Всички категории

6-те Най-Добри Паравани за Баня

Не всеки може да си позволи отделно помещение, което да превърне в банята на мечтите си. В повечето случаи дори е по-удобно и икономично от пространствена гледна точка банята и тоалетната да бъдат обединени в едно.

Никой обаче не иска, след като излезе от душа, да трябва да подсушава цялото помещение.

Е, добре подбраният параван за баня е идеалното решение на проблема!

С негова помощ можете да изолирате пространството за къпане от останалата част от банята си. Така не само че ще запазите помещението сухо, но може би дори ще успеете да го раздвижите по елегантен начин.

Да разполагате с всичко необходимо за хигиенните си грижи на куп, си е удобство. Именно затова вероятно искате да си осигурите този комфорт по възможно най-добрия начин.

Разнообразието от продукти на съвременния пазар със сигурност ви позволява да развихрите интериорната си креативност. В много от случаите обаче именно това разнообразие се оказва объркващо и затруднява изборите ни.

Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви запознаем с всичко необходимо, което трябва да знаете за параваните за баня. В него ще откриете най-важната информация за тези интериорни принадлежности, така че да можете да изберете най-подходящата за себе си.

А най-долу сме подбрали няколко от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента…

Кои са основните ползи от параваните за баня?

Параваните за баня в никакъв случай не представляват задължителен компонент от всяка една баня.

В много от случаите обаче те се оказват толкова функционални, удобни и елегантни, че просто се усеща липса, ако не присъстват в помещението.

Имайте предвид, че влагата предизвиква различни проблеми с времето дори и при специално предвидените за мокрене места. Ако за вас не представлява проблем да отделяте време за подсушаване на банята си след вземане на душ, добре.

Ако предпочитате удобството и елегантното изолиране на душа от останалото пространство обаче, тогава параваните за баня се оказват идеалното решение.

Деликатното и фино обезопасено стъкло ще отдели пространството под душа ви от останалите части на помещението.

Параванът за баня е далеч по-удобен за почистване от различните завеси за баня, които със сигурност ще се изхабят в даден момент.

Освен това той няма да ви се пречка, залепвайки досадно по тялото ви, докато се къпете.

Душ кабините също са едно доста прилично и икономично решение на проблема с мокренето на банята. В повечето случаи обаче те са твърде тесни и със сигурност могат да ви задушат, ограничавайки свободата на движенията ви.

От друга страна, параванът за баня може да бъде позициониран според вашите нужди, така че да ви бъде максимално комфортно. От вас се изисква единствено да прецените каква част от банята си искате да изолирате за къпане.

Но това изолиране не е необходимо да бъде самоцелно. В много от случаите производителите на паравани за баня се грижат техните продукти да бъдат максимално елегантни.

Параваните за баня могат с лекота не само да се впишат във всеки интериор, но и да често да го освежат допълнително.

А някои по-разчупени модели дори могат да вмъкнат малко фина екстравагантност в банята ви, стига да поискате.

Всичко опира до вашия собствен вкус, вашите желания и потребности.

Какви видове паравни за баня съществуват?

Производителите на паравни за баня са се погрижили да обслужат спецификите на всяка баня и да осигурят комфорта на всеки.

Тъкмо затова в днешно време съществува известно разнообразие от разнотипни видове паравни за баня. Макар и да изпълняват една и съща основна функция, те се различават в определени отношения.

Тъкмо това кара различните хора да отдават предпочитанията си на един или друг вид параван за баня.

Еднопреградни/двупреградни паравани

Най-популярният вид паравани за баня като цяло са еднопреградните.

Както се подразбира от името им, това са паравани за баня, изработени от едно монолитно стъкло.

В много от случаите, ако стъклото е достатъчно голямо, не е необходимо друго, за да остане банята ви суха. Нежеланата вода извън пространството за къпане така или иначе се получва в една определена зона, която е точно под душа.

В някои случаи обаче хората предпочитат да изолират пространството за къпане още по-добре. Тогава тъкмо двупреградните паравани за баня се оказват по-желаният вид продукти.

Те със сигурност успяват да изолират душа и мястото под него по-добре, тъй като осигуряват по-масивна преграда.

И при двата вида паравани съществуват подвижни и стационарни варианти. В повечето случаи обаче двупреградните са конструирани от едно подвижно и едно неподвижно стъкло.

Трябва сами да прецените дали предпочитате една неподвижна преграда и дали тя самата ви е достатъчна, или ви харесва повече възможността след достигане до душа да разширите преграденото пространство.

Дизайнерското разнообразие и при двата вида паравни за баня е достатъчно голямо, така че няма нужда да се тревожите. Съществуват достатъчно количество форми, цветове и краски сред тези интериорни принадлежности.

Със сигурност след известно количество търсене ще успеете да откриете онзи модел, който най-много подхожда на вашата баня.

Стационарни паравани

Повечето еднопреградни модели са стационарни. Тъй като разполагате само с една преграда, така или иначе надали ще ви се налага да я местите особено.

Стъклата при този вид паравани предлагат доста солидно разнообразие от форми. Има правоъгълни, заоблени и всякакви други разчупени модели, така че единствено от вас зависи какво ще изберете.

