Всички категории

7-те Най-Добри Камини на Пелети

Цените на електроенергията се повишават с всяка изминала година и намирането на икономически по-изгоден начин за отопление през зимата е изключително важно за запазване бюджета на всяко домакинство.


Пелетните камини са именно един от тези по-изгодни начини, но както може би се досещате избирането на правилната камина не е толкова лесно.

Има множество неща, които трябва да се вземат предвид при избирането на пелетна камина.

Именно затова сме подготвили това ръководство, което ще ви запознае с всичко по важно около този вид отоплители и ще ви помогне да направите правилна и информирана покупка.

Какво представляват пелетите?

Пелетите са вид гориво, което се произвежда от компресирана биомаса.

Обикновено са от дърво, но могат да се срещнат и такива от селскостопански отпадъци, хранителни отпадъци, различни култури и различни дървени материали.

Дървените пелети се правят от отпадъчни дървени стърготини, които се събират от промишлени предприятия. Производствените процеси за мебели и други дървени изделия са най-добрият начин за събиране на дървени стърготини.

Понякога се използват и естествени частици като кокосови черупки и малки клонки и частици, които падат от дърветата при обработката им за талпи.

Тези дървени стърготини се компресират плътно и заемат формата на пелети.

Тъй като пелетите са малки и с еднакви размери и форма, те позволяват лесно и равномерно захранване на камината. Заради силното компресиране пелетите са сравнително плътни, което ги прави калорични и освен това лесни за съхранение. Могат лесно да се складират на пакети или пък да се изсипят в един голям контейнер и дори силоз.

А определението им като гориво е особено точно, тъй като те са основният елемент за изгаряне и отделяне на топлина в камината. Те се подават към горелката на камината като според различните модели камини се подава различно количество пелети, което понякога дори може да се настройва.

Как работят пелетните камини


Пелетните камини може и да изглеждат прости веднъж монтирани, но всъщност имат доста сложен метод на работа, който служи за контролиране на неща като температурата и скоростта, с която пелетите изгарят.

Контейнерът за твърдо гориво се пълни с пелети. Същите тези пелети бавно се извличат от контейнера към горелката докато той не остане напълно празен и съответно трябва отново да се напълни.

За да работи камината пелетите се подават от контейнера към горелката. Ако изберете модел с термостат – скоростта на подаване ще се определя от това колко градуса са настроени.

По-бавното подаване на пелети ще означава по-големи интервали за пълнене на контейнера с гориво и по-мека топлина. При настройка за по-бързо подаване пък ще трябва по-често да пълните контейнера с пелети, но пък ще се радвате на повече топлина.

В горелката на камината има горивна камера, в която се доставят пелетите.

Именно в тази камера се пуска и голямо количество въздух, което да поддържа огъня. Някои пелетни камини имат система за самозапалване, докато други се палят ръчно.

Топлообменникът на камината е пряко свързан с горивната камера. Въздухът от помещението минава през топлообменника и се изпуска обратно. При изпускането си обратно той вече е силно загрят и по този начин се получава затоплянето на помещението.

Предимства на пелетните камини

Има редица предимства, които ще изпитате лично с използването на пелетна камина.

Намалява се замърсяването на въздуха

Горенето на пелети произвежда много по-малко въглеродни емисии в сравнение с други горива, сред които са нефт, дърва и газ.

Висока ефективност

Въпреки че някои хора твърдят, че отоплителите на дърва и въглища са най-ефективни, всъщност не е така. Пелетите произвеждат също толкова топлина, колкото и дървата и въглищата.

Стабилни цени

Дървените пелети са евтини и за разлика от други твърди и течни горива, не претърпяват драматични промени в цената си. Когато крайната цена е стабилна с времето ще можете да планирате бюджета и разходите си за отопление.

Енергийна ефективностДървените пелети стават все повече и повече енергийно ефективни. Някои от по-качествените пелети имат енергийна ефективност до 95%, което е по-високо от всяко друго алтернативно гориво.

Идеални за хората, които не използват централно отопление

Пелетните камини са подходящи за всеки, който не иска да плаща високите цени за използване на централно отопление. Въпреки че повечето камини използват електричество за задвижване на някои движещи се части, има и модели, които не изискват подобно нещо.

Лесни за използване

Пелетните камини са изключително лесни за използване, дори по-лесни от електрически отоплител. Нямат кой знае колко неща за настройване и дори и да не прочетете ръководството за употреба – пак ще се справите.

