Всички категории

12-те Най-Добри Детски Колела / Велосипеди

Всеки възрастен без никакво съмнение си спомня своето първо колело и как се е научил да го кара – историите, които могат да се разкажат по темата вероятно са много.


Колелото дава на едно дете така желаната свобода и приятни спомени, освен това спомага за развитието на фината моторика и мускулатурата. Затова е важно да изберете правилното колело за вашето дете. Няма специфични правила, които да следвате обаче.

Въпреки това в нашето ръководство ще ви представим най-важното за да ви насочим в правилната посока.

Избиране на колело с точния размер

Избирането на колело с правилните размери за детето може да ви се струва като нещо просто, но всъщност много родители бъркат точно в това. Както ще разберете от препоръките ни, много размери се припокриват с възрастта и са по-зависими от височината на детето, както и увереността и способностите му да кара.

Много е важно когато избирате размера на колелото да не се спирате на по-голям модел с идеята детето да го кара и като порасне.

С увеличаване размера на колелото се увеличава и теглото му, което го прави по-трудно за маневриране и каране. Също така заради увеличената височина и по-висок център на тежестта се затруднява и балансирането. В резултат на това, ако изберете колело, което е прекалено голямо за детето – това може да го откаже от карането или да остави много неприятни спомени от наранявания с него.

Най-добрият начин да разберете дали едно колело е с подходящи за детето размери е като то седне на него и се изправи на седалката – ако краката му достигат безпроблемно земята, достига комфортно педалите и кормилото докато седи, то всичко е наред.

Също е важно да се отбележи, че колелата за възрастни се измерват според рамката, докато тези за деца – според размера на каплата. Освен да следите за размера на каплите, вземете предвид и минималната и максималната височина на седалката.

Възраст над 18 месеца – Балансиращо колелоБалансиращите колела са предназначени за деца от 18 месеца и спомагат за научаване пазене на баланс и развиване на фината моторика. Тези колела обикновено нямат педали и детето се придвижва като се избутва с крака.

Те са чудесно въведение за всяко малко дете в света на колелата и ще направят преминаването към колело с педали много по-леко и лесно за детето.

Възраст от 2 до 4 години – Колело с 30-сантиметрови капли

Моделите с 30-сантиметрови капли обикновено са първите колела с педали, на които сяда всяко дете на възраст от 2 до 4 години и ръст от 85 до 110 сантиметра.

Тъй като това ще е първото колело с педали за вашето дете – потърсете нещо по-простичко. Няма нужда да затормозявате детето с множество скорости, задна спирачка или предно окачване.

Най-важното на този етап е детето да се чувства комфортно докато кара и да го прави уверено, съответно добре е колелото да пасва идеално.

Рамката на тези колела обикновено е от неръждаема стомана или алуминий като вторият материал е за предпочитане – по-лек е, но и по-скъп.

Очаквайте в комплекта на колелото да има и спомагателни колелца, а колелото да е с предна ръчна спирачка. Децата на възраст от 2 до 4 години обикновено нямат достатъчно сила за да стиснат ръчната спирачка рязко, но ще се научат, че могат да я използват за да намалят скоростта плавно. Увереността, физическото укрепване и силата ще дойдат с времето докато детето кара, обикновено около навършване на 3 или 4 години.

Възраст от 2 до 5 години – Колело с 35-сантиметрови каплиМоделите с 35-сантиметрови капли обикновено са със същата форма и екстри като предходните колела, но с по-големи колела.

Повечето производители на детски велосипеди ги разграничават според размера на каплите, но някои пропускат тези с 30-сантиметрови и направо произвеждат колелата с 35-сантиметрови капли. По-големите колела предоставят по-добра стабилност, по-гладко каране и достигането на по-висока скорост.

Препоръките за възраст и височина са същите като за колелата с 30-сантиметрови капли. Обикновено изборът зависи от бюджета, предпочитанията за марка и наличностите.

Възраст от 4 до 6 години – Колело с 40-сантиметрови капли

Моделите с 40-сантиметрови капли са следващата стъпка когато детето надрасне предходните. Съответно са подходящи за деца от 4 до 6 години и ръст от 100 до 120 сантиметра.

Рамките отново могат да бъдат от неръждаема стомана или алуминий, като вторият е по-добрият материал защото е по-лек и устойчив на ръжда. Вероятно ще намерите спомагателни колелца и задна спирачка при тези колела, както и ръчна предна спирачка тъй като децата вече имат достатъчно сила за да я използват пълноценно.

Възраст от 4 до 6 години – Колело с 45-сантиметрови капли

Моделите с 45-сантиметрови капли са алтернатива на предходните с 40-сантиметрови. Някои производители прескачат последните и произвеждат директно тези.

