Всички категории

7-те Най-Добри Постелки за Йога

Ако сте решили да се занимавате с йога ще ви трябва постелка или т.нар. йога мат.


С опита ще забележите обаче, че не всички матове са еднакво удобни – може конкретен модел да ви бъде прекалено тънък или дебел, да се пързаля и т.н.

Почти всички постелки изглеждат еднакво, което може да допринесе за объркването ви относно избирането на подходящата.

Но едно е сигурно – едва ли бихте искали да правите йога върху мат, който се пързаля и не ви е достатъчно удобен.

Затова в нашето ръководство ще ви представим всичко по-важно относно избирането на подходящ йога мат. В края дори ще ви дадем конкретни предложения за някои от най-добрите постелки на пазара.

Какъв тип йога ще се прави

Преди да си вземете йога мат трябва да решите какъв тип йога ще правите.

За хатха йога и дори ин йога най-подходящи са стандартните постелки.

Това е така защото няма да се потите много с тези форми на йога и съответно сцеплението от тези матове ще бъде повече от достатъчно.

Ако ще правите виняса, ащанга или друг вид йога – то тогава ще ви трябва постелка, която поема повече пот и дава по-добро сцепление, т.е. не се пързаля.

Използването на обикновен мат за тези форми на йога е възможно, но трябва да използвате кърпа за попиване и да се уверите, че не се пързаляте.

Дебелина


Йога матовете се предлагат в различни размери и имат различна дебелина. Добре е да намерите възможно най-подходящата за вас дебелина. Това е важно защото именно това ще определи колко комфортно ще се чувствате докато правите йога.

Повечето постелки за йога се предлагат в следните дебелини:

 • 3 милиметра
 • 6 милиметра
 • 5 милиметра
 • 50 милиметра

Най-често срещани и предпочитани са матовете с дебелина от 3 и 6 милиметра, тъй като те предлагат най-добър баланс между стабилност и комфорт.

От друга страна матовете с дебелина от 50 милиметра са изключително удобни за хора, които имат проблеми с колената и ставите или просто предпочитат повече омекотяване.

Матовете с дебелина от 1.5 милиметра се наричат още преносими. Те са толкова тънки, че могат да се навият на руло и да се пъхнат навсякъде, съответно да са винаги с вас.

Можете да решите постелка с каква дебелина е най-добра за вас като се запитате къде най-често ще правите йога и какъв комфорт търсите.

Защо е важно постелката да не се пързаля

Когато си избирате йога мат е добре той да има слой против хлъзгане – така няма да се пързаля докато се опитвате да усъвършенствате своите йога техники.

Последното нещо, което бихте искали е да се нараните докато правите йога защото постелката се пързаля по пода. Но можете лесно да намерите решение за подобни рискове като се уверите, че сте избрали мат, който просто не се хлъзга.

Ако не сте сигурни как да стане това –  погледнете описанието на конкретния модел или прочетете какво пише на кутията. Ако матът има слой против пързаляне това обикновено е упоменато.

Също така можете да се спрете на мат, който е направен изцяло от каучук или латекс.

Размери


Изключително важно е да изберете йога мат с правилния размер. В противен случай ако той е по-малък ще изпитвате дискомфорт при правенето на някои пози. Ако пък е прекалено голям ще се чувствате неловко, защото ще заема прекалено много пространство – това не е маловажно, особено ако сте в зала с още хора.

Можете да избегнете подобни проблеми с размера на постелката много лесно. Просто се премерете в легнало положение и след това добавете по няколко сантиметра от всяка страна и готово. Така ще сте сигурни, че имате достатъчно пространство и ще можете да практикувате йога правилно и без да дразните или притеснявате околните.

Обикновено размерът на йога мата се избира най-вече по дължина защото ширината при повечето модели е стандартна.

Ако сте изключително висок човек тогава е добре да се уверите, че сте избрали достатъчно дълъг мат.

Повърхност и текстура

Ако държите постелката за йога да е приятна на допир – то тогава задължително трябва да обърнете внимание на това каква повърхност има тя.

Различните текстури ще оставят различно усещане при допир, а това може да допринесе или намали комфорта ви.