Пълен контрол

Този тип камини ви дават възможност за пълен контрол над температурата и скоростта на вентилатора. Настройването на по-ниска температура означава, че ще харчите пелетите си по-бавно, а намаляването скоростта на въртене на вентилатора ще ви донесе по-комфортна топлина.

Ако сте в същото помещение, в което е монтирана и пелетната камина можете бързо и лесно да я настроите така, че да се чувствате комфортно.

Какво да вземете предвид

Ефективност и мощност

Когато избирате най-добрата пелетна камина за дома си е добре да се уверите, че не само размерите й ще паснат, но и че ще отоплява пространството правилно. Обикновено този вид отоплители имат рейтинг базиран на способността им да отопляват помещението.

Тази стойност на топлината ще ви покаже колко добре камината ще се справя с отопляването на дома ви.

При пелетните камини тя се дава в BTU и може да очаквате стойности от около 40 000 – 50 000, но тя може да варира.

Повечето камини са ефективни около 75 – 90 процента. Все пак имайте предвид, че тези стойности са дадени от производителя и не винаги са абсолютно точни. Те се дават въз основа на идеални условия, които може и да не са същите като във вашия дом. Запомнете, че трябва да изберете пелетната камина на базата на следното:

Цели за използванеИскате да отоплявате само едно помещение или цялото жилите?

Разполагане на камината

Ако искате възможно най-добри резултати е добре да разположите камината на централно място в дома си. Ако пък ще отоплявате само едно помещение е добре да помислите къде топлината ще циркулира най-добре и ще затопля всяка част от него.

Личните ви предпочитания

Каква е вашата идея за комфортна топлина? Ако предпочитате да ви е много топло вкъщи – тогава изберете пелетна камина, която загрява бързо и има опция за бързо горене на повече пелети. Ако пък обичате различна топлина или не ви е комфортно когато е прекалено горещо – изберете модел с динамичен контрол на топлината.

Видове пелети

Преди да изберете своята камина трябва да знаете с какви пелети ще я захранвате и откъде ще си ги набавяте. Въпреки че пелети се намират лесно на повечето места, все пак е добре да проверите всичко преди крайния избор.

Обикновено има няколко различни вида пелети, от които можете да избирате. Дървените са най-предпочитани.

Те идват в два класа – стандартен и премиален.

Вторите са по-скъпи и обикновено предлагат по-добро и дълго горене защото са изработени от по-качествени дървени стърготини.

Разбира се, можете да изберете и друг вид пелети, например от царевица или кокосови черупки. Всичко това обаче зависи какво има налично около вас, но обикновено ако имате опция за избиране на повече от един вид пелети ще ви се наложи да помислите и каква точно пелетна камина да вземете.

Най-добре проверете какви доставчици на пелети има в близост и какви са цените – така ще решите най-лесно с какви пелети да захранвате камината и съответно каква точно камина да изберете.

Също така имайте предвид теглото на пакетите с пелети. Камината, която ще изберете ще има контейнер за тях и той събира определено количество. След отварянето на един пакет пелети е добре да се изсипе целият в контейнера – така няма риск останалите пелети да се овлажнят или разсипят от пакета.

Размерът на всеки пакет с пелети ще зависи от това колко събира контейнерът на камината и от това колко вие самите можете да носите и/или товарите.

Поддръжка

Пелетните камини не са толкова прости колкото изглеждат. Освен горелка и горивна камера имат множество движещи се части и винаги има какво да се повреди. За да се уверите, че вашата камина ще работи безпроблемно и ще ви служи дълго ще трябва да се грижите за нейната поддръжка.

Още когато избирате камина обърнете внимание на това как се почиства и поддържа тя. Повечето модели имат удобна тава за пепелта, която може лесно да се изхвърли или просто да се мине с прахосмукачка през нея. Няма значение как – важното е да почиствате редовно камината, за да не се запушва.

Също така можете да изберете камина със самопочистващо се стъкло. Все пак стъклото лесно може да се замъгли от въглеродните натрупвания и понякога се чисти трудно. Но ако то се самопочиства ще елиминирате една от грижите по камината.

Добре е да се уверите, че на пазара се предлагат достатъчно части за избраната марка и модел камина.

Така ако в даден момент нещо се повреди ще можете много по-лесно и евтино да го поправите.

