Всички категории

7-те Най-Добри Тенджери под Налягане

Никога моментът не е бил по-подходящ за подобряване на кухнята с тенджера под налягане.


Докато тенджерите под налягане в миналото бяха свързани със спомени за експлозии в кухнята, днешното поколение тенджери под налягане е достатъчно иновативно, че да осигури безопасна употреба и по-напредничави опции за ваше удобство.

Най-добрата тенджера под налягане ще ви даде нещо допълнително в кухнята, за да ви помогне да приготвите здравословни ястия.

Способността да сготвите храната до перфектно състояние при правилната температура е едно от най-важните неща за всеки, който иска да направи чудесни ястия.

Има много различни видове тенджери под налягане, направени от различни материали, с огромен диапазон различни характеристики, от които да избирате.

Тук ще покрием всички различни налични видове и всичко, което трябва да знаете, преди да купите тенджера под налягане.

Този момент от настоящето вижда завръщането на тенджерите под налягане. Не само те ви позволяват да готвите бързи, вкусни вечери за минути, но и са чудесна идея за подарък за всякакъв повод и имат много практически преимущества:

Спестяват време и пари

Най-голямата полза от притежанието на тенджера под налягане е, че тя значително намалява времето за готвене и всъщност е най-бързият метод за готвене на здравословни и вкусни ястия.

Колко дълго трябва да готвите 2-килограмово пиле? В тенджера под налягане, 15 минути. А кремообразно ризото? Около 10 минути.

Как точно тенджерата под налягане прави това?

По същество, тенджерата под налягане натрупва налягане от парата в тенджерата, следователно готви храната в температура над тази на кипене. Това позволява 70% по-бързо готвене на храната, отколкото с други методи на готвене и, като последствие, се използва по-малко електричество.

Тестовете разкриват, че спестената енергия е 40% от тази при електрическа или газова печка и до 75% от тази на конвенционалната фурна.

По-малко използвана енергия, по-ниска сметка, повече спестени пари. Не само това, но и тенджерата под налягане е известна с това, че прави крехки дори евтините парчета месо, създавайки вкусни ястия. Можете също да готвите изсушен боб, вместо да купувате консервирани продукти.

Всичко това е чудесно за разходите ви.

По-здравословно готвене

Готвенето под налягане изисква по-малко вода в сравнение с други конвенционални видове готвене, което означава, че се запазват повече витамини и минерали. В допълнение, липсата на излагане на въздуха предотвратява оксидацията на хранителните вещества в храната.

Общо взето една тенджера под налягане е чудесен компаньон в стремежа ви към здравословно готвене у дома.

Наситени с аромат ястия


Ключът към вкусни ястия, приготвени в тенджера под налягане, се крие в затворената среда. Това предотвратява загубата на аромат и влажност поради изпарение.

Тоест храната задържа естествения си аромат, поради което един картоф ще запази своя естествен картофен и земен вкус. Също така, тъй като се задържа влажността, храните не се изсушават и месата биват приготвени сочни и крехки.

Топлината убива микроорганизмите

Тревожите се за безопасността на храната си? Топлината в една тенджера под налягане убива повечето вредни микроорганизми като бактерии и вируси.

По-хладна и по-чиста кухня

За разлика от готвенето на котлон или във фурна, използването на тенджера под налягане означава, че топлината остава в тенджерата, така че кухнята остава по-хладна.

В допълнение, покритият капак предотвратява бъркотията в кухнята, спестявайки ви нуждата от почистване, плюс че минимизира миризмите от готвенето.

Спестява пространство

В крайна сметка може да си мислите дали имате нужда от още един уред, който да стои на плота. За щастие, тенджерата под налягане е гъвкав кухненски уред.

Той може да служи също и като тенджера и тиган; можете да я използвате, за да приготвите пълно хранене с три ястия, вариращи от предястия до десерти.

Всички тези времеви, здравословни и финансови преимущества правят тенджерата под налягане истинска чудесна инвестиция в кухнята ви.

Каква е разликата между електрическа и обикновена тенджера под налягане?


Сега, когато сте решили да инвестирате в тенджера под налягане, имате две възможности: електрическа тенджера под налягане или тенджера под налягане за котлон. И двете приготвят храна за кратко време като използват топлина под налягане, но също имат и значителни разлики.

За да обобщим възможностите ви, без да навлизаме в много технически детайли, електрическата тенджера под налягане предоставя леснота и удобство с автоматичните си характеристики, докато тенджерата под налягане за котлон предоставя точност в готвенето с ръчната си настройка на топлината.

В допълнение, тенджерите под налягане за котлон са по-добри дългосрочни инвестиции в сравнение с електрическите тенджери под налягане.

