Всички категории

7-те Най-Добри Кутии за Бижута

Нуждаете се от начин да съхраните бижутата си и да удължите максимално техния живот?

Е, тук със сигурност ще откриете как да го направите!

Още в древни времена са живели хора, притежаващи огромно количество аксесоари, които са се сблъсквали със същия проблем.

Нуждата от метод за едновременно организиране, съхраняване и предпазване на скъпоценностите е предизвикала появата на кутиите за бижута.

От тогава те са неизменна част от арсенала на всеки почитател на изисканите аксесоари, а с възможността в съвремието все повече хора да притежават бижута, популярността им само расте.

В случай, че все още се колебаете относно избора и покупката на кутия за бижута, попаднали сте на правилното място!

В следващите редове ще ви представим най-важните характеристики, които правят този продукт толкова предпочитан, както и някои от най-отличителните предложения на пазара за момента.

Какво представляват кутиите за бижута и каква полза има от тях?

Както вече се досещате, кутията за бижута е контейнер, който предлага лесно достъпно и сигурно място за вашите аксесоари.

Освен със своята функционалност, тя се отличава и със стилната си визия.

Музеите гъмжат от кутии за бижута на исторически личности, като сами по себе си те са предмет на изкуството и далеч не са само приспособления за съхранение.

Разбираемо е защо тези кутии не са останали в миналото, а са достигнали до днешни времена. Те крият много предимства, за които хората рядко се замислят.

Организираност

Вероятно най-очевидната полза от кутията за бижута е, че ви предлага възможността да въдворите ред в колекцията си от аксесоари.

За начало тя осигурява универсално място, на което да съхранявате бижутата си, без да се налага да ги издирвате по гардероби и шкафове когато искате да ги използвате.

Повечето кутии са снабдени с повече от едно отделения в различни размери и форми, което позволява да помещавате в тях разнообразни бижута, независимо от тяхното устройство.

Освен всичко останало, ако успеете да си изградите навика да ги прибирате само и единствено в кутията, винаги лесно ще ги откривате и по-трудно ще ги губите. Това е чудесно решение за тези, които са свикнали да оставят бижутата си на нощното шкафче или плота в банята, откъдето лесно може да изчезнат.

Защита от кражба

Често бижутата, които човек притежава, или са скъпи, или имат сантиментална стойност. И в двата случая последното нещо, което собственикът иска да се случи с тях, е да попаднат в чужди ръце.

В случай, че нямате кутия за бижута, а ги съхранявате на открито, те са лесно достъпни и уязвими. Това бързо може да се промени, ако се сдобиете със заключваща се кутия, където вещите ви ще бъдат прибрани далеч от очите на злонамерени хора.

Имайте предвид, че дори да не става дума за крадец, а за малки деца или домашни любимци, рискът отново е голям. Палавите и неопитни ръце или лапи могат също толкова лесно да достигнат до откритите бижута и да ги запратят на място, откъдето повече няма да ги видите.

Защита от повреда

Още една опасност когато оставяте бижутата си на открито е, че така стават много по-уязвими за наранявания. Освен, че може да паднат и да се счупят, ако се заклещят някъде верижките може да се скъсат, а по-обемните части да се изкривят.

Кутиите за бижута предпазват от външни сили, било то удари, условията в дома, прах, мръсотии и много други. В допълнение, те са предназначени и да помагат с организацията на колекцията ви, което ще предотврати досадното оплитане на топка, а оттам и драскотини от триенето между бижутата.

Декорация

Както вече споменахме, кутиите за бижута се използват от древни времена. Разбира се, те са преминали през много промени и развитие, за да стигнат до днешния набор от предложения на пазара.

Това, което всички те са запазили през годините, е елегантността. Всяка кутия за бижута представлява украшение, изработено с цел да придаде завършен вид на помещението.

Именно затова тя е била задължителен акцент в спалнята на всяка аристократична дама в миналото. Освен за изразяване на техния вкус и стил, тя е била и средство да се изтъкне материалното положение на притежателката чрез изящната изработка и луксозната украса.

По аналогичен начин днес тя може да бъде както функционална, така и декоративна вещ във вашия дом. С подходящ дизайн, съчетан с останалата част от обзавеждането, тя със сигурност ще събира погледите на всички посетители.

Какви видове кутии за бижута се предлагат?

Разбира се, тъй като кутиите за бижута са се променяли многократно през годините, съществуват много видове, сред които да изберете.

Всеки един от тях се е появил, за да удовлетвори желанията на определена група от хора, както и да пасне на даден тип условия на живот.

Тук ще ви представим основните и най-често срещани видове, но бъдете сигурни, че на пазара ще откриете и много други модели.

