Всички категории

6-те Най-Добри Помпи за Кърма

Жените решават да използват помпи за кърма по различни причини – за да кърмят от шише с биберон, да облекчат напрежението в гърдите, да кърмят близнаци, да подобрят потока на кърма или за кърмене на недоносено бебе.


Помпата за кърма може да поддържа нивото на кърма ако бебето не суче достатъчно. В противен случай кърмата намалява с времето.

Ако вашият партньор желае да бъде полезен и да помага с грижите за бебето като го храни, помпата за кърма ще бъде от полза. Също така помпата може да ви помогне да кърмите дори и ако ви се налага да ходите на работа или да пътувате.

Но с толкова много модели помпи за кърма на пазара, вероятно ще ви бъде трудно да изберете правилната.

Няма за какво да се тревожите обаче защото в това ръководство ще се спрем именно на най-важните неща свързани с помпите за кърма.

В края дори ще ви представим някои от най-добрите модели в случай, че искате директно да прескочите към избора.

Всяка майка и бебе имат различни нужди и тези нужди могат да се променят с времето.

Затова нека започнем с разглеждането на видовете помпи за кърма и след това ще преминем към това кой вид за кои ситуации е най-подходящ.

Видове помпи за кърма

Медицински помпи за кърма

Тези електрически помпи са с размерите на автомобилен акумулатор и тежат от 2 до 5 килограма.

Произведени специално за медицински цели, обикновено се срещат в болниците и обикновено се взимат под наем. Те имат множество контроли за темпо на засмукване, интензитет и налягане.

Изпомпването на кърмата при някои модели може да е толкова добре направено, че се усеща сякаш бебето наистина бозае.  Медицинска помпа за кърма може да намали времето за изпомпване на кърмата значително, като двоен модел може да изпомпа кърмата от двете гърди едновременно за под 15 минути.

Както може би предполагате тези помпи са скъпи за придобиване, затова и много хора предпочитат да си вземат под наем такава от болница, магазини за медицински консумативи, аптеки и специализирани магазини за търговия на дребно.

Изберете такава помпа ако имате затруднения при кърменето, имате нужда от изпомпване на кърмата, планирате да кърмите бебето си от шише с биберон или просто имате нужда от значително увеличаване на кърмата.

Предимства: Работят бързо и ефективно. Сравнително леки в сравнение с някои модели автоматични помпи за лично ползване.

Недостатъци: Въпреки че повечето имат презареждаема батерия и адаптер за използване в автомобил, много модели не идват с дискретна чанта за носене.

Едва ли бихте носили подобна помпа със себе си на работа всеки ден – би било прекалено неудобно и тежко.

Автоматични помпи за лично ползване

Обикновено тези модели не са по-големи от едно куфарче и тежат под 4 килограма, което ги прави по-леки от медицинските.

Те обаче са и по-неефективни от вторите. Заради това, че тези помпи за кърма са автоматични, времето за изпомпване е намалено драстично, особено при моделите с мощен мотор и по-сериозно засмукване.

Много от тези помпи имат изпомпване, което отлично имитира естественото кърмене на бебе. Те започват с бързо и високочестотно засмукване, което преминава към по-забавено с течение на времето.

По този начин се спомага по-бързия поток на кърма, въпреки че някои модели имат постоянен вакуум и саморегулиращо се изпомпване. Помпите с неравномерно изпомпване по-добре имитират естествено кърмене от тези с постоянен вакуум и съответно са по-приятни за използване.

Повечето от този вид помпи имат черен микрофибърен калъф или чанта, което ги прави идеални за носене извън дома.  Често идват с адаптер за включване в автомобилна запалка или презареждаема батерия за използване когато наблизо няма контакт.

Според марката и модела този вид помпи могат да имат в комплекта всички необходими приставки или някои от тях.

Ако ви трябва помпа, която да използвате на работа, за да изпомпвате кърма за бебето и да поддържате притока й, тогава се уверете, че избраният модел за лично ползване разполага с всичко необходимо за целта.

Предимства: Бърз и сравнително преносим начин за изпомпване на кърма за едно шише само за минути.

