Всички категории

7-те Най-Добри Надуваеми Лодки

Надуваемите лодки са идеалното средство за разглеждане на езеро, за риболов или просто за отдих в близкия водоем.


Поставете й мотор и вече можете да се придвижвате още по-бързо и да разгледате много повече местности.

Избирането на добра надуваема лодка може да бъде трудно, особено ако не сте запознати с всички детайли около тях. Именно затова сме приготвили това кратко ръководство, в което ще ви представим всичко по-важно относно надуваемите лодки. В края дори ще ви представим някои от най-добрите модели на пазара.

Какво да търсите в една надуваема лодка

Повечето надуваеми лодки могат да се модифицират в зависимост от вашите нужди. На пазара има множество аксесоари, които да ви помогнат с това, а понякога същите вървят в комплект със самата лодка.

Ако ще използвате надуваемата си лодка за отдих сред природата – то тогава вероятно ще искате седалките й да са омекотени.

Ако пък ще ходите за риба с нея – държачи за въдица биха били добре дошли. Може пък да искате халки за греблата или пък поставки за чаши. Опциите са безброй много и са строго индивидуални за всеки човек.

ЗдравинаЕдно от най-важните неща за вас вероятно би било лодката да е здрава и издръжлива. При надуваемите лодки винаги има риск от пробиване и протриване.

Затова е добре да се спрете на модел, който е изработен от висококачествени и здрави материали, например PVC.

Колкото по-добри са материалите на изработка – толкова по-скъпа ще е лодката, но и ще издържи много по-дълго време експлоатация. Така че ако можете да инвестирате малко повече пари – това ще ви спести още повече в дългосрочен план.

Надуване

Вероятно бихте искали лодката да е лесна за надуване, както и за спадане след това. Препоръчително е да се спрете на модел, който се надува и пуска във водата лесно и от сам човек.

Добре е да се уверите, че конкретната лодка не изисква допълнителни инструменти за надуване и сглобяване.

Комфорт

Дори и да знаете, че това е надуваема лодка – тя не трябва да отстъпва по комфорт на обикновено кану или каяк. Трябва да имате достатъчно място за краката и седалките да дават добра опора на гърба. Когато сте в удобна лодка трябва да седите спокойно и мускулите ви да са отпуснати.

Цена

Цената на надуваемата лодка вероятно ще е от значение при избора. Преценете какви екстри искате да има лодката и до каква цена бихте дали според тях. Определете си максимален бюджет и вижте какви предложения влизат в него и дали имат оптимално много екстри. Може да ви се наложи да направите някои компромиси, но колкото повече екстри, по-голям комфорт, здравина и лесно използване предлага една лодка – толкова по-добре за вас.

Стабилност и безопасностОсобено важно е за всяка надуваема лодка каква стабилност и цялостна безопасност предлага. Това важи с пълна сила и за надуваемите модели. За щастие технологиите се развиват, в това число и производствените, и повечето надуваеми лодки са изключително безопасни и стабилни.

Най-важното нещо, за което трябва винаги да мислите е налягането на лодката.

Ако тя не е надута до правилното налягане има опасност да бъде по-мека и нестабилна от обикновено. Затова винаги е добре да надувате с компресор с манометър – така ще знаете колко какво е налягането на лодката.

Капацитет и максимално тегло

Надуваемите лодки не могат да издържат натоварване колкото обикновените, но ако конкретната е изработена от висококачествени материали – може и да се изненадате от максималното й поддържано тегло. Ключът при избиране на надуваема лодка е да вземете предвид не само собственото си тегло. Прибавете теглото и на товара, който обикновено ще взимате със себе си.

Ако лодката ви трябва за риболов и искате да й сложите мотор – добавете теглото на мотора и това на такъмите ви.

Същото важи ако лодката ще ви трябва за отмора по време на къмпинг. Най-добре е да съберете собственото си тегло и това на товара ви и към получената сума да добавите още 20% за резерв.

Когато товарите по-тежък товар в лодката е добре да го разпределите равномерно от двете й страни.

Гребла и помпаИмате нужда от две неща за да използвате надуваемата си лодка – гребла и помпа. Повечето модели на пазара идват в комплект с тези аксесоари, но това не трябва да влияе толкова на решението ви. Не стига само да влизат в комплекта – важно е и тяхното качество. Греблата трябва да са изработени поне от алуминий, а помпата трябва да има манометър и да надува лодката бързо.

Най-добрият начин да се уверите, че имате качествени гребла и помпа е като си ги купите отделно.

Другият вариант е да сте сигурни, че избирате по-скъпа и качествена надуваема лодка – така шансът тези принадлежности също да са такива ще е много по-голям.