По-лепкавата повърхност ще ви даде по-добро сцепление и ще намали риска от наранявания.

Ако обаче това „лепкаво“ чувство при допир не е особено приятно за вас, просто изберете мат с друг тип повърхност.

Имайте предвид, че именно текстурата на повърхността е основното нещо, което намалява рисковете от подхлъзване. Именно поради тази причина е добре да помислите до колко е удачно да се спирате на мат с гладка повърхност.

Материали на изработка


Едно от нещата, на които е добре да обърнете внимание е от какви материали е изработена постелката за йога. Едва ли бихте искали да се потите върху мат, който е направен от вредни за здравето материали.

Много йога матове са изработени от PVC – особено тези в ниския ценови клас. Лошото на PVC материалите е, че те не са биоразградими и са неблагоприятни за околната среда.

Ако все пак не можете да отделите много пари за йога мат и ви се налага да си вземете такъв от PVC – поне опитайте да потърсите модел, който е изработен от рециклирани материали.

Също така избягвайте постелките от дадени материали ако сте чувствителни или имате алергия към тях. Можете да обмислите и покупката на мат от естествени материали. На пазара можете да намерите голям брой модели от юта, памук и други подобни.

Бюджет

Добре е да определите бюджет за йога мат и да го спазвате. Разгледайте модели, които се вместват в зададените рамки на бюджета.

Йогата е начин да се облекчите от стреса, а покупката на прекалено скъп йога мат може да направи точно обратното – да ви докара излишен стрес и главоболие.

На пазара има много видове постелки за йога и няма да ви бъде трудно да откриете подходяща, която се вписва в бюджета ви. И дори и избраният мат да няма всичко, което търсите в подобен продукт – то бъдете сигурни, че той ще ви бъде повече от достатъчен за да правите йога на него.

Дизайн


Може би сте от хората, за които дизайнът е важен – независимо дали постелката за йога ще се използва вкъщи или на обществено място. Ако правите йога с още хора, по-вероятно е да искате мат с приятен дизайн или изразяващ вашата същност.

Стилният и добре изглеждащ мат дори може да ви мотивира да бъдете по-отдадени на йогата и да продължавате напред. Големият избор от модели на пазара в този случай е предимство, защото ще можете лесно да намерите подходящия дизайн.

Износват ли се йога матовете

Истината е, че няма нищо вечно на този свят. Това означава, че и йога матовете се износват с времето. Износването зависи най-вече от това колко често и как го използвате. Почистването и поддръжката също са фактори.  Ако се питате кога е настъпил моментът да подмените износен йога мат – нека ви представим основните неща, които индикират за това.

Постелката е неравна. Това може да се забележи като я гледате отстрани или да се усети когато сте върху нея. Ако матът е неравен или вече има скъсани или захабени части (особено в краищата) – то несъмнено рано или късно ще трябва да го подмените.

Когато постелката се разпада също е сигурен знак, че е стара и трябва да се подмени. В противен случай ще стане точно това – ще се разпадне напълно. Ако след йога вдигнете мата и забележите парченца от него по пода – това е сигурен знак, че той се разпада.

Губенето на сцепление също е знак. Ако матът вече не се усеща по същия начин и се пързаля все повече – може би е време да бъде подменен.

С времето повърхността на йога матовете се изтрива и текстурата изчезва, което може да доведе до подхлъзване и евентуално нараняване.

Не можете да задържите позата си. С времето постелките за йога стават по-твърди и неудобни. Това от своя страна може да ви затрудни и дори попречи да се задържите в определена поза за дълго време.

Изпитване на болки в ставите също е един от признаците. Обикновено когато настъпи подобен момент е повече от ясно, че постелката за йога трябва да се смени. Самата болка се появява когато матът вече е прекалено изтънял и не предлага достатъчно омекотяване. В такива случаи не отлагайте покупката на нов йога мат – само така ще избегнете контузиите в дългосрочен план.

Дупките в един йога мат също са сигурен знак, че той е много износен.

Неприятната миризма на постелката въпреки факта, че я почиствате старателно и редовно също е признак, че тя трябва да се смени. С времето това също става неизбежно.

