Всички категории

9-те Най-Добри GPS Навигации

Навигациите не са нещо остаряло и все още се използват по цял свят.

Всъщност, много модели правят неща, които един смартфон просто не може.В свят, където смартфоните и приложенията за тях имат почти неограничени възможности, иновативната навигация не е загубила своята актуалност.

Навигация завой след завой, данни за трафик в реално време, сателитно следене на скоростта, гласово насочване и известия от други потребители са част от популярни приложения като Google Maps и Waze, затова и някои хора могат да сметнат покупката на отделна навигация за нещо излишно.

Но не е точно така, защото хубавите навигации за автомобил могат да правят много повече от това да ви опътят от точка А до точка Б.

Производителите на навигации имат дългогодишен опит в сферата и са провели милиони реални тестове, за да предложат най-добрите продукти с най-полезните функции.Едни от които са разширени помощни функции за шофьора, блутут свързаност, базирани на местоположението препоръки, гласови команди и много други – всичко това върху големи дисплеи с хубава разделителна способност.

Много от потребителите на смартфони изпитват трудности в ежедневието, защото постоянно им се налага да следят останалите мегабайти от мобилния си интернет, докато навигациите оперират независимо от интернета.

Навигациите са предназначени за използване в автомобил, но фактът, че са преносими и имат множество функции, ги прави универсални и можете да ги използвате навсякъде.

Но избирането на точната навигация за вашите изисквания, бюджет и нужди може да се окаже трудна задача.

Прочетете нашето ръководство, за да улесните търсенето и съответно да направите най-добрата покупка.

Карти


Повечето преносими навигации идват с всички карти, които някога ще ви потрябват, инсталирани по подразбиране. Има модели, в които картите за повечето европейски държави дори са вградени в паметта.

Някои навигации позволяват да правите промени по някои аспекти на вградените им карти, например ако посоката в дадена улица е променена, любимият ви ресторант е преместен на друго място или има ремонт на пътя и ви трябва друг маршрут до работа.

Интересни точки

Една от най-отличителните функции сред навигациите е броят на интересни точки.

Интересните точки са различни места по даден маршрут, на които можете да се позабавлявате, обучавате или правите нещо друго.

Такива са театри, музеи, болници, хотели, ресторанти, банкомати и бензиностанции.

Ако искате възможно най-много интересни точки като места за спиране, почивка, разходка и т.н. – потърсете навигация с повече интересни точки.
Някои навигации използват двустранна интернет свързаност, за да предоставят неограничена и актуална информация за интересни точки, сред които дори различни бизнеси, продукти и услуги.

Памет за съхранение на данни


Някои навигации предлагат допълнителни карти за изтегляне от уебсайта на производителя, но ако искате много детайлна карта на даден град или да изтеглите много карти за дълго пътуване – това е отлична опция за вас.

Ако смятате, че ще теглите карти често, изберете устройство с повече памет за съхранение на данни.

Някои карти предлагат сваляне на допълнителни интересни точки и дори да добавяте свои, което също използва памет.

При навигации, които могат да се използват и извън автомобила, някои производители дори позволяват да се теглят карти на водата и за риболов.

Размер на екрана

Повечето преносими навигации имат тъчскрийн дисплеи с размер от 3.5 до 7 инча по диагонал.

По-малките навигации имат по-малки екрани и са по-лесни за монтиране и не се набиват на очи.
Но по-големите екрани могат да предложат повече контрол и лесно управление на функциите, особено по време на шофиране.

Така например ще можете да виждате добре картата, както и до шест от останалите опции от менюто, което ще е малко по-трудно на малък екран, а и там опциите ще са две, но не и повече.
Големите екрани също така могат да са отличен вариант ако нямате възможност да монтирате навигацията близо до себе си и трябва да я гледате от по-далеч.

Взирането в 3.5-инчов екран от метър разстояние не е особено приятно за очите.

Преносимост


Повечето преносими навигации са много тънки – от два до четири сантиметра дебелина.

Но това не винаги е най-важното. Помислете колко често ще взимате навигацията с вас извън автомобила, за да я използвате за насоки по време на разходка.

По-голямата като размери навигация може да бъде по-удачен избор за използване в автомобил, а по-компактна може да ви послужи ако ще я използвате и при разходки.

Гласово управление

Навигациите, които се активират чрез гласови команди стават все по-популярни, което ви позволява да управлявате устройството само с гласа си.
В повечето случаи просто казвате ключова дума и навигацията се “събужда” и ви пита директно на къде искате да отидете.

