Всички категории

8-те Най-Добри Сокоизстисквачки

За никого не е тайна че прясно изстисканият сок е фантастичен и много популярен начин за набавяне на полезни витамини и други хранителни вещества за организма.


Редовните посещения във фреш бар могат да се отразят наистина негативно на всеки бюджет. Приготвянето на прясно изцеден сок вкъщи е много по-рентабилно, удобно и ви позволява сами да определите от какво да бъде той и дори какви съставки да смесите.

Но избирането на добра сокоизстисквачка може да бъде тежка задача.

Целта на това ръководство е да ви помогне именно в това.

Различните видове сокоизстисквачки не винаги се справят с меки плодове, твърди кореноплодни и зеленолистни.
 
Също така трябва да обмислите колко често и колко бързо искате сок, къде ще държите сокоизстисквачката и разбира се – колко бихте могли да похарчите за подобен уред.

За да ви улесним максимално в избора проучихме пазара, разгледахме подробно най-популярните и купувани модели и най-вече как се справят с продукти като къдраво зеле, ягоди, ябълки и моркови.

В това ръководство сме обхванали основните неща, които трябва да знаете при избора на сокоизстисквачка, кои характеристики и функции са от най-голямо значение и не на последно място сме ви представили някои от най-добрите модели на пазара към момента.

Видове сокоизстисквачки


Има много видове сокоизстисквачки като варират според качеството и цената си. По-евтините центробежни сокоизстисквачки могат да бъдат добър избор за непретенциозни потребители и са за предпочитане през това изобщо да нямате сокоизстисквачка, ако другите видове са ви прекалено скъпи.

Въпреки това студенопресоващите сокоизстисквачки (наричани още дъвкателни или бавни) ще ви предложат много по-качествен сок и ще ви позволят да изстискате максимума от всеки плод или зеленчук като по този начин спестявате пари.

Центробежни сокоизстисквачки

Центробежните сокоизстисквачки са налични в почти всеки магазин и са най-евтиния вариант.

Този тип уреди извличат сок като пулверизират плодовете и зеленчуците срещу закръглено острие, което се върти много бързо над метална цедка. Центробежната сила, която се генерира от въртящите движения отделя сокът от пулпата.

Предимства:

 • Бързо изстискване на сока;
 • Евтини;
 • Лесни за употреба;
 • Намаляват времето за изстискване защото в тях може да се сложат големи (парчета) плодове и зеленчуци.

Недостатъци:

 • Не са подходящи за изстискване на зеленолистни, треви, билки и кълнове;
 • Изстискват по-малко сок;
 • По-ниско качество на сока заради бързо въртящото се острие, което генерира топлина и по този начин разрушава полезните ензими;
 • Образуват пяна в сока;
 • Шумни са заради острието, което реже и меля продуктите.

Студенопресоващи сокоизстисквачкиТези уреди работят чрез метода за дъвкане или студено пресоване и по този начин произвеждат сок с най-високо качество.

За разлика от грубото извличане на сок при центробежните сокоизстисквачки, тези работят на много ниска скорост и нежно натискат плодовете и зеленчуците, за да извлекат соковете им.

Въпреки че струват по-скъпо и са по-бавни, сокът им е много по-качествен и полезен.

Предимства:

 • Подходящи за зеленолистни, треви, кълнове и билки;
 • Извличат по-голямо количество сок;
 • Сокът е по-полезен и трайността му е по-дълга, защото ензимите се запазват в него;
 • По-ниската скорост на работа означава по-малко отделяне на топлина, което запазва полезните вещества;
 • Минимално образуване на пяна;
 • Някои модели предлагат и други функции като направата на мляко от ядки, масло от ядки, сорбе, паста и дори сладолед;
 • Много са тихи по време на работа.

Недостатъци:

 • По-висока цена;
 • По-дълго време на изцеждане;
 • Малко повече пулпи в сока.

Блендер или нутрибулет като заместител на сокоизстисквачка

Вместо да отделя сока от пулпата, блендерът пасира всичко.

Това го прави удачен избор за приготвяне на смутита, но не и за изцеждане на сок.

Някои блендери имат филтри, които да отделят по-големите парченца. Но ако търсите течна, вкусна и лишена от пулпи напитка – няма заместител на сокоизстисквачката.

Нутрибулет е друг много популярен мини блендер. Ако искате малко и бързо смути, можете да заложите на него.

Но отново – не е подходящ за изстискване на сок.

