Всички категории

8-те Най-Добри Предложения за Кафе на Зърна

Има нещо специално в кафето на зърна, което само ценителите на качествения вкус разбират.

Съществуват няколко златни правила за постигане на идеалното кафе-изкушение като едно от тях е, че винаги трябва да използвате прясно кафе за най-добро извличане на вкусовете и ароматите в него.

Кафените зърна са семената на плодовете на кафето, често известни като “черешката на кафето”. Те обикновено се сушат, пекат и варят прецизно, за да се приготви кафе.

Ароматът и вкусът на прясното, смляно и сварено кафе несъмнено е силно забележим и неустоим и всеки любител на качествените кафе – напитки може да гарантира това!

В това ръководство сме ви представили всичко най – важно, което трябва да знаете за кафето на зърна.

А за да сме ви от още по – голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най – търсените продукти на пазара.

Какви са основните разлики между смляното и пълнозърнестото кафе?

Кафените зърна преминават през много дълъг процес на развитие от семе до растение и от растение до прясно кафе на зърна.

След като зърното е смляно, обаче, то започва да старее бързо, което изисква навременната му консумация…

Основните разлики между предварително смляното и пълнозърнестото кафе се крият в свежестта, вкуса и аромата им.

Когато използвате предварително смляно кафе, имате удобството да не се налага да мелите собственото си кафе и опасност да го правите неправилно. Лошото, обаче, е, че по този начин отнемате свежестта му.

Смилането на кафе означава, че по – голямата част от зърната са изложени на вода. Това позволява на съединенията да се разтварят по – бързо в нея и да могат да се извличат още повече такива.

Точно в разбирането на основите на извличането, се крие и тайната за плюсовете и минусите на предварително смляното кафе…

Когато кафето се смила, то става по – податливо за излагане на околната среда.

Ако смилате кафе и го оставяте отворено за въздух, ще се загубят неговите вкусове и аромати и съответно кафето ще остане не особено пълноценно.

Ето защо предварително смляното кафе има лоша репутация.

Защо ви е да отделяте време за набавяне качествени кафе зърна, печене до идеалното ниво и нежно смилане, след което просто да ги оставите да загубят вкусовете си?

Както вече сами се досещате, основното предимство на цялото кафе на зърна е свежестта на кафе-напитките, които то създава…

Трудно е да се сравни свежестта на предварително смляно кафе и това от пълнозърнести зърна, ако никога не сте изпивали прясна чаша пълнозърнесто кафе, когато е смляно само минути преди да го сварите.

Уви, обаче, кафето на зърна определено е фаворит сред ценителите на качествените напитки и вече ви е повече от ясно защо!

Кои са предимствата на кафето на зърна?

Да, кафето на зърна е вкусно, ароматно и свежо, но нека сега поговорим и за други ползи на тези семена, които също са толкова отличителни.

Множество проучвания показват, че кафените зърна всъщност могат да осигурят редица положителни ползи за човешкото здраве…

Намален риск от диабет тип 2

Според проучвания, чрез редовно пиене на кофеиново или безкофеиново прясно кафе (до 6 чаши дневно) може да се намали риска от развитие на диабет тип 2.

Смята се, че антиоксидантите, открити в кафето на зърна, са поне частично отговорни за по-ниските нива на инсулин в кръвта и поддържането на тяхната равномерност.

Намален риск от сърдечни заболявания

Едно от най-изненадващите предимства на прясното кафе е свързано с грижата за сърцето.

Въпреки че кофеиновите напитки временно причиняват повишаване на кръвното налягане, пиенето на две чаши свежо кафе дневно може да помогне за предотвратяване на определени сърдечно-съдови проблеми, като сърдечна недостатъчност, например.

Кофеинът може също да помогне за регулирането на нарушения в сърдечния ритъм, с което намалява рисковете от инфаркт и инсулт.

Намален риск от рак на кожата

Злокачествените меланоми са най-опасната и потенциално животозастрашаваща форма на рак на кожата и един от най-често срещаните рискове.

Проучвания са установили, обаче, че потенциално има 20 % по-нисък риск за развиване на тази коварна болест, когато човек пие около 3-4 чаши свежо кафе дневно.

