Всички категории

6-те Най-Добри Канапета

Имате нужда от ново канапе, но многообразието ви обърква и не може да изберете сами?

Не се тревожете, защото ние сме тук, за да ви предложим истински наръчник за най-правилния избор на перфектната мебел.

Ще отговорим на всичките ви въпроси и ще разясним всички съмнения, които имате относно канапетата, за да се чувствате сигурни и удовлетворени от покупката си!

Общоизвестен факт е, че подредената всекидневна е непълна без приятни места за сядане. Затова и изборът на подходящо канапе създава цялостно интериорно изживяване.

Удобните места за сядане и естетическата им стойност са големи плюсове, които се съчетават с добре подбраното канапе.

С други думи, когато обзавеждате дома си, определено наличието на едно – две канапета е задължително! Те са страхотни мебели, които се предлагат в много материали, форми, стилове, дизайни, цветове и текстури.

Канапетата могат да бъдат център на внимание във вашия дом, ако изберете правилното, и следователно трябва да се съчетават с темата на пространството. Те трябва да отразяват вашата личност и да пасват на собствената ви дефиниция за комфорт.

При избора, обаче, разнообразието е много широко. Човек трябва да разгледа индивидуалните нужди, наличността на пространството, цвета на всекидневната, темата на декора си и т.н. в покупката, а прибързаното решение понякога може да доведе до разочароващо преживяване. Повярвайте – не искате това!

Е, в това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете за канапетата и избора на перфектното за вас! А за да сме ви от още по-голяма полза, по-долу сме ви запознали и с някои от най-впечатляващите модели на пазара в момента.

Каква е разликата между канапе и диван?

Много хора все още смятат, че думите “канапе” и “диван” са синоними и ги използват като означение на една и съща холна мебел. Истината, обаче, не е точно такава.

Разликите между двете думи не са особено поразителни, тъй като двата вида мебели са много сходни. Все пак, обаче, те не се припокриват.

След като научите характеристиките, които определят всяка мебел, никога повече няма да сбъркате едното с другото и ще можете да направите най-правилния избор за своя дом с лекота!

Етимология

Термините „канапе“ и „диван“ имат два много различни произхода. Първият идва от арабския термин “suffah”, който описва пейка, покрита с одеяла и възглавници. Вторият идва от френския „кушет“, което означава “да легна”, и е мебел, която е била популярно използвана във викторианската епоха.

По-просто казано, диванът е достатъчно голям, че да позволи да се лежи върху него. Може да се използва и като легло за гости, както и идеалното място за кино вечер вкъщи.

Канапето, от друга страна, представлява дървена пейка, покрита с възглавници и одеяла. Определено не може да се каже, че е подходящо за дрямка и релаксация. Все пак то има тенденция да внесе индустриален стил в обстановката и се свързва с хостинг и официални поводи.

Структура и функции

Що се отнася до тяхната структура и форма, канапетата обикновено имат два подлакътника и еднакъв гръб, докато диваните най-често имат един подлакътник или изобщо нямат, а облегалката им е заострена.

По отношение на функцията, разликата между диван и канапе е по – лесно забележима. В повечето случаи диваните се използват в по-непринудени и неформални условия като в стая за забавление или уютно жилищно пространство.

Канапетата обикновено се възприемат, пък, като малко по-официални мебели. Използват се в дневните и придават елегантна нотка на атмосферата.

Големина

Що се отнася до големината, има забележителна разлика между диван и канапе. Диваните са проектирани да предоставят повече място за сядане и, разбира се, това също означава, че заемат повече подово пространство. Обикновено те осигуряват комфорт за поне четирима души, но могат да бъдат и по-големи.

Канапетата, пък, осигуряват място за двама или трима души. Това е най-типичният модел на тази мебел, въпреки че вече все по-често се срещат големи канапета. Това се дължи на факта, че дизайнерите се опитват да внедрят канапетата и в неформалните жилищни пространства, осигурявайки комфорт и удобство за цялото семейство.

Кои са интериорните предимства на канапетата?

Качественото канапе може да бъде вашият най-добър приятел и няма да повярвате колко важна мебел може да стане, след като свикнете с него.

Днес закупуването на мебели е една забързана задача и повечето от нас не успяват да отделят достатъчно време, за да изберат правилните мебели за дома си.

Домът трябва да бъде вашата утеха от стреса на външния свят.