Какво да търсите в една сокоизстисквачка

Видове сокове

Когато решавате кой вид сокоизстисквачка е по-подходящ за вашите нужди, първото нещо е да помислите какви видове сокове ще приготвяте най-често. Потърсете сокоизстисквачка, която ще изстиска максимума от продуктите, от които ще приготвяте сок.

Студенопресоващите сокоизстисквачки са идеални за зеленолистни и произвеждат малко количество суха маса, което означава по-малко отпадъци и по-малък разход в дългосрочен план.

Ако ще изстисквате само плодове и твърди зеленчуци една по-качествена центробежна сокоизстисквачка може да е по-удачна.

Размер и съхранение

Друг важен фактор, който да вземете предвид е къде ще съхранявате сокоизстисквачката си и колко лесен достъп искате до нея.
 
Въпреки че хоризонталните студенопресоващи сокоизстисквачки могат да направят големи количества сок, може и да нямате място за такава в кухнята.Освен това те са много тежки и трудни за пренасяне.

Вертикалните сокоизстисквачки са идеални за по-малки кухни, където мястото е ограничено.

Освен това те лесно могат да се съхраняват в някой шкаф. Леките центробежни модели са чудесни ако искате често да вадите и прибирате сокоизстисквачката от шкафа.

Просто се уверете, че каквато и сокоизстисквачка ще изберете – размерите й ще отговарят на количеството сок, което искате да бъде приготвено наведнъж.

Скорост и шум

Уверете се, че сокоизстисквачката ще отговаря на начина ви на живот откъм това колко бързо произвежда сока и колко шумно работи.

Студенопресоващите сокоизстисквачки са много по-тихи от центробежните, което няма да обезпокоява другите хора около вас ако ставате рано и си приготвяте сок.

Ако обаче сутрин ви трябва прясно изцеден сок по най-бързия начин – тогава може би ще заложите на скорост пред тишина.

Студенопресоващите сокоизстисквачки работят бавно, докато центробежните могат да изцедят ябълка за 30 секунди.

Има сокоизстисквачки с регулиране на скоростта на работа, което ви позволява повече контрол. Ниските скорости са идеални за изстискване на меки плодове като грозде и ягоди, докато високите са подходящи за ябълки, моркови и др.

Употреба и почистванеСокоизстисквачките, които се използват и разглабят лесно са за предпочитане. Освен това те се почистват много по-бързо и лесно. Въпреки това ако искате мултифункционален уред, който освен сок да прави масло, сорбе и дори бебешки пюрета – ще трябва да заложите на нещо по-сложно.

Сокоизстисквачките с отвор за продуктите значително съкращават времето за приготвяне на сок.

Уредите с външен контейнер за пулпите позволяват да изцеждате продуктите без да спирате, за да изхвърлите и почистите контейнера. Имайте предвид, че почистването на някои сокоизстисквачки може да бъде много трудно, да изисква специални четки и т.н.

Затова лесен за почистване уред с възможност за поставяне в миялна машина винаги е за предпочитане.

Цена

Сокоизстисквачките могат да варират в големи ценови диапазони – от 50 лева до 1000 лева.

Обикновено колкото повече плащате, толкова повече сок от по-малко продукт ще получите и толкова по-качествен и полезен ще е той. Колко сте готови да инвестирате в подобен уред зависи изцяло от вас и от това какво планирате да изцеждате.

Въпреки това е добре да сметнете цената, която ще платите в дългосрочен план, а не само за първоначално придобиване на уреда.

При сокоизстисквачките, които произвеждат по-малко сок от повече плодове или зеленчуци ще плащате повече в дългосрочен план за продукти.

По-скъпите сокоизстисквачки извличат максималното количество сок от малко плод или зеленчук, а освен това са по-качествени откъм изработка и понякога имат удължена гаранция – все фактори, които ще ви спестят пари в дългосрочен план.

Най-добрите сокоизстисквачки на пазара

Независимо дали ще изцеждате портокали или ще започвате деня си с чаша прясно изцеден сок от зеленолистни, добрата сокоизстисквачка трябва да може да се справя с всичко.

Представяме ви някои от най-добрите сокоизстисквачки, които можете да намерите на пазара към момента.

1. Сокоизстисквачка тип охлюв Kuvings B6000S


Този уред е създаден с иновативен голям отвор за по-лесно използване. Работи изключително тихо. Осигурява ви пълноценно изстискване на полезните хранителни вещества от продуктите. Има три зони за вентилиране, което го предпазва от нагряване и осигурява по-дълъг срок за работа.

