Всички категории

8-те Най-Добри Електрически Камини

Всички обичаме уютната естествена топлина и звука на пукащите дървета през зимата.

Една камина определено може да създаде невероятна атмосфера и да вдъхне живот във всяко помещение. Нейната поддръжка обаче често се оказва твърде трудоемка задача.

Електрическите камини са идеалната алтернатива на традиционните камини на дърва или газ!

За разлика от своите предшественици, те не изискват почти никаква поддръжка. Нито рязане на дърва, нито почистване на комини, нито каквито и да е сложни и скъпи инсталационни процедури.

Те са елегантни, достъпни, чисти, безопасни и лесни за инсталиране без специални разрешителни. Електрическите камини са бъдещето!

С тяхна помощ можете да се насладите както на натуралната и игрива светлина на пламъците, така и на тяхната топлина. Те ще произведат незаменима атмосфера в абсолютно всеки дом. Само трябва да знаете точно от какво се нуждаете и за какво да следите.

Подбора на точната електрическа камина може да се превърне в нелека задача. Като всичко друго, тези приспособления си имат своите особености, които в много от случаите се оказват по-скоро объркващи.

Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви помогнем да се справите със ситуацията. В него ще откриете цялата необходима информация за електрическите камини и техните специфики. Когато се запознаете с всичко, гарантирано ще можете да подберете точния за себе си модел.

За да ви улесним максимално, в края дори ще споделим с вас и няколко от най-добрите актуални предложения в областта

Какво представляват електрическите камини?

Една електрическа камина представлява електрически нагревател, който имитира традиционната камина на дърва или газ.

В повечето случаи те се поставят директно на стена или във вътрешността на традиционна камина, която вече не се използва.

Включват се към електрическата система и могат да работят в два режима – декорация и отопление.

От една страна, можете да използвате една електрическа камина само с настройка “пламък”. Тогава ще получите единствено светлинната имитация на естествения огън.

От друга страна обаче, електрическите камини могат да се използват и като отоплителни уреди. Консумацията на ток ще варира, но в зависимост от модела можете да отоплявате помещения от 20-30 до близо 100 квадратни метра. Всичко опира до вашите нужди и предпочитания.

Когато имитират пламък, електрическите камини правят това чрез прожектиране на LED светлини върху екран. В повечето случаи съвременните устройства не следват определен осветителен модел, а светят произволно. По този начин се доближават до необузданото поведение на естествения огън.

Някои модели разполагат само с един ред LED светлини в долната си част. Други обаче имат по две или повече LED ленти, които осигуряват допълнителни функции като различни цветове, дълбочина и цялостна реалистичност на пламъка.

Повечето електрически камини разполагат с вграден нагревател, който работи независимо от пламъка. Този дизайн ви позволява да използвате отоплението и светлинните ефекти изцяло независимо. Така можете да се радвате на приятния огън дори през лятото, без да повишавате температурите в помещението излишно.

Електрическите камини вървят ръка за ръка заедно със серия предимства на фона на класическите камини.

Те са много по-достъпни, инсталират се изключително лесно и не изискват почти никаква поддръжка. Няма да ви се налага да ги чистите, а в същото време няма нужда да се тревожите и за замърсяващите въздуха изгорели газове.

Могат да бъдат инсталирани във всяка стая и тъй като произвеждат топлина, без да се загряват, са безопасни за децата и домашните любимци.

Какви видове електрически камини съществуват?

Естествено, сред различните модели ще попаднете на сериозно многообразие от разновидности. Въпреки подробностите обаче всички електрически камини работят в общи линии по сходен начин и ви носят аналогични ползи.

Имайте предвид, че инсталационните възможности за една електрическа камина са почти неограничени. Именно затова различните видове електрически камини могат да се групират според особеностите на своята инсталация. В тази секция ще ви запознаем именно с тях.

Електрически камини за монтаж на стена

Електрически камини, които се монтират на стена, са чудесен избор за апартаменти. Това е така, понеже не изискват постоянен монтаж и можете без проблем да ги вземете със себе си, ако смените жилището.

Те могат да се закачат директно на стената с помощта на специална стойка. В това отношение са доста подобни на някои картини и голяма част от съвременните телевизори с плосък екран.

При подобни модели всичко, необходимо за монтажа, се доставя заедно с продукта. Това включва конзолите, приспособленията и изобщо целия хардуер.

След като получите доставката си, ще се нуждаете единствен от нивелир, отвертка и евентуално още един чифт ръце, ако камината, на която сте се спрели, е по-голяма. Самата инсталация не представлява особена трудност и можете да я извършите без професионална помощ.