Недостатъци: Ако ще изпомпвате кърма рядко, може би нямате нужда от автоматична помпа. Помпата може и да е трудна за пренасяне, особено ако имате още багаж.

Някои майки все пак се оказват с две помпи – една за дома и една за работното място, защото все пак пренасянето им нон-стоп не е толкова приятно и лесно.

Ръчни помпи за кърма

Този вид помпи са малки и кърмата се изпомпва ръчно.

Те се предлагат в различни дизайни.  Цилиндричните модели обикновено позволяват да се контролира налягането и да се сведе до минимум дискомфортът. Някои ръчни помпи могат да се използват само с една ръка.

Това ги прави по-лесни за използване защото с едната ръка ги придържате, а с другата изпомпвате. Можете да изберете подобен модел ако сте си вкъщи или работите от дома си и искате да имате кърма под ръка за моментите, в които няма да можете да кърмите лично.

Ръчните помпи са подходящи и за използване извън дома, например на места където няма електричество.

Препоръчваме да потърсите модел с ергономична дръжка, за да не ви се изморява бързо ръката по време на употреба.

Предимства: Тези помпи са по-евтини от електрическите и не се нуждаят от електрозахранване или зареждане. Често са компактни и могат да се поберат в дамска чанта.

Недостатъци: Ръчните помпи са по-бавни от останалите. Препоръчваме избирането на такава само ако ще се използва рядко когато пътувате.

Характеристики


Когато избирате конкретна помпа според характеристиките й, трябва да помислите как и къде ще се използва тя. Ако ви трябва помпа за офиса – ще ви трябва нещо компактно и тихо.

Ако обаче ще изпомпвате кърма вкъщи, може да приоритизирате други характеристики.

Настройки на изпомпване

Най-добрите помпи за кърма имитират естественото кърмене на бебе като автоматично сменят ритъма от внезапен към забавен – точно както бебетата сучат.

По този начин се получава най-естественото усещане с максимален комфорт и подобрен поток на кърма и най-бързо време за изпомпване. Някои помпи имат автоматично настройване на ритъма и скоростта на изпомпването, докато други пък имат бутони за настройване по ваш вкус.

Гаранция

Ако ще използвате помпата за кърма всеки ден, препоръчваме да потърсите модел който има поне година гаранция на мотора. По-дългата гаранция обикновено е знак за качество и издръжливост.

Адаптер и батерии

Ако ще използвате помпата си на път или когато нямате достъп до електричество, потърсете модел, който може да работи на батерии или поне има адаптер за включване към автомобилна запалка.

Но дори и да имате помпа, която може да работи в автомобил – не рискувайте да я използвате докато шофирате, защото това може да ви разсейва допълнително.

Двойно изпомпване

Ако ще използвате помпата често или докато сте на работа, най-добре е да вземете двойна помпа. С нея ще можете да изпомпвате кърма и от двете гърди едновременно и самият процес ще приключи много по-бързо.

Освен, че е по-бързо с тях, двойните помпи спомагат за произвеждането на кърма. Когато изпомпвате двете гърди едновременно увеличавате нивата на пролактин – хормон, който отговаря за производството на кърмата.

По-малките помпи и единичните модели едва ли ще поддържат нивата ви на кърма толкова дълго, колкото двойните.

Калъф или чанта за пренасянеАко ще носите помпата със себе си навсякъде или поне когато пътувате, вероятно бихте искали в комплекта да има чанта или поне калъф за пренасяне.

Повечето помпи на пазара (без медицинските) имат микрофибърно черно калъфче. Някои модели дори могат да се разглабят и така няма нужда да носите всички части със себе си.

Изолирани отделения

При помпите за кърма, които имат чанти за пренасяне в комплекта има една особеност. Обикновено тези чанти имат изолирани отделения, в които да съхранявате шишетата с изпомпаната кърма.

Заради това, че те са изолирани можете да сложите пакети с лед в тях и така кърмата няма да се вкисне.

