Всички категории

7-те Най-Добри GPS Навигации

Навигациите не са нещо остаряло и все още се използват по цял свят.

Всъщност, много модели правят неща, които един смартфон просто не може.


В свят, където смартфоните и приложенията за тях имат почти неограничени възможности, иновативната навигация не е загубила своята актуалност.

Навигация завой след завой, данни за трафик в реално време, сателитно следене на скоростта, гласово насочване и известия от други потребители са част от популярни приложения като Google Maps и Waze, затова и някои хора могат да сметнат покупката на отделна навигация за нещо излишно.

Но не е точно така, защото хубавите навигации за автомобил могат да правят много повече от това да ви опътят от точка А до точка Б.

Производителите на навигации имат дългогодишен опит в сферата и са провели милиони реални тестове, за да предложат най-добрите продукти с най-полезните функции.Едни от които са разширени помощни функции за шофьора, блутут свързаност, базирани на местоположението препоръки, гласови команди и много други – всичко това върху големи дисплеи с хубава разделителна способност.

Много от потребителите на смартфони изпитват трудности в ежедневието, защото постоянно им се налага да следят останалите мегабайти от мобилния си интернет, докато навигациите оперират независимо от интернета.

Навигациите са предназначени за използване в автомобил, но фактът, че са преносими и имат множество функции, ги прави универсални и можете да ги използвате навсякъде.

Но избирането на точната навигация за вашите изисквания, бюджет и нужди може да се окаже трудна задача.

Прочетете нашето ръководство, за да улесните търсенето и съответно да направите най-добрата покупка.

Карти


Повечето преносими навигации идват с всички карти, които някога ще ви потрябват, инсталирани по подразбиране. Има модели, в които картите за повечето европейски държави дори са вградени в паметта.

Някои навигации позволяват да правите промени по някои аспекти на вградените им карти, например ако посоката в дадена улица е променена, любимият ви ресторант е преместен на друго място или има ремонт на пътя и ви трябва друг маршрут до работа.

Интересни точки

Една от най-отличителните функции сред навигациите е броят на интересни точки.

Интересните точки са различни места по даден маршрут, на които можете да се позабавлявате, обучавате или правите нещо друго.

Такива са театри, музеи, болници, хотели, ресторанти, банкомати и бензиностанции.

Ако искате възможно най-много интересни точки като места за спиране, почивка, разходка и т.н. – потърсете навигация с повече интересни точки.
Някои навигации използват двустранна интернет свързаност, за да предоставят неограничена и актуална информация за интересни точки, сред които дори различни бизнеси, продукти и услуги.

Памет за съхранение на данни


Някои навигации предлагат допълнителни карти за изтегляне от уебсайта на производителя, но ако искате много детайлна карта на даден град или да изтеглите много карти за дълго пътуване – това е отлична опция за вас.

Ако смятате, че ще теглите карти често, изберете устройство с повече памет за съхранение на данни.

Някои карти предлагат сваляне на допълнителни интересни точки и дори да добавяте свои, което също използва памет.

При навигации, които могат да се използват и извън автомобила, някои производители дори позволяват да се теглят карти на водата и за риболов.

Размер на екрана

Повечето преносими навигации имат тъчскрийн дисплеи с размер от 3.5 до 7 инча по диагонал.

По-малките навигации имат по-малки екрани и са по-лесни за монтиране и не се набиват на очи.
Но по-големите екрани могат да предложат повече контрол и лесно управление на функциите, особено по време на шофиране.

Така например ще можете да виждате добре картата, както и до шест от останалите опции от менюто, което ще е малко по-трудно на малък екран, а и там опциите ще са две, но не и повече.
Големите екрани също така могат да са отличен вариант ако нямате възможност да монтирате навигацията близо до себе си и трябва да я гледате от по-далеч.

Взирането в 3.5-инчов екран от метър разстояние не е особено приятно за очите.

Преносимост


Повечето преносими навигации са много тънки – от два до четири сантиметра дебелина.