Не са ви необходими специални умения. Нужно е просто да следвате инструкциите в ръководството и да окачите камината на подходящо място. След това остава единствено да свържете устройството към стандартен контакт и сте готови.

Електрически камини за вграждане

Електрическите камини за вграждане имат една идея по-завършен вид от своите стенни конкуренти. Това е така, понеже не стърчат от стената, а прилягат удобно в нея подобно на класическа камина.

Съществуват множество различни варианти за линейни камини без рамки. Това е един от най-популярните типове камини за вграждане. Подобни модели представляват едни наистина красиви алтернативи на линейните газови камини.

Така или иначе обаче имайте предвид, че инсталирането на камина за вграждане е една идея по-сложно. На фона на монтирането на устройство на стена ще се наложи да извършите малко по-комплексна операция.

Ще трябва да изградите ниша, в която да поставите електрическата си камина. Ако искате да направите нещо подобно сами, ще се наложи да притежавате някои прилични дърводелски умения.

Колкото и уверени да сте в уменията си обаче, ви препоръчваме да потърсите професионална помощ. Специалистът ще инсталира новата ви придобивка максимално ефективно и ще ви помогне с окабеляването ѝ. С неговата подкрепа всичко ще се случи много по-лесно, ефикасно и безопасно.

Електрически камини за вграждане в стена 2 х 4

В много от случаите класическите камини са позиционирани в сравнително тесни и издадени стени. Така имате възможност да експлоатирате по-голяма част от топлинната енергия, която камината отдава. В същото време поставяте акцент върху нея и разчупвате интериора си по доста симпатичен начин.

Съществуват специални електрически камини, проектирани за вграждане в подобни стени. Те са доста тънки и са идеални за монтаж в стена 2 х 4. Можете без проблеми да ги вградите в подобна стена, без да се налага да я доизграждате или да заемате допълнително място от помещението.

Дълбочината на повече подобни доста тънки модели не надвишава 10-ина сантиметра. Това им позволява да се интегрират в стената точно както трябва.

Други модели са малко по-дълбоки, но се монтират в общи линии по сходен начин. Така или иначе особеностите на инсталацията позволяват на камината да стърчи от стената достатъчно, за да компенсира дълбочината. В същото време новата ви придобивка ще продължи да изглежда просто невероятно.

Тристранни електрически камини

Съществува специална категория вградени електрически камини, които разполагат с три страни. Това са доста модерни устройства с многоцветни пламъци и възможност за наблюдение на огъня от три различни страни.

Подобни модели произвеждат доста любопитен ефект и със сигурност ще придадат елегантност на вашия интериор. Триизмерността им ги прави много по-реалистични на фона на много от по-семплите варианти на пазара.

В зависимост от предпочитанията си можете да монтирате подобна електрически камина по множество различни начини. Можете например да я инсталирате така, че само една от страните ѝ да бъде открита.

Разбира се, можете също да вградите подобен модел изцяло в стената. По този начин пак ще имате възможност да се наслаждавате на дълбоките и реалистични пламъци.

В този случай вашата камина може да се окаже дори по-близо до своите предшественици, тъй като тогава огънят ще гори вътре, изолиран изцяло в областта на камината. Възможностите при подобни електрически устройства са ограничени единствено от вашето въображение и предпочитания.

Двустранни електрически камини

Двустранните електрически камини са познати още като прозрачни електрически камини. В наши дни на пазара се открива само една прозрачна в буквалния смисъл на думата електрическа камина. Тя се произвежда от Napoleon Fireplaces.

Какво обаче представляват подобни модели? Това са електрически камини, които се инсталират в стени, разделящи две помещения. Те на практика ви осигуряват както пламък, така и отопление в две независими стаи абсолютно едновременно.

Само в случая на наистина прозрачната електрическа камина обаче можете реално да гледате през устройството като през прозорец. В повечето случаи ситуацията напомня по-скоро две независими електрически камини в двете помещения.

Имайте предвид обаче, че дори при нея можете, ако поискате, да заглушите гледката от едното помещение в другото.

Така или иначе с помощта на подобно устройство имате възможност да контролирате температурата и в двете стаи. С някои от наистина мощните модели имате възможност да отоплявате площ от близо 80 квадратни метра едновременно.

Ако искате нещо наистина различно и иновативно, двустранните електирчески камини вероятно наистина са ви заинтригували.

Заместващи електрически камини

В много от случаите хората се обръщат към електрическите камини, тъй като вече разполагат с камина на дърва или газ, която обаче искат да заменят с по-съвременно, чисто и неангажиращо устройство. Голяма част от притежателите на стари зидани камини не ги използват от години, тъй като поддръжката им е наистина тромава.

