Всички категории

7-те Най-Добри Газови Барбекюта

Какво по-хубаво от аромата на барбекю в топлите летни вечери под звездите?

Е, лятото е съвсем близо, а вкусната храна е неизменна част от безценните мигове, прекарани на спокойствие в природата заедно със семейство и приятели.

Класическите барбекюта на въглища често са неособено практични и това е основната причина много хора да изключват тази опция от плановете си…

Е, използвайки газово барбекю, вие мигновено ще забравите за неудобствата!

Високоефективни и универсални – газовите барбекюта са страхотен избор, който ще изпълни ежедневието ви с комфорт и вкус!

Все още сте в търсене на перфектното газово барбекю? Ние несъмнено можем да ви помогнем в това отношение!

В това ръководство сме ви запознали с всичко най-важно, което трябва да знаете относно газовите барбекюта.

А за да ви улесним максимално в откриването на най-подходящото предложение за вас, по-долу сме ви представили и някои от най-добрите модели на пазара в момента, които със сигурност ще ви впечатлят.

Защо да изберете газово барбекю?

Газовите барбекюта са изключително популярен избор през последните години.

Те се отличават с наистина удобен и лесен принцип на работа и гарантирано вкусни грил-резултати.

Както вече загатнахме, газовите предложения имат множество ключови предимства пред моделите, работещи на въглища и електричество.

Те са универсален вариант, умело обединяващ компактността на барбекютата с ток и перфектното качество на работа на тези с твърдо гориво.

Впечатлихме ли ви вече? Е, нека ви разкажем малко по-подробно за някои от най-отличителните положителни качества на газовите барбекюта…

Практичност

Газовите барбекюта са лесен за използване и почистване избор, тъй като цялостният им дизайн предразполага удобство при работа с тях.

Моделите от този тип могат да функционират в абсолютно всякакви условия (дори и при проливен дъжд), а единственото, за което имате грижа вие, е това да им осигурявате достатъчно количество качествено гориво за целта.

В допълнение, газовите предложения не оставят опепеляване след готвене, което съответно прави и цялостната им поддръжка лека и приятна задача.

Ефективност

Друго изключително предимство на газовите барбекюта е бързият им процес на загряване и готвене.

Това гарантира, че дори и в по-натоварени дни, свързани с обработка на по-голям обем грил-ястия, вие ще можете с лекота да приготвите всичко за максимално кратък период от време.

Аналогично, както сигурно се досещате, този тип барбекюта изстиват също толкова експедитивно.

Това, на своя страна, пък, улеснява допълнително тяхното пренасяне, съхранение и т.н.

Прецизност

Може би едно от най-отличителните предимства на газовите барбекюта, разбира се, са винаги перфектните им готварски резултати.

Моделите от този тип поддържат лесна за регулация температура по време на обработка на кулинарните предложения, с което гарантират равномерност на приготвянето и минимален риск от изгаряния.

Икономичност

Както се досещате, този тип предложения за барбекюта, се захранват изцяло на газ, което е наистина много икономичен вариант.

Газта като гориво е много изгодна и междувременно се отличава със значително пестелив процес на изхабяване.

За сравнение, една газова бутилка може да се използва за приготвянето на 2-3 пъти повече грил-ястия, отколкото един чувал въглища, като в същото време цената й е значително по-достъпна от тази на тока в световен мащаб.

Функционалност

И когато говорим за удобство, несъмнено отличително качество на газовите барбекюта, е богатството от възможности за изпичане, което предлагат те

Особено по-новите модели, са оборудвани с допълнителни горелки, предназначени за различни нива на обработка на храната, и множество сензори за контрол над готвенето, които също гарантират прецизност и вкус.

Газово барбекю с какъв тип конструкция да изберете?

В конструктивен план, газовите барбекюта биват автономни и за вграждане.

В това отношение, разбира се, вашият избор трябва да е конкретно съобразен с личните ви предпочитания и условията, в които планирате да използвате грила.

