Всички категории

7-те Най-Добри Адаптирани Млека

Търсите адаптирано мляко за вашето дете, но все още не сте добре запознати с темата и не можете да направите правилен, информиран избор? Позволете ни да ви помогнем.

Адаптираното мляко е пълноценна алтернатива-заместител на майчината кърма. Но какво още трябва да знаете?

През последните години станахме свидетели на много разпалени спорове по темата с адаптираните млека. По-скоро полезни или вредни са те? Трябва ли да им се доверяваме?

Истината е, че адаптираните млека никога няма да бъдат изцяло пълноценен заместител на майчината кърма, но, в ситуации в които се налага, са най-добрия възможен избор, гарантиращ здраве и спокойствие за бебетата и подрастващите.

Тук сме, за да ви запознаем малко по-подробно с адаптираните млека и да ви споделим всичко, което знаем за техния състав, характеристики, ползи и негативни страни.

Ще ви представим и някои от водещите адаптирани млека в България и света, които са сред най-високо оценените и предпочитани по редица критерии.

Важно! В това ръководство искаме да ви помогнем в направата на по-информиран избор при покупката на този важен в грижата за детското израстване продукт, но не и категорично да ви насочваме към това кой е най-правилният за вас и генерално, дали изобщо ви е нужен или не. Именно затова отсега ви даваме и най-ценния съвет по темата – обърнете се към специалист!

Какво представлява адаптираното мляко?

Адаптираното мляко, само по себе си, е хранително пълноценна храна за бебета, която има за цел максимално да се докосва до формулата на естествената майчина кърма.

Както името му издава, то е “адаптирано” към нуждите на бебето с цел осигуряване на всички нужни вещества, които попринцип може и трябва да се набавят от кърмата.

Адаптираното мляко е отлична алтернативна на майчината кърма и може да го откриете както в готова течна формула, така и на прах.

Изборът на правилното адаптирано мляко за вашето дете, разбира се, е ключова стъпка в неговото изграждане.

Именно затова бъдете отговорни и се запознайте добре с всичко най-важно по темата, започвайки от историята и същността на този специален хранителен продукт.

История и развитие на адаптираното мляко

Още през 1867 г.,  немският химик Юстус Вон Либих разработва първата в света бебешка млечна формула.

Първоначално, разбира се, тя не се приемала от специалистите особено добре, тъй като лекарите изпитвали съмнения в питателните й качества. От потребителите, обаче, млечната формула получила широко одобрение, тъй като решавала казусът с невъзможността за кърмене сред голяма част от младите майки.

В първите десетилетия на миналия век, пък, производството на адаптирани млека започнало да се разраства и се появили първите прахообразни бебешки формули, които привличали младите родители с изгодната си цена и по-голяма трайност.

Така популярността на адаптираните млека ставала все по-голяма и през 70-те години на 20.век, все повече млади хора избирали да захранват децата си именно с адаптирано мляко. Уви, тогава започнали и първите опасения за рискове, които тези млека крият, сред които и по-непълноценното изграждане на имунна система и опасностите при растежа.

Това наложило и създаването на условията, в които адаптираното мляко се създава в днешно време. Контролът върху производството на адаптирани млека е толкова строг, че всяка от една от съставките е стриктно и прецизно изчислена, гарантирайки максимална безопасност и сигурност за бебето.

Същност на адаптираното мляко

Адаптираните млека внимателно се създават на основата на краве, козе, соево мляко или хидролизиран млечен протеин. Идеята им, както многократно споменахме, е максимално да се доближават по формула до тази на майчината кърма.

Основата се обогатява с аминокиселини, суроватъчни белтъци, желязо, манган, мед, йод, други микроелементи, мастни киселини и витамини. Междувременно, обаче, се регулират количеството на протеини и минерални соли, които се съдържат в животниското мляко, и се добавят растителни масла, биоактивни вещества и лактоза.

Производството на адаптирано мляко не е никак безотговорна задача. Именно затова, то се произвежда от сертифицирани специалисти при условия, покриващи редица стандарти.