Обикновена кутия за бижута

Универсалната кутия за бижута е достатъчно малка, че да се постави на масата или върху шкафа. Тя обикновено се отваря от горната страна, която може да е закачена на панти или да се отделя напълно.

Що се отнася до вътрешното разпределение, тези кутии варират от такива с един-единствен контейнер до онези със съвкупност от малки отделения с различни форми и размери. Поради това те са идеални за собствениците на по-малка колекция от разнообразни бижута.

Кутия за бижута тип “шкаф”

Този вид кутии за бижута са по-големи и разполагат с характерните подплатени чекмеджета. Те са подходящи за притежателите на по-големи колекции, тъй като някои шкафове са достатъчно големи да се поставят дори на пода.

Типичният шкаф за бижута е снабден с кухини или тесни отделения от двете страни, на чиито кукички може да закачате верижки, без те да се оплитат една в друга. Доста от тях разполагат и с огледало, най-често на горния капак.

Може да срещнете и шкафове, чиито чекмеджета се въртят и всяко едно се отваря малко по-встрани от съседното. По този начин контейнерчетата не се припокриват и безпроблемно може да виждате всичките си бижута едновременно.

В случай, че живеете в тясно пространство, вероятно този вид кутии за бижута не е най-подходящият продукт за вас. Преди да се насочите към него, първо обмислете дали имате достатъчно място за него и дали той няма да пренатовари обстановката.

Стенна кутия за бижута

Както става ясно от името им, този вид кутии за бижута се закачат на стената. С цел да не изпъкват много и да пречат на движението, те са по-плоски от шкафовете, но, пък, разполагат с много отделения, както и много повече кукички.

Още едно предимство е наличието на огледало при повечето от тях, което често се намира на вратичката. Тъй като този вид кутии се окачват на нивото на очите, изпробването на бижута става много по-лесно и бързо.

Стенните кутии за бижута са подходящи за тези от вас, които разполагат със сравнително голяма колекция от бижута, но не разполагат с нужното място за още една мебел. Ако смятате, че отделен шкаф би претрупал пространството, стенният вариант е идеалното решение.

Кутия за бижута тип “свитък”

Свитъкът за бижута, още наречен “руло” или “спирала”, не е точно кутия, но отново върши чудесна работа за съхраняване на скъпоценности, затова заслужава мястото си в нашия списък.

Този вид контейнери са практични и компактни. Обикновено се правят от парче плат или кожа, оборудвано с джобчета и поставки за аксесоарите ви, което се развива и става плоско.

Когато не се използва, платът се навива на свитък и се стяга с прилежащия ластик или механизъм за закопчаване. Това може да бъде специално пришито копче, кукичка, закопчалка и дори цип.

Свитъците са идеален вариант за тези от вас, които разполагат с по-малко на брой бижута и не желаят да търсят място на по-обемен контейнер. Те са чудесно решение и често пътуващите, които нямат място за цяла кутия за бижута в куфара си.

Музикална кутия за бижута

Вероятно сте срещали поне веднъж музикална кутия за бижута – ако не на живо, то в някой филм или сериал. Този вид кутии са класика в жанра, тъй като са изключително атрактивна придобивка.

Този вид кутии обикновено се изработват от картон, но се предлагат и по-луксозни варианти от порцелан или дърво. Те са малки и крехки, като с някой трябва да се отнасяте с особено внимание, тъй като може да са снабдени и с огледало.

Характерната черта на музикалните кутии е леката мелодия, която зазвучава щом я отворите. Често във вътрешността е поставена и въртяща се фигурка за допълнителен ефект.

Музикалните кутии със сигурност са по-скоро декоративен, отколкото функционален елемент. Те не са подходящи за съхранение на големи колекции от бижута, но все пак разполагат с отделения, в които да съхранявате най-скъпите и сантиментални аксесоари.

Този вид кутии са подходящи подарък и за малки, и за големи. В случай, че детето ви разполага само с няколко бижута, които лесно може да побере в кутийката, то ще се възползва максимално както от естетическата стойност, така и от функционалността на продукта.

Какво друго да имате предвид при избора на кутия за бижута?

Разбира се, освен вида, който най-добре подхожда на вашите нужди и предпочитания, е редно да обмислите и някои други аспекти на желаната кутия за бижута.

Именно затова следва да ви представим някои особености, на които да обърнете внимание когато избирате новата си придобивка.

Размер

Както вече стана ясно, избирайки какъв вид кутия за бижута да закупите, вие автоматично ограничавате вариантите си за размера на продукта. Иначе казано, ако предпочитате шкаф за бижута, то очаквайте да откриете само обемни продукти, които изискват повече място.

Въпреки това, всеки модел, независимо от вида си, се произвежда в различен размер. Задължително обмислете с колко място разполагате у дома и къде смятате да съхранявате кутията.