Въз основа на основните разновидности на класическата камина в момента на пазара се откриват две разновидности на електрическата алтернатива. Това са електрически камини за вграждане в горивна камера и електрически камини за вграждане в камина на дърва.

Моделите, които се вграждат в горивна камера, изглеждат точно като вградена камина. Всичко, което трябва да направите в случая, е да намерите подходящия размер. След това поставяте устройството в съществуващата си камина, включвате я и се наслаждавате на пламъка.

Електрически модели, които се интегрират в камина на дърва, приличат доста на скара с дървени трупи. Те имат вградени светлини, които създават ефект, имитиращ пламък по стените на съществуващата ви камина. Ще се изненадате колко близко до реалността е подобна симулация.

Подобни устройства имат също така и вграден нагревател и в повечето случаи се предлагат с включено дистанционно управление. С негова помощ можете да контролирате както височината и интензивността на пламъка, така също и топлината и дори осветлението на горивното легло.

С помощта на такава електрическа камина можете да създадете точно онази атмосфера, която желаете, в общи линии без никакви усилия.

Свободностоящи електрически камини

Свободно стоящите електрически камини се предлагат като шкафове за мултимедия или като самостоятелни устройства.

Мултимедийните шкафове основно представляват стойки за телевизор с вградени електрически камини. Те са страхотен избор за апартаменти. Това е така, понеже са подвижни и изпълняват двойна функция (камина и стойка). В същото време спестяват немалко място и ви осигуряват допълнителна топлина.

Абсолютно всички самостоятелни устройства имат в общи линии същите функции като стенните електрически камини. Разликата произтича оттам, че вместо да ги закачите на стената си, ги поставяте върху включения в комплекта постамент.

Свободно стоящите електрически камини са интелигентно и съвременно решение, което може неусетно да освежи дома ви. Само си представете лекия пукот на слабия пламък под филма на телевизора си. Приказно, нали?

Електрически камини с рамка

Електрическите камини с рамка са доста популярни на съвременния пазар. Техните рамки обикновено имитират камък и пресъздават вида на естествената камина доста сполучливо.

Ако искате нещо наистина класно и елегантно, това са моделите, към които си заслужава да се обърнете.

Те се инсталират изключително лесно и не изискват абсолютно никакво преустройство. Всичко, което трябва да направите, е да им подберете подходящо място, да сглобите рамката, да поставите електрическото устройство вътре и да го свържете към стандартен домашен контакт.

Рамките се предлагат в множество различни цветове, така че със сигурност ще откриете подходяща за своя интериор. Някои модели дори могат да служат като шкафове за мултимедия с вградени системи за съхранение и управление на проводниците.

Помислете си точно от какво се нуждаете, подбирайте внимателно и със сигурност ще останете доволни.

За какво трябва да помислите преди покупката на електрическа камина?

Е, вече сте наясно с основните разновидности на електрически камини и особеностите на тяхната инсталация. Убедени сме, че определен модел при всички обстоятелства е спечелил вниманието ви.

Имайте предвид обаче, че преди покупката на каквато и да е електрическа камина, има няколко ключови съображения, които трябва да направите. Ако ги вземете предвид по време на търсенето си, ви гарантираме, че ще вземете много по-информирано и затова адекватно решение.

Вашите нужди

Спецификите на вашите нужди са основното, което следва да определи вашия избор. На пазара в момента съществува огромно разнообразие от предложения, така че със сигурност ще намерите модела, отговарящ на вашите потребности.

Трябва да си помислите внимателно къде точно имате намерение да монтирате камината си. Дали това ще се случи на закрито, или на открито; дали ще бъде в хола, спалнята, или банята.

Необходимо е също да прецените какъв вид инсталация ще бъде най-подходяща за вашия проект. Важно е също дали се нуждаете от преносим или статичен модел, в едно помещение ли ще ползвате новата си придобивка.

Може би най-важните въпроси обаче опират до това с какво място разполагате и кой би бил подходящият размер електрическа камина.

Ако ви интересува единствено естетиката, няма защо да се тревожите. В случай че държите на отоплението обаче, трябва да бъде една идея по-внимателни.

В зависимост от вида на нагревателя си електрическите камини могат да отопляват от 20-30 до близо 100 квадратни метра. Повечето стандартни модели вероятно ще се справят добре с 30-40-квадратните помещения.

Моделите с твърдо окабеляване обаче са наистина мощни и могат да ви послужат за отоплението на много по-големи пространства.