Повечето предложения в пазарната мрежа използват краве мляко. Според спецификите на детето и препоръките на специалист, обаче, подбирането на млечна основа с друг тип произход, не е изключено и дори в определени условия – препоръчително.

Използвайки кърмата като конкретен стандарт за създаване на адаптирано мляко, производителите следват конкретна рецепта, комбинираща изброените по-горе полезни елементи и съставки и напълно изключваща изкуствени добавки, сгъстители, бактерии и ароматизатори.

В какви случаи е добре да се доверите на адаптирано мляко?

Сигурно постоянно чувате “Няма по-добро от майчината кърма”. И да, това е така, няма как да спорим с тази теза.

И все пак, в условия, в които кърменето е невъзможно, е добре да знаете, че има алтернатива, която действително гарантира почти същата прецизност в грижата за детето. Тази алтернатива е именно адаптираното мляко.

За всяко нещо си има причина и няма как който и да е да съди избора на родителите дали детето им ще се захранва с естествена майчина кърма или с адаптирано мляко.

В кои случаи е добре да се доверите на адаптирано мляко? “Научете, за да разберете!”.

При липса на възможност за кърмене

За съжаление проблемите с невъзможността за кърмене при майки в днешно време са все по-често срещани. Това се дължи на начина ни на живот и на редица други фактори, които влияят на телата ни.

Това да няма кърма или кърмата да спре много бързо, със сигурност е тежък процес за всяка нова майка, и е важно да постъпвате с уважение и подкрепа към избора й да захранва детето си с адаптирано мляко.

Причините за липса на възможност за кърмене могат да бъдат най-различни – от хормонални до чисто физически, при които просто млечните жлези “не изпълняват задачите си”.

Точно това са и сред най-срещаните ситуации, при които адаптираното мляко идва на помощ. То гарантира пълноценно развитие и спокойствие на бебето, когато майката няма възможност да го кърми. И няма нищо лошо в това.

При риск за здравето на майката

Това майка да спре да кърми и да избере да захранва детето си с адаптирано мляко, може да е повлияно и от преки рискове за здравето й.

Много антибиотици и лекарства са несъвместими с кърмене, което означава, че ако майката е болна и трябва да се подложи на по-силно лечение, тя не може да кърми своето дете.

В тази връзка, независимо дали адаптираното мляко ще започне се дава още от ден 1 или в друг по-нататъчен момент, ключов приоритет е здравето и на майката.

Детето заслужава здрав родител, който да го отглежда и обгрижва с любов. Вариантът за заместване на кърмата с адаптирано мляко в случаи на болест, е отличен шанс, който ще му гарантира това.

При риск за здравето на бебето

Не само майката може да срещне проблем, който да се наложи да преустанови кърменето.

Редица деца с по-специални нужди, заболявания или алергии, са неспособни да приемат майчината кърма по пълноценен начин и това крие повече опасности за тях, отколкото предимства.

Да, така е – кърмата е най-добрият антибиотик и ключът към изграждането на силна и здрава имунна система. Уви, има случаи, в които кърмата крие известни рискове за бебето и след консултация с лекар, може да се наложи преминаване към адаптирана формула.

Въпрос на личен избор

Живеем в модерен свят и всеки родител има право сам да преценява кое е най-добро и правилно за него и детето му. Както по-горе споменахме, не е правилно да съдим решението на една майка да не кърми.

Има редица фактори, които могат да налагат това – от професионална ангажираност, през дискомфорт, следродилна депресия, рискове от промяна в състоянието, формата и състоянието на гърдите, та чак до наличие на силикон или желание за свобода при хранене, консумация на напитки, тютюнопушене и т.н.

Адаптираните млека са универсална алтернатива, която не притиска майката задължително да кърми детето си, давайки шанс за личен избор и увереност. И няма по-хубаво от това!

Наличие на други фактори

Разбира се, съществуват и много други причини развитието на едно дете да бъде поверено на адаптирано мляко, а не на естествена майчина кърма.

Сред тях са еднополовите връзки, сурогатното майчинство или случаите на осиновяване, при които фактически няма естествен път за захранване на детето с кърма.