Автономни газови барбекюта

Изключително практични и универсални – автономните предложения са перфектен избор, ако не планирате да ситуирате барбекюто си на едно конкретно място.

Най-ключовото качество на този тип модели, както сами можете да се досетите, е отличителната им мобилност. Точно тя ги прави подходящи за употреба в абсолютно всякакви условия.

В дизайнерски план, автономните газови барбекюта най-често са оборудвани със специални стойки с колелца, които правят придвижването им много по-лесно.

Уви, обаче, тези барбекюта имат един основен недостатък – по-склонни са към повреди и изискват повече внимание и прецизна поддръжка.

Газови барбекюта за вграждане

От друга страна, обаче, ако нямате потребност от преносим модел барбекю, защото планирате да си инсталирате външна кухня в двора, например, предложенията с конструкции за вграждане определено биха ви впечатлили.

Този тип барбекюта са доста по-масивни, но пък идеално изпълват атмосферата около себе си и стават естествена част от екстериора.

Те разполагат и с по-добри условия за газоподаване и съответно са по-издръжливи, сигурни и качествени от преносимите дизайни.

Недостатък на газовите барбекюта за вграждане, обаче,  с изключение на по-ниската им практичност, е твърде високата им цена, която ги прави неособено рентабилен избор за сезонно използване.

Какви видове газови барбекюта съществуват според вида гориво, с което се захранват?

Сериозен въпрос при избора на газово барбекю, който винаги разпалено интересува потребителите, е това с какъв тип горивно захранване да бъде то…

Има два варианта – с природен газ или с пропан-бутан, като всеки от тях има своите положителни и отрицателни страни.

С природен газ

Барбекютата, приспособени за захранване с природен газ, са много популярни през последните години.

Това се дължи на значително по-ниската им цена и изключително лесният им принцип на работа.

Все пак, обаче, за да използвате този тип барбекюта, вие трябва да им осигурите пълноценни условия за свързване към източник на гориво, което съответно води и до техните два основни негативни аспекта – зависимост и статичност.

Уви, обаче, макар и по-трудоемки откъм инсталация, предложенията, захранващи се с природен газ са наистина икономични и лесни за поддръжка.

С пропан-бутан

Ако не желаете да се занимавате със сложни фази на газоподаване и искате най-вече барбекюто ви да е мобилно, то по-добрият вариант за вас са моделите с пропан-бутаново захранване.

Те са доста по-често срещани в пазарната мрежа и, както сами се досещате, се отличават най-вече със своята практичност.

В инсталационен и дизайнерски план, барбекютата с пропан-бутан се захранват от горивна бутилка, която при изчерпване бързо и лесно може да се замени с нова.

Проблем при тях, обаче, е че често не хабят горивото си равномерно и при малко повече невнимание от ваша страна, то може да се изхаби насред готвенето… Нещо, което, във всички случаи, не е особено приятно.

Газово барбекю с каква технология на нагряване да закупите?

Това каква технология на нагряване използва газовото барбекю има ключово значение за качеството на обработка на храната и вашия комфорт.

На пазара съществуват два основни типа барбекюта, според тази характеристика – с конвекционно и с инфраредово нагряване.

Газови барбекюта с конвекционно нагряване

Повечето модели газови барбекюта разполагат с именно такъв тип нагряване.

Попринцип този тип предложения са универсални и достъпни в бюджетен план, което ги прави много удобен избор.

Характерно за тях е, че топлината им идва директно от пламъка, а това често прави трудна регулацията на скоростта на загряване на храната.

В това отношение, ако желаете да се наслаждавате на наистина приготвени прецизно до градус грил-ястия, то конвекционните предложения не са най-подходящи за вас.

Те са склонни към изсушаване на храната и дори могат да я поизгорят на места, а това не винаги е особено желан ефект.

Газови барбекюта с инфраредово нагряване

Ако сте любители на бутиковите ястия и желаете да се наслаждавате на винаги перфектно сготвени грил-изкушения, ви съветваме да подберете газово барбекю от по-ново равнище, оборудвано с технология за инфраредово нагряване.

