Всички категории

9-те Най-Добри Фритюрници с Горещ Въздух

В сравнение с конвенционалните фритюрници, уредите за готвене с горещ въздух, наричани още еър фрайър (air fryer), предоставят един много по-здравословен начин за приготвяне на вкусна храна.


Отличителното при тях е, че за готвене се използва изключително малко мазнина, а може и изобщо да не се слага такава.

Но както и при всички други уреди, между фритюрниците за готвене с горещ въздух също има разлики. И докато някои могат да ви приготвят невероятно вкусни пържени картофки, други могат да ви дадат полусурови или полуизгорели храни…

Важно е да знаете какво точно купувате – така няма да останете с един скъп уред, който само заема място на кухненския плот и не ви върши никаква работа. В следващите редове ще ви представим всичко по-важно за фритюрниците (еър фрайърите) за готвене с горещ въздух.

Така ще имате възможността да се запознаете с тях и накрая да направите една по-информирана и подходяща покупка. В края на ръководството ще намерите и конкретни предложения за някои от най-добрите модели на пазара.

Какво представляват уредите за готвене с горещ въздух?

Фритюрниците за готвене с горещ въздух, също често наричани фритюрници с горещ въздух, приготвят вкусна и хрупкава храна именно с помощта на сух, горещ въздух.

Сготвената храна наподобява нещо средно между такава правена във фурна и във обикновен фритюрник.

Когато се използва уред с горещ въздух, храната трябва да се разбърква или върти често с цел да бъде равномерно изпечена.

Има три различни начина това да се случи в зависимост от дизайна на уреда:

Фритюрници с горещ въздух с чекмеджеФитюрниците за готвене с горещ въздух с чекмедже изискват ръчно разбъркване и обръщане на всеки пет минути за равномерно приготвяне на храната. Повечето модели нямат таймер или сигнализация, за да напомнят, че е време за разбъркване, което означава, че сами ще трябва да се досещате.

Фритюрниците с горещ въздух с чекмедже са най-подходящи за храни, които обикновено се пържат или пекат като риба, пиле, кюфтета и дори зеленчуци.

Саморазбъркващи се фритюрници с горещ въздух

Този тип уреди за готвене с горещ въздух имат вградена бъркалка, която периодично разбърква храната докато се готви. Това елиминира нуждата да го правите ръчно.

Имайте предвид, че някои модели разбъркват по-добре от други, което означава, че все пак има риск храната да бъде неравномерно изпечена и дори надробена от самата бъркалка. Фритюрниците с горещ въздух и саморазбъркване са най-подходящи за приготвяне на хапки, картофки, зеленчуци и други подобни.

Някои модели дори могат да имат допълнителна кошница без бъркалка за приготвяне на храни, които не се нуждаят от разбъркване докато се пекат като например месо и дори торта.

Фритюрници с горещ въздух с въртяща се кошница

Това са най-универсалният вид уреди за готвене с горещ въздух. Те имат въртяща се кошница, която разбърква храната вътре и се грижи тя да е равномерно изпечена.

Тези фритюрници с горещ въздух имат и допълнителни възможности за пържене, печене и гриловане. В някои модели можете да приготвите дори цяло пиле…

Как работят уредите за готвене с горещ въздух?


Принципът на работа е много прост – горещ въздух циркулира вътре в уреда, където се поставя и кошницата с храната. Под въздействието на този горещ въздух храната се приготвя бързо и здравословно без да е необходима мазнина.

Уредите за готвене с горещ въздух не се различават много по начин на работа от конвекционните и вентилаторните печки. В сравнение с обикновен фритюрник обаче, времето за готвене е значително по-бавно.

Какво можете да приготвяте в един такъв уред?

В уред за готвене с горещ въздух можете спокойно да приготвите всичко, което обикновено слагате във фритюрник или печка.

Сред тях влизат и любими на много хора храни като пържени картофи, лучени кръгчета и хапки. Също така можете да печете месо, тестени изделия и торти, зеленчуци и много други.

Независимо дали предпочитате сладко или солено, бъдете сигурни, че в уреда за готвене с горещ въздух ще можете да приготвите много от любимите си храни.

Имайте предвид, че при някои модели може да се изискват допълнителни аксесоари за гриловане и печене.

Какво да изберете – стандартен фритюрник или уред за готвене с горещ въздух?

