Всички категории

7-те Най-Добри Аквариуми

Искате да приютите у дома няколко красиви рибки или търсите нов дом на тези, които вече отглеждате?

Е, значи задължително ще ви трябва качествен аквариум!

Знаете ли, че отглеждането на риби в домашни условия датира отпреди началото на новата ера? Дали защото са ги смятали за свещени животни или от чисто практическа нужда за храна, в много древни общества рибите са заемали част от домашното пространство.

Разбира се, доста неща са се променили от тогава. В днешно време на голяма част от рибките се гледа като на декоративен елемент или като на домашен любимец. Отглеждането им, пък, се е превърнало в хоби на мнозина, а родителите често купуват поне веднъж рибка на детето си, за да го научат на отговорност и грижа.

Всичко това не би било възможно без аквариумите. Те са основен фактор за отглеждането на риби както у дома, така и в по-голям мащаб в училища, офиси или зоологически градини.

Умело декорираният аквариум, в който плуват поне няколко разноцветни рибки, със сигурност представлява красива гледка. Освен, че е подходящ за интериорен акцент във всяко помещение, той носи спокойствие и помага за концентрацията.

В случай, че сте се насочили към закупуването на аквариум, но не знаете откъде да започнете – имате късмет!

В това ръководство сме ви подготвили най-важната информация, която трябва да знаете, както и предложения за някои от най-атрактивните аквариуми на българския пазар.

Какво трябва да уточните преди закупуването на аквариум за дома?

Аквариумът със сигурност не е проста покупка, с която можете да се сдобиете спонтанно. Инсталирането на подобно съоръжение у дома изисква предварителна подготовка, ако искате рибките ви да оцелеят дълго, а парите ви да бъдат оправдани.

Преди да се запътите към магазина ви препоръчваме внимателно да обмислите следните условия и да съобразите аквариума с тях.

Наличното пространство

Когато търсите подходящо място за вашия аквариум е нужно да предвидите редица негови характеристики.

Аквариумът не бива да се вгражда в мебели или да се поставя на тесни етажерки, освен ако не е специално изработен за това.

Тъй като изисква редовна поддръжка, за ваше улеснение е удачно да му намерите леснодостъпно място.

Освен това етажерките и рафтовете са рисковани от гледна точка на тежестта на съоръжението. Все пак аквариумът ще бъде пълен с вода, което го прави значително по-тежък.

Именно затова не е препоръчително да ги поставяте на тънките плоскости от секцията например. За максимална безопасност може да го поставите на отделна стабилна основа, за която, обаче, ще се наложи да предвидите допълнително място.

Ако все пак решите да позиционирате аквариума върху някоя мебел, задължително се уверете, че повърхността е водоустойчива. Тъй като редовно ще сменяте водата и ще местите рибките, вероятността да замърсите пространството около аквариума е голяма.

Избягвайте дървени плоскости, които не са лакирани. Освен тях, внимавайте много с близки рафтове с книги, шкафове с документи или електроника, която може да се повреди от разлятата вода.

Препоръчително е да предвидите поне един контакт в близост до избраното място. Все пак за правилната поддръжка ще се наложи да използвате филтри, лампи или нагреватели, които изискват някакъв вид захранване.

Старайте се да поставите аквариума в помещение с вентилация, за да не се образува кондензация. В противен случай рискувате да се натрупа мухъл по стените и тавана, особено в близост до съоръжението.

Не на последно място съобразете осветлението и топлината.

Аквариумът не трябва да се намира под директна слънчева светлина, за да не бъдат рибките в опасност.

Не го поставяйте и близо до радиатори, печки и климатици или на места където температурата рязко и често се променя.

Рибите

Разбира се, закупуването на аквариум ще бъде безсмислено без рибки, които да го обитават.

Именно затова е от изключителна важност да съобразите съоръжението с неговите обитатели. Все пак не купувате аквариума за себе си, а за вашите домашни любимци – те трябва да се чувстват комфортно в своя дом.