Ако сте се насочили към по-масивен шкаф, измерете пространството и се уверете, че мебелта ще пасне на обзавеждането в стаята.

Освен размера спрямо останалите мебели, трябва да обмислите и вместимостта на кутията. Препоръчително е да съберете всичките си бижута на едно място и да прецените колко място ви е необходимо за тяхното съхранение.

Задължително прибавете още допълнителна вместимост към вече изчислената. Все пак колекцията от бижута не остава завинаги една и съща и често расте по поводи и празници. Не бихте искали да купите кутия, която да не може да побере всичките ви бижута след година или две.

Материал

Кутиите за бижута са популярни по целия свят, затова още от далечни времена се изработват от разнообразни материали, за да оцелеят в различните климатични условия.

Вероятно най-популярният материал е дървото.

Този вид кутии са стилни и изискани, а по-скъпите може и да бъдат гравирани, което им придава допълнителна елегантност.

В зависимост от вида дървесина, използвана за направата на кутията, тя може да бъде лека или тежка. Всеки качествен дървен контейнер, обаче, осигурява сигурна защита и изолация на бижутата вътре, които остават непокътнати от влага, груба сила и прочее.

Металните кутии са също толкова традиционни и здрави като дървото.

Те обикновено са по-малки и разполагат само с едно отделение, но за сметка на това са изключително издръжливи.

Разбира се, те са снабдени с мека подплата или възглавнички, на които да положите бижуто, без то да се одраска в твърдия метал.

Кутиите от стъкло, пък, са завършени с метални рамки и изпъкват с модерната си визия.

Тъй като можете да виждате бижутата и без да отваряте контейнера, те са подходящи за някое сантиментално бижу, което би донесло естетическа стойност на помещението.

За сметка на това, обаче, стъклените кутии са крехки и нямат много отделения. Това означава, че бижутата вътре може лесно да се омотаят и наранят взаимно, ако не внимавате.

Пластмасовите кутии са евтини, но издръжливи.

Те, обаче, често поставят практичността пред естетиката и са подходящи главно за онези, които предпочитат функционалността и предпочитат да държат кутията в гардероба или шкафа.

Кутиите за бижута, облицовани с кожа, са едни от най-стилните и луксозни продукти.

Материалът често се използва за мъжките предложения, тъй като им придава грапав и суров вид.

Освен че е издръжлива, кожата е и гъвкава, поради което е предпочитана за направата на кутии с нестандартна форма, както и за свитъците.

Дизайн

Когато избирате оформлението на кутията за бижута, обърнете внимание както на външния вид, така и на вътрешното разпределение.

Що се отнася до визията, на пазара преобладават кутиите с квадратна, правоъгълна, кръгла или овална форма. Тъй като това са класическите дизайни, запазили се през вековете, те пасват идеално на всички видове обзавеждане.

От друга страна, ако желаете кутията ви да притежава лична нотка, може да се насочите и към такива с необикновени форми като диамант, сърце, мида и прочее. Атрактивната им визия понякога е за сметка на практичността, тъй като особените форми предполагат повече изкривявания и ъгли, които затрудняват съхранението на бижутата.

Когато обмисляте разпределението на отделенията, обърнете внимание на аксесоарите, които преобладават в колекцията ви. Това ще ви даде насока от какъв вид съхранение и от каква форма отделение се нуждаете.

Например ако сте почитатели на пръстените, най-удачен избор ще е кутията с най-много поставки за тях. От друга страна, ако притежавате повече колиета, насочете се към продукта, снабден с повече кукички, на които да ги закачите.

Безопасност

При избора на кутия за бижута е редно да обърнете внимание и на приспособленията за защита на бижутата. Все пак, това е едно от главните предназначения на продукта.

Обърнете внимание дали подплатата във вътрешността е достатъчно мека и дали бижутата ви ще имат досег с материал, който може да нарани повърхността им.

В случай, че ще държите кутията в банята, уверете се, че кутията разполага с обшивка срещу влага.

Много кутии разполагат и с ключалки, които да осуетят евентуална кражба на скъпоценностите ви.

Полезно приспособление са и лампичките, които осигуряват по-добра видимост и намаляват риска да изгубите или нараните случайно някое бижу, вадейки друго.

Как да полагате пълноценни грижи за кутията си за бижута?

Всеки желае покупката му да е възможно най-добре оправдана и да оцелее в дългосрочен план. Това, обаче, е невъзможно ако не отделяте време за поддръжката на вещите си.

Кутията за бижута не е изключение…

С времето по повърхността и във вътрешността й полепват прах, мръсотия, косми от домашни любимци и още куп нечистотии. Именно затова е важно редовно да я почиствате.