Но това не винаги е най-важното. Помислете колко често ще взимате навигацията с вас извън автомобила, за да я използвате за насоки по време на разходка.

По-голямата като размери навигация може да бъде по-удачен избор за използване в автомобил, а по-компактна може да ви послужи ако ще я използвате и при разходки.

Гласово управление

Навигациите, които се активират чрез гласови команди стават все по-популярни, което ви позволява да управлявате устройството само с гласа си.
В повечето случаи просто казвате ключова дума и навигацията се “събужда” и ви пита директно на къде искате да отидете.

Може да ви се наложи да й кажете в коя държава, град и улица искате да отидете в няколко отделни стъпки, но някои навигации могат да ви намерят и конкретен обект, например с команда “намери най-близкото кафене” ще бъдете упътени, за да получите кафето си възможно най-бързо.

При всички случаи гласовото управление е много по-лесно и удобно (също така и безопасно) отколкото да се взирате в навигацията и да въвеждате всичко ръчно, особено когато шофирате.

Гласово насочване


Ще ви бъде много трудно да намерите навигация без гласово насочване и вграден говорител, но не всички навигации са еднакви.

Повечето ще ви предложат списък с различни гласове и акценти, както и езици, от които да избирате.
Някои навигации имат гласово насочване, което използва забележителности и големи сгради, за да ви насочва, вместо да ви казва метрите или имената и номерата на улиците.

Това е с цел насочването да бъде по-естествено, все едно ви напътства друг човек.

Но ако не искате някой друг да ви казва накъде да шофирате, някои навигации позволяват да запишете собствения си глас (или на някой любим човек) като записвате основни думи и упътвания, които след това чувате при насочване.

От текст към реч

Едно от най-вълнуващите развития при гласовото насочване е технологията от текст към реч.

Това означава, че освен обичайните насоки като например “завийте наляво”, ще чуете и препратка към конкретно име на улица, например “завийте наляво по булевард Христо Ботев”.

Това може да премахне объркването сред водачите по натоварени кръстовища или в случаите, при които няколко улици са близо една до друга.

Навигация с подобна технология би била подходяща за вас ако често шофирате в райони, където кръстовищата, улиците и трафикът са натоварени и объркващи.

Допълнителни функции


Някои преносими навигации включват допълнителни функции.

Сред тях са вградена камера, която заснема случващото се на пътя или възможност за възпроизвеждане на музика.

Някои устройства дори могат да се свържат към автомобилен аудио или видео плеър, камера за задно виждане или преносим музикален плеър.

Обновяване на картите

Всяка година се случват хиляди географски промени в една страна – от построяването на нови сгради до промяната на цели пътища и издигането на нови.
Ако картите в навигацията ви са остарели, шансът да се объркате или дори изгубите на непознато място е същия като изобщо да не използвате навигация.

Много карти се актуализират като най-новите им версии могат да се изтеглят от сайта на производителя на навигацията, но в повечето случаи ще трябва да платите малко повече при първоначалната покупка на навигацията, ако искате безплатни обновления на картите.

Актуална информация за трафика


Някои навигации могат да покажат на екрана как е трафика в реално време, съответно коя улица е задръстена от трафик по вашия маршрут и евентуално ако искате да го промените.

Този тип навигации обикновено използват допълнителни приемници, някои от които са вградени в 12-волтовия кабел, за да получават информация за трафика по системата за радио данни.
Приемникът променя данните във визуални и ги изобразява на екрана на навигацията и по този начин показват къде има най-големи задръствания.

Обикновено можете да зададете друг маршрут, за да избегнете задръстванията, но това може да означава, че ще заобиколите малко или много.
Информацията за трафика обикновено е достъпна в и около големите градски области и понякога изисква платен абонамент, но все повече навигации предлагат безплатно базова информация за трафика.

Блутут свързаност

Някои навигации предлагат безжична Блутут свързаност, за да приемате и правите обаждания от смартфона си през навигацията.
Все повече държави забраняват използването на телефон по време на шофиране, освен ако не се използва хендсфри, затова подобна функция може да ви бъде от полза.

