Всички категории

9-те Най-Добри Палатки

Независимо дали ще бъдете на любимото си място за къмпинг или сте решили да влезете надълбоко в гората – далеч от дома палатката ще бъде вашият нов дом.


А добре подбраната палатка може да направи къмпингуването ви много по-приятно. Без значение дали търсите първата си палатка или искате да смените настоящата с по-добра – има някои неща, които трябва да вземете предвид при избора.

Именно това е и целта на това ръководство – да ви помогне да изберете най-добрата палатка за своите нужди и цели.

Истината е, че на пазара има невероятно много модели палатки и намирането на подходящата може да бъде наистина сложно. Размерът на палатката обикновено е добра отправна точка – може да търсите самостоятелна палатка или пък такава, която да събере цялото семейство или голяма група приятели.

Къмпингуващите с кола (което означава, че ще достигнат мястото за къмпинг с автомобил) могат да си позволят носенето на палатка с всякакъв размер. Тези, които ще се придвижват пеша или с обществен транспорт обаче вероятно ще искат нещо по-компактно и леко.

Ако решите да посетите магазин за специализирано къмпинг оборудване ще бъдете изправени пред огромния избор от модели палатки. Освен това ако самите вие не знаете какво точно търсите, дори и продавач-консултантът едва ли ще може да ви помогне.

Нещата, които трябва да вземете предвид варират от издръжливостта на палатката през това колко удобна е за спане чак до колко лесно се разпъва.

Но няма за какво те се притеснявате – ще ви представим всичко по-важно, което трябва да знаете за избора на палатка. И за да ви улесним още повече, в края на това ръководство ще ви представим някои от най-добрите модели палатки на пазара.

Защо да използвате палатка

Основната причина хората да използват палатки докато къмпингуват е значително по-големия комфорт и удобство, което предоставят те. Палатката е нашият временен дом докато сме сред природата и съответно заменят някои от неговите основни удобства.

В зависимост от това къде къмпингувате и какъв е климатът – палатката ще ви пази от слънце, жега, дъжд, студ, вятър и насекоми.

Да не споменаваме и това, че ще държи дивите животни на страна докато спите.

Забавен факт: Най-старата палатка е открита в Молдова. Тя датира от около 40 хиляди години пр.н.е. и е изработена от мамутски кости и кожа, а животинска мазнина е използвана за хидроизолацията и. Не искаме да си представяме как мирише отвътре.

Видове палатки

Преди всичко трябва да прецените къде и как ще къмпингувате най-често. Съответно дали ще ви трябва палатка за пешеходен туризъм? Или пък ще къмпингувате със семейство и приятели?  А може би сте се запътили към планината? Подобни фактори ще определят какъв вид палатка да си вземете.

Палатки за къмпинг

Това са минималистични палатки, при които на първо място е преносимостта – те са леки и могат да се поберат в туристическа раница.

Ултралеките модели са възможно най-лесни за пренасяне като има и такива, които ви позволяват да използвате туристическите си щеки за тяхното разпъване. За да бъдат леки и удобни за носене, този вид палатки са сравнително тесни.

Семейни палатки

Този вид палатки може да побере голям брой хора – от там и името. Дизайнът им е отличен за цели семейства и големи групи приятели, които искат да спят заедно.

Те са подходящи за къмпингуване с кола, но не се препоръчват при екстремни условия.

Планински палатки

Тези палатки могат да издържат тежките условия на планината като силен вятър, студ и сняг. Въпреки това не се препоръчва използването им в топло време защото задържат прекалено много топлина вътре.

Военни палаткиНаричат се така защото се използват в базови лагери и са за по-дълъг престой. Отличен избор при заминаване на дълга почивка сред природата, на лов или риболов и дори за цели семейства. Тъй като те са изключително големи – това ги прави и тежки и трудни за пренасяне.

Размери

Размерът на една палатка се определя по броя хора, които може да събере.

Няма поставен стандарт за определяне на капацитета им, но повечето производители обикновено дават около 2 квадратни метра пространство за човек.

Това означава, че при палатка за двама реално ще спите точно до другия човек и е много възможно спалните ви чували да се докосват или припокриват. Ако искате повече пространство – потърсете по-голяма палатка.

Тегло

Ако къмпингувате с кола или имате близки и приятели със себе си – теглото на палатката няма да е особено голям фактор. Ако обаче сте сами и вървите пеша – всеки килограм е от значение и е по-добре да се спрете на възможно най-леката палатка.

Форма на палатката

Формата оказва огромно влияние за квадратните метри и общото пространство в палатката. Вътрешният обем на една палатка се измерва по размера на пода, площта на пода и максималната височина (която обикновено е само в средата, а не по цялата площ).

Съответно колкото по-вертикални са страниците на една палатка – толкова повече пространство има в нея.

А-образни палаткиСтарите А-образни палатки са леки, лесни за разпъване и сравнително евтини. 

Имат правоъгълен под с наклонени страници и един основен прът в средата. Въпреки това те имат нисък таван и малко място настрани заради наклонените страници.

