Всички категории

8-те Най-Добри Карти Памет

Картите памет вече се използват за почти всякаква електроника – от мобилни телефони и таблети чак до фотоапарати и видеокамери.


Те използват флаш технология като продължават да съхраняват данните дори и след премахване от устройството.  В наши дни картите памет са се превърнали в безценно средство за съхраняване на всякакви данни – от снимки, музика и филми чак до игри, приложения и служебна информация.

Най-големият проблем с тях обаче е, че трябва да знаем как да изберем най-подходящия тип и модел според конкретното предназначение, за което ще ни трябва.

Просто на пазара има толкова много различни видове, марки и модели, че тази задача може да се превърне в голямо предизвикателство.

За да ви улесним възможно най-много създадохме това ръководство, в което ще ви представим всичко необходимо за картите памет – така в последствие ще можете да направите много по-бърз, лесен и информиран избор.

Видове карти памет


Един от основните източници на объркване е, че има много видове карти памет – SD, SDHC, SDXC, MicroSD, Compact Flash и т.н.

Какво представляват те и какви са разликите – нека видим.

SD карти памет

Това е основният формат за SD карти. Стандартната SD карта памет има размери от 32 х 24 х 2.1 милиметра и капацитет до 4 гигабайта.

Нивата на производителност не са толкова добри колкото при други видове карти памет.

SDHC карти памет

Тези карти бяха представени за да посрещнат нарастващото търсене на карта за съхранение на висококачествени снимки и видеа от фотоапарати и камери. Те имат същите физически размери и форма като стандартна SD карта, но са по-добри откъм производителност и характеристики.

Ако една SD карта е с капацитет над 4 гигабайта, то тя се класифицира като SDHC карта. Обикновено капацитетът на SDHC картите е от 4 гигабайта до 32 гигабайта.

Преди да вземете такава карта, проверете дали устройството за което ви трябва ще я поддържа.

SDXC карти памет

Това е версия с още повече място за съхранение в сравнение със SDHC карта. SDXC картите започва с капацитет от 64 гигабайта, а максималният може да достигне на теория дори и 2 терабайта.

MicroSD карти паметКакто подсказва името, тези карти са подобни на SD, но са много по-малки откъм размери. Съответно те са със същите характеристики и производителност, но намират приложение в по-малки устройства като например мобилни телефони.

MicroSDHC карти памет

Отново нещата са подобни – това е по-новият вариант на MicroSD картите, представен през 2007 година. MicroSDHC картите памет могат да съхраняват до 32 гигабайта и имат скорост на трансфер на данни до 10 мегабайта в секунда.

MicroSDXC карти памет

Подобни на обикновените SDXC карти – тези са по-малки, но съхраняват от 64 гигабайта до 2 терабайта информация. В сравнение с предходните микро карти памет, тази има най-бързи скорости на трансфер на данни.

Съвместима е с устройства, които имат MicroSDXC слот.

Compact Flash карти памет

Този вид карти памет са по-големи откъм размер в сравнение със SD картите и имат много повече връзки. Не са толкова често използвани като SD картите, но предлагат по-голям капацитет и могат да трансферират данни с високи скорости.

Обикновено се използват от професионалните фотографи.

Различните видове карти памет се използват в различни устройства. Ще ги категоризираме накратко, но имайте предвид, че всичко е приблизително и представено обобщено.

Най-честото приложение на карта памет

Карта памет / Устройство SD SDHC SDXC MICROSD COMPACT FL
Мобилни устройства
Дигитални камери
Лаптопи/Компютри
Таблети

DSLR Камери

Място за съхранение на данните


Когато избирате карта памет едно от най-важните неща е мястото за съхранение, което всяка предлага.

Обемите на картите памет се увеличават значително с всяка изминала година. Преди години 1 гигабайт се смяташе за предостатъчно място, а сега 128 гигабайта е нещо стандартно.

Скорост за трансфер на данни

Скоростта е много важен фактор. От това зависи с каква бързина ще се записват данните, а например при запис на видео в 4К резолюция – високата скорост е задължителна.

Същото важи и за мобилни телефони – колкото по-бърза е скоростта на картата, толкова по-бързо ще се копират данни или запише приложение. SD картите памет имат различни класове според скоростта си. Скоростите са за четене и писане по картата и се изразяват в мегабайти в секунда.

Класифицирането е просто – клас 2 означава скорост от 2 мегабайта в секунда, клас 4 от 4 мегабайта в секунда и т.н. Класовете обикновено са 2, 4, 6 и 10.

