Всички категории

7-те Най-Добри Диктофони

Дигиталните диктофони могат да бъдат незаменими помощници в работата независимо дали ще записвате делова кореспонденция, срещи, конференции, интервюта, лекции или ще си водите бележки.


Съвременните дигитални диктофони са компактни, леки и могат да записват стотици, дори хиляди часове от висококачествен дигитален звук, който се прехвърля лесно на компютър, лаптоп или друго устройство.

Смартфон или диктофон?

Избирането на дигитален диктофон се свежда до това да изберете устройство, което разполага с необходимите качества и възможности да отговори на вашите нужди. Ако търсите устройство, което да записва звук, първият ви въпрос вероятно би бил дали да използвате смартфона си или да заложите на диктофон.

На повечето съвременни смартфони могат да се инсталират приложения, които записват звук.  Някои смартфони дори имат вградени подобни приложения.

Ако просто ви трябва някакво устройство, което да записва звук от време на време, тогава смартфон би ви свършил работа.

Ако обаче ще записвате често и ви трябва нещо по-надеждно и професионално ориентирано, тогава диктофонът е почти задължителен.

Нека разгледаме някои от основните му предимства.

По-дълъг живот на батерията

Някои дигитални диктофони имат живот на батерията от 48 часа и дори повече.

В допълнение тези устройства използват обикновени батерии, така че можете да си носите допълнителни батерии със себе си – няма нужда от чакане за презареждането им.

Лесни за употребаДиктофоните са лесни за употреба – имате бутони за запис, пауза, спиране и възпроизвеждане, които изпълняват своите едноименни функции само с едно натискане.

Допълнителни функции

Гласово активиране, възпроизвеждане с различна скорост и маркиране на моменти от записа – това са само някои от функциите, с които разполагат съвременните дигитални диктофони.

Качество на звука

Някои от по-скъпите диктофони реално са миниатюрни звукозаписни студия и са способни да запишат звука с кристално качество чрез използването на висококачествени насочени във всички посоки микрофони и иновативна технология за записване на звука.

Определени модели дори имат тройни микрофони, които позволяват запис на триизмерен звук.

Освен това те разполагат с възможности за редакция на записа и запис на звук върху него.

Време на запис

Някои дигитални диктофони могат да се справят с над 1000 часа записи.

Въпреки това обикновено времето на запис за дигиталните диктофоните винаги трябва да се приема по-резервирано. Колкото по-високо е качеството на записа – толкова по-малко часове на запис ще съхрани диктофонът.

Ако планирате да използвате софтуер за автоматично разпознаване на глас, вероятно бихте искали диктофон с най-доброто качество на запис. Стерео и висококачествените аудио формати изискват много повече място за съхранение и съответно ще намалят максималното време на запис.

Имайте предвид, че времето на запис е пряко свързано с паметта на устройството.

Все пак записите се съхраняват именно в паметта, така че колкото повече памет има един диктофон – с толкова повече време на запис ще разполагате. За да се увеличи времето на запис много дигитални диктофони имат слот за карта памет.

От глас към текст

Често срещано погрешно схващане е, че диктофоните са способни сами да превръщат записания глас към текст. Ако искате да превръщате записите си в текст ще ви трябва специален софтуер за компютър, който можете да използвате след като свалите записите от диктофона.

Някои дигитални диктофони идват с програма за превръщане на глас в текст.

Но ако с избрания от вас диктофон няма подобен софтуер – трябва да си го купите отделно. Ако възнамерявате ръчно да пишете записаното на диктофона трябва да добавите към бюджета и разходите за аксесоари като педали за контрол и слушалки.

Размер и тегло

Компактните диктофони са с размер на стандартен смартфон и могат да тежат няколко грама.  Висококачествените диктофони с допълнителни функции могат да бъдат малко по-големи и да тежат повече.

Цена

При дигиталните диктофони цената е пряко свързана с това какво предлагат те като функционалност и качество на запис. Можете да намерите дигитален диктофон и за около 50 лева, но той ще може да възпроизвежда и записва звук с компромисно качество и за не особено дълго време… и това е.

В подобен ценови диапазон реално няма какво да се очаква от един диктофон. При тях най-голямата “екстра” е бутонът за включване и изключване.