Видове надуваеми лодки

Това на какъв вид надуваема лодка ще се спрете зависи изцяло от вашите нужди и предпочитания. Истината е, че тези лодки са сравнително нови на пазара. Повечето хора си мислят, че те все още представляват онези малки надуваеми корита, които спадат бързо и се пробиват лесно. Всъщност технологията напредна много и надуваемите лодки са много по-добри. Разбира се, можете да си вземете и гореспоменатото корито – ако това искате.

Първото нещо, което трябва да решите е колко човека ще използват лодката.

Ако е само за вас – тогава вероятно ще искате едноместна надуваема лодка. Ако пък планирате да плавате с цялото семейство – вероятно ще ви трябва четири или шестместна лодка. В този случай обаче проверете и какво е максималното тегло, което издържа.

Също така е важно за какво точно ще използвате надуваемата лодка.

Ако сте запален рибар и ще я използвате за риболов, то тогава вероятно бихте държали повече на екстрите. Например държачите за въдици в страниците на лодката са отличен избор.

Ако пък търсите надуваема лодка, с която да се придвижвате бързо – тогава ви трябва модел с място за монтиране на мотор.

Истината е, че изборът на вида лодка зависи изцяло от вас. Ако знаете за какво, как и от кого ще се ползва лодката – няма да имате особени затруднения.

Освен ако нямате неограничен бюджет, ако използвате лодката рядко – можете да направите компромис в качеството за сметка на по-ниската цена.

Ако планирате да използвате лодката често и дълги години – тогава компромисът не е вариант.

Ще имате нужда от качествена надуваема лодка, която ще издържи дълго време. В такъв случай си струва да инвестирате повече пари в покупката.

Но отново – ако искате надуваема лодка, която да се използва в езерото веднъж или два пъти годишно – то тогава не ви трябва прекалено скъп модел.

Катарафт или обикновена надуваема лодка

Обикновените надуваеми лодки имат множество въздушни камери, които се събират и обхващат надуваем или твърд под. Катарафтите имат две отделни надуваеми пури, които са съединени с платформа – обикновено изработена от алуминий или мрежа. Гребецът седи на тази платформа, обикновено на включена в комплекта надуваема седалка.

Катарафтът е по-подвижен и маневрен от обикновена надуваема лодка. Също така е по-издръжлив и може да понесе по-голям товар. Това го прави отличен избор, особено ако искате да монтирате и мотор или имате много голям товар.

Заради по-здравата си конструкция, катарафтите не са толкова малки и леки за пренасяне като обикновените надуваеми лодки.

Ако можете да си позволите катарафт и имате място и възможност да го транспортирате – това е по-добрият вариант. Ако пък искате нещо по-компактно и леко с повече място за хора – обикновена надуваема лодка би била по-подходяща.

Материали на изработкаПочти всички надуваеми лодки се правят от PVC материал. Този материал е сравнително евтин, но същевременно е твърд и здрав.

Ако искате надуваема лодка, която да е рентабилна, издръжлива, малка и лека – такава направена от PVC е отличен избор.

Ако пък имате повече пари и искате да инвестирате в по-здрава и издръжлива надуваема лодка, то тогава потърсете такава изработена от хипалон. Хипалонът е по-тежък материал, но е по-издръжлив и се движи по-добре по вода. Единственият му недостатък е това, че е по-скъп.

При надуваемите лодки се среща още и алуминият. Обикновено от него се изработват твърдите части. Също е препоръчително да се спрете на алуминиеви гребла, ако имате такава възможност. Алуминият е лек, издръжлив и сравнително евтин.

Под и дизайн

Подът на лодката също може да бъде важен донякъде. Обикновено подът е твърд или надуваем. Ако искате по-евтин и удобен вариант – лодка с надуваем под би била по-подходяща. Като недостатъци могат да се споменат рискът от пробиване на пода и по-дългото време за цялостното надуване на лодката.

Вторият вариант е да вземете надуваема лодка с твърд под. Самият под в този случай може да е от плат или твърд материал – например алуминий. Подобна лодка няма да е толкова удобна, но ще се носи по-лесно по водата.

Често задавани въпроси

За колко време се надува една лодка?Това зависи пряко от използваното средство за надуване. Ако използвате ръчна помпа – вероятно надуването ще отнеме време. Използването на крачна помпа би бил по-бърз вариант, но най-бързо ще стане с електрическа помпа – едва няколко минути.

Още един фактор, който влияе на времето за надуване е размерът на самата лодка. Колкото по-голяма е тя – толкова повече време ще й трябва да се изпълни с въздух.

Ако сте избрали надуваема лодка с една камера – то тогава надуването ще бъде бързо и лесно. Колкото повече камери има една лодка – толкова повече време ще отнема надуването й. Ще трябва да местите помпата между различните камери и да надувате отделно всяка от тях.

Средното време за надуване на повечето лодки е около 10 минути.

Колко време може да издържи една надуваема лодка?

Отговорът на този въпрос зависи изцяло от вас.

