Всички категории

7-те Най-Добри Цитрус Преси

Търсите начин да приготвяте свежи плодови напитки в удобството на дома?

Е, в такъв случай, цитрус пресата е идеалното решение!

Всеки знае колко полезни са плодовете. Макар мнозина да ги отбягват, тъй като съдържат захар, те са богати на множество други полезни вещества, от които човешкото тяло има нужда.

В днешно време все по-популярен става изцеденият плодов сок или “фреш”, както е известен в България. Той е освежаващ и е подходящ заместител на кафето сутрин. Освен това, по този начин може да си набавите част от полезните вещества на плодовете, без да се цапате или да отделяте специално време за хранене.

Дори да не сте почитатели на този вид напитки, прясно изцеденият цитрусов сок намира приложение и в готварството. Той често присъства сред съставките на различни основни ястия и десерти – от винегрети и маринати до сорбета, торти и прочее.

Благодарение на цитрус пресите приготвянето на свежи плодови напитки никога не е било по-лесно и достъпно. Докато те вършат трудоемката задача да изцедят плодовете, за вас остава само приятната част да се насладите на крайния продукт без излишни усилия.

Ако все още се чудите дали си струва да оборудвате кухнята си с цитрус преса – имате късмет!

В следващите редове ще ви представим най-важната информация, с която трябва да се запознаете преди да прецените. Освен това, сме подбрали и някои от най-добрите цитрус преси на българия пазар към момента, сред които да изберете своята нова придобивка.

Какво представлява цитрус пресата и какви са ползите от нея?

Цитрус пресата е специален уред, който изцежда сока от плодовете. За разлика от останалите сокоизстисквачки, които могат да се използват за всякакви плодове, този продукт е предназначен само за цитрусови плодове като лимони, портокали и прочее.

Разбира се, можете да използвате и обикновена сокоизстисквачка, за да си приготвите свеж портокалов сок, например. В този случай, обаче, ще трябват допълнителни усилия, за да премахнете кората от цитруса преди да го пуснете в уреда.

Предимството на цитрус пресите е, че за да ги използвате трябва просто да разрежете плода на двене е нужно да премахвате кората или да чистите семките.

В случай, че се чудите какви други ползи крие този продукт, ви препоръчваме да обмислите следните предимства.

Грижа за здравето

Разбира се, цитрус пресата помага за поддържането на пълноценен режим на хранене и ви улеснява в спазването на здравословните навици.

Вероятно най-предпочитаният прясно изцеден плодов сок е именно портокаловият. Този “фреш” често присъства редом с кафето или като негов заместител на закуска и е най-използваната съставка в многокомпонентните напитки и смутита.

Сокът от лимон също е известен със своите полезни свойства. Мнозина го употребяват ежедневно, както като добавка към водата, така и в чист и концентриран вид.

Изцеденият лимонов сок е богат на витамин Ц, което стимулира имунната система и помага при болести. Някои го предпочитат и като мярка срещу запек и проблеми с храносмилателната система.

Предвид всичко това не е изненада, че на пазара се предлагат цитрусови преси, с помощта на които лесно да си приготвите нужните плодови концентрати.

Закупуването на такъв продукт, който да ви бъде винаги под ръка, ще стимулира консумацията ви на подобни полезни сокове, което, пък, ще се отрази добре на здравето ви.

Постоянно качество

Тъй като всеки има различни предпочитания що се отнася до напитките. Едни предпочитат концентрирани сокове с повече парченца плодове, докато други искат “фрешът” да е по-разреден и чист.

Ако сте редовни посетители на някое кафене или често си купувате прясно изцеден сок от определено място вероятно сте забелязали, че рядко получавате абсолютно една и съща напитка.

Домашната цитрусова преса, обаче, ви дава възможността да контролирате процеса и да приготвяте сока така, както го предпочитате. Вместо да разчитате на късмета си и на постоянството на служителите в кафенето, напитката ви ще съдържа точно това и точно толкова, колкото желаете.

Безопасност и хигиеничност

Модерните цитрусови преси са снабдени със специални мерки за безопасност, затова може да сте сигурни, че няма опасност за вашето здраве при приготвянето на плодовия концентрат.