Ето защо е наложително да оформите жилищната си площ така, както искате. Това ще допринесе за по-здравословен начин на живот, както психически, така и физически. Избирайки правилните мебели, можете да се отпуснете у дома и да оставите външния свят пред вратата.

Декорирането е чудесен начин да разкриете и креативността си, но познаването на най-добрия начин да го направите е ключът към по-щастлив дом. Не забравяйте, че вашият домашен интериор има много общо с вашата личност, така че изборът на всяка мебел трябва да бъде най-подходящият за самите вас.

Може би в момента се питате “Но как всъщност канапето ще направи обстановката около мен по-хармонична?”… Е, нека обърнем внимание на предимствата на канапетата в интериорния дизайн за всеки дом…

Добавя автентичност

Не е за пренебрегване фактът, че изборът на качествено канапе, което отговаря на вашия собствен стил, придава автентичен вид на вашия хол.

Когато купувате тези мебели, трябва да разберете състава и дизайна им, преди да ги закупите. Правейки това, ще намерите качествени мебели, които ще подобрят интериора във вашите помещения.

Канапетата с изключително качество ще издържат години на тенденции и стилове. Тъй като производството на тези мебели може да отнеме месеци, дизайнерите предпочитат да избягват идеи, които бързо ще загубят привлекателността си. В резултат на това ще получите мебел с класически и елегантен дизайн, която ще издържи изпитанието на времето. Уау!

Заема малко място

Дизайнът на канапето се фокусира върху функционалността и минимализма и по този начин е много ефективен избор за всяко домашно пространство.

Канапетата не заемат повече място от необходимото, като оставя достатъчно място наоколо за спокойно преминаване.

Повечето домове в наши дни не са много просторни, особено апартаментите, и затова подходящата зона за придвижване в дома е от съществено значение. С покачването на цените на недвижимите имоти, апартаментите стават все по-малки, и по този начин управлението на пространството се превърна в голям проблем. Е, канапетата ще осигурят уют в дома ви без да заемат много пространство. Какво по-хубаво?

Лесно за декориране

Тъй като дизайнът на повечето канапета е класически, той може да пасне на всякакъв вид домашна естетика и интериор. Следователно няма нужда да подменяте канапето си, ако решите да промените дизайна или стила на дома си, а просто да му добавите нов акцент.

Неслучайно казват, че канапето е най – добрата дългосрочна инвестиция. Неутралните мебели дават свободата да експериментирате с всичко останало във вашия дом.

Класическите канапета се предлагат предимно в семпли нюанси и кожа или някакъв удобен материал, който е дълготраен и здрав. Върху тях можете да добавяте разнообразие от допълнения – възглавнички, одеяла, пискюли и т.н., които постоянно да освежават обстановката и да изглеждат модерно и отличително. И всичко това без каквито и да е пречки за интериорния ви вкус.

Комфорт

Комфортът може би е едно от най-важните и търсени качества в избора на ново канапе. Нека не забравяме, че една мебел може да бъде изключително удобна и това да не е за сметка на външния ѝ вид!

Канапето е мястото, на което да се отпуснете след тежък работен ден и да се насладите на заслужена почивка.

Тези мебели предоставят мекота и удобство до такава степен, че да може да заспите на тях. Те не са като диваните, за да позволяват реална продължителна почивка, но пък са страхотно кътче на спокойствие и топлина вкъщи.

Вътрешно удовлетворение

По някаква причина има известно самодоволство и вътрешно удовлетворение, свързано с притежаването на страхотно канапе. Макар че може да не го осъзнаете в началото, това е голям тласък на вашето самочувствие, защото домът ви ще изглежда една идея по-изискано и луксозно.

Без значение какъв е вашият стил, декорирането на жилището ви със страхотни мебели може да доведе до щастие, което от своя страна да доведе до повишена производителност на други места. Освен това, не е за пренебрегване и възхищението, което ще оставите в близките си хора!

Някои от приятелите ви може дори да дойдат при вас за съвети за декориране, стремейки се да накарат дома им да излъчват релаксиращата и комфортна атмосфера, която излъчва вашето място.

Подобрява настроението ви

Когато се приберете от дълъг работен ден, може да сте капризни и раздразнителни. Няма по-добър начин да подобрите настроението си от подходящо обзаведения дом. Комбинацията от комфорт, цвят и цялостния ви вкус в мебелировката, може да бъде най-доброто лекарство, за да се почувствате по-добре бързо.