Вероятно се досещате, че най-важното е да съобразите размера на аквариума с този на самите рибки. Ако възнамерявате да отглеждате по-обемни екземпляри трябва да им осигурите нужното място, иначе ще се чувстват прекалено натясно.

Важен е броят на рибите, които искате да приютите в аквариума.

Дори и да се сдобиете с просторен аквариум най-удачно е да започнете с малък брой риби и постепенно да добавяте още. Всяка рибка влияе по някакъв начин на обстановката в аквариума, затова не е препоръчително да добавяте много наведнъж.

Аквариумът трябва да бъде съобразен и с вида на рибите.

Уверете се, че условията в аквариума наподобяват възможно най-много тези, в които рибките по принцип живеят.

Изискванията за обстановката се различават в зависимост от това дали рибите са сладководни или соленоводни. Ако те идват от морето или океана, например, е добре да обърнете особено внимание за филтрирането на водата.

Сред най-популярните рибки за аквариум са златната, която не изисква много поддръжка и е подходяща за начинаещи, както и рибката гупи. Този вид риби, обаче, много бързо се размножават, затова ако нямате място за голям аквариум е добре да отглеждате гупи само от един пол.

Неоновата тетра също е предпочитана рибка за отглеждане в домашни условия. Ако възнамерявате да се грижите за такива риби, то се насочете към голям аквариум, в който може да съберете много от тях – те са пасажен вид и се чувстват по-добре в група.

Бюджет

Не на последно място трябва да се съобразите с бюджета, с който разполагате.

При избора на аквариум не се насочвайте към най-скъпия вариант, който може да си позволите.

Не забравяйте, че освен самото съоръжение трябва да предвидите средства и за задължителните части към него. Това включва капака, който да предпазва водата и обитателите й от замърсяване, лампата, термометъра, филтъра и нагревателя за водата.

Освен тях вероятно ще трябва да заделите допълнителна сума и за декорацията на аквариума. Това включва средства за пясък или чакъл, камъните и растенията.

Всеки собственик на аквариум задължително трябва да разполага и с подходяща мрежа, с която да улавя рибките. Почистващите средства и машини също не са за подценяване.

Разбира се, в сумата за всички тези принадлежности не е включена цената на самите рибки и тяхната храна. Ако тепърва започвате с отглеждането не забравяйте да предвидите в бюджета и този разход.

Какво да имате предвид при избора на аквариум?

След като сте преценили добре наличното място, изчислили сте бюджета и сте наясно с домашните любимци, които ще отглеждате, вече може да се запътите към магазина.

Там, обаче, ще откриете огромно разнообразие от аквариуми с различни характеристики. За ваше улеснение ще ви представим всички най-важни спецификации, на които да обърнете внимание при избора на продукта.

Размер

Вероятно най-важната характеристика на новия ви аквариум ще бъде неговата големина и съвместимост. Все пак от това зависи броят на рибките, които ще отглеждате, както и колко време ще трябва да отделяте за поддръжката на съоръжението.

Макар първоначално да не звучи логично, малките аквариуми са най-неподходящи за начинаещите в отглеждането на риби.

Причината е, че те побират по-малко количество вода. Така натрупването на токсини в нея става по-бързо, което означава, че далеч по-често трябва да сменяте течността. Освен това температурните и химични промени също се случват внезапно.

Неопитните собственици на риби може би няма да забележат тези пагубни промени навреме или няма да успеят да реагират достатъчно бързо.

Затова е най-удачно да заложите на голям аквариум, особено ако се чувствате несигурни в уменията си. При него ще имате повече време, за да вземете адекватни мерки при евентуален проблем.

Мини аквариумите съдържат до 5 литра вода.

Обикновено те се използват за отглеждане само на една риба. Макар мнозина родители да купуват именно такива аквариуми за децата си, бъдете сигурни, че честта постоянно да сменят водата се пада именно на тях.

Преди покупката добре обмислете дали искате да се нагърбите с тази задача или предпочитате да заложите на по-големия аквариум с неговите предимства за начинаещите.

Малките аквариуми достигат до 25 литра, а средните са в диапазона около 25л. до 90л.

