Всички категории

6-те Най-Добри Баланс Бордове

Доколко сте загрижени за физическото си здраве?

Вероятно достатъчно, че да оцените ползата от баланс борда!

Чували ли сте за Филип Пети, който успява да премине по въже между Кулите Близнаци през 1974г.? Несъмнено той е бил в отлично физическо състояние и най-вече е имал перфектен баланс, за да се задържи върху въжето на 400 метра от земята.

Ако се разходите в парка в днешно време, със сигурност ще забележите и други любители, които опъват ленти между дърветата и тренират своето равновесие.

За съжаление в забързаното ежедневие и заседналия начин на живот, мнозина подминават тренировките, а от там губят правилната стойка, координацията и ловкостта си.

За щастие, на пазара вече се намират хитри съоръжения, с които лесно да възвърнете уменията си и да тренирате навсякъде и по всяко време.

Един такъв продукт е именно баланс бордът.

Ако се чудите какво представлява този толкова интересен уред, ви препоръчваме да хвърлите око на следващите редове.

В нашия наръчник сме подготвили цялата полезна информация за бордовете, както и няколко предложения, ако решите, че искате да се сдобиете с такъв.

Какво представляват баланс бордовете и какви са ползите от тях?

Най-общо казано, баланс бордовете сe състоят от платформа с обло или цилиндрично дъно, която позволява на борда да се накланя в различни посоки.

Когато стъпите на тях, трябва да активирате мускулите на тялото си, за да запазите равновесие и да не паднете. Често се използва както за самостоятелна тренировка, така и за допълнение към основните упражнения.

Ако се чудите какви още предимства крие баланс бордът, ви препоръчваме да обмислите следните точки.

Физическо здраве

Разбира се, най-очевидната полза от подобен тип уреди е грижата за здравето.

Както вече споменахме той се използва самостоятелно или като допълнение към основната тренировка. Можем да го отнесем повече към анаеробните упражнения, при които натоварвате мускулите на тялото, без да напрягате сърцето и да оставате без въздух, както става при така нареченото “кардио”.

Баланс бордовете ви позволяват да активирате цялото тяло – от краката, до корема и торса. Освен за стабилността, те помагат значително и за координацията и стойката ви, както и за концентрацията.

Във времена, в които повечето хора прекарват дните си седнали пред екрана, подобно съоръжение несъмнено ще ги върне в играта.

Достъпност

Чертата, с която баланс бордовете се отличават от останалите фитнес уреди, е тяхната универсалност.

За разлика от тежките машини, щанги и гирички, които могат да попаднат в грешни ръце, бордът е подходящ за малки и големи.

За децата то е по-скоро играчка, на която със сигурност ще се забавляват много, а междувременно ще развиват уменията си.

По-възрастните също ще усетят ползата от него, тъй като ще им помогне да запазят ловкостта си за по-дълго.

Вероятно се досещате, че за да ползвате баланс бордове не се изисква кой знае каква физическа подготовка, което ги прави достъпни както за начинаещи, така и за професионални спортисти.

Гъвкавост

Още едно предимство на баланс бордовете е свободата, която позволяват.

Също като въжетата за скачане и тренировъчните ластици, този тип уреди също са компактни и леснопреносими. Голяма част от тях са и кухи отвътре, но дори да са плътни, те не тежат много.

Това означава, че можете да ги използвате навсякъде и по всяко време.

Разбира се, много хора залагат на фитнес залата, но това не пречи да се качите на борда и у дома или на открито в парка например.

В днешно време, когато мнозина нямат възможност да отидат до спортната зала, за да направят тренировката си, подобни уреди могат да им помогнат значително.

За какво трябва да внимавате при покупката на баланс борд?

Разбира се, на пазара ще откриете широко разнообразие от бордове. Те все повече навлизат в ежедневието на обикновените хора и спортистите, затова производителите се стараят да задоволят желанията и нуждите на всички.

Въпреки че бордът има една главна функция, някои дребни характеристики могат тотално да променят изживяването ви.