Видът кафе също има значение тук, тъй като проучването показа, че безкофеиновите предложения не са толкова ефективни.

Източник на антиоксиданти

Кафените зърна са пълни с мощни антиоксиданти, сред които и хлорогеновата киселина, за която проучванията сочат, че е ефективна за предотвратяване опасни инфекции в организма.

Количеството хлорогенова киселина в кафените зърна варира в зависимост от вида на зърната и методите им на изпичане, така че съобразете избора си на кафе и с това.

Лесно абсорбиращ се източник на кофеин

Кофеинът е естествен стимулант, който се съдържа в различни храни и напитки, включително кафе и чай.

Кофеинът влияе върху мозъка и централната нервна система, което води до много отлични ползи.

Например, той може да повиши енергията, бдителността, настроението, паметта и производителността ви.

Проучвания установяват, че пиенето на 2 чаши кафе с 200 мг кофеин (около 17 зърна кафе), е толкова ефективно, колкото 30-минутна дрямка.

Въпреки това обаче не бива да се прекалява, защото всяко полезно нещо, прието в твърде големи количества, може по-скоро да навреди на организма ви, отколкото да му помогне.

Какви специфики имат кафените зърна?

Кафето определено е спасител в моментите на умора и е напитката, която ни привлича със своя аромат и вкус!

То е в живота на хората от 1200 – 1300 години, което ни навежда на мисълта, че сякаш е една от най-старите напитки в човешката история…

Кафето е толкова разпространено, че се отглежда в около 70 страни из целия свят….

Но колко от вас всъщност наистина се замислят какво кафе пият, колко вида кафе на зърна има и какви са техните характеристики?

Позволете ни да ви запознаем по-подробно с отговорите на тези въпроси…

Условия за отглеждане на кафе на зърна…

Идеалните условия за процъфтяване на дърветатата с кафе се намират по целия свят по протежение на екваториалната зона, наречена „Поясът на зърната“, разположен между географските ширини 25 градуса север и 30 градуса юг.

Сортът “Арабика” расте най-добре на голяма надморска височина в богата почва, докато по-сърдечният “Робуста” предпочита по-висока температура и може да процъфтява на по-ниска земя.

Растението арабика е голям храст с тъмнозелени овални листа. Плодовете му са закръглени и узряват за 7 до 9 месеца. Те обикновено съдържат две плоски семена – кафените зърна.

Робуста, пък, е по-скоро малко дърво, което расте до 10 метра височина. Плодовете му са закръглени и отлежават до 11 месеца, а семената му са с овална форма и са значително по-малки от семената на арабика.

Идеалните средни температури за отглеждане на растенията варират между 15 до 24 градуса за кафе “Арабика” и 24 до 30 градуса за “Робуста”, които могат да процъфтяват в по-горещи и сурови условия.

Качество и вкус…

Както забелязахте, всичко от разнообразието на растението, химията на почвата, времето, количеството на валежите и слънчевите лъчи и дори точната надморска височина, на която расте кафето, може да повлияе на вкуса на крайния продукт.

Тези ключови променливи, комбинирани с начина, по който зърната се обработват след бране, допринасят за разликите между кафетата от страни, региони за отглеждане и насаждения по целия свят.

Комбинацията от фактори е толкова сложна, че дори от едно насаждение се откриват вариации в качеството и вкуса.

В кои страни се отглежда най-много кафе и какво?

Както вече споменахме, кафе се отглежда в около 70 страни из целия свят. Има обаче няколко държави, които са на предни позиции по производство и износ…

Виетнам

Във Виетнам хората предпочитат кафе на зърна Робуста заради силния им вкус.

Всъщност за Виетнам може да се каже, че е родната земя на този вид и е сред водещите износители на кафе в света.

Бразилия

Както може би знаете, Бразилия е една от водещите страни производителки на кафе. Именно там през 2016 г. са произведени 2 594 100 тона кафе.

Сред причините кафето, отглеждано в Бразилия, да е толкова вкусно, са широките производствени площи и първокласното качество на продукта.

Кафето, произведено в Бразилия, често се предпочита и заради това, че има значително по-ниска киселинност.

Колумбия

Колумбия, която не отстъпва по дял от производството на кафе с 810 000 000 кг годишно, е точно зад Бразилия по вкус със своето кафе на зърна Арабика.