Изборът зависи изцяло от хранителните ви навици и предпочитаните ястия. Ако предпочитате храната ви да бъде възможно най-вкусна и да има силно изразена хрупкава текстура – то обикновен фритюрник би бил по-подходящ за вас. За съжаление обаче в него се използва много мазнина, а храната приготвена чрез пържене не е никак здравословна.

Ако здравословното хранене и спазването на диета са по-скоро вашето нещо – то тогава уред за готвене с горещ въздух би бил по-подходящ.

Имайте предвид, че и в подобен уред можете да сложите малко мазнина и така храната няма да ви бъде прекалено суха или безвкусна. Всъщност проучванията показват, че уредите за готвене с горещ въздух използват до 80% по-малко мазнина от обикновените фритюрници, което може да намали значително приема на калории и мазнини.

Факт е, че храната от уреда за готвене с горещ въздух не е най-апетитната, но за сметка на това е много по-полезна, а процесът на готвене много по-чист.

Какво да вземете предвид при избора на уред за готвене с горещ въздух?

Има няколко фактора, които трябва да ви ръководят в избора…

Размер на кошницата

За да се приготви храна в уред за готвене с горещ въздух, то тя трябва да се постави в кошницата. След това капакът се затваря и просто чакате. Съответно размерът на кошницата определя колко количество храна може да се приготви едновременно.

Обикновено кошницата има капацитет от 1.5 до 7.3 литра.

Имайте предвид, че кошниците при някои модели побират по-малко храна, отколкото пише на опаковката или в описанието на продукта. Все пак е добре да проверявате какъв капацитет има кошницата на избраният фритюрник с горещ въздух.

Ако ще готвите за голямо семейство или често имате гости, то тогава по-голяма кошница е за предпочитане защото ще ви спести много време. Можете да проверите и на място в магазините какви са размерите на конкретен уред и колко е голяма кошницата му.

Като споменахме размерите на уреда, това също е нещо, което да се вземе предвид.  В зависимост къде ще ползвате и/или съхранявате уреда за готвене с горещ въздух, трябва да проверите дали имате достатъчно място за даден модел. С

ъщо така ако държите на естетиката, изберете уред, чийто цвят и дизайн си отиват с интериора и останалите уреди в кухнята.

Контроли

По-базовите уреди за готвене с горещ въздух обикновено имат две врътки, чрез които ръчно можете да нагласите времето за готвене и температурата. В подобни модели не можете да очаквате допълнителни екстри като напомняне за разбъркване на храната и други подобни. Препоръчително е да изберете уред, който има поне 30-минутен таймер.

По-модерните фритюрници с горещ въздух имат дисплей и физически или сензорни бутони за контрол. Някои дори следят температурата за готвене, а други пък имат програми за приготвяне на любими и популярни ястия.

ПочистванеУредите за готвене с горещ въздух използват много по-малко мазнина в сравнение с фритюрниците, но това не означава, че не трябва да се почистват от мазното.

Кошницата за храната често е с дизайн на дупки, който позволява по-лесното преминаване на горещия въздух. Същите тези дупки обаче могат лесно да се запушат с храна, мазнини и мръсотия. Затова е най-добре да почиствате уреда за готвене с горещ въздух след всяко ползване – така самият процес ще е лесен и няма да ви отнема много време.

Много модели фритюрници с горещ въздух се разглобяват и частите могат да се мият в съдомиялна машина. Разбира се, някои части се почистват и мият много по-бързо и лесно на ръка.

Просто следвайте съветите за почистване от производителя за избраният уред и не би следвало да имате проблеми с него след време.

Пара и шум

Всеки уред за готвене с горещ въздух ще издава шум по време на работа. Но някои модели са по-тихи от други, а трети са почти безшумни. Обикновено един уред за готвене с горещ въздух не трябва да произвежда повече шум от един климатик.

Имайте предвид, че по време на готвене уредът ще изпуска пара, подобно на обикновен фритюрник. Това е напълно нормално, но все пак е добре да го разположите под кухненския абсорбатор или на достатъчно проветриво място с цел да сведете до минимум задимяването в дома си. При приготвяне на по-мазни храни можете да очаквате повече пара да излиза от уреда.

Цена

Ценово уредите за готвене с горещ въздух варират от около 100 лева до 1000 лева и нагоре в зависимост от качеството, характеристиките, екстрите и аксесоарите в комплекта.