Без значение какъв стил цените или какво ви кара да се чувствате щастливи, имате идеалното платно в къщата си, а именно вашето канапе!

Какво да имате предвид, когато купувате канапе?

Купуването на канапе изисква време и внимание. То е дългосрочна инвестиция, към която трябва да проявите специално отношение.

Трябва да изберете стил, който подхожда на вашето жилищно пространство, цвят, който обичате, материал, който издържа, не е лесна задача, но ще ви достави удоволствие.

Търсенето може да бъде дълго и досадно, което изисква от вас да преглеждате списък след списък, докато не стигнете до такъв, който поставя отметки във всички правилни квадратчета. И понякога, ако наистина имате късмет, ще ви се случи точно това!

Така или иначе, канапето не само ще промени естетиката на вашата всекидневна, но и ще застане като фокусна точка, която свързва всички елементи на пространството заедно.

Именно затова преди да се заемете с покупката му, трябва да вземете предвид множество фактори, от естетически до практически…

Стил

Стилът е едно от най-важните съображения, които трябва да имате при избора на ново канапе. Когато избирате стила, помислете какво ще подхожда на останалата част от вашата интериорна схема, както и какво ви харесва да виждате у дома.

Изборът на канапе е свързан с постигането на баланс между вашия начин на живот и естетика. Въпреки че има привидно безкраен поток от възможности, ето някои от основните стилове на канапета, които трябва да познавате…

Модерният стил от средата на века изобразява канапетата от 60-те. Характеризиран е с изчистени линии, правоъгълна, опростена форма, дървени ъглови крака и ниски рамена, канапето от средата на века има модерно ретро усещане.

Честърфийлд стила включва канапета с извит гръб и рамена, разположени на една и съща височина. Задължително е инкорпориран с дълбоко пришити копчета и често е изработено от кожа, канапето Честърфийлд е разпознаваемо, грандиозно изявление и е подходящо за различни интериорни схеми.

Канапетата Lawson са сред най-често срещаните традиционни стилове канапета, скроени и рационализирани в началото на 20-ти век. Този стил разполага с навити или квадратни рамена, които са по-ниски от гърба и не достигат съвсем предната част на възглавниците за седене. Краката обикновено са с кръгла форма, а могат да бъдат и дървени и понякога на колелца.

Канапетата Tuxedo са опростени и квадратни по форма, с рамене продължение на облегалката и една голяма седалка с възглавници за седене и без възглавници за гръб.

Канапетата Camelback, пък, разполагат с извита облегалка, която наподобява наклона на гърбица на камила. Аристократичният профил на камилата (наричан още гърбав диван), понякога може да има две гърбици и канапето обикновено седи върху четири до осем открити дървени крака.

Рамка

Задължително търсете канапе с качествена рамка. Тя ще ви преведе през дълги години комфорт и наслада.

Масивната рамка от твърда дървесина е добър вариант. Този тип предложения са малко по-скъпи, така че обърнете внимание на гаранцията, преди да се ангажирате с покупката на такова канапе. Винаги избирайте производители, които предлагат поне 10-годишна гаранция. Можете да откриете, че понякога под тапицерията някои производители използват рамки от ПДЧ, които не са толкова здрави и издръжливи. Уверете се, че рамката ви е от 100 процента твърда дървесина, ако държите на изпробваното качество.

Избягвайте рамки от метал и мека дървесина. Помислете и за ставите: може да звучи очевидно, но избягвайте всякакви канапета, сглобени единствено с пирони, скоби или лепило. Дървени дюбели, метални винтове или скоби или „ъглови блокове“ – подсилени с допълнително лепило и пирони – са много по-здрави опции.

Тапицерия

Независимо дали избирате канапе със смел цвят, модел или пък неутрален стил, вашият избор на тапицерия ще има огромно влияние върху стаята и интериора, както и върху вашето удовлетворение.

Тапицерният стил, който избирате за вашето канапе, е толкова важен, колкото неговата форма и стил. Това е един ключов аспект, който ще определи неговата издръжливост и дълготрайност.

Кожените канапета са отличен избор, особено ако са от естествен материал. Освен че е мека, естествената кожата е издръжлива и здрава и издържи добре на ежедневна употреба. Лесна за почистване, този тип тапицерия е наистина добра инвестиция, която, обаче, е в по-високия ценови клас.

Памукът, пък, е изключително гъвкав материал, независимо дали е чист или смесен. Канапетата от смес от памук са удобни и лесни за поддръжка и се предлагат в широка гама от цветове и модели.

