Всички категории

7-те Най-Добри 5G Телефони

Навсякъде около вас се говори за 5G мрежа и телефони, които я използват, но не сте сигурни дали това е нещо, което би ви било полезно?

Позволете ни да ви помогнем да си отговорите на този въпрос! Ще разгледаме всеки аспект на 5G телефоните и какво ги прави по-добри от останалите. Ако сте пред дилема дали да си вземете такъв, то сте попаднали на правилното място!

5G мрежата предлага значително по-бързо изтегляне, по-бързо качване и възможността повече хора да бъдат свързани едновременно. Това означава по-малко забавяния при използване на телефона и достъп до уеб съдържание. Но ще ви трябва телефон с 5G, за да получите достъп до тази мрежа!

Почти всеки телефон, пуснат от 2020 г. до сега, има поддръжка на 5G и не е изненада, че повечето от най-добрите телефони с Android, които можете да получите в момента са снабдени с него.

Всички предимствата на 5G мрежата започват с телефона. Когато в крайна сметка се замени изцяло 4G, 5G преносът на данни ще бъде между 10 и 100 пъти по-бърз от днешните мрежи.

5G несъмнено е бъдещето на технологиите! Още от първия тест на мрежата през 2019г., всеки основен оператор инвестира в това да направи своите мрежи по-надеждни и достъпни в повече области.

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за 5G телефоните! А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара в момента.

Какво представлява 5G?

Отминаха дните, когато играехме на нашата Nokia и бяхме доволни от 1GB данни за целия месец. Тъй като технологията се развива непрестанно, ние наблюдаваме появата на множество поколения технологии за данни. От основните интернет услуги на 2G до възможностите за видео и стрийминг на 3G, а напоследък и по-бързите скорости и възможностите за онлайн игри на 4G LTE.

А сега се появи и 5G, което горещо се очаква да промени начина, по който работим, живеем и играем.

Както подсказва името, 5G е петото (и най-новото) поколение безжична технология, използвана за доставяне на интернет до телефона ви без нужда от Wi-Fi или кабелна връзка.

Това е нов, глобален безжичен стандарт, който има за цел да свързва почти всички и всичко заедно, включително машини, обекти и устройства.

5G безжичната технология е предназначена да достави по-високи мулти-Gbps пикови скорости на данни, ултра ниска латентност, повече надеждност, огромен мрежов капацитет, повишена наличност и по-равномерно потребителско изживяване за повече потребители. По-високата производителност и подобрената ефективност дават възможност за много нови хоризонти!

1G, 2G, 3G и 4G естествено доведоха и до 5G, който е проектиран да осигури повече свързаност, отколкото някога е било налично преди.

5G е унифициран, по-способен въздушен интерфейс. Той е проектиран с разширен капацитет, за да даде възможност за потребителско изживяване от следващо поколение, нови модели за внедряване и да предостави нови услуги. С високи скорости, превъзходна надеждност и незначителна латентност, 5G ще разшири мобилната екосистема в нови сфери.

Новия метод за свързване съвсем скоро ще засегне всяка индустрия, превръщайки в реалност по-безопасен транспорт, дистанционно здравеопазване, прецизно земеделие, дигитализирана логистика и много повече.

5G може също да осигури много по-ниска латентност за по-незабавен отговор и като цяло по-равномерно потребителско изживяване. Благодарение на това, скоростите на данни ще останат постоянно високи — дори когато пътувате и сте непрекъснато в движение!

Какви са основните положителни и отрицателни страни на 5G мрежата?

Всичко дотук звучи чудесно, но и може би малко объркващо. Все пак, не трябва да забравяте, че всяка монета има две страни и не всичко е толкова хубаво, колкото изглежда първоначално.

Нека обърнем по-задълбочено внимание върху положителните и отрицателните страни на 5G мрежата…

Плюсовете на 5G

5G работи по-бързо на мобилни телефони и други устройства в сравнение с 4G и 4G LTE.