Веднъж инсталирани, тези паравани остават на същото място и преграждат една и съща област. Те обаче често са напълно достатъчни, за да предпазят от мокрене по-голямата част от пространството извън зоната за къпане.

Както се досещате, в повечето случаи тези модели ще бъдат по-евтини, тъй като са изработени от по-малко количество стъкло.

Дори и да ви се налага леко подсушаване след използване на душа, то няма да ви коства особени усилия.

Много домакинства решават този проблем, комбинирайки еднопреграден параван с елегантна завеса за баня. Така преградената зона се разширява, без завесата да се превръща в досадна пречка.

Ако обаче все пак предпочитате по-стабилна изолация срещу мокрене, има достатъчно разнообразни подвижни паравани, с които можете да се снабдите.

Сгъваеми паравани

Сгъваемите паравани за баня са доста интереснен и удобен избор за всяка една баня.

Те са изградени от различно количество свързани помежду си стъкла, които се разтварят и събират помежду си подобно на завеса. Тези модели са доста предпочитани, тъй като могат да бъдат изработени в различен размер според нуждите на банята ви.

Многото подвижни части може и да ви създадат проблеми с течение на времето. При правилна поддръжка обаче всичко гарантирано ще бъде наред.

Сгъваемите паравани ви осигуряват лесен и удобен достъп, тъй като могат да се свият в единия край на инсталацията и да забравите за съществуването им. Те са особено добро решение и ако из къщата ви припкат малки дечица, чието къпане изисква повече пространство.

Когато не се нуждаете от преграда в банята си, просто можете да сгънете подобен параван и сте готови.

Леко усложнената изработка на подобни модели понякога оскъпява продуктите. Със сигурност обаче можете да си намерите сгъваем параван на добра цена, така че няма за какво да се тревожите.

Плъзгащи се паравани

Плъзгащите се паравани за баня са другият подвижен вид паравани, така че представляват нещо като алтернатива на сгъваемите.

Те обикновено се състоят от два или повече стъклени компонента, които в различни комбинации могат да се плъзгат по релса и да преграждат такава зона, каквато ви е необходима.

Тези модели са по-достъпни от сгъваемите, а същевременно осигуряват същия лесен достъп до пространството за къпане. Не е само това, но в повечето случаи плъзгащите се паравани за баня ви печелят и преграда с най-голям размер.

Лесно се поддържат, удобни са за използване и ефикасно вършат основната си функция. Тъкмо затова много от домакинствата, които искат да се погрижат добре за банята си, се сдобиват именно с такива паравани.

От вас самите зависи дали ще намерите плъзгащите се паравани за достатъчно удобни, за да инсталирате подобен в банята си.

Какво трябва да вземете предвид при покупката на параван за баня?

Е, вече сте запознати с различните видове паравани за баня. Сигурни сме, че знаете тъкмо от какво се нуждаете и кой от тях най-много ще подхожда на вашия дом.

Видът обаче е само едно от нещата, които трябва да вземете предвид при покупката на параван за банята си. Има още куп фактори, с които трябва да се съобразите, за да сте имате възможност да си изберете най-доброто.

Материал

В повечето случаи параваните за баня са изработени от специално стъкло с различна дебелина и различен цвят.

Основната функция на паравана за баня се изчерпва с това да изолира водата от душа в определена зона.

Тъкмо затова на практика всичко достатъчно плътно и непромокаемо би могло да послужи като преграда.

Макар че със сигурност ще попаднете на множество алтернативни материали, стъклото си остава най-добрият избор. То е достатъчно устойчиво на наслояващата се влага в мокрите помещения, а и най-лесно за почистване.

И от хигиенна, и от практическа гледна точка стъклото е най-добрият и съответно често срещан материал при параваните за баня.

Ако искате да прикриете пространството под душа, така че да не бъде видимо, достатъчно плътно фолио за стъкло би могло да реши проблема.

Ако пък предпочитате да експериментирате или търсите по-изгоден вариант, пазарът вероятно ще ви предложи достатъчно алтернативни варианти.

Може би ще успеете да откриете паравани за баня, изработени от различни синтетични материали, пластмаса или дори гланцирано дърво.

С нещо подобно вероятно драстично ще разчупите традиционния интериор за една баня, но може би тъкмо от това имате нужда.

Ако обаче предпочитате да заложите на по-класически вид, със сигурност се обърнете към стъклените парвани за баня.

Размер

Размерът е може би най-важното съображение, което трябва да направите, преди да се снабдите с параван за баня.

На първо време, се налага да прецените каква част от пространството под душа си искате да изолирате. Трябва да съобразите докъде биха се простирали пръските на водата при къпане, а това може да зависи от множество фактори.

Нещата могат да опрат до начина, по който вашият душ разпръсква водата, силата, с която го прави, както и разстоянието, на което се намира от тялото ви, когато се къпете. Всичко това е определящо за начина, по който ще се разпръсква водата в банята ви.

Препоръчваме ви да се снабдите с параван, който да изолира всички възможни посоки, в които би отишла водата. Само така ще успеете изцяло да запазите останалото пространство в банята си от водните капки.