Адаптираната формула се адаптира към различните случаи, гарантирайки сигурност и спокойствие както на детето, така и на родителите.

Кои са най-големите предимства на адаптираното мляко?

Всъщност адаптираното мляко крие много повече положителни качества, отколкото можете да си представите.

То често е обект на спорове дали е добър или лош избор и всеки сам може да сформира своето мнение.

Уви, адаптираната формула несъмнено има предимства, които не могат да се отрекат, и с които е добре да сте запознати преди да съставите оценката си. Нека погледнем към тях….

Гъвкавост и удобство при храненето

Адаптираното мляко буквално се адаптира и към ежедневието ви.

Можете да го използвате винаги и навсякъде и с лекота да планирате храненията на вашето дете без да се съобразявате къде ще се намирате в конкретния момент.

Съответно, за разлика от кърменето, тук присъствието на майката не е задължително, за да може детето да се нахрани пълноценно. С други думи, всеки може да нахрани детето по всяко време на денонощието и то с лекота.

А това, нека признаем, е мечтата на всеки родител, който иска поне още пет минутки сън.

Повече спокойствие за майката

Често пренебрегван фактор при обсъждането на адаптираните млека е спокойствието, което гарантират те на майката.

По-горе ви споменахме ред причини, поради които майката може да няма възможност или желание да кърми и това е напълно нормално. В тази връзка, адаптираните формули създават условия, в които майката да е в зоната си на комфорт във всеки един момент и съответно да може да полага пълноценни грижи за своето дете.

Спокойствието на майката идва от това, че може във всеки един момент да осигури на детето си нужната храна, а ако е възпрепятствана, някой друг може да го направи вместо нея и то по много бърз и лесен начин.

Освен това, когато не кърми, майката не трябва да се притеснява какво консумира в ежедневието си. Дали ще е добре за хранителната стойност на кърмата й или ще навреди на детето? Това няма значение, а значително може да спомогне за насладата и увереността й в този чувствителен следродилен период.

Повече спокойствие за бебето

Освен за майката, изборът на адаптирано мляко в много отношения може да гарантира и спокойствие на бебето.

Има деца, които са по-често гладни от други, имат нужда от по-пълноценно или често кърмене, имат нужда от храна с максимално богат състав. Е, избирайки адаптирана формула родителите могат да са сигурни, че винаги и по всяко време могат да хранят своето дете по най-добрия начин.

Освен това, изследване показва, че бебетата, хранени с адаптирано мляко, спят повече и са доста по-спокойни от кърмените.Това може да се дължи на състава на формулите за бебешко хранене или пък да е породено именно от възможността за получаване на пълноценно хранене във всеки един момент.

Уви, адаптираното мляко гарантира спокойствие и на майката, и на детето. Няма нещо по-вълнуващо и хубаво от това.

Висока хранителна стойност

Вече намекнахме за богатия състав на адаптираните млека и по-долу ще видите по-подробна информация за съдържанието във формулите за различните възрасти.

За разлика от кърмата, която малко или много е различна и специфична при всяка майка, адаптираните млека се приготвят по конкретен стандарт.

В тази връзка, те се доближават до голяма степен до майчиното мляко, но го правят по много по-наситен и сигурен начин, който гарантира на детето пълноценно развитие и сигурност.

Адаптираните млека доказано засищат повече, което, от своя страна, спомага и за сформирането на прецизен хранителен график и режим.

Бърза, адекватна реакция при нужда

Адаптираното мляко е решение в най-разнообразни ситуации и може да се използва като отлична алтернатива-заместител на майчината кърма.

То гарантира бърза и навременна реакция в случай, в който кърмата спира по-рано отколкото нуждите на детето предполагат.

Гъвкава и лесна за съобразяване с всеки хранителен режим, след консултация със специалист, адаптираната формула може да е ценната добавка за едно по-добро развитие на бебетата и подрастващите.

Кои са най-големите недостатъци на адаптираното мляко?

След като ви представихме най-отличителните позитиви на адаптираните млека, няма как да не ви покажем и другата страна  – негативите. В противен случай рискуваме да останете неинформирани.

