Всички категории

6 Съвета За По-Добро Подреждане на Маса

Подредбата в дома е изключително важна както за вашия комфорт, така и за създаването на хармония в помещенията.

В тази връзка особено важна е и подредбата на масата за хранене…

Масата трябва да бъде организирана така, че да бъде максимално функционална за хората, които се хранят на нея, но и да бъде приветлива и красива.

Тези неща са много важни както за ежедневните хранения на семейството, така и при посрещането на гости.

Подредбата на трапезата може да повлияе на възприятията ви по един положителен начин. Определено може да придаде по-приповдигнато настроение и да направи и най-обикновената вечеря в нещо специално.

Не знаете как да организирате трапезата си? Няма проблем!

В това ръководство ще ви предоставим няколко съвета, с чиято помощ да създадете най-добрата организация за масата си за хранене, като в допълнение ще ви представим и няколко неща, които да добавите към трапезата си за разкош.

Нека започваме…
 

1. Помислете за повода!

Първото нещо, за което трябва да помислите, е поводът, поради който ще подреждате масата. Това е от изключително значение, тъй като така ще можете да определите по-добре кои прибори, съдове и украса да използвате.

Ако посрещате специален празник като рожден ден или имен ден, можете да заложите по-скоро на празнична украса. Ако пък поводът е по-изискан, то можете да използвате по-стилни съдове и прибори.

От друга страна е важно да имате предвид и броя на гостите, които ще посрещнете. Така ще можете да прецените по какъв начин да подредите масата, както и местата за сядане.

За цялостната подредба също е важно да имате предвид и формата на масата – по този начин ще можете да подберете подходяща покривка, както и да разпределите по най-добрия начин останалите мебели около масата.

Според повода и това дали е официален/неофициален, можете да изберете по-цветна или съответно по-изчистена концепция за трапезата.

Трапезна маса vidaXL


Тази модерна трапезна маса е направена от масивна регенерирана дървесина, която всъщност е съставена от повторно използвани дървесни материали.

Тя притежава стабилна опора, направена от устойчива стомана.Плотът е изключително издръжлив и е подходящ за поставяне на всякакви предмети.

Масата е отлично допълнение към всякаква трапезария и кухня, защото допълва интериора.
Купи сега

 

2. Подберете красив и качествен сервиз за хранене…

Красивите и качествените съдове и прибори са от голямо значение, тъй като те са първото нещо, което привлича погледа.

Също така добрият сервиз прави и добро впечатление на гостите, тъй като добрият подбор е комплимент към гостите. Същевременно добрият избор на прибори и съдове е и индикатор за това колко важни са гостите за вас.

Обикновено качествените сервизи за хранене са направени от порцелан – това е и най-предпочитания материал, от който се правят съдовете. Порцелановите сервизи излъчват класа и изисканост и именно по тази причина се използват за по-специални поводи. За съжаление обаче порцеланът е скъп материал и цената на тези сервизи също е по-висока.

Често чашите, които допълват облика на трапезата, са направени от стъкло, но могат да се използват и кристални чаши. Обикновено кристалните чаши се използват за по-официални случаи. От друга страна те са по-скъпи и крехки.

Що се отнася до цветовете, то неутралните пастелни цветове като бяло, бебешко синьо, нежно розово и екрю са много подходящи по-скоро за по-официални поводи. Те са много стилни и не се натрапват в погледа, което придава допълнителна нежност и изтънченост на трапезата.

Разбира се, можете да заложите и на тъмен, но изчистен сервиз, тъй като чрез него пъстрата на вид храна ще изпъква повече.

От друга страна ярките цветове са по-подходящи за парти или празненство по случай рожден ден, тъй като придават повече настроение на обстановката.

Пълен сервиз за маса, Deep Water


Сервизът се състои 12 части, които са изработени от керамика. Комплектът съдържа 4 броя плоски чинии, 4 броя дълбоки чинии и 4 броя десертни чинии.

Всички компоненти от сервиза са подходящи за почистване в съдомиялна, за употреба в микровълнова, както и за хладилник.
Купи сега

 

3. Приборите също са от голямо значение…

Заедно със съдовете, приборите също имат своето значение. Както знаете, има различни прибори за различните типове ястия.

Редно е да поставите всички необходими прибори, които вашите гости трябва да използват за приготвените от вас гозби и десерти. Обикновено на масата се поставят вилица, лъжица, нож и лъжица/вилица за десерт.

Ако ще поднесете на гоститие си ястие, което е специфично и за неговото консумиране е необходим специален прибор, то е редно да го поставите заедно с останалите прибори.

Когато за първи път оборудвате кухнята си, необходимо е да закупите по-голям брой прибори, за да имате възможност да посрещнете гости по всяко време и всеки повод.

Разбира се, не е нужно да се презапасявате с прибори за хранене. Напълно достатъчно е да закупите м/у 10 и 20 комплекта, за да имате готовност за по-голям брой хора.

