Всички категории

9-те Най-Добри Компостери

Търсите ли лесен начин да намалите отпадъците си и да окажете положително въздействие върху околната среда?

Ако е така, компостерите могат да бъдат идеалното решение за вас и вашия безупречен двор.

Компостирането помага да намалите зависимостта от сметищата, като превръща органични материали като градински и кухненски отпадъци в богата на хранителни вещества почва.

Този процес е изключително важен в наши дни, защото инвестицията в почвата е инвестиция не само във вашите растения, но и в земята.

Повечето компостери са проектирани да ускоряват разграждането на органичната материя, чрез подходяща аерация и задържане на влага.

Предлагат се във всякакви форми и размери – от домашни компостери до системи от палети за обработка на големи количества градински отпадъци.

Но ако искате да извлечете максимума от вашия контейнер за компост е важно да изберете точния модел и да го използвате правилно.

Ето защо ние сме подготвили информирано ръководство, в което ще ви представим всичко най-важно за тези полезни уреди за градината.

А по-надолу ще имате и възможността да разгледате специално подбрания списък с най-добрите компостери на българския онлайн пазар.

Какво представляват контейнерите за компост и как работят?

Компостерът представлява контейнер, в който поставяте органични отпадъци, за да ги превърнете в компост (съвкупен органичен материал) с течение на времето.

Този чудесен уред със сигурност си заслужава, защото помага за ускоряване на разлагането като същевременно поддържа площта в или около дома ви чиста.

Някои контейнери са непрекъснати, което означава, че можете непрестанно да добавяте отпадъци към тях. Други, пък, създават партиди компост с определен микс от съставки, които добавяте наведнъж.

Най-общо казано, контейнерите за компост водят до екологични, икономически и социални ползи в големи и малки мащаби.

Кошът за компост работи, като създава идеалната среда за разлагане.


Органичните отпадъчни останки бавно се превръщат в компост, като включват баланс между зелени и кафяви материали, вода и кислород.

Те са проектирани да осигурят тези условия, като същевременно съдържат всичко в чист и компактен дизайн.

Полезните градински пособия често имат и вградена аерация. В зависимост от кофата, това могат да бъдат обикновени дупки отстрани или система, предназначена да изтегля въздуха от дъното към вентилационен отвор в горната част.

Най-добрите контейнери имат вградена изолация, която ви позволява да компостирате с по-малко материал, отколкото бихте имали нужда от затворен контейнер.

Кои са основните предимства от използването на контейнер за компост?


Поставянето на контейнер за компост във вашия двор или дори на закрито в дома ви може да осигури многобройни ползи.

Тук сме селектирали най-основните, които определено си заслужава да чуете, а ето ги и тях…

Компостерите намаляват нуждата от химически торове!

Химическите торове имат множество последици за околната среда, освен осигуряването на хранителни вещества в почвата, където се прилагат.

Първо, те трябва да бъдат произведени, изпратени и приложени, като всичко това отнема време и пари, както и въглеродни емисии, тъй като много торове се произвеждат от невъзобновяеми петролни продукти.

Получаването на тези изкопаеми горива от земята има огромен въглероден отпечатък и след това е необходима енергия, за да се превърнат в торове, както и да се преместят там, където трябва да отидат.

Компостерите увеличават влажността на почвата!


Други проучвания показват, че компостът намалява образуването на кора върху почвата (така че водата може да навлезе по-лесно в почвата) и спомага за разпръскването на водата странично от мястото, където попада на земята, което означава, че тя ще се изпари по-бързо.

Всички тези неща помагат на водата да стигне по-ефективно до корените на растенията.

Компостирането има и социални ползи!

Независимо дали компостирате вкъщи или в задния си двор, след като започнете да практикувате този процес редовно ще осъзнаете количеството храна, което се губи, и цената му.

В някои случаи това съзнание може да помогне на домакинствата да намалят хранителните отпадъци като цяло.

Децата могат също така да научат ценни концепции в науката за околната среда , селското стопанство, химията и въглеродния цикъл.

Компостерите предпазват от вредителите!

Някои от хранителните вещества и бактериите, намиращи се в компоста, могат да държат насекоми и други вредители далеч от вашата градина с техните подобни на пестициди свойства .

Компостът също помага на растенията да растат по-силни и по-здрави, така че те естествено ще бъдат по-устойчиви на болести и вредители.

Какви видове компостери разпознаваме?


На пазара ще срещнете няколко основни вида, които сами по себе си имат своите позитиви и негативи.

Важно е да откриете точния модел, който да пасва на вашите нужди, вашето пространство и специфичните ви изисквания.