И двата вида намират най-много приложение в домашни условия. Тук вече изборът зависи от вашите лични нужди, желание и налични условия.

Разбира се, съществуват и аквариуми с капацитет над 100л.

Те са професионални и най-често може да ги видите в зоологически градини, музей и училища. Нищо не ви пречи да се сдобиете и с такъв аквариум ако сте запален почитател на рибите, но внимателно обмислете дали домашните ви условия са подходящи за такава обемна покупка.

Форма

Що се отнася до формата на аквариума възможностите са неограничени. Тъй като всеки дом е различен са нужни и разнообразни аквариуми, които да се поберат в тях.

Най-популярният вид е правоъгълният.

Той е най-лесен за поддръжка, тъй като няма нехарактерни извивки. Бъдете сигурни, че този аквариуми ще се пасне добре на всяка равна повърхност, която може да издържи тежестта му.

В случай, че нямате подходяща мебел у дома, също нямате повод за притеснения. Повечето готови стойки на пазара са предназначени именно за стандартните правоъгълни аквариуми, така че няма да ви се налага да търсите дълго или да купувате основа по поръчка.

Лъкообразните аквариуми се отличават с извитата предна стена, която е издадена напред.

Това прави чистенето им една идея по-трудно. Ако искате стойка за такъв аквариум ще трябва да си я поръчате специално. За сметка на това, обаче, тази форма е елегантна, а издадената страна веднага привлича погледа.

Подобно на лъкообразните може да срещнете и вълнообразни аквариуми.

Единствената разлика при тях е, че предната стена е извита какво навътре, така и навън, наподобявайки вълна. Макар атрактивната визия да ви привлича, запомнете, че извивката може да изкриви гледката.

Ъгловите аквариуми често се изработват във формата на диамант.

Правият ъгъл на аквариума се прикрепя към двете стени, а предната част остава единствената, през която може да наблюдавате аквариума. За да изглежда по-плавно и елегантно, при нея често се правят две еднакви чупки, за да се постигне повече дълбочина на гледката.

Аквариумите във форма на купи са добре познати на повечето хора.

Те са малки и компактни и, както вече споменахме, най-често намират приложение в детската стая.

Не на последно място се продават и цилиндрични аквариуми.

Те са предназначени за центъра на обширни помещения, където ще можете да ги обикаляте и наблюдавате от всеки ъгъл.

Материал

От изработката на аквариума зависи неговата издръжливост и вашата безопасност.

Главното разделение при аквариумите е на стъкло и полиакрил.

Стъклените аквариуми са по-евтиният вариант.

Те са изработват от стъклени панели, слепени със силикон, а дъното е от закалено стъкло за допълнителна здравина и стабилност.

Този вид аквариуми поемат доста триене без да се надраскат, освен ако не използвате много остър предмет. Това ги прави идеален вариант ако живеете с малки деца, които често ще пипат стъклото с ръце.

Стъклото, обаче, няма добра изолация, което означава, че трябва да внимавате с резките промени в температурата на помещението. Освен това, стъклото е около 10 пъти по-тежко от полиакрила, което го прави трудно за пренасяне и монтиране.

Макар да няма голям шанс да се случи, стъклото все пак може да се напука или пръсне, което ще постави в опасност както вас, така и близките ви и рибките в аквариума.

Ако сте се насочили към стъклено съоръжение задължително се уверете, че производителят е качествен. В противен случай при стъклените аквариуми има по-голяма вероятност ръбовете да протекат след време, тъй като не са издръжливи колкото полиакрила.

Нужно е да се отбележи, че собствениците на аквариуми могат да избират между два вида стъкло – обикновено и такова с ниско съдържание на желязо. Последното се прави от специален вид пясък, в резултат на което продуктът е прозрачен и няма зелено синьото оцветяване, присъщо за обикновеното стъкло.

Акрилът е по-здрав и термоизолиращ.

Причината е, че акрилът размеква пластмасовите панели и им позволява да се свържат. Така те не са слепени, а се сливат в едно.

