Всички категории

7-те Най-Добри Машини за Вакуумиране

Машините за вакуумиране могат да правят много неща – да удължат срока на годност на храната, да оптимизират мястото във фризера, да ви позволят да приготвяте храна веднага след като е извадена от фризера и т.н.


Ако сте забелязали, че във вашето домакинство се изхвърля замразена и развалена храна по-често отколкото ви се иска или нямате достатъчно място във фризера, то машината за вакуумиране може да ви бъде от полза.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно относно машините за вакуумиране – така ще можете бързо и лесно да изберете най-подходящата за вас.

В края дори ще намерите конкретни предложения за някои от най-добрите модели на пазара.

Как работят машините за вакуумиране

Всички машини за вакуумиране работят на принципа да изкарват всичкия въздух от пластмасови торбички, в които се поставят хранителни продукти и други подобни. Самата торбичка е плътно запечатана и така няма риск от повторно нахлуване на въздух.

Повечето машини използват собствени пластмасови контейнери или торбички, но има и такива, които работят с универсални.

Някои машини за вакуумиране създават вакуум през камера с високо налягане, а други пък използват специални торбички и вакуумна помпа.

По напред в ръководството ще разгледаме видовете машини за вакуумиране, както и предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Ползи от използването на машина за вакуумиране


Основната полза от машините за вакуумиране е, че те премахват въздуха от храната, която искате да съхраните и по този начин значително забавят темпото, с което тя се окислява.

Окисляването на храната е реакция между химикалите в хранителните продукти и кислорода във въздуха около тях. Именно заради тази реакция плодовете и зеленчуците покафеняват и се развалят, а месото започва да посинява и мирише неприятно.

Чрез значително намаляване на количеството кислород около хранителните продукти, процесът на разваляне се забавя и последните могат да се съхраняват за много по-дълго време когато са вакуумирани.

Машините за вакуумиране също така пазят храните от изсъхване, защото задържат влагата в тях.

Това ви позволява да държите храните по-дълго дори във фризера без те да изсъхват заради ниските температури в него.

Още една основна полза е, че вакуумираната храна заема много по-малко място в хладилника и фризера, което означава, че ще имате повече свободно място.

Видове машини за вакуумиране


Както стана на въпрос по-нагоре – на пазара има няколко основни вида машини за вакуумиране. Дойде моментът да разгледаме всеки от тях, заедно с техните предимства и недостатъци.

Машини с камера с високо налягане

Доскоро машините за вакуумиране с камера за високо налягане бяха прекалено обемисти за да се използват в домашни условия.

За щастие напредъкът в технологиите вече позволява много от този тип машини да бъдат достатъчно малки, че да се използват и от крайните потребители.

Принципът на работа е много прост – има камера с високо налягане, в която се поставя торбичката с храната и съответно машината я вакуумира.

Тъй като налягането вътре и отвън на контейнера е еднакво, торбичката не се деформира и видът на храната не се нарушава. Това означава, че в такава машина можете да вакуумирате и течности, както и по-влажна храна.

Предимства:

 • Заради камерата с високо налягане в тази машини може да се вакуумират и течности, както и по-течни храни.
 • Машините работят много бързо и ефективно дори и когато се налага да се вакуумират големи количества храна и продукти.
 • Някои модели имат допълнителни екстри, които позволяват в тях да се вакуумират цели контейнери с храна, както и крехки неща като чипс.
 • Недостатъци:

 • Машините за вакуум с камера за високо налягане произлизат от промишлеността – това означава, че въпреки по-компактните си размери, те продължават да бъдат сравнително тежки, обемисти и скъпи.
 • Машини с помпа за вакуум

  Тези машини работят като затварят плътно специално проектирана за тях вакуумна торбичка, в която е поставена храна. След това те изсмукват въздуха от нея чрез помпа като запечатват торбичката плътно с нагряване.

  В сравнение с машините с камери за високо налягане, тези имат по-слаби възможности за вакуумиране и изискват използването на специални торбички. Повечето машини от този вид не могат да се използват за вакуумиране на течности и по-течни храни, защото те се засмукват от помпата в процеса на вакуумиране.

