Всички категории

7-те Най-Добри Шалтета за Спалня

Нищо не може да се сравни с мекото и удобно легло!

Е, добавете още малко уют с комфортно шалте, което да го покрива!

Още в миналото постелята е била едно от най-важните места в дома. Различните народи и култури са декорирали с всевъзможни предмети мястото, където пренощували, и имали определени вярвания за него.

В днешно време външният вид на леглата и условията, в които повечето хора спят, се е променил драстично, но разнообразието остава същото. В списанията и блоговете за интериорен дизайн ще срещнете безкрайни вариации на традиционната спалня.

Разбира се, неща като формата на леглото, заобикалящите го предмети и цвета на стените, със сигурност са важни за обстановката в спалнята. Това, което откроява истински стилното помещение от обикновените такива, са детайлите.

Една от подробностите, които мнозина забравят при декорацията на спалнята, е шалтето, още познато като кувертюра на леглото.

Тази стилна и функционална придобивка със сигурност ще разчупи атмосферата в помещението, а освен това ще ви служи задълго.

В следващите редове ще ви запознаем по-подробно с най-важната информация, в случай, че не знаете как да подберете най-подходящото шалте за вашия дом.

Какво представляват шалтетата за спалня и какви са техните предимства?

Шалтетата за легло са предназначени като покривки, които да постелите върху чаршафите и одеалата, с които спите през нощта.

Макар да можете да ги премахнете, мнозина ги използват и като допълнителни одеала през студените месеци. Именно затова те са практични и удобни, защото едновременно служат за декорация и влизат често в употреба.

Ако все още не сте сигурни дали шалтето си струва инвестицията, ви препоръчваме да обмислите следните му предимства.

Практичност

Както вече споменахме, главната функция на шалтето е да покрива останалата част от леглото докато не се върнете под завивките.

Те, обаче, са леснопреносими и далеч не са ограничени само до спалнята. Може да постелите шалтето върху любимия си стол, за да омекотите облегалката или седалката.

Друг вариант е да покриете с него дивана, за да предпазите тапицерията от евентуално замърсяване.

Освен гъвкавост, шалтето предлага още едно практично предназначение – то може да служи и за завивка.

На всеки се е случвало да легне в постелята, но да не успее да се затопли достатъчно, че да се отпусне. В такива случай, допълнителното одеало може да се окаже изключително важно и да предотврати недоспиването или настинката от студа през нощта.

Стил

Шалтетата се използват главно за допълнителна декорация на спалното помещение.

Причината е, че те позволяват голяма свобода и дават възможност да развиете въображението си що се отнася до интериорния дизайн.

В зависимост от стила, в който се обзавели помещението, може да заложите на едно дебело шалте с по-традиционен вид. Ако, пък, сте почитатели на естествения стил, ви препоръчваме да се сдобиете с няколко ефирни одеала, които да насложите едно върху друго.

Бъдете сигурни, че шалтето ще се откроява на фона на останалите мебели и ще се превърне в един от акцентите в помещението.

Хигиеничност

Одеалото, с което покривате останалата част от леглото, ще спомогне и за по-добрата лична хигиена.

Всеки дерматолог ще ви каже, че чаршафите и калъфките на възглавниците трябва да се сменят редовно. По този начин те няма да задържат мръсотия и микроби, която да попада върху кожата ви, и няма да излъчват неприятна миризма.

Е, шалтето допълнително ще предпазва завивките ви през деня.

То ще служи за преграда между тях и всички вредни частици във въздуха или по лапите на домашния ви любимец, например.

Така ще сте сигурни, че завивките ви ще останат максимално чисти и няма опасност да бъдат замърсени преждевременно.

Какво да имате предвид при избора на шалте за спалня?

Както вероятно се досещате, на пазара се предлага огромно разнообразие от шалтета за легла.

Причината е, че в днешно време всеки спи на различен вид легло с определени размери и търси шалте, което да отговаря на личните му предпочитания.

За да задоволят многобройните изисквания и желания на потенциалните си клиенти, производителите все повече разнообразяват своите продукти.

За ваше улеснение в избора на подходящо шалте сме подбрали някои от най-важните характеристики, на които да обърнете внимание преди покупката.

Размер

Вероятно най-важната специфика на шалтето, което ще подберете за вашата спалня, е неговият размер.

Все пак трябва да се уверите, че то ще пасва на леглото ви и е достатъчно голямо, че да ви върши работа.

За да подберете точния размер е необходимо първо да се запознаете с ширината и височината на вашата постеля.

Не измервайте единствено леглото, а предвидете и място за рамката и матрака.

Повечето шалтета за спални надхвърлят 200 см в дължина, а ширината обикновено варира между 220 и 280 см.

