ефект от едно упражнение, отколкото килограмите, които сте натрупали на гърба си.

Ако дори няколко килограма променят формата на упражнението ви, може би просто не сте готови да сложите жилетка с тежести. Потренирайте без нея и сами ще усетите кога е дошло времето да я облечете.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за жилетките с тежести и тяхната употреба, ето и няколко от най-добрите актуални предложения в областта…

1. Жилетка с тежести Armageddon Sports


Текстилната жилетка с тежести Armageddon Sports е страхотен избор за почти всеки, който иска да промени натоварването си по време на тренировка. Закопчава се с велкро, така че можете да я затегнете по тялото си, както ви е комфортно. Освен това с нейна помощ можете да регулирате натоварването като добавяте от 0,5 до 10 кг тежести. Жилетката не попива потта и не се вмирисва, но ако все пак ви се наложи да я изперете, само трябва да я освободите от тежестите и можете да я изперете на ръка с хладка вода. Стилна и удобна, тази жилетка е подходяща както за мъже, така и за жени.
Купи сега

2. Жилетка с тежести Domyos


Тази жилетка с тежести тип бронежилетка също е един страхотен избор. Благодарение на регулируемите презрамки можете да настроите приспособлението, така че да прилепва плътно по тялото ви. Кройката на продукта обаче същевременно ви оставя достатъчна свобода на движение за пълноценни тренировки. Тежестите са равномерно разпределени по тялото ви за максимален комфорт. Тази жилетка тежи 6 кг, но за да разшири възможностите ви по време на тренировка, върви заедно с 4 еднокилограмови тежести, които могат да се добавят и премахват в зависимост от собствените ви нужди.
Купи сега

3. Жилетка с тежести Stanimir Mihov


Това е една жилетка с тежести тип кобур. Подходяща е за най-различни спортове и е идеална за онези от вас, които вече са натрупали някаква физическа база и искат да подобрят нивото си. Проектирана е с фиксирано тегло от 4,5 кг, набавено с помощта на пясък. Изработена е изцяло от неопрен и е снабдена с регулируеми каиши със заключване, които можете да настроите, така че да прилепнат плътно по тялото ви, като същевременно остават здраво захванати.
Купи сега

4. Жилетка с тежести Tunturi


Жилетката с тежести Tunturi е с фиксирано тегло от 5 кг, благодарение на пясъчния си пълнеж. Като дизайн може да се каже, че тя наподобява раница, но приляга в пъти по добре по гърба и разпределя теглото допълнително благодарение на презрамките си. Изработена е от неопрен с достатъчно добра вентилация в долната част на гърба и същевременно остава оптимално комфортна. Регулируемите ѝ ремъци могат да осигурят правилно прилягане при всеки, независимо от особеностите на тялото му.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Жилетка с тежести Domyos


Представяме ви още една жилетка с тежести, произведена от Domyos. Този полиестеров модел обаче тежи фиксираните 5 кг, като е напълнен с желязо и пясък. Проектиран е така, че да приляга плътно по тялото, като същеврменно бързо и лесно можете да регулирате височината на колана на гърдите си. Благодарение на дизайна на тази жилетка, гърдите и раменете ви остават свободни, без да се ограничава движението им.
Купи сега


6. Жилетка с тежести за жени Sportmann WV01


Тази жилетка с тежести е проектирана специално за жени, така че дизайнът ѝ да не пречи на особеностите на женското тяло. Лесна за обличане и регулиране е благодарение на страничните каиши, които се закопчават с помощта на две катарами. Изработена е от неопрен и е напълнена с 3 кг пясък, който е оптимално разпредение заради особеностите на модела. Тази жилетка е идеална за бягане, но при всички обстоятелства може да подобри представянето ви и при други физически активности.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!