Всички категории

8-те Най-Добри CD & DVD Плеъри за Кола

Ако имате по-стар автомобил, то вероятно стерео системата и най-вече заводското радио са морално остарели и най-малкото не предлагат достатъчно задоволително звучене и възможности за свързване.


Подобен проблем има лесно решение и то е надграждане към ново авторадио.

Съвременните авторадиа четат всякакви аудио формати и имат множество възможности за свързване към всякакви устройства, например безжично към смартфон чрез Bluetooth.

Съответно през тях може да се говори по телефона, да се изпълняват гласови команди и разбира се – да се слуша музика.

Но избирането на ново авторадио не е толкова лесно, колкото привидно изглежда. В това ръководство ще ви представим всичко по-важно за авторадиата, а в края дори ще намерите конкретни предложения за някои от най-добрите модели на пазара.

Предимства при съвременните авторадиа

Нека разгледаме някои от основните предимства, които предоставят съвременните авторадиа.

Свързване към различни източници

Отдавна отмина времето, в което авторадиата можеха да се използват само за това, а именно слушане на радио. Съвременните авторадиа могат да възпроизвеждат всякакви мултимедийни формати и позволяват жично и безжично свързване към различни източници, например USB флаш памет, мултимедиен плеър, смартфон, таблет и др.

Някои модели дори ще ви дадат достъп до сателитни радиа и онлайн платформи за стрийминг на музика като Spotify.

Персонализиране и удобство

Съвременните авторадиа ви дават пълен контрол откъм възможности за настройване и персонализиране – сега любимата ви музика може да звучи точно когато и както искате.

Освен това много модели поддържат гласови команди, дистанционно управление от волан и др. подобни опции за допълнително удобство и контрол по време на шофиране.

Подобряване автомобилния интериорАко изберете авторадио с красив дизайн, който да пасва на автомобилната конзола, то цялостния интериор ще се подобри и автомобилът ви ще изглежда по-добре и съвременно.

Някои авторадиа с дисплей (който може да бъде и сензорен) позволяват на потребителя дори да си зададе тапет по негово желание, а други ще ви позволят да настроите подсветката в желан от вас цвят.

Подобряване цялостното звучене

Ако имате сравнително добро стерео в автомобила си, то с добавянето на ново авторадио можете да извлечете повече от него и да се насладите на по-добро цялостно звучене.

Повечето съвременни авторадиа поддържат четири канала (два предни и два задни) и мощността на всеки от тях достига до 50 вата – това е напълно достатъчно за един наистина силен и чист звук, без каквито и да било изкривявания.

Без разсейване при шофиране

Съвременните авторадиа предлагат безжична свързаност към смартфон, което ще ви позволи да “използвате” телефона си докато шофирате, но без реално да се разсейвате.

Така ще можете да провеждате обаждания, да сменяте музиката, да използвате навигация и др. подобни докато ръцете ви са на волана, а погледът право в пътя.

Видове авторадиа

Единичен дин

Авторадиата единичен дин са най-малки – обикновено около 18 сантиметра широки и 5 сантиметра високи.  Това е стандартния размер и обикновено тези радиа пасват в почти всеки автомобил, чието заводско радио не е по-голямо.

Двоен дин

Авторадиата двоен дин са значително по-големи. Обикновено широчината им е същата – 18 сантиметра, но височината е 10 сантиметра. Именно тази височина позволява те да имат дисплей, често дори сензорен. Съответно могат да се ползват за гледане на видеа, навигация и др.

Заместители на заводско авторадиоПри някои автомобили заводското авторадио е с по-нестандартни размери и съответно не може да се смени с единичен или двоен дин.

Затова и някои производители на авторадиа предлагат и заместители.  Както може би се досещате, тези заместители имат точните размери на задодското авторадио, но са осъвременени и предлагат много повече възможности.

Топ производители на авторадиа

Pioneer

Компанията е японска и е лидер в производството на автомобилно озвучаване и мултимедия. Основана е през далечната 1938 година от Нозому Мацумото. Става известна преди много години като разработва първото авторадио, което има четец за компакт дискове.

JVC

Japan Victor Company или накратко JVC е дъщерно дружество на корпорация JVC Kenwood. През 2008 година JVC и Kenwood се сливат в едно, но JVC реално произвежда електроника от 1927 година.

Седалището на компанията е Лонг бийч, Калифорния.

Boss

Тази компания има над 30-годишен опит в производството на аудио и видео техника, включително и за автомобили. Известна е с качествените си продукти, които са предпочитани от любители в над 130 държави по света.