Съответно подобно колело отново е подходящо за деца на възраст от 4 до 6 години и ръст от 100 до 120 сантиметра. Отново избирането на колело от двата вида се свежда до бюджет, предпочитания за марка и наличност на пазара.

Възраст от 7 до 9 години – Колело с 50-сантиметрови каплиТова са може би най-популярните откъм размер колела. На възраст от 7 до 9 години повечето деца вече знаят как да карат и развиват чувство за приключения и свобода. Съответно ако ръстът им е от 115 до 135 сантиметра – тези колелета са особено подходящи.

Колелата от този размер и нагоре вече се разделят и на категории за планинско колоездене, шосейно каране и BMX.

Моделите с 50-сантиметрови капли вече имат неща, които са налични и при колелата за възрастни като скорости, окачване и т.н. Скоростите вероятно са с един зъб отпред и много зъбни колела отзад като превключването им става с прост механизъм на кормилото.

Окачването най-вероятно ще е предно за по-голям комфорт при каране по неравен терен. Някои модели могат да имат и окачване отзад, но това добавя още тегло към колелото и намалява издръжливостта.

50-сантиметровите BMX модели са предпочитан вариант тъй като са много издръжливи, имат семпъл дизайн и са много приятни за каране.

Тези колела обикновено имат задна спирачка, предна ръчна спирачка и една скорост. Хубавото е, че BMX колелата за възрастни също имат 50-сантиметрови капли, което означава, че избирането на подобен модел за вашето дете ще му позволи да го кара и като порасне.

Шосейните колела с този размер пък предлагат множество скорости, ръчни спирачки отпред и отзад, леки рамки и по-удобни кормила. Те са направени да развиват по-високи скорости като цяло.

Възраст от 9 до 11 години – Колело с 60-сантиметрови каплиМоделите с 60-сантиметрови капли обикновено са последната спирка преди преминаването към колело за възрастни. Те са подходящи за деца от 9 до 11 години и ръст от 130 до 145 сантиметра.

Подобно на моделите с 50-сантиметрови капли се разделят на видове – планински, шосейни и BMX. Обикновено имат повече скорости и по-значително окачване в сравнение с по-малките по размер колела. Също така вече са налични и дискови спирачки.

Колелата с 60-сантиметрови капли имат от 21 до 24 скорости, могат да имат сликове (гуми за по-високи скорости) и леки рамки.

Възраст над 11 години – Колело с 66-сантиметрови капли

Тези колела са подходящи за деца над 11 години и по-високи от 145 сантиметра.

Някои производители използват този размер като последен в детската серия, но същият може да се използва и от възрастен. Всъщност преди точно този размер беше стандарт за планинско колело за възрастни, но в последствие преминаването към още по-големи капли го направи по-предпочитан за деца.

Материали

Материалите, които се използват за детските колела могат да варират според цената и повлияват пряко здравината, теглото и външния вид на всяко колело.

Най-често детските велосипеди се правят от неръждаема стомана или алуминий.

Най-евтини са моделите от неръждаема стомана, както и най-издръжливи. Недостатъкът им е, че са много по-тежки от алуминиевите и могат да ръждясат при по-често каране в дъжд и вода.

Алуминиевите колела са леки, достатъчно здрави и почти не се поддават на ръжда, но струват по-скъпо.

Скорости


Детските колела обикновено започват от една скорост, но с времето и опита започват да се предлагат и модели с повече скорости.

Колелата с една скорост обикновено имат педали, които се въртят леко и децата не се затрудняват при каране. Ако колело за по-голямо дете отново е само с една скорост, то вероятно педалите ще се въртят по-трудно и по този начин ще може да се постига по-висока максимална скорост.

При моделите с повече скорости обикновено има един зъб отпред и няколко механизма отзад като смяната на скоростите става от механизъм в кормилото.

Често децата имат достъп до поне 7 или 8 различни скорости, като при колелата за по-големи те могат да достигнат 21 или 24 на брой.

Детските колела често имат предпазител на механизма за скоростите за да не може да си сложи крака там или да не се захване някоя дреха или връзка от обувка. Ако пречи лесно може да се премахне, но ако държите на безопасността – по-добре го оставете.

Гуми

Гумите за колела идват в различни видове – от твърда пяна, пневматични, от клетъчна гума, от твърда гума и дори от твърда пластмаса. Балансиращите колела могат да бъдат с всеки от тези видове гуми, но с увеличаване размера на каплата – все по-вероятно е гумите да бъдат пневматични.