Ако имате йога мат и някой или някои от изброените по-горе признаци се отнасят за него – то силно препоръчваме да се замислите за неговата подмяна с нов.

Най-добрите йога матове

В тази финална част на нашето кратко ръководство ще ви представим някои от най-добрите йога матове. Просто изберете този, който най-добре отговаря на вашите изисквания и бюджет като можете да бъдете сигурни, че няма да съжалявате за покупката.

1. Премиум йога постелка DIYogi МандалаТози мат е напълно екологичен и се рециклира. Изработен е от естествен дървесен каучук. Има изключително добро сцепление и гарантира нулево хлъзгане.

Абсорбира влагата и спомага за отличния контрол над тялото. Повърхността е мека и има гладка текстура като това позволява лесно преминаване от една поза в друга.

Постелката има вътрешен слой от антибактериален памук, който осигурява достатъчно омекотяване за ставите. Размерите на модела са 183 сантиметра на 61 сантиметра, а дебелината му е 4 милиметра.
Купи сега

2. Йога мат и постелка за упражнения за мъже YM180Професионален йога мат със самостягаща се презрамка за носене. Изработен е от природосъобразни материали като не мирише и не оставя следи.

Може да се използва за йога, хот йога, пилатес, гимнастика и упражнения на земя.

Основата е от естествен каучук, а цветната част от микрофибър и алкантара. Почиства се лесно само с хладка вода и кърпа като може да се добави почистващ препарат.
Купи сега

3. Йога мат естествен каучук Cool Bedding YM186Този йога мат е изработен от напълно естествени материали като основата му е от дървесен каучук, а цветната част е от микрофибър и алкантара.

Разполага със самостягаща се презрамка за носене. Не се вмирисва след известно ползване, както и не оставя следи.

Може да се използва за йога, хот йога, гимнастика, пилатес и всякакви други упражнения на земя. Разгъва се напълно свободно и не остават подвити краища.
Купи сега

4. Постелка за йога Luxury Mandala YM20Постелката за йога е изработена от естествен каучук, който не мирише и не оставя следи. Може да се използва за всякакви упражнения на земя, включително хот йога, йога, пилатес и гимнастика. Разгъва се идеално и не остава с подвити краища.

Почиства се изключително лесно с вода и сапун, както и с мокри кърпички (да не се използват спирт и други разтворители).
Купи сега

5. Екологична постелка за йога и фитнес Yoga HouseАнтибактериален йога мат изработен от напълно екологични материали. Основата му е от хипоалергенна термопластична еластомерна пяна. Не съдържа латекс, каучук и други токсични или алергенни материали.

Постелката е с висока плътност като предпазва отлично коленете и ставите без да нарушава баланса на тялото.

Препоръчително е да се почиства веднъж седмично или по-често ако се налага. Да се използва само хладка вода и сапун.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Постелка за упражнения Mark.B7 LiveUpПостелката е идеална за йога, фитнес, пилатес, гимнастика и дори пикници на открито. Тя е изработена от приятен на допир EVA материал.

Има размери 142 сантиметра на 58 сантиметра, а дебелината е 10 милиметра. Повърхността се почиства лесно с вода и сапун.
Купи сега

7. Постелка за фитнес/йога Tunturi ProЙога мат, който може да се ползва също така за фитнес и аеробика. Изработен е от естествен каучук и има подплатена повърхност за допълнителен комфорт.

Размерите на модела са 180 сантиметра на 60 сантиметра, а дебелината е 15 милиметра.
Купи сега

3.7/5 - (6 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
3 Коментари
 1. Аделина Кирилова пише

  Със сигурност това НЕ са най-добрите постелки.
  Хубаво че сте се постарали да го напишете, но виждам много субективизъм и комерсиализъм.

 2. Емил пише

  Здравейте,

  моля, дайте вашите предложения за най-добри постелки, които могат да се закупят от България.

  Емил

 3. Янислав пише

  Аз пък търся да закупя от някъде постелка с ширина от около 80см. Масово се продават само такива с ширина около 60см. Явно май ще трябва да се поръча от чужбина пак!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!