Всички категории

9-те Най-Добри Колела за Баланс

Намирането на подходящо колело за баланс може да предразположи и помогне на децата, които се притесняват да карат велосипед без спомагателни колелца.


Колелата за баланс са забавен и лесен начин децата да се научат да карат велосипед и да развият умението да пазят баланс. Тези колела се карат като детето се избутва напред с крака и също така ги използва за да се стабилизира. Благодарение на тях децата развиват фината моторика и си изграждат добри навици още от самото начало.

А освен това дори и за най-малките карането на колело за баланс може да бъде изключително приятно и забавно начинание.

При стандартните велосипеди децата трябва да въртят педалите и след това да се опитат да пазят баланс, което усложнява прогреса и забавя премахването на спомагателните колелца. Използването на колело за баланс прави преминаването към стандартен велосипед много по-лесно и естествено.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно относно избора на колело за баланс. Накрая дори ще ви предложим някои от най-добрите модели на пазара, от които ако решите да си изберете.

Кога едно дете е готово за колело за баланс

Изключително важно е детето ви да бъде достатъчно голямо, за да ходи напълно самостоятелно. Все пак освен да пази баланс на колелото, то ще трябва да може и да се избутва с крака напред.

Също така то трябва да може да стои удобно на колелото за баланс и краката му да докосват земята. Така ще сте сигурни, че детето ви ще има достатъчно добър контрол и стабилност на колелото.

Като родители често искаме най-доброто за децата си. Вероятно ще пожелаете вашето да се научи от малко да пази баланс и да може да кара колело – но ако то все още не иска да го прави, по-добре не го насилвайте.

В децата трябва да остане чувство, че карането на колело е нещо забавно и да се свързва с позитивна емоция. Така ще сте сигурни, че вашето ще има желание и ще продължи да кара колело дълги години напред.

Как да изберем подходящо колело за баланс


Повечето хора смятат, че избирането на колело за баланс е много по-лесно отколкото при стандартен велосипед. Все пак те имат по-малко движещи се части, по-лесни са за използване, по-малки са като размери и са по-евтини.

И въпреки това не се заблуждавайте защото има множество фактори, които трябва да се вземат предвид при избора.

Размери

Размерът на колелото за баланс е първото нещо, което трябва да съобразите. Той трябва да е подходящ за ръста на детето ви.

Избирането на колело, което е по-малко или голямо ще доведе до неудобство по време на каране и до цялостно по-негативно преживяване. Ако детето не се чувства добре и комфортно на колелото – не очаквайте да изявява желание да го кара.

Най-често срещаните размери при колела за баланс са 12 инча и 14 инча като те се отнасят за диаметъра на гумите.

И въпреки че размерът на гумите е полезен за определяне цялостния размер на колелото, той не винаги показва точно размерите на рамката и височината на седалката. Съответно добре е да вземете предвид и минималната и максималната височина на седалката.

Добре е да се ръководите и отговаряйки на следните няколко въпроса:

  • Може ли детето лесно да стои на колелото?
  • Може ли детето да бута колелото с крака когато е на него?
  • Седалката може ли да се повдига на височина, за да се регулира докато детето расте?
  • Детето лесно ли достига кормилото докато е седнало на колелото?

Височина на седалката


Височината на седалката може да варира и не зависи от размера на гумите или рамката.

При колелата за баланс тя обикновено започва от 10 инча и може да достигне до височината при велосипедите за възрастни, а именно 40 инча.

Най-лесно можете да разберете дали вашето дете е подходящо за дадено колело е като го накарате да застане до него. Ако нямате такава възможност – можете да направите друго. Вземете един панталон на детето (който не му е къс или дълъг) и премерете дължината на вътрешния шев и от това извадете няколко сантиметра (но не повече от 5 см).

Така например ако вътрешният шев на панталона е 40 сантиметра, височината на седалката на колелото за баланс ще трябва да бъде около 35 сантиметра или 14 инча.

Гуми

Гумите на колелата за баланс могат да бъдат от различен материал – твърда пяна, пневматични (напомпани с въздух), твърда пластмаса, изцяло от гума или гумени частици и др.

