Всички категории

7-те Най-Добри Прахосмукачки за Пепел

Наближаващите студени месеци извикват в съзнанието ни представите за топлото усещане, меката светлина и пукащите звукове, които огънят носи. Няма нищо по-успокояващо и уютно от подобна атмосфера.

За жалост, когато огънят изгори, някой трябва да се погрижи за пепелта, останала след него.

Е, в подобни ситуации една прахосмукачка за пепел се превръща в най-верния помощник на домакинството!

Ако разполагате с камина или пък централното ви отопление се поддържа с помощта на котел, при всички положения се налага да намерите решение на въпроса с почистването на пепелта.

Това е доста досадна и мръсна работа, която може да убие всяка наслада от топлината на огъня. Не само това, но и самото почистване често може да вдигне облаци от пепел, които да се полепят трайно по вас и мебелите в дома ви.

Е, за да улесните работата си значително, можете да се сдобиете със специална прахосмукачка за пепел, с чиято помощ процедурата по почистването на следите, оставени от огъня, да бъде неусетно бърза и лесна.

Не всеки уред обаче ще ви свърши достатъчно добра работа. Съвременните производители предлагат наистина сериозно разнообразие от модели, което може да превърне подбирането на най-добрия в трудоемка и сложна задача.

Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви бъдем от помощ. В него ще откриете най-важната информация за ключовите особености на прахосмукачките за пепел, така че ще знаете какво да търсите.

А за ваше собствено улеснение, най-долу можете да откриете няколко от най-добрите актуални предложения в областта, които подбрахме специално…

Какво представляват прахосмукачките за пепел и кои са основните ползи от тях?

Ако се опитате да почистите пепелта си с обикновена прахосмукачка, има сериозна вероятност не само да повредите уреда, но и да създадете потенциална опасна ситуация.

Понякога пепелта изглежда напълно изстинала, но ако я разровите, в много от случаите има вероятност да попаднете на неизтлели въглени. Ако всмучете един от тях с пластмасовата си прахосмукачка, високата температура ще я разтопи, а може би дори и запали.

За тази конкретна задача е почти задължително да се снабдите със специална прахосмукачка за пепел.

Тези уреди са специално проектирани и изработени от топлоустойчиви материали, които безпроблемно задържат събрания остатъчен материал.

Независимо дали става въпрос за почистване на камина, барбекю, котел или друго огнище, прахосмукачката за пепел е идеалният метод за справяне със задачата.

С нейна помощ ще можете бързо и без особени усилия да оберете всичката пепел, оставена от огъня. А добре почистеното огнище е ключово обстоятелство за пълноценното горене на огъня впоследствие.

Освен това благодарение на прахосмукачката за пепел можете да забравите за вдигащата се на облаци мръсотия, която идва с почистването.

Уредът ще събере всичко и така няма да позволи на пепелта да полепне по вас самите, вашите мебели или да остави други неприятни следи в дома ви.

В никакъв случай не бива да забравяме и освобождаването от всички потенциални алергени.

Без значение е що за огън гори в дома ви и какви следи оставя след себе си – с добре подбраната прахосмукачка за пепел безпроблемно ще можете да се грижите за чистотата на огнището си.

За да подберете правилния уред обаче, има куп неща, с които първо трябва да се запознаете…

Какво трябва да вземете предвид при покупката на прахосмукачка за пепел?

Макар и в общи линии всички прахосмукачки за пепел да се справят с почистването на пепелта, има някои модели, които го правят по-добре от други.

Още повече, че понякога пълноценната им работа не зависи само от техните собствени характеристики, а и от условията, с които трябва да се справят.

Именно затова трябва да се отнесете внимателно към избора и бъдете прецизни в покупката си!

Видове пепел

На първо място, трябва да бъдете наясно, че видът на пепелта зависи от горивото, което използвате.

В зависимост от различните ситуации може да поддържате огъня с различни видове горива. В повечето случаи това са пелети, дърва или дървени въглища. Имайте предвид, че всички те оставят пепел с различни особености след себе си.

Пепелта би могла да бъде още гореща, топла или студена, когато дойде ред на нейното почистване. В ситуациите, в които гасите огъня с вода, и сами можете да се досетите, че пепелта ще бъде мокра.