Резервните части и поправките на тенджерите под налягане за котлон са лесно достъпни, докато в случай, че електрическата тенджера под налягане се развали след като е изтекъл гаранционният период, може да е трудно или неикономично да вземете резервни части или да дадете тенджерата за ремонт.

Електрическа тенджера под налягане


Една от основните разлики между електрическа тенджера под налягане и такава за котлон е вграденият нагряващ механизъм. Докато тенджерата под налягане за котлон има нужда от отделен източник на топлина, електрическата тенджера под налягане може да се използва самостоятелно, тъй като има собствен интегриран нагряващ компонент.

Отличителна характеристика на електрическата тенджера под налягане е нейната удобна технология за дигитално отчитане на времето.

Това означава че с предварително зададен дигитален таймер можете да готвите храна отначалото до края, без да трябва да наглеждате целия процес. Електрическата тенджера под налягане също автоматично регулира топлината и налягането, така че не е нужно ръчно да настройвате топлината на котлона.

Тенджера под налягане за котлон


Една от причините да закупите тенджера под налягане за котлон е нейното ръчно настройване на топлината.

Това е особено важно при запичане, при което можете просто да запечете храната, а после да затворите тенджерата и да я готвите под налягане. Запичането с електрическа тенджера под налягане е сравнително по-трудно, тъй като трябва да загреете уреда до точната температура за запичане, а после да приключите функцията и да рестартирате, за да завършите готвенето.

Други предимства на тенджерата под налягане за котлон пред електрическата включва по-бързо време за натрупване на налягане. Тенджерата под налягане за котлон също ви позволява бързо да приложите метода с освобождаване на студена вода, което незабавно спира готвенето под налягане – особено важно, когато запарвате риба и зеленчуци.

Как да избера между електрическа тенджера под налягане и такава за котлон?

Просто казано, изборът ви зависи от потребностите ви. Определено е по-удобно да използвате електрическа тенджера под налягане, тъй като трябва само да натиснете няколко бутона и да оставите ястието да се готви.

Тя автоматично ще се изключи и ще поддържа храната топла докато я сервирате. Основно това е причината електрическата тенджера под налягане да е толкова предпочитана.

Междувременно, тенджерата под налягане за котлон ви позволява ръчно да контролирате топлината за най-оптимални резултати. Тя също предлага голям диапазон размери, за да се нагоди към всякакво по големина семейство (от 4- до 22-литрови модели) и видове готвене.

Не можете да сбъркате с никоя от двете, но в крайна сметка всичко се свежда до това, което смятате за най-важно за вас.

Какъв размер тенджера под налягане ще ми трябва?


Размерът на тенджерата под налягане, която ще ви е нужна, зависи от това за кого ще готвите и колко често.

Нашата препоръка е, че докато дори най-голямата тенджера под налягане може да готви най-малките количества храна, големи количества не могат да се готвят в малка тенджера.

Всички размери тенджери под налягане посочват пълния си капацитет, но само от половината до 2/3 може да се използва за готвене.

Никога не запълвайте повече от 2/3 от капацитета, тъй като готвенето под налягане включва образуване на пяна и бълбукане, което може да запуши клапаните за парата, когато тенджерата е прекалено пълна.

Под 5 литра

Това е добре за един-двама души, тъй като тук могат да се готвят цели ястия за двама. Също ще се справи с едно ястие за малко семейство.

5-7 литра

Нормалният размер за тенджера под налягане за средностатистическо семейство от 3-5 души. Може да събере пълно ястие, но не е твърде голяма, че да е трудно да я съхраняване.

7,5 – 10 литра

Идеалният размер за тенджера под налягане за големи семейства с повече от 6 души или ако често готвите за големи групи от хора, или ако обичате да замразявате храна.

Над 10 литра

Тези по-големи тенджери обикновено се използват за готвене на големи количества храна, които искате да съхранявате в буркани, за целите на кетъринга или други полу-комерсиални дейности, които изискват готвене за повече от 15 души едновременно.

Цената


Трябва да третирате закупуването на тенджера под налягане като инвестиция – дългосрочна инвестиция, а не като просто подобряване на кухнята. Има толкова различни производители и цените са точно толкова различни, колкото компаниите. Ще има по нещо за всеки бюджет. Както с всичко, което купувате, получавате това, за което плащате.

Помнете – инвестирайте в малко повече от желаната си тенджера под налягане, а това евентуално ще се отплати.

Както изтъквах в това ръководство отново и отново, по-добре е да вземете малко по-голяма тенджера, отколкото малко по-малка. Тенджерите под налягане днес стават толкова компактни, че понякога е по-добре да изберете малко по-горен размер.

Прости, лесни за употреба, евтините тенджери под налягане може да са перфектния избор за вас, или по-сложните, издръжливи и скъпи висококачествени тенджери под налягане може да са идеалния избор.