В другия край на ценовия спектър можете да намерите дигитален диктофон за над 500 лева, който е разработен “за да помага на работещи музиканти да пишат музика, създават демо записи, репетират и да записват участия на живо”, както някои производители описват своите устройства от високия клас.

Подобни диктофони записват звук с по-кристално качество от това, което можете да чуете от компакт диск. Разбира се в този ценови диапазон има огромен избор от устройства.

Първата стъпка

Първата стъпка при избора на дигитален диктофон е да решите какви функции искате да има той и колко важно е качеството на записания звук. След като си изясните тези неща и определените бюджета си ще можете да потърсите диктофон, който отговаря на вашите нужди.

В случай, че дори и тогава не се чувствате напълно ориентирани – не се тревожете, защото ще ви помогнем в избора.

Представяме ви някои от най-добрите дигитални диктофони, които можете да откриете на пазара.

1. Диктофон Sony ICD-PX470


Максималната продължителност на запис е до 159 часа при ниско качество, 59 часа при средно и 39 часа при високо качество. Свързаност към устройства посредством USB. Вградената памет е 4 гигабайта.

Функция за лесно търсене на записите, повтаряне на част от записа и изтриване на записи. Възможност за преместване и копиране на файлове.

Работи с две батерии размер ААА.
Купи сега

2. Диктофон Olympus WS-852


Диктофонът разполага с 4 гигабайта памет за съхранение на записи. Свързва се към други устройства посредством USB и могат да се включат слушалки благодарение на стандартния 3.5-милиметров аудио жак.

Моделът разполага с функция за търсене на записи, за избор на аудио сцена и филтър, който реже ниските честоти за по-добро качество на записа. Работи с две батерии от типа ААА. Има слот за карта памет за разширяване времето на запис.

Вграден високоговорител за прослушване на записите без нужда от слушалки.
Купи сега

3. Диктофон Sony ICD-PX240


Моделът е с 4 гигабайта памет за съхранение на направените записи. Може да се свързва към компютър или други устройства посредством USB.

Възможност за добавяне на микрофон или включване на слушалки. Функции за блокиране на шума при запис за по-качествени записи и възможност за контрол скоростта на записа. Моделът работи с две батерии ААА.

Вграден високоговорител.
Купи сега

4. Диктофон PNI RedStone


Диктофонът може да записва както звук, така и видео. Максимална продължителност на записите – 2.5 часа за видео и до 24 часа за звук.

Вградената памет е 8 гигабайта, като има слот за карта памет. Работи с вградена презареждаема батерия. Разполага с вграден високоговорител за прослушване на записите без нужда от слушалки.

Наличен е и 3.5-милиметров стерео жак. Светлинна индикация за запис.
Купи сега

5. Диктофон Sony ICDPX370.CE7


Моделът има 4 гигабайта вградена памет и максималната продължителност на запис при ниско качество е 159 часа, при средно 59 часа и при високо качество е 39 часа. Разполага с функции за лесно търсене и контрол на скоростта на възпроизвеждане и запис.

Вграден филтър за намаляване на шума при запис. Възможност за преместване и копиране на файловете. Система за гласово активиране. Работи с две батерии от тип ААА.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Диктофон Olympus VN-541PC


Диктофонът е с 4 гигабайта вградена памет. Може да се свързва с компютър и други устройства посредством USB.

Работи с две батерии тип ААА. Разполага с вграден високоговорител, за да можете да прослушвате записите си без нуждата от включване на слушалки.

Теглото на устройството е едва 67 грама.
Купи сега

7. Компактен дигитален диктофон Sony ICD-TX800B


Този диктофон от висок клас е с 16 гигабайта вградена памет, на която могат да се запишат стотици часове звук. Моделът разполага с дистанционно управление за още по-голямо удобство при запис.

Вграденият микрофон е стерео за оптимално качество на звука. Свързаност с компютър посредством MicroUSB. Устройството има и вграден блутут.

Теглото ми е изумителните 22 грама.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. василев пише

    Здравейте, търся диктофон, който да може да преобразува български глас в текст на български без да използва интернет. Изцяло офлайн устройство. Ще го използвам за запис на разкази, които няма да се изпращат електронно а ще се коригират на офлайн компютър и после ще се разпечатват 0898411736

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!