Пневматичните гуми са най-често срещани тъй като имат най-много предимства, включително меко каране и добро сцепление.

Те могат да имат различна шарка на протектора или да са сликове.

В зависимост от района където живеете и къде ще кара вашето дете – можете да изберете най-подходящите гуми за колелото. Гуми с по-силно изразен грайфер и шарка могат да осигурят по-добро сцепление на неравен и кален терен. Сликовете пък са по-подходящи за асфалт и позволяват постигането на по-високи скорости.

Тегло

Теглото на колелото ще зависи пряко от размерите му, от материала на рамката и вида гуми. Имайте предвид, че колкото повече тежи едно колело – толкова по-трудно ще бъде на детето да маневрира с него. Колелата от неръждаема стомана са по-тежки от алуминиевите.

По-големия размер капли също означава по-голяма тежест. Окачване, спирачки и допълнителни механизми също добавят към теглото.

Детските колела обикновено не трябва да са по-тежки от 25-40% теглото на детето, но процентът зависи пряко от това какъв тип колело е избрано, както и колко е високо, тежко и възрастно самото дете. Най-добре е каквото и да правите теглото на колелото да не бъде повече от половината от теглото на детето.

Спирачки


Има два основни вида спирачки при колелата – ръчна и контра.

Контрата работи много просто – когато педалите се завъртят назад колелото спира. Тя се намира основно при колелата за по-малки деца, които нямат достатъчно сила да стиснат ръчна спирачка.

Ръчната спирачка обикновено е поставена на кормилото и се стиска – колкото по-силно се стисне толкова по-рязко спира колелото. Обикновено децата на възраст от 2 до 4 години нямат достатъчно сила за стискане на ръчна спирачка и затова може би е добре да се вземе колело с контра.

Височина на седалката

Избирането на размера колело според каплата няма нищо общо с височината на седалката. Именно затова е добре да проверите минималната и максималната височина на избраното колело преди да го платите.

Височината на седалката обикновено започва от 25 сантиметра и може да достигне 100 сантиметра. Най-добре можете да проверите дали височината ще е добра за детето ви като го накарате да седне и да изпробва колелото.

Спомагателни колелца

Има предимства и недостатъци на това да се използват спомагателни колелца.

Предимство е, че придават допълнителна стабилност и подобряват увереността на детето докато се учи да кара или ако то няма достатъчно сила да върти педалите бързо. За деца, които никога не са карали балансиращо колело или тротинетка – карането на колело без спомагателни колелца може да бъде невъзможно.

Недостатъкът е, че спомагателните колелца учат децата на лоши навици и правят преминаването към самостоятелно каране по-трудно.

Ако все пак решите да започнете със спомагателни колелца – първоначално ги изравнете със земята и в последствие ги вдигайте все повече и повече. Когато детето е достатъчно уверено – премахнете ги изцяло.

Какво друго да вземете предвид

Дръжки Дръжките на кормилото обикновено са гумени и подобряват и омекотяват захвата. Уверете се, че същите не са прекалено дебели за детските ръчички.

СтойкаСтойката е малко и удобно допълнение към колелото. Тя позволява при спиране колелото да се подпре на нея и така детето няма да го полага директно на земята. Имайте предвид, че не всички модели колела имат стойки.

Аксесоари

Едно детско колело може да има и допълнителни аксесоари. Сред тях са светлини, рефлектори, бутилка за вода и стойка за нея, кошница, пискюли и други подобни.

Гаранция

Добре е да проверите избрания модел и марка колело каква гаранция има и какви са условията към нея. Така ще знаете какво точно можете да очаквате при повреда и ще сте сигурни, че детето ще се радва на колелото си поне докато трае гаранцията.

Педали

За да може по-лесно да се кара колелото, педалите трябва да имат гумирана груба повърхност, която да не се пързаля изобщо.

Бюджет

Цените на детските колела варират в голям диапазон според размера, използваните материали и марката.

Децата растат бързо и обикновено няма особено голям смисъл да се спирате на най-скъпото колело, особено ако знаете, че скоро ще трябва да се избира ново. Въпреки това вие сами решавате колко пари и как да инвестирате в колелото за вашето дете. Просто определете своя бюджет и бъдете сигурни, че ще намерите нещо подходящо.

Най-добрите детски колела

Ако все още изпитвате затруднения в избора на детско колело – няма за какво да се притеснявате. Ще ви представим някои от най-добрите модели, които към момента можете да намерите на пазара.

Просто изберете този, който ви харесва най-много, има подходящ размер и пасва на бюджета ви.