Допълнителни екстри и аксесоари

Не всички фритюрници с горещ въздух имат допълнителни екстри, но обикновено колкото по-висока е цената на даден модел – толкова повече от тях има.

Саморазбъркването може да бъде изключително полезно, особено ако ще се приготвят храни, които изискват често бъркане с цел равномерно изпичане, например картофки и зеленчуци. Някои уреди за готвене с горещ въздух имат и допълнителна кошница или купа в комплекта.

Въртенето на кошницата също е полезна екстра, която ще ви гарантира равномерно изпечена храна.  Моделите с въртяща кошница изискват и по-малко мазнина при готвене, което е и по-здравословно.

Някои уреди имат вграден таймер, но други освен това разполагат и с регулируем термостат и сигнализация когато е време да се разбърка храната.

БезопасностУредите за готвене с горещ въздух, които имат заключване на капака са по-безопасни. Така няма да има риск от изгаряне от изпръскване или неволно докосване на гореща повърхност.

Външният контрол на кошницата пък ви позволява да спуснете кошницата в уреда при затворен капак.

Неплъзгащата се основа също е важен фактор за безопасността поради обясними причини.

Някои фритюрници с горещ въздух имат и опция за автоматично изключване – така няма да има риск от прегряване, повреда и дори пожар.

Най-добрите уреди за готвене с горещ въздух…

Дойде и моментът да ви представим някои от най-добрите уреди за готвене с горещ въздух.

От представените можете спокойно да изберете моделът, който най-добре отговаря на личните ви изисквания и бюджет като бъдете сигурни, че ще останете повече от доволни от покупката си.

1. Фритюрник с горещ въздух Tefal Easy Fry XXL EY701D15Ако търсите уред, който може не само да пържи, но и да грилова и пече, то този фритюрник е точното решение за вас. Благодарение на XXL вместимостта можете да приготвяте до 8 порции наведнъж с минимално количество мазнина или без. Моделът притежава технологията Air Pulse, която осигурява горещ циклонен въздушен поток, който създава неустоима коричка отвън. Също така възможност за регулиране на температурата от 80° C до 200° C, 8 предварително зададени програми и таймер. Фритюрникът е с мощност 1850W, с дигитален контролен панел, мрежово захранване и компактни размери.
Купи сега

2. Фритюрник с горещ въздух Philips Airfryer XXL HD9650/90С този чудесен уред можете да пържите, печете, гриловате и дори да претопляте любимите си ястия. Това е най-мощният фритюрник Airfryer за най-бързо време за приготвяне, с незабавно загряване, благодарение на чудесните му функции. Моделът е с капацитет за приготвяне до 1,4 кг, с мощност 2225 W, дигитален контролен панел с 5 предварително зададени програми за готвене и мрежово захранване.
Купи сега

3. Фритюрник с горещ въздух Black&Decker Airfryer BXAF3500EМногофункционален фритюрник с цели 9 програми за готвене и възможност за пържене с ниско съдържание на мазнини. Моделът притежава сензорен екран за лесен избор на температура от 80° C до 200° и 60-минутен таймер. Уредът е с незалепващо покритие за безпроблемно почистване, с лесно сменяема кошница, топлоизолирана дръжка и повърхност и обем 3,5 л. Освен останалите функции, фритюрникът е и с антиплъзгаща се основа, мрежово захранване и мощност 1500 W.
Купи сега

4. Фритюрник с горещ въздух Rosberg Premium RP51980FТози модел се характеризира с 8 полезни програми, голям капацитет за готвене до 7,7 л и висока мощност от 1800 W. С него може да изпечете цяло пиле наведнъж и да се наслаждавате на отличен вкус, без да се налага да слагате много мазнина. Фритюрникът е с вътрешна кошница с незалепващо покритие, 60-минутен таймер, LED дисплей и светлинен индикатор за работа. Също така притежава лесна настройка на температурата от 80 C до 200 C, нагревател от неръждаема стомана, топлоизолирана дръжка, гумирани крачета против хлъзгане и автоматичен сигнал за приключване на готвенето.
Купи сега

5. Фритюрник с горещ въздух Ninja AF300EUТози невероятен модел притежава 2 независими зони, където може да приготвяте 2 вида храни по 2 различни начина едновременно. Капацитетът, който предлага фритюрника с горещ въздух е цели 7.6 л и 6 програми за готвене. Уредът е с 2 отделни кошници, антиплъзгаща се подложка и студени дръжки за по-голяма безопасност. Мощността на модела е цели 2400W, температурен спектър 0 – 240 °C и дигитален контролен панел.
Купи сега

