Всички категории

8-те Най-Добри Лаптопи 2018-2022

Избирането на лаптоп е много повече от сравняване на техническите характеристики на различните модели.


Независимо дали искате прост и бюджетен лаптоп, мощна и производителна машина или лаптоп изцяло за игри, в това ръководство ще засегнем всичко необходимо за избирането на правилния лаптоп за вашите нужди.

Какво да очаквате от пазара на лаптопи

Пазарът на лаптопи претърпя огромни промени през последните няколко години и сега е много по-вероятно да се чувствате объркани когато избирате подходящия модел.

Днешните лаптопи могат да предложат всичко – от малки размери и лекота, бизнес насоченост и лесна преносимост до тежки и големи модели с огромна мощ и производителност.

Стандартният лаптоп не изглежда по начина, по който сме свикнали от преди – нито откъм дизайн, нито откъм функционалност.

Някои лаптопи могат да се сгъват и използват и като таблети, докато други имат тъчскрийн, но всичко останало е като на стандартен лаптоп.

В момента на пазара има толкова много различни модели и варианти, и то само за един размер или стил.

Затова и почти несъмнено ще настъпи объркване при избора и съответно затова сме решили да помогнем с това ръководство.

В него ще ви информираме за последните писъци в сферата на лаптопите откъм дизайн и спецификации, какви са настоящите тенденции и като цяло ще се опитаме да ви помогнем да решите от какво имате нужда, за да откриете по-лесно правилния лаптоп.

Размер на лаптопа

Намиране на подходящия лаптоп с размер между 12 и 13 инчаОткъм портативната страна на лаптопите са моделите с 12 и 13-инчови екрани.

Те се водят ултрапреносими и си заслужават ако имате нужда от лек и компактен лаптоп, който да носите навсякъде.

Тези модели са достатъчно малки, за да тежат под 1.3 килограма, но достатъчно големи, за да имат пълноразмерна клавиатура и приличен като размер екран.

Недостатъкът при тях е, че портовете са сведени до минимум, заради ограниченото място за поставянето им в страничните панели.

Тези лаптопи обикновено могат да обслужват базови нужди като сърфиране из интернет, работа с офис приложения и други по-леки задачи.

Те са отличен избор за хората, които често пътуват, както и за бизнес ориентираните личности.

По-малките 10 и 11-инчови лаптопи (сега много по-редки, отколкото бяха преди години) имат още по-малко място за клавиатурата и портове, освен това екранът е по-малък и съответно напрягат зрението повече.

Златната среда: 14 до 15-инчови лаптопиЛаптопите с размер на екрана от 14 до 15.6 инча са най-популярни, защото са златната среда между преносимост и функционалност.

Да, обикновено тежат малко повече от по-малките модели, но в замяна получавате по-голям екран, повече портове, по-добри вътрешни компоненти и по-голяма батерия.

Теглото им средно е около 1.8 килограма, но се носят сравнително лесно, особено ако ще се ползват единствено в офис или в домашни условия.

Гигантите: Лаптопи със 17-инчови екраниОбикновено моделите с най-големи екрани са с размер от 17 инча и повечето от тях попадат в клас работна станция или за игри, въпреки че има и малко модели, които са по-бюджетно ориентирани.

17-инчовият екран е достатъчно голям за споделяне на презентации или за всяка задача, която изисква по-голям екран с повече пиксели, например 3D проектиране или игри.

Допълнителното място на шасито на тези лаптопи може да побере повече и по-мощни компоненти – графични карти, централни процесори, твърди дискове и други. По-голямото шаси също така означава повече пространство за клавиатурата.

Теглото при тези модели средно е около 2.7 килограма, но при някои сериозни като производителност машини може да достигне над 4.5 килограма.

Този тип лаптопи не са предназначени да бъдат преносими и обикновено нямат дълъг живот на батерията.

Почти всички модели предлагат FHD резолюция, но все повече нови модели излизат и с набиращата популярност 4К.
Между 4К и FHD има и друга резолюция, наречена QHD, която е точно по средата на двете.

Някои модели от високия клас са с такива екрани, например Alienware 17.

Но за сега FHD е най-широко разпространената.

Добре е да знаете и следното: Тъчскрийн екраните са рядкост при моделите с подобен размер.

Видове лаптопи

Ултрапреносими (Ultrabook)Ако разгледате лаптопите по магазините ще забележите, че има все по-голям избор от много тънки и стилни модели.