Когато преглеждате различните продукти, при всички положения вземете предвид пепелта, с която ще ви се налага да се справяте. Някои модели прахосмукачки за пепел могат да бъдат проектирани специално за използване при определени видове пепел.

Бихте могли например се грижите за пелетна печка, но същевременно обичате да си правите барбекю, което впоследствие също се налага да почистите. В този случай би било добре да си потърсите такъв модел, който да може да се справи както с пелетната пепел, така и с тази, оставена от дървата или дървените въглища.

Предложенията на пазара са достатъчно разнообразни, така че всичко опира единствено до вашите собствени потребности.

Система за филтриране

Системата за филтриране на една прахосмукачка за пепел е от основно значение за качеството на почистването. Понякога обаче грижата за филтрите може да бъде по-досадна дори и от почистването на пепелта без специален уред.

Тъкмо затова ви препоръчваме да насочите вниманието си към продуктите с най-ефективна система за филтриране и същевременно лесно за почистване филтри.

Най-добрите прахосмукачки за пепел в повечето случаи разполагат с тристепенна система за филтриране.

На първия етап метален мрежест филтър успява да улови горещата пепел и по-големите частици. Вторият филтър пък е изработен от плат и запечатва контейнера, в който се събира пепелта.

Едва накрая има специална HEPA-стандартизирана касета, която запечатва и най-дребните частици в контейнера. По този начин абсолютно никакво количество пепел или алергени като прах и цветен прашец не се допуска обратно във въздуха.

Този тип филтриране може да бъде от решаващо значение, особено при хората, които страдат от различни алергии или астма.

Разбира се, не всички прахосмукачки за пепел, на които ще попаднете, имат тристепенна система за филтриране. Имайте предвид обаче, че при всички положения си заслужава да инвестирате в такъв продукт, който разполага с HEPA филтър.

HEPA (“high efficiency particulate air”) е стандарт, който гарантира, че определен филтър успява да задържи почти 100% от вредните частици. Сигурни сме, че и сами можете да си дадете сметка от какво значение е това.

Размер

Когато си избирате прахосмукачка за пепел, определено трябва да бъдете наясно с размера на зоната, която имате намерение да почиствате. Освен това не бива да се пропуска и наличното ви място за съхранение на уреда.

И двете обстоятелства са определящи за размера на уреда, който ще ви бъде най-удобен, и същевременно могат да натежат при избора ви.

В същото време е желателно да бъдете наясно и колко тежък е определен модел. Надали искате прахосмукачка, която е трудна и тромава за придвижване. Така улесняването на задачата ще създаде нови неудобства, което е безсмислено.

Дори и все пак да решите да се снабдите със сравнително тежък модел прахосмукачка за пепел, следете за колесен уред. Благодарение на колелата ще можете по-лесно да маневрирате с новата си придобивка, а и ще избегнете потенциалните щети по пода.

Освен това не бива да пропускате да проверите и размера на контейнера. Пепелта, която ви се налага да почиствате, в крайна сметка може би ще бъде определящ за размера на самата ви прахосмукачка.

Във всеки случай, освен ако нямате изключително голяма камина или не поддържате огромно огнище, стандартните модели ще ви свършат работа. В повечето ситуации това означава между 15 и 25 литра капацитет на контейнера.

Имайте предвид, че вероятно можете да се справите и с по-малоразмерна прахосмукачка. Ако обаче все пак ви се налага да почиствате по-голямо количество пепел, това може да означава изпразването на контейнера по средата на почистването.

В този случай е добра идея да помислите за модел с LED индикатор, който ще ви информира кога е дошло времето за изпразване на контейнера. В противен случай просто ще ви се налага да правите тази проверка ръчно, което на свой ред затормозява процеса.

Мощност

Разбира се, очаквате от прахосмукачката си за пепел да събира всичката пепел от огнището бързо и безпроблемно. Това на свой ред означава, че със сигурност имате нужда от модел с достатъчно количество мощност.

Колкото по-високо оценена е мощността на един продукт, толкова по-висока би трябвало да е всмукателната му сила.