Но за да сте сигурни, че камината ще работи дълго и безпроблемно, най-добре е освен редовно почистване от време на време да извиквате професионалист, който да я провери и да направи необходимата поддръжка за модела.

Камина с горно или долно зареждане да изберете

За да захранят горелката с пелети всички камини имат контейнер за зареждане.

Именно от него се зарежда горивото и съответно контейнерът пък трябва да се зарежда с пелети. Той може да е позициониран в горната или долната част на камината като всеки от двата варианта има своите предимства и недостатъци.

Горното зареждане ще ви даде по-малък шанс за пожар – огънят от горивната камера по-трудно ще достигне пелетите в контейнера.

За сметка на това ще ви се наложи да използвате по-качествени пелети, за да не запушите горелката с пепел. По-безопасно е да изберете камина с горно зареждане ако имате деца, тъй като ще им бъде по-трудно да пипат по контейнера за пелети.

При камина с долно зареждане ще спечелите по-лесно зареждане на пелетите. Също така ще можете да използвате по-евтини пелети, тъй като пепелта ще се задържа само в тавата за пепел. Подаването на пелети от долен контейнер обаче не е толкова ефективно и камината може да изразходва повече пелети.

Външен вид

Има голям избор от дизайни и покрития при пелетните камини, така че вероятно ще намерите нещо, което да отговаря на вашия вкус и предпочитания.

Препоръчително е да изберете камина, която има по-големи прозорци ако искате да се наслаждаване на горенето и живия огън.

Независимо от това на какъв дизайн ще се спрете, важното е камината да бъде изработена от висококачествени материали за възможно най-голяма дълготрайност.

Камина на дърва или пелети да изберете


Камината на дърва може да достигне цена от 5000, дори 10 000 лева и отделно да се изисква професионална помощ за монтажа й.

Ако искате премиален модел вероятно ще платите в горната граница. Разходите за монтаж могат да бъдат намалени ако имате здрав и теглещ комин, но ако трябва да се прави – очаквайте да платите доста.

Пелетните камини достигат до 3000 – 6000 лева, като отново може да платите за монтаж.

Всичко зависи от това на какъв модел ще се спрете. Имайте предвид, че при пелетните камини ще плащате малко повече за самото твърдо гориво.

При камините на дърва също така няма да се притеснявате за допълнително захранване или гориво – обикновено можете да минете само с дърва. При повечето пелетни камини ще ви трябва и електричество.

Откъм вредни емисии модерните камини на дърва се произвеждат по стандарт и не отделят повече от наложените норми. Въпреки това винаги има риск от допълнителен дим и ще трябва да проветрявате често. Пелетните камини не отделят толкова много вредни емисии и реално няма риск от задимяване в помещението.

Последното ги прави особено безопасни за домакинствата.

Като стана въпрос за безопасност – камините на дърва се отварят и произвеждат много пламъци, често хвърчат искри от тях и има реален риск от пожар. Пелетните камини ви позволяват да виждате пламъците (ако имат прозорче), но няма риск от пожар, искри или каквото и да било.

Трябва ли ви електричество за пелетна камина

Когато разглеждате пелетни камини за първи път може да помислите, че за тях ще ви трябват само пелети.

Обикновено обаче повечето модели изискват и електричество, за да работят.

Преди всичко има контейнер за пелети. В него се поставят пелетите, които след това се подават към горелката. За да се подадат към нея се изисква електричество, което да захрани самия механизъм.

Също така пелетните камини трябва да вкарат въздух за затопляне и след това да го върнат обратно помещението. За тази цел се използва вентилатор, който също се захранва от електричество.

Нека това, че пелетните камини изискват електричество не ви стряска. Много хора правят връзка с електрическите отоплители и колко скъпо излиза ползването им.

Но има огромна разлика дали ще консумирате електроенергия, за да захраните няколко малки електрически елемента (при пелетната камина) и няколко реотана (при електрическите отоплители).

Пелетните камини произвеждат топлина от горенето на пелетите и използват минимално количество електроенергия. Очаквайте консумация от едва няколко вата на час за задвижването на малките електрически елементи.

Често задавани въпроси

Мога ли да горя дърва в пелетната камина?

Не, няма как. Не е препоръчително да се опитвате да горите дърва (колкото и малки да са те) в пелетна камина. Все пак тези камини са специално направени да работят само с пелети. При камините на дърва могат да се слагат повече неща, но при пелетните модели не е така.

