Всички категории

7-те Най-Добри Добавки с Магнезий

Замисляли ли сте се дали приемате достатъчно магнезий?

Сигурни ли сте, че знаете какво точно представлява магнезият и защо е толкова необходим?

Ако сте любопитни да разберете отговорите на тези и още въпроси, определено сте попаднали на правилното място!

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в човешкото тяло. Той играе много важна роля за здравето на вашето тяло и мозък.

Всеки организъм се нуждае от магнезий, за да остане здрав. Той е важен за много процеси в тялото, включително за регулиране на мускулната и нервната функция, нивата на кръвната захар и кръвното налягане, както и производството на протеини, кости и ДНК.

Възможно е, обаче, да не получавате достатъчно от него, дори ако се храните здравословно.

Именно затова в това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за магнезия и най-вече защо имате нужда от него.

А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-търсените варианти в аптечните вериги.

Какво точно представлява магнезият и защо ви е нужен?

Магнезият е един от седемте основни макроминерали, който е от решаващо значение за функцията на организма.
Той спомага да се поддържа кръвното налягане в норма, костите да са здрави и сърдечният ритъм да бъде стабилен.

Магнезият е основен минерал, който представлява около 0,05 % от общото тегло на тялото.

Интересен факт – почти 70 % от теглото на тялото се намира в костите, докато 30 % се намира в клетъчните течности и някои меки тъкани.

Магнезият участва в много основни метаболитни процеси. Вътре в клетката той активира ензими, необходими за метаболизма на въглехидратите и аминокиселините. Той също така регулира киселинно-алкалния баланс в тялото.

Той подпомага усвояването и метаболизма на други минерали като калций, фосфор, натрий и калий.

Той също така спомага перфектното насищане с витамините от комплекса В, витамин С и витамин Е в организма.

Именно затова магнезиевите макроминерали трябва да се консумират в относително големи количества – най-малко 100 милиграма на ден.

Магнезият може да се набавя чрез храната, а по желание и чрез някои хранителни добавки.

Добрите нива на този минерал са от съществено значение на всички етапи от живота на човека, особено с напредването на възрастта.

Ако страдате от продължителен стрес, ако приемате твърде много алкохол или кофеин, и разбира се, ако диетата ви има недостиг на храни, богати на магнезий, то той ще бъде в дефицит.

За съжаление нивата на магнезий, открити в типичната съвременна диета в по-голямата част от света, са критично ниски.

Тези в отделните храни също са значително под стойностите, които са били преди десетилетия, което се дължи на съвременното и интензивно земеделие и приготвяне на храна.

Какви са ползите от приема на магнезий?

Както вече забелязвате, магнезият е от изключителна важност и приемът му е много желателен.

Нека, обаче, концентрираме вниманието си върху някои от най-отличителните му качества…

Подпомага образуването на енергия в клетките

Той играе важна роля в енергийния метаболизъм. Това е процесът, при който хранителните вещества от вашата храна се превръщат в енергия, която да се използва от тялото.

Магнезият е ключов компонент при създаването на молекулата, която е отговорна за доставянето на енергия до всяка клетка в тялото ви.

С други думи, без магнезий тази молекула не може да свърши ефективно работата си, което е причината за честа умора, мускулни и ставни болки и други често срещани странични ефекти.

Участва в стотици биохимични реакции в тялото

Магнезият е минерал, намиращ се в земята, морето, растенията, животните и хората.

Около 60 % от магнезия в тялото ви се намира в костите, докато останалото е в мускулите, меките тъкани и течностите, включително кръвта.

Всъщност всяка клетка във вашето тяло го съдържа и се нуждае от него, за да функционира пълноценно.

Една от основните роли на магнезия е да действа като помощна молекула в биохимичните реакции, непрекъснато изпълнявани от ензимите, а участието му е в над 600 реакции в тялото ви, някои от които са…

  • Създаване на енергия – помага за превръщането на храната в енергия.
  • Образуване на протеини – помага за създаването на нови протеини от аминокиселини.
  • Поддържане на гени – помага за създаването и възстановяването на ДНК и РНК.
  • Мускулни движения – той е част от свиването и отпускането на мускулите.

Повишава ефективността при активности

Магнезият играе ключова роля и в пълноценното изпълнение на упражнения. По време на тренировка може да се нуждаете от 10 – 20 % повече магнезий, отколкото когато си почивате, в зависимост от активността.

Магнезият помага за придвижването на кръвната захар в мускулите и изхвърлянето на лактат, който може да се натрупа по време на тренировка и да причини умора.

Подобрява инсулиновата функция при диабет тип 2

Предварителни проучвания показват, че магнезият може да подобри инсулиновата чувствителност.