6. Фритюрник с горещ въздух InstantФритюрникът предлага голям капацитет за готвене от цели 5,7 литра, 6 метода на готвене и модерен прозрачен прозорец, с който можете да следите процеса през цялото време, без да се налага да отваряте кошницата. Моделът е с улеснен сензорен екран за удобно регулиране на времето и температурата, икономични функции и възможност за лесно почистване. Освен това се характеризира с високо качество на изработка, с интелигентни програми и елегантен дизайн. Фритюрникът е с възможност за регулиране на температурата от 35 до 205°C, мощност 1700 W и допълнителни защитни функции за по-голяма безопасност на потребителя.
Купи сега

7. Фритюрник с горещ въздух First Austria FA-5053-1Ако търсите уред с горещ въздух, с който да приготвяте неустоими ястия с минимално количество мазнина, то този модел е отличното решение за вас. Този модел позволява до 80% по-безвредно готвене, като е с голяма 6.2-литрова кошница, която се почиства изключително лесно, освен това е подходяща и за съдомиялна машина. Фритюрникът включва полезни функции като таймер, центрофугиране на мазнината и система против хлъзгане. Мощността на уреда е 1700 W, а температурния спектър 80 – 200 °C.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Фритюрник с горещ въздух STARCREST SFR-3800BKМоделът на Starcrest дава възможност за пържене, печене и приготвяне на здравословни ястия за цялото семейство. Фритюрникът е с 8 предварително зададени програми и капацитет за приготвяне 3,8 л, а благодарение на циркулацията на въздуха с висока скорост, няма да е необходимо да използвате дори капка масло. Уредът притежава полезни функции като таймер, термостат, светещ индикатор, антиплъзгаща се система и др. Мощността е 1450 W, а температурния спектър 80 – 200 °C.
Купи сега

9. Фритюрник с горещ въздух Cosori Premium Air FryerС този уред може да готвите с 85% по-малко мазнини от традиционните фритюрници и да се възползвате от 11 удобни настройки за предварителни програми. Кошницата е с вместимост 5.5 литра, за да може да сготвите наведнъж за 5-има души или да съберете цяло пиле в нея. Моделът предлага функции като таймер, термостат, напомняне за разклащане, автоматично изключване и др. Фритюрникът е с мощност 1700 W, дигитален контролен панел и мрежово захранване.
Купи сега

3.7/5 - (59 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
7 Коментари
 1. Нина пише

  Много полезна информация получих. Благодаря ви! Много по спокойно ще си избера уреда .

 2. Дора пише

  До тук не видях уред с две кошници, уред с бъркалка и уред с преграда в кошницата за приготвяне на 2 ястия, без да се смесват.

 3. Шеф Абдалчев пише

  И такъв с готвачка не видях, странна работа, а и с белачка на картофите, пак мисля, че не видях. И нито един не става за таратор.

 4. Анна пише

  Мултифункционалният фритюрник с горещ въздух Royalty Line AO-1800.63.1D има кошница, с бъркалка. Слагат се картофите на програмата и кошницата се върти и бъркалката рзбърква. Има поставка за пиле на грил. Става сполучливо. Има две нива на които се слагат решетки. Например на едната могат да се слагат наденички, а на другата зеленчуци, но аз ги правя поотделно. Доволна съм като цяло. Могат да се правят и много други неща, но аз лично нямам много време….

 5. Роси пише

  Закупих еърфрайър s max Germany 6l. 1800 w. Картофките ги прави черни и сухи, ако сана по-едри хапки изгарят отготе, вътре остават сурови. Има опции за намаляване на темперстурата, но се удължава времето, пак си изгарят и не са вкусни никак. Тиквичките стават много добре, и пак леко прегарят, но с малко мазнина са си вкусни подправени с кисело мляко и чесън. Все още пробвам, но програмите не отговарят за дадените профукти и трябва да се експериментира. Наистина не къпувайте нещо, от което лично не сте опитали резултати. Иначе ще сте неприятно изненадани…

 6. Рал пише

  Всички еър фрайъри ли са с тефлоново покритие?

 7. Рал пише

  Знаете ли дали Еърфрайър NEO е с тефлоново покритие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!