Класифициране на SD картите памет според тяхната скорост

Клас Минимална скорост
2 2 MB/s
4 4 MB/s
6 6 MB/s
8 8 MB/s
10 10 MB/s

Още един формат наречен UHS бе представен през 2009 година и той се отнася за SDHC и SDXC картите памет. Той както можете да предположите предлага по-високи скорости на четене и писане.

Но ако карта памет с UHS формат се използва с устройство, което не поддържа UHS скорости на трансфер, скоростта на картата ще бъде ограничена до максималната поддържана от устройството.

Така UHS клас 1 предлага скорости на трансфер от 10 мегабайта в секунда, UHS клас 3 – 30 мегабайта в секунда.

Класифициране на SD картите памет според тяхната скорост

UHS Клас Минимална скорост
1 10 MB/s
3 30 MB/s

За запис на видео има друг формат наречен V клас. Той се използва основно за видеозаписи.

Имайте предвид, че скоростта за трансфер на данни често е написана на самата карта. Трябва да знаете, че това са максимални скорости – няма гаранция, че ще бъдат достигнати.

Ако е изписана скоростта, то тя ще бъде нещо от типа на ХХ MB/S (ХХ мегабайта в секунда).

Класифициране на SD картите памет според тяхната скорост за запис на видео

Клас Минимална скорост
V6 6 MB/s
V10 10MB/s
V30 30 MB/s
V60 60 MB/s
V90 90 MB/s

И въпреки че изписаната скорост е максимална и се постига само при идеални условия, ако класът е изписан на картата – то това е минималната поддържана скорост.

Както вече стана ясно класът отговаря на скоростта за трансфер на данните в мегабайти в секунда.

Скорости на Compact Flash картите памет

Тъй като Compact Flash картите са различни от SD картите памет – те имат и различни скорости и класове. Обикновено има два формата за скорост, често се срещат изписани и двата на една и съща карта.

UDMA формат 

Позволява по-високи скорости на четене и писане и по този начин картата поддържа заснемането на HD и 4K изображение.

Класовете могат да бъдат от 0 до 7, като логично клас 7 предлага най-високата скорост. Искате карта, която поддържа най-високата скорост?

Преди това се уверете, че устройството с което ще я използвате поддържа подобни скорости на четене и писане – в противен случай няма да можете да се възползвате от високата скорост на картата.

VPG формат

Този формат е за производителността при видео и е подобен на класовете при SD картите. Има два основни класа – VPG20 и VPG65 като вторият позволява минимален риск от загуба на кадри.

Подобно на SD картите, Compact Flash картите памет могат да имат изписана максималната си поддържана скорост на тях (отново в мегабайти в секунда).

Избиране на най-подходящата карта памет


След като вече сте запознати с различните спецификации и параметри – трябва да знаете и за какво точно да гледате когато избирате карта.

Първото нещо е размерът – няма как да сложите SD карта в гнездо за MicroSD и т.н. Проверете от каква карта се нуждае устройството откъм размер и започнете с това.

Следващата стъпка е да определите колко памет искате да има тя.

Уверете се, че устройството на което ще се използва поддържа карта с избрания от вас обем.

Добре е да проверите и какво може да се съхранява на определени карти – някои са оптимизирани за снимки, други за 4K видео, трети за мултимедия, а има и универсални.

Капацитет (GB) Брой часове музика Снимки (12 MP, jpeg формат) Снимки (20 MP, jpeg формат) Снимки (20 MP, RAW формат) Стандартен видео записа (9 MBPS) FULL HD Видео (13 MBPS)
16 270 3800 2660 260 240 мин. 160 мин.
32 545 7600 5330 520 480 мин. 320 мин.
64 1090 15 200 10 660 1040 960 мин. 640 мин.
128 2145 30 400 21 320 2080 1920 мин. 1280 мин.

След като вече определите тези неща, които са основните – можете да преминете нататък към по-сложните. Първото нещо  е да прецените какъв точно да е типът на картата. Дали ще ви трябва SD, SDHC или SDXC и ако няма толкова голямо значение за вас – кой е най-оптималният вариант.

След като вече сте го решили, можете да продължите напред.

Скоростта за трансфер на данни също е важна – изписана е максималната като XX MB/S или като определен клас.  Обърнете особено внимание на скоростите ако ви трябва карта за DSLR фотоапарат.

Подобен апарат снима в голям детайл и може да прави ужасно много кадри в минута – ако картата не е достатъчно бърза, може да осъзнаете в последствие, че липсват доста кадри от фотосесията ви. Ако пък апаратът изчаква ще е досадно защото няма да ви позволява да направите следващ кадър докато не запише чакащите на картата.

Високите скорости могат да се отразят и на това колко бързо се копират данните от картата на компютър.

При видеозапис е добре да изберете бърза карта памет само ако ще снимате в 4К резолюция.