Това, разбира се, се отнася за шалтета, предназначени конкретно за спални или за двойни легла. Ако постелята ви е за един човек или е тип “персон и половина”, ви препоръчваме да заложите на по-малко шалте.

Важно е да обмислите и ефекта, който искате да постигнете.

По-големите шалтета, които стигат до пода, ще създадат усещане за тежест и ще наподобяват елегантните легла с балдахин. Ако не искате да натоварвате обстановката излишно, може да заложите на шалте в точния размер на леглото, което виси от двете страни и дава усещане за просторност.

Материал

Изработката на шалтето също не бива се подминава с лека ръка.

В магазините ще видите кувертюри от всевъзможни материали. Както при всички платове, и тук главното разделение е между естествени и изкуствени материи.

В естествените материи се причисляват платове, създадени от материали с растителен произход.

Памукът, например, е класическа опция при шалтетата и одеалата за спалня.

Той е мек и създава усещане за уют. Освен това, памукът е известен като дишаща материя, което означава, че няма да се спарвате когато се завиете с него.

Ленът също е сред първенците при естествените материали.

Той е изключително лек, което го прави подходящ за всички сезони. Ако все още не сте сигурни кога ще използвате шалтето или искате универсална опция, заложете на ленено шалте. То ще задържа топлината през зимата и няма да ви задушава през лятото.

Макар да е екологичен, той също си има недостатъци, а именно лесното намачкване. В тази връзка, те вероятно не са най-подходящата опция, ако имате малки деца или домашни любимци, които редовно се хвърлят върху леглото ви.

Вълнените шалтета са изключително меки и комфортни.

В случай, че търсите шалте, което да обгръща тялото ви и да потъвате в него, щом се завиете, вълната е чудесен избор. То е подходящо и за декорация, тъй като “омекотява” атмосферата и създава усещане за уют.

Ако сте почитатели на лукса, може да заложите и на шалтета от коприна или кашмир. Те обикновено са предназначени най-вече за декорация и са изработени с красиви шарки и орнаменти.

Изкуствените материи по нищо не отстъпват на естествените.

Един от най-популярните варианти е полиестерът.

Той често се комбинира с памук, за да издържат цветовете му по-дълго. Полиестерните шалтета крият много предимства – лесно се почистват и изсъхват по-бързо. За сметка на това, обаче, те може и да не топлят колкото естествените материи.

Дизайн

Щом едно от главните предназначения на шалтето е именно да разчупи обстановката в помещението, значи добре трябва да обмислите дизайна на вашата покупка.

Едноцветните шалтета са подходящи, ако стаята ви е облицована с шарени тапети. Така ще създадете баланс и лесно ще обвържете кувертюрата с останалата част от обзавеждането.

Същото важи и в другата посока – ако стаята ви е в минималистичен стил, можете да заложите на одеало в ярък цвят или с открояваща се шарка, която да привлича погледа. Така може да сте сигурни, че шалтето ще стане акцент в помещението и ще го направи достойно за всяко списание за интериорен дизайн.

Обмислете и допълнителните орнаменти по шалтето. Всякакви висулки, зашити апликации, пайети и избродирани картини, внасят допълнителна свежест и правят пространството още по-персонализирано.

Как да стилизирате шалтето за максимален ефект?

Възможностите за нагласяне на шалтето са на практика неограничени, затова спокойно може да развихрите въображението си докато подреждате стаята.

Един от най-често използваните методи за акцентиране върху леглото е чрез наслагване на няколко шалтета в различни размери.

Така се създава усещане за дълбочина и допълнителна мекота, която ни вдъхва желанието да се отпуснем върху завивките и да потънем в приятна почивка.

Друг начин за постигане на стилна визия е чрез игра с цветовете.

Ако често постилате бели чаршафи, може да използвате цветна кувертюра с шарки и интересни дизайни, която да контрастира на неутралния фонов цвят.

Препоръчваме ви и да комбинирате двете техники – постелете голямо бяло шалте, което е един или два размера по-голямо от леглото. Върху него сложете едно или две шарени шалтета, които да се съчетават със заобикалящата среда.

Много интериорни дизайнери залагат и на разчупените форми и нестандартните начини за сгъване и постилане на шалтето.

Ако сте разглеждали списания за обзавеждане, вероятно сте забелязали, че често одеалата висят настрани от леглото, наполовина са навити или са сгънати в определена посока.

Тази игра с формите цели да създаде усещане за просторност, да контрастира на правите ъгли в стаята и да отвлича вниманието от острите ъгли и твърдите ръбове.

Можете да обогатите атмосферата и като подредите възглавници с различна големите върху шалтето.

Препоръчваме ви те да бъдат в същия стил и материя като самата кувертюра, за да постигнете плавно преливане между двете.

Какви грижи трябва да полагате за шалтето?

Като всяка друга придобивка, шалтето също се нуждае от поддръжка, за да ви бъде от полза за максимално дълго.