Може да ви се наложи да й кажете в коя държава, град и улица искате да отидете в няколко отделни стъпки, но някои навигации могат да ви намерят и конкретен обект, например с команда “намери най-близкото кафене” ще бъдете упътени, за да получите кафето си възможно най-бързо.

При всички случаи гласовото управление е много по-лесно и удобно (също така и безопасно) отколкото да се взирате в навигацията и да въвеждате всичко ръчно, особено когато шофирате.

Гласово насочване


Ще ви бъде много трудно да намерите навигация без гласово насочване и вграден говорител, но не всички навигации са еднакви.

Повечето ще ви предложат списък с различни гласове и акценти, както и езици, от които да избирате.
Някои навигации имат гласово насочване, което използва забележителности и големи сгради, за да ви насочва, вместо да ви казва метрите или имената и номерата на улиците.

Това е с цел насочването да бъде по-естествено, все едно ви напътства друг човек.

Но ако не искате някой друг да ви казва накъде да шофирате, някои навигации позволяват да запишете собствения си глас (или на някой любим човек) като записвате основни думи и упътвания, които след това чувате при насочване.

От текст към реч

Едно от най-вълнуващите развития при гласовото насочване е технологията от текст към реч.

Това означава, че освен обичайните насоки като например “завийте наляво”, ще чуете и препратка към конкретно име на улица, например “завийте наляво по булевард Христо Ботев”.

Това може да премахне объркването сред водачите по натоварени кръстовища или в случаите, при които няколко улици са близо една до друга.

Навигация с подобна технология би била подходяща за вас ако често шофирате в райони, където кръстовищата, улиците и трафикът са натоварени и объркващи.

Допълнителни функции


Някои преносими навигации включват допълнителни функции.

Сред тях са вградена камера, която заснема случващото се на пътя или възможност за възпроизвеждане на музика.

Някои устройства дори могат да се свържат към автомобилен аудио или видео плеър, камера за задно виждане или преносим музикален плеър.

Обновяване на картите

Всяка година се случват хиляди географски промени в една страна – от построяването на нови сгради до промяната на цели пътища и издигането на нови.
Ако картите в навигацията ви са остарели, шансът да се объркате или дори изгубите на непознато място е същия като изобщо да не използвате навигация.

Много карти се актуализират като най-новите им версии могат да се изтеглят от сайта на производителя на навигацията, но в повечето случаи ще трябва да платите малко повече при първоначалната покупка на навигацията, ако искате безплатни обновления на картите.

Актуална информация за трафика


Някои навигации могат да покажат на екрана как е трафика в реално време, съответно коя улица е задръстена от трафик по вашия маршрут и евентуално ако искате да го промените.

Този тип навигации обикновено използват допълнителни приемници, някои от които са вградени в 12-волтовия кабел, за да получават информация за трафика по системата за радио данни.
Приемникът променя данните във визуални и ги изобразява на екрана на навигацията и по този начин показват къде има най-големи задръствания.

Обикновено можете да зададете друг маршрут, за да избегнете задръстванията, но това може да означава, че ще заобиколите малко или много.
Информацията за трафика обикновено е достъпна в и около големите градски области и понякога изисква платен абонамент, но все повече навигации предлагат безплатно базова информация за трафика.

Блутут свързаност

Някои навигации предлагат безжична Блутут свързаност, за да приемате и правите обаждания от смартфона си през навигацията.
Все повече държави забраняват използването на телефон по време на шофиране, освен ако не се използва хендсфри, затова подобна функция може да ви бъде от полза.

Много навигации позволяват на потребителя да въведе своя телефонен номер и да се свържат със смартфон, така че ще можете да се обадите където искате по което време искате.

Съвместимост с приложения

Някои навигации с вграден Блутут могат да се свържат със смартфон не само за провеждането на разговори.
Има множество приложения за смартфон, които могат да доставят информация към навигацията посредством Блутут.

Тези приложения могат да предоставят търсене в реално време на дестинации, както и достъп до най-актуалната информация при пътуване, като например цени на горивата в района, прогноза за времето, часове за прожекции в кината, списък със събития наблизо и много други.

Ще можете да намирате необичайни места по пътя много по-бързо, освен това има и приложения места, оценявани от потребителите, които можете да посетите без дори да пипате смартфона си.