Разбира се, както и при позитивите, така и тук, имайте предвид, че всичко е относително. Не приемайте нещата за чиста монета. Доброто познаване на двете гледни точки е в основата на информирания и правилен избор.

И все пак, по-подробна информация за всички позитиви, но и опасности, които адаптираните млека крият, можете да получите от специалист в областта. Той ясно ще съобрази нуждите на вашето дете и ще ви посъветва кое “да натежи на везната” при избора ви.

Изкуствено създадена формула

Многократно споменахме, че адаптираното мляко е отлична алтернатива, но не и абсолютен заместител на майчината кърма.

Колкото и романтично да звучи, майчината кърма носи своята магия и своите ценни вещества, които не могат да се синтезират по изкуствен път. Макар и с взаимствана от животинското мляко основа, адаптираната формула все пак не притежава изцяло всички свойства, отгвоорни за пълноценното здраве на вашето дете.

В тази връзка, адаптираното мляко осигурява по-нисък праг на защита на детския организъм от инфекции и заболявания, не изгражда имунитета на детето на достатъчно високо ниво и може да е една идея по-специфично за усвояване от детския организъм. Това е доказано с редица изследвания и е добре е да сте наясно с този фактор.

Нужда от редовна подготовка

Казахме ви, че адаптираното мляко е удобно и гъвкаво, защото можете да го изпозлвате винаги, навсякъде и във всякакви условия.

Уви, обаче, то няма как да се приготви само. В този смисъл трябва да сте готови да отделяте време и енергия за приготвянето на нужните “порции” адаптирано мляко за вашето дете.

Точно тук идва и неприятния момент, когато захласнати от игри и задължения, сте забравили да приготвите това, от което детето ви се нуждае. То се събужда и е гладно, започва да плаче, но храната му не е готова или не е достигнала нужната температура.

В този случай не можете просто да го сложите да суче, трябва да приготвите нещата и това изисква стриктна организация. Уви, навиците се развиват и се свиква бързо. И все пак е добре да сте наясно с тази недотолкова положителна страна.

Високи разходи

Редовно закупуване на адаптирана формула, бутилки, биберони и дори термометри и нагреватели – това да храните детето си с адаптирано мляко може да е особен разход за вас.

При кърменето от вас не се изисква кой знае колко голяма отдаденост във финансов план, тъй като храната се произвежда от майчиния организъм, а само в определени случаи може да се наложи употребата на помпа за кърма и съхраняването на кърма в бутилки.

При адаптираното мляко, обаче, не е така. Трябва винаги да сте в готовност, което означава, че от вас се изисква да вложите достатъчно средства за приготвяне на нужните дневни порции, с които детето ви да е винаги пълноценно нахранено и спокойно. Вземете предвид това!

Здравословни рискове

Няма нищо, което да е напълно безопасно за който и да е организъм. Определено, обаче, не можем да твърдим, че адаптираното мляко е крайно вредно или опасно, както мнозина защитаващи само и единствено кърменето, вярват.

Има деца, които имат непоносимост към определени видове адаптирано мляко, развиват алергии или чувстват дискомфорт. В такива случаи допълнителните консултации със специалист са от изключително значение, за да може лесно и бързо да се открие най-доброто решение на проблема.

Запекът и газовете, пък, са съвсем естествен страничен ефект от този тип храни, тъй като са една идея по-сухи от естествената майчина кърма и могат да доведат до такъв тип неразположение.

Генерално, обаче, изследвания доказват, че произведените по стандарт адаптирани формули не крият рискове за бебешкото здраве и дори напротив, грижат се за него по много близък до натуралния начин.

Какво трябва да знаете за адаптираните млека за новородени и бебета до 12 месеца?

Адаптираната формула за новородени кърмачета и бебета до 12 месеца можете да откриете под наименованието “първо мляко” или “етап 1”.

Тя, както се досещате, е подходяща за употреба още от първия ден след раждането и най-често е създадена на основата на кравешки протеин – най-безопасната алтернатива на майчиното мляко.

Целта на адаптираните млека за новородени и бебета до 12 месеца е стимулиране на растежа и подсилване и доставяне на всички нужни, важни вещества до бебешкия организъм.