За да се запазят свежи, ярки и меки, платовете имат нужда от почивка, иначе бързо се изхабяват.

Препоръчваме ви да се снабдите с поне две кувертюри и да ги сменяте всяка седмица.

Подобна поддръжка ще се отрази добре не само на самите материи, но и ще подсигури добрите хигиенни условия в спалнята.

Още при покупката на кувертюрата задължително проверете етикета.

Така ще сте сигурни какъв е правилният начин за почистване на продукта, дали можете да го пускате в пералнята или трябва да го носите на химическо.

Препоръчваме ви задължително да се обръщате към професионалистите що се отнася до крехките и висококачествени материи. В противен случай рискувате да повредите плата или бързо да го изхабите.

Ако все пак платът позволява домашно почистване, задължително използвайте щадящи препарати. В случай, че шалтето е в ярки цветове и шарки, е най-удачно да използват продукти за цветно пране, които да предпазят шалтето от овехтяване или избледняване.

Винаги пускайте шалтето самостоятелно и никога не го смесвайте с други дрехи. Така ще сте сигурни, че цветовете няма да се смесят и одеалото ще запази своята свежест задълго.

След почистване задължително оставете платовете да изсъхнат добре и никога не третирайте материята докато е още влажна.

Веднъж изсъхнали напълно е удачно да ги сгънете грижливо. Препоръчваме ви да отделите достатъчно време и внимание на тази стъпка, за да сте сигурни, че не сте пропуснали някоя гънка на плата, която да го повреди, ако не я изгладите преди да приберете шалтето.

Старайте се да съхранявате одеалата на сухо и проветриво място, където не се събира прах, който да полепне и да навлезе в плата.

Използвайте освежители за гардероби и редовно почиствайте шкафовете, в които държите неизползваните шалтета.

 

Е, надяваме се този наръчник да ви бъде от полза в избора на шалте за вашата спалня.

Ако все още изпитвате колебания и не сте сигурни коя кувертюра най-добре ще пасне на вашия дом, ви препоръчваме да разгледате следните ни предложения.

1. Шалте GLOBAL Лукс


Този комплект за спалня е изработен от микрофибърна материя и включва едно шалте и три калъфки за възглавници в приятен бледолилав цвят. Платът е декориран с елегантни квадратни форми, а калъфите са снабдени със стилен нагънат борд. Самото шалте е предназначено за двойно легло и е с размери 220х240 см., а калъфите са за две големи възглавници от 60х80см. и една малка декоративна възглавница.
Купи сега

2. Шалте Revue


Следващото ни предложение е двулицево шалте за легло, чиито страни са в два различни цвята. Така ще можете да сменяте нюансите и всеки път да придавате на спалнята си различен вид. Кувертюрата може да се ползва и за завивка и е в приятен бледолилав цвят. Изработена е от микрофибърен плат и е подходяща за домашно почистване в пералнята.
Купи сега

3. Шалте Kring Sofia Lisa


Това шалте е предназначено за двойно легло и е с размери 200×270 см. Материята е комбинация от полиестер и памук и е подходяща за пускане в пералнята у дома. Десенът е в приятен кафяв цвят със завършек от фини бледи линии, който ще успеете да съчетаете с почти всяко обзавеждане.
Купи сега

4. Шалте Izidream


Този продукт е с размери 150х220см. и е подходящ за единично легло или за спалня. Одеалото е двулицево и предлага два цвята – синьо от едната и сиво от другата страна за максимална гъвкавост. Платът е изработен от микрофибър, който не се мачка и задържа формата и цвета си задълго, а капитонирания завършек го прави още по-мек и устойчив. Освен това, можете да го пуснете в пералнята у дома.
Купи сега

5. Комплект за спалня King Honey CVY-11


Следващото ни предложение е комплект от шалте с размери 220 x 240см. и четири калъфки за възглавници в същия стил. Изработката е комбинация от текстил и силиконови фибри, а декорацията е в елегантен синьо-златист принт. Продуктът е подходящ за почистване в домашни условия и идва с найлонов плик, който може да използвате за съхранение.
Купи сега

6. Комплект за спалня Heinner Home


Това шалте идва в комплект с две калъфки за възглавници с размер 50×70см., които са изработени от същото елегантно червено кадифе. Самото одеало е предназначено за двойна спалня и е с размери 200х200см. Задната част на шалтето е от микрофибър за максимално удобство и леснота на почистване. Целият комплект може да бъде пуснат в пералнята у дома.
Купи сега

7. Шалте Alcam Green Jeans


Последното ни предложение е двустранно шалте в приятен бледозелен цвят. Изработено е от микрофибърен плат със силиконови фибри за допълнителна топлина и удобство. и е с размери 210×220см. В допълнение материята е ватирана и може да се третира в домашни условия.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!