Благодарение на нея, храната се изпича напълно равномерно без да се изсушава или да губи полезните си съставки.

Предложенията с инфраредово нагряване могат да достигнат до доста по-високи температури при печене, като същевременно се отличават с удобна регулация на процеса и практичност при почистване и поддръжка на уреда.

Е, сигурно се досещате какъв е техния недостатък – прекалено високата им цена. Но несъмнено, ако бюджета ви го позволява, качеството на готвене на барбекюто, ще оправдае средствата, вложени в закупуването му.

Какво друго трябва да имате предвид при покупката на газово барбекю?

След като сте преценили основните характеристики, свързани с типа на барбекюто, което търсите, е време да задълбочите проучването си, концентрирайки вниманието си и върху още няколко важни неща...

Дизайн

Колкото и незначително да ви се струва, това какъв дизайн барбекю ще подберете всъщност има ключово значение за вашия комфорт.

Не забравяйте, че от най-голямо значение е предложението да е максимално удобно за вас, за да избегнете риска от напрежение в приготвянето на грил-изкушенията и, разбира се, за да си осигурите пълноценни и безопасни готварски условия.

Добре да съобразите размера и конструкцията на покупката си с това с колко пространство разполагате и къде планирате да разположите грила.

Също така, е важно да заложите на модел с брой горелки, удовлетворяващи максимално готварските ви нужди и цели. Помислете внимателно колко често смятате да използвате барбекюто и какъв обем храна планирате да обработвате с него наведнъж.

Бъдете прецизни в избора си и потърсете най-оптималния вариант за вашия начин на живот.

Мощност

Основната техническа спецификация на газовото барбекю, с която е добре да се съобразите, е неговата мощност (kW) спрямо броят горелки, с които разполага.

Както сигурно се досещате, колкото по-голяма е общата мощност на горелките, толкова по-висока е и общата температура, която барбекюто може да генерира.

В това отношение се съобразете най-вече с вашите лични предпочитания и нужди и условията ви на готвене.

Функции и аксесоари

За да е вкусна и максимално пълноценно приготвена храната ви, барбекюто ви има нужда не просто от качественa конструкция, но и от удобна за вас функционалност.

Все по-често модерните предложения включват в същността си допълнителни приставки за скара, предназначени за приготвяне на различни типове грил-ястия, прецизни терморегулатори и допълнителни горелки за още по-голямо удобство.

Цена

В това отношение може да откриете наистина широко разнообразие от варианти, като цените на отделните модели между 300 и 2000 лв.

Цената на газовото барбекю може да зависи от много неща – материали на конструкцията, технологии на работа, дизайн, функционалност и т.н.

Запомнете, обаче, че не винаги цената е определяща за удобството и качествения принос на барбекюто в ежедневието ви.

Не забравяйте, че най-важното условие все пак остава това уреда да има практична роля в готварските ви мигове.

Проучете добре пазара, събирайте мнения и впечатления и преценете внимателно бюджета си – има модели, подходящи за всички нужди, възможности и предпочитания.

Как да използвате газовото си барбекю максимално безопасно?

Готвенето при високи температури, само по себе си носи някакъв известен риск.

А особено, когато говорим за работа с лесно възпламеняващо се гориво като газта – вниманието ви трябва да бъде още по-обострено.

Подберете барбекю с доказано качество.

На първо място, разбира се, е важно да закупите барбекю с много здрава и стабилна конструкция.

Това ще ви застрахова максимално от нежелани злополуки, свързани с падане или непланирано предвижване на барбекюто.

Ситуирането също има ключово значение за сигурността ви.

За ваша максимална безопасност по време на употреба на грила, избягвайте при готвене да се позиционирате в близост до дървета или дървени повърхности, особено в по-ветровитите дни.

Стремете се към това да разполагате барбекюто си на широки, открити пространства, неизложени на преки въздушни течения.