Вълната, пък, носи текстура и топлина и е естествено мека. Когато е изчеткано, канапето отвълна ще има филцов вид и усещане, придавайки на дома ви стил и изисканост. Тази материя, уви, се износва една идея по-бързо и трябва да бъдете внимателни.

Кадифето все пак си остава най-изискания избор сред всички. То е синоним на лукс и се предлага в богати тонове. Меко на допир, то придава дълбочина на всеки цвят и е сравнително удобно за почистване. Като негатив можем да характеризираме по-ниската му универсалност в дизайнерски план. Но пък кой има нужда от смели съчетания при наличието на толкова впечатляващо канапе?

Форма и вместимост

Важно е да прецените внимателно и каква форма на канапето ще пасне най-много на вашето пространство.

От елегантни модели до практични разтегателни такива, канапетата се предлагат в различни форми.

Уви, колкото и смело решение да желаете да предприемете, за да изглежда канапето перфектно във вашата стая, ще трябва да сте реалисти и за наличното пространство.

Предложение със сбита форма ще изглежда не на място в голяма стая, докато обемно, широко предложение – притиснато в тясно пространство.

Помислете как предпочитате да седите, когато си почивате. Уверете се, че канапето е достатъчно дълбоко, за да е комфортно при сядане и търсете тази структура, която най-ясно пасва на тялото и нуждите ви.

Страхотни за по-малки пространства, двуместните канапета имат две седалки и две възглавници за облегалка. Те са универсални откъм стил и форма и няма да ви разочароват.

Четириместните канапета, пък, са по-малко популярни. Те, обаче, са чудесни за по-големи семейства и по-големи стаи.

Канапетата със сгънато разтегателно легло отдолу най-често се изработват само по поръчка. Те, обаче, имат доста по-голяма вместимост и със сигурност ще ви очароват.

А ако търсите перфектната обемна компилация между канапе и диван, ъгловите и модулни модели са идеални за вас. Сглобени и ситуирани по ваш избор, те са перфектни, ако търсите по-индивидуално усещане или ако искате да променяте пространството си за сядане с течение на времето.

Размер

Няма нищо по-неприятно от закупуването на мебели, които не се побират в дома ви, така че преди да направите покупката, мерете! Извадете рулетката и се уверете, че сте сигурни в максималните размери на канапето, които ще паснат и отговарят на вашето пространство.

Важно е да се измери, както ширината, така и дълбочината на модела. Дълбочината е важна, особено ако купувате новата мебел за по-малка стая, тъй като дълбочината на седалката рядко се променя от канапетата с по-голям към по-малък размер.

Вземете предвид и височината на канапето, особено ако стаята ви има радиатори или рафтове.

Съвет: За да сте сигурни, че вашата нова мебел ще се побере в пространството ви, изрежете формата на вашето канапе от вестници и ги поставете на пода в стаята. Това ви позволява да проверите дали имате достатъчно място, за да го обикаляте с лекота и дали сте оставили достатъчно място за рафтове, радиатори и други мебели, както и за отваряне на шкафове, врати и прозорци.

И накрая, проверете размерите на всички врати и стълбища, през които канапето ще трябва да премине при доставката!

Ако достъпът е ограничен, може да се наложи да изберете мебел с нисък гръб, такъв с подвижни крака или дори модулен дизайн, който може да се доставя на части. Или ако имате малка стая, помислете за двуместно канапе.

Не забравяйте – може да имате мечтаната мебел, но трябва да сте и практични. Мерете внимателно и старателно, за да сте сигурни, че покупката ще ви върши най-добрата работа и няма риск да ви разочарова.

Пълнеж

Пълнежът на канапето често се пренебрегва в полза на всички останали фактори. Факт е, че избирането на цветове, шарки и форми е много по-забавно, отколкото да мислите какво има вътре, но пък вътрешността е ключът към комфорта ви.

Ако обичате канапето ви да се чувства така, сякаш ви прегръща силно в края на деня, фибърът като пълнеж може да е подходящ за вас. Изработен от изкуствени полиестерни кухи нишки, които компресират и изхвърлят въздуха, докато седите, фибърът придава меко, спокойно усещане и плътен външен вид. Този пълнеж изисква добра поддръжка, за да запази външния си вид, така че обръщането на възглавниците всеки ден е доста желателно!