Предложенията на пазара са достатъчно разнообразни. По-слабите модели обикновено разполагат с мощност от порядъка на около 800 W. Някои от по-силните обаче биха могли дори да надхвърлят 1200 W.

Имайте предвид обаче, че мощността на една прахосмукачка далеч не е всичко, което определя ефективността на нейното засмукване. Също толкова важни са накрайникът, качеството на маркуча и уплътненията, за да получите добър вакуум с минимални загуби на енергия.

Освен това отново трябва да обърнете внимание на пепелта, за която ви се налага да се грижите. Някои горива оставят по-ситни следи след себе си, които бихте могли да съберете и с по-маломощна прахосмукачка.

Пепелта от други обаче полепва или тежи повече и в този случай е добра идея да помислите за по-мощен модел.

Колкото по-мощен е един модел обаче, толкова повече се покачва и неговата цена. Наясно сме, че в много от ситуациите тъкмо бюджета е определящ за избора на определен продукт. И все пак, ако не знаете точно от какво се нуждаете, ви препоръчваме да се насочите към възможно най-мощната прахосмукачка.

Удобство

Удобството също е един от ключовите фактори при избора на най-добрия продукт. В крайна сметка тъкмо за да ви бъде удобно почистването на пепелта, сте се насочили към прахосмукачките за пепел изобщо.

Ето защо новата ви придобивка трябва да бъде лесна за използване. Само така ще имате възможност да се възползвате максимално от нея и да почиствате огнището си бързо и безпроблемно.

Останаха няколко определящи за комфорта ви фактора, с които да ви запознаем.

От една страна, трябва да обърнете внимание на дължината на захранващия кабел. Тя трябва да е съобразена с най-близкия ви контакт.

В противен случай може да се окаже, че ви се налага да отделите допълнителни средства за покупката на удължител. Това на всичкото отгоре ще ви създаде повече усилия при включването и изключването на прахосмукачката.

Освен това ви препоръчваме да се насочите към продуктите с прибиращ се кабел. След приключването на работата, обслужването на тези модели е значително по-лесно и бързо.

Дължината на маркуча също трябва да е предварително съобразена с мястото, което трябва да почиствате. Някои по-големи камини например биха изисквали по-дълъг маркуч, за да достигнете всяко ъгълче в тях.

Ако маркучът ви е твърде къс, ще се наложи да го опъвате в опитите си да достигнете до по-далечните точки. Това на свой ред ще се отрази не само върху ефикасността на засмукването, но може да доведе и до потенциални щети по самия маркуч или уплътненията.

За да се справяте безпроблемно с всяко ситуация, е добра идея и да обърнете внимание на различните приставки към прахосмукачката. Някои продукти се предлагат с различни аксесоари, които да направят работата по-лесна и да улеснят почистването на определени зони.

Тези аксесоари могат да включват различни удължители, приставки за почистване на пукнатини или дюзи за тапицерия в случай на инциденти.

Как да използвате прахосмукачката си за пепел най-пълноценно и как да се грижите за нея?

Вече сами виждате, че обстоятелствата, които са определящи за вашия избор при всички положения не са никак малко.

Ако се съобразите с тях внимателно обаче, със сигурност ще се сдобиете с възможно най-добрата прахосмукачка за пепел.

Ние искаме да сме ви от максимална полза. Тъкмо затова в тази секция сме ви подготвили няколко основни съвета за използването и поддръжката на един от тези уреди.

Следвайте ги и със сигурност нямате да имате никакви проблеми!

Кога да почиствате огнището си?

Независимо дали става въпрос за барбекю, камина, или някакъв котел, добре е те да бъдат добре почистени преди повторна употреба.

Не бива обаче да почиствате тези места веднага след употреба.
Дайте време на събралата се пепел, за да изстине достатъчно. Тя може да изглежда достатъчно охладена отвън, но в много от случаите, се оказва, че отдолу е още доста гореща.

Въпреки че прахосмукачките за пепел са специално изработени, за да издържат на високите температури, ви препоръчваме да не ги тествате. Със сигурност е по-добра идея да изчакате известно време преди почистването, вместо да повредите новата си придобивка, нали?

Как да използвате маркуча възможно най-пълноценно?