Тази формула е и “най-чувствителната”, тъй като правилния избор на такава има основополагащо значение за нормалното развитие на детето в бъдеще.

Адаптираните млека за кърмачета съдържат оптимално количество протеини!

В тях съотношението между казеина и суроватъчния протеин е 40:60 – същото, както и в майчиното мляко. Това прави адаптираните формули по-лесна за усвояване от новородените качествена алтернатива, изграждаща детския организъм по най-достъпния начин още от първия ден.

Освен това, адаптирани млека за новородени са обогатени с пробиотици и допълнителни микроелементи. Те укрепват развитието и растежа по най-добрия начин.

В определен момент от развитието на детето през първата година, идва ред на замяна на адаптираното мляко “етап 1” към преходно такова, или още познато като “етап 2”.

Преходните млека съдържат по-високо количество протеини, въглехидрати, минерали и витамини от “първите млека”, а съотношението между казеин и суроватъчен протеин тях е 80:20, което ги прави доста по-засищащи и отнемащи време за храносмилане.

Няма причина да бързате да преминавате към преходните млека!

Aко детето ви се развива адекватно и се чувства заситено, се ръководете от нуждите и желанията му. Този процес на надграждане трябва да стане постепенно и може да се осъществи дори и след 12-тия месец.

Преди да смените млякото, обаче, е добре да се консултирате с личния лекар на детето ви, който да ви посъветва как е добре да процедирате.

Какво трябва да знаете за адаптираните млека за подрастващи деца между 1 и 3 години?

Адаптираните формули за малки деца, още познати като “млека за подрастващи”, са сред най-често търсените и широко разпространени в света.

Тяхното включване в хранителния режим на детето не е задължителен, както при адаптираните млека за новородени и деца на възраст до 12 месеца, а е по-скоро препоръчителен с цел по-лесно захранване и изграждане на по-балансирана диета.

Важно е да отбележим, че според становището на EFSA този тип адаптирани млека нямат “уникалната роля“ на формулата за новородени и употребата им зависи изцяло от предпочитанията на детето и родителите.

Освен това, докато съставът на първото мляко и преходната формула е строго регулиран,  адаптираните предложения за подрастващи не са обхванати от подобно законодателство за състава и няма чак толкова прецизен контрол.

И все пак – млеката за над 1 годинка са обогатени с важни микроелементи и витамини.

Те съдържат йод, мед, флуор, магнезий, желязо и други, които са ключови за развитието на детето.

Освен това, адаптираните млека за подрастващи често са на основата не само на краве, но и на козе или соево мляко. Това също е фактор, който гарантира по-доброто усвояване на полезни вещества.

Попринцип, обаче, в тази възраст вече и захранването е на лице. Това означава, че тези важни микроелементи и витамини, детето може да си набави чрез консумация на червено месо, яйца, варива, плодове и зеленчуци.

С други думи, формулите за малки деца подсилват организма и са добър вариант при нужда, но не можем да ги разглеждаме и като абсолютен заместител на балансираната хранителна диета.

Млякото за подрастващи е специално проектирано да гарантира пълноценното развитие на вашето дете.

То има за цел да осигури плавен преход към нормалното захранване и да коригира дефицитите на някои вещества в организма.

И тук, обаче, особено поради факта, че консумацията на такъв тип млека е крайно незадължителна, е важна консултацията с лекар. Той най-добре ще ви посъветва дали реално детето ви има нужда от такъв тип адаптирано мляко, кой е най-добрия избор за него, как се развива и колко добре върви захранването.

Какво трябва да знаете за адаптираните млека за специални нужди?

Освен класическите варианти за новородени кърмачета и подрастващи, в индустрията на адаптираните млека открояваме още един вид – за специални нужди.

С по-специфичен състав, насочен към решаването или смекчаването на конкретен проблем, те са отличен избор, който, обаче, както сигурно се досещате, също трябва да бъде внимателно съобразен със специалист.

Този тип млека за и в по-високия ценови диапазон, което допълнително трябва да ви даде сигнал, че трябва да се отнесете отговорно към покупката.