Етиопия

Културата на кафе в Етиопия датира от 800-те години след Христа. Дори историческите открития показват, че родината на кафето е Етиопия.

Тази страна, която произвежда 384 000 000 кг кафе годишно, е ценител на дърветата, които дават вкусно кафе.

Какви видове кафе на зърна съществуват?

Както вече споменахме, най-популярните и разпространени видове кафе на зърна са сортовете “Арабика” и “Робуста”.

Арабика се откроява с над 100 различни сорта, докато Робуста има само няколко вариации.

Видовете и сортовете на кафето влияят на вкуса му, на това колко кофеин и на множество други фактори.

Но нека разгледаме по-отблизо тези сортове зърна и какво прави всяко от тях уникално…

Кафе Арабика

Както споменахме по-рано, Арабика е най-често срещаният, и със сигурност най-силно предлаганият на пазара, вид кафе в почти целия свят.

Това е така, може би защото има по-сладък, деликатен вкус и самото кафе има тенденция да бъде по-малко киселинно.

Зърната ”Арабика” се отглеждат в райони с високи надморски височини, особено в тези, където дъждът е в изобилие. Всъщност Бразилия, известна със своите буйни дъждовни гори, е най-големият износител на този сорт в света.

Самите растения са доста деликатни, изискват значително количество резитба и постоянно внимание към факторите на околната среда.

Видовете кафе от сорта са особено податливи на болести, така че земеделието в големи количества е предизвикателство. Това увеличава значително разходите за зърната на световния пазар, но много пиещи кафе по света са щастливи да платят разликата поради по-мекия, по-сладък вкус.

Един важен елемент, който трябва да се отбележи за популярния, но чувствителен сорт кафе е, че вкусът му има склонност да се намали, когато се сервира студен или смесен с мляко или сметана.

Кафе Робуста

Що се отнася до глобалното производство, кафените зърна “Робуста” са на второ място в списъка и най-популярни в Европа, Близкия изток и Африка.

Робуста е известно със силния си и често суров вкусов профил.

Тези кафени зърна имат изключително високи нива на кофеин, което прави растението далеч по-устойчиво от вида “Арабика”. Това е така, защото кофеинът действа като естествен репелент срещу насекоми, елиминирайки основната заплаха за дървото.

Поради репутацията си на вкус на изгоряло или каучук, робуста обикновено не е много популярна стока за кафе, освен когато много силното кафе е масово предпочитано. Тъй като обаче е много по-лесно да се отглежда и събира реколта от зърната арабика, много фермери са склонни да изберат този сорт.

Именно фактът, че е по-лесно за отглеждане, кафето Арабика е доста по-достъпно и по-купувано.

Въпреки това обаче има изключения и се срещат вкусни, висококачествени кафета Робуста, намиращи се на рафтовете на хранителни магазини. Обикновено това са кафета приготвени от занаятчии и са в малки количества.

Някои от най-добрите кафе на зърна Робуста имат лек привкус на шоколад и ром в своя вкусов профил, но в действителност те не винаги са лесно достъпни.

Какво трябва да имате предвид, когато купувате кафе на зърна?

Не всеки разбира манията по кафето и не всеки може да го оцени. Може би, уви, има определен сорт, който не сте опитали, и затова да смятате, че не сте фен на този тип напитки…

За да пиете кафе, трябва да намерите онова, което най-добре отговаря на вкуса и личните ви предпочитания.

Както вече разяснихме, сортовете “Арабика” и “Робуста” са най-разпространените и достъпни възможности, с които ще се сблъсквате редовно. Важно е, обаче, да помислите как всъщност обичате да пиете кафето си – горещо, ледено, с или без сметана?

Ако сте по-скоро традиционалист на тема кафе, който се радва на обикновено прясно, горещо, черно кафе, тогава лек арабик ще бъде идеален избор.

Ако пък предпочитате да излеете кафето си върху лед или да му се насладите с някои допълнителни добавки за вкус, тогава ви препоръчваме да опитате Робуста.

Основното нещо, което трябва да запомните е, че е най-важно да намерите това, което пасва на вас, така че опитвайте различни неща и се насладете на процеса!