Винаги изключвайте газта след употреба!

Бъдете отговорни и внимателни! Дори и да си спомняте, че сте изключили газта, я проверявайте няколкократно.

Това може да има ключово значение не само за личното ви спокойствие, но и за вашите сигурност и здраве.

И не забравяйте- добрата хигиена е ключът към здравословната и вкусна храна!

Накратко казано – грижете се за грила си, за да може и той пълноценно да се грижи за вкусните ви грил-мигове.

Винаги след готвене почиствайте барбекюто си внимателно с вода!

Тази стъпка често се пренебрегва като премахването на остатъчните замърсявания след готвене се оставя чак за периода преди следващата употреба на грила.

Уви, обаче, това е сериозна грешка, тъй като именно почистването точно след гриловане има наистина ключова роля в цялостната поддръжка на уреда.

Също така, е добре веднъж на 4-5 използвания да извършвате и по-детайлно почистване на барбекюто със специализиран препарат…

Той пълноценно ще разгради и премахне по-наситените замърсявания от повърхността на барберкюто и ще ви гарантира винаги вкусна и най-вече безопасна за здравето ви храна.

 

Вече знаете всичко най-важно, което трябва да имате предвид при покупката на газово барбекю!

Време е да ви представим и някои от най-отличителните предложения за модели на пазара в момента…

1. Газово барбекю Flame MasterТова автономно газово барбекю е изработено от стомана и чугун и е страхотен, многофункционален избор за всеки. Моделът разполага с 3 броя нагревателни горелки и обща мощност 8.5 kW.
Купи сега

2. Газово барбекю LANDMANNАко сте в търсене на изключително практичен модел газово барбекю, който да ви осигури максимален комфорт по време на готвене, този модел, изработен от метал и емайлирана стомана е идеален за вас. Продуктът е с компактен дизайн с една нагревателна горелка и оптимална мощност от 5.5 kW.
Купи сега

3. Газово барбекю Enders San DiegoПрофесионален дизайн и висока продуктивност – това газово барбекю определено ще привлече вниманието на грил-феновете сред вас. Моделът е изработен от метал и емайлирана стомана и разполага с богата гама от функции и защити. Също така, той е снабден с 3 нагревателни горелки, чиято обща мощност е 7 kW.
Купи сега

4. Газово барбекю Activa Toledo 200Това подвижно стоманено газово барбекю е практичен вариант, който ще изпълни екстериорна ви с уют. Моделът е с удобна функционалност и е снабден с 2 нагревателни горелки с обща мощност 6.4 kW.
Купи сега

5. Газово барбекю Enders Urban PROАко търсите газово барбекю, което отлично да съчетава в себе си практична компактност и оптимална функционалност, то това е перфектен избор за вас. Моделът разполага с мобилен дизайн от алуминий и чугун и 2 нагревателни горелки с обща мощност 4.4 kW.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Газово барбекю LUNDТова газово барбекю с метален, автономен дизайн определено ще ви впечатли с характеристиките си. Моделът разполага с широка функционалност, обогатени горелки и обща мощност от 11.6 kW.
Купи сега


7. Газово барбекю GrillChefТова газово барбекю с хромиран грил е страхотен избор с пълноценна и практична функционалност. Моделът е разполага с обща мощност от 5 kW и се отличава с дизайн, практичен за употреба както към домашния екстериор, така и в по-природни, къмпинг условия.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Цветан Попов пише

    Статията като цяло е интересна, но акцентира върху най-повърхностния слой информация, достъпна от по-общ опит и общи умозаключения. Нищо конкретно за водещи, но не (само) по цена, а по качество производители и серии от модели; за препоръчителни материали на скарите и др. компоненти; за препоръчителния брой на горелките и мощността на барбекюто; за допълнителните горелки и функциите им. И някой съвет за баланса между необходим брой горелки и мощност и времето и качеството на приготвяне на определено количество вкусотии.
    Ако може, напишете за тези неща.
    Благодаря, все пак, за информацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!