Всички категории

7-те Най-Добри Оберфрези

Ако се занимавате с дървообработка си е направо задължително да имате оберфреза в своята работилница.


Това е много полезна електрическа машина и може да се използва за толкова много неща, че често в една работилница се намира повече от един брой от нея.

От просто рязане и оформяне на ръбове до сложни повърхностни дизайни – добре подбраната оберфреза може да се справи с всичко.

Освен това тя е и един от най-приятните за използване електрически инструменти.

От оберфреза могат да имат нужда домашни майстори, професионални дърводелци и дори строителни предприемачи. Въпросът е, че на пазара има прекалено много марки и модели и съответно избирането на подходящата може да бъде трудно.

В крайна сметка можете да изберете оберфреза според това за какво точно ви трябва както и според бюджета, с който разполагате.

Ако обаче искате да направите възможно най-добрия и информиран избор, препоръчваме ви да прочетете докрай нашето ръководство.

Видове оберфрези


Когато решавате каква оберфреза да си вземете, обикновено има два основни фактора – размерът на мотора и основата.

Всеки от различните размери на мотора е най-подходящ за конкретна задача.

Изборът на основа пък често е въпрос на лични предпочитания, но можете да вземете предвид и сложността на проектите ви. Нека направим по-подробен преглед на видовете оберфрези – така ще можете да разберете кой от тях би бил най-подходящ за вас.

Оберфрезите са електрически машини проектирани за всякаква работа по дървообработката в една работилница. Тяхната мощност обикновено се представя в конски сили.

Компактни оберфрези

Това са най-малките оберфрези и в повечето случаи имат слаби мотори, които имат мощност най-много до 1 конска сила.

Те предлагат невероятна маневреност и могат да се използват за подрязване, оформяне и напасване на дървен материал. Достатъчно мощни са, че да свършат добра работа с подобни задачи.

Отличен избор при полагане и рязане на ламинат.

Ако сте домашен майстор и ви трябва евтина, малка и лека оберфреза – това е вашият вид.

Какво да търсите в една такава оберфреза

Ергономичният дизайн ще ви позволи да работите с оберфрезата по-удобно и по-дълго време. Също така някои марки и модели са много по-добре балансирани от други, така че е най-добре да изпробвате поне няколко лично.

Фината настройка на дълбочината на рязане ви дава максимален контрол за извършването дори на най-детайлните задачи, като например декоративните.

Степените на настройване на дълбочината пък ви дават възможността бързо да променяте дълбочината на рязане и лесно да преминете към следващата си задача.

Безчетковите електрически мотори работят по-тихо и спомагат за запазване заряда на батерията при безкабелните модели, което ги прави по-ефективни и добри като цяло.

Добре е да има предпазители за пръстите – тази и всички други опции за допълнителна безопасност винаги са за предпочитане, особено ако сте начинаещи.

Направляващите ръбове също са особено важни за насочването на оберфрезата по канали и очертания, особено ако нямате работна маса.

Проверете дали в комплекта има включени ключета за смяната на приставките – така това ще става по-бързо и лесно, без да ви се налага сами да си ги набавяте и търсите в последствие.

Портативните оберфрези са най-добрият ви вариант ако искате нещо леко и малко, което да носите навсякъде със себе си. Те вършат отлична работа за по-малки проекти и непретенциозни задачи.

Също така са най-добрият ви избор за по-деликатни работи или използване директно на обект на клиент. 

Най-хубавото е, че ако искате напълно преносима и независима оберфреза – портативните модели се предлагат както с кабел, така и без.

Просто избирате подходящия безкабелен модел и сте готови.

Имайте предвид, че портативните оберфрези може да не са най-добрия избор при по-големи проекти или работни задачи просто защото не са толкова мощни и не могат да хващат по-големи приставки.

Безкабелни компактни оберфрезиТъй като споменахме безкабелните портативни оберфрези, няма как да не ги засегнем по-детайлно.

Те са най-удобни и ефективни сред компактните модели и отново ви позволяват да вършите всички по-малки, непретенциозни или изискващи внимание към детайла задачи.

Както може би предполагате те са по-скъпи и съответно по-тежки заради акумулаторната си батерия, но за изрязване на ръбове и ламинат са може би най-добрия ви избор. Като при всички машини с акумулаторна батерия, времето им на работа с едно зареждане се представя в ампер-часове.

Затова ако искате модел, който издържа по-дълго време – уверете се, че е с батерия с възможно най-много ампер-часа.

Средни по размер оберфрези

Този вид оберфрези предоставят добър баланс между контрол и мощност.

Предлагат се в модели за една или две ръце – според дизайна на основата.

За разлика от портативните оберфрези, които имат една основа, средните по размер могат да бъдат с един от три вида основи – потапяща, фиксирана или комбинирана.

