Всички категории

7-те Най-Добри Детски Столчета за Кола

Заедно с детска количка и кошара, столчето за кола е обикновено една от първите инвестиции, които бъдещите родители правят.


Откъде да започнете?

Изборът на детско столче е строго специфичен и не подлежи на правилото “ще взема същото, което и съседката взе”.

Столчетата за кола са субект на свои собствени закони за безопасност и насоки, които се променят, докато бебето ви расте.

Тук импровизирането не е опция и при всеки етап от развитието на детето ви ще трябва да имате представа какво търсите и какви правила трябва да бъдат взети предвид.

Закони за столчетата за кола

Кога е нужно да имаме специално обезопасително столче за детето си в колата?

Според закона, след като детето се роди, то трябва да се вози в обезопасително столче, докато не достигне ръст от 150 см. и тегло от 36 килограма.

Според килограмите се определя необходимия вид седалка. За деца до година и половина-две са препоръчителни столчета, които се поставят в обратна на движението посока.

Освен това за тях е добре да използвате не просто седалка, а пълна система с всички присъединителни устройства и компоненти.

Произведените след 2005 г. автомобили на задната седалка имат вградени метални лостове, чрез които можете неподвижно да закрепите обезопасителната система. По този начин можете да прехвърлите детето директно от количката върху системата.

Какво е важно е да знаете

Препоръчително е да возите децата с гръб към посоката на движение – това е задължително за бебета до 15 месечна възраст.

Обезопасителните системи трябва да предоставят защита дори и при евентуален страничен сблъсък и да осигуряват добра подкрепа в областта на гърба, врата и главата.

Детските столчета за кола не се класифицират спрямо тежестта на детето, а спрямо височината му.

Разработена е специална система Исофикс, която позволява лесен монтаж и оставя минимален шанс за грешки при поставяне. Тази система е свързана с точките, в които столчето се прикрепя за колата.

При нарушение от което и да е от тези правила за безопасност на децата в колата, КАТ може да ви глоби с 50 лева.

Видове столчета за кола


Има създадена класификация по групи, която зависи от теглото на вашето дете – можете да я използвате за по-лесен избор на столче:

група 0 – за деца, чието тегло е под 10 килограма;
група 0+ – за деца, чието тегло е под 13 килограма;
група I – за деца, чието тегло е между 9 и 18 килограма;
група II – за деца, чието тегло е между 15 и 25 килограма;
група III – за деца, чието тегло е между 22 и 36 килограма.

Допълнително столчетата могат да бъдат разделени на два класа:

Единият е пълен клас.

В него са включени цялостни обезопасителни системи, които разполагат с устройства за прикрепване и с всички компоненти, като понякога имат дори допълнителна седалка, върху която можете да закрепите основната седалка.

Вторият е непълен клас.

В него са включени частичните обезопасителни системи – това са столче или седалка, които трябва да бъдат ползвани заедно с обикновения колан за възрастни.
Но не винаги е необходимо да сменяте столчетата, докато детето ви расте.

В днешно време повечето производители произвеждат продукти, които комбинират различните групи. Тоест столчетата могат да се разпъват или определени елементи могат да се свалят от тях, за да могат да паснат на следващата група.

Насочени назад столчета за коли


Всички бебета трябва да са насочени назад, преди да са навършили 15 месеца, понеже преди това вратовете им не са достатъчно силни да издържат напрежението на челен сблъсък, когато са насочени напред.

Това е допълнение към предишни регулации, които съветваха, че бебетата трябва да са насочени назад, докато не тежат 9 кг (приблизително 9 месеца).

Групи 0 и 0+ са насочени назад.

Много от тези системи от първа група за бебета идват като част от по-широка система за пътуване, заедно с детска количка и когато се използват с правилните адаптори могат да бъдат включени в шасито на детската количка.

Въпреки че това е удобен вариант, съветва се все пак да използвате седалките за колите за пътуване, а не за продължителни дремки – бебетата трябва да спят в равна позиция, когато е възможно.