Той позволява на потребителите да теглят филми, видеоклипове и музика за секунди, а не за минути.

Мрежата има скорост от 20 Gbps, което позволява на организациите да я използват за услуги като автоматизация, усъвършенствани уеб конференции и т.н.

Скорошно проучване показва, че потребителите, които използват 5G, спестяват близо 23 часа на ден в процеса на изтегляне.

5G има ниска латентност в сравнение с 4G, което ще поддържа ефективно нови приложения като AI, IoT и виртуална реалност.

Не само това, той позволява на потребителите на мобилни телефони да отварят уеб страница и да разглеждат неща без никакви проблеми.

Друго нещо е, че дава начини за достъп до интернет по всяко време, когато търсите важна информация.

5G има капацитет да достави до 100 пъти повече капацитет от 4G.

Той позволява на компаниите да превключват между клетъчни и Wi-Fi безжични стратегии, които ще помогнат много за по-добра производителност. Освен това, той предоставя методи за достъп до интернет с висока ефективност.

Едно от основните предимства на 5G е, че увеличава повече честотна лента, което ще помогне за прехвърлянето на данните възможно най-кратко.

Освен това потребителите на мобилни телефони могат да осигурят по-бърза връзка с повече честотна лента, след като изберат 5G мрежа.

5G технологията е идеалният избор за свързване с цяла гама от различни устройства, включително дронове и сензори.

Той дава начини за засилване на приемането на IoT, позволявайки на индустриите да подобрят своята производителност.

4G клетъчните мрежи често се претоварват, което ще доведе до различни проблеми при достъп до важни данни. От друга страна, 5G мрежите позволяват на потребителите да избягват тези проблеми, поради по-добра скорост и повече честотна лента. Това значи по-малко задръствания в кулата и по-ефикасна работа.

Минусите на 5G

Основният недостатък на 5G е, че има ограничено глобално покритие и е достъпен само на определени места.

Само по-населените територии могат да се възползват от 5G мрежата, а отдалечените райони е вероятно да не получат пълното ѝ покритие в продължение на няколко години.

Освен това, разходите за настройка на кули станции са по-високи в сравнение с другите мрежи.

Въпреки че 5G работи бързо при висока скорост, има намалено разстояние на излъчване в сравнение с 4G.

Освен това високите сгради и дървета могат да блокират честотата на 5G мрежата, което ще доведе до различни проблеми.

Следователно изисква повече кули за покритие, което пък изисква доста средства. Дъждът също може да причини проблеми с покритието на 5G, което се нуждае от повече защита.

5G технологиите позволяват на потребителите на смартфони да имат висока скорост на изтегляне.

От друга страна, скоростите на качване не са толкова високи. Освен това мобилните телефони се нуждаят от по-добра технология на батерията, докато използват 5G връзка.

Много потребители на телефони казват, че устройствата им се загряват по-бързо, когато работят с 5G. Следователно, производителите трябва да инвестират в нови технологии за батерии, за да ги предпазят от повреди и други проблеми.

Киберсигурността е един от недостатъците на 5G, защото може да доведе до хакване.

Разширяването на честотната лента позволява на престъпниците да откраднат базата данни с лекота. Освен това използва софтуер, който води до уязвими атаки.

Тъй като 5G се свързва с повече устройства, шансовете за атаки са много високи. Следователно компаниите и бизнеса трябва да защитят своята инфраструктура с център за операции за сигурност, което ще доведе до допълнителни разходи.

5G няма криптиране и хакерите могат да планират своите атаки с по-голяма прецизност, което ще засегне компаниите до голяма степен.

Повече честотна лента ще натовари текущия мониторинг на сигурността и ще се изисква предотвратяване на кибер заплахи. От друга страна се полагат усилия за подобряване на сигурността заедно с първоначалното внедряване на 5G.

Поддържането на всички IoT устройства актуализирани с корекции за сигурност ще помогне за преодоляване на проблемите с оптимални резултати.