Всяка от тези тънки машини представя новата визия за ултрапреносими лаптопи – модели без компромис откъм качество, достатъчно леки, за да забравите, че ги носите, с дълъг живот на батерията, който ви позволява да работите непрекъснато с часове.

Мястото за съхранение на данни е достатъчно и много бързо, благодарение на 128, 256 и 512-гигабайтови SSD.

Най-важното е, че цялата категория ултрабуци е, че дизайнът им е тънък и елегантен.


Независимо дали търсите ултратънък лаптоп, масов модел или дори машина за игри, повечето нови модели лаптопи са тънки, леки и по-добре направени за ежедневна употреба и преносимост.

Разбира се, най-добрите модели ще ви струват повече от бюджетните, особено ако търсите здрава бизнес машина, която няма да ви тежи и ще е достатъчно мощна за работа и ще има допълнителни функции.

Тъчскрийн с FHD резолюция, пълноразмерни HDMI портове, 8 и повече часа живот на батерията са само малка част, която получавате при тези модели (но на по-висока цена).

Най-премиум моделите имат резолюция от 4К.

Хибридни лаптопиПаралелното развитие на мощните таблети и добавянето на тъч функция към лаптопите окуражиха пускането на хибридни модели на пазара.

Хибридните лаптопи, известни като “2 в 1 устройства” могат да функционират като лаптоп или таблет, в зависимост от какво имате нужда в даден момент.

Това ви дава голяма свобода при работа с устройството и го прави по-функционално.

Има два вида хибридни лаптопи.

Първият е сгъваем хибрид, който се трансформира от лаптоп към таблет като се завърти екрана докрай и клавиатурата дойде отзад.
Разбира се, можете и да не го сгъвате до край, ако искате да ползвате клавиатурата като стойка или искате да гледате нещо в позиция “палатка”.

Подобен дизайн е идеален за вас ако искате таблет, но също така имате и нужда от добрата клавиатура, която лаптопите предлагат.

Ако клавиатурата не е толкова важна, вторият вид хибридни устройства може би е по-подходящ за вас.

Това са моделите с отделяне.

При тях специфичното е, че са най-вече таблети, към които се прикрепя клавиатура, но тя е по-скоро като аксесоар.

Някои от моделите имат клавиатура, която е като док станция и има вградена втора батерия за по-дълъг живот без нужда от зареждане.

Други модели пък имат блутут клавиатури, което премахва нуждата от директно свързване.

Стандартни и премиум моделиДокато всички модели лаптопи станаха по-тънки, все още има пазар за класическите и по-големи лаптопи, които обаче имат премиум дизайн и функционалност.

Тези модели заменят настолните компютри и като такива предлагат всичко, от което потребител би имал нужда в ежедневието си.

Обикновено размерът на тези лаптопи е от 14 до 15.6 инча.
Те имат по-големи екрани, както и по-голям набор от портове и функции, както и предлагат оптични устройства за четене и запис на дискове.

Резолюцията на екрана започва от HD Ready 720p за бюджетните модели, но може да достигне до FHD 1080p, та чак дори до 4К при по-висококачествените модели.

Лаптопи за мултимедия и игриПродажбите на лаптопи и настолни компютри започнаха да намаляват през последните години, а тези на таблетите се повишиха, за да запълнят дупката, но истината е, че продажбите на компютри за игри се увеличиха.

Всеки потребител, който иска най-добрата производителност, за да играе любимите си игри има нужда от висок клас процесор, мощна графична карта и голям екран с добра резолюция, но тези неща идват на съответната цена.

Геймърските лаптопи от нисък клас започват с цени от около 1500 лева, но можете да очаквате да платите и над 5000 лева за лаптоп с възможно най-добрите характеристики – мощен процесор, много оперативна памет и една или повече графични карти от висок клас, които помагат да се играят най-новите игри на най-високи графични настройки.

Преди да дадете няколко хиляди лева за геймърски лаптоп е добре да се запознаете с това, което получавате срещу парите си.

Мощен четириядрен процесор е минималното, което ще получите, като моделите на Интел от серията Core I7 доставят висока производителност дори и при приложения, които не са тежки игри.

Дискретните графични карти на Nvidia и AMD от висок клас предоставят красива графика и впечатляващи кадри в секунда в игрите, а някои модели от високия клас имат дори две видео карти, но цената им е по-висока.