За да не останете разочаровани от покупката си, ви препоръчваме да обърнете внимание на следните специфики, когато избирате своя продукт.

Вид

На първо място трябва да сте наясно с категорията и оформлението на борда.

Така наречените “рокър” бордове са най-предпочитани от начинаещите.

Името им идва от глагола “rock”, който означава “люлея” или “клатя се”. Този тип бордове имат половин цилиндър, който се простира надлъж от едната до другата част на дъното. В други случаи има две полусфери, които са прикрепени от двата края.

Идеята за този тип бордове е, че можете да се клатушкате само в две посоки – напред и назад. Това ги прави идеални за хора, които все още не се чувстват напълно сигурни в уменията и координацията си и се притесняват да не паднат.

Те са най-подходящи за деца и по-възрастни хора, които не са развили или започват да губят своята стабилност.

Разбира се, могат да се ползват и настрани, за да се люлеете наляво и надясно, но това често не е достатъчно за напредналите спортисти.

За по-активните хора в добро физическо състояние се предлагат “уобъл” бордовете.

Те са с обло дъно във формата на полусфера. Името идва от глагола “wobble”, който отново означава “клатя се”, но този път става дума за далеч по-нестабилно люлеене.

Целта на тези бордове е да ви позволят максимален обхват на движението, тъй като върху тях ще можете да се люлеете във всички посоки.

По този начин ще активирате още повече мускули в тялото си и ще трябва да впрегнете максимални усилия, тъй като е доста по-трудно да се задържите върху борда.

Можете да заложите и на “ролър” борда.

Наименованието идва от английското “roller”, с което се нарича ролката или цилиндъра. Върху него поставяте отделна дъска, а вие стъпвате върху нея.

Този тип бордове са подходящи за атлети и хора, които не се страхуват да експериментират. Тъй като се състои от две отделни части, равновесието върху него е и най-трудно.

Размер

Когато става дума за големината на борда, бъдете сигурни, че повечето продукти ще отговарят на нуждите ви.

Както вече споменахме, този тип уреди са универсални и достъпни за всички, затова и повечето се произвеждат в един размер.

Разбира се, физиката си казва думата и някои по-високи хора може и да не останат удовлетворени от обикновените бордове.

Ако сте по-високи ви препоръчваме да заложите на по-дълъг и тесен борд, който ще позволи повече движение.

В случай, че сте по-ниски, големият борд може да се окаже пречка по време на тренировката и само да ви затрудни допълнително.

Препоръчваме ви по възможност да пробвате борда още в магазина, за да сте сигурни, че той е подходящ за вас.

Материал

Повечето баланс бордове са изработени от два типа материал – дърво и пластмаса.

Дървените бордове са издръжливи и обикновено са с по-добра изработка. Това е и причината те да са по-скъпи.

Ако възнамерявате да ползвате уреда всеки ден, то ви препоръчваме да инвестирате в дървения борд, който няма да ви предаде.

Пластмасовите са доста по-леки, което ги прави и леснопреносими.

Те също са доста стабилни и издръжливи, стига да попаднете на правилната изработка.

Лекотата им позволява да ги пренасяте навсякъде със себе си, но за сметка на това този тип бордове не са толкова екологични.

Гладкост

Редно е да обмислите и повърхността на платформата.

Ако все още сте начинаещ и не се чувствате сигурни, можете да заложите на грапава повърхност.

Тя не се хлъзга толкова, тъй като неравностите предизвикват триене и ви позволяват да се задържите дълго върху борда.

В случай, че търсите предизвикателство, заложете на борд с гладка повърхност.

Там захватът ще е доста по-труден и ще се наложи да активирате далеч повече мускулни групи.

Как да използвате баланс борда възможно най-добре?

Когато се качите върху борда ще откриете колко забавна може да е тренировката с него.

Това не означава, че можете да подминете безопасността, която си остава на първо място по важност.

Преди да се качите задължително подгответе мястото, на което ще тренирате.