Дори има социални приложения, които ви позволяват да се отбележите от дадено място във Фейсбук директно от навигацията си.

3D изображения на сгради


Съвременните навигации имат бързи процесори, които им позволяват да доставят светкавично визуалната информация.

Един пример за това е изобразяване на сгради в 3D режим, което позволява да се видят важните сгради или забележителности на екрана на навигацията по начина, по който се виждат и от човешкото око.

Така ще се ориентирате по-добре къде се намирате и можете да следвате по-точно указанията, независимо дали сте в колата или пеша.

Подобно изобразяване е налично най-вече за сгради в големите градове или други големи забележителности.

Насочване в кръстовища и пътни платна

Много съвременни навигации имат насочване на пътните платна, което позволява навигацията да ви ориентира в кое платно да се престроите преди кръстовище, за да не изпуснете предстоящия завой.

Това е особено полезно когато шофирате в напълно непознат град или по натоварена магистрала с множество изходи.

Насочването при кръстовища също е много полезно, защото предлага детайлен и реален изглед на сложните кръстовища, включително с табели, за да ви помогне да се ориентирате.

Предупреждения за училищни зони и ограничения на скоростта


Ако пропуснете знак, указващ ограничение на скоростта или училищна зона, можете да превишите скоростта без дори да го разберете.

Затова някои навигации ви уведомяват за подобни неща, така няма да нарушавате закона и съответно да си навлечете глоби.

Захранване

Всички преносими навигации работят отлично в автомобила, но повечето имат батерия и могат да се използват и извън него.
Всеки модел е с различна батерия и капацитет на заряда, но общо взето е достатъчно, за да стигнете до където е необходимо, дори и да сте без автомобила си.

Обикновено можете да очаквате около един или два часа използване на батерия, но всичко зависи от избрания модел и как се използва.

Повечето навигации имат и опция за външно захранване (обикновено от запалката на автомобила), а някои имат и адаптер за зареждане, за да се ползват и в домашни условия.

Използване на навигация извън автомобила


Много навигации имат опция за избиране на начин на пътуване, т.е. маршрутът може да се изчисли и според това дали сте пеша или с друг тип транспорт.
Така можете да намерите най-прекия път до мястото, на което отивате, като ако сте пеша, навигацията ще ви прекара през тесни улички, пътеки и каквото още изберете, за да стигнете максимално бързо.

Някои навигации имат и упътвания конкретно за колоездачи, мотористи и дори шофьори на камиони.

Независимо дали ще обновите стария си автомобил с нова навигация или просто търсите най-модерния начин за ориентиране, списъкът с предложения, който ще ви представим е съставен от някои от най-добрите навигации на пазара.

1. Навигационна система TomTom GO Professional 6250


Тази навигация работи с помощта на операционната система на Microsoft Windows CE. Екранът на устройството е с размер от 6 инча и ви предлага страхотна резолюция от 800 на 480 пиксела. На ваше разположение е предоставена актуална карта на цяла Европа и капацитет за съхранение от 16 GB. Ако те случайно се окажат недостатъчни, можете да се снабдите с допълнителна micro SD карта с максимален капацитет от 32 GB. Имате възможност за Wi-Fi, както и за блутут връзка, които да улеснят шофирането ви максимално. Можете да използвате тази навигация и извън автомобила си – батерията ѝ издържа до 1 час.
Купи сега

2. Навигационна система ORION Z50


Навигационната система ORION Z50 e едно интелигентно и съвременно GPS устройство. 5-инчовият ѝ дисплей ви осигурява резолюция от 800 на 480 пиксела. Освен това на ваше разположение са оставени 8 GB вътрешна памет, а ако не са ви достатъчни, можете да се снабдите с допълнителни 32 GB с помощта на карта с памет. Тази навигация се свързва с USB и ви предлага възможности за разчитане на различни визуални и аудио файлове. Операционната ѝ система отново е Microsoft Windows CE, а освен от нея, можете да се възползвате и от възможността да послушате радио благодарение на FM трансмитер.
Купи сега

3. Навигационна система Navitel F300


С покупката на тази навигационна система си осигурявате доживотно актуализиране на цели 45 карти, поддържани и в offline режим. С нейна помощ можете да пътувате безпрепятствено из цяла Европа. Дисплеят на устройството е с размери от 5 инча и ви предлага резолюция от 480 на 272 пиксела. На ваше разположение са оставени 8 GB капацитет за вътрешно съхранение. При нужда обаче можете да си набавите и допълните 32 GB с помощта на Micro SD карта с памет. Освен навигацията получавате и възможност за FM трансмитер.
Купи сега