Имайте предвид също, че електрическите камини са просто чудесни за зоново отопление. С тяхна помощ можете да се погрижите за температурата само в дневната или само в спалнята си например. В същото време, за да го постигнете, няма да ви се налага да затопляте цялата къща.

Стратегически разположена, електрическата камина ще ви осигури топлина и уют, като същевременно ще поддържа сравнително ниски отоплителните ви сметки.

Електрическите камини остават хладни на допир дори когато са включени. Именно затова те са изключително безопасни и могат да бъдат инсталирани практически навсякъде. Това включва пространството под телевизора ви, както и интеграция в различни горими материали като гипсокартон или пък шкафове.

Вашият интериор

Естествено е да искате новата ви придобивка да се вписва подобаващо в атмосферата на вашия дом. Камините поначало създават несравнимо усещане в абсолютно всяко помещение, в което са поместени.

Съвременните електрически модели обаче представляват наистина страхотна алтернатива, в много отношения по-добра от класическия вариант.

Преди да се впуснете в разглеждане на различните продукти, е добра идея да сте наясно къде точно си представяте бъдещата си електрическа камина. Вече познавате различните видове, затова сме сигурни, че можете да прецените и кой от тях би паснал най-много на помещението.

Електрическите камини поначало са чудесно допълнение към дневната, трапезарията, спалнята, стаята, офиса и пр. Те могат да се впишат в общи линии почти навсякъде, стига само да ги подберете внимателно.

Трябва да си помислите какъв стил целите да репрезентирате. Дали искате нещо по-модернистично или дори футуристично, или пък сте се насочили към ретро усещането.

С помощта на подходящата рамка можете да върнете цялото помещение поне няколко десетилетия назад. В комбинация с останалата част от интериора ви това може да произведе впечатление за аристократизъм и величие.

Помислете си също какъв пламък си представяте. Повечето съвременни модели ще ви дадат възможност да регулирате пламъка, но въпреки това възможностите на отделните продукти не са неограничени.

Какъв цвят си представяте? Едноцветен или многоцветен пламък виждате? Подчертано естествен или подчертано изкуствен? Всички тези въпроси могат да ви насочат към определени модели.

Електрическите камини изминаха некратък път. Когато се появиха, не бяха нещо кой знае колко впечатляващо. В момента обаче по-новите модели изглеждат наистина реалистично и могат да бъдат сбъркани с истинските камъни, поддържащи естествен огън.

Имайте предвид, че можете да инсталирате електрическата си камина дори навън. По този начин бихте могли да раздвижите верандата или пък двора си. Бъдете внимателни обаче, понеже не всички модели могат да бъдат инсталирани навън.

Вашият бюджет

Когато ви предстои каквато и да е покупка, винаги трябва предварително да определите границите на бюджета си. Трябва да бъдете наясно колко средства сте готови да вложите в определен обект, така че да останете удовлетворени.

Цените на електрическите камини могат да варират от няколкостотин до няколко хиляди лева. Разнообразието на пазара в момента е наистина огромно и със сигурност ще откриете множество различни модели, които да се вписват в границите на вашия бюджет.

В същото време обаче трябва да бъдете наясно, че има немалко определящи фактори, които няма как да пренебрегнете.

Важно е например да подберете такава електрическа камина, която да отговаря на потребностите на пространството ви. Ако се снабдите с малокапацитетен модел, може да се окаже, че той е само декорация, за която е невъзможно да стопли стаята ви.

Има определени неща, с които просто не можете да си позволите да направите компромис. Именно затова, определяйки бюджета си, трябва да бъдете наясно с минимума от необходимости, без които не можете да минете.

Въпреки това обаче, разбира се, пазарът е пълен с множество маркетингови капани. Всеки иска да ви улови в мрежата си и да ви накара да платите повече, отколкото даден продукт реално струва.

В крайна сметка всички излишни екстри и дреболии представляват привидно основание цената на даден модел да бъде по-висока. Бъдете наясно с това, което искате, и със сигурност подобни ситуации няма да ви подведат.

Заложете на изчистените и висококачествени електрически камини и ви гарантираме, че ще останете доволни. Подбирайте разумно и бъдете наясно точно какво искате.

Когато комбинирате знанията си за електрически камини с ограниченията на бюджета си, лесно ще успеете да отсеете добрите от посредствените предложения. Отделете си време и със сигурност ще откриете точния модел за себе си, който да отговаря на вашите изисквания.

Какво трябва да вземете предвид при покупката на електрическа камина?

Вашето проучване тепърва започва. Отвъд първоначалните съображения има още купища неща, за които трябва да помислите.

Електрическите камини си имат куп характеристики и особености. Само когато ги вземете предвид, ще имате възможността да подберете точното устройство за себе си. Именно затова в тази секция ще ви обърнем внимание на всичко основно, което трябва да вземете предвид при своята покупка.