Тегло

Дори помпа, която тежи едва 2 килограма може да бъде тежка – особено ако я носите със себе си постоянно.  Ако ежедневието ви основно е свързано с носенето на много багаж и ходене – препоръчително е да изберете възможно най-леката помпа за кърма.

Дисплей и вградена памет

Някои помпи имат дисплей и памет за по-лесно съхранение на избраните настройки за изпомпване. Така винаги ще знаете какво точно сте настроили поглеждайки дисплея и няма да ви се налага да правите настройките отново при всяко включване на помпата.

Каква трябва да бъде една добра помпа за кърма

Ефективност

Идеята на помпата е да извлича кърмата от гърдите като най-добре е това да става бързо и без да се изисква влагането на много усилия.

Безболезнено изпомпване

Много модели помпи за кърма правят извличането на кърмата сравнително дискомфортен и дори понякога болезнен процес. Имайте предвид, че не трябва да ви боли когато изпомпвате кърма.

Минимален дискомфорт и лека болка са максималният праг, с който трябва да се примирявате. Ако по време на процеса изпитвате повече болка или дискомфорт – веднага сменете помпата.

Регулиране на изпомпванетоИзпомпването се определя от честотата и силата. Най-добрите помпи извличат кърма с всяко засмукване и то с висока честота.

Някои жени обаче могат да предпочетат по-ниска честота или сила на засмукване. Именно затова е добре да се спрете на помпа, която има настройки за силата на засмукване.

Ниво на шум

Независимо дали ще използвате помпата за кърма вкъщи или в офиса – нивото на шум по време на работа е важно. Ръчните помпи са най-тихи. Също така има и електрически модели, които са сравнително безшумни.

Цена

Помпата за кърма е важна, но се използва докато бебето не отвикне от кърменето. В резултат на това може би трябва да изберете помпа, която не е толкова скъпа. Има достатъчно модели с добро качество на ниски цени. Можете да инвестирате в скъпа помпа ако имате бъдещи планове за още деца – тогава инвестицията ще е много по-оправдана.

Универсалност

Зърната и гърдите на всяка жена са различни. Затова и най-добрите помпи на пазара могат да паснат еднакво удобно на всяка гърда. Най-добре е да потърсите именно такъв модел.

Резервни части

Въпреки че няма да използвате помпата за кърма вечно, понякога се случва така, че тя да се повреди. В този случай ако нямате оставаща гаранция ще трябва да прибегнете до покупката на нова.

Но това не е така ако за избраната помпа се продават и резервни части, което ви дава опция тя да бъде поправена.

Почистване и поддръжкаДобре е да почиствате старателно помпата, ако искате вашето бебе да пие възможно най-добрата кърма. Заради множеството части на помпата това обаче може да бъде по-сложно. Затова и може да се спрете на модел, който е по-лесен за почистване и поддръжка. Ако не рискувате да се образуват бактерии, които след това бебето да приеме с кърмата.

Има помпи, които са изключително трудни за разглобяване и почистване. Има и такива, при които тази задача е улеснена значително. Разбира се, вие сами трябва да прецените доколко това е важно за вас и дали ще окаже съществено влияние при избора.

Безопасност при използване на помпа за кърма

Измиване

Често се среща предаването на грешна информация в интернет и между майките.  Що се отнася до помпите, най-често се вижда и чува това, че помпата за кърма не трябва да се мие между сесиите.

Ако нямате възможност да измиете помпата веднага след сесия – няма проблем.

Кърмата е особено ефективна в убиването на бактерии за около 12 часа след излизане от гърдите.

След това обаче нещата не са точно такива. Така че ако нямате възможност да измиете помпата си веднага след използване, можете да я приберете и да го направите в следващите 12 часа, но не по-късно. Като основен съвет стремете се да измивате помпата си за кърма поне веднъж дневно.

Употребявани помпи за кърма

Не е добра идея да купувате или взимате назаем използвана помпа. Но ако ви се наложи, тогава я измийте и почистете изключително старателно.

Имайте предвид, че използвана помпа може да застраши здравето на вашето бебе. Няма как да знаете какви бактерии са се развили в самата помпа.