4. Навигационна система Mio Spirit 7700 LM


С Mio Spirit 7700 LM вече надхвърляте възможностите на една обикновена навигационна система. Освен доживотната актуализация на картите с това устройство шофирането ви ще се превърне в наистина различно преживяване. Различните му функции се адаптират към навиците ви по пътищата, така че да се съобразяват с тях. Разполагате с възможност за гласово съобщаване за улиците, улеснено паркиране, информация в реално време за пътната обстановка и подбирането на най-добрия възможен маршрут. Тази навигация дори има възможност за триизмерно визуализиране на кръстовища и следване на пътната лента. В комплекта е включена удобна магнитна стойка, която максимално да улесни позиционирането на GPS-а.
Купи сега

5. Навигационна система Mediatek Extreme 5


Навигационната система Mediatek Extreme 5 е още едно страхотно предложение. Нейният 5-инчов TFT LCD дисплей ви предлага резолюция от 800 на 480 пиксела. На него ще имате възможност да се насладите на различни снимкови и видео файлове. Устройството поддържа също и музикални формати. Паметта му може би няма да ви стигне за всичко това, но винаги имате възможност да се снабдите с допълнителна micro SD карта. Тази навигация работи с карти от цяла Европа и ви предлага различни опции за избор на маршрут спрямо индивидуалните ви предпочитания. Дори можете да изберете избягване на заплатени зони, еднократни такси и неасфалтирани пътища.
Купи сега

6. Навигационна Система WEST ROAD WR-X900EU FMHD


Тази навигационна система ви предлага опции не само за обикновено шофиране или пешеходна употреба, но и професионална настройка за управление на камион. Устройството разполага със супер тънък корпус с метална рамка и 7-инчов дисплей с 800 х 480 резолюция. С него на ваше разположение се предоставят 8 GB вътрешна памет, възмжност за допълнителна Micro SD карта, както и FM трансмитер. По 64 различни GPS канала можете да си осигурите визуализация на различни карти от цяла Европа. Навигацията работи и с предварително инсталирани интересни точки, паркинги, хотели и пр., както и толколектни станции и евровинетни пунктове за Benelux.
Купи сега

7. Навигационна система PRIVILEG 70MT


Навигационната система PRIVILEG 70MT отново разполага със 7-инчов дисплей с 800 х 480 резолюция. Въпреки че устройството се предлага без инсталиран софтуер, можете да превърнете това в свой плюс. Можете да подберете софтуера спрямо собствените си предпочитания, като имате вградени 4 GB памет, както и възможност за допълнителна micro SD карта, на които да го качите. Продуктът поддържа FM трансмитер и работи с помощта на операционната система на Microsoft Windows CE. Тази навигация си остава едно функционално и елегантно предложение, което със сигурност може да ви изкуши.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Навигационна система PNI L810


Представяме ви още една навигационна система, която разполага със 7-инчов дисплей и резолюция от 800 на 480 пиксела. Големият размер на устройството се превръща в негов страхотен плюс, когато го комбинирате с възможността за използването му като мултимедиен плейър. Мощният му процесор и подобаващо количество RAM памет се грижат всичко да се случва безпроблемно. Освен за свалянето на различни навигационни карти, можете да използвате 8 GB вградена памет, както и допълнителна Micro SD карта за съхранението на файлове с различни формати. Устройството разполага и с FM трансмитер, а освен това върви заедно с удобна и практична автомобилна стойка.
Купи сега


9. Навигационна система Garmin Drive 51 LMT-S


Навигационната система Garmin Drive 51 LMT-S пък се фокусира преди всичко върху подобряването на условията за шофиране. 5-инчовият ѝ дисплей не се слави с кой знае каква резолюция, но на него могат да се визуализират доживотно актуализирани карти от цяла Европа. Устройството след в реално време за пътната обстановка и ви предупреждава за трафик, опасни завои, железопътни прелези и пр. Производителят е снабдил тази навигация с куп допълнителни популярни места, които иначе може да подминете по време на пътуването си. Това устройство при всички обстоятелства ще ви навигира лесно, безпроблемно и пълноценно до желаната дестинация.
Купи сега

Често задавани въпроси

Какво да правя, когато навигацията ми не ме локализира или ми дава грешни насоки?