Режими на работа

Както вече ви споменахме, една електрическа камина може да работи в два основни режима. Всички модели произвеждат изкуствени пламъци, но някои от тях включват и нагревател.

В много от случаите двата режима могат да бъдат активирани абсолютно независимо един от друг. Така имате възможност да се наслаждавате на пламъците, без да произвеждате допълнителна топлина, ако стаята ви е вече затоплена.

В по-редки случаи бихте могли да активирате само нагревателя, за да поддържате определена температура с негова помощ. Пламъците не е необходимо да бъдат включени, за да се случи това.

Разбира се, ако възнамерявате да използвате електрическата си камина като отоплително средство, трябва да съобразите мощността ѝ с помещението, в което искате да я позиционирате. В този случай е препоръчително да се насочите към моделите с термостат, които ще ви позволят да регулирате температурата.

Имайте предвид, че много често можете да регулирате и режимите на работа на една електрическа камина. Това важи както за силата и особеностите на пламъците, така също и за произвежданата топлина.

Ако използвате устройството само в режим на симулация на огън, количеството енергия, което то ще консумира, ще бъде значително по-ниско. Това е така, тъй като обикновеното светлинно шоу изисква далеч по-малко електрическа енергия на фона на отоплението.

В много от случаите имате възможност да регулирате и режимите на отопление. Подобна настройка ще ви позволи да подберете мощността, с която вашето устройство да работи.

Това ви дава свобода да подберете най-подходящия работен режим за всяка ситуация. Ако ви е нямало дълго време и трябва да стоплите дома си бързо например, ще включите камината на пълна мощност. В случай че целите единствено да поддържате температурата в помещението обаче, ще използвате по-малко интензивен режим.

Същото важи и за пламъците. Някои модели ви позволяват да избирате между бурни огньове и едва тлеещи въглени.

Инсталация

Би трябвало да се справите с инсталацията на повечето електрически камини напълно сами. В зависимост от вида на устройството обаче може и да се наложи да потърсите професионална помощ. С някои видове монтаж могат да се справят единствено специалистите.

Свободностоящите модели например не изискват никакъв монтаж. Устройствата, които се монтират на стена, обикновено също не са особено претенциозни по отношение на своя монтажник.

При вградените устройства обаче в общи линии трудно ще се разминете с професионалистите. Тогава може и да се наложат някои структурни промени, за които ще ви трябват както специфични умения, така и подходящи инструменти.

Ако сте се насочили към стенните електрически камини, ще трябва да обърнете повечко внимание на размера. Камината, с която имате намерение да се снабдите, трябва да бъде подходяща за стената, на която планувате да я монтирате.

В общи линии всяка стая ще изглежда най-добре с по-масивна електрическа камина. Препоръчваме ви да се ориентирате към моделите с размери от поне 90-ина см по диагонал.

Така или иначе обаче на пазара ще откриете модели, подходящи за абсолютно всяка стена или свободно пространство в жилището си. Необходимо е единствено да извършите изчисленията си правилно. В противен случай рискувате да похарчите сума пари за неподходящо устройство, което няма да пасне в дома ви.

Вече ви обърнахме внимание на различните модели и особеностите на тяхната инсталация. Искаме обаче да ви споделим още нещо, свързано със специфичната ъглова инсталация.

Технически всяка камина със страничен монтаж може да бъде инсталирана в ъгъла на помещението. Това обаче невинаги е удобно решение. Тъкмо затова се произвеждат специални модели, проектирани за поставяне в ъгъл.

Подобен вариант в много от случаите представлява оптимално решение. Стои добре в помещението, а същевременно не заема излишно пространство.

Технически качества

Техническите качества на една електрическа камина засягат, на първо място, особеностите на пламъка, който тя произвежда. Към това обаче ще се върнем впоследствие.

Също толкова важно по отношение на представянето на дадено устройство е неговата топлинна мощност. Както вече сте наясно, ако имате намерение да разчитате на камината си за отопление, трябва да се насочите към моделите, които са достатъчно мощни, за да затоплят помещението ви.

Казано накратко, трябва да съобразите мощността на бъдещата си електрическа камина с особеностите на стаята, в която е инсталирана тя. Имайте предвид обаче, че редом с високите отоплителни възможности върви и по-високата консумация на енергия.

В описанието на повечето продукти ще попаднете на нещо, което се нарича “максимална мощност”. Това е най-високата мощност, консумирана от електрическата камина по време на работа.