По-новите А-образни палатки обаче са подобрени в сравнение със старите като страниците се изпъват навън и това увеличава вътрешното пространство. Страничната стабилност също е подобрена и така палатката се държи по-добре при вятър.

Военни палатки

Страниците са почти вертикални, което позволява максимално оползотворяване на вътрешното пространство. Това означава достатъчно място за бебешки креватчета, надуваеми легла и за личните вещи на всеки спящ в палатката – вероятно и след това ще имате още свободно място.

Някои модели дори имат прегради, с които се обособяват отделни помещения или пък място за печка на дърва. Тези палатки обаче са много обемни и тежки, съответно трябва да се пренасят с превозно средство. Освен това за тяхното разпъване са нужни колове и пръти.

Куполни палатки

В сравнение с А-образните палатки тези предоставят до 50% повече пространство. Предлагат се в различни форми, които леко приличат на извити куполи. Извитите страници спомагат за отвеждането на водата при дъжд и пречат на снега да се натрупва по тях.

Куполните палатки се представят много добре при ветровито или лошо време.

Често имат добра максимална височина, но наклонените стени намаляват вътрешното пространство.

Какъвто и вид палатка да изберете трябва да сте сигурни, че тя ще ви върши работа и отговаря на нуждите и изискванията ви.

Конструкция

Свободностоящи и несвободностоящи палатки

Свободностоящите палатки могат да стоят изпънати без да се използват колове и пръти. Заради това си качество те лесно могат да бъдат премествани след разпъване и лесно да се застопорят с колове за допълнителна стабилност. Куполните палатки са най-често срещан пример за такава конструкция.

Несвободностоящите палатки разчитат изцяло на въжета и пръти за разпъване. Военните палатки често използват такава конструкция и така предлагат почти изцяло вертикални стени.

Трисезонни и четирисезонни палатки

Трисезонните модели са направени за къмпингуване в умерени метеорологични условия – от пролет до есен. Те често имат мрежести прозорчета или панели за максимална проветривост. Четирисезонните палатки са направени да издържат на вятър и сняг.

Такава палатка трябва да търсите ако ще къмпингувате през зимата или ще се ползва при планинско катерене. Тези модели не са толкова проветриви, но задържат топлината добре.

Единично или двойно платнище

Палатките с двойни платнища имат един основен слой и още един, който отвежда водата. Моделите с единично платнище са направени за отвеждането на сняг вместо дъжд и при тях се използва дишаща материя.

Зашит или безшевен подПри палатките с зашит под същия е хванат чрез шевове за страниците. Това създава прави и стегнати ръбове по границите на палатката, което от своя страна увеличава площта на пода. Моделите с безшевен под няма следи от шевове, които биха могли да протекат.

Краищата обаче могат свободно да се навиват, което води до намаляване на площта на пода.

Пръти

Прътите са основата и нещото, което държи изпъната палатката. Има три важни фактора, които трябва да вземете предвид когато избирате пръти – тегло, здравина и издръжливост. Разбира се, също може би ще искате да съобразите и цената. Материалът на прътите трябва да се избере според това за какво ви трябва палатката.

Пръти от фибростъкло

Най-голямото им предимство е цената. Прътите от фибростъкло са много достъпни ценово и достатъчно издръжливи. Те няма да корозират, но са по-тежки и по-слаби от алуминиевите пръти.

Алуминиеви пръти

Те са леки, здрави и издръжливи. За съжаление са податливи на корозия с течение на времето. Ако търсите алуминиеви пръти нека те бъдат от анодизиран алуминий, който е по-устойчив на корозия.

Материали за платнища

Платнищата на палатките могат да бъдат от най-различни материали. Ако знаете какви са разликите между тях може да ви бъде от полза при избирането на палатка.

Найлон

Найлоновите платнища са много леки, но достатъчно издръжливи на атмосферните условия. Въпреки това материалът има способността да абсорбира влагата и да избледнява с времето.

ПолиестерУстойчивите на дъжд платнища обикновено се изработват именно от полиестер. Той не се намачква и издържа на вода и слънчеви лъчи, което го прави изключително здрав материал.

Канава

Обикновено тези платнища се правят от памук или лен. Те са достатъчно здрави и тежки. Можете да очаквате достатъчно голяма гъвкавост и същевременно добра устойчивост.

Мрежа

Мрежестите платнища обикновено се правят от найлон или полиестер и подобряват проветривостта в палатката.

Водоустойчивост

Всеки материал за изработка на платнище за палатка може да бъде третиран да отвежда водата. Обикновено това става чрез поставяне на слой от полиуретан или силикон.

Силиконът се използва при по-тънките материали за да ги заздрави допълнително. Полиуретанът е по-евтин и се смята за по-доброто покритие от двете. Дебелината на водоустойчивото покритие се измерва в милиметри.