Понякога дори и старателно почистване може да не е достатъчно, за премахването и убиването на тези бактерии. Затова и самите производители на помпи за кърма съветват на тях да се гледа като на четка за зъби или червило – използват се само еднолично и не се споделят с никого.

Единствено медицинските помпи са направени така, че да могат да се ползват от много потребители.  При тях всяка майка получава свой собствен комплект части, които да използва с основната част на помпата.

Помпите за кърма, особено двойните електрически модели, могат да бъдат доста скъпи. Това обаче не трябва да ви подтиква към покупката на употребявана помпа или заемането на такава от приятели.

Не препоръчваме да рискувате здравето на вашето бебе с идеята да спестите малко пари. Поради същите причини също така не е препоръчително да отдавате своята помпа назаем или да я продавате след като вече не ви трябва.

Най-добрите помпи за кърма

За да ви помогнем допълнително и улесним с избора на помпа за кърма ще ви представим някои от най-добрите модели на пазара.

Бъдете сигурни, че на който и от тях да се спрете – няма да съжалявате.

1. Електрическа помпа за кърма Medela Swing Maxi


Помпата е с двуфазна технология, която е базирана на естествения ритъм на сучене на бебе – кратки стимулиращи движения последвани от по-продължителни и интензивни като по този начин се осигурява оптимално количество кърма.

Така ще изцеждате повече кърма за по-кратко време докато се чувствате достатъчно комфортно.

Моделът работи както със захранване от електрическата мрежа, така и със презареждаема батерия.
Купи сега

2. Електрическа помпа за кърма Cangaroo Elegance XN-D201


Този електрически модел има десет степени за стимулация, три степени на честота и петнадесет степени на изцеждане. Моторът работи тихо и по този начин осигурява дискретност дори на публични места.

Мек оребрен силиконов накрайник за максимален комфорт. Тъчскрийн панел за регулиране на различните настройки и вграден дисплей.

Два основни режима на работа – цикъл за стимулиране на кърмата и цикъл за нейното изцеждане.
Купи сега

3. Електрическа двойна помпа за кърма BEBUMI BD1


Тази помпа е електрическа и има уникален дизайн, който гарантира завидно удобство по време на събиране на кърмата. Разполага с деликатени масажиращи възглавнички, които стимулират образуването на кърма по най-приятния начин.

Кърмата се изцежда по най-бързия и деликатен начин с помощта на компактната помпа.

Лесна е за сглобяване, събиране и почистване след употреба. Възможност за контролиране интензитета на изпомпване чрез бутони за настройване.

Презареждаема батерия с живот между 40 и 60 минути.
Купи сега

4. Ръчна помпа за кърма с шише за натурално хранене Philips-AVENT SCF330/20


Помпата е ръчна, което осигурява по-голяма гъвкавост.

Тя се пренася лесно и има масажираща възглавничка, която стимулира потока на кърма. Самата помпа е лесна за сглобяване, използване и почистване в последствие.

Лека е и достатъчно компактна, че да е навсякъде с вас. Има уникален дизайн, благодарение на който при изцеждане кърмата тече директно в бутилка.

Не зависи от електрически източници или презареждаеми батерии, което означава, че можете да я ползвате навсякъде и по всяко време.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Компактна единична помпа за изцеждане на кърма Lansinoh


Електрическа помпа, която ще ви позволи бързо, удобно и лесно да изпомпате кърма. Можете да регулирате силата на вакуума чрез пет различни степени. Има две фази на изпомпване – стимулираща и експресна. Моделът може да работи и на ток и с външна батерия.
Купи сега

6. Електрическа помпа за изцеждане на кърма Tommee Tippee 42301871


Моделът е електрически и е специално разработен да имитира естественото сучене на бебето. Така ще получите бързи и ефективни резултати при изцеждане. Чашката е изработена от мек силикон.

Помпата има функция за масаж, която да стимулира потока на кърма и след това може да бъде последвана от бавна, средна или висока степен на изцеждане.

Лека и преносима, може да се сглоби изключително бързо и лесно и да започне да се използва.
Купи сега

3.5/5 - (23 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!