Колко дълго може да гори камината с един пакет пелети?

Средно времето за изгаряне на един пакет пелети ще зависи от няколко фактора – големината на пакета, вида на камината, настройката за температура и т.н.

С един среден пакет пелети може да очаквате около 15-16 часа непрекъснато горене при настройка за по-висока температура. Ако използвате по-висококачествени пелети и по-ниска настройка за температурата може да достигнете до 24 часа непрекъснато горене с един пакет. Обикновено 3 тона пелети могат да стигнат за отопление през цялата зима за едно четиричленно семейство.

Пелетните камини екологични ли са?

Отговорът е “да”.

Пелетните камини са изключително екологични и чисти. Те използват възобновяемо твърдо гориво и има множество опции за избор на пелети. Отлична алтернатива са и за хората, които се интересуват от околната среда и нейното опазване.

Може ли да се получи отравяне с въглероден окис?

При съхранението на дървени пелети може да се изпуска въглероден окис, който е силно токсичен и може да доведе до отравяне. Затова пелетите трябва да се съхраняват извън дома, на място с добра проветривост и без достъп от деца и домашни любимци.

И въпреки че отоплението с пелети е отличен начин за запазване на околната среда, самите пелети могат да навредят на хората ако не се съхраняват правилно. Затова предупредете всеки член от семейството за рисковете и съхранявайте пелетите отговорно.

Най-добрите пелетни камини

На пазара има огромен избор от пелетни камини – повечето с различен дизайн и характеристики. Ако дори и след прочитането на това подробно ръководство изпитвате затруднения в избора на правилната камина – няма за какво да се притеснявате.

За да ви улесним допълнително сме съставили списък с най-добрите пелетни камини на пазара към момента.

Просто изберете тази, която отговаря най-добре на вашия бюджет, изисквания и лични предпочитания и бъдете сигурни, че няма да съжалявате.

1. Пелетен котел BURNIT PELL EASY


Котелът има отоплителна мощност от 20 киловата и микропроцесорен контролер. Автоматично запалване и пелетоподаване. Функция за самопочистване на горелката.

Има вградена циркулационна помпа за монтиране към отоплителна инсталация. Моделът се управлява от външен стаен термостат.

Разполага с вграден датчик за температурата на изгорелите газове. Датчици за следене на температурата в котела, бойлера и буфера. Смукателен вентилатор за изходящи димни газове в котела. Водна риза обгръщаща изцяло горивната камера за максимално оползотворяване на отделената топлина.

Системата за почистване е ръчна, а камината предлага лесно обслужване. При прекъсване на електрозахранването камината запаметява всички настройки. Възможност за добавяне на безжичен модул за управление чрез мобилно приложение.
Купи сега

2. Камина на пелети Fornello Royal


Камината е с отоплителна мощност от 25 киловата.

Запалването й е автоматично като има и дистанционно за по-лесно настройване и управление.

Моделът е с принудителна тяга и разполага с циркулационна помпа и разширителен съд. Може да се използва за отопление на жилища, както и по-големи индустриални помещения. Изработена е изцяло от метал и има приятен съвременен дизайн.
Купи сега

3. Пелетна камина BELLA


Тази камина има отоплителна мощност от 8 киловата. Производителят дава две години стандартна гаранция за тялото на котела и електрическите компоненти.

Може да се използва за директно отопление на жилища. Отлично съотношение между цена и качество. Камината се отличава с това, че е компактна, лесна за монтиране и работа и има стилен дизайн.

Възможност за седмично програмиране за максимален комфорт, съобразен с личните потребности и ежедневие. Вградена циркулационна помпа и разширителен съд. Стъклото се запазва чисто при използване на качествени пелети. То е огнеупорно и издържа до 700 градуса.

Циркулацията на въздуха е принудителна – с вентилатор. Вграден интелигентен контролен с дистанционно управление.
Купи сега

4. Пелетна камина Burnit Vision 4G


Моделът предлага удобно решение за отопление за дома и промишлеността. Не се нуждае от монтиране в отделно помещение. Отличава се с компактни размери и лесен монтаж и експлоатация.

Горивната камера е защитена с голяма водна риза, която допринася и за по-голямата топлинна ефективност. Иновативна врата с термозакалено стъкло за още по-добър и съвременен външен вид.