  Предимства:

 • Машините с помпа за вакуум са проектирани да бъдат удобни за домашно ползване, което означава, че те са малки, леки и не заемат много място.
 • Те са сравнително евтини откъм цена.
 • Някои модели освен торбички, могат да вакуумират и специални контейнери и буркани.
 • Недостатъци:

 • Повечето машини с помпа за вакуум не могат да се използват за течности и по-течни храни.
 • Възможностите на помпата не са кой знае какви и съответно времето за вакуумиране на една торбичка е доста по-дълго в сравнение с камерна машина.
 • Ръчни машини за вакуум  Това са най-малките и леки машини за вакуумиране от всичките. Те се захранват от батерии и представляват компактна основа с помпа, която се използва със специални торбички с цип и еднопосочен клапан.

  По-малките хранителни продукти се слагат в торбичката, след това се затварят плътно с ципа и помпата се поставя на клапана като след включването на машината тя започва да изсмуква въздуха от торбичката.

  Както вероятно предполагате, заради малките си размери, ръчните машини за вакуум нямат много сила и не могат да се използват за течности и по-течни храни. Тя работят добре с по-малки и нетрайни хранителни продукти като сирене, месни деликатеси и други подобни. Основното им предимство е, че са изключително леки и преносими.

  Предимства:

 • Повечето ръчни машини за вакуумиране са малки, леки и се захранват от батерии. Можете да ги носите навсякъде със себе си.
 • В сравнение с останалите видове, ръчните машини са много по-евтини и лесни за използване.
 • Специалните торбички се мият и могат да се използват многократно.
 • Недостатъци:

 • Ръчните машини за вакуум не могат да се използват за вакуумиране на големи хранителни продукти и течности.
 • Помпата им използва доста енергия, което значи, че батериите могат и да не издържат ако ще вакуумирате повече храна наведнъж.
 • Какво да вземете предвид при избора на машина за вакуумиране

  Ако искате да използвате машината за вакуумиране редовно и с удоволствие, то тогава потърсете модел, който отговаря на вашите изисквания и нужди. За да ви помогнем да намерите такъв ще ви представим нещата, на които да обърнете внимание при избора.

  Размери  Ако търсите машина, с която да вакуумирате остатъците от вечерята и да ги съхранявате в хладилник или фризер – то тогава машина с помпа за вакуум ще ви свърши работа.

  Двете неща, които трябва да прецените са дължината на запечатващия механизъм (това е частта от машината, която затваря плътно торбичката чрез нагряване) и обемът на вакуумните торбички.

  Ако искате да вакуумирате големи количества храна или по-големи като размер хранителни продукти, включително и месо, то тогава по-добре инвестирайте в машина с камера.

  В този случай проверете какви са размерите на самата камера и най-вече ширината й – тя може да варира от 20 до 33 сантиметра.

  Ръчна или автоматична настройка

  Повечето машини за вакуумиране за домашна употреба работят автоматично по предварително зададени настройки. При моделите с помпа за вакуум има предварително зададено време след активиране на процеса, което се нарича вакуумен цикъл.

  Повечето машини с камера и високия клас с помпа използват налягането в торбичката или камерата като сигнал, че трябва да започне и съответно спре процеса на вакуумиране.

  Някои машини пък имат ръчни настройки, което означава, че потребителят решава кога и как да започне вакуумирането. Ако търсите възможно най-бърза и лесна работа с подобна машина, то тогава най-добре се спрете на модел с автоматични предварително зададени настройки.

  Цикъл на вакуумиране  При машините с помпа има цикъл на вакуумиране, който завършва с охлаждането на машината. Това е важно защото от него зависи колко време ще трябва да изчакате преди да започнете нов цикъл. Ако се опитате да стартирате нов цикъл на вакуумиране преди машината да се е охладила достатъчно има риск от недостатъчно добро вакуумиране или дори повреда на нагряващия елемент.

  Така че ако ще вакуумирате по-големи количества храна и продукти в малки индивидуални порциони, по-добре инвестирайте в машина за вакуумиране с камера.