Според този параметър можете да придобиете представа за консумираната електрическа енергия. В същото време обаче така можете да установите и количеството топлина, което устройството може да генерира.

На базата на това можете да се ориентирате за размера на помещението, за което устройството е подходящо. Повечето производители така или иначе посочват максималната отопляема площ, която даден продукт може да обслужи.

В случай че подобни ориентири липсват обаче, можете да ги определите и сами. За отоплението на 1 квадратен метър в помещение със стандартна височина на тавана от 2,5 метра обикновено са достатъчни 100 W.

Функции и приспособления

Съвременните технологии позволяват на различните производители да създават модели с множество различни функции и приспособления. Едно от най-смислените приспособления, с които можете да се снабдите обаче, е дистанционното управление.

Целта и предимствата на подобна функция са в общи линии очевидни. С нейна помощ можете да контролирате устройството от разстояние, без необходимост “да ставате от дивана”.

Естествено, възможностите, които дистанционното управление може да ви предостави, ще бъдат различни в зависимост от модела, с който разполагате. Често някои от специфичните настройки могат да се направят само от контролния панел на електрическата камина, не и от дистанционното.

При всички положения обаче дистанционното управление ще ви позволи да регулирате всички основни функции. В повечето случаи това включва режима на работа, степента на отопление или силата на пламъка.

Извън дистанционното управление електрическите камини разполагат и със серия други страхотни функции и приспособления. Сред основните са, разбира се, контролът на температурата и на пламъка. Благодарение на тях можете да персонализирате устройството си така, че да отговаря на всяка конкретна ситуация.

Ако разчитате на камината си за отопление, е в общи линии задължително продуктът, към който сте се насочили, да бъде оборудван с термостат. Той ще ви позволи да поддържате определена температура, без да се тормозите излишно.

В същото време много от моделите вървят заедно със специално вентилаторно отопление. Благодарение на вентилатора помещението ще се затопли много по-бързо.

Някои модели вървят заедно с таймер за изключване, който може да ви позволи да правите специфични настройки. Така например можете да включите камината си на заспиване и да я накарате да се изключи по някое време, без да ви се налага да ставате, за да го правите ръчно.

Много от съвременните модели предлагат серия различни опции по отношение на пламъка. Те ви позволяват да регулирате яркостта, интензивността и цвета му, а някои дори имитират звука от пращене на дърва.

Дизайн

Разбира се, искате от своята електрическа камина да се вписва подобаващо в дома ви. Именно затова трябва внимателно да прецените особеностите на нейния дизайн и съответствието им с вашия интериор.

Камината трябва да допълва дома ви. За ваше щастие, на пазара в момента съществува огромно разнообразие от форми, размери, цветове и пр. Със сигурност ще намерите точното устройство, която да подхожда на атмосферата у вас.

Електрическите камини в крайна сметка са обект, който лесно се забелязва. Изключително различни са и това ги прави откроими в абсолютно всяко помещение.

Разбира се, важно е преди всичко устройството, с което сте се снабдили, да бъде оперативно. Огромна част от функциите на електрическите камини обаче са свързани именно с разчупването на атмосферата в определено помещение.

Надали ще се засилите да интегрирате подобен масивен елемент в дневната си, ако не ви харесва как изглежда.

За да си помогнете сами и да стесните перспективите на избора си, ви препоръчваме да се опитате да се придържате към различни съпоставими естетически решения в областта на дизайна.

Можете например да потърсите вдъхновение в минималистичния дизайн и изчистените линии, които са доста модерни в съвременното интериорно моделиране.

Ако обаче предпочитате ретро излъчването, нашата препоръка е да заложите на уютните камини от изкуствена дървесина. Много от рамките на тези устройства създават неповторими усещания.

Силно вероятно е недобре подбраната електрическа камина да опорочи интериора ви. Подходящият дизайн обаче гарантирано ще повиши естетическата стойност на всяко помещение.

Материал

Ще можете да се ориентирате по-добре в разнообразието от дизайнерски решения, ако познавате основните материали, които се използват за създаването на някои от най-уникалните рамки на електрически камини.

MDF например е класически материал, използван за производството на каминови рамки и други подобни мебели. Това е дървесно-влакнеста плоскост, която може да се моделира в различни форми. Тя дава на производителя свобода да придаде на творението си вида, който поиска.

Този материал е изключително екологичен, теглото му е сравнително ниско, а в същото време е изключително здрав. Най-близкият му аналог е ПДЧ-то, но MDF-а има по-фина зърнеста структура и затова повърхността му е идеално гладка.

Рамки, изработени от MDF, могат да бъдат допълнително покрити с PVC фолио или еко фурнир.