1. Алуминиево баланс колело SPulse Balance Premium 12″


Колелото съчетава в себе си всичко необходимо за да започне малкото ви дете да кара. Баланс типът му позволява детето да развива физиката и моториката си и в последствие да премине към колело с педали.

Моделът има ултра лека алуминиева рамка, алуминиеви капли, помпащи се гуми за по-голяма стабилност и комфорт при каране, както и уникално красив дизайн.

Седалката се регулира като са налични и упорни тампони за стъпване.

Колелото има специална система за фиксиране на кормилото за по-лесно управление.
Купи сега

2. Колело за балансиране KinderKraft Runner Nature


Този велосипед е най-добрата алтернатива на колело със спомагателни колелца. Моделът е балансиращ и развива моториката на всяко по-малко дете. Седалката се регулира по височина от 37 до 44 сантиметра.

Максималният ход на кормилото е ограничен до 23 градуса за по-голяма безопасност.

Дръжките са гумирани и не се хлъзгат. Колелото има дървена рамка и тежи само 4 килограма. В комплекта са включени аксесоари като звънец и чанта.

Гумите са изработени от EVA пяна.
Купи сега

3. PASSATI Велосипед GEPARD 12″


Колелото има вилка от стомана и алуминиеви капли. Гумите са пневматични. Разполага с една скорост. Налични са предна и задна спирачки.

Рамката е боядисана прахово и предлага атрактивен за децата дизайн. Моделът може да се кара от деца до 4 години и ръст до 98 сантиметра.
Купи сега

4. Детски велосипед KOLINO Racer 12″


Моделът има метална рамка като са налични предна спирачка и контра. Снабден е още с кош, огледало за задно виждане, предпазител на веригата, звънче и помощни колелца.

Подходящ е за деца до 5 години и максимално тегло до 30 килограма. Колелото тежи 5 килограма.
Купи сега

5. BYOX Велосипед RAPID 14”


Велосипедът е с метална рамка и алуминиеви капли. Има предна и задна ръчна спирачки. Налични са пластмасови калници и предпазител за веригата. В комплекта има помощни колелца и звънец.

Може да се използва от деца между 4 и 5 години и с максимално тегло до 25 килограма.
Купи сега

6. Детски велосипед Go Kart Sport 14 инча


Този модел се препоръчва за деца от 2 до 5 години и височина от 80 до 115 сантиметра. В комплекта има две спомагателни колелца, което го прави отличен избор за начинаещи.

Рамката е от стомана и е изключително устойчива. Колелото има ръчна предна спирачка.

Има пневматични гуми, метална кошница за играчки и държач за бутилка с вода.
Купи сега

7. Moni Детски магнезиев велосипед 16″MH


Велосипедът е с магнезиева рамка и магнезиеви ляти капли. Държача за кормилото пък е алуминиев. Има предна и задна дискови спирачки. Магнезиев заден калник също е наличен.

В комплекта има помощни колела и звънец. Може да се използва от деца между 4 и 6 години и тегло до 30 килограма.
Купи сега

8. KIKKARIDE Велосипед 16″ T- BONE FLAME


Моделът е с метална рамка и метални педали. В комплекта му са включени звънец, помощни колелца и кошница за багаж. Има предпазител за веригата.

Подходящ е за деца от 4 до 6 години и с максимално тегло до 45 килограма.
Купи сега

9. Детски велосипед LUCAS 18″ Zizito


Колелото е със стоманена рамка и венец от алуминий и е подходящо за деца с височина от 115 до 130 сантиметра. Има дискови спирачки и една скорост.

В комплекта има светлоотразител, стоп, калници и стойка. Теглото на колелото е 14 килограма.
Купи сега

10. Детски велосипед Cannondale Quick 20


Това е едно стабилно и леко детско колело, което е подходящо и за градска среда. Има алуминиева рамка и алуминиева вилка. Верига със седем скорости и обтегач Шимано.

Предна и задна дискови спирачки също са налични.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

11. PASSATI Велосипед VANGUARD 20″


Моделът е с алуминиева рамка и алуминиеви капли. Гумите са пневматични. Налични са предна и задна алуминиеви спирачки. Шест скорости и обтегач Шимано.

Колелото може да се използва от деца между 6 и 9 години и с ръст от 117 до 130 сантиметра.
Купи сега

12. Велосипед Drag 20 Laser TY-16 17-19


Колелото е с метална рамка и пневматични гуми. Налични шест скорости. Обтегач на Шимано. Налични предна и задна спирачки.

Моделът е подходящ за деца между 6 и 9 години и с ръст от 117 до 130 сантиметра.
Купи сега

3.1/5 - (7 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Петъp пише

    Прието е размерите да се дават в инчове, а не в сантиметри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!