Тип на кафените зърна

Ако предпочитате кафе със сладък вкус и различни нива на киселинност, тогава препоръчваме да изберете сухи, светли кафени зърна. Те се пекат за по-кратък период и кафето, приготвено от тях, обикновено няма горчив вкус.

Ако предпочитате да приемате кафе със силен вкус, тогава ви съветваме да купите кафе на зърна, които са били печени за по-дълъг период от време. Тези зърна са склонни да са лъскави, с тъмен външен вид. Когато се приготвят, те произвеждат силен и горчив вкус, извеждайки повече кафени масла на повърхността.

Противно на това, което повечето хора вярват, тъмните печени кафени зърна съдържат по-ниски нива на кофеин от тези, чието печене е леко или средно. Леко печените зърна имат най-високото ниво на кофеин. Кафените зърна, които се използват за приготвяне на еспресо, са в сферата на средното печене. Ако искате да се възползвате от приема на кофеин, по-добре е да изберете леки или средно печени зърна.

Смесени кафени зърна или еднородна селекция

Ако искате да пиете кафето си с мляко, изберете смес. Ако черното кафе е вашето нещо, обаче, заложете на селекция с един произход. Това е най-просто казаното разграничение между двата варианта.

В смесено кафе са избрани специфични единични произходи, които да се използват в тази смес, за да се създаде балансирано еспресо. Кафетата са внимателно подбрани, за да осигурят вкусове на кафява захар или просто да добавят малко цветна гама и да помогнат за балансирането на еспресото.

Кафето с един произход е от едно известно географско местоположение, като ферма или имение. Това позволява на пиещия кафе да оцени специфичния нюанс, който предоставя определен растежен регион. Така че, ако сте любител на черното кафе, ще бъдете по-склонни да възприемете и да се насладите на тази тънкост на вкуса по-лесно, без да я маскирате с други добавки.

Все пак възможно ли е кафе с един произход да се комбинира добре с мляко? Абсолютно. Въпрос на вкус!

Ниво на изпичане на зърната

Кафето се предлага в четири основни нива на печене: леко, средно, тъмно и най – тъмно.

Минималната стандартизация на нивата на печене в кафе индустрията също така кара много пекари да създават свои собствени имена и определения за различните си нива на печене.

Предназначено да запази естествените аромати и вкусове на кафето на зърна, лекото печене е предпочитаният избор на по-голямата част от специалитетите за кафе. При него се получава по-ярък вкусов профил на кафето от по-тъмното печено. Със суха и не мазна текстура, тези зърна обикновено достигат до етапа на първата пукнатина по обвивката.

Докато средното печене все още запазва естествените аромати и вкусове на кафето на зърна, обикновено се достига и до сладка карамелизация, създадена от по-дълготрайното време на печене. Заради продължителното време също се намалява киселинността и ярките нотки, които обикновено се срещат в кафетата с леко печене. Тези зърна остават доста сухи и рядко изглеждат мазни. Също така обикновено преминават етапа на първата пукнатина, като никога не достигат напълно до втората пукнатина.

Тъмното печене е на такова ниво, че се достига до заместване на естествените аромати и вкусове на кафените зърна. Това създава смел, по-тежък вкусов профил с ниска киселинност. С мазен, тъмнокафяв външен вид, тези зърна обикновено достигат втория етап на пукнатина.

При най-тъмното печене кафетата, наричани Ню Орлиънс, италиански, френски и континентални зърна, биват печени до толкова тъмно ниво, че от оригиналния вкус на кафето не остава и следа. Тези зърна имат високо съдържание на масло, лъскав външен вид и обикновено имат вкус на пепел. Специализираните кафенета не използват това ниво на печене.

Какви са тайните на качествените кафе зърна?

Нищо не може да се сравнява с прясното кафе. Затова е от огромна важност да купувате такова кафе, което е изпечено само преди дни.

Висококачественото, прясно кафе винаги трябва да бъде вашата основна грижа, а не толкова държавата на произход или името на марката.

За да сме ви от най-голяма полза, ще ви дадем съвети как да оцените качеството на кафените зърна.

Ще забележите, че то се определя чрез изследване на няколко фактора: тяло, аромат, вкус и послевкус.