Предоставя ви възможност за студено пресоване на плодов сок. Уредът е изработен така че да е издръжлив и дълготраен. Мощността му е 240 вата, а капацитетът – 0,4 литра.
Купи сега

2. Сокоизстисквачка тип охлюв Philips Avance Collection HR1895/80


Тази сокоизстисквачка е с технология за изцеждане на до 90% сок от плода, като запазва хранителните вещества. Разполага с функция за предварително почистване, която също позволява извличане на максимално количество сок. Има уникален дизайн за по-лесно  почистване. Капацитетът ѝ е 1 литър.

Работи с мощност 200 вата. Към нея има включен контейнер за отпадъци с капацитет 1 литър.
Купи сега

3. Сокоизстисквачка BOSCH MES4010


Има мощен двигател с до 1200 вата мощност, който може да обработи множество продукти, като същевременно е с ниски нива на шум. Разполага с керамичен диск за бързо отцеждане на целия сок, като дискът остава почти чист след употреба и почистването е още по-лесно.

Контейнерът за сок разполага с капацитет от 1,5 литра, като е с разделител за пяна. Допълнително към уреда има контейнер за отпадъци, чийто капацитет е 3 литра. Улеят е с голяма широчина за по-лесна употреба.

Освен това ви е осигурена максимална безопасност, система против подхлъзване и система за защита от случайно стартиране.
Купи сега

4. Сокоизстисквачка Philips Avance Collection HR1919/70


1000-ватовият мотор и големият улей ви позволяват лесно да изстискате сок от множество продукти. Има интегрирана функция за спиране на прокапването. Лесен е за почистване и употреба. Разполага с функция, която ви позволява да изцедите до 50% повече фибри от продуктите.

Въпреки че е с голяма мощност, уредът работи изключително тихо. Освен това ви предоставя функция за предварително почистване, неплъзгаща се основа и контейнер за отпадъци с 2,1 литра капацитет. Капацитетът за сок е 1 литър. Машината работи на две скорости.
Купи сега

5. Сокоизстисквачка Tefal Infiny Juice ZC255


Уредът работи по технология за студено пресоване, което ви позволява лесно да извлечете богат на хранителни вещества сок от плодовете и зеленчуците. Работи с 82 оборота в минута за създаване на по-качествен сок. Освен това работи изключително тихо. Машината е ергономична и интуитивна за употреба, като разполага с аксесоар за избутване на храната.

Има два контейнера – за сок и за сухия пулп. Работи на две скорости. Има система за безопасност и сито от неръждаема стомана. Капацитетът на каната е 0,8 литра, а също толкова е и капацитетът на контейнера за отпадъци.
Купи сега

6. Сокоизстисквачка за плодове тип охлюв Bosch MESM500W


Работещата с 55 оборота в минута сокоизстисквачка ви позволява да запазите хранителните вещества от плодовете и зеленчуците. За още по-добри резултати е снабдена със 150-ватов мотор, който работи много тихо. Допълнително ви осигурява два различни по размер филтъра. С този уред можете да изстисквате твърди плодове и зеленчуци, както и замразени плодове или ядки.

Има функция за предотвратяване на нежеланото изтичане, както и реверсивна функция. Осигурява ви голяма безопасност, включително защита от нежелано стартиране. Почиства се лесно и бързо. Има 1-литров контейнер за сок и 1,3-литров контейнер за отпадъци.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Сокоизстисквачка Philips Avance Collection HR1880/01


Тази сокоизстисквачка разполага с отлична технология, която позволява извличане на всички хранителни вещества от продуктите. Моторът е 200-ватов, но изключително тих. Частите на уреда са подвижни и могат да бъдат почиствани в съдомиялна.

Разполага с избутващи аксесоари и неплъзгаща се основа. Има 1,5-литрова кана за сок. Допълнително разполага и с контейнер за отпадъци, който е с капацитет от 1,5 литра.
Купи сега

8. Сокоизстисквачка за плодове Philips Viva Collection HR1864/20


Има голям улей, който позволява лесно и бързо използване. С вградена технология, благодарение на която лесно можете да почистите машината. Разполага с прозрачен контейнер за плодова каша, за да виждате кога е пълен.

Моторът със 700 вата мощност осигурява отлично преживяване, но същевременно работи тихо. Капацитетът на контейнера за сок е 0,8 литра. Има неплъзгаща се основа, система за безопасност, фуния за горски плодове и контейнер за отпадъци с 1,2 литра капацитет.
Купи сега

2.9/5 - (14 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
 1. Роман пише

  Благодаря Ви. Помогнахте ми в избора на сокоизтисквачка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!