Кое прави 5G смартфоните по-специални?

Редиците на най-добрите 5G телефони се увеличават, тъй като почти всички устройства, налични в наши дни, идват с 5G съвместимост.

Въпреки че няма да замени 4G изцяло, 5G е следващото поколение мобилна свързаност. Неговият растеж в повечето региони по света е бърз, но все още не е навсякъде, така че се уверете, че 5G покритие е налично – или поне ще дойде скоро – във вашия район, преди да хвърлите парите в 5G- активирана слушалка.

Не забравяйте, че 5G телефонът ще продължи да работи нормално в 4G мрежа (макар и при по-ниски скорости), така че не се страхувайте да купите 5G телефон, дори ако не сте в 5G зона.

Добра практика е да сте сигурни в бъдещето! Може да не сте в 5G зона в момента, но пък да се окаже, че тя ще дойде във вашия район съвсем скоро. По този начин, ако имате 5G смартфон, ще сте готови да се възползвате от него веднага, когато мрежата стане достъпна!

Но тъй като 5G телефоните се предлагат от всеки голям производител на телефони сега, може да е трудно да разберете кой е най-добрият за вас. Поради тази причина съставихме списък с някои от най-отличителните черти на този тип смартфони! Проучете внимателно всяка от тях, за да разберете от какво имате нужда.

5G телефоните са много “по-отзивчиви” откъм латентност!

Това означава, че те са много по-практични по отношение на видео разговори и игри, като минимизират забавянето и лошото качество на видеото.

Експертите по безжичните технологии се надяват, че 5G един ден може да постигне латентност до 1 микро секунда!

Това би било невероятен етап, който ще направи 5G още по-способен да поддържа сложни приложения и интернет връзка с лекота!

Ако сте геймър, ниската латентност и високите скорости на 5G ще ви позволят да играете онлайн игри без проблеми на мобилните ви устройства.

По-високите скорости също ще ви позволят да се докоснете до игри с разширена реалност (AR) и виртуална реалност (VR), които винаги досега са се нуждаели от стабилна WiFi или кабелна връзка за гладка игра.

Съвет: Разберете степента на латентност на телефона си, като изпълните тест за скорост. Запомнете – колкото по-малко е числото, толкова по-добре!

Забавянето във възпроизвеждането на поточно съдържание остава в миналото!

Живеем в динамиката на модерния свят, в която е просто неизбежна потребността ни от видео споделяне.

Отминаха дните на изоставащите видео разговори, разпадащата се връзка и забавянето на Netflix, HBO или дори YouTube. С 5G можете да се насладите на плавни видео съдържания, където и да сте.

Повишената мрежова скорост на 5G позволява 4K поточно предаване направо от вашето устройство, така че можете да се насладите не само на плавността, но и на качество на видеото. Освен това, независимо дали сте на служебно обаждане или наваксвате семейството виртуално, 5G ще гарантира, че видеото на никой не замръзва, докато говори.

Какво трябва да имате предвид, когато закупувате 5G смартфон?

Закупуването на 5G телефон е голяма инвестиция и затова трябва да се подходи внимателно към нея, защото такъв тип телефон ви дава много в дългосрочен план!

Именно затова трябва да обърнете внимание на характеристиките на смартфона, а не да вземете първия 5G модел, който срещнете.

За целта сме приготвили някои ключови елементи, които, ако съобразите с нуждите си, ще ви гарантират качеството на вашия смартфон.

Капацитет на батерията

Първото нещо, което трябва да проверите, когато купувате който и да е телефон, е капацитетът на батерията му.

С много от пуснатите 5G смартфони потребителите се сблъскват с проблема със загряване на батерията и бързото ѝ изтощаване. Колкото и да е неприятно, това не е изненадващо, защото този тип телефони консумират повече батерия, докато получавате данни.