Тяло

Тялото на кафето се обяснява най-добре с езика и вкусовите рецептори. Макар да е вярно, че всяка напитка е течност, различните течности, подобно на хората, имат различно тяло!

Висококачествените зърна кафе се усещат богато в устата ви – не са напоени и не са сиропирани.

Аромат

Ароматът е миризмата, която кафето излъчва. Висококачествените кафе на зърна миришат прекрасно. Те ухаят толкова добре, че горната част на устата ви може физически да усети миризмата.

Обикновено кафените зърна издават аромати, които могат да наподобяват ядки, плодове, шоколадови и др.

Вкус

Вкусът е другият ключов фактор за разграничение между добро кафе на зърна и лошо кафе на зърна.

Когато вкусите хубаво кафе, тялото ви веднага го знае. Можете да усетите пълния вкус на зърната – аромати и всичко останало.

Послевкус

Понякога отпивате глътка кафе и кафето „остава“ в устата ви и силно прегръща вашите вкусови рецептори. Друг път, пък, изпивате глътка кафе и лошият вкус от нея остава в устата ви и държи вкусовите ви рецептори за заложници…

Кафето на зърна с лошо качество ще остави послевкус, който “изгаря” в устата ви. Обикновено кафените зърна с лошо качество са малко по-кисели.

Висококачественото кафе на зърна обикновено има по-сладък послевкус и ви кара да искате повече.

Накратко казано – ако зърната изглеждат добре, миришат добре и имат добър вкус, то най – вероятно пиете висококачествено кафе.

 

А сега е време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за кафе на зърна на пазара в момента…

1. Кафе на зърна Lavazza Espresso Gusto PienoТова е кафе, балансирано както по сила, така и по аромат, с постоянен крем, който ще ви изненада приятно. Има много висока интензивност. Произходът му е от Африка, Азия и Южна Америка, а съставките му са 20 % Арабика и 80 % Робуста кафе.
Купи сега

2. Кафе на зърна Jacobs Barista Espresso ItalianoТова кафе на зърна е вдъхновено от майсторството на италианската култура в изкуството на приготвянето на кафе. Вкусът му е интензивен и пълноценен и има аромат на приятни нотки на тъмен шоколад.
Купи сега

3. Кафе на зърна Davidoff Secrets of Nature ColumbiaКафе Davidoff е идеалният избор за любителите на кафе, които оценяват малките удоволствия от живота. То ви предлага разнообразие от висококачествени продукти. Представлява ексклузивна смес от кафе със специална рецепта, на която можете да се наслаждавате само за ограничен период от време. Съдържа висококачествени кафе зърна Арабика от Колумбия.
Купи сега

4. Кафе на зърна Lavazza Super CremaТози продукт представлява традиционна италианска еспресо композиция с вкус на печен лешник и кафява захар. Състои се от 60 % кафе на зърна от Бразилия и Южна Америка тип Арабика и 40 % кафе на зърна с деликатен вкус от типа Робуста от Индонезия.
Купи сега

5. Кафе на зърна Noir ForteТози продукт представлява комбинация от кафе на зърна Арабика и Робуста за получаване на перфектен вкус. Кафето е средно изпечено с произход от Белгия. Подарете си вкусно еспресо всеки ден!
Купи сега

6. Кафе на зърна Baristo Crema BarТова кафе на зърна е комбинация от най-добрите сортове Арабика и Робуста. Предоставя кафе с плътен аромат, сладък и добре балансиран вкус. Наградете небцето си с усещане за пълнота и приятен послевкус с нотки на шоколад и тютюн. Кафето на зърна е произведено и пакетирано в Италия.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Кафе на зърна Stefanini dal 1951Stefanini Gold е превъзходна смес от висококачествени сортове кафе с незабравим вкус и аромат. Съдържа 70 % кафе арабика и 30 % кафе робуста. Изпечено е по стар занаятчийски метод и поради това се отличава с богат и ясен вкус, и с наситен и силен аромат.
Купи сега

8. Кафе на зърна Espresso IntensoТова кафе е идеално за приготвяне на истинско италианско еспресо, откъдето е и произходът му. Има интензивен вкус и прекрасен аромат. Подарете истинска наслада на небцето си, защото го заслужавате.
Купи сега

3.9/5 - (14 votes)
Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!