Всички категории

7-те Най-Добри Детски Люлки за Двор

Ако искате да осигурите безгрижно и забавно детство на вашето дете, закупуването на люлка за двора е чудесна крачка в тази насока!

В съвременния свят детството на малчуганите съвсем не е изпълнено с игри на улицата и това може да бъде проблем за повечето родители.

Детската люлка е „душата“ на детската площадка!

А защо да не е и във вашия дом? Ако възнамерявате да инвестирате в такава, продължете да четете…

Не е тайна, че слизането от дивана може да бъде чудесно за физическото и психическото здраве на всеки, не само за децата ви. Всъщност в нашето лудо по технологиите общество това е още по-голямо предизвикателство. Да излезете навън и да се възползвате максимално от слънцето и чистия въздух е страхотно упражнение и дори ви дава повече възможности да се свържете със семейството си.

Семействата, живеещи в големите градове, често нямат време и посещението на детската площадка е доста ограничено. Това, на своя ръка, води до там, че децата прекарват по-голямата част от времето си в гледане в екраните.

Е, не е добра идея да насърчавате прекомерното време на екрана. Може би родителите могат да донесат вкъщи забавния и активен аксесоар на детската площадка у дома, а именно детската люлка!

Освен че е забавна, люлката играе важна роля в растежа и развитието на детето. Осигурява много физически ползи и повишава увереността малчуганите. Ако мислите как един на пръв поглед обикновен атрибут за детска площадка е добър за вашите деца, нека ви разясним!

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за детските люлки за двор. А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара.

Кои са основните предимства на детските люлки за двор?

През 21-ви век здравето и благосъстоянието на децата са във фокуса на повече академични изследвания от всякога. Но като родител, вие знаете, че най-добрите неща за децата са най-простите, като да ядете добра вечеря и да играете навън. Играта навън – особено на безопасна люлка – има голямо разнообразие от ползи за здравето.

Времето за игра е изключително лесно, когато трябва само да отидете в задния двор вместо в местния парк, за да се насладите на предимствата на детската люлка.

Ако сте мислили да закупите комплект люлка, тогава ще искате да разгледате тези страхотни причини, поради които това ще бъде здравословен избор за покупка за вас и вашето семейство…

Забавление на открито

Извеждането на децата навън на чист въздух и ярка слънчева светлина е чудесно за тях.

Престоят навън за продължителни периоди от време повишава имунната им система, успокоява прекалено активния им мозък, подобрява общия им мироглед и психическо здраве, генерира повече позитивност и намалява нивата на стрес и случаи на депресия.

Всъщност играта на открито сред природата може дори да засили креативността и фокуса, така че вземете този естествен инструмент за подобряване на настроението и повишете самочувствието на децата си по здравословния начин.

Двигателна координация

Играта на детските люлки не е просто забавление, а е доста образователна! Всъщност проучване установи, че децата, които играят на такъв тип площадки, имат по-добри умения за възприемане, пространствено съзнание, сензорна интеграция и вестибуларно развитие.

Тези деца също като цяло са по-способни, по-добри са в спорта, имат по-фина координация на ръцете и очите и поддържат по-силно умствено представяне от децата, които не играят на детски люлки. Това са някои невероятни умения, които можете да дадете на децата си, просто като ги оставите да играят!

Децата естествено искат да тичат, да се катерят и да изследват заобикалящата ги среда, но знаете ли, че цялата тази дейност на открито може също да подобри координацията между ръцете и очите? Координацията ръка-око е основно умение, което детето ви ще използва всеки ден до края на живота си. От писане на домашната им работа, до използване на компютър, спортуване или дори нещо толкова просто, като яденето на храната им, усъвършенстването на координацията на вашето дете е ключът към настройването му за успех.

Играта на люлка изисква както баланс, така и координация; тези две умения се развиват заедно, когато детето се люлее. В резултат на това децата ще могат по-добре да използват зрението си, за да коригират баланса и движението си.

Телесно и пространствено съзнание

Докато детето ви расте, то не само ще научава за света около себе си, но и за себе си. Преди да се усетите, вашето мъничко бебе ще тича, играе и вероятно ще пада, докато развива повече телесна и пространствена осведоменост.

За да помогнете да впрегнете част от тромавото и некоординирано движение, помислете да оставяте децата си да играят на люлката в задния двор по-често. Тичането и скачането на люлките, катеренето по стълби – всичко това помага да се подпомогнат тези умения за осъзнаване.