Външен док за добавяне на външна видео карта също е вариант, като той се свързва с лаптопа посредством кабел от типа Thunderbolt 3.
Допълнителните функции, за които трябва да гледате са високата резолюция на екраните и твърди дискове с поне 1 терабайт капацитет, за да сте сигурни, че ще имате достатъчно място за любимите си игри.

Не всички геймърски лаптопи са големи и тежки.

Елегантният дизайн на ултрапреносимите лаптопи засегна и геймърските и така се роди нов вид машини, който събира производителност на геймърски лаптоп и тънък и преносим дизайн в едно.

Красив външен вид и дълъг живот на батерията също се срещат при тези модели. Но подобни неща не идват евтино и за да си купите ултрапреносим геймърски лаптоп ще ви струва около 3000 лева.

ХромбуциХромбуците са в другия край на ценовия спектър, далеч от геймърските лаптопи.

Това са лаптопи, базирани на операционна система Chrome, които обикновено струват между 300 и 800 лева.

Моделът Google Pixelbook на цена от около 1500 лева е изключение, което се конкурира с премиум ултрапреносимите лаптопи с Windows.

Хромбуците са енергийно ефективни лаптопи, чието предназначение е основно сърфиране из интернет.

Малки по размер, с достатъчно мощност, една единствена цел и много иновативни технологии, тези лаптопи с операционна система Chrome OS и интернет браузър Google Chrome имат хардуер, който се счита за много слаб при лаптопите с Windows.

Обикновено при тези модели системната памет е между 2 и 4 гигабайта, мястото за съхранение на данни често е 16 гигабайта, но има и системи с 32 и 64 гигабайта.
Но това място е предостатъчно, за да влезете в интернет, а облачни услуги като Google Drive съхраняват вашите файлове.

Основното предимство на Chrome OS е, че е относително имунизирана от вирусите, които гъмжат из Windows системите, защото тези лаптопи изобщо не подкарват програми за Windows.

Обновяването на Chrome OS отнема секунда, докато това на Windows – минути, дори часове.

Ако прекарвате над 90 процента от времето си на лаптопа в интернет, вероятно няма да имате проблеми в ползването на хромбук като основен компютър.

Наскоро бе пусната и възможността да се пускат приложения за Android от Google Play Store на хромбуците.
Това ви позволява да използвате лаптопа си за дадени цели дори когато не сте свързани с интернет. Можете да теглите същите приложения, които ползвате на смартфона си, включително любимите си игри, програми и видео услуги.

Приложения като Word и Excel разширяват функционалността на хромбуците дори и без интернет.

Характеристики на лаптопите

Връзки: Портове и слотовеСвързаността е ключов фактор за модерните лаптопи.
Почти всеки модел предлага блутут за връзка с безжични устройства, както и интернет свързаност чрез 802.11ac Wi-Fi.

Някои модели имат слот за СИМ карта, което означава, че ще имате интернет дори и без да сте свързани към безжична мрежа.
Все пак тези модели са сравнително редки.

Ултрапреносимите лаптопи и заместителите на настолни компютри зависят основно от USB свързаност, за да работят с широк набор от аксесоари и периферия.

USB 3.0, който предлага много по-висока скорост за трансфер на данни от USB 2.0, може да се открие вече дори в бюджетните модели.

Обикновено се отличава с това, че портът е оцветен в синьо или има обозначение SS.

Някои USB портове могат да зареждат преносими устройства, дори когато лаптопът е изключен.

Търсете обозначение със светкавица до тези портове.

Какво представлява USB-C?Въпреки че за кратко производители като Apple, HP и Lenovo въведоха интерфейсите Thunderbolt и Thunderbolt 2 като по-бърза алтернатива на USB 3.0 за връзка с монитори, устройства за съхранение на данни и докинг станции, тези интерфейси така и не станаха широко разпространени.

Това обаче не е така с USB-C и Thunderbolt 3.

В допълнение към възможностите за огромни количества трансфер на данни и доставяне на енергия, интерфейсът USB-C е много по-малък от предходните типове. Освен това вече не трябва да се притеснявате, че ще обърнете буксата, защото тя влиза двустранно.

Недостатъкът на новия интерфейс USB-C е, че не е обратно съвместим с по-старите и моделите с него обикновено са лишени от портове за интернет и HDMI.

Thunderbolt 3 използва порта на USB-C, но предоставя по-висока производителност при прехвърляне на данни.

Реално той е осем пъти по-бърз от USB 3.0 и четири пъти по-бърз от USB-C.