Дали сте от типа потребител, който вероятно ще има отворени няколко приложения едновременно? Определяте ли се като потребител на много приложения за видео стрийминг или пък като заклет геймър? Интензивното използване на мрежата води до по-бързо изтощаване на батериите. Ако принадлежите към тази категория потребители, тогава е по-добре да изберете телефон с дълготрайна батерия.

Памет

Телефоните имат два вида памет – памет с произволен достъп (RAM) и памет само за четене (ROM). RAM, заедно с процесора на вашия телефон, определя скоростта му и неговата лекота на работа. ROM е това, което повечето хора наричат хранилище. Това е паметта, която се използва за съхраняване на ОС, приложения и всички видеоклипове, снимки и песни, които искате да съхранявате на телефона.

Следователно е разумно, че телефоните с по-висока RAM ще бъдат по-бързи, а тези с по-висока ROM ще имат повече място за съхранение. Средният потребител трябва да бъде доволен от 2 GB RAM и 16 GB ROM. Но ако сте по-сериозен потребител, изберете телефон с поне 3-4 GB RAM и 64 GB ROM.

За да разширите своя ROM, можете също да използвате micro SD карта с памет, но не забравяйте, че приложенията, които се съхраняват и стартират от карти с памет, обикновено са по-бавни.

Цена

Това е може би най-очевидното, но едно от най-големите и важни съображения от всички е именно цената. Няма смисъл да фантазирате за смартфон, който може да задоволи всичките ви нужди, ако нямате възможност за него.

Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да видите колко можете да похарчите за смартфон, след което да базирате всички други съображения около това.

Цената на устройството, което ще закупите, не е за пренебрегване. Истината е, че повечето 5G смартфони са по-скъпи от тези, които предоставят 4G свързаност. Надали това е изненадващо за някого. Колкото повече функции предлага един телефон, толкова по-скъпо ще струва.

Ако имате нужда от по-висока скорост, несъмнено по-голямата инвестиция в телефон ще си струва. Ако, обаче, на този етап не сте склонни да отделите достатъчно средства за наистина стойностен 5G телефон, по-добре задръжте, защото закупуването на некачествено устройство може да ви създаде също толкова дискомфорт, колкото и незакупуването на никакво.

В крайна сметка всичко е въпрос на лични нужди и предпочитания!

Материал

От разстояние повечето смартфони изглеждат еднакви по стойност. Въпреки това, всички те са различни. Някои са изработени от стъкло, докато други са изработени от метал или пластмаса.

Ако материалът за изработка на смартфон наистина има значение за вас, тогава си струва да помислите.

Пластмасовите модели са практични и удобни, но визуално не са особено впечатляващи и пленителни.

Стъклените смартфони изглеждат изискано и първокласно, но са по-крехки и чупливи.

Металните предложения са много удобен вариант, обединяващ стил и качество. Те, обаче, често не работят с най-новите технологични изменения в производството на мобилни телефони – безжично зареждане, например.

Дисплей

Качеството на дисплея на телефона е много важно, защото това е единствената входно/изходна функция, с която взаимодействате най-много на вашите устройства. И ако сте мобилен геймър, режисьор на мобилни филми или просто обичате да гледате клипове на телефона си, тогава добрият дисплей е по-ценен за вас от другите функции.

Като изходно устройство има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първото нещо е резолюцията. Колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-ясни и по-детайлни ще изглеждат изображенията на дисплея.

Друго важно нещо, което трябва да имате предвид, са пикселите на инч или PPI. Пикселите са малки градивни елементи от цветове, които съставляват всяко цифрово изображение или дисплей. Колкото повече пиксели имате на инч, толкова по-добър ще бъде дисплеят, въпреки че трябва да вземете предвид разделителната способност и размера на екрана.

Има много други фактори, които правят добър дисплея на мобилния телефон, като честотата на опресняване на екрана, яркостта, типа на дисплея, технологията на сензорния екран и други. Ако дисплеят е най-важен за вас, не забравяйте да се запознаете с всичко, което е свързано с него, за да можете да намерите телефон, който отговаря на вашите нужди.