Неправилното локализиране в повечето случаи се дължи на проблем с връзката. Система от сателити се грижи за точното ви локализиране. Възможно е просто да сте изчезнали от обхвата им. Това най-често се случва в планините или други зони със слабо покритие. В случая единственото, което можете да направите, е да потърсите по-добро покритие. При нужда можете и да рестартирате устройството и да се надявате да бъдете засечени. Ако сте в движение по пътищата, просто ще се наложи да продължите движението си, докато не намерите сигнал.

Ако навигацията ви дава грешни насоки обаче, проблемът може да се дължи на липса на актуализация или на неподходящи настройки за движение. Актуализирали ли сте своето устройство с последния ъпдейт, всичко, което можете да направите, ако получите грешни насоки, е да сигнализирате за проблема и да изберете сами друг път. Вашето устройство би трябвало да се адаптира спрямо избора ви и да предложи нов маршрут.

Колко често трябва да актуализирам и кога трябва да сменя навигацията си?

Отговорите на тези въпроси до голяма степен зависят от това с каква навигация разполагате, колко често я използвате и как се отнасяте с нея. Повечето стандартни навигации изискват периодични актуализации, за да ви предложат съвременна информация за пътищата. Ако използвате навигацията си само при ваканционни пътувания, тогава е добра идея да проверявате за последните ъпдейти преди всяко пътуване. Ако ви се налага да използвате устройството си ежедневно обаче, най-добре би било да го актуализирате винаги когато производителят пусне нова версия на софтуера.

Що се отнася до смяната на една навигационна система, няма за какво толкова да се тревожите. Ако сте се снабдили с качествено устройство, използвате го правилно и се грижите за него, то ще ви служи напълно пълноценно години наред. Е, вероятно десетина години след закупуването му технологиите ще бъдат по-развити. Ако искате да бъдете в крак с времето, можете да смените навигацията си, когато я почувствате остаряла.

Контролирани ли са GPS навигациите от военните сили или правителствата?

Глобалната система за позициониране (GPS) е проектирана и управлявана от Министерството на отбраната на САЩ. Тя обаче е предоставена безплатно на разположението на всеки, но е спонсорирана от данъците на американските граждани. Естествено, разработена е като военна технология, но в съвременния свят има много по-широко и свободно приложение.

Не си мислете обаче, че някой постоянно ви следи и злоупотребява с информацията за местоположението ви. Да, информацията за местоположението на всяко GPS устройство вероятно е достъпна на Министерството на отбраната на САЩ. Това обаче не ви пречи по никакъв начин да се възползвате от удобството на GPS навигациите. В съвременния свят все повече хора отдават доверието си на тази система, тъй като тя до голяма степен става неизбежна част от ежедневието ни. Това е така именно понеже не са известни ситуации на злоупотреба с получената информация. Наслаждавайте се на възможностите и не се тревожете за това кой притежава даден продукт.

От колко интернет имам нужда за оптимално GPS проследяване?

Истината е, че глобалната система за позициониране изобщо не се нуждае от интернет, за да ви локализира. Да, с помощта на мобилните оператори и връзката ви с интернет, това може да се случи по-бързо. Вградените в устройствата ви GPS приемници обаче са напълно достатъчни, за да приемат сателитния сигнал. Всичко, което трябва да се случи, е да разполагате с ясна видимост към небето.

Използвате GPS навигация в офлайн режим е напълно възможно. В този случай просто информацията за пътищата не преминава постоянно през облак, а трябва да бъде предварително съхранена във вашето устройство. В този ред на мисли отговорът на въпроса ви трябва да бъде формулиран по следния начин: Не се нуждаете от никакъв интернет, за да използвате GPS навигацията си. С негова помощ обаче ще можете да се информирате за пътната обстановка постоянно.

3.6/5 - (8 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
3 Коментари
 1. Симона пише

  Какъв навигатор за кола бихте ми препоръчали?

  Какво е sygic или waze?

  Има ли навигация без интернет?

 2. Nikolay пише

  Кои са най-евтините джипиеси, търся джипиес на промоция или на добра цена.

  Трябва ми навигация за камион.

  Има много голям избор в технополис, техномаркет, зора, емаг, но се колебая.

 3. Simeon пише

  Каква е разликата между навигация, навигационна система и gps navigator? И за трите ли ли ми трябва карта?

  Има ли навигации на гармин с гласови команди на български език?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!