Насочени напред столчета за коли

След като детето ви е израснало насочените назад седалки, най-безопасната опция е да използвате насочена напред седалка от група 1 с включен колан, който ще ги издържи до възраст от 4 години (или докато са около 18 килограма).
Коланът може да бъде настроен, докато детето ви расте, и страничните крила срещу удар предоставят защита за главата и тялото.

Комбинирани столчета за коли

Комбинираните столчета, също познати като мулти-групови столчета, са тези, които могат да бъдат настроени, докато детето ви расте.

Те покриват повече от една група, например столчета „Група 1, 2 и 3“ (които са подходящи от 9 до 36 килограма, приблизително 1-11 години). Много от тях имат гъвкавостта да са или насочени напред, или насочени назад, или имат колани, които могат да се настроят според височината, и множество позиции за накланяне.

С опцията за комбинирани столчета все още трябва да изпълнявате насоките за безопасност за теглото на детето ви (например дори ако седалката има опция за насочване напред, трябва да возите бебето си насочено назад до 15-месечна възраст) и въпреки че началната инвестиция може да е по-висока, те могат да предоставят добра инвестиция, ако не искате да трябва отново и отново да купувате столче.

Бустер столчета


Бустер столчетата могат да са с висок гръб или без гръб.

Столчетата с висок гръб обикновено са следващата стъпка напред, когато детето израсте насочените напред столчета от група 1 (при около 15 кг. или приблизително 4 години).

Те все още ще имат преимуществото от защитата със странични крила и често имат настройващи се облегалки за глава.

Обикновено няма включен колан – въпреки че има някои модели с висок гръб, които имат включен колан (те обикновено попадат в категорията комбинирани столчета и, следователно, са подходящи за по-голям диапазон възрасти).

Бустер столчетата с висок гръб без включен колан вместо това повишават позицията на стоене на децата, така че обикновеният обезопасителен колан може безопасно да бъде сложен на столчето.

Коланът трябва да стои около таза, гръдния кош и рамото, а не около корема и врата.

От известно време настъпиха промени, които засягат времето за използване на двата вида бустерни столчета.

Преди деца с тегло над 22 кг (обикновено на и над 3 години) можеха да използват бустър без гръб, но от тази година препоръката е детето да остане в седалка с висок гръб, докато не е поне 125 см високо (обикновено на и над 7 години).

Родителите, които вече имат бустър без гръб за деца по-малки от това (столчета от старата група 2/3) няма да нарушават закона, ако продължат да използват такъв.
Но новите седалки с тази спецификация вече няма да бъдат създавани, тъй като производителите се съобразяват с новите регулации.

Накратко казано, съветът е родителите да не избързват да преминат от модел с висок гръб към такъв без гръб, тъй като последният не осигурява толкова много защита.

Какво означават i-размер и Исофикс?


I-размер е нов европейски стандарт за детски столчета, който образува част от регулация R129 (тоест новата система за одобрение на столчета, основана на височина, спомената по-горе).

Идеята зад i-размер е, че децата ще бъдат слагани на подходящо оразмерено столче според височината им. Следва смяна на столчето само когато децата превишат максималната височина, спомената на етикета.

I-размер в момента се използва успоредно със старата регулация, но много нови коли са готови за него. Струва си да проверите дали имате възможността да използвате i-размер опцията.

I-размер столчетата са съвместими само с коли, които имат Исофикс.

Исофикс е система за безопасност за столчетата за кола, която използва фиксирани точки, а не колан, за да обезопаси и застопори столчето. Това по принцип се смята за по-безопасен метод за инсталация на столче за кола, която застопорява по-добре столчето и го прикрепя към колата, като издава кликване при стабилно закрепяне.

Някои столчета за кола идват със свои собствени конектори за Исофикс като част от самата седалка, а други изискват Исофикс основа да бъде инсталирана в колата ви, върху която после можете да слагате и да махате седалката.

Не всички Исофикс столчета пасват във всички Исофикс коли, но това е нещо, което новите i-размер столчета целят да поправят – ако имате кола, готова за i-размер, всяка i-размер седалка трябва да пасне.

Колко трябва да похарча за столче за кола?

Това е добър въпрос, тъй като цените на столчетата за кола варират драстично.