Упражнението ще помогне за развитието на повече сила на горната част на тялото и за укрепване на фините двигателни умения на вашето дете, както и за подобряване на силата на захващане и координацията на пръстите.

В допълнение към подпомагането на силата на горната част на тялото, децата, които изпомпват краката си на люлка, извършват друга страхотна форма на упражнение. При по-дълга люлка децата трябва да работят повече, за да наберат инерция. Това важи за краката, ръцете и сърцевината им наведнъж, като дава по-голямо чувство за баланс и координация в дългосрочен план.

Фокус и внимание

Да накарате децата си да се съсредоточат и концентрират често може да бъде трудна задача, особено когато са пълни с толкова много енергия. Има причина децата да имат почивка в училище – това помага да се накара кръвта да тече и да се развали монотонността на деня. Даването на почивка на децата обикновено прави фокусирането върху по-важни задачи (като домашна работа или учене в клас) много по-възнаграждаващо.

Дори ако има време само за няколко минути между задачите, повишените ендорфини ще събудят уморения мозък и тяло. Това малко допълнително упражнение ще помогне на децата с продължителността на вниманието и ще даде добър цялостен тласък на психичното им здраве.

Физическа активност

Няма съмнение, че люлеенето е упражнение. Наистина страхотно упражнение, всъщност. С него се изгарят около 200 калории на час, което е приблизително същият брой калории, който бихте изгорили при джогинг за един час!

Люлеенето също така изгражда по-силни мускули, сухожилия, стави и връзки – точно като всеки друг вид кондициониране. За разлика от други форми на традиционни упражнения, люлеенето е упражнение с ниско въздействие, което го прави чудесно за деца.

Освен това, както споменахме по-рано, люлеенето е страхотно и релаксиращо. Вашите деца ще получат чудесна тренировка, без да осъзнават това.

Нови житейски умения

А защо да не поканите и приятели на гости? Независимо дали играят в група или чакат реда си на опашка, децата научават много житейски умения на своите дървени люлки. Тези умения ще им помогнат в бъдеще, от междуличностни умения в офиса до техники за родителство.

Когато играят в група, децата усвояват основни умения като кооперативна игра, компромис, честна игра и работа в екип. Те упражняват своите социални умения и развиват по-добри комуникационни умения, като се справят със ситуации, които възникват по време на игра.

Дори ако детето не иска да се социализира, то може да се научи на търпение и лични граници, като се ориентира в тези уроци на люлките.

По-добър сън

След ден, пълен със забавления, учене и упражнения, най-накрая е време за лягане, но точно като възрастните, заспиването може да бъде предизвикателство за децата.

Докато децата може да не лежат в леглото и да мислят за сметки, списъци с хранителни стоки или работа сутрин, малките им умове все още могат да вилнеят. Ако те не са изтощени от упражнения и игра на люлка в края на деня, спането ще се окаже голямо предизвикателство.

Точно както бебетата се наслаждават на нежно люлеене, малките деца са склонни да се наслаждават на нежни люлеещи се движения, за да им помогнат да се отпуснат и да заспят по-бързо. Движенията напред-назад и въртящите се движения помагат за балансиране на неврологичната активност в мозъка на вашето дете, уреждайки мързеливите умове в по-спокойно състояние.

Това е особено полезно за деца с аутизъм, разстройство на сензорната интеграция и тревожност, тъй като люлеенето може да им помогне да облекчат стреса. Люлеенето е успокояващо за тези деца и люлката както на закрито, така и на открито може да бъде от полза през дъждовните дни.

Що се отнася до здравето на децата, пълноценният 8-часов сън е решаващата съставка за всичко – от по-добри оценки до по-силна имунна система.

Спокойствие за родителите

Родителите всъщност печелят ползи за здравето от притежаването на детска люлка в двора си.

Когато имате комплект за игра в задния си двор, децата ви са постоянно заети и се забавляват. Има по-малко стрес от необходимостта да „намерите нещо за правене“, защото те се ангажират сами.

Както намекнахме, плюс е, че в края на деня има по-малко борба за заспиване, защото децата са освободили енергията си и могат да заспят по-лесно.

Не забравяйте, че колкото по-здрави са вашите деца, толкова по-щастливи ще бъдат те. Така че погрижете се за тяхното психическо, емоционално и физическо благополучие наведнъж! Ободряващата градинска люлка ще остави вратата към въображението и здравето широко отворена!

Каква детска люлка да изберете?

Най-желаният вариант е люлката ви да издържи дълго време, така че трябва да бъде изработена от висококачествен материал, устойчив на атмосферни влияния. Материалът също е въпрос на вкус и на вкус.