Също така ви съветваме да инвестирате в прибори, които са направени от неръждаема стомана. Този материал е изключително устойчив на почистване, а приборите остават непокътнати с години.

Относно подреждането е важно да знаете, че добрата подредба на приборите също привлича вниманието и е доста изискано.

Обикновено приборите се подреждат от двете страни на чинията, като се започва от най-големите (вилица и лъжица) и плавно и постепенно се преминава към по-малките. Идеята е най-големите да бъдат по-близо до чинията, а най-малките да бъдат най-далече от нея.

Комплект прибори за хранене TRENDY S


Комплектът съдържа 48 прибора за хранене, които са изработени от висококачествена неръждаема стомана.

Той съдържа вилици, лъжици, ножове, супени лъжици, чаени лъжички, вилици за десерт, черпак, лъжица за салата, вилица за салата, шпатула за торта, лъжици, лъжица за сос, щипка за захар, лъжица за яйца, лъжица за хайвер / миди, вилици за месо.
Купи сега

 

4. Изберете неутрална и елегантна покривка…

Видът на покривката също е от особена важност за подредбата на трапезата. Препоръчително е да изберете светъл и неутрален цвят, който да подхожда на различни цветове прибори, салфетки, украси и съдове.

За целта можете да изберете покривка в светлите тонове на цветовете сиво, бежово, жълто, бяло, кремаво и т.н.

Тази цветова гама е идеална за всякакви поводи и празненства. Също така можете по някакъв начин да подберете покривка, която да подхожда цветово на някакви детайли от кухнята или трапезарията.

Също така е важно покривката да подхожда на цялостната ви концепция за подредба на масата.

Разбира се, покривките се различават както цветово, така и според текстилния материал, от който са изработени.

За направата на покривките се използват различни текстури, като най-често срещаните са лен, памук и полиестер.

Покривките от лен и памук (или памучни примеси) изискват да бъдат изгладени след изпиране. При почистване на покривките е важно да имате предвид и инструкциите и спецификите на покривката (ако има такива).

От друга страна покривките от синтетични и полиестерни материи пък са изключително лесни за поддръжка и почистване. За разлика от ленените и памучните покривки, синтетичните и полиестерните покривки не винаги се налага да бъдат изгладени, но дори и да се наложи, то не изисква големи усилия.

Друго нещо, за което е добре да помислите, са размерите – размерите и формата на покривката е важно да съвпадат с размерите и формата на масата.

Покривка за маса Hamam, BlackYy


Покривката се предлага в черен цвят, като върху нея има детайли от фосфоресциращо жълто, което “отваря” покривката и я прави изключително изискана и елегантна.

Покривката е изработена от полиестер и е подходяща за многократна употреба. Тя е чудесен избор за различни поводи.
Купи сега

 

5. Добавете цветни елементи…

Масата ви би изглеждала още по-интересна и красива, ако добавите цветни мотиви към цялостната подредба. Можете да изберете цветни салфетки или пък салфетки с определени елементи.

Важно е цветовете взаимно да се допълват и да си подхождат. Разбира се, цветовите комбинации могат да бъдат различни.

Mожете да съчетавате цветове от една цветова гама или пък цветове от различни гами – така ще можете да създадете изискана концепция, или пък пъстра.

Според някои изследвания седем цвята могат да предизвикат апетита – червено, зелено, жълто, синьо, розово, сиво и кафяво.

Можете да заложите на тези цветове при създаването на концепцията за вашата трапеза.

Комплект 40 червени салфетки, DecorCasa


Тези червени салфетки са изключително подходящи за всяка една трапеза. Червеното е един от цветовете, които провокират апетита и по тази причина тези салфетки са изключително подходящи, когато посрещате гости.
Купи сега
 

6. Центърът на масата е главният акцент!

В центъра на масата можете да поставите детайл, който да придаде завършек на подредбата на масата!

Това може да бъде ваза с цветя, свещник със свещи, някаква специална декорация според сезона. Зависи от вашите лични предпочитания.

Важно е този централен акцент да подчертава красотата на масата и в никакъв случай да не пречи.

Запомнете, че масата не бива да бъде отрупана с предмети, които да пречат на свободното движение на гостите – всичко трябва да бъде изпипано и елегантно.

Свещник, свещник с 3 рамена


Този свещник е създаден в стил винтидж. Той е направен от месинг и се предлага в красив златист цвят. Той е изключително подходящ за украса на маса.
Купи сега

 

Заключение: Търсете баланс в подредбата!

Масата не бива да бъде претрупана, но в същото време не бива да бъде и празна – важно е да има баланс и хармония. От друга страна е важно приборите и съдовете за всички гости да бъдат подредени по еднакъв начин и в една линия.

Също така е добре да има пространство между комплектите за всеки гост, както и да има известно разстояние от приборите и съдовете до центъра на масата, където се намира главният акцент.

Не забравяйте, че освен красива и изискана, масата трябва да бъде удобна за хранене за всички гости.

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!