Бюджет

Авторадиа до 200 лева

С подобен бюджет можете да намерите прилично авторадио. Повечето модели до 200 лева имат сравнително семпъл дизайн и са единичен дин. Обикновено те четат повечето мултимедийни формати и предлагат достатъчно опции за свързване към източници, включително и безжична Bluetooth свързаност за някои модели.

Авторадиа от 200 до 400 лева

Това е златната среда и в нея могат да се намерят много добри авторадиа. В горния диапазон на този бюджет спокойно можете да намерите дори двоен дин модел със сензорен екран, вградена навигация, сателитно радио и др. подобни.

Авторадиа над 400 лева

Хората без таван за бюджета, както и любителите на автомобилното озвучаване могат да намерят изключително добри авторадиа при цена над 400 лева. Те могат да имат абсолютно всяка екстра, за която се сетите. Все пак имайте предвид, че при някои от топ марките често цената е по-висока и заради самата марка.

Дори и да искате най-скъпото и най-доброто за своя автомобил, уверете се, че предлаганите екстри ще ви бъдат от полза. В противен случай можете да вземете и малко по-евтино авторадио, което ще ви върши същата работа.

Ключови характеристики

Размери

При повечето автомобили заводското авторадио е стандартен единичен или двоен дин.  Съответно при избора на ново такова трябва да се вземе най-вече това що се отнася до размер.

Единичен дин са авторадиата с малък преден панел, а двоен са тези с големия, които обикновено имат и дисплей.

Възможности за свързване

Винаги е добре да изберете авторадио, което ви дава най-много възможности за свързване към различни източници. Сред базовите възможности са USB порт за флаш памет, както и стерео жак за кабелно свързване.

Някои авторадиа имат и слот за карта памет, както и поддръжка на безжична свързаност посредством Bluetooth.

Лесно управление

Доброто авторадио се управлява лесно и интуитивно, без да отнема вниманието на шофьора от пътя. Такива са моделите с големи и правилно разположение бутони, със силна подсветка и ясно обозначение, голям и четлив шрифт на дисплея и др.

Авторадиата двоен дин със сензорни екрани несъмнено са с най-лесно управление, стига самият екран да е достатъчно голям и да реагира адекватно на докосвания.

Допълнителни характеристики

Мощност

Ако имате добра стерео система в автомобила си, вероятно бихте искали авторадио с достатъчно мощност за нейното захранване. В такъв случай гледайте внимателно каква е даваната от производителя мощност за всеки модел. Обикновено тя е във ватове и е за един канал. Имайте предвид, че понякога се дава реалната номинална мощност, а друг път максималната – затова е добре да правите разлика.

Съвместимост с телефон

Ако искате да слушате музика през телефона си, да провеждате разговори и др. подобни, то тогава се уверете, че избраното авторадио има такава свързаност и е съвместимо с телефона ви. Също би било добре ако авторадиото има USB вход, от който да зареждате телефона си при нужда.

Защита от кражби

Често новото и красиво авторадио изпълва на фона на автомобилния интериор, което го прави особено привлекателно за крадци.  Затова и някои авторадиа имат заключване посредством код или пък сваляем преден панел като средство за защита от кражби.

Авторадио с вграден CD/DVD четец

Ако имате музикална колекция на дискови носители, то може би бихте се възползвали от авторадио с вграден CD/DVD четец. Обикновено моделите единичен дин имат само CD четци, докато двойният дин четат и DVD заради вградения си дисплей.

Най-добрите авторадиа

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите авторадиа на пазара. Просто изберете това, което най-добре отговаря на вашите изисквания и бюджет и би паснало най-добре в автомобила ви.

1. Радио MP3 плеър за кола Pioneer MVH-S100UBGАвторадио единичен дин, което предлага свързаност към източници посредством стерео жак и USB. Поддържа аудио форматите MP3, WMA, FLAC и WAV.

Разполага с дигитален дисплей и RDS тунер. Съвместимост с мобилни устройства с операционна система Android. Максималната мощност на модела е 4х50 вата.
Купи сега

2. Плеър за кола JVC KD-X151Това авторадио е единичен дин и предлага свързване към източник посредством стерео жак и USB. Поддържа аудио форматите MP3, WMA, FLAC и WAV. Има дигитален дисплей, чинчове за свързване на усилвател и контрол за субуфер.

Съвместимо е с мобилни устройства с Android и iOS операционни системи. Номиналната мощност на модела е 4х22 вата, а максималната 4х50 вата.
Купи сега

3. Радио MP3 плейър за кола Kenwood KDC-130UGМоделът е единичен дин и предлага свързаност посредством USB. Поддържа аудио формати като MP3, WMV, FLAC и WAV. Има вграден дигитален дисплей.