Изследване от декември 2017 г. установява, че хората с най-висок прием на магнезий имат 15% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с групата, консумирала по-малко количество.

Накратко казано – минералът позволява на инсулина да реагира по-бързо на захарта в кръвта и да го пренася по-бързо в клетките.

Намалява тревожността

Хората, които се хранят с повече храна, богата на магнезий, съобщават за по-ниски нива на тревожност.

Въпреки това все още се провеждат множество изследвания, за да се установи със сигурност дали има такава връзка.

От друга страна, обаче, проучвания сочат, че хората с магнезиев дефицит доказано са много по-склонни към развиване на депресивни разстройства.

Според тях, лицата, които приемат много ниско количество магнезий в ежедневието си, са с 16 % по-склонни да имат депресия, особено при възрастни под 65 годишна възраст.

Обобщено, магнезият е важен както за онези невротрансмитери, които поддържат настроението равномерно, така и за цялостното контролиране на други фактори, които водят до развитието на психологични разстройства.

Редуцира главоболието и мигрената

Магнезият е често препоръчван от лекари при главоболие и мигрена.

Консумацията на 600 мг. магнезий редовно в диетата може да помогне за предотвратяване на главоболие.

Някои лекари дори предписват прием на магнезий при по-тежки форми на предменструален синдром.

Справя се с нарушенията на съня

Мускулните потрепвания през нощта могат да ви попречат да заспите или да доведат до нарушаване на съня ви.

Трептенето или спазмите често са причинени от минерален дисбаланс, затова магнезият е едно добро начало за справяне с този проблем.

Минералът, както вече споменахме, може също да помогне за подобряване на настроението и борбата с безпокойството, което ще постави началото на още по-добра почивка.

В общи линии, важно е да знаете какъв е проблемът, който пречи на съня ви, тъй като това ще помогне да се прецени какъв вид магнезиева добавка е най-добре да приемате.

Как да разберете, че имате дефицит на магнезий в организма?

Въпреки че същинският дефицит е рядко срещан, много хора имат ниски нива на магнезий, особено младите жени.

Основната причина е, че хората не ядат достатъчно храни, богати на магнезий, и консумират твърде много преработени храни (като бяло брашно, например).

Също така, газираните напитки са силно свързани с понижаването на нивата на магнезий заради съдържащата се в тях фосфорна киселина. Те, особено кока-колата, намаляват минералната плътност на костите, което в крайна сметка може да доведе до остеопороза.

Не се паникьосвайте, тъй като вредното въздействие на ниските нива на магнезий няма да се случи за една нощ.

С течение на годините, обаче, може да забележите липса на енергия, по-бавно възстановяване на мускулите и по-слаби кости в по-късните години.

Това трябва да ви даде достатъчно основание да започнете да включвате голямо разнообразие от богати на магнезий храни в диетата ви.

Въпреки това, може да е трудно да получите достатъчно магнезий само чрез диета, особено ако се чувствате напрегнати, пиете много кафе и ядете преработена храна. Стресът, определено, може да източи тялото ви от минерали, включително магнезий.

Първите признаци на недостатъчни нива на магнезий в телата ни са безпокойство и болки в краката, усещане за намалена памет, апатия, объркване, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Други симптоми, които не бива да пренебрегвате са нарушения на кръвообращението, загуба на апетит, гадене, летаргия, депресия и безсъние.

Важно е да отбележим, че по принцип в нашите тела присъстват относително малки запаси от магнезий.

Човешкото тяло (в идеалния случай) съдържа едва 21 – 28 грама от полезния минерал. Този запас, обаче, е уязвим към изчерпване – можем да загубим 25% от него само за 25 дни.

Как да си набавите магнезий?

Както вече казахме, магнезий се набавят чрез прием на подходяща храна и витамини. За пълноценно ежедневие се препоръчва прием от 300 мг. на ден за мъже и 270 мг. на ден за жени.

Храна

Като цяло изберете органични сортове храни, които се отглеждат в почва с по-високо съдържание на магнезий.

Друг лесен начин да запомните храни, които са добри източници на магнезий, е да мислите за фибри. Храните с високо съдържание на фибри обикновено са много богати на полезния минерал.

Диетичните източници на магнезий включват бобови растения, пълнозърнести храни, зеленчуци (особено броколи, тиква и зелени листни зеленчуци), семена, млечни продукти, меса, шоколад и кафе.

Тъмният шоколад, например, е колкото здравословен, толкова и вкусен. Той е много богат на магнезий, желязо и мед и е особено полезен за здравето на сърцето. За да се възползвате максимално от предимствата на тъмния шоколад, изберете продукт, съдържащ поне 70 % твърди вещества какао. По-високият процент е още по-добър.