Адаптирано мляко “Гладно бебе”

Особено в САЩ, тази формула е изключително популярна. Тя е приложима в условия, в които обикновеното адаптирано мляко не засища мъничето.

Формулата “Гладно бебе” може да се използва още от деня на раждането, като при нея съотношението между казеин и суроватъчен протеин е малко по-различно от това на майчината кърма. По-просто казано, казеинът е повече от в адаптираните млека за новородени. Това, съответно, засища повече.

В Европа, този тип адаптирани млека не са особено разпространени поради две основни причини. Първата е установения стандарт за кърмачета, който не включва “по-агресивно” съотношение между казеина и суроватъчния протеин. А втората – изследванията, които показват, че такъв тип мляко може да забави отбиването и да доведе до твърде активен растеж за детето (нещо, което също крие рискове).

И все пак, при нужда, след консултация със специалист, той може да ви посъветва да се доверите на такава формула. Така че е добре да сте запознати със спецификата на съотношението на веществата в нея.

Адаптирано мляко “Лека нощ”

Този тип адаптирана формула, както се досещате от името й, има за цел да гарантира по-добър и непробуден сън на детето ви. Тя е препоръчителна за бебета на възраст над шест месеца.

Съставът й е подобен на адаптираното мляко за кърмачета, но е и с добавени зърнени храни. Те засищат по-добре и съответно редуцират редовното събуждане на детето.

И тук, както при формулата “Гладно бебе”, залагането на такъв тип адаптирано мляко не е изобщо задължителна. Всичко зависи от спецификите на детето, растежа, режимите му на сън и хранене. Консултирайте се със специалист.

Адаптирано мляко за специални медицински нужди

Има и формули, насочени към бебета с определени здравословни проблеми. Най-често срещани са адаптираните млека за колики и рефлукс. Те съдържат 100% частично хидролизиран суроватъчен протеин и минимални колическа лактоза.

Към тях има и добавени нишестета за гъстота на млякото, които гарантират “по-малко въздух при храносмилането”. Това ги прави по-лесно смилаеми и гарантира по-добър контрол при консумацията им.

Важно! Повечето бебета израстват рефлукса и коликите, така че не се налага да прибързвате с покупката. Изборът трябва да е внимателно консултиран, тъй като могат да доведат не до третиране, а до влошаване на конкретен проблем.

Как да включите адаптираното мляко в рутината на вашето дете по най-добрия начин?

Независимо дали адаптираното мляко навлиза в живота на вашето дете от деня на неговото раждане или постепенно през годините, все повече деца преминават през него преди да започнат да се хранят самостоятелно и с храни “за големи”.

В тази връзка е добре да бъдете съобразителни, включвайки адаптираното мляко в рутината на детето си, за да сте сигурни, че всичко се случва по най-добрия възможен начин.

Приготвяне и консумация

Винаги приготвяйте адаптираното мляко според ръководството в продукта и насоките на специалист! Не се отнасяйте с пренебрежение към това, тъй като неправилното дозиране крие рискове.

След раждането, стомахът на бебето е много малък и има нужда от съвсем малко количество мляко, за да се засити. Режим на хранения на всеки 3 часа е добър вариант. Постепенно, броят на храненията се разрежда, а порциите нарастват. И така се стига до пълноценния етап на захранване.

Хигиена

Може би знаете, но няма как да не го повторим – винаги преварявайте водата, с която приготвяте адаптираното мляко. Така ще елеминирате бактериите и действително ще осигурите на детето си пълноценна засита, сигурност и здраве.

Поддържайте пълноценна хигиена и на бутилките, в които приготвяте млякото! Излишно е да обясняваме колко важен фактор е това. Стремете се да сте стриктни в това отношение.

Адаптирано мляко, вода и захранване

Често срещан проблем, както намекнахме по-горе, е бебетата, захранвани с адаптирано мляко, да страдат от запек. Това е така, тъй като тук, за разлика от при кърмата, количеството вода е недостатъчно. В тази връзка, е добре да давате допълнителна вода на детето си, за да му гарантирате сигурност и спокойствие.