Звук

Истина е, че не много хора се интересуват достатъчно от звука, който идва от високоговорителя на телефона, за да вземат решение за покупка въз основа на него. Но всъщност има доста разлики в качеството на звука, който идва от отделните смартфони, които може да са важни за някои потребители.

Например, някои смартфони имат стерео звук вместо популярния моно звук. Доброто качество на звука може да подобри драстично потребителското изживяване!

Въпреки това, един аспект на звука на мобилния телефон, който засяга всички, е 3,5 мм аудио жак. Тъй като Apple реши, че хората не се нуждаят от аудио жак на своите телефони, други производители на мобилни устройства последваха примера им, особено с техните телефони от най-висок клас.

Някои хора нямат проблем с използването на безжични слушалки, докато други, обаче, изобщо не са доволни от тях. Ако липсата на 3,5 мм аудио жак е проблем за вас, имайте това предвид, когато пазарувате за нов телефон.

Android или Apple?

В момента има две мобилни операционни системи, които доминират на пазара – Android и Apple. И двете имат своите предимства и недостатъци, както имат своите фенове и противници. Ако не сте нито едното, нито другото, тогава трябва да разгледате техните плюсове и минуси, преди да се ангажирате с покупка.

Едно от предимствата, които Android има пред Apple, е огромният брой налични опции по отношение на марките смартфони, функциите на телефона и ценовите диапазони. Не е нужно да плащате много за телефон, който няма аудио жак и изисква да закупите допълнителен адаптер за него.

Но това не означава, че iPhonе-ите нямат своите предимства пред телефоните с Android. Както всеки, който някога е използвал iPhone, ще ви каже, той е наистина бърз, интуитивен и се усеща наистина добре в ръката.

Независимо дали изберете телефон с Android или iPhone, решението трябва да се основава изцяло на това, което ви харесва. Ако притежавате други продукти на Apple, iPhone ще се впише перфектно.

Въпреки това, няма да се възползвате от екосистемата на Apple, ако единственият продукт на Apple, който имате, е вашият iPhone. Освен това може да ви е трудно да го свържете с други устройства, различни от тази марка, тъй като обикновено е малко придирчив, когато става въпрос за чужди технологии.

Да не забравяме и факторa “операционна система”, който малко или много може да се окаже водещ за избора ви. Функциите, условията на използване и съвместимостта на Android и iOS са от ключово значение за удобството ви – не го забравяйте!

 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за 5G телефони на пазара в момента…

1. Смартфон Apple iPhone 13IPhone 13 може да не изглежда толкова различно, освен новото оформление на обектива на камерата, но всъщност е по-добър в много аспекти. Дисплеят на новия iPhone е по-ярък от своя предшественик. Животът на батерията е забележимо по-дълъг. А Apple подобри вече страхотната си камера с нови сензори и изчислителни функции за фотография, които ви карат да се чувствате като професионалист (дори и на телефон, който не е професионален). Има две съществени промени в дизайна на iPhone 13. Първо, камерите отзад вече са подредени диагонално, вместо вертикално. Второ, и по-важно, прорезът вече е с 20% по-малък, като същевременно осигурява същата страхотна камера TrueDepth и Face ID, които бихте очаквали, след като iPhone X въведе тази функция преди години.
Купи сега

2. Смартфон Samsung Galaxy S21Galaxy S21 притежава всичко, от което може да се нуждаете от един телефон! Има 15-сантиметров 120Hz дисплей предимно без рамки, тройна задна камера и работи с Android 11 от самото начало. Това е и първият телефон, който използва процесора Exynos 2100 на Samsung, който обещава по-бързи скорости и подобрена ефективност спрямо предишния тип. Погледнете по-отблизо и ще видите, че S21 е изоставил извития дисплей на своя предшественик и е избрал плоските ръбове. Телефонът има нови цветови схеми, както и Snapdragon 888 на Qualcomm. Galaxy S21 поддържа 5G мрежа, както и Wi-Fi 6 и Bluetooth 5. Има 15W безжично зареждане, както и безжичен PowerShare.
Купи сега