Основно обаче се срещат пневматични гуми и такива от твърда пяна.

Пневматични или още стандартни гуми

Тези гуми са най-често срещани при всички превозни средства, включително и колелата за баланс. Те предлагат меко возене и добро сцепление. Освен това те могат да имат различен грайфер и шарка на протектора.

В зависимост от района, в който живеете и на какъв терен ще се кара основно колелото – можете да изберете гуми със съответната шарка и грайфер. Така ще осигурите на детето си възможно най-оптималното преживяване докато кара.

Недостатък е, че пневматичните гуми могат да се спукат. Ако детето ви мине през натрошени стъкла или удари бордюр с по-висока скорост има риск от спукване.

За щастие обаче гумите се лепят – разбира се, когато това е възможно. Ако ли не – ще трябва да купувате нови при нужда. Също така като родител ще трябва да се уверявате редовно, че гумите на колелото за баланс са добре напомпани.

Гуми от твърда пяна


Също често използвани гуми, особено при колелата за баланс. Те са леки, здрави, нископрофилни, евтини и не изискват почти никаква поддръжка.

Разбира се, тези гуми не предоставят толкова комфортно возене, но за сметка на това са евтини и не се пукат. Заради ниския си профил те могат да се сложат дори на много малки велосипеди.

Материали на изработка

Материалите, от които се изработват колелата за баланс могат да варират в широки граници, но те се отразяват на здравината, теглото и външния им вид.

Нека разгледаме най-често използваните материали при изработката на колела за баланс.

Стомана

Колелата за баланс от стомана имат едно значително предимство пред останалите – здравината. Няма по-подходящ материал от стоманата особено за ползване от деца – тя ще издържи на всичко, на което може да я подложи едно дете.

Но тази здравина има своята цена. Стоманените колела за баланс са по-тежки от останалите и обикновено по-скъпи. Допълнителното тегло на колелото може и да представлява проблем за по-малко дете. Освен това ако стоманата е неръждаема, то тя може да ръждяса.

Алуминий

Алуминият се използва основно при велосипедите за възрастни, но ще намерите и колела за баланс от него. Това е изключително лек, но същевременно здрав материал, който не ръждясва. За сметка на това обаче, тези колелета са по-скъпи от останалите.

Пластмаса

Обикновено по-евтините и малки колела за баланс се изработват от пластмаса. Този материал не е толкова здрав колкото останалите, но за сметка на това е лек и няма риск от ръждясване.

Има и изключения обаче. Някои производители правят пластмасови колела за баланс във високия клас като характерното за тях е, че пластмасата им е изключително лека и здрава. Разбира се, тези колела не са евтини.

ДървоКолелата за баланс от дърво предлагат стилна визия, класическо излъчване и до някаква степен могат да се рециклират впоследствие. Те са отличен вариант на достъпна цена като дават добър баланс между цена, тегло и здравина.

Проблемът е, че дървото е естествен материал и не е толкова издръжлив, особено ако се остави навън. Но с правилната поддръжка и съхранение, подобно колело за баланс ще издържи достатъчно дълго време. При дървените колела регулирането височината на седалката е сравнително ограничено, което също трябва да се вземе предвид.

Тегло

Внимавайте с това колко тежко колело за баланс избирате. Колкото повече тежи то – толкова по-трудно ще бъде на детето да маневрира. Освен това самото избутване с крака също ще отнема доста усилия.

Теглото на колелото за баланс ще зависи основно от материалите на изработка и от гумите му.

За да се насочите правилно – не избирайте колело, което тежи повече от четвърт килограмите на вашето дете. Така ако детето е 20 килограма – колелото трябва да тежи около 5 килограма.

Още един важен фактор е максималното поддържано тегло. Всяко колело има максимален лимит, който не трябва да се превишава заради безопасността на детето.

Спиране

Обикновено колелата за баланс се спират с крака. Детето просто пуска краката си на земята и спира. Намаляването на скоростта става по сходен начин – краката се трият в земята докато колелото се движи и така то се забавя постепенно.