Този вид аквариуми са по-леки и пропускат повече светлина във вътрешността. За сметка на това, обаче, са по-скъпи и лесно се надраскват, затова внимавайте както с декорацията вътре, така и с аксесоарите по ръцете, когато пипате аквариума отвън.

Дизайн

Макар декорацията често да остава задача на собственика на аквариума, някои продукти се продават вече “обзаведени”. За да сте сигурни, че аквариумът ще пасне на целите ви и на интериора у дома, ще ви запознаем с трите най-популярни стила на декорация.

Природният дизайн е най-популярен в днешно време.

Главната цел при него е да се имитира дадена природна картина от реалния живот – гора, планина, поляна или дори плаж. Това става чрез групиране на различни елементи като камъни, растения, дънери и прочее. Идеята е дизайнът да изглежда спонтанен и естествен, сякаш не е планиран нарочно.

Аквариумът в немски стил, пък, се превръща в подводна градина.

Макар също да разчита на растения, при този дизайн те да се отглеждат в самия аквариум и са акцент, а не просто част от цялостна природна картина. Подчертаването на всяко растения се получава чрез игра с дълбочината, контраста и цветовете на растенията.

Дизайнът ивагуми е далеч по-обран и семпъл.

Типично в японски стил идеята е да се постигне хармония чрез простотата. В тези аквариуми главният акцент са камъните, като в традиционната версия се поставят едно по-голямо и две по-малки парчета.

Те не трябва просто да са нахвърляни на дъното, а да създават ред, който да изглежда естествен и балансиран. Редно е да имат достатъчно разстояние помежду си и да взаимодействат без да си пречат.

Аксесоари

Разбира се, за поддръжката на аквариума и благополучието на рибките ще са ви нужни редица допълнителни принадлежности. За улеснение на клиента част от тях се предлагат в комплект със самия аквариум, така че ви препоръчваме да се оглеждате за тези аксесоари към покупката си.

За декорацията често се предлага допълнителен фон за задната стена, както и чакъл или пясък, с който да покриете дъното на аквариума. Ако възнамерявате да отглеждате и растения в аквариума се оглеждайте не за чакъл, а за субстрат с полезни вещества, който да стимулира растежа им.

Доста често аквариумите се предлагат и с допълнителен филтър, който да пречиства водата. Освен него може да срещнете и аквариуми с нагреватели, чиято функция е да поддържат температурата на водата постоянна и безопасна за рибите.

Някои продукти се предлагат и в комплект със специална прахосмукачка или вакуум за почистване на чакъла.

Това е изключително полезен аксесоар, тъй като обира всичката останала храна, мръсотия и биологичен отпадък, който се натрупва по дъното. Ако тези вещества не бъдат премахнати навреме могат да променят химичния състав на водата и да поставят рибките ви в опасност.

Почистването може да става чрез сифон, прикрепен към тръба, която да забиете в чакъла. През нея мръсотиите ще бъдат изсмукани във воден резервоар, от който после да ги изхвърлите без излишни усилия.

Как да се грижите за вашия аквариум най-добре?

Вероятно се досещате, че за отглеждането на рибки не се изисква само да им купите аквариум и да ги храните. Тяхното оцеляване зависи и от правилната подредба и редовната поддръжка на дома им.

Никога не претрупвайте аквариума с прекалено много риби или декорация.

Освен, че рибките ще се чувстват натясно, в аквариума ще се натрупва прекомерно количество мръсотия, която може да се окаже пагубна за тях.

По същия начин избягвайте да давате прекалено много храна на рибките. Освен ако не са много лакоми, те ще оставят излишната храна, която после ще се натрупа по стените и декорацията на аквариума.

За да осигурите на рибките си стабилна и балансирана среда за живот е необходимо редовно да сменяте водата.

Това колко течност ще заменяте, както и колко често ще го правите, зависи от размера на аквариума и вида на обитателите. В повечето случаи, обаче, не е задължително да изхвърляте цялата течност наведнъж. Достатъчно е да заменяте само част от водата всяка седмица например.

