Всички категории

6 Съвета За По-Малко Изхвърляне На Храна

Всяко домакинство има различни разходи, но нещото, за което се харчат най-много средства, е храната.

Хранителните продукти се изразходват постоянно, а това пък води до необходимостта от постоянното им закупуване.

Нерядко обаче някои продукти остават неизползвани, от други пък са останали само остатъци, недостатъчни за приготвяне на ястие и така нататък…

В такива случаи единственото, което може да се направи, е да се изхвърли хранителният продукт, който вече е негоден или от когото е останало толкова малко, че не знаем как да го използваме

Изхвърлянето на храна обаче не е решение…

За всеки един продукт се използват изключително много ресурси (в които се включва и човешкият труд), за да може той да бъде произведен и да достигне до трапезата на всяко едно домакинство.

Изхвърлянето на храна би обезсмислило целия този процес. Също така по света има изключително много хора, които не могат да си позволят широка гама от хранителни продукти или пък каквато и да е храна.

Изхвърлянето на храна се отразява и на състоянието на околната среда – все пак голяма част от хранителните продукти, които се изхвърлят са опаковани в найлон или пластмаса.

Също така изхвърлянето на хранителни продукти увеличава разходите. Правилното съхраняване и използване на хранителните продукти спестява средства и време, което бихте загубили, за да пазарувате.

Ето защо е важно и е необходимо да се отнасяме с уважение към храната…

И да се стараем да я оползотворяваме максимално. В това ръководство ще ви представим няколко съвета, с чиято помощ можете да намалите изхвърлянето на храна и да промените навиците си, свързани със съхранението и използването на хранителни продукти

1. Планът е хубаво нещо, но трябва да можеш да импровизираш в кухнята!

Стриктното готвене по рецепта не е лошо нещо, но може да остави в хладилника ни редица продукти, които няма да използваме скоро.

Рецептите за ястия и десерти винаги съдържат точен грамаж на продуктите, но не забравяйте, че ако добавите малко повече от даден продукт с цел да го изразходвате напълно, то това по никакъв начин няма да навреди на ястието.

В тази връзка можете да използвате и по-малко от предвиденото в рецептата количество.

Също така не забравяйте, че винаги можете да импровизирате и да добавите нещо от себе си в дадената рецепта, да премахнете нещо или пък да създадете ново и напълно ваше ястие, за да можете да употребите продуктите, с които вече разполагате.

2. Пазарувай умно и в малки количества!

Когато отиваме на пазар ни се иска да купим и това, и това, и това… Но имаме ли наистина нужда от всички тези продукти?

Нерядко купуваме хранителни продукти, които в момента не ни трябват и така те остават забравени в хладилника, където бавно и постепенно се развалят.

По тази причина е необходимо да пазаруваме разумно и в количества, които ще са достатъчни да задоволят дневните или седмичните ни нужди. По този начин в хладилника няма да се натрупват стоки с изтекъл срок на годност и няма да се изхвърля храна.

Също така е важно да отбележим, че презапасяването с храна е разточителен разход, който спокойно може да бъде избегнат. Вземайте стоките, които са ви нужни и които са в необходимите количества.

Тук голяма роля играе списъкът за пазаруване. Помислете добре от какво имате нужда, какви ястия и десерти смятате да приготвяте и дали не можете да използвате един продукт за направата на различни гозби.

3. Съхранявай продуктите си правилно и знай с какво разполагаш!

Правилното съхранение е ключът към дълготрайността на хранителните продукти. Например плодовете и зеленчуците е добре да се съхраняват в найлонови торби или контейнери за съхранение в хладилника.

Така те ще останат свежи, а въздухът и ниските температури няма да ги изсушат. Зелените растения от друга страна бързо повяхват и стават неизползваеми.

За да ги запазите за по-дълго време, можете да сложите зелените растения в студена чаша с вода (подобно на букет цветя), след това да поставите найлонова торбичка отгоре и да ги приберете в хладилника.

Също така можете да разпределите продуктите си в найлонови пликове, пластмасови или стъклени контейнери, а ако е необходимо, отгоре можете да поставите стикери за обозначение. Можете да направите това в случай, че съхранявате в хладилника си различни видове меса, риба или продукти, които си приличат.

Разпределяне на продукти в контейнери и пликове можете да приложите и за продукти, които съхранявате във фризера.

Също така е добра идея да разделите хладилника си на зони, като по този начин можете да подредите продуктите си според това кога ще ги използвате. От друга страна можете да подредите продуктите си по вид и т.н.

Добра идея е да обозначите срока на годност на продуктите с етикет, като е добре да поставите етикета на по-видно място и с по-голям шрифт, за да индикира колко време още може да се използва даденият продукт.

Когато подреждате хранителните си продукти в хладилника, стремете се остатъците и продуктите, от които е останало малко количество, да бъдат по-отпред, за да не ги забравите и в последствие те да се развалят.

4. Остатъците от храна не са боклук!

След всяко ястие, което приготвяме, несъмнено остават остатъци, които вместо да изхвърлим, можем да преизползваме отново. За целта обаче остатъците трябва да бъдат все още годни за консумация.

Например когато сте готвили задушени зеленчуци, можете бързо и лесно да ги превърнете в пасирана зеленчукова крем супа.

Също така ако имате остатъци от вече приготвено месо, можете да го добавите към салата или друго ястие.