Цялостният диапазон за столчета, насочени назад, или насочени напред, е между 100 лева и 500 лева, като повечето са около 200-300 лева.

Въпреки че диапазонът е различен за бустър седалките с висок гръб и без гръб, като цяло те стават по-евтини, докато детето ви расте.

Струва си да прочетете ревютата за безопасност за столчетата, които оглеждате, тъй като в много случаи по-евтините опции не се справят толкова добре в краш тестовете, въпреки че това не винаги е така.

По-скъп модел също може да идва с повече аксесоари или да ви върши работа за повече време и повече групи, така че не винаги цената е това, което е най-важно да обмислите.

Какво друго да имате предвид, когато купувате столче за кола


Има няколко аксесоара, които може да искате да разгледате, включително сенник и огледало, което ви дава възможност да видите лицето на бебето си, когато то е в позиция, насочена назад.

И не забравяйте да регистрирате гаранцията на производителя, колкото е възможно по-скоро, понеже това ще ви осигури информация за ъпдейти за безопасност и нови продукти.

Защо никога не трябва да купувате столче за кола втора ръка?

Купуване на предмети втора ръка може да ви спести много пари, но когато става въпрос за столчета за кола, втора ръка такива обикновено не бива да се купуват, поради простата причина, че не можете да сте сигурни за историята на това столче за кола.

Дори ако няма очевидни признаци, възможно е столчето втора ръка преди да е било в катастрофа.

Ако това е така, вероятно столчето е било отслабено и, следователно, ще е по-малко безопасно за бебето ви.

Съвети за напасване на столчето за кола


Столчетата за кола винаги трябва да бъдат поставяни на задната седалка, когато е възможно, тъй като най-честите катастрофи включват удар на предната част на колата.

Ако това не е възможно, жизнено важно е за насочените назад детски столчета въздушната възглавница на предната пътническа седалка да бъде деактивирана, понеже главата на бебето в тази позиция да е твърде близо до въздушната възглавница, ако тя бъде задействана.

Ако трябва да превозвате дете в столче, насочена напред, в предната част на колата, препоръката е да придвижите предната седалка колкото е възможно по-назад. Това ще увеличи разстоянието между детето и въздушната възглавница.

Някои търговци, предлагат да инсталират седалката вместо вас.

По който и начин да се инсталира седалката, изключително важно е да прочетете и следвате внимателно инструкциите за инсталация на производителя и да внимавате за признаци, че седалката не е добре инсталирана.

Трябва да сте обезпокоени, ако коланът е усукан или изглежда стои неправилно през тялото на детето ви.
Коланът трябва да е плътно прилепващ.

Трябва да свалите обемисти якета или пуловери от детето си, преди да настроите колана.

Ако се съмнявате дали седалката изглежда сигурна, опитайте да започнете отново или да потърсите помощ.

Зле инсталирана седалка няма да свърши работата, за която е била създадена, и следователно не си струва риска.

Най-добрите детски столчета за автомобил

Сега, след като знаете правилата, е време да изберете точното за вас столче. Започнете, като разгледате някои от най-добрите столчета за кола, налични на пазара.

1. Столче за кола Тракс нео Chipolino


Това детско столче за кола е подходящо за групи 0+, I и II, за деца до 25 килограма.

То осигурява допълнителни меки подложки, които целят да предоставят комфортно пътуване на детето ви.
Дамаската е изработена от специален модерен ред и дънки. Има 5-точков предпазен колан, който може да се регулира на височина и е с меки подплънки.

Има четири възможни позиции на гърба, които могат да бъдат регулирани посредством удобен механизъм, който се намира в предната част на столчето.
Този продукт предоставя максимална странична защита срещу удар.

Дамаската може да бъде свалена и изпрана. Столчето е сертифицирано по ECE R44/04.
Купи сега

2. Столче за кола Kinderkraft Comfort UP


Това столче включва седалка за деца (която може да се повдига), облегалка за глава и регулираща се облегалка.

Сертифицирано е по ECE R44/04 за деца в диапазона 9-36 кг и групи 1/2/3.