Интерфейсите USB-C и Thunderbolt 3 стават все по-често срещани сред новите модели лаптопи – от бюджетни модели за по 600 лева до премиум модели с цена от 5000 лева, Макбуци и Макбук Про модели и други.
Заради общата необходимост от тънки и по-универсални портове, тези два интерфейса вече се срещат почти навсякъде, въпреки че все още не са по-популярни от USB 3.0.

Старият VGA интерфейс вече почти не се среща, заради големите си размери, които вече не се събират в тънките шасита, а освен това по-новите монитори и екрани работят с други интерфейси като HDMI, DisplayPort, USB-C и Thunderbolt 3.

Несъмнено HDMI е един от най-популярните портове за връзка между лаптоп и телевизор.
Алтернативно можете да ползвате Apple TV или Google Chromecast устройства, за да гледате видео на своя телевизор безжично.

Вече сред много модели лаптопи липсва и оптичното устройство.

Все повече софтуер и игри се купуват директно онлайн, а облачните услуги стават все по-популярни и съответно оптичните устройства отпадат от съвременните модели лаптопи.

Потребителите, които все още имат нужда от подобно устройство, за да инсталират софтуер от диск или искат да гледат филми на DVD или Blu-Ray, могат да намерят лаптоп с такова оптично устройство, стига да потърсят достатъчно добре.

Добавянето на външно DVD или Blu-Ray устройство, което се свързва посредством USB към лаптопа, също е вариант.

И докато премиум ултрабуците разчитат на SSD за съхранение на данни и по-голяма бързина при работа, повечето стандартни лаптопи са със стандартни твърди дискове или комбинирани с твърд диск и SSD.

Това ви помага да стартирате програмите си и операционната система по-бързо, но същевременно имате повече и по-бавна памет за съхранение на снимки, видеа и други файлове.

Лаптопите само със SSD обикновено са с обем от 256 или 512 гигабайта, но някои премиални модели могат да имат и капацитет от 1 терабайт.

Ако имате нужда от допълнително място за съхранение, външен твърд диск на USB 3.0 или USB-C ще свърши работа.

Какво да търсите “под капака”?Повечето модели идват с процесори на Интел, които последно пуснаха своята осма генерация процесори от серията Core I.

Тези нови процесори са подходящи както за ултрапреносими и хибридни, така и за високопроизводителни машини.
Те не само, че пестят енергия и по този начин удължават живота на батерията, но също имат и подобрен вграден графичен чип.

Процесорите от осма генерация имат и повече ядра от своите предшественици, така че модел Core I5, който преди имаше две физически и четири логически ядра, вече има четири физически, което означава повече мощност.

Все повече модели лаптопи са на основата на последната осма генерация и се очаква всички бъдещи да разполагат с най-новите процесори на Интел.

Процесорите на конкурентите от AMD също предлагат добра производителност на ниски цени, но не могат да достигнат моделите от последно поколение на Интел откъм ефективност.

Можете да видите последните процесори от серията Ryzen в някои бюджетни лаптопи, както и в модели от средния клас, като има и лаптопи, които са с вградено в процесора видео – Vega графичен чип.

Независимо дали ще изберете процесор на Интел или AMD, шансът в него да има вградено видео е голям.

Този тип графични ускорители се справят адекватно с всекидневни задачи, но не са подходящи за геймъри или хора, които ще работят с CAD софтуер.

Дискретните графични чипове от висок клас са отличен избор за 3D игри, обработка на FHD видео и гледане на филми в 4К резолюция, но както мощните процесори, така и тези видео карти изтощават бързо батерията на лаптопа.

Много съвременни лаптопи имат несменяема батерия, което означава, че след време тя не може да се извади лесно и замени с нова.

Въпреки че този подход позволява на батерията да се вгради сред компонентите и по този начин да се постигне по-тънък дизайн, той премахва възможността да се използва повече от една батерия когато няма възможност от свързване на захранване.

От друга страна ефективността, която предоставят новите модели процесори позволява на повечето лаптопи да издържат дълго време на батерия без нуждата от зареждане.

Отвън пластмаситеТъй като дизайнът на лаптопите става все по елегантен и тънък, производителите използват различни материали за шаситата.

Пластмасите (или поликарбонати) са най-евтини и най-често използвани, особено сред бюджетните модели, но производителите се стараят да правят шаситата така, че дори и от пластмаса, да не изглеждат евтино.

Най-честата техника е декорирането на капаците, процес, използван от големи производители като Acer, HP и Toshiba.
При него декоративни елементи се вмъкват между отделните слоеве пластмаса.