Старият хляб може да се превърне в страхотни чеснови брускети, някои видове сварени зърна (боб, нахут) могат да се превърнат в хумус

Добра идея е да използвате и остатъци от хранителни продукти за направата на ястие или десерт – така продуктите няма да се развалят и няма да отидат на боклука.

Друг начин да избегнете изхвърлянето на остатъци е да готвите в по-малки количества, които да са ви напълно достатъчни. Не забравяйте, че презапасяването с храна води само до нейното изхвърляне.

5. Използвай дори това, което мислиш, че не може да бъде използвано!

Може да ви се стори странно, но за приготвянето на храна можете да използвате и остатъци като кости, кори, стъбла на растения, вода от паста или спагети и т.н.

В много ресторанти подобни остатъци се използват за доовкусяване или за направата на ястия.

За да използвате остатъците от ястия максимално, трябва да готвите доста често и да използвате това, което имате в наличност.

Тук вече е важно да споменем и навикът за пазаруване и готвене. Ако приготвяте ястие, за което се изискват определени продукти, които след това няма да използвате нито за следващо ястие, нито за някакъв десерт, то това е едно наистина разточително отношение към храната.

В крайна сметка всичко се свежда до навиците, изградени у дома. Но човек винаги може да се усъвършенства и да се старае да разхищава колкото е възможно по-малко храна.

6. Не бъди критичен към себе си!

Всеки човек в даден момент е начинаещ в готвенето и е абсолютно нормално да не му се получава всеки път, когато готви.

Все пак нека не забравяме, че добрите умения в кухнята (а и не само) идват с много практика и постоянство.

Ако сте приготвили нещо и то не се е получило по начина, по който сте си представяли, то това не е повод да се самокритикувате – дори и най-добрите готвачи в началото са били неопитни и са създавали ястия с недобър вкус и вид.

Когато несполучливо сготвите нещо, не бързайте да го изхвърлите в кофата! Опитайте се да му дадете шанс или по някакъв начин да подобрите вкусовите му качества.

Също така помислете дали не можете да направите нещо ново от направеното вече ястие – така със сигурност няма да загубите продуктите, които вече сте използвали.

Не забравяйте, че докато не опитате ястието, няма как да знаете дали то е добро, или не. Важно е да отбележим, че снимките, прилагани към онлайн рецептите, са само пример за това как би трябвало да изглежда даденото ястие.

Ако някое ястие не изглежда точно както на снимката, това не означава, че ястието е гадно или не си заслужава да се опита.

 

Похабяването на храна може да бъде избегнато…

Разбира се, понякога е просто невъзможно да не изхвърлим някакъв продукт или остатък от храна, особено ако е развален.

Има случаи, в които вината за това е наша, но почти на всеки един човек се е случвало да купи развалена храна от магазина.

Важното е да се стремим към минимизиране на разхищението на храна и да се стараем към по-ползотворно пазаруване, съхранение и използване на храната.

След като разгледахме тези шест важни съвета за по-малко изхвърляне на храна е време да ви представим и някои “помощници”, които могат да ви бъдат от полза…

1. Комплект кутии Deco Haus


Този комплект съдържа 18 кутии в различни размери. Те са подходящи за съхранение на различни хранителни продукти – от подправки до зърнени култури, ястия и т.н.

Кутиите са водоустойчиви и предлагат плътно затваряне, което гарантира, че продуктите, съхранявани в тях, няма да изветреят или да бъде нарушена цялостта им.

Тези кутии са създадени за многократна употреба и не съдържат ВРА. Можете да ги използвате в микровълнови, фризери, съдомиялни и т.н.
Купи сега

2. Комплект от 17 гювечета с капак


Тези гювечета са създадени за съхранение и консервиране на храна.

Всички гювечета са с различни размери, което ги прави удобни за съхранение на различни продукти и ястия.

Гювечетата не съдържат ВРА и могат да се използват в микровълнова и съдомиялна машина.
Купи сега

3. Кутия за хляб 2 в 1 с дъска за рязане


Кутията за хляб е неизменна част от кухнята на всяко домакинство. Хлябът е една от храните, които най-често се изхвърля, защото е мухлясал или изсъхнал.

Тази кутия за хляб е направена от бамбук, който има способността да абсорбира влагата и да предпазва хляба от мухлясване.

Предната бамбукова част може да се използва и като дъска за рязане – на нея удобно и без проблем можете да нарежете няколко филии и да върнете хляба обратно в кутията.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

4. Мултикукър с готвене под налягане Tefal Cook4Me


Този “умен” мултикукър е идеалният уред за всяка кухня. С помощта на неговия цифров дисплей и предварително зададени менюта ще можете да създавате страхотни ястия.

С такъв уред можете да приготвяте богата гама от ястия дори и с малко продукти или остатъци от предходни ястия.

Той спестява много време и усилия и буквално готви вместо вас. С негова помощ всеки ден можете да приготвяте вкусни ястия за вас и вашето семейство.
Купи сега

5. Машина за газирана вода Gaziro


С машината за газирана вода можете бързо и лесно да приготвяте газирана вода и газирани напитки у дома.

С нейна помощ можете да приготвяте точно толкова газирани напитки, колкото искате. Така си спестявате носенето на тежки бутилки от магазина, търсенето на място за съхранение на бутилките и разбира се, минимизирате изхвърлянето на напитки, които вече са загубили балончетата си.

Напитките, които приготвяте с машината за газирана вода, са свежи и пресни и ще ви гарантират наслада в точния момент и в точното количество – без да остава излишък. А от това по-икономично и практично няма!
Купи сега

3/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!