Прахосмукачките за пепел като цяло разполагат с достатъчно дълги, макар и твърди маркучи. Ако сте съобразили предварително дължината им, не би трябвало да имате проблеми с достигането на най-вътрешните точки от камината си.

Маркучът на тези уреди обикновено е сравнително по-твърд спрямо пластмасовите или гумените варианти на обикновените прахосмукачки. Той все пак трябва да издържа достатъчно добре на топлината, отделяна от остатъците от пепелта.

При всички положения обаче манипулирането му не би трябвало да ви затруднява.

Важно е да запомните, че когато прахосмучете пепел, накрайникът на маркуча трябва е плътно прилепен до плоската повърхност. Без значение е дали става въпрос за камина, котел, барбекю или фурна за пица.

В никакъв случай не трябва да оставяте достатъчно място на по-едрите парчета въглища или дървени пелети!

Нито дюзите, нито някой от HEPA филтирте ще успее да се справи с толкова голям предмет. Те са предвидени за филтриране на фините прахови частици. Ако след изгарянето на огъня са останали по-големи въглища, ви препоръчваме да ги оставите, за да изгорят при следващото запалване.

И все пак, ако се случи да засмучете по-обемно парче, процедурата е следната. Трябва да изключите машината от бутона и от контакта. След това трябва да отделите парчето от маркуча или от филтрите, преди да включите прахосмукачката си за пепел отново.

Как да процедирате с изпразването на контейнера?

Със сигурност можете да използвате прахосмукачката си няколко пъти, преди да се наложи да я изпразните. Така или иначе обаче е силно препоръчително да извадите, изпразните и почистите контейнера, преди да бъде напълнен изцяло.

Ако контейнерът се напълни прекалено много, това при всички положения ще възпрепятства работата ви. Вътре в него ще има твърде малко място за въздушния поток, а това на свой ред ще попречи на засмукването.

Всъщност е силно препоръчително да изпразвате контейнера си, преди да достигне ¾ от пълния си капацитет. Така ще улесните работата на прахосмукачката си, а и ще запазите доброто ѝ състояние за възможно най-дълъг период от време.

И не забравяйте – почиствайте филтрите редовно!

Независимо с колко филтъра разполага вашата прахосмукачка за пепел, при всички положения трябва да ги почиствате редовно.

В противен случай не просто ще ги направите неефективни. При неправилна поддръжка има силна вероятност и да ви се наложи да смените филтрите си с нови.

Така или иначе се уверете, че сте прочели внимателно инструкциите на производителя за начина, по който може да почиствате филтрите. В повечето случаи външните филтри не могат да се мият с вода, докато за вътрешните това не е проблем.

Това обаче не е универсално правило! Всеки филтър си има своите особености, които трябва да вземете предвид, за да го поддържате максимално пълноценно. По този начин той, разбира се, ще ви се отплати и ще ви служи за възможно най-дълъг период от време.

В случаите, в които не бива да използвате вода, ние ви препоръчваме въздух под налягане. Вероятно бихте могли да използвате и обикновена прахосмукачка, тъй като събралите се отпадъци вече не би трябвало да са горещи.

Така или иначе и малка четка или подходяща кърпа могат да ви свършат добра работа. Бъдете внимателни и няма да останете разочаровани.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за прахосмукачките за пепел и тяхната употреба, както обещахме, ще споделим с вас някои от най-добрите предложения на пазара в момента…

1. Прахосмукачка за пепел Raider RD-WC05


Тази страхотна прахосмукачка за пепел не е сред най-тежките, но въпреки това е оборудвана с колела за по-лесно придвижване. Шлаухът (маркучът) ѝ е изработен така, че да бъде достатъчно гъвкав. Освен това е дълъг 1,5 м, което означава, че с негова помощ би трябвало да можете да достигнете до всяка точка от огнището, което почиствате. Кабелът на прахосмукачката е с дължина 2 м, а резервоарът ѝ събира до 18 л пепел. Номиналната мощност от 1000 W позволява на тази машина да достигне максимален дебит на въздуха от цели 1300 литра в минута. Ако се спрете на този продукт, в никакъв случай няма да бъдете разочаровани.
Купи сега