Което и да изберете, уверете се, че ще намерите точно уреда, който отговаря на бюджета ви и на нуждите ви в готвенето.

Гаранция и резервни части


Вероятно ще купите тенджера под налягане, която ще издържи много години, и ако сте интелигентен купувач ще вземете предвид всеки детайл, преди да купите продукта, като репутацията на компанията, качеството на продуктите им и, разбира се, може би най-важния фактор, поддръжката на клиентите.

Всички главни марки на пазара стоят зад продуктите си и ще предложат щедра гаранция, която се разпростира от 3 години че чак до доживот.

По отношение на резервните части, като уплътнения, много компании не ги покриват с гаранцията, така че е най-добре да изберете доверена компания, която ще включи в гаранцията и частите на тенджерата под налягане, и да се уверите, че резервните части са налични на пазара, заради малката вероятност продуктът да създаде проблеми.

Какво друго трябва да знам, преди да купя тенджера под налягане?

За да ви помогнем допълнително да направите избора на перфектната си тенджера под налягане, ето някои общи съвети за това какво друго трябва да търсите или за какво друго трябва да помислите, когато правите покупка:

Атмосфери налягане

Повечето рецепти за готвене под налягане искат готвене под една атмосфера налягане, така че проверете дали тенджерата ви под налягане може да достигне това ниво. Иначе добавете 10% повече време за готвене за тенджера под налягане с 0,8-0,9 атмосфери и 20% повече време за тенджера с 0,5-0,6 атмосфери.

Гаранция и резервни части

Ще използвате тенджерата си под налягане много години, така че проверете набързо компаниите за тенджери под налягане и гаранциите, които предлагат. Обикновено резервните части за тенджерата под налягане не са покрити от гаранцията, така че изберете компания, която винаги има в наличност резервни части и аксесоари.

Материал

Що се отнася до тенджерите под налягане от неръждаема стомана, най-качествените са тези, които са 18/10 неръждаема стомана. Това означава, че неръждаемата стомана е съставена от 18% хром и 10% никел, което я прави по-издръжлива, устойчива на петна, ръжда и корозия, по-лъскава и по-лесна за почистване.

Aксесоари


Много рецепти изискват използването на аксесоари като кошница за готвене на пара или стойка за готвене, така че ще получите най-доброто за парите си, ако изберете тенджера под налягане, която се предлага с един или два от тези аксесоара.

Удобство

Ако закупите голяма тенджера под налягане, търсете такава, която е с дръжки от двете страни. Тенджерите пълни с храна стават тежки, така че е по-лесно да вдигате и да работите с тенджера под налягане с две дръжки. Ако са налични сгъваеми дръжки, тези модели ще изискват по-малко място за съхраняване.

Незалепващо покритие

Тенджерите под налягане с незалепващо покритие не се препоръчват особено. Незалепващите покрития не издържат дълго и скоро ще проявят признаци за износване. В момента единствено електрическите тенджери под налягане имат подложки с незалепващо покритие, които могат да се заменят при необходимост.

Какво мога да готвя в тенджера под налягане?

Едно от страхотните неща при тенджерите под налягане е че можете да готвите толкова много различни неща в тях! Просто помнете да се придържате към мерките, посочени в рецептите.

 • Яхниите и кърито са най-популярните рецепти за готвене в тенджери под налягане, тъй като съставките са лесни за приготвяне.
 • Жилавите парчета месо стават много крехки, когато са запържени или сготвени в яхния в тенджера под налягане.

 • Зеленчуците и бобовите култури, които обикновено изискват повече време за готвене, като сух боб, картофи и моркови, лесно омекват в тенджера под налягане.
 • Можете да използвате тенджерата под налягане, без капак, за да запържите месо и зеленчуци за допълнителен аромат, преди да сложите течността.
 • Оризът и ризотото се приготвят перфектно всеки път.
 • Пошираните или задушените плодове ще се превърнат във вкусни и здравословни десерти (и са перфектни за бебешка храна).
 • Задушените пудинги и чийзкейкове със сезонни плодове ще възхищават семейството ви целогодишно.

Най-добрите тенджери под налягане

Това беше доста информация, но покрихме някои много важни точки, които може да променят решението ви как да похарчите парите си за най-добрата тенджера под налягане.

Изкушаващата възможност може вероятно да е по-евтината и по-лесната за използване тенджера под налягане и въпреки че няма нищо лошо в този избор, не е нужно да казваме, че не сте живели истински преди да опитате истинска тенджера под налягане в най-чистия ѝ вид.

Тенджерата под налягане премахва напрежението от приготвянето на храна, но как ще решите да премахнете това напрежение зависи изцяло от вас, стига решението да върши работа.