При моделите с фурнирован MDF обаче се използва естествен фурнир. Естествената дървесина поначало е по-скъпа, така че подобни модели вероятно ще ви струват повече.

В същото време обаче цените им остават в рамките на разумното, а дървеният материал е несравнимо красив. Камините от най-висок клас обикновено са тъкмо такива.

Това обаче далеч не е всичко. MDF материалът може да бъде допълнително облицован с камък. Това ще придаде на електрическата камина разчупен и доста старинен вид. В същото време изкуственият камък е един от най-екологично чистите материали.

Съществуват и такива електрически камини, при които няма място за MDF. Те са изработени изцяло от изкуствен камък. Обикновено подобни материали се базират на акрилните смоли.

Разнообразието е наистина голямо, така че единствено от вас зависи какво ще изберете за своя собствен дом.

Пламък

Пламъкът е може би най-важният компонент от всяка електрическа камина. В крайна сметка много хора се насочват към тези устройства именно за да се наслаждават на приятната игра на огъня.

Тъкмо затова е изключително важно да бъдете наясно какви ефекти искате да има пламъка на вашата нова придобивка. Някои устройства разполагат с множество различни настройки, свързани с огъня. При тях можете да контролирате както цвета, така също силата и интензивността на пламъка.

Други електрически камини обаче са ограничени само до една или най-много две опции. При тях не може да става въпрос за кой знае какво персонализиране.

Повечето съвременни модели използват LED светлини и огледала, за да създадат различни ефекти. Някои устройства обаче отиват по-далеч, като функционират с помощта на въртящи се огледала, които произвеждат уникални движения.

Ще ви запознаем с двете основни технологии, благодарение на които съвременните електрически камини симулират огън толкова добре.

От една страна, много от актуалните модели използват електромеханичен метод. Това е най-лесният начин за създаване на изкуствен пламък.

За да постигнат това, устройствата са конструирани от светлинни източници под формата на лампи или светодиоди. В комбинация с тях работи и барабан, който се върти с помощта на електромотор.

В някои случаи барабанът има прорези с неправилна форма. В други ситуации пък е покрит с отделни парчета отразяващо фолио. Така или иначе идеята е светлината да попада неравномерно върху задната стена на камината, пресъздавайки неконтролируеми пламъци.

Подобни модели са сравнително достъпни и не изискват в общи линии никаква поддръжка. Техният огън обаче не е така реалистичен, а и механичните им части могат да произвеждат излишен шум при движение.

Алтернативните модели симулират пламък с помощта на пара, които обикновено се създава благодарение на ултразвук. Парата е подчертана с подходящ цвят и имитира не само огън, но и дим, което я прави особено реалистична.

Цвят

Когато става въпрос за цвета на една електрическа камина, въпросът засяга, от една страна, цвета на конструкцията, а от друга, цвета на огъня. И в двата случая разнообразието от възможности на пазара в момента е огромно.

Всичко опира до вашите собствени предпочитания и до особеностите на вашия интериор. Трябва внимателно да помислите за съчетаемостта на бъдещата си електрическа камина с атмосферата в помещението, в което имате намерение да я инсталирате.

Ако сте се насочили към по-класическия изглед, тогава цветовете на различни камъни вероятно биха били по-подходящи. Търсите ли нещо по-разчупено и футуристично обаче, единственото ограничение пред вас е вашето собствено въображение.

Ситуацията по отношение на пламъка е аналогична. Разбира се, може да се насочите към класическите модели, които произвеждат червеникаво-жълтав пламък. В същото време обаче може да се ориентирате към някои по-иновативни варианти, които горят в цялата гама от цветове.

Бъдете достатъчно съобразителни и ви гарантираме, че ще останете доволни. Производителите са се погрижили да задоволят нуждите на всичките си потенциални потребители.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за електрически камини и техните особености, както обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента…

1. Електрическа камина Art Flame

Електрическата камина Art Flame разполага с 2000 W “огнева мощ”. Тя е едно изключително красиво произведение на изкуството и съвременната дизайнерска мисъл. Комбинира жълтеникав камък с плътно и червеникаво дърво и е готова да придаде класически вид на всяко помещение, в което е поставена. Можете да регулирате устройството с помощта на специално дистанционно управление. Машината разполага и с таймер, благодарение на който можете да оставите изключването ѝ на нейната собствена съвест. Моделът разполага с още серия допълнителни функции, а в същото време е свободно стоящ, така че изобщо няма нужда да се тревожите за неговата инсталация.
Купи сега