Също така за разлика от портативните, средните по размер оберфрези вече нямат ограничение откъм съвместимост с приставките и можете да използвате много повече и различни по размер такива.

Независимо дали сте домашен майстор или професионален дърводелец със собствена работилница – подобна оберфреза може да ви свърши отлична работа за всяка задача.

Какво да търсите в една такава оберфреза


Опцията за събиране на прах не само, че ще поддържа работното ви място чисто, но и няма да ви позволява да вдишвате фините прахови частици докато използвате оберфрезата.

Ако работите в затворени пространства и държите на здравето си (пък и защо не на чистотата), задължително потърсете модел с такава опция.

Удобният дизайн на дръжката също е задължителен. Използването на средни по размер оберфрези изисква техника и практика, така че няма да навреди ако дръжката е достатъчно удобна.

Възможността за промяна на скоростта ще ви позволи да я настроите точно така, както вие искате. Това е особено важно ако използвате някоя по-специална приставка или работите с много твърдо дърво или друг материал.

Опцията за мек старт също може да ви бъде от полза. Така вместо оберфрезата да започне работа на максимални обороти ще тръгне леко и постепенно ще ги увеличи. Така не само, че тя самата няма да се измества, няма и да изненада неприятно ръцете ви докато я държите.

Вграденото светодиодно осветление може да ви помогне да виждате по-добре ако работите в по-тъмна среда или просто имате нужда от допълнителна светлина.

Работни маси за оберфрези

Ако имате средна или по-голяма оберфреза и ще я използвате често за работа, инвестирането в работна маса има особено голям смисъл.

Работните маси за оберфрези са специално направени така, че да монтирате оберфрезата на тях наобратно и така движите дървото към машината, а не обратното.

Основното предимство да се използва работна маса е, че имате много по-голяма опора и контрол докато работите. Без подобна маса ще ви се налага да застопорявате всяко парче дърво преди да започнете неговата обработка с оберфрезата.

Повечето производители на оберфрези предлагат и работни маси, за които твърдят, че са специално разработени и направени за техните машини.

Ако се заминавате сериозно с дърводелство и дървообработка и имате собствена работилница, инвестирането в работна маса за оберфреза е напълно оправдано.’

Пълноразмерни оберфрезиПълноразмерните оберфрези заемат определена ниша що се отнася до електрическите машини.

Те са скъпи и често прекалено обемни, за да се използват на ръка. Затова и най-често те се използват на работна маса.

Този вид оберфрези имат мощност от 3 конски сили и повече. Те са особено полезни за работа с особено големи приставки и съответно за големи проекти и работни задачи. 

Ако планирате да извършвате подобна работа или искате оберфреза, която да работи с възможно най-големите приставки – има смисъл да обмислите придобиването на пълноразмерен модел.

Какво да търсите в една такава оберфреза

Електронното настройване на скоростта спомага на оберфрезата да компенсира за натоварването при поддържането на постоянна скорост. Това е много важно ако искате да разрезите и крайният вид на обработения материал да са еднакви.

Електрическите спирачки ще ви помогнат да сменяте парчетата дърво по-бързо, защото няма да ви се налага да чакате приставката да спре да се върти сама.

Дефлекторите пък ще предпазят лицето и тялото ви от евентуалните хвърчащи дървени частици при рязането.

Каква основа да изберете


Както споменахме по-горе има три вида основи, като периодично някой производител предлага и нещо ново и невиждано.

Потопяемата основа ви дава повече гъвкавост откъм настройка на дълбочината на рязане.

Портативните и средните по размер оберфрези обикновено имат фиксирана основа или такава във формата на “D”. Фиксираната основа има две дръжки, които ви дават по-голяма стабилност. Основа с формата на “D” пък ви дава по-голямо удобство при работа.

Комбинираните основи пък ви предлагат най-доброто от споменатите преди това две – можете да сменяте от фиксирана към потапяща и обратно.

Ако обаче планирате да инвестирате в работна маса няма значение каква основа ще има оберфрезата ви. В този случай просто можете да изберете по-добрата или по-бюджетната си опция.

Как да сравните различните оберфрези

Факт е, че пазарът е пълен с различни марки и модели оберфрези с различно качество и характеристики.

Освен по тип и външен вид трябва да можете да различавате и различните оберфрези и по вътрешните спецификации.

Мощност

Мощността на мотора на една оберфреза може да бъде даден в конски сили или ампери. Ако става въпрос за безкабелен модел, то тогава мощността ще е във волтове.

Съответно издръжливостта на батерията пък ще е дадена в ампер-часове и колкото повече са те – толкова по-дълго може да работи машината с едно зареждане на батерията.

Повечето производители дори дават ориентировъчно средно време на работа с едно зареждане в тези случаи. Това не винаги означава, че даденото е съвсем вярно – имайте го предвид.