Ако пък гледате класа на картата – това е най-добре, защото показва минималните скорости. Това е важно за хората, които ще използват картата за видеозаписи. Резолюцията и форматът на записите определят нуждите за минимална скорост. 

Така ако картата поддържа минималните скорости за видеозаписа няма да има загуба или спад в кадрите.

Както вече стана ясно, има доста фактори които да се вземат предвид при избора на карта памет.  Въпреки това ако следвате основните неща и съвети в това ръководство – няма да имате проблеми. 

Ако все пак изпитвате затруднения в избирането на конкретна марка и модел карта памет, можете да се спрете на някое от нашите предложения.

1. Карта памет SDXC Sony, 64GB, Professional, cl10 UHS-II R300 MB/s W299MB/SТипът на картата е SDXC, а паметта й е 64 гигабайта. Моделът е в клас 10 от стандарт UHS-2.

Скоростта на трансфер при четене е 300 мегабайта в секунда, а при запис – 299 мегабайта в секунда.
Купи сега

2. Карта памет Samsung Micro-SDHC EVO Plus 32GB, Клас 10, UHS-I + SD адаптерКартата е MicroSDHC с капацитет от 32 гигабайта. От клас 10 е по стандард UHS-1. Скоростта на трансфер при четене е 95 мегабайта в секунда, а при запис – 20 мегабайта в секунда.

В комплекта е включен и SD адаптер.
Купи сега

3. Карта памет SanDisk Extreme microSDHC 64GB+Rescue Pro Deluxe, 160MB/s A2 C10 V30 UHS-I U3 + адаптерТипът на картата е MicroSD като капацитетът й е 64 гигабайта. Тя е от клас 10 по стандарт UHS U3. Скоростта на трансфер при четене е 160 мегабайта в секунда, а при запис – 60 мегабайта в секунда.

В комплекта има и адаптер към SD размер.
Купи сега

4. Карта памет Kingston MicroSDXC Canvas Select, 128 GB, 80R, Class 10, UHS-I + адаптерТози модел е MicroSDXC с капацитет от 128 гигабайта. Картата е от клас 10 по стандарт UHS-1. Скоростта на трансфер при четене е 80 мегабайта в секунда, а при запис – 10 мегабайта в секунда. Моделът се захранва на 3.3 волта.

В комплекта има включен SD адаптер.
Купи сега

5. Карта памет SanDisk SECURE DIGITAL 128 GB Ultra Class 10 UHS-1 80MB/s (533x)Картата е от тип ултра SDXC и има капацитет от 128 гигабайта. От клас 10 е по стандарт UHS-1. Скоростта на трансфер при четене е 80 мегабайта в секунда. На нея могат да се съхраняват снимки и видеа с висока резолюция. Прехвърлянето към компютър става бързо и лесно.

Картата може да се използва за компактен до среден клас цифрови фотоапарати и видеокамери.

Предимството на модела е, че е устойчив на вода, екстремни температури, слънчеви лъчи и сътресения.
Купи сега

6. Карта памет Lexar SDXC HP, 64 GB, Class 10 UHS-I, 95 MB/sКартата е от тип SDXC и има памет в размер на 64 гигабайта. Тя е от клас 10 по стандарт UHS-1. Скоростите на трансфер при четене са до 95 мегабайта в секунда.

В комплекта има включен и SD адаптер.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Карта памет SANDISK Extreme PRO® SDHC 32GB Class 10, U3, 95 Mb/sМоделът е от тип SDHC с капацитет от 32 гигабайта. От клас 10 е по стандарт UHS-3.Скоростите на трансфер по време на запис и четене са съответно 95 мегабайта в секунда и 90 мегабайта в секунда. Типичното за тази карта памет е, че предлага екстремни скорости, които са подходящи за снимки и видеозаписи с най-високо качество.

Към картата има и софтуер за възстановяване на данните при случайна загуба.

Моделът в удароустойчив, устойчив на високи температури, и водоустойчив.
Купи сега

8. Карта памет Toshiba Exceria N302 128 GB, Клас 10 UHS-IКартата е от тип SDXC и има памет с обем от 128 гигабайта. Тя е от клас 10 по стандарт UHS-3.

Скоростта на трансфер при четене е 90 мегабайта в секунда.
Купи сега

5/5 - (4 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
3 Коментари
  1. Иван пише

    Здравейте. Закупих си видеорегистратор НАВИТЕЛ – R 60. Бихте ли ме посъветвали каква карта памет да си закупя между 32 и 160 гб? Благодаря предварително.

  2. Иван пише

    Извинете, номера на регистратор е R-600 а не 60.

  3. Иван пише

    Извинете, номера на регистратора е R-600 a не 60.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!