Разбира се, за да избегнете щети и наранявания, трябва да се уверите, че използвате най-подходящата за целите преса, както и че се съобразявате с указанията към продукта.

Ако, обаче, сте изпълнили тези условия, веднага ще забележите разликата между цитрусовата преса и обикновените ръчни сокоизстисквачки, при които нараняванията са често срещани.

В допълнение, цитрусовите преси, които са оборудвани с подходяща цедка и кана, ще предпазят и самата напитка от вредните частици и мръсотии, които иначе могат да попаднат в нея.

Практичност

Модерните цитрусови преси са толкова лесни за използване, че с тях може да приготвите нужното количество плодов концентрат за минути.

Така, освен че си спестявате излишни разходки до кафенето и чакане на опашка, съкращавате и времето за приготвяне. За разлика от трудоемкото изцеждане на ръка, електрическите уреди ще ви бъдат от голяма полза сутрин, когато бързате за работа, но все пак искате да се насладите на освежаваща напитка.

Домашната цитрусова преса ще облекчи и джоба ви, особено ако сте от хората, които пият изцеден плодов сок ежедневно. С нейна помощ ще може да приготвяте любимата си напитка евтино и изгодно, без да се налага да плащате надценката в кафенето или магазина.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на цитрус преса?

Предвид множеството цитрусови преси на пазара е нормално да се чувствате объркани при избора на продукт. Все пак, пресите се различават по устройство, предназначение и специфични функции, за да задоволят желанията на всеки купувач.

За ваше улеснение сме подбрали най-важните характеристики, на които да обърнете внимание преди да вземете окончателното решение за вашата нова придобивка.

Вид

Основното разделение при цитрус пресите се базира на захранването.

Ръчните преси не изискват електроенергия, за да работят.

Те са компактни и леки, тъй като в тях няма мотор, което ги прави идеални за почитателите на туризма и къмпинга.

Освен, че са по-евтини и лесни за почистване и съхранение, ръчните преси предоставят и повече контрол при изцеждането на плода. С тях много по-бързо ще забележите ако навлезете в кората на плода, от която често идва горчивият вкус на сока, и съответно ще можете да го предотвратите.

Липсата на мотор при тях означава също, че не се произвежда допълнителна топлина при употреба. Според някои, излишната топлина може да неутрализира полезните вещества в плода, но, за щастие, при ръчните преси няма такава опасност.

За сметка на всичко това, обаче, ръчните цитрус преси са по-бавни и не толкова ефикасни, което може да се окаже проблем ако трябва да приготвите по-голямо количество.

Освен това, изцеждането на плода е трудоемка задача, тъй като трябва да прилагате повече сила, натискайки плода директно с ръка или управлявайки ръчка например.

При електрическите цитрус преси не са нужни толкова усилия.

Макар да изискват ток, за да работят, веднъж свързани с контакт, единственото, което трябва да направите, е да сложите цитруса вътре и да натиснете бутона.

При повечето модели моторът задвижва въртящ се конус, който пробива и изцежда плода, така че няма нужда вие да оказвате натиск.

От друга страна, обаче, трябва напълно да се доверите на машината и да внимавате много с настройките, за да не получите сок, който не е по вкуса ви.

Освен това, моторът се загрява допълнително, което може да намали количеството на полезни вещества в напитката.

Размер

Разбира се, цитрус пресата трябва да е съобразена с наличното пространство във вашата кухня.

Ако сте се спрели на ръчна преса, която се отличава със своята компактност, нямате повод за притеснение – спокойно можете да я съхранявате в някой шкаф и да я изваждате само при нужда.

В случай, че предпочитате електрическа преса, ще трябва да обмислите покупката предварително. Задължително трябва да предвидите място сред останалите уреди в кухнята преди да направите покупката, тъй като електрическите преси са по-обемни.

Удачно е да измерите къде тя ще пасне най-добре, както и дали ще има разстояние от останалите уреди в кухнята.

Материал

Както при повечето кухненски уреди, и тук материалът играе важна роля за трайността и ефективността на цитрус пресата.

Най-често срещаните преси са тези от неръждаема стомана.

Те са доста популярни, тъй като са издръжливи и безопасни. Макар повечето да са електрически, на пазара може да откриете и някои ръчни модели.