Много навигации позволяват на потребителя да въведе своя телефонен номер и да се свържат със смартфон, така че ще можете да се обадите където искате по което време искате.

Съвместимост с приложения

Някои навигации с вграден Блутут могат да се свържат със смартфон не само за провеждането на разговори.
Има множество приложения за смартфон, които могат да доставят информация към навигацията посредством Блутут.

Тези приложения могат да предоставят търсене в реално време на дестинации, както и достъп до най-актуалната информация при пътуване, като например цени на горивата в района, прогноза за времето, часове за прожекции в кината, списък със събития наблизо и много други.

Ще можете да намирате необичайни места по пътя много по-бързо, освен това има и приложения места, оценявани от потребителите, които можете да посетите без дори да пипате смартфона си.

Дори има социални приложения, които ви позволяват да се отбележите от дадено място във Фейсбук директно от навигацията си.

3D изображения на сгради


Съвременните навигации имат бързи процесори, които им позволяват да доставят светкавично визуалната информация.

Един пример за това е изобразяване на сгради в 3D режим, което позволява да се видят важните сгради или забележителности на екрана на навигацията по начина, по който се виждат и от човешкото око.

Така ще се ориентирате по-добре къде се намирате и можете да следвате по-точно указанията, независимо дали сте в колата или пеша.

Подобно изобразяване е налично най-вече за сгради в големите градове или други големи забележителности.

Насочване в кръстовища и пътни платна

Много съвременни навигации имат насочване на пътните платна, което позволява навигацията да ви ориентира в кое платно да се престроите преди кръстовище, за да не изпуснете предстоящия завой.

Това е особено полезно когато шофирате в напълно непознат град или по натоварена магистрала с множество изходи.

Насочването при кръстовища също е много полезно, защото предлага детайлен и реален изглед на сложните кръстовища, включително с табели, за да ви помогне да се ориентирате.

Предупреждения за училищни зони и ограничения на скоростта


Ако пропуснете знак, указващ ограничение на скоростта или училищна зона, можете да превишите скоростта без дори да го разберете.

Затова някои навигации ви уведомяват за подобни неща, така няма да нарушавате закона и съответно да си навлечете глоби.

Захранване

Всички преносими навигации работят отлично в автомобила, но повечето имат батерия и могат да се използват и извън него.
Всеки модел е с различна батерия и капацитет на заряда, но общо взето е достатъчно, за да стигнете до където е необходимо, дори и да сте без автомобила си.

Обикновено можете да очаквате около един или два часа използване на батерия, но всичко зависи от избрания модел и как се използва.

Повечето навигации имат и опция за външно захранване (обикновено от запалката на автомобила), а някои имат и адаптер за зареждане, за да се ползват и в домашни условия.

Използване на навигация извън автомобила


Много навигации имат опция за избиране на начин на пътуване, т.е. маршрутът може да се изчисли и според това дали сте пеша или с друг тип транспорт.
Така можете да намерите най-прекия път до мястото, на което отивате, като ако сте пеша, навигацията ще ви прекара през тесни улички, пътеки и каквото още изберете, за да стигнете максимално бързо.

Някои навигации имат и упътвания конкретно за колоездачи, мотористи и дори шофьори на камиони.

Независимо дали ще обновите стария си автомобил с нова навигация или просто търсите най-модерния начин за ориентиране, списъкът с предложения, който ще ви представим е съставен от някои от най-добрите навигации на пазара.

1. Навигационна система Garmin Drive 51 LMT-S


Навигацията е с 5-инчов дисплей с резолюция от 480х272 пиксела.

Има слот за добавяне на допълнителна памет посредством карта.
Идва с карти за цяла Европа, като актуализациите са напълно безплатни и важат доживот.

Сред функциите на навигацията са планиране на пътуването, интересни точки, индикация за ограничение на скоростта, помощ при престрояване в друга лента и други.