Дървото винаги е било популярен избор за детски градински люлки. Традиционно е да видите дървени люлки на веранди и вътрешни дворове, независимо дали са направени от бюджетен бор, издръжлив дъб или пък устойчив кипарис. Но изборът на материали не свършва с дърво. Можете да намерите красиви люлки от ковано желязо, ракита от смола или рециклирана пластмаса.

Видът на материала играе голяма роля в процеса на вземане на решение, тъй като ще варира в зависимост от естетиката, която се опитвате да постигнете, или вашите изисквания за поддръжка.

Архитектите или служителите на зелените площи, които искат да създадат зони за игра с естествено усещане, са склонни да предпочитат дървените люлки, тъй като те ще се слеят хармонично. От друга страна, тези, които търсят модерно изглеждащи, смели дизайни, отразяващи градската архитектура, ще харесат съвременния вид на стоманените люлки.

А сега нека обърнем по-задълбочено внимание на различните материали и за какво трябва да внимавате при всеки от тях…

Винилова люлка

Конструкцията на люлка, използваща винил, ви гарантира най-малко поддръжка, съчетана с издръжливост и дълготрайност. Конструкциите на винилови комплекти за игра са конструирани чрез използване на обработени дървени компоненти, които се вмъкват в дебели винилови стълбове. Те могат също да включват компоненти, изработени от алтернативи на дърво, направени от рециклирани материали, подобни на материалите, използвани в композитните настилки.

Извън годишното почистване има много малко поддръжка, необходима за виниловия комплект. Винилът се счита за първокласен материал и това се отразява в цената на тези люлки.

Плюсове на виниловите люлки:

 • Ниска поддръжка
 • Издържа на външни елементи
 • Дълготрайност
 • Възможност за персонализиране

Недостатъци на виниловите люлки:

 • Ценова точка – виниловите люлки са първокласната опция за люлки, така че естествено това често ги прави по-скъпия избор.

Люлка от естествено дърво

Дървените люлки придобиха популярност през последните години благодарение на тяхната безопасност. Тъй като те не стават твърде горещи през лятото, повечето родители предпочитат да закупят дървени комплекти за игра в задните си дворове за своите мъници.

Дървените комплекти за люлки се произвеждат предимно от кедър, секвоя и бор, обработен под налягане. Този вид дървесина е естествено устойчив на гниене и заразяване с насекоми.

Докато дървото предлага естествена естетика, която може да се слее безпроблемно със задния ви двор, то също така изисква много поддръжка, за да не изглежда занемарено. Естественото дърво ще трябва периодично да се почиства и боядисва.

Дървените люлки също трябва редовно да се проверяват за трески. Освен това тези конструкции са любимо място за осите да изграждат своите гнезда, което може да доведе до потенциално болезнено изживяване при игра.

Плюсове на дървените люлки:

 • Естествена топлина и естетика
 • По-лесни за монтиране
 • Поддържат голям капацитет на тегло
 • Безкрайни възможности за дизайн

Недостатъци на дървените люлки:

 • Изискват много поддръжка – почистване, освежаване и боядисване
 • Може да привлекат оси, пчели и други насекоми, които да ужилят децата ви
 • Болтовете и гайките трябва да се затягат редовно, за да се поддържат високи нива на безопасност

Люлка от обработено дърво

Дървесината, изработена под налягане, се обработва с консерванти, за да може дървеният материал да издържи по-дълго. Нанесени дълбоко в дървото, консервантите предпазват от гниене и термити.

През 2003 г. беше открито, че консервантите, използвани в дървесината, включват силно токсични материали, включително хром, мед и арсен. Днешната обработена под налягане дървесина се третира с консерванти, които съдържат много по-ниски нива на токсичност.

Плюсове на люлките от обработено дърво:

 • Издържат по-дълго от обикновените дървени люлки
 • Консервантите предпазват от гниене и термити

Недостатъци на люлките от обработено дърво:

 • Консервантите могат потенциално да бъдат токсични.

Метална люлка

Почти всички сме виждали онези метални люлки в парковете, чиито структури са сравнително стари. Това е така, защото повечето от тях са произведени преди много години, когато металът е бил единственият наличен строителен материал.

Въпреки че са най-бюджетната алтернатива, конструкцията на металната люлка изисква да копаете дупки в двора си и да наливате бетон за закрепването й. Това може да означава много допълнителна работа, когато децата ви пораснат и решите да премахнете детската им площадка.