Облегалката на главата може да се регулира на височина. Облегалката на гръбнака може да бъде регулирана за правилна позиция и комфорт.
Предпазните колани се захващат чрез 5-точкова система. Столчето е подходящо за деца от 10 месеца до 12 години.

За деца от трета група (22-36 кг) можете да използвате продукта като нормално столче или просто за повдигане.
Продуктът може да се мести и почиства. Дизайнът му е модерен, а материалите са висококачествени.

Този продукт защитава главата и раменете на детето.
Купи сега

3. Столче за кола Britax Romer Advansafix III SICT


Този стол за кола е подходящ за деца в диапазона от 9 кг до 36 кг.

Осигурен е 5-точков предпазен колан, който обезопасява отлично деца от 9-18 кг. Има SecureGuard система, която предоставя четвърта точка за закрепяне на 3-точковия колан.Така се осигурява максимална защита в областта на бедрата и таза за деца от 18-36 кг.

Тази система позиционира този саморегулиращ се колан върху таза на вашето дете. Допълнително седалката е със SICT защита от удар и е с няколко позиции за накланяне.
Подплатените странични крила осигуряват оптимална странична защита, а гръдните подложки осигуряват допълнителна защита напред при удар.

Монтира се чрез ISOFIX система.
Купи сега

4. Столче за кола Graco Milestone


Този практичен стол може да се използва като стол от група 1 (от 0 кг до 13 кг), при която столчетата се монтират в обратна на движението посока, към групи 2 и 3 (от 15 до 36 кг), при която се монтира в посока на движението.

Има 4 позиции на наклон, като включва и позиция сън.

Облегалката за глава е с 10 регулируеми позиции. Включен е 5-точков предпазен колан.
Предпазните колани могат да се регулират. Системата за защита включва ESP пяна за подобрена защита на главата на детето при страничен удар.

За още по-голяма безопасност, рамката е подсилена.

Дължината на обезопасителния колан е автоматично регулируема, когато регулирате облегалката за глава.
Купи сега

5. Детска седалка Tweety 360-градусова


Тази седалка предоставя атрактивен дизайн и ISOFIX система.

Тя е пригодена за групи 0, 1, 2 и 3 – за тегло от 0 до 36 килограма. Има въртяща се система, която предоставя 360 градуса завъртане.
Ергономична е и осигурява оптимални системи за регулация.

При деца от група 0 се монтира в посока обратна на движението (ако я сложите на предната седалка, трябва да деактивирате въздушната възглавница), а при останалите възрастови групи се монтира в посока на движението.

Облегалката има четири позиции на регулиране. Предпазният колан е с 3 позиции на регулиране, спрямо височината на детето ви.

Осигурени са защити в областта на кръста и в зоната на главата. Облегалката за глава е със калъф, който може да се сваля и пере.
Продуктът е сертифициран съгласно ECE R44/04 стандарта.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Столче за кола Chicco Gro-Up


Това столче е изработено спрямо стандарта за безопасност ECE R44/04, като е предназначено за възрастови групи 1, 2 и 3, които обхващат деца с тегло от 9 до 36 килограма.

Системата за безопасност може да се регулира и благодарение на това можете да използвате столчето, докато детето ви навърши 12 години.
Столчето осигурява комфорт и безопасност на детето ви.

Разполага с 2 позиции на сън и специална възглавница.
Предпазният колан и облегалката за глава лесно се регулират чрез жълтия бутон.

Дизайнът на седалката осигурява правилна и комфортна позиция на раменете и главата на детето ви.
Подплатената облегалка за глава осигурява не само комфорт, но и защита при удар.

Защитният колан е 3-точков.
Купи сега

7. Столче за кола U-GROW U208-PAW


Този продукт е предназначен за деца, чието тегло е в диапазона 9-36 килограма (приблизително 9-месечна възраст до 12-годишна възраст, групи 1, 2 и 3).

Осигурява ви регулируема облегалка за глава, която предоставя 6 различни позиции.
Седалката е със сваляща се облегалка, а също така може да се използва като повдигащо столче.

Има 5-точков колан за обезопасяване.
С модерен дизайн и качествени материали. Tо осигурява комфорт и защита на вашето дете.
Купи сега

3.1/5 - (42 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!