Този процес се разви с годините и вече освен семпли текстури могат да се видят гравирани различни надписи и текстури като например марка, модел или лого, които често виждаме на капаците.

В крайна сметка обаче пластмасата се свързва с нискобюджетните лаптопи.

Докато моделите от по-висок клас често са със шаси от метал.

Сред най-често използваните метали е алуминият, който придава много по-луксозен вид на лаптопите и с него може да се направи по-тънко шаси, отколкото от пластмаса.

Конструкцията на шасито, при която цялото шаси е изработено от едно единствено парче метал вече е златен стандарт, като тя започна от Макбук и Макбук Про моделите на Apple.

Други изцяло метални дизайни имитират този вид и усещане, но те са направени от две различни парчета метал, събрани едно върху друго.

Други често използвани материали при шаситата са магнезиеви сплави и карбонови нишки, като и двата придават здравина, докато поддържат ниско тегло на лаптопа.

Отдавна лаптопи се покриват и със стъкло, но ултра силните варианти като Gorilla Glass са най-удачни и се използват за покриване на всичко – от капака до тъчпада.

Имате ли нужда от удължена гаранция?

Повечето лаптопи имат една или две години стандартна гаранция.

Но условията по стандартната гаранция са ограничени и тя няма да покрие щети от разливане върху лаптопа или изпускане.

Повечето производители обаче предлагат удължена гаранция и допълнително застраховане при щети и повреди и ако решите да се възползвате от три години пълно гаранционно покритие може да платите до 500 лева за това.

Така например Apple предлагат максимум три години удължена гаранция, която струва между 400 и 700 лева, докато гаранцията на повечето лаптопи с Windows може да се удължи до четири години.

Има генерално правило, което гласи, че ако една удължена гаранция струва над 15 процента от стойността на лаптопа, то тя не си заслужава.

Разбира се, всеки човек сам преценява каква цена е готов да плати за допълнително спокойствие.
Има случаи, в които дънната платка или екранът на лаптопа се повреждат – това са най-скъпите части – и колкото и рядко да става това, ремонтът може да ви струва колкото половината от това, което сте платили за самия лаптоп. Ако даден лаптоп има дефектни компоненти, той обикновено се поврежда още през първата година.

Всяка повреда след това не е от дефект, а по-скоро от прекомерна експлоатация.

Ако повредата може да е причинена от заводски недостатък в самия модел, някои производители предлагат безплатна удължена гаранция, за да покрият щетите от тези недостатъци, но това обикновено става за конкретни модели и за определен период от време.

Операционна система – Mac, Windows или друга?Повечето потребители знаят лаптоп с каква операционна система искат още преди да го закупят.

Ако вие обаче не сте, не се тревожете.

Ако сте достатъчно запознати с macOS или Windows, просто си купете лаптоп с операционната система, която познавате и с която сте свикнали да работите.

MacOS и Windows никога не са били по-подобни и всички популярни приложения работят и на двете операционни системи.

Ако искате да смените познатата операционна система, това също не е проблем, защото вероятно лесно и бързо ще свикнете с новата.

Ако не сте привърженици на определена операционна система, просто вземете лаптоп с операционна система, която има добра и лесна поддръжка.

Повечето членове на вашето семейство използват макбуци? Около вас има магазин на Apple? Или пък вашите запалени по техниката приятели използват Windows? Ако сте студент, вашето училище има ли IT информационно бюро? IT отделът в компанията, в която работите ще ви предостави ли поддръжка за личния лаптоп?

Ако нямате достатъчно технически познания и искате най-добрата поддръжка за своя лаптоп, можете да си купите Мак, защото когато имате проблем просто го носите в магазин на Apple и го оправят почти моментално.

Никой друг производител на лаптопи няма подобна поддръжка (освен ако самите вие не сте на ти с техниката).

Алтернативно на това, ако искате да вършите повечето работа на лаптопа си директно от вашия интернет браузър, без нуждата от теглене и инсталиране на приложения, може да заложите на лаптоп с друга операционна система, например Chrome OS.

Представяме ви и някои от най-добрите лаптопи, които можете да откриете на пазара:

1. Dell XPS 13

За повечето хора: Най-добрият ултрабук

Dell XPS 13 има тънко и леко шаси и впечатляващо дълъг живот на батерията.

Освен това клавиатурата, тракпадът и екранът също са изключителни.

За кого са подходящи:
Ултрабуците са подходящи за голяма група хора, включително студенти, писатели, служители в офис и пътуващи.