Въпреки че металът, използван за конструирането на тези комплекти за игра, е прахово боядисан за защита от елементите, ръждата и корозията все още могат да бъдат постоянни проблеми.

Плюсове на металните люлки:

 • Най-леснодостъпен и бюджетен вариант
 • По-лесно ще се снабдите с резервни части в случай, че някой компонент на люлката е повреден
 • Лесно и бързо за сглобяване
 • Имат дългогодишна издръжливост

Недостатъци на металните люлки:

 • Трябва да закрепите конструкцията, като излеете бетон във вашия двор
 • Трудно премахване
 • Потенциална ръжда и корозия
 • Нуждае се от редовно боядисване, за да запази оригиналния си вид

Какво трябва да имате предвид преди да закупите детска люлка?

Да забавлявате децата си може да бъде истинско предизвикателство, а извеждането им навън да играят понякога е невъзможна задача. Инсталирането на люлка в задния двор може да ги мотивира да излязат сами, което е от решаващо значение за тяхното развитие.

Последното нещо, което искате, е вашето дете да прекара целия ден вкъщи, гледайки телевизия или играейки видео игри. За съжаление, изборът на правилната люлка може да бъде доста труден, особено ако ви е за първи път.

Трябва да вземете предвид материала, характеристиките за безопасност, височината на люлката, издръжливостта, лекотата на инсталиране и разходите за поддръжка.

Основната цел е да закупите люлка, която да служи на вашите деца доста дълго време. Не бързайте да плащате за определен комплект люлка само защото смятате, че цената е страхотна. Вместо това отделете време да сравните различни опции, за да съберете възможно най-много информация, която ще ви помогне да вземете информирано решение.

Място за поставяне

Най-важното нещо, което трябва да вземете предвид при избора на люлка за игра, е наличното пространство във вашия двор. Трябва да се уверите, че има достатъчно място отпред и зад люлката, за да се настанят децата.

Правилно избраното пространство ще им позволи да играят спокойно, без опасност от падания и наранявания.

Обикновено люлката изисква приблизително два метра разстояние около нея за безопасност. Така че вземете предвид това, когато мислите за размера.

Когато сте в търсене на люлка, може да попаднете на нещо, което се нарича „Препоръчителна зона за безопасност“. Това е зоната, която експертите на детските площадки препоръчват да оставите около люлката.

Характеристики за безопасност

За много родители цената е решаващ фактор, когато става въпрос за закупуване на люлка. Макар че е разбираемо, добре е да имате предвид, че безопасността на вашите деца е от първостепенно значение. Понякога функциите за безопасност, включени в комплектите за люлки с малко по-високи цени, ги правят струващи допълнителните разходи.

Някои от функциите за безопасност, на които трябва да обърнете специално внимание, докато търсите новата ви люлка, включват:

 • Всички ръбове трябва да са заоблени, без открити остри ръбове, които могат да надраскат или да наранят децата ви.
 • Всички вериги за люлеене трябва да бъдат покрити с дръжки, за да се предотврати прищипването на пръстите на малките ви.
 • Люлката не трябва да има оловна боя или каквато и да е форма на обработка на дърво, която може да бъде вредна за здравето на вашите деца.

Помислете за закупуване на предварително сглобена люлка, защото така ще сте сигурни, че всичко е поставено, където му е мястото.

Тежест и години на детето

Капацитетът на теглото е основна грижа, когато става въпрос за закупуване на нова люлка, тъй като ще искате да изберете модел, който безопасно да побере всичките ви деца и техните приятели.

Ако имате много малки деца, можете спокойно да вземете люлки с капацитет на теглото под 45 кг., тъй като те са специално проектирани да бъдат надраснати. Но ако предпочитате да инвестирате в люлка, която да е с вас много години, може да помислите за по-голям модел с по-голям капацитет на теглото.

Истината е, че има много видове комплекти люлки, но всеки тип е предназначен за определена възрастова група. Трябва да се уверите, че люлката, която купувате за вашите малчугани, не е твърде малка или пък голяма за тяхната възраст.

Инсталация

И накрая, трябва да помислите за лекотата на инсталиране. Повечето от нас не знаят, че цената на доставката и монтажа понякога може да съответства на цената на самия комплект люлка. Някои комплекти люлки са доста сложни и може да изискват цял ​​уикенд за сглобяване и инсталиране.

Така че, преди да закупите дадена люлка, не забравяйте да включите допълнителните разходи за професионално сглобяване и монтаж в бюджета си.