СкоростВъпреки че повечето оберфрези имат контрол на скоростта, тя обикновено се дава в максимални обороти за минута.  Повече обороти в минута обикновено означава по-чисти разрези и по-добра работа с приставки, които премахват по-малки количества материал.

Когато се премахват големи количества материал наведнъж по-ниските скорости на въртене са по-добрия вариант.

Максималните обороти в минута понякога се дават и като обороти без товар, което означава, че те са измерени когато оберфрезата се върти свободно и не реже нищо.

Дълбочина

Дълбочината на рязане обикновено се определя от основата на оберфрезата и обикновено е под 5 сантиметра за повечето модели с фиксирана или потопяема основа. Потопяемите модели предлагат малко по-голяма дълбочина от фиксираните.

Най-добрите оберфрези

Избирането на най-подходящата оберфреза може да бъде объркващо, тъй като има множество неща, които да се преценят и вземат предвид.

За да направите информиран и съответно добър избор трябва да прецените каква точно оберфреза ви трябва и най-вече за какво ще се използва. След това вече определете своя бюджет, но дори и да е нисък – няма за какво да се притеснявате защото все ще намерите нещо.

Нека ви представим и някои от най-добрите оберфрези в своя клас, които към момента можете да намерите на пазара. Можете да бъдете сигурни, че която и от тях да изберете – няма да съжалявате.

1. Оберфреза Bosch Professional GOF 1250 CEМоделът е с променлива основа и е подходящ за професионална употреба. Задвижването му е вертикално. Захранва се от електрическата мрежа.

Подходящ е за обработка на дърво и камък. Мощността на мотора на фрезата е 1250 вата.

Максималната дълбочина на курса е 60 милиметра. 8-милиметрова система за захващане.
Купи сега

2. Фреза MAKITA RP0900Оберфрезата има фиксирана и променлива основа. Подходяща е за професионална употреба. Задвижването й е вертикално и се захранва от електрическата мрежа.

Може да се използва обработка на дърво, метал и камък. Има мощност от 900 вата.

Максималната скорост на фрезата е 27 хиляди оборота в минута. Максималната дълбочина на курса е 35 милиметра. Има 8-милиметрова система за захващане.
Купи сега

3. Оберфреза Daewoo DAER1250Тази оберфреза има фиксирана основа. Захранва се с кабел от електрическата мрежа. Мощността на мотора й е 1250 вата, а максималната скорост на въртене е 34 хиляди оборота в минута.

Максималната дълбочина на курса е 10 милиметра.

Развива от 11 хиляди до 34 хиляди оборота в минута. Системата за захващане е подходяща за 6 и 8 милиметра приставки.
Купи сега

4. Акумулаторна фреза Bosch GKF 12V-8Това е първата в света оберфреза предназначена за кантове, която има толкова идеално управление и ергономична форма. Тя е изключително удобна за боравене, благодарение на уникалната си конструкция, малко тегло и идеално центриран баланс.

Изключително компактна е и ви дава свободата да работите без кабели. Работното напрежение на модела е 12 волта.

Оборотите на празен ход са 13 хиляди в минута. Може да захваща 6 и 8 милиметра приствки.

Теглото й е едва 1.1 килограма. В комплекта има две акумулаторни батерии с капацитет от 3 ампер/часа и бързо зарядно устройство.
Купи сега

5. Оберфреза Raider RDP-ER13Оберфрезата е с фиксирана основа и е подходяща за хоби употреба. Задвижването й е вертикално и се захранва от електрическата мрежа. Може да се използва за обработка на дърво, метал и камък.

Мощността на мотора е 1200 вата. Максималната скорост е 30 хиляди оборота в минута.

Максималната дълбочина на курса е 50 милиметра. 8-милиметрова система за захващане.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Оберфреза Einhell TC-RO 1155 EМоделът е с фиксирана основа и е подходящ за хоби употреба. Има вертикално задвижване и се захранва от електрическата мрежа. Оберфрезата може да обработва дърво, метал и камък. Има възможност за прахоулавяне. Мощността на мотора е 1100 вата.

Максималната скорост е 30 хиляди оборота в минута. Максималната дълбочина на курса е 55 милиметра.

Системата за захващане позволява използването на 6 и 8 милиметра приставки.
Купи сега

7. Фреза за кантове – сет VIRUTEX FR256NТази оберфреза има фиксирана основа и е подходяща за полупрофесионална употреба. Задвижването й е хоризонтално и се захранва от електрическата мрежа.

Препоръчва се да се използва за обработка на дърво. Моторът й има мощност от 750 вата.

Максималната скорост под товар е 14 хиляди оборота в минута, а на празен ход 30 хиляди оборота в минута. Максималната дълбочина на курса е 8 милиметра.
Купи сега

4.7/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!