Някои от най-добрите тенджери под налягане са налични в този списък и ви дават добър диапазон от възможности, което ще направи процеса на купуване на тенджера под налягане много по-лесен.

1. Електрическа тенджера под налягане – херметик ZEPHYR ZP 1985 B6


Тази електрическа тенджера под налягане ви позволява да готвите по-здравословно и същевременно да спестите място, време, пари и усилия. Приготвя всякакви ястия, и то апетитни.

Използва последните технологии и комбинира всички предимства на тенджерите под налягане, гювечетата и уредите за приготвяне на ориз. Практичен, компактен, удобен и ефективен е.

Разполага с 12 предварително създадени програми за готвене, като има и функция отложен старт. С вместимост от 6 литра е (подходящ за готвене за 7-12 души).

Изчислява времето за приготвяне на ястието и се изключва автоматично, а в същото време запазва топлината. Има 2 странични дръжки, топлоизолиран корпус, махащ се вътрешен съд с незалепващо покритие, вграден термостат, двойно защитена предпазна клапа и е с максимално налягане 90kpa.
Купи сега

2. Тенджера под налягане Tefal Secure 5 NEO


Тази тенджера под налягане е специално проектирана да осигурява максимална безопасност. Има две програми за готвене – за зеленчуци, както и за месо и риба.

Разполага с пет системи за безопасност – заключване, автоматично блокиране, клапан за налягането, предпазен клапан и уплътнение.

Съвместима е с миялна машина (без капака) и е подходяща за всякакви котлони. Има плъзгаща система за затваряне и отваряне. Разполага с 3-слойна дебела основа, която разпределя оптимално топлината.

Има също кошница за готвене на пара.
Купи сега

3. Електрическа тенджера под налягане FIRST AUSTRIA FA-5130


Този уред работи чрез електричество и е с капацитет от 6 литра за приготвяне на ястия за няколко души. Има незалепващо покритие. Можете да регулирате налягането, както и времето за готвене.

Има цифров контролен панел. Разполага с индикатор за налягането.

Изработена е от Инокс. Подходяща е за съдомиялна. Осигурява отлична защита.
Купи сега

4. Тенджера под налягане Tefal Clipso Minut Easy


Тази тенджера под налягане с капацитет от 6 литра готви 2 пъти по-бързо и предлага готвене на всякакви ястия – дори и десерти.

Изработена е от неръждаема стомана и е по-лека от стандартните тенджери за готвене. Можете да я затваряте и отваряте само с една ръка.

Има 5 заключващи системи за допълнителна сигурност. Запазва до 80% повече витамини. Има 10 години гаранция. Може да се захранва чрез газ, електричество, стъклокерамични и индукционни котлони.
Купи сега

5. Мултикукър за готвене под налягане Heinner HPCK-6IX


Този мултикукър осигурява готвене под налягане за запазване на вкусовете на съставките и хранителните вещества, но с по-бързо приготвяне.

Разполага с 15 различни програми. Осигурява капацитет от 4,5 литра. Има подвижен незалепващ съд.

Налягането може да се регулира. Има таймер и LED екран. Изработен е от Инокс материал. Допълнително, програмата за готвене може да се персонализира. Разполага с бутон за освобождаване на налягането.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Тенджера под налягане Berlin


Това е тенджера под налягане, предназначена за използване на газови котлони.

Осигурява ви отличен капацитет от 9 литра, за да можете бързо да приготвите храна за множество души. Изработена е от Инокс, докато за дръжката е използван бакелит.

Разполага с две странични дръжки.
Купи сега

7. Ел. тенджера под налягане Rohnson R-2808


Този мултикукър ви осигурява бързо и здравословно готвене, като запазва до 90% от витамините и хранителните вещества.

Осигурява ви 8 различни програми за готвене. Има LED дисплей и бутони. Разполага със 6 настройки за готвене под налягане. Има 24-часов таймер. Съдът е със 6 литра капацитет и е с незалепващо покритие. Има автоматично изключване на налягането, както и няколко предпазни механизма. Допълнителни функции са – печене; поддържане на температура 60-80 градуса по Целзий.

Включени са мерителна чаша и мерителна лъжица.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
 1. Сава пише

  “Повечето рецепти за готвене под налягане искат готвене под една атмосфера налягане, така че проверете дали тенджерата ви под налягане може да достигне това ниво. Иначе добавете 10% повече време за готвене за тенджера под налягане с 0,8-0,9 атмосфери и 20% повече време за тенджера с 0,5-0,6 атмосфери.”
  Ако в кухнята налягането е една атмосфера, как в тенджерата налягането ще е по-малко?

  1. Емил пише

   1 атмосфера над нормалното атмосферно налягане което също е 1 атмосфера. Така е прието или в тенджерата имаш реални 2 атмосфери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!