Някои люлки изискват монтаж на цимент в земята за стабилност. Добрият комплект люлки трябва да бъде свободно стоящ с относително широка основа, за да подобри стабилността и да позволи лесно преместване, когато е необходимо.

Ако планирате да монтирате люлката сами, трябва да сте 100% сигурни с какво се захващате. Имайте предвид, че процесът на сглобяване и инсталиране може да бъде по-предизвикателен и да отнеме повече време от това, което си представяте.
 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за детски люлки на пазара в момента…

1. Люлка Smoby, Baby SwingТази люлка е изработена от метал и е подходяща за деца на възраст между 6 месеца и 1 годинка. Максималното тегло, което може да поддържа е 25 кг. Моделът е с височина 120 cm, ширина 117 cm и дължина 120 cm, което я прави идеална за най-малките любители на игрите. Може да се разположи свободно в двора, давайки добра упора и стабилност.
Купи сега

2. Детска люлка с въже KOLINOПредставяме ви този изключително бюджетен и удобен модел люлка, който ще се разположи лесно навсякъде. Оформена е като седалка и дава добра упора за вашите деца. Материалът, от който е направена, е пластмаса, която е изключително издръжлива на всякакви климатични промени. Също така разполага със здрави въжета, които да издържат тежестта на малчуганите. Възрастта, за която се препоръчва е над 18 месеца и може да се ползва от деца до 25 килограма. Имайте предвид, че се закрепва за таван и ви е нужен навес в двора, където да я позиционирате.
Купи сега

3. Люлка King Sport 3 в 1 с предпазен борд и коланиАко пък мъничето ви е прескочила прага на 3-годишната възраст, тогава този модел ще е най-подходящ за него. Тази люлка спoмaгa зa paзвитиeтo нa мycĸyлaтypaтa, ĸoopдинaциятa и възпитaвa любoв ĸъм cпopтa y дeцaтa. Тя разполага с предпазен борд, а в горната част на въжетата има метални връзки за окачване. Изключително лесна за пренасяне, което я прави желан спътник в летните пътешествия. Максималното тегло, което поддържа, е 25 кг., а предпазният колан ще гарантира безопасността на детето.
Купи сега

4. Люлка Dohany LeaganАко вашето мъниче е нетърпеливо да играе на люлка, не се тревожете, защото моделът Dohany Leagan е подходящ за деца от едва 1-годишна възраст. Люлката е изработена от така издръжливата пластмаса и има опора на гърба и подложки за крачета. Всички тези предимства ще дадат максимален комфорт на детето, без да взимат от нужната му опора. Въпреки че е бюджетна, люлката ще може да се ползва до навършване на 3 години на детето, защото поддържа тегло до 25 кг. Закрепва се за таван, което позволява да я сложите вътре, ако времето е лошо.
Купи сега

5. Люлка WoodylandТази дървена люлка Релакс от Woodyland съвсем отговаря на името си. Оплътнена с меки възглавници, мъничето ви ще изпитва максимален комфорт, докато се люлее или просто си седи в нея. Тя може да се ползва от деца, навършили едва 6 месеца, защото е обезопасена отпред и отзад. Поддържа тегло от цели 50 кг., така че определено е инвестиция в дългосрочен план. Прикрепва се на таван и може да я позиционирате дори в детската стая, когато времето не позволява игра навън. Кой е казал, че забавлението е само през лятото?
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Люлка До Ре Ми Pilsan 06118Искате детска люлка, която да е нещо повече от място за люлеене? Тогава открихте бъдещата си покупка! Люлката До Ре Ми Pilsan е оборудвана с дрънкалки, така че на мъничето ви никога да не му е скучно. Максималната товаримост на този е модел е цели 100 кг! Когато детето ви расте, люлката може да се конфигурира и да бъде все така интересна и за по-големите калпазани. Има лесна система за окачване с карабинери, което ви позволява да сменяте лесно и безпроблемно местонахождението й.
Купи сега


7. Люлка ATLASИ за финал ви представяме нещо за любителите на класическата дървена люлка, която до ден днешен се конкурира с новите модели! Люлката е обезопасена с преграда и двойна облегалка, направена от масивно дърво бук. Закрепва се на таван и е много лесно преносима. За безопасността на детето ви са направени и заоблени и гладки ръбове, които да предпазват от наранявания. Без значение дали ще е люлеене на двора през лятото или пък забавна игра вкъщи през зимата – няма нищо по-хубаво от класическата дървена люлка!
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!