Едно от най-големите предимства на стоманените преси е, че издържат на топлина и така предпазват мотора от прегряване, както и плодовия сок от топлинно облъчване.

Пластмасовите преси, пък, са леки и преносими.

Повечето от тях са ръчни, което допълнително допринася за тяхната компактност и семплота. Както вероятно се досещате, този тип цитрус преси са евтини и не много издръжливи, но ако търсите прост и неангажиращ вариант – това е продуктът за вас.

Редно е да се отбележи и наличието на цитрус пресите от чугун.

Изцяло чугунените преси са изключителна рядкост. Голяма част от продуктите са от неръждаема стомана и разполагат с покритие или части от чугун за допълнителна защита, здравина и стабилност.

Причината е, че това е един от най-издръжливите материали, които се използват за направата на кухненски уреди. Това го прави доста полезен, особено за обемните преси, но може да срещнете и по-компактни модели, които да са оборудвани с подобна защита.

Сокоизстисквачка

Сокоизстисквачката несъмнено е най-важната част от всяка цитрус преса.

Най-просто казано, тя представлява конус, който пробива цитруса и го мачка, за да изцеди сока от него. Получената течност минава през специални дупки, които служат за прецеждане, за да стигне до каната.

Когато купувате цитрус преса задължително трябва да прецените колко сокоизстисквачки ви трябват. Разбира се, най-предпочитаните продукти са тези с една, тъй като са най-просто устроени и са достатъчни за домашните условия.

Ако, обаче, сте собственик на кафене, което предлага няколко различни вида напитки, например, вероятно може да се насочите и към тези с повече сокоизстисквачки. Обикновено тези продукти идват с комплект от няколко конуса, които може да сменяте в зависимост от размера и вида на плода, който изстисквате.

В тази връзка трябва да се отбележи, че е удачно да прецените и размера на сокоизстисквачката. Най-добрият вариант е големината на конуса да съответства на самия цитрус за най-голяма ефективност на уреда и най-лесно третиране на плода.

Функции

Модерните електрически цитрус преси вървят с допълнителни функции, които да улеснят работата ви.

Чудесен пример е автоматичната смяна на посоката в която се върти сокоизстисквачката.

Ако закупите цитрус преса с подобна функция може да сте сигурни, че тя ще изстисква максимално количество сок от плода и нищо няма да е изхабено излишно.

Причината е, че когато сокоизстисквачката смени посоката си по време на работа, тя разрязва и смачква допълнително всички семки и фибри в плода. Така от тях се получава още сок, който иначе би заминал в кофата с отпадъците.

Разбира се, подобна функция вероятно не би била в интерес на хората, които предпочитат да пият по-гъст сок с парченца плодове вътре. Добрата новина е, че тази функция може да се регулира или изключи съвсем при повечето цитрус преси.

Вероятно най-полезната функция за всяка цитрус преса е регулацията на гъстотата.

От нея зависи какво количество и какъв размер парченца ще съдържа вашият “фреш”.

Това се определя от големината на дупките в сокоизстисквачката или цедката. Вероятно вече се досещате, че по-големите дупки пропускат по-големи парченца плод, което ще промени текстурата и гъстотата на сока.

Ако, пък, предпочитате чистите и леки напитки просто може да намалите размера на дупките и така да получите по-рядка консистенция без цели парчета плод.

Опции за почистване

Едно от най-големите предимства на цитрус пресите пред останалите сокоизстисквачки е, че се почистват по-лесно. Причината се крие в по-малкия брой части, които са и прости за разглабяне.

Все пак, ако влагате в сложна и голяма машина е препоръчително да се уверите, че тя е лесна за разглабяне. Още едно предимство на някои продукти е, че частите стават за миялната машина, тъй като така ще избегнете трудоемкото миене на ръка.

Информация за всичко това може да откриете на опаковката на продукта или в неговото описание. Приканваме ви внимателно да се оглеждате за тези функции, за да си спестите много излишни усилия.

Как да почиствате цитрус пресата си най-добре?

Всички цитрус преси съдържат указание, в което е описан правилният начин за почистване на конкретния модел.

Въпреки това, има някои основни стъпки за правилната и безопасна поддръжка на уреда, които е нужно да отбележим.