Въпреки това някои колела за баланс могат да имат и ръчна спирачка. Така осигуряват още един начин за спиране и намаляване на скоростта. Освен това детето ви ще има възможност да се запознае с този вид спирачка и да се научи как да я използва – това ще му бъде полезно в бъдеще когато започне да кара стандартен велосипед.

Стискането на ръчна спирачка обаче изисква физическа сила и увереност. Дете на възраст около три или четири годинки би трябвало да се справи безпроблемно с това.

Ръчната спирачка на колелата за баланс обикновено пасва удобно в ръката на дете и изисква минимално усилие за стискане.

Ограничители на завиването


Както подсказва името – те ограничават въртенето на кормилото и съответно завиването на колелото. Идеята е детето да бъде в по-голяма безопасност като няма възможността да завие прекалено рязко.

Въпреки това тези ограничители не трябва да пречат на маневрирането и то трябва да става лесно и свободно.

Ако все още не знаете дали бихте използвали подобни ограничители, можете да се спрете на колело, при което има възможността за тяхното слагане и премахване. Така ще имате достатъчно гъвкавост и можете да прецените как ще е по-добре за детето ви – с или без тях.

Поставки за краката

Обикновено колелата за баланс нямат поставки за краката и това не е важен компонент. Въпреки това могат да бъдат полезни защото детето може да си сложи краката на тях когато спре да бута.

Подобни подложки могат да бъдат от полза при спускане когато се набира достатъчно инерция и не е нужно бутане с краката.

Ако решите, че искате колело за баланс с подложки за крака – уверете се, че те имат гумирана повърхност и дават достатъчно добра опора за краката.

Дръжки

Дръжките на кормилото са не по-малко важни от седалката на колелото. Това са двете точки за контакт с ръцете на детето и с тях то ще управлява колелото си.

Съответно дръжките трябва да бъдат достатъчно удобни и лесни за хващане.

Хубаво е те да са удебелени от външните страни – така ръцете на детето няма да се изхлузват докато кара.

Гумираната повърхност на дръжките също е задължителен елемент за възможно най-добро захващане.

Цена

Цените на колелата за баланс варират според марка, размер, материали на изработка на рамката и гумите и т.н. Обикновено можете да намерите колело и за 100 лева и за 1000 лева.

Просто сравнете добре избраните модели и имайте предвид, че не винаги по-скъпото колело е по-добро.

Външен вид


Външният вид може и да не е най-важното при избора на колело за баланс, но със сигурност ще е плюс ако дизайнът му се хареса на вашето дете. Можете да изберете колело в любимия цвят на детето или пък с любим анимационен герой и т.н.

Полезни съвети

Когато започнете да учите детето си как да кара колело за баланс бъдете търпеливи. Нека това става бавно и постепенно. Колкото и лесно да ви изглежда отстрани – не бързайте и се съобразявайте с темпото на детето. Осигурете му безопасна среда за каране поне в началото. Нека няма излишни препятствия и опасности.

Паданията ще са неизбежни – те са част от процеса. Колкото по-бързо свикне детето с тях и се научи да не им обръща внимание, толкова по-бързо ще добие увереност при карането. Като родител винаги е добре да го окуражавате да се изправи след падане и да продължи да кара.

За някои деца бутането на колелото с крака и пазенето на баланс едновременно може да бъде трудно. Затова можете да намерите лек наклон и да пускате колелото надолу по него – така детето ще трябва само да пази баланс.

Когато видите, че детето ви се справя добре – не се свенете да го поздравите и окуражите да продължава в същия дух. А защо не и дори да го наградите след това.

Научаването как се кара колело е нещо, което всеки родител и всяко дете помнят до края на живота си – затова бъдете част от това при всяка възможност.

Най-добрите колела за баланс

Дойде и време да ви представим някои от най-добрите колела за баланс на пазара. Просто изберете модел, който отговаря най-добре на вашите изисквания и бюджет.

1. Колело за баланс KinderKraft UNIQ PinkИзключително леко колело за баланс с метална мека седалка и много опции за регулиране на височината й. Рамката на модела е изработена от брезов дървен материал.