3. Смартфон Samsung Galaxy A52sТози модел на Samsung за пореден път не разочарова! Той се предлага в три варианта, като основната разлика между тях е количеството на RAM паметта. Също така има разнообразие от четири цвята. Телефонът тежи само 189 грама и се усеща изключително леко в ръката, благодарение и на отличното разпределение на теглото. Galaxy A52s 5G разполага с 6,5-инчов Full HD+ Super AMOLED дисплей. Освен това има Infinity-O изрез за камерата. Galaxy A52s има наистина добър дисплей с цветове, които изглеждат ярки и наситени, без да са дразнещи. Скоростта на опресняване от 120 Hz допринася за гладкото изживяване при скролване.
Купи сега

4. Смартфон Xiaomi 11T ProXiaomi за пореден път доказват, че знаят какво е качество! Xiaomi 11T Pro разполага с Qualcomm Snapdragon 888 SoC, който се използва от няколко смартфона на около тази цена. Телефонът поддържа множество 5G мрежи с двоен 5G режим на готовност. Освен това поддържа Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC и обичайните сателитни навигационни системи. Телефонът се захранва от 5000 mAh батерия, която може да се зарежда много бързо с помощта на включеното в комплекта зарядно устройство от 120 W. Xiaomi 11T Pro има три задни камери: 12-мегапикселова двойна камера, 8-мегапикселова ултра-широкоъгълна камера и 5-мегапикселова макро камера. Селфитата се обработват от 16-мегапикселова предна камера.
Купи сега

5. Смартфон Realme GTRealme GT е мощен малък смартфон с Android процесор, бързо зареждане и елегантна конструкция. Има какво да харесате в него, а не е за пренебрегване и фактът, че е по-бюджетен. Това устройство е много по-достъпно, отколкото предполагат неговите спецификации. По отношение на процесорната мощност Realme GT изпреварва своите конкуренти със Snapdragon 888. Този процесор от най-висок клас гарантира, че телефонът е много бърз при употреба, идеален за игри, но ще забележите и скоростите при ежедневна употреба. Realme GT има три задни камери и една предна: отзад имате 64MP основна, 8MP ултраширок и 2MP макро снимки, а отпред е 16MP камера за селфита и видео разговори.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Смартфон Sony Xperia PRO-I“I” означава Imaging. Xperia PRO-I предефинира камерата, съчетавайки професионално качество на изображенията с комуникационни възможности на смартфона. Така че можете да бъдете креативни навсякъде и по всяко време. Xperia PRO-I разполага с оригинален сензор от тип 1.0, който ви позволява да заснемате снимки и видеоклипове с изключително качество на изображението. Големият сензор се поддържа от оригиналния процесор за сигнали за изображения на Sony, което дава на камерата високоскоростна производителност за неограничена креативност. Телефонът има голяма вътрешна памет, с 12 GB RAM и 512 GB ROM, предлагащи достатъчно място за съхранение на всякакви файлове. Също така има поддръжка за microSD карти.
Купи сега


7. Смартфон Motorola Edge 20Motorola Edge 20 е 6,70-инчов смартфон със само леко извит 2,5D екран. Производителят използва Gorilla Glass 3 за стъклото на дисплея. Рамката е изработена от алуминиева сплав, а задната част е изработена само от пластмаса. Смартфонът е сертифициран по стандарта IP52, което означава, че е доста добре защитен от прах, но само срещу пръски вода, така че не трябва да се потапя във вода. Edge 20 е особено интересен заради тънкия си силует и ниското си тегло. Motorola този път предлага 8 GB RAM и 128 GB или 256 GB памет. Телефонът работи с версия на Android 11 и всички специални функции са налични в приложението Moto.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!