Обичайният пълнеж за канапета, а именно пяната, пък, осигурява най-твърдата опора и по-структуриран външен вид. Възглавничките от пяна са поддържащи и услужливо се връщат във форма в момента, в който се изправите. Канапетата от пяна запазват подходящата си форма с течение на времето дори при постоянна употреба и изискват много малко поддръжка. От време на време обръщането на възглавницата ще гарантира равномерното износване на вашата мебел. Пълнежите от пяна се различават по плътност и определят твърдостта на канапето. Пяната с по-висока плътност ще поддържа по-добре формата си.

Канапетата с пълнеж от пух, пък, ви канят да седнете и да се потопите в тях. Естественият, луксозен и удобен пух е популярен избор. Подобно на фибъра, пухът осигуряват по-мек, по-малко структуриран вид от пяната. Това усещане за потъване обаче има цена – възглавниците ще се нуждаят от редовно обръщане, за да запазят заобленото си излъчване и мека опора.

А знаете ли, че съществува хибрид от всички пълнежи? Пухът може да се слепва, така че често се смесват с пяна, за да се създаде мечтаното канапе, в което да потънете. От друга страна, пухът може да се комбинира и с фибър, за да придаде на възглавниците малко допълнителна устойчивост. Уау!

 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите предложения за канапета на пазара в момента…

1. Канапе SaniТози модел канапе е разтегателен и ъглов избор за жилище с неголямо пространство. Към него има и ракла за съхранение на допълнителен багаж. Изработено е от дърво и ПДЧ, а тапицерията е от дамаска. Пълнежът на канапето е от полиуретанова пяна, което гарантира за неговото удобство. Възглавниците му са с пълнеж от пух. Размерът на канапето е 200 на 144 см височина, а в разтегнато състояние е 120 на 200 см.
Купи сега

2. Канапе Калацерка Madalina MТова канапе има истинско кралско излъчване! Стилът му е бароков, което гарантирано ще превърне всеки дом в изискано и елегантно пространство. Има стандартна и фиксирана форма, така че няма да заема допълнително място. Изработено е от висококачествен дървен материал, а именно бук и дъб. Размерите на канапето са 140 на 68 см, което го прави лесно за позициониране. Подарете си царствено излъчване на целия хол с тази забележителна мебел!
Купи сега

3. Канапе Sani WestТова канапе има класическо и модернизирано излъчване. Модел и цветът му позволяват да се впише с лекота във всеки интериорен стил, добавяйки правилните аксесоари за акцент. Канапето е разтегателно и лесно се превръща в удобно легло за вашите гости. Размерите му в прибрано състояние са 218 х 82 х 74 см, а в разгънато – 103 х 183 см. Корпусът му е метален, а тапицерията е дамаска. Поддръжката му е изключително лесна и е подходящо за семейства с деца и домашни любимци.
Купи сега

4. Канапе DK STYLE, HM3000Предлагаме ви тази доста бюджетна опция, особено подходяща за хора с по-малки жилища. Канапето DK STYLE има стандартна форма и с лекота се превръща в легло. Тапицерията му е от текстил и е много лесна за почистване и поддръжка. Размерите на канапето са 180 x 82,5 x 78 см, а в разтегнато състояние е 179 x 100 x 36 см, което го прави достатъчно комфортно за спане за вашите гости. Размерът му позволява лесното позициониране и преместване.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Канапе Urban Living BedoraГоворейки за бюджетни опции, искаме да ви представим още една, а именно канапето Urban Living Bedora. С минималистичния си дизайн, тази мебел е изключително подходяща за поставяне във всяко помещение. Но това съвсем не е за сметка на качеството му, тъй като канапето има функция за разтягане и се превръща в удобно легло с размери 136 x 190 x 20 см, а размерите в прибрано състояние са 80 х 136 х 70 см когато се използва само за седене. Още едно голямо предимство на този модел е, че има свалящ се и перящ калъф за максимално лесна поддръжка!
Купи сега


6. Канапе vidaXLТова канапе е със стандартна и фиксирана форма. Това обаче съвсем не значи, че не може да се ползва и като легло! Истината е, че канапето на VidaXL разполага с невероятен матрак от мемори пяна, която гарантира за комфортен сън или кратка следобедна дрямка. Канапето е изработено от дървен материал и има текстилна тапицерия. Размерите му са 206 х 99 х 77,5 см, с които спокойно ще може да поканите и гости с преспиване във вашия дом!
Купи сега

4.5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!