Те имат хубави клавиатури, екрани, дълъг живот на батерията и достатъчно мощност, за да задоволят нуждите на повечето потребители, освен това са леки и преносими.

Очаквайте да платите между 1500 и 2500 лева за хубав ултрабук с Windows, който ще е актуален поне три-четири години.

Недостатъци: Хубавите ултрабуци струват повече, отколкото повечето хора са склонни да похарчат за лаптоп, въпреки че предоставят много по-голямо удоволствие при работа и издържат по-дълго време от по-евтините алтернативи.

Също така ултрабуците нямат толкова хардуерна мощ, за да се играят най-новите игри или правят по-тежки неща като професионална редакция на видео или 3D моделиране.
Ако имате нужда от по-евтин лаптоп или по-мощен, разгледайте останалите модели, които ще ви предложим.

Предимствата на този модел: Има отличен 13.3-инчов FHD екран, хубава клавиатура и тракпад и добър набор от портове, както стари, така и нови.

Снабден е с най-новата генерация процесори на Интел, има достатъчно оперативна памет за всяка задача и 256-гигабайтов SSD и порт Thunderbolt 3.

Теглото му е само 1.20 килограма, а шасито леко и тънко, за разлика от други 13-инчови модели.
Купи сега

2. 13″ MacBook Pro

Най-добрият лаптоп с macOS

13-инчовият MacBook Pro предлага най-добрата комбинация от размер, тегло и бързина сред продуктите на Apple.

За кого са подходящи: Ако предпочитате операционната система macOS, този модел предлага отлична комбинация откъм размер, тегло и бързина. Добър избор е за същата група хора, които предпочитат ултрабуци с Windows, включително писатели, служители в офис, пътуващи и студенти.

Очаквайте да платите около 3100 лева за модел с достатъчно добри характеристики и капацитет за съхранение на данни

.

Aко искате да го ползвате безпроблемно поне три-четири години.

Недостатъци: Макбуците винаги са били по-скъпи от сходни лаптопи с Windows и 13-инчовият MacBook Pro обикновено струва с около 900 – 1000 лева повече отколкото друг подобен ултрабук.

И както при ултрабуците с Windows, този MacBook Pro няма чак толкова мощ, за да се играят най-новите игри или да се извършват тежки задачи като 3D моделиране.

Предимствата на този модел: По-скъп е от Dell XPS 13, но е най-евтиният макбук с достатъчно добри характеристики и функции.

Предлага отлична производителност, един от най-добрите тракпади в лаптоп, фантастичен 2560х1600 екран с невероятни цветове, два Thunderbolt 3 порта и леко алуминиево шаси.

Но клавиатурата е калпава, със средно качество и скъпа за замяна след изтичане на гаранцията.
Купи сега

3. Asus ZenBook

Най-добрият евтин ултрабук

Това е абсурдно добър и евтин лаптоп, но е по-голям на размери от Dell XPS 13 и с по-лош тракпад.

Също така няма порт Thunderbolt 3.

За кого са подходящи: Повечето евтини лаптопи с Windows, най-вече тези под 1000 лева, обикновено са големи и тежки, с малък живот на батерията и други недостатъци, но за малко повече пари можете да си вземете ултрабук, който е добър почти колкото двойно по-скъпи модели.

Бюджетните ултрабуци са идеални за студенти, както и за всеки друг, готов да похарчи между 1800 и 2100 лева за лаптоп.

Недостатъци: Бюджетните ултрабуци имат по-големи и скърцащи корпуси и по-лошо качество на изработка, също така клавиатурите и тракпадите им са по-компромисни, екраните по-тъмни и с по-неточно цветопредаване, както и имат по-малко портове.

Но ако успеете да намерите модел, който има по-малко недостатъци, както е при ZenBook UX330UA, можете да получите достатъчно добро качество срещу по-малко пари.

Предимствата на този модел: ZenBook е отличен лаптоп за студенти и всеки, който се нуждае от хубав, но бюджетен ултрабук.

Техническите му характеристики са идентични с тези на XPS 13, но цената е много по-ниска, за сметка на някои компромиси: Липсва порт Thunderbolt 3, по-обемен е, екранът не е достатъчно добър и животът на батерията е сравнително кратък.
Купи сега

4. Asus VivoBook Flip 14 TP401CA

Най-добрият бюджетен лаптоп с Windows

Моделът предлага достатъчно производителност за ежедневни задачи, комфортна клавиатура с подсветка и качествена сглобка, която се намира в два пъти по-скъпи лаптопи.