В комплекта са включени USB кабел, поставка за автомобил и инструкции за ползване.
Купи сега

2. Навигационна система Diva 5015


Този модел е с 5-инчов екран с разделителна способност от 800х480 пиксела.

Снабден е с двуядрен процесор с тактова честота от 800 мегахерца и 128 мегабайта оперативна памет.

Паметта за съхранение на данни е 4 гигабайта.

Устройството разполага с опции за навигация на автомобил, камион, автобус и пешеходец. Идва с подробни карти на България, Гърция, Турция и останалата част от Европа.

Менюто и гласовите команди са на български език. Предварително инсталирани интересни точки и обекти. Сред екстрите са радио трансмитър, както и възможност за възпроизвеждане на снимки, аудио и видео.
Купи сега

3. Навигационна система Mio Spirit 7670


Тази навигация е с 5-инчов дисплей с разделителна способност от 480х272 пиксела.

Процесорът е двуядрен с тактова честота от 800 мегахерца.
Устройството разполага със слот за добавяне на допълнителна памет за съхранение на данни. Получавате и абонамент за доживотно обновяване на картите напълно безплатно.

Сред екстрите са и Блутут свързаност, която ви позволява да използвате навигацията като хендсфри.
Има и мултимедиен плеър, на който можете да слушате музика, да гледате снимки или видео.

Идва с предварително инсталирани карти на цяла Европа.
Купи сега

4. Навигационна система Garmin DriveSmart 50 LM


Устройството разполага с 5-инчов дисплей с разделителна способност от 480х272 пиксела.

При нужда от допълнителна памет за съхранение на данни, може да се добави карта памет, благодарение на разширителния слот.
Навигацията е снабдена с много функции и екстри, сред които е и сигнализацията за приближаване на опасен участък или място, на което се изисква повишено внимание.

Самото насочване става посредством много места, улици, имена на бизнеси, сгради и атракции, а не само с класическото „след няколко метра завийте наляво и надясно“.
Навигацията може да получава смарт известия, има сигнал за умора при прекомерно шофиране и дори сигнализация за превишаване на скоростта и навлизане в училищна зона.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Навигационна система Mediatek Extreme 5


Навигацията разполага с 5-инчов дисплей с разделителна способност от 800х480 пиксела, двуядрен процесор с тактова честота от 800 мегахерца и 128 мегабайта оперативна памет.

Мястото за съхранение на данни е 4 гигабайта като има и разширителен слот за добавяне на карта памет. Върви с последните карти на България и страните от цяла Европа.

Гласованата навигация е на български език. Предупреждава за полицейски постове и камери, има и интересни точки.

Сред екстрите са радио трасмитър и възможност за слушане на музика и гледане на снимки и видеа.
Купи сега

6. Навигационна система Tomtom Trucker 6000


Тази навигация е с 6-инчов екран, чиято разделителна способност е 800х480 пиксела.

Основното му предназначение е за професионална употреба в камион, но може да се ползва и за автомобил.
Устройството има 8 гигабайта памет за съхранение на данни и може да се добави карта за допълнителна памет с капацитет до 32 гигабайта.

Навигацията идва с доживотна безплатна актуализация на всички карти за Европа, включително и тази на България.

Менюто и гласовите команди са изцяло на български език.
Купи сега

7. Навигационна система PRIVILEG 70MT


Навигацията разполага със 7-инчов екран с разделителна способност от 800х480 пиксела.

Процесорът, който захранва всичко е двуядрен с тактова честота от 800 мегахерца.
Операционната система е Уиндоус Ембедед Компакт. Вградената памет в устройството за съхранение на данни е 4 гигабайта.

Сред екстрите са вграден радио трансмитър и вграден високоговорител.

Навигацията се предлага без вграден навигационен софтуер.
В комплекта са включени аксесоари като зарядно за автомобил, кабел за интерфейс USB, пластмасова скоба, поставка за закрепване и държач за стъкло.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!