При изпълнението на тази задача задължително проверявайте състава както на старата вода в аквариума, така и на новата, която поставяте. Стойностите на pH, например, винаги трябва да са в диапазона между 6.5 и 7.5 единици.

Добавената течност задължително трябва да е чиста и свежа, а при желание може и да я филтрирате. Може да използвате чешмяна вода, но, както знаете, съставът й е различен в зависимост от населеното място, така че се информирайте какво точно съдържа тази във вашия район.

Не забравяйте да почиствате и филтъра.

Всеки филтър е с различно устройство и големина, но като ориентир се стремете да го почиствате поне веднъж месечно. В случай, че аквариумът ви е по-гъсто населен, ще е необходима по-честа поддръжка.

Повечето филтри изискват само смяна на частта, която обира мръсотиите от водата.

Все пак е удачно понякога да го изплаквате. Винаги се уверявайте, че водата, с която го почиствате, вече не е замърсена и никога не търкайте вътрешността на филтъра.

Избягвайте употребата на почистващи средства като сапун или препарати. Те могат да убият полезните бактерии във филтъра, които създават подходяща среда на живот за вашите рибки.

 

Е, надяваме се наръчникът да ви бъде от полза в избора на вашия нов аквариум.

В случай, че все още не знаете откъде да започнете, ви препоръчваме да разгледате следните ни предложения

1. Аквариум за бюро UniversalТози аквариум е едновременно чудесна декорация и полезен аксесоар за офиса или стаята на вашето дете. С вместимост от 1.4 литра, той е компактен и лесен за транспортиране. Разполага с два разноцветни диода, които да осветяват вътрешността на аквариума, както и водна помпа за рециркулация на течността.
Съоръжението е оборудвано и с удобни поставки за канцеларски принадлежности. В предната част има компактен LCD екран, захранван от батерии, който показва температурата и функционира като часовник, календар и аларма.
Купи сега

2. Кръгъл аквариум Hailea V 02Следващото ни предложение е компактен аквариум с вместимост от 1.8 литра. Сферичната форма му придава атрактивна визия, която се допълва от семплата солидна основа. Подходящ е както за детската стая, така и за бюрото в офиса.
Аквариумът е изработен от неоцветено силикатно стъкло и е снабден с енергоспестяващо осветление, което се включва от бутон в основата.
Купи сега

3. Аквариум Marina Basic 96 HagenТози продукт е изработен от стъкло и е с вместимост от 96 литра. Елегантната му извита форма го прави подходящ акцент за дома или офиса.
Той е идеален вариант за всички начинаещи, тъй като върви в комплект с редица полезни принадлежности. Купувайки него, вие ще се сдобиете и с удобен капак с допълнително осветление, както и отделни филтър и нагревател.
Купи сега

4. Натурален биотопен аквариум HaileaТози аквариум е с вместимост от 25 литра, което го прави подходящ компромисен вариант за почти всеки дом. Макар самото съоръжение да е с правоъгълна форма, поставката му е със заоблени ъгли и му придава модерна и атрактивна визия.
В допълнение е снабден и с осветителни тела, както и специален филтър за пречистване на водата.
Купи сега

5. Аквариум Ferplast CaymanСледващото ни предложение също е с правоъгълна форма, но побира 70 литра вода. Изработен е от стъкло и е поставен върху семпла основа, която се съчетава с водоустойчивия пластмасов капак. Аквариумът е снабден с нагревател, филтър и енергоспестяващо LED осветление.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Аквариум Penn Plax 3DТози продукт представлява вълнообразен аквариум с капацитет от 2.8 литра. Изработен е от пластмаса, което го прави безопасен и подходящ за деца. Освен черният пластмасов капак и вграденото осветление, в комплекта са включени и три различни тапета, които да придадат характерна обстановка в аквариума.
Купи сега


7. Аквариум Capri JuniorПоследното ни предложение е пластмасов аквариум с правоъгълна форма, поставен върху бяла пластмасова основа и допълнителен капак в същия стил. Съоръжението е с капацитет от 21л., а в допълнение ще получите вътрешен филтър за пречистване на водата, както и вградена флуоресцентна лампа.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!