Винаги се уверявайте, че цитрус пресата е изключена от контакта преди да пристъпите към нейното почистване. Така ще сте сигурни, че тя няма да се включи по средата на процеса и да нарани вас или някой близък.

След като разглобите всички части ви препоръчваме ръчно да изчистите филтъра, като го полеете с вода и премахнете всички плодови остатъци. Разбира се, и тук е нужно да внимавате, за да не се нараните.

Може да изплакнете всяка част с вода и да използвате нежен сапун или препарат, с който да изтъркате засъхналия сок. В случай, че има по-упорити петна или парченца плод, може да накиснете тази част в топла сапунена вода за малко.
 

Е, надяваме се предоставената информация да ви послужи добре при избора на вашата нова цитрус преса.

Ако все още изпитвате колебания ви препоръчваме да разгледате следните ни предложения, които за момента са сред най-добрите на пазара.

1. Цитрус преса Heinner C160SSТази цитрус преса е изработена от неръждаема стомана, а дръжката от алуминий ви позволява само с едно натискане да изцеждате цитрусите, без да ги докосвате. Освен, че е с лесно разглабящи се компоненти, този продукт върви и с две сокоизстисквачки, между които да избирате.
В допълнение пресата е снабдена със система против плъзгане и противокапкова функция, благодарение на която лесно може да предотвратите замърсяването около уреда.
Купи сега

2. Цитрус преса Star-Light CJT-160SSСледващото ни предложение също е електрическа преса с корпус от неръждаема стомана. От същия материал е и една от двете цедки, чрез които можете да контролирате гъстотата на напитката.
Две са и сокоизстисквачките с различна големина, които може да заменяте в зависимост от вида цитрус, с който работите. Освен това уредът е снабден и със система против капене, чрез която да поддържате мястото около пресата чисто.
Купи сега

3. Цитрус преса Bosch MCP3500NТози продукт е с автоматично включване и изключване, което става чрез натискане на конуса. Той е изработен по универсален начин и позволява да изцеждате плодове с различна големина.
Корпусът и каната за съхранение на сока са изработени от пластмаса, а към тях има включен и защитен капак. В допълнение уредът е снабден със система за съхранение на кабела, както и възможност за почистване на частите в миялната.
За максимална ефективност сокоизстисквачката е с променлива посока на въртене, а гъстотата на сока може да се регулира.
Купи сега

4. Цитрус преса Daewoo DJ20Следващата цитрус преса също е с лесно разглобяеми части и защитен капак. Благодарение на защитата против прах може да сте сигурни, че в напитката ви няма да попаднат вредни частици от въздуха.
Частите на корпуса са от пластмаса, която може да почистите в миялната, а каучуковите крачета осигуряват максимална стабилност на уреда.
Купи сега

5. Цитрус преса Rohnson R411Тази цитрус преса е с корпус от неръждаема стомана за максимална здравина и устойчивост. Състои се от филтър, чучур с противокапкова функция и два накрайника за големи и малки плодове. Всички те могат да се почистват в миялната машина.
Удобната дръжка, чрез която натискате плодовете към конуса, ви осигурява лесна употреба, а противоплъзгаща основа на уреда – допълнителна стабилност и защита.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Цитрус преса Tefal VitaPress ZP3001Това предложение прилича на ръчна преса, тъй като сами насочвате плода върху сокоизстисквачката. Тя, обаче, се захранва с електричество и разполага с двупосочно въртене за максимална ефикасност.
Уредът се включва автоматично след като отчете натиска на плода върху конуса. В допълнение, продуктът е снабден с два филтъра – един за чист сок и друг, който пропуска парченца плод.
Комплектът е изработен от пластмаса, а частите може да се пускат в миялната. Към него има и защитен капак, който предпазва частите от натрупване на прах и мръсотия.
Купи сега

7. Цитрус преса ZokuraПоследното ни предложение е ръчна преса за цитруси, която е изработена от чугун. Филтърът, пък, е направен от неръждаема стомана, което осигурява дълготрайна употреба и висока издръжливост.
Уредът е по-тежък, но за сметка на това е много стабилен. Лесно може да изстиска както дребни цитруси като лимони, така и по-големи плодове като портокали, грейпфрути и нарове. Работи бързо и е изключително лесна за почистване и поддръжка.
Купи сега

4/5 - (5 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!