За кого са подходящи: Ако ви трябва лаптоп с Windows за домашно ползване, работа или училище и не можете да си позволите да похарчите много, можете да намерите добър бюджетен лаптоп за сума между 800 и 1000 лева.

Те са идеални за студенти, хора под бюджет, домашни потребители, ученици и хора, които просто искат мобилен компютър за общо ползване.

Евтините и леки лаптопи обикновено са по-бавни откъм бързина, докато по-бързите и лъскави са по-скъпи, но Asus VivoBook е изключение.

Недостатъци: За да вземете достатъчно бърз лаптоп на ниска цена, ще трябва да направите някои компромиси.

Повечето бюджетни лаптопи с прилични характеристики имат 15-инчови екрани, тежат между 2.2 и 2.6 килограма и имат сравнително кратък живот на батерията в сравнение с ултрабуците.

И тъй като повечето бюджетни лаптопи са със стандартни твърди дискове вместо SSD, те са по-бавни от ултрабуците с подобни характеристики.

Предимствата на този модел: Избирането на бюджетен лаптоп е трудно, защото ще откриете стотици модели, измежду които да избирате. Цените им се менят постоянно, защото производителите пускат често нови и нови модели без предупреждение.

Ако конкретният модел Asus VivoBook не е наличен, можете да потърсите друг с подобни характеристики, дори да е на различен производител.

Търсете седмо или осмо поколение процесор на Интел, например Core I3 или Core I5, поне 6 гигабайта оперативна памет, но най-добре е да бъдат 8, SSD вместо стандартен твърд диск и поне резолюция от 1366х768 пиксела или по-висока.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Dell XPS 15

Най-добрият лаптоп с Windows за обработка на видео или снимки

Dell XPS 15 има мощен процесор, един от най-добрите 4К екрани, комфортна клавиатура и тракпад и много портове.

За кого са подходящи: Ако сте креативна личност и искате лаптоп с Windows, който е мощен като ултрабук, но с по-голям и по-хубав екран и по-бързи характеристики, можете да заложите на този мощен лаптоп.

Той е идеален за хора, които обработват аудио, видео или снимки или пък се занимават с 3D моделиране, но искат нещо сравнително леко и мобилно.

Dell XPS 15 е по-скъп модел и според спецификациите, очаквайте да платите между 2500 и 4000 лева.

Недостатъци: Лаптопът има екран с точни цветове. Достатъчно мощен е за всякакви тежки програми.

Dell XPS 15 има по-кратък живот на батерията за разлика от ултрабуците, защото има по-мощни части, които искат повече ток, както и екран с висока резолюция. Тъй като лаптопът е тънък и достатъчно лек, за да се класифицира като мобилен, не може да се ъпгрейдва допълнително толкова лесно, колкото други модели от бизнес или гейминг класа.

Предимствата на този модел: Dell XPS 15 има мощен процесор и графична карта, екранът е отличен и като цяло лаптопът е идеален за креативни личности. Със своите 2 килограма, което е сравнително малко за 15-инчов лаптоп, този модел е достатъчно лек и преносим, а освен това има удобна клавиатура и точен тракпад.

Конфигурацията, към която е добре да се насочите е с 3840х2160 пиксела екран, четириядрен процесор Интел от серията Core I7 (модел 7700HQ), видео карта GeForce GTX 1050 и 512-гигабайтов SSD и 16 гигабайта оперативна памет.

Dell XPS 15 разполага с портове като Thunderbolt 3, HDMI, USB 3.0 и дори слот за карта памет.
Можете да потърсите модел с вграден сензор за пръстов отпечатък, ако държите на по-голяма сигурност.
Купи сега

6. Acer Predator 17 G9-793

Най-добрият лаптоп за игри

Този модел на Acer предлага невероятна производителност за игри, има ефективно охлаждане и удобна клавиатура, както и красив екран.

За кого са подходящи: Ако искате лаптоп, на който да играете най-новите игри на прилични графични настройки и с високи кадри, тогава можете да заложите на модел от висок клас като Acer Predator.

Очаквайте да платите над 3000 лева за него, според избраната конфигурация.

Този лаптоп е идеален и за хора, които пътуват често и не искат настолен компютър, в това число и студенти.

Какви недостатъци имат геймърските лаптопи: Този тип лаптопи са огромни като размер и сравнително тежки, но това е нормално защото с шасито им са събрани мощни компоненти и охлаждане, което трябва да се справя адекватно със задачата.