Авторадиото има максимална мощност от 4х50 вата.
Купи сега

4. Авто мултимедиен плеър Pioneer DMH-G220BTАвторадио с мултимедия двоен дин, което позволява свързаност посредством стерео жак, USB и Bluetooth. Поддържани аудио формати – MP3, WMA, AAC, WAV. Поддържани видео формати – MPEG, MPEG2, MPEG4, JPEG и BMP. Моделът разполага с 6.2-инчов сензорен дисплей.

Съвместим е с мобилни устройства с операционна система Android. Има функции за гласово разпознаване, провеждане на разговори, стриймване на музика и др. Максимална мощност от 4х50 вата.
Купи сега

5. Радио MP3 плеър за кола Alpine UTE-80BАвторадио единичен дин, което позволява свързване чрез стерео жак и USB. Поддържа MP3 аудио формат. Разполага с вграден дигитален дисплей и RDS тунер.

Сваляем преден панел. Максималната мощност на модела е 4х50 вата.
Купи сега

6. Радио CD за кола JVC KW-R520Моделът е двоен дин и предоставя свързаност посредством стерео жак и USB. Поддържа аудио формати като MP3, FLAC и WAV.

Разполага с вграден дигитален дисплей с многоцветно осветление. Съвместим е с мобилни устройства с операционна система Android. Авторадиото има максимална мощност от 4х50 вата.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Единичен универсален дин за кола Sound Spirit II MP5Авторадио с вградена мултимедия единичен дин. Дава възможности за свързване посредством стерео жак, USB, MicroSD и Bluetooth. Поддържани аудио формати – MP3, MP5, WMA, FLAC, WAV и APE. Поддържани видео формати – RMVB, RM, VOB, AVI и 3GP.

Вграден 7-инчов дисплей. Има вградена GPS функционалност. Максималната мощност на модела е 4х50 вата.
Купи сега

8. Mултимедия с навигация MEKEDEАвто мултимедия двоен дин, която предоставя свързаност посредством стерео жак, USB, Bluetooth и Wi-Fi. Поддържа следните аудио формати – MP4, MP5, AAC, M4A и AC3. Поддържани видео формати – AVI, MJPEG, XVID, MPEG4.

Вграден 7-инчов сензорен дисплей. Съвместимост с мобилни устройства с операционни системи Android и iOS. Максимална мощност от 4х45 вата.
Купи сега

Допълнителни съвети

Някои по-съвременни автомобили имат заводско радио, което се управлява и от волана. Съответно ако смените заводското радио има риск да загубите тази функционалност.

Ако не желаете това да се случи, то тогава задължително изберете ново авторадио, което също поддържа дистанционно управление от волана.

Стерео системата в автомобила има пряко значение към това как ще звучи едно авторадио. Ако имате хубава система със здрави и мощни говорители, то вероятно с ново авторадио ще се радвате на още по-добро звучене.

Но ако системата е стара и говорителите са за смяна, тогава дори с ново авторадио няма да намерите особена разлика в качеството на звука. Обикновено в такива случаи е добре да се свържете с местен сервиз за автомобилно озвучаване, където ще ви дадат насоки за това как може да се подобри цялостното звучене в автомобила ви.

При любителите на силна музика понякога мощността дори на ново авторадио не е достатъчна.  В такива случаи е добре да се добавят усилватели към системата и съответно към тях да се свържат по-мощни говорители за предна и задна линия, а защо не и субуфери за любителите на силните баси.

Често задавани въпроси

Фабричните високоговорители ще работят ли с новото ми авторадио?

Повечето заводски говорители работят идеално при смяна на авторадиото с ново, но самото звучене може да бъде посредствено, особено ако говорителите са маломощни и стари. Обикновено това се разбира бързо и лесно – след като монтирате новото си авторадио пуснете музика с добро качество и усилете повече. Ако чуете изкривявания в звука или пращене от говорителите, то е добре последните също да се сменят с нови.

Ще постигна ли по-силни баси с ново авторадио?

Плътните и силни баси се постигат не само с качествено авторадио, но и с добра стерео система в автомобила – обикновено хубави и мощни високоговорители в подходящи обеми. Но много често любителите на силните баси не се задоволяват само с ново авторадио и говорители, затова и прибягват до монтирането на допълнителен усилвател и субуфер в багажника.

Реално няма как да знаете доколко ще се подобрят басите и цялостното звучене в автомобила докато не се направят подобренията.

Как да разбера дали е време да си взема ново авторадио?

Най-очевидният отговор е когато старото радио спре да работи или започне да ви прави проблеми. Но често хората прибягват и до ново авторадио когато искат повече възможности за свързване, да имат по-добро звучене, да си сложат навигация и т.н.

5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!