А що се отнася до захранването, преходните млека и млеката за подрастващи могат да бъдат ваш добър приятел. С тяхна помощ постепенно ще направите прехода към другите храни. Важно е, обаче, да не спирате млякото от раз. Действайте плавно, за да не шокирате детския организъм.

Алтернативи на адаптираното мляко

През годините има редица спорове дали адаптираното мляко не може да бъде заменено от обикновеното кисело или прясно такова. Не е невъзможно. Уви, макар и на сходна основа, млеката за консумация от възрастните не са най-щадящите за коремчетата на малките деца. Това си е риск.

Добре е да не правите експерименти, а постепенно, вече след преминаване на ранна кърмаческа възраст, да започнете да замествате адаптираните формули с класически млечни продукти.

Нужди и специфики на детето

На пазара има наистина огромен избор от възможности и варианти. Консултирайте се със специалист и при нужда изпробвайте различни неща, докато откриете най-доброто за вашето дете.

Детето ви може да е алергично към конкретната формула, може да има непоносимост към нея или пък да не му харесва и да отказва да пие.

Не го насилвайте да консумира нещо, което явно провокира раздразнение. Винаги се ръководете от детето си! То ще ви покаже коя е най-правилната формула за него…

 

Тук сме селектирали някои от най-добрите адаптирани млека в България, сред които можете да откриете и перфектното за вашето дете!

Не забравяйте, обаче, че най-важното при избора е да се съобразите със съветите на педиатър, нуждите и характерностите на вашето дете.

Всяка марка и формула има различно предназначение, хранителна стойност и условия на консумация. Не предприемайте покупка без предварително проучване и консултация със специалист!

1. HiPP 1 COMBIOTICТова био адаптирано мляко за кърмачета съдържа разнообразие от пробиотични култури. Те насърчават развитието на здравословна чревна микрофлора. Продуктът е лесно смилаем и добре засищащ. Гарантира поддържане на всички жизнено необходими в първите месеци от живота етапи от развитието на детето.
Купи сега

2. Nestlé NAN OPTIPRO 1 HM-OТази уникална технология с пробиотична култура и лактоза е идеалния избор за всяко кърмаче. Тя съдържа удвоено количество омега-3 мастни киселини и високо качество, гарантиращо оптимизaция на протеините в организма. С други думи, това адаптирано мляко е надежден заместител на кърмата.
Купи сега

3. Friso 1Тази формула на адаптирано мляко е подходяща да задоволи специфичните хранителни потребности на новородени още от деня на раждането им. С обогатен състав от растителни масла, протеини, сулфати и мастни киселини е. Отличава се с гарантирано качество на хранителните вещества. Продуктът пълноценно ще допринесе за развитието на бебето ви, гарантирайки засита и спокойствие.
Купи сега

4. Milupa Aptamil Advance 2Активна, патентована формула от ново поколение, която максимално се препокрива с полезните свойства на натуралната кърма. Това адаптирано мляко определено ще ви впечатли. Продуктът съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини, олигозахарид, галактозаплактоза и основни витамини – Ц и Д.
Купи сега

5. Celia 2Това адаптирано мляко за бебета между 6 и 12 месеца обединява липиди от млечен и растителен произход. Продуктът е с богата хранителна стойност, включваща омега-3 мастни киселини, желязо, витамин Д и калций. Формулата е отличен заместител на кърмата в условия, в които детето не може да я приема по естествен път.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Nestlé Little Steps 2Това преходно адаптирано мляко за здрави деца от 6 до 12 месеца е удобен избор. Има полезен, изчистен състав с растителни масла, витамини, минерали и сулфати. Обогатената му формула с протеини стимулира растежа на детето. Гарантира и пълноценни условия за неговото развитие занапред.
Купи сега

7. Honilac Goat 3Този продукт е най-високият клас адаптирано детско мляко за подрастващи на възраст от 1 до 3 години. Продуктът съдържа мастни киселини, пребиотици, нуклеоди и бифидобактерии. То стимулира растежа на вашето дете, внимателно обгрижвайки неговата чревна флора и заздравяйвайки имунната му система.
Купи сега

4.2/5 - (6 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!