Ето и някои от най-популярните видове…

Дървени контейнери за компост


Дървените контейнери за компостиране си струва да се обмислят, особено ако тепърва започвате да компостирате у дома.

Обикновено тези модели са доста изгодни, а и дървото е устойчив материал сам по себе си, което ще ви гарантира здравина и дългосрочност.

Освен това, дървесината е естествен изолатор, който помага за поддържането на постоянна температура в контейнера.

Имайте предвид обаче, че в повечето случаи компостирането може да отнеме малко повече време.

Ако пък сте решили да ги използвате за кухненски отпадъци е важно да знаете, че дървото би могло да привлече нежелани вредители.

Пластмасови контейнери за компост

Това са може би най-популярните и предпочитани контейнери за компост сред потребителите.

Те обикновено се предлагат в черно или зелено, което блокира светлината, за да се предотврати развитието на плевели вътре.

Този вид контейнери също са на доста изгодни цени и освен това са подходящи за малки пространства.

Разбира се, те не са толкова издръжливи колкото останалите видове, особено когато се използват целогодишно.

Контейнери за горещ компост


Горещото компостиране използва по-високи температури за по-бързо разлагане на отпадъците.

Тези кошчета обикновено са направени от материал, наречен полипропилен, който задържа топлината, генерирана от организмите, които разграждат компоста.

Компостерите от този вид работят доста старателно и бързо, като генерират топлината по-надеждно от другите контейнери и намаляват необходимостта от обръщане.

В допълнение, работят отлично на всякакви атмосферни влияния, подходящи са за малки пространства и не привличат вредители.

Единственият недостатък за някои потребители е по-високата цена, но тя определено се отплаща с времето.

Контейнери за компост от червеи

Тези контейнери са предназначени за компостиране в малък мащаб на кухненски отпадъци и използват тигрови червеи за разграждане на материала, вместо гниене.

Тези специализирани червеи смесват и разграждат компоста бързо и произвеждат богата на хранителни вещества течност за използване, като тор.

Компостните червеи могат да се добавят и към по-големи кошчета. Въпреки това, не всички отпадъци са подходящи за червеи, така че пак ще ви е необходим и контейнер за компост.

Какво трябва да имате предвид, когато избирате компостер?


След като научихте най-основното за тези полезни контейнери, идва ред да помислите и за някои фактори, които ще имат ключова роля при крайния резултат.

Тези аспекти ще зависят главно от вашите лични нужди и предпочитания, така че се съобразете главно с тях.

Размер

Разглеждането на „ колко голям контейнер за компост ми е необходим “ е един от основните фактори, които ще определят най-добрия размер за вас.

За да изберете кофата за компост с правилния размер, трябва да прецените няколко практически съображения относно вашето домакинство и начин на живот.

Неща като налично пространство и размер на семейството ще ви помогнат да определите контейнера.

Ако имате голяма градина с много отпадъци от двора (листа, окосена трева, клони и т.н.), вероятно ще ви трябва голям или двоен кош за компост, за да се справите лесно с всички градински отпадъци.

Обръщането на по-големите кошчета изисква повече работа, но от друга страна, по-малките контейнери изсъхват по-бързо.

Също така имайте предвид че размерът на вашия контейнер за компост влияе върху скоростта на разлагане на органичните отпадъци. И като общо правило, по-голямото е по-добро.

Капацитет


Капацитетът ще зависи главно от вашите нужди и от това какви количества ще искате да компостирате наведнъж.

Най-често срещания капацитет, на които ще се натъкнете на пазара ще варира от около 300 до 600 литра.

Разбира се, тук също важи правилото, че колкото по-голям е той, толкова по-голямо удобство ще си осигурите.

Дизайн

Ще забележите, че много компостери са проектирани в кръгла форма или със заоблени ъгли.

Това е така, за да се сведат до минимум студените зони, които биха се утаили в ъглите на контейнера, причинявайки компоста да се разлага с различни скорости.

Тази форма е и една от най-често предпочитаните, така че бихте могли да се насочите към нея, но ако имате различни предпочитания бихте могли да се спрете и на нещо друго.

Цена


Когато става въпрос за избор на компостер, цената може да варира доста, в зависимост от материала, капацитета и останалите споменати фактори.

В случай, че искате да разполагате с повече удобства ще се наложи да заплатите по-висока цена.

На пазара има и доста бюджетни варианти, които също са чудесно решение за по-малки пространства.

Обмислете бюджета си предварително, за да се ориентирате по-лесно към какво да се насочите, в зависимост от ценовия диапазон.