Цвят

Палатките в по-светли цветове поддържат интериора светъл и ярък и предлагат по-добра видимост. По-тъмните цветове пък поглъщат повече топлина от слънцето, което ги прави чудесни за къмпингуване в по-хладно време.

Навеси

Една палатка може да има навес отпред на входа като целта му е да пази от дъжд и слънце. Някои модели имат навес и от задната страна като по този начин позволяват да съхранявате на сухо допълнително оборудване.

Най-добрите палатки

Основното нещо, което трябва да прави една палатка е да ви пази от атмосферните влияния и да ви донесе допълнителен комфорт докато спите на открито.

За щастие на пазара има изключително много модели и шансът да намерите точно това, което търсите е изключително голям.

Ако все още не знаете каква палатка точно да изберете – няма за какво да се притеснявате. Нека ви представим някои от най-добрите модели на пазара. 

Просто изберете тази, която смятате, че ще ви свърши най-добра работа и отговаря на бюджета ви.

1. Палатка Trespass CaterthunМоделът побира четирима човека и има един вход. Изработен е от непромокаем полиестер в син цвят. Дължината на палатката е 455 сантиметра, а ширината 240 сантиметра.

Размерите за спане са 180х160 сантиметра. Теглото й е 8.8 килограма.
Купи сега

2. Тента Vango Hogan HubШатрата е за къмпингуване и събира до четирима души. Има четири входа и е подходяща за всичките четири сезона от годината.

Изработена е от полиестер и е водоустойчива. Има мрежа срещу насекоми. Прътите са от фибростъкло. Дължината й е 350 сантиметра, ширината – 350 сантиметра и височината 225 сантиметра.

Размерите при транспортиране са 68х24 сантиметра. Теглото й е 13.2 килограма.
Купи сега

3. Палатка CarpFocus CF-2Палатката събира двама души и има един вход. Подходяща е за три сезона от годината – от пролет до есен. Изработена е от полиестер в зелен цвят. Разполага с 25 на брой колчета. Дължината й е 280 сантиметра, ширината – 230 сантиметра и височината 170 сантиметра.

Транспортните размери на модела са 65х27 сантиметра. Теглото на палатката е 7.6 килограма.
Купи сега

4. Палатка APACHE ZeltenМоделът е предназначен за до двама души. Изработен е от водоустойчив полиестер в зелен цвят. Прътите са от алуминий. Дължината на палатката е 215 сантиметра, ширината 215 сантиметра и височината 200 сантиметра.

Транспортните размери са 20х63 сантиметра. Теглото й е 3.3 килограма.
Купи сега

5. Саморазгъвна палатка Living & Garden 6218Тази палатка е саморазгъвна и може да се използва от до двама души. Изработена е от полиестер в оранжев цвят. Върви в комплект с девет колчета.

Разполага с три вентилационни зони и водоустойчиво покритие.

Дължината й е 250 сантиметра, ширината 150 сантиметра, а височината 100 сантиметра. Теглото на модела е 2 килограма.
Купи сега

6. Палатка ZeltenИзключително просторна палатка за до петима човека, която има два входа. Изработена е от водоустойчив полиестер и има мрежеста част за по-добра проветривост. Препоръчителната зона за покритие е от 4.6 квадратни метра. Включени са 12 колчета за закотвянето й.

Има две вентилационни зони и пръти от фибростъкло. Дължината на модела е 240 сантиметра, ширината 240 сантиметра, а височината 140 сантиметра.

Транспортните размери са 18х72 сантиметра. Теглото й е 4 килограма.
Купи сега

7. Палатка за кола Yakima Sky Rise MediumПалатката е за разпъване върху кола и може да побере до трима души. Има един вход и е подходяща за всичките четири сезона от годината. Изработена е от непромокаем найлон. Дължината й е 243 сантиметра, ширината 142 сантиметра и височината 122 сантиметра.

Транспортните размери на модела са 122х42 сантиметра. Теглото му е 52.1 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Палатка Vango Helium 2Моделът е подходящ за до двама души и има два входа. Може да се използва през три сезона от годината – от пролет до есен. Изработена е от полиестер и полиуретан със силиконово покритие против вода. Палатката е снабдена с мрежа срещу насекоми и вентилационни отвори.

Прътите са от алуминий. Дължината й е 245 сантиметра, ширината 175 сантиметра, а височината 100 сантиметра.

Транспортните размери на палатката са 45х16 сантиметра, а мястото за спане 210х95 снатиметра. Теглото й е 1.43 килограма.
Купи сега

9. Палатка High Peak Nevada 2Тази палатка е за до двама души и има един вход. Може да се използва през всичките четири сезона от годината. Изработена е от полиестер и полиетилен. Моделът е водоустойчив и има мрежа срещу насекоми, както и вентилационни отвори. Прътите са изработени от фибростъкло.

Дължината му е 300 сантиметра, ширината 150 сантиметра, а височината 125 сантиметра. Транспортните размери са 52х14 сантиметра.

Мястото за спане е 220х115 сантиметра. Палатката тежи 3.3 килограма.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!