Най-евтините надуваеми лодки също могат да издържат цял живот ако се поддържат добре и експлоатират съвестно.

Можете да си купите и най-скъпата лодка на пазара, изработена от най-добрите материали, и тя да издържи по-малко от година.

Ако не поддържате надуваемата си лодка и не я пазите – не очаквайте да издържи много. При нормални грижи и поддръжка обаче, можете да използвате лодката спокойно от 5 до 10 години.

За какво се използват надуваемите лодки?

Можете да използвате надуваема лодка за всичко, за което се използва и обикновена лодка. Понякога дори надуваемите модели могат да достигнат до места, на които обикновените лодки не. Спокойно можете да използвате придобивката си в езеро или река, дори и в морето ако се придържате в близост до брега. Ако имате достатъчно голям басейн – можете да използвате надуваема лодка в него.

Рибарите също предпочитат надуваеми лодки като избират модели предназначени конкретно за целта. Съответно ако ще ловите риба, потърсете лодка с място за такъми, държачи за въдици и място за оставяне на хванатата риба.

Надуваема лодка може да се вземе и на къмпинг, особено ако сте избрали място около водоем.

Може ли да се монтира мотор на надуваема лодка?Не може да прикрепите мотор към всяка надуваема лодка, но има модели, които имат и отредено място за мотор. Ако вземете лодка без място за мотор, при опит да монтирате такъв може да я повредите. Също така лодката може да бъде опасна за хората, които плават в нея.

Ако искате да прикрепите мотор към надуваемата си лодка, то тогава изберете модел, при който това е предвидено. Също така когато търсите мотор, уверете се, че същият е подходящ за конкретната лодка и мястото за мотора. След като монтирате мотора в лодката се уверете, че всичко работи както трябва и че няма проблеми.

Колко преносима може да бъде една надуваема лодка?

Повечето надуваеми лодки са изключително преносими. Обикновено имат и собствени чанти или калъфи за пренасяне. Често в тях има и място за помпата, греблата и други аксесоари. Можете да вземете почти навсякъде със себе си надуваема лодка.

Дори когато е надута, лодката пак е изключително преносима. Спокойно можете да излезете от водата и да вземете надутата лодка със себе си. Подобно нещо не може да се каже за обикновена лодка, дори и за каяк.

Най-добрите надуваеми лодки

Ако все още изпитвате затруднения в избирането на надуваема лодка – няма за какво да се притеснявате. Ще ви представим някои от най-добрите модели на пазара.

Просто изберете тази, която отговаря най-добре на вашите нужди, изисквания и бюджет.

1. Надуваема лодка Intex Mariner 3Моделът е особено подходящ за рафтинг. Има мек корпус и подът също се изпълва с въздух. Максималното поддържано тегло е 400 килограма. Побира до трима души.

Има възможност за монтиране на мотор с мощност до 2 киловата.

Лодката е изработена от PVC материал в сив цвят.
Купи сега

2. Надуваема лодка Bestway Hydro-Force Mirovia ProЛодката е особено подходяща за риболов и рафтинг. Има мек корпус и подът и се изпълва с въздух. Максималното поддържано тегло е 640 килограма.
Има три въздушни камери и побира до петима души.

Изработена е от здрав PVC материал, който е устойчив и на слънчеви лъчи.
Купи сега

3. Надуваема лодка Intex Mariner 4Тази надуваема лодка е особено подходяща за рафтинг. Има мек корпус и подът и се изпълва с въздух. Максималното поддържано тегло е 500 килограма. Побира до четирима души.

Има възможност за монтиране на мотор с мощност до 3 киловата. Изработена е от здрав PVC материал в сив цвят.
Купи сега

4. Надуваема гребна лодка Bark B-240Моделът е предназначен най-вече за риболов. Има мек надуваем корпус, който е изработен от здрав PVC материал. Максималното поддържано тегло от лодката е 200 килограма и е двуместна.

Теглото на самата лодка е 15 килограма.
Купи сега

5. Надуваема лодка Intex ExcursionЛодката е подходяща за рафтинг и има мек корпус изработен от PVC материал в сив и син цвят. Максималното й натоварване е 400 килограма. Предназначена е за до четирима души.

Теглото на модела е 22 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Лодка Zodiac Cadet 200Тази надуваема лодка е предназначена най-вече за риболов. Максималното поддържано тегло е 210 килограма.

Изработена е от здрав и издръжлив PVC материал в бял цвят.
Купи сега

7. Надуваема моторна лодка Bark BT-290SМоделът може да се използва за риболов. Има надуваем мек корпус и дървен под. Максималното поддържано тегло е 340 килограма. Камерите са три плюс една. Лодката е двуместна. Има възможност за монтиране на мотор с мощност до 10 конски сили. Изработена е от винил в сив цвят. Теглото й е 44 килограма.
Купи сега

4.5/5 - (4 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!