Как да компостирате правилно?


След като се запознахте с всичко необходимо, идва ред и на последната част, в която ще научите как да го използвате по най-правилния начин.

Тук сме подбрали полезни съвети, с които ще ви улесним, когато започнете да използвате вашия нов градински уред.

Изберете най-правилното място…

Започнете, като изберете правилното място за вашия кош – то трябва да е равно и добре дренирано, така че кошът ви да може лесно да изхвърля излишната вода.

Бъдете внимателни с отпадъците, които поставяте в компостера…

Също толкова важно е да знаете какво да поставите в кошчето за компост.

Добре е да добавите обелки от зеленчуци, окосена трева, картонени кутии за яйца и отпадъци от плодове, но месото, млечните продукти, готвената храна и кучешките изпражнения са забранени, тъй като могат да привлекат вредители.

Също така избягвайте компостирането на многогодишни плевели (като глухарчета и бодил) или плевели със семенни глави.

Не забравяйте, че пластмасите, стъклото и металите не са подходящи за компостиране и трябва да се рециклират отделно.

Не забравяйте за редовната поддръжка…


Една добре поддържана компостна купчина изисква редовно обръщане, което може да бъде трудна работа без правилните инструменти.

Обръщането на вашия компост помага за аерирането и смесването на отпадъците и изрезките, което води до по-бързо компостиране.

 

Е, надяваме се да сме били достатъчно изчерпателни и полезни с нашите съвети.

Ако е така ще се радваме да разгледате и чудесните ни предложения за най-добри компостери, за които ви споменахме по-рано.

1. STREND PROТози чудесен модел е подходящ както за малки, така и за по-големи открити пространства, благодарение на чудесния капацитет от 420 литра. Изработен е от висококачествена пластмаса и е в черен цвят.
Купи сега

2. OEMТози чудесен модел превръща битовите и градинските отпадъци по лесен и ефективен начин в тор за растенията , като същевременно се грижи за естествената среда. Кошът за компост е с много стабилна конструкция и удобен капак за лесно затваряне и отваряне. Направен е от рециклирани материали, които могат да се обработват повторно и в с капацитет 320 литра.
Купи сега

3. FloВисококачествен компостер с модулна структура за по-бързо и лесно инсталиране във всякакви пространства. Отличава се и с висока устойчивост на механични повреди и неблагоприятни атмосферни условия. Моделът разполага с удобен капак и специални отвори в корпуса, позволяващи свободната циркулация на въздуха. Компостът е с голям капацитет от 480 литра и е в черен матов цвят.
Купи сега

4. Toomax AmbitionНадежден градински компостер изработен от здрав, рециклиран полипропилен за устойчивост на атмосферни повреди. Този модел може да се използва през всички сезони и е с капацитет 260 литра. Размерите са компактни и удобни – 73-60-60 см, а цветът е черен.
Купи сега

5. EvoblackГолям градински компостер подходящ за големи отворени помещения. Моделът е изработен от висококачествена пластмаса, за да гарантира здравина и устойчивост за дълъг период. Той е с капацитет 850 литра и е в черен цвят.
Купи сега

6. ToomaxТози модел е проектиран да абсорбира голямо количество органична материя, благодарение на използването на специални панели. Контейнерът за компост е изработен от полипропилен и отговаря на най-високите стандарти, а материалът е устойчив на всякакви атмосферни условия. Моделът е в кафяв цвят, а капацитетът е 300 литра.
Купи сега

7. JuwelКомпостерът на Juwel е перфектното решение за всеки дом, тъй като може да се използва безпроблемно през всеки сезон. Моделът притежава висока UV устойчивост и компактни размери. Изработен е от висококачествена пластмаса, в зелен цвят и е с капацитет 400 литра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. EvogreenМоделът предлага издръжлива конструкция и специална форма, която осигурява равномерна циркулация на въздуха, позволява напояването на компоста и ускорява процеса на разлагане. Компостерът е устойчив на всякакви метеорологични условия, благодарение на опростеното покритие, което предпазва съдържанието от вредители и силен вятър. Изработен е от висококачествена пластмаса, в зелен цвят и голям капацитет от цели 630 литра.
Купи сега

9. Juwel Aeroplus 6000Невероятният модел на Juwel предлага многокамерна система, която гарантира отлични резултати през всички сезони. Компостерът е подходящ както за малко, така и за големи пространства и е изработен от висококачествена пластмаса с добро покритие. Моделът се предлага в зелен цвят и е с голям капацитет от 600 литра.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!