Животът на батерията е твърде кратък, но причините за това са повече от ясни.
Освен всичко друго те са много скъпи. Един настолен компютър за 2500 лева може да бъде много по-бърз и по-лесно да се обновява, отколкото геймърски лаптоп за 5000 лева.

Междувременно ултрабук за 1500 лева ще се справи със задачите (без игри) толкова добре, колкото геймърския лаптоп, но за една трета от теглото и с четири пъти по-дълъг живот на батерията, като има и по-добра сглобка.

Предимствата на Acer Predator са, че предлага отлична производителност за цената, няма недостатъци и на него могат да се играят всички съвременни игри на високи графични настройки.

Acer Predator 17 е много хладен, има удобна клавиатура и отличен 17-инчов FHD IPS екран. Можете да се спрете на конфигурация с GeForce GTX 1070 видео карта, процесор Core I7 7700HQ с четири ядра и 16 гигабайта оперативна памет.

Също така поне 256 гигабайта SSD и един терабайт твърд диск. Имайте предвид, че моделът има големи и шумни вентилатори, клавиатурата му изглежда сравнително грозно, но тези малки недостатъци си заслужават на фона на отличната производителност.
Купи сега

7. Lenovo ThinkPad T480s

Най-добрият бизнес лаптоп

Този лаптоп е от бизнес клас и е по-здрав и по-лесно обслужваем от други модели.
Клавиатурата е устойчива на разливане, а шасито има много портове.

За кого са подходящи: Повечето хора нямат нужда от бизнес лаптоп, но тези, които търсят такъв обикновено имат добра причина. Ако не сте сигурни дали имате нужда от подобен клас лаптоп, нека споменем няколко причини.

По-голяма здравина, по-лесно обслужване и обновяване, повече оперативна памет и капацитет за съхранение на данни, много и различни портове.

Хубавите модели от бизнес класа струват между 2000 и 3000 лева, но с малко повече компромиси можете да намерите и по-евтини.

Недостатъци: Ултрабуците са по-добър вариант от бизнес лаптопите за повечето хора, защото са по-тънки, по-леки и предлагат същата производителност за по-малко пари.

Повечето хора нямат нужда от обслужване или обновяване на лаптопите си, но ако имате нужда от функции, налични при бизнес класа за работа, вероятно на работното ви място ще ви предоставят такъв служебен лаптоп.

Разнообразието от портове при бизнес лаптопите може да се постигне и при ултрабуците с различни донгъли, адаптери и докове.

Предимствата на този модел: Lenovo ThinkPad T480 имат удобна клавиатура и тракпад, приличен екран, разнообразие от нови и стари портове. Лаптопът има дълъг живот на батерията и може да изкара цял работен ден само с един заряд.
Купи сега

8. Lenovo Yoga 920

Най-добрият 2 в 1 лаптоп

Когато става дума за лаптопи 2 в 1 има два основни типа. Сгъваеми, които са като ултрабуци, но с 360-градусови панти, които позволяват лаптопът да се сгъне наобратно и екранът да легне на задния капак, за да се ползва като таблет.

Другият вид е с отделяне, което по-скоро е таблет с клавиатура.
Този тип устройства са по-компромисни и са подходящи за хора, които имат нужда от таблет през повечето време, отколкото лаптоп.

Операционната система на подобен тип хибридни устройства може да бъде Windows, iOS, Android и дори ChromeOS.

За кого са подходящи: Сгъваемите лаптопи са добър вариант ако искате лаптоп, който от време на време да ползвате като таблет.
Така можете да сгънете лаптопа като “палатка” и да си гледате филми или пък да четете рецепти докато готвите в кухнята. Устройствата с отделяне са добър вариант за хора, които по-скоро имат нужда от таблет, а не толкова от лаптоп. Ако нямате нужда от таблетни функции, може би е по-добра идея да изберете ултрабук.

Недостатъци: Дори най-добрите 2 в 1 лаптопи при сгъване изглеждат като голям и странен таблет.
Ако искате да рисувате или пишете на подобно устройство под функция таблет ще трябва да си купите и стилус, който ще ви струва допълнително.

Предимствата на този модел: Lenovo Yoga 920 е отличен ултрабук с 360-градусови панти и 13.9-инчов тъчскрийн с поддръжка на стилус (купува се отделно за около 100 лева).

Той е най-добрият вариант ако искате лаптоп, който може да се ползва и като таблет.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!