2. Прахосмукачка за пепел Karcher AD 4


Прахосмукачката за пепел Karcher AD 4 е един напълно ефективен уред, с който безпроблемно ще можете да почистите насъбралата се пепел, въпреки че мощността ѝ възлиза само на 600 W. Това, с което този продукт впечатлява, е страхотната филтърна система, с която разполага, състояща се от плосък метален филтър и филтър за гурб отпадък. Освен това уредът има функция за самопочистване на филтъра само с натискането на един бутон, така че да можете да продължите работата си без препятствия. Когато напълните 17-литровия контейнер, бързо, лесно и удобно можете да го изсипете, без контакт с мръсотията. Не стига всичко това, ами не бива да пропускаме и че този уред може да се използва освен като прахосмукачка за пепел и като обикновена прахосмукачка благодарение на включения в комплекта алтернативен накрайник.
Купи сега

3. Прахосмукачка за пепел Ribimex Cenerix


Тази италианска прахосмукачка за пепел е доста компактна, лека и удобна за използване. Тя не впечатлява с някакви специални функции, но за сметка на това се конкурира с останалите модели благодарение на високото си качество и достъпна цена. Мощността ѝ възлиза на цели 1200 W, така че не са много прахосмукачките с по-големи възможности от тази. Контейнерът ѝ също е доста обемист въпреки сравнително малките размери и възлиза на цели 18 литра. При всички положения ще останете доволни от прахосмукачката за пепел на Ribimex Cenerix.
Купи сега

4. Прахосмукачка за пепел Cecotec Conga PowerAsh


Ето ви още едно страхотно предложение! Прахосмукачката за пепел Cecotec COnga PowerAsh е сравнително обемна и тежка, така че ще ви бъде по-трудно да я придвижвате. За сметка на това обаче с нейна помощ си спечелвате обем на резервоара от цели 20 литра и мощност от 1200 W. Подсилената смукателна тръба с голям диаметър и изработката ѝ правят тази прахосмукачка подходяща за събиране дори и на по-едри и досадни отпадъци. Продуктът разполага със система за филтриране в три фази, състояща се от филтър с метална мрежа, стандартен платнен филтър и HEPA филтър за най-малките частици. Работата на този уред ви гарантира идеално почистване и качество на въздуха.
Купи сега

5. Прахосмукачка за пепел Ribimex Cenerill


Представяме ви още една прахосмукачка за пепел, произведена от Ribimex. Моделът Cenerill е лек и удобен за употреба. Разполага с мощност от 1000 W и обем на контейнера, възлизащ на 18 литра. Гъвкавият метален маркуч с дължина 1,1 м и металната 20-сантиметрова засмукваща дюза ви позволяват удобно управление и почистване на най-проблемните части от всяка камина, печка, котел или барбекю. Захранващият кабел на този уред е с дължина 1,5 м. Машината е оборудвана с HEPA филтър, който може да се мие.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Прахосмукачка за пепел PREMIUM HD


Тази лесно почистваща се прахосмукачка за пепел определено е сред най-компактните и леки модели, така че би трябвало да ви бъде удобна за използване. Въпреки че разполага със специален армиран маркуч, моделът се препоръчва за почистване на пепел с температура до 60 градуса по Целзий. Контейнерът на продукта е с обем от 18 литра, а мощността на машината възлиза на 800 W. Дължината на захранващия ѝ кабел възлиза на метър и половина. Подробности за поддръжката на тази прахосмукачка можете да откриете в описанието на продукта.
Купи сега

7. Прахосмукачка за пепел SAPIR SP 1001 DS18S


Тази страхотна, стилна, компактна и лека прахосмукачка за пепел разполага с обем на контейнера от 18 литра и номинална мощност, възлизаща на 1000 W. Изработена е от висококачествени материали, добре изолирана е и издържа на по-високи температури. Маркучът на този модел обаче е сравнително къс, така че вероятно би бил по-подходящ за почистване на по-малки пространства. Прахосмукачката рапзолага с перящ се HEPA филтър за фини частици и функция за самопочистване на филтъра. Дебитът на въздуха възлиза на 1,5 кубични метра в минута и освен това тази машина може да се използва и в режим на духане.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!