Вграден контролен с надежден и гъвкав софтуер за настройване. Вградени датчици за температура – стайна и в камината, както и датчик за изгорелите газове. Настройки за температура, подаване на пелетите, работни режими и седмичен програматор.

Отоплителната мощност е 25 киловата.
Купи сега

5. Пелетна камина с водна риза Di Calore


Камината е снабдена и с водна риза и е отлично решение за домакинства със и без изградена отоплителна система. Инсталирането става лесно и не е нужно да има специално отделено помещение.

Моделът се отличава с компактни размери, лесен за монтиране и използване и елегантен дизайн. Има керамична запалка и интелигентен контролер с дистанционно управление.

Вратата е с термоустойчиво стъкло, което издържа температури до 700 градуса. Вграден контролен с надежден и гъвкав софтуер за настройване.

Вградени датчици за температура – стайна и в камината, както и датчик за изгорелите газове. Настройки за температура, подаване на пелетите, работни режими и седмичен програматор. Отоплителната мощност е 13 киловата.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Пелетна камина Firestar W20


Моделът е за локално отопление и има водна риза. Отоплителната му мощност е 21 киловата и може да отоплява помещения и домакинства от 40 до 80 квадратни метра.

Разходът на пелети на час варира между 1.2 и 4 килограма според зададените настройки. Опция за автоматично започване и спиране на работа при зададена температура.

Автоматично почистване на горелката. Лесна настройка според използвания вид пелети. Защита против замръзване на водата и отвор за лесно почистване на сажди. Камината е с напълно автоматизиран горивен процес и две години гаранция от производителя.
Купи сега

7. Пелетна Камина Alfa Plam Commo 15


Камината позволява рентабилно и надеждно отопление в изключително висока ефективност. Тя има автоматично запалване и е изработена от стомана.

Има стилен и съвременен дизайн в бежов цвят, който пасва идеално във всеки дом. Номиналната отоплителна мощност на модела е 15 киловата.

Разполага с воден резервоар. Може да се използва за отопление на площи до 150 квадратни метра
Купи сега

3.6/5 - (66 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
6 Коментари
 1. Георги пише

  купувам суха пелетна печка за алтернативно отопление в случай че спре токът чудно ми е как ще гори тази печка когато няма ток ?

 2. Красимир пише

  Нещо за пелетна kamina 10kw Firestar суха , произведена в София

 3. Tihomir пише

  Ами купуваш UPS с акумулатор към него!

 4. Зоя пише

  Качеството на камините е сравнително добро, но обслужването е потресаващо!!! Ако се наложи техник- представител на Прити да идва да настройва камината или да ремонтира нещо по нея, въпреки че продукта е в гаранция, ВИНАГИ се плаща не малка сума за транспортни разходи, което е скандално предвид цената на самата камина, гаранцията, цените на горивото ако щете! Оценка минус безкрайност!!!!!!!

 5. Ася пише

  Каква камина трябва да закупя за 3 етажна къща, 4 етаж таванска стая 50кв, цялата къща е около 330кв

 6. Веселин Михайлов пише

  Ако искате да си нямате проблем с пелетна камина, аз ви казвам от ли§ен опит, че НЕ трябва да си купувате каквато и да е BURNIT пелетна камина! Представете си ситуацията. Давате една “камара” пари за камина, но в най-студеното време камината ви прави проблем – “избухва”. Вие трябва да “пишете” на емайл, до фирмата за да дойде да отстрани проблема. След два дена чакане да ви отговорят намирате с хиляди мъки телефон на произвдителя. Звъните и от там ви казват §е ще ви имат предвид за следващият цикъл/график, който се прави само в понеделник(т.е. ако ви изникне проблем във вторник, чакате до понеделник следващата седмица да ви се обадят. и да стиковат кога да дойде човек от сервиз!!!) . през това време Вие се отоплявайте както си искате но не и с камината, за която сте хвърлили много пари – БЪРНИТ( в пребод: ИЗГОРИ я). Аз на ткъв съпорт небих се доверил и никога няма да си купя такава камина. До ден днешен и тегля “каиша” защото е 200 кг и нама кой да я купи, а на мен ми е съвестно да продам такъв боклук на друг човек. Та ивода е – бягайте от камините на SUN SYSTEM – BURNIT в какъвто и да е вариянт, заради лошото ка§ество на обслужване и сервизиране. По-горният случай е само един от многото за който разказвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!