Има две дръжки за носене – една на кормилото и една на рамката. Гуми с диаметър от 12 инча, изработени от твърда пяна.

Ограничен диапазон на завъртане на кормилото. Гумирани дръжки за по-добро захващане. Теглото на колелото е едва 2.7 килограма. Подходящо е за деца с ръст до 80 сантиметра и тегло до 35 килограма.
Купи сега

2. Балансиращ велосипед МОНИ STEP BY STEPВелосипед за баланс с метална рамка и алуминиеви елементи. Разполага с пневматични гуми с диаметър от 12 инча. Задна спирачка също е налична за по-бързо спиране и намаляване на скоростта.

Моделът е подходящ за деца от 2 до 4 години. Тежи 9 килограма.
Купи сега

3. Алуминиево баланс колело SPulse Balance PremiumТози модел съчетава в себе си всичко необходимо, за да се научи едно дете да пази баланс и да кара свободно.

Изработен е от ултра лека алуминиева рамка, има алуминиеви капли и пневматични гуми.

Седалката може да се регулира по височина. Колелото е подходящо за деца от 2 до 6 години и височина от 80 до 110 сантиметра.
Купи сега

4. Балансиращ велосипед без педали LORELLI PREMIUM SPIDER BLACKТози балансиращ велосипед ще помогне за физическото развитие на най-малките деца и ще развие чувството им за баланс.

Има иновативен олекотен дизайн на рамката. Мека седалка с тапицерия от изкуствена кожа и възможност за регулиране по височина.

Регулируеми ръкохватки с меки гумени дръжки. Гуми с диаметър от 10 инча. Моделът се препоръчва за деца от 2 до 4 години и максимално тегло до 20 килограма.
Купи сега

5. Колело за балансиране KinderKraft RapidКолело, което е отличен заместител на велосипед със спомагателни колелца. Има модерен дизайн в пастелни цветове и множество детайли.

Рамката е олекотена, но изключително здрава – от магнезиева сплав. Гумите са с диаметър от 12 инча и са пневматични за по-плавно и комфортно каране.

Моделът тежи едва 3.75 килограма. Разполага с ергономична седалка, която се регулира по височина. Кормилото има ограничен диапазон на въртене за допълнителна безопасност. Меки гумирани ръкохватки против пързаляне на ръцете.
Купи сега

6. Колело за баланс FirstBike LimitedЛимитиран модел колело за баланс, чиято рамка е от композитен материал – не се драска, чупи, надува или ръждясва. Изработена е от лек, здрав и гъвкав материал.

Има барабанна спирачка, която се задейства ръчно и може да се регулира. Ограничител на кормилото, който не позволява пълното му завъртане.

Комфортна седалка под формата на седло, която се регулира по височина. Колелото тежи едва 3.9 килограма и е подходящо за момчета и момичета.
Купи сега

7. Колело Chipolino Specter за балансИзключително лек 3-килограмов велосипед за баланс, който е подходящ за деца над 18 месеца и с тегло до 20 килограма. Разполага с гуми с диаметър 12 инча.

Има удобна седалка, която има възможност за регулиране по височина. Кормилото също има функция за регулиране. Оригинален дизайн със подложки за краката от двете страни.

Ръкохватки с гумено покритие против хлъзгане.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Детско колело за баланс E & L Cycles – Замръзналото кралствоТематично колело за баланс за любителите на анимацията Замръзналото кралство.

Има метална рамка и 10-инчови гуми. Комфортна седалка, която може да се регулира по височина.

Подходящо е за деца с ръст от 92 до 104 сантиметра. Колелото се предлага почти сглобено като в комплекта е включено упътване за довършването му.
Купи сега

9. Колело за баланс Milly Mally Duplo – ЖирафМоделът е подходящ за деца от 2 до 5 години. Има масивна рамка от олекотено дърво. Гумите му са с диаметър от 12 инча. Регулируема по височина мека седалка.

Модерен дизайн. Право кормило с гумирани дръжки.
Купи сега

4/5 - (13 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!