Уверете се, че наоколо няма предмети, върху които можете да паднете. Препоръчваме ви да тренирате в добре осветена стая.

Ако тренирате върху килим, ще можете да се задържите отгоре по-дълго. От своя страна, твърдите повърхности са по-голямо предизвикателство.

Когато използвате борда можете да се изкушите и да се залюлеете по-силно.

Най-удачно е да започнете с бавни и стабилни движения, които ще натоварват постепенно мускулите ви.

За да запазите равновесие за по-дълго, най-добре е да гледате напред и да се фокусирате върху далечен обект. Избягвайте да гледате в краката си, тъй като това ще наруши баланса ви.

Колкото и да сте добри в баланса, е възможно в даден момент да паднете. Добре е да носите поне наколенки и падове, които да олекотят удара.

Що се отнася до упражненията, започнете от основната стойка.

Уверете се, че ходилата ви са на една линия с рамената, а коленете ви са леко сгънати.

Ако искате да се затрудните повече, можете да застанете и в разкрачена стойка. При нея единият крак е напред, а другият – назад.

От тази позиция е по-лесно и да започнете с движенията.

Опитайте се първо да наклоните борда в една или друга посока, без ръбът да опира земята. След това се върнете в основната позиция.

Докато сте върху борда можете да се пробвате да вдигнете единия крак или да правите клекове. Така ще напрегнете доста повече мускулите си, отколкото ако извършвате движенията на земята.

Повече напрежение можете да добавите и към лицевите опори и планка, като поставите ръцете си върху борда, а краката ви са на пода.

 

Е, надяваме се този наръчник да ви е от полза при избора на новия ви баланс борд.

Ако все още се чудите от къде да започнете, ви предлагаме следните продукти:

1. Диск за баланс Aexya


Този “уобъл” борд е изработен от дърво и е с гладка повърхност. Тежи едва 1,3 кг., а височината му е 7,5 см. Диаметърът на платформата е 40 см, което е напълно достатъчно за всеки начинаещ или атлет. Максималното тегло, което бордът позволява, е 136 кг.
Купи сега

2. Дъска за баланс PORTO CMK


Следващото ни предложение е “ролър” борд в два цвята – оранжево и сиво. Платформата е изработена от дърво и е с размери 77 на 33 см. Когато се качите ще трябва да пазите равновесие върху ролката от корк, която е подходяща за напреднали спортисти.
Купи сега

3. Дъска за баланс HMS PLAB1


Още един “уобъл” борд, който обаче е с грапава оранжева платформа и черна основа. Изработен е от пластмаса, а във вътрешността е запълнен с цимент и пясък, който да помага за стабилността ви. Бордът е с диаметър 40 см и височина от 10 см, а максималното тегло, което издържа е 200 кг.
Купи сега

4. Детски баланс борд KidBoard


Този нестандартен баланс борд се отличава със своя модерен дизайн и уникална форма. Изработен е от шперплат и прилича на извит сноуборд, който позволява движения в две посоки. Този борд е предназначен за деца, тъй като е доста безопасен и трудно се пада от него. Издържа до 120 кг и привлича погледите с красивите и забавни апликации по повърхността.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Голяма дъска за баланс


Този продукт е една идея по-различен от баланс бордовете, но си струва да се обмисли. Той е една идея по-голям – с дължина от 76 см и височина от 14 см. Върху него могат да се качат дори две по-леки деца, които да се захванат за четирите дръжки отстрани. Оформен е като “уобъл” борд, за да позволява движения на 360 градуса, и е с леко грапава повърхност, за повече стабилност.
Купи сега

6. Дъска за баланс Roboboard


Последното ни предложение е идеалният подарък за вашето дете. Този детски баланс борд е с продълговата форма и е изработен от полипропилен. Размерите му са 50 на 17 см, а височината му е 10 см. Бордът позволява движение в две посоки, а грапавата повърхност ще помогне на вашето дете да се задържи върху него по-лесно.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!