За начало извадете всички бижута от кутията…

Методът и препаратите, които ще използвате в почистването на повърхността на този практичен аксесоар, зависят главно от материала, от който е изработена кутията.

Тези от дърво, например, е добре да почистите първо с влажен, а после със сух парцал. При металните и кожените използвайте специален препарат, а при пластмасовите и стъклените бъдете много фини в действията си.

Не забравяйте да се погрижите и за вътрешността на кутията…

Тук най-вече имаме предвид да не пропускате внимателното си отношение към огледалата или стъклените витрини в кутията. Тях спокойно може да почистите с препарат за стъкло и мек парцал.

Останалата част от вътрешността на кутията в повечето случай, пък, е подплатена и има мека обшивка. При третирането може да използвате четка, почистваща лента за косми или накрайника на прахосмукачката, ако той е достатъчно деликатен.

Памучните клечки за уши, пък, се оказват изключително полезни за почистването на труднодостъпните места като ъглите и дупките за пръстените. За най-добър ефект леко навлажнете края на клечката, който ще използвате.

Преди да подредите бижутата обратно във вече изчистената кутия се уверете, че те също са в изряден вид…

Ако имат нужда от излъскване, използвайте мек плат, а ако са много замърсени, вероятно ще се наложи да ги накиснете и изтъркате леко със стара четка за зъби.

Задължително проверете, дали бижуто може да се потапя във вода.

Някои скъпоценности никога не бива да се чистят с течности, иначе може да се повредят. Такива са висулките, покрити с варак или облепени с кристали, както и нанизи от перли или подобни камъни, чиято платнена верижка може да се разтегли от водата.

Как най-добре да организирате кутията за бижута?

Освен редовното почистване на кутията, към добрата поддръжка спада и практичната подредба на бижутата.

Препоръчително е да разпределите скъпоценностите си на групи (пръстени, колиета и т.н), за да улесните организацията.

Когато им намирате място, винаги проверявайте дали може да се оплетат едно в друго.

Ако нямате достатъчно отделения за качествено разделение, може да си направите такива от картон или стари банкови карти, срязани на две.

В случай, че се притеснявате от малкото налично пространство и евентуално оплитане, може да увиете колиетата в парче плат, а на друго да закачите обиците си. Пръстените, пък, може да нанижете на спирала от тетрадка или халка от стара папка.

Специално внимание отделете на бижутата, които използвате най-често.

Препоръчително е да им намерите отделно място или да ги премахнете изцяло от кутията.

Ако ги смесите с останалите бижута се обричате на ежедневно ровене, с което да предизвикате безпорядък за по-кратко време.

 

Е, надяваме се предоставената информация да ви бъде от полза при избора на новата ви кутия за бижута.

Ако все пак се чудите откъде да започнете, може да разгледате следните ни предложения, които за момента водят класацията на българския пазар.

1. Кутия за бижута RossiТази кутия е облицована с кожа, което й придава елегантна визия. Капакът разполага с металка закопчалка, а под нея има три наслагващи се нива с отделения в различни размери и форма за разнообразните бижута в колекцията ви.
Купи сега

2. Кутия за бижута IsoОще едно предложение с кожена облицовка, но с формата на мини шкаф с две чекмеджета и допълнителен рафт под капака. Освен цели 20 отделения за максимална организация, кутията е снабдена с огледало и ключалка за допълнителна защита.
Купи сега

3. Кутия Димс-92Това предложение е изработено от картон и завършено с елегантен, многоцветен дизайн. Под капака ще откриете огледало, две свободни отделения и трето за пръстени и обеци, което го прави идеална кутия за подарък или за колекцията на малки деца.
Купи сега

4. Кутия за бижута TrousselierСледващото предложение е музикална кутия за бижута с три чекмеджета и шкафче със закачалки. По-големият обем се дължи на акцента, а именно, въртящата се балерина, която танцува под звуците на една от сонатите на Моцарт.
Купи сега

5. Кутия за бижута Quasar & Co.Тази кутия отново е облицовата с еко кожа. Освен стилен дизайн, завършен с метална закопчалка, тя разполага с две отделения с приспособления за всички основни видове бижута. Предложението е компактно и е идеалното решения пътуващите и тези с по-малки колекции.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Кутия за бижута EleonОще една музикална кутия, този път от дърво. Класическата, изчистена визия е резултат от двете малки чекмеджета, както и стилния капак с рафт и огледало под него. Продуктът не се закопчава, но за сметка на това предлага красотата на малка балерина, която танцува на приятната мелодия.
Купи сега

7. Кутия за бижута BeautylushhПоследното ни предложение е облицовано с кожа, а капакът е снабден с ключалка, за да държите вещите си в безопасност. Кутията разполага с 13 отделения, пригодени за всеки вид бижута, и допълнително огледало за максимална практичност.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!