  Преносимост и съхранение

  Както споменахме вече, машините за вакуумиране с камера с високо налягане са обемисти и тежки. Ако имате малка кухня или ви трябва машина за път – по-добре изберете такава с помпа и дори ръчен модел.

  Допълнителни екстри

  След като вече знаете как да изберете машина за вакуумиране според основните й характеристики, можете да помислите и за някоя допълнителна екстра към нея.

  Стандартните екстри включват външни системи за вакуум, които могат да се използват за буркани, кутии и други контейнери, настройване на процеса на вакуумиране и други подобни.

  Но колко точно ще ви бъдат от полза подобни екстри и дали си заслужава да платите допълнително за машина, която ги има – това решавате изцяло вие.

  Най-добрите машини за вакуумиране


  Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите машини за вакуумиране на пазара. Просто изберете тази, която отговаря най-добре на личните ви предпочитания и бюджет и бъдете сигурни, че няма да съжалявате.

  1. Машина за вакуумиране Laica VT3117  Моделът е с камера с високо налягане и е подходящ за домашна употреба. Може да вакуумира твърди и течни храни. Разполага с дигитален контролен панел. Автоматични настройки и засмукване. Работи с вакуумна ролка и торбички.

  Мощността на машината е 110 вата. Теглото й е едва 1.4 килограма.
  Купи сега

  2. Машина за вакуумиране Beper BA.001  Мобилна машина за вакуумиране, подходяща за домашна употреба. Може да вакуумира само твърди храни. Има механичен контролен панел и индикаторна светлина.

  Мощността й е 110 вата и има една скорост на работа. Теглото на модела е 1.7 килограма.
  Купи сега

  3. Машина за вакуумиране на храна Vivax VS-1102  Настолна машина за вакуумиране с подвижни дюзи. Подходяща е за използване с твърда и течна храна. Има дигитален контролен панел. Вградена индикаторна светлина и защита против прегряване. Моделът се отличава с възможност за регулиране времето за вакуумиране и запечатване.

  Работи с вакуумиращи ролки и торбички. Мощността й е 100 вата и има две скорости на работа. Теглото й е 1.25 килограма.
  Купи сега

  4. Машина за вакуумиране SEVERIN FS 3601  Машината вакуумира с щипка и е мобилна. Подходяща е за домашна употреба и твърди храни. Има механичен контролен панел. Вградени функции за автоматично изключване и засмукване. Работи с вакуумни торбички и ролки. Мощността й е 100 вата и има една скорост.

  Теглото на модела е 1 килограм.
  Купи сега

  5. Машина за рязане и запечатване на торбички – 300W, 30 х15 х7.2 см.  Настолен модел за вакуумиране с щипка. Може да вакуумира само твърда храна. Има механичен контролен панел. Вграден електронен контрол на температурата.

  Машината работи само с вакуумни торбички. Мощността й е 300 вата и има една скорост. Теглото й е 1.7 килограма.
  Купи сега

  🔒 Този продукт е заключен! 🔒

  Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

  Loading...

  6. Машина за запечатване и вакуумиране с мощност 130W  Мобилна машина за вакуумиране с камера за високо налягане. Работи само с твърда храна и има механичен контролен панел. Мощността й е 130 вата и има една скорост на работа.

  Теглото на модела е 1.3 килограма.
  Купи сега

  7. Вакуумираща машина Andrew James AJ000641  Машина за вакуумиране с камера за високо налягане. Моделът е настолен и за домашна употреба. Може да вакуумира твърда храна. Механичен контролен панел и възможност за регулиране времето на работа. Работи само с вакуумни торбички.

  Мощността на машината е 350 вата и има една скорост. Теглото й е 7.35 килограма.
  Купи сега

  3.4/5 - (15 votes)
  АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

  Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

  Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

  Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

  Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

  Подобни
  1 Коментар
  1. Lla пише

   Жена ми купи Klerstein е само установихме, че е пълен боклук.
   Взех от един приятел един Ронсън да го пробваме и наистина няма нищо общо. Перфектен е.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!