2. Електрическа камина Star-Light SEG-2000CB

Електрическата камина Star-Light SEG-2000CB е проектирана за закачване на стена. Нейната инсталация не представлява особена трудност и вероятно бихте могли да се справите с нея напълно сами. Устройството е сравнително семпло, но в същото време доста елегантно. Предлага ви 31-инчов изглед и 2000 W мощност. LED дисплей ви позволява да следите и регулирате рабнотното състояние на модела. В същото време обаче можете да регулирате 2-те степени на мощност и с помощта на дистанционно управление. Машината разполага с термостат, така че можете да разчитате на нея за отоплението на определена стая от своя дом.
Купи сега

3. Електрическа камина TAGU PowerFlame

За инсталацията на този 23-инчов модел може би ще ви се наложи да потърсите допълнителна помощ. TAGU PoweFlame е прекрасна електрическа камина, проектирана за вграждане в дървени мебели или рамки за камини без нужда от допълнителни аксесоари. Дълбочината ѝ възлиза на 15 см, така че не би било особено трудно да я вградите и в стена. Пламъкът се постига с помощта на страхотната ultra LED технология, светлината му е ярка и регулируема. Имате възможност да управлявате устройството дистанционно или от дигиталния му дисплей. Отоплителната мощност на този модел възлиз ана 1500 W, а той самият може да работи в немалко различни режими.
Купи сега

4. Електрическа камина Marcus

Пламъкът на електрическата камина Marcus комбинира естественото и модернистичното с помощта на множество различни цветове. Този метален модел е проектиран специално за инсталиране на стена и разполага с отоплителна мощност от 1600 W. Тази електрическа камина може да се използва в два режима на работа и ще се справи с отоплението на помещения до 15 квадратни метра без проблем. Устройството е проектирано със защита против прегряване, разполага със защитен термостат и таймер за изключване. То е едновременно безопасно и удобно за употреба, а в същото време е готово да освежи атмосферата във всяко помещение.
Купи сега

5. Електрическа камина 3D ElectricSun Paula

В контекста на модернистичните предложения се нарежда и електрическата камина 3D ElectricSun Paula. Този 32-инчов модел е изключително стилен, съвременен и е подходящ за инсталация на стена. Разполага с висококачествено MDF покритие в бял цвят, което е изключително елегантно. Невероятният 3D пламък на това устройство може да работи независимо от отоплението и е изключително реалистичен. Той разполага с 3 цвята – жълто, червено, синьо – и в същото време може да работи при 5 степени на яркост. Тази електрическа камина може да бъде прецизно контролирана и ви дава възможност да управлявате почти всеки неин компонент. За максимална реалистично устройството дори е готово да произвежда звук от горящ огън. То създава невероятна атмосфера, в която е изключително лесно да се потопите.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Електрическа камина EGO Interiors

Представяме ви още една изключително стилна свободно стояща електрическа камина. Моделът на EGO Interiors е в ретро стил, но неговият бял цвят създава усещането за специфична аристократична класа. Устройството разполага с отоплителна мощност от цели 2000 W. Проектирано е заедно с вентилатор, който да оптимизира неговите отоплителни възможности. Въпреки това обаче имайте предвид, че може да разчитате на него за отоплението на немного големи помещения. Ефектът на огъня му обаче е готов да създаде невероятна атмосфера в абсолютно всяка стая, в която го позиционирате.
Купи сега


7. Електрическа Камина Cecotec Ready Warm 2690 Curved Flames Connected

Тази електрическа камина е проектирана за инсталиране на стена и разполага с отоплителна мощност от 2000 W. С нейна помощ можете да се погрижите за отоплението в помещения с размери до 25 квадратни метра. Устройството е дота елегантно, изчистеният му бял свят допринася за разчупването на атмосферата със свежи и модернистични нотки. Можете да избирате различни настройки за камината с помощта на специално приложение от телефона си. Машината разполага с възможност за Wi-Fi връзка, така че да бъде винаги на ваше разположение. В същото време обаче в комплекта е включено и дистанционно управление, което да улесни взаимодействието ви с камината максимално.
Купи сега

8. Електрическа камина MASOMI

Ако искате да придадете на определено помещение в дома си ретро класа, електрическата камина MASOMI е тъкмо за вас. Този свободно стоящ модел имитира светъл орех, което го прави изключително елегантен и стилен. Моделът разполага с реалистичен пламък в една цветова комбинация и 5 степени на яркост. В същото време е проектиран с две степени на отопление съответно от 1400 W и от 1600 W. Разбира се, отоплителния и осветителния режим могат да работят абсолютно независимо един от друг. Устройството е добре защитено и разполага с термостат. За ваше максимално удобство, можете да контролирате всичките му настройки с помощта на интуитивно дистанционно управление.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!