Авокадото е друг вкусен източник на магнезий, високо съдържание на калий, витамини от група В и витамин К. Приемът на авокадо може да подобри нивата на холестерола и да увеличи чувството за ситост след хранене. Освен това е и отличен източник на фибри.

Видовете ядки, които са особено богати на магнезий, включват бадеми, кашу и бразилски семена. Повечето от тях също са добър източник на фибри и подобряват нивата на кръвната захар и холестерола при хора с диабет.

Бобовите растения, които включват леща, боб, нахут, грах и соя, също са много добър избор. Тъй като са богати на фибри, те могат да понижат холестерола, да подобрят контрола на кръвната захар и да намалят риска от сърдечни заболявания.

Бананите, пък, са сред най-разпространените плодове в света и за радост също са богати на магнезий. Известни са с високото си съдържание на калий, което може да понижи кръвното налягане.

Има и много други източници, а за да е максимално здравословен изборът ви запомнете, че трябва да е съобразен с личния ви вкус!

Специални витамини

Често обаче, въпреки приема на богати на магнезий храни, организмът има нужда от още. Както сигурно знаете, не винаги човек може да си набави необходимото количество минерали само чрез прием на хранителни вещества…

Тук на помощ идват витамините!

Магнезиевите добавки могат да се приемат по всяко време на деня, стига да сте в състояние да ги приемате последователно.

За някои приемането на хранителни добавки веднага след събуждането може да е най-лесно, докато други може да открият, че приемането им с вечерята или непосредствено преди лягане им действа по – добре.

Най-важното е да си създадете график и да се придържате към него, за да сте сигурни, че получавате пълноценно дневната си доза.

Въпреки че магнезиевите добавки обикновено се понасят добре, те могат да бъдат свързани с няколко неблагоприятни ефекти. Някои от най-честите нежелани реакции включват храносмилателни проблеми като диария, гадене и повръщане.

Именно затова, при покупката на добавки с магнезий е най-добре да се консултирате със специалист в областта, който да ви насочи не само кой продукт е най-подходящ за вас, но и да ви даде съвети за най-ефективен прием.

 

А сега е време да ви представим и някои от най-добрите предложения за магнезий на пазара в момента…

1. Таблетки “Магнерич” 500 мг.Тези таблетки съдържат количество магнезий, което ще прекрати дефицита му във вашия организъм. Изключително полезни са при мускулни болки, за профилактика, могат да се използват и от бременни. Средният курс за лечение е 4 седмици, като задължително се пият след хранене.
Купи сега

2. Таблетки “Допелхерц Актив” 500 мг.Допелхерц таблетки облекчават мускулното напрежение, намаляват чувството на умора и отпадналост и допринасят за производството на енергия. Приема се по половин таблетка дневно, но не се препоръчва за хора с увредена бъбречна функция.
Купи сега

3. Капсули “Джеймисън”Джеймисън магнезий допринася за поддържане на метаболизма и набавяне на енергия. Подходящ е за употреба от хора с високо кръвно налягане, както и за поддържане на здрави кости. Препоръчителната дневна доза е 1 таблетка два пъти дневно, като може да се използва само от възрастни.
Купи сега

4. Разтворим магнезий “Допелхерц Актив”Допелхерц актив Магнезий 400 + В витамини е подходящ за употреба при мускулни схващания, активно спортуване, тежка физическа работа, стрес, напрежение, преумора и недоспиване. Съдържа висока доза магнезий.
Купи сега

5. Магнезиево олио “Абофарма”Приемът на магнезий чрез магнезиево олио е изключително ефективен, особено при мускулни крампи. Втрийте го по тялото си и го оставете да престои, колкото се може повече. Облекчаването на болката няма да закъснее!
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Магнезий на прах “Докторс Бест”Приемът на магнезий на прах е чудесна алтернатива за онези, които не харесват да поглъщат таблетки. Действието на праха е не по-малко ефективно, а препоръчителната доза е една мерителна лъжичка.
Купи сега

7. Таблетки “Магнерот”Много подходящи таблетки при магнезиев дефицит. Могат да се приемат и от бременни, при аборти и преждевременни раждания. Ползите от магнезия са многобройни, затова приемът на подходящите добавки е изключително важен.
Купи сега

3.9/5 - (7 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. К. Дишкова пише

    Статията беше интересна и полезна. Магнезия е важна хранителна добавка за много хора, особено хората които се потят повече, защото магнезия се губи с потта. Когато усетя крампи си взимам и започвам да го пия за окол месец, а после почивам. Аз лично ползвам Магнерич от години и съм много доволна от резултата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!