В много от ситуациите обаче, колкото по-голям е размерът на вашия параван, толкова по-скъп ще се окаже той. Това е така, защото за неговата направа ще бъдат използвани по-голямо количество материали, което съответно повишава цената.

Ако това обстоятелство ви притеснява, можем отново да ви посъветваме да помислите за комбиниран вариант, при който съчетавате стъклената преграда със завеса.

В случай че това не ви устройва, може да помислите как точно да позиционирате паравана си. С правилна преценка ще редуцирате количеството вода, което ще се налага да подсушавате, до минимум, а това пак е нещо.

Дизайн

Независимо какъв параван си вземете, със сигурност искате той да се вписва добре в атмосферата на банята ви. Тъкмо затова можете да помислите за формата, цвета и допълнителните украшения, които различните продукти ви предлагат.

Именно това са факторите, които определят доколко параванът ще се съчетава с останалите части от банята ви.

За предпочитане е цветът на паравана да се съчетава добре с цветовете на плочките ви. В повечето случаи това означава той да бъде в по-различен нюанс на преобладаващия цвят. Много пъти обаче бихте могли добре да го съчетаете и с някакви вторични цветове, които представляват акценти.

Ако пък искате, бихте могли да си подберете параван в напълно невписващ се в банята ви цвят. Тогава ясно и отчетливо ще декларирате, че изолирате изцяло пространството оттатък него, което би могло да бъде интересно решение.

Що се отнася до формите, тук разнообразието е също толкова голямо. Бихте могли да заложите на класическата правоъгълна форма, която със сигурност ще се впише сред правоъгълните ви плочки.

Ако искате обаче малко да раздвижите и смекчите атмосферата в банята си, ви препоръчваме да помислите дали не ви допадат някой от моделите със заоблени ръбове или страни.

Производителите на паравани са се погрижили да осигурят на потенциалните си клиенти достатъчно голямо разнообразие от дизайнерски решения. Помислете внимателно какво отговаря на вашия вкус, но имайте и достатъчно смелост да си позволите да го поразчупите.

Със сигурност можете да откриете и модели, които ще ви изненадат, не приличайки на нищо, което бихте очаквали от един параван за баня.

Безопасност

Вашата безопасност трябва винаги да бъде на първо място. Уверете се, че какъвто и параван да закупите за дома си, инсталацията и конструкцията му са достатъчно стабилни.

Не само че няма да се зарадвате на някое неочаквано счупване, но то би могло да предизвика и рискови ситуации.

Параваните за баня, изработени от стъкло, са специално проектирани, за да бъдат устойчиви на удари. При счупване, подобно на ситуацията при автомобилите, стъклото се пръска на ситни частици вътре под специална изолация. Така се предотвратява неговото разпиляване и потенциалните опасности, които то може да предизвика.

Тази защита обаче има известно количество шанс да се окаже недостатъчна.

Определящият фактор в случая е дебелината на паравана ви. Правилото е следното: колкото по-дебел е параванът ви за баня, толкова по-безопасен е той.

Производителите не биха си позволили да създадат и разпространят необезопасен продукт. И все пак в някои случаи може да поемат подобен риск, така че бъдете изключително внимателни.

Минимумът, който можете да допуснете по отношение на дебелината на паравана за баня, е 3 мм. Макар и доста тънко, подобно стъкло ще бъде достатъчно безопасно за вас и вашето семейство.

Ако искате обаче да се застраховате, можете да си потърсите параван с дебелина на стъклото до 8 мм. Това със сигурност означава, че преградата ще бъде по-здрав, но със сигурност ще стане и по-тежка.

Тъкмо затова дебелото стъкло е особено добро решение, когато става въпрос за стационарни модели. При различните подвижни варианти може да си позволите и по-тънък параван, чието движение със сигурност ще бъде по-лесно и удобно.

Безопасността обаче така или иначе си остава едно от нещата, с които не бива да се правят компромиси.

Качество и цена

Подобно на ситуацията с почти всички продукти, цената в много от случаите се оказва гарант за качеството. Когато надхвърлим маркетинговите капанчета, по-високата цена всъщност означава повече вложени усилия, по-качествени материали и по-надеждна изработка.

Параванът за баня е нещо, което си купувате веднъж. След като го инсталирате в банята си, искате той да върши работа за цялото време, през което ще я използвате.

Именно затова в повечето случаи си заслужава да отделите малко повече средства, но да се снабдите с наистина качествен продукт. Ремонтът или подмяната на нещо, което сте взели като компромисен вариант, в крайна сметка вероятно ще ви излезе по-солено.

Еднопреградните стационарни паравани така или иначе трудно ще се изложат и няма да върши работата си подобаващо. Имайте предвид обаче, че изработката на двупреградните модели често е по-сложна и деликатна.

Особено когато има определен продукт има движещи се части, те със сигурност ще се превърнат в негова слаба точка. Това означава, че с по-сложните модели при всички обстоятелства трябва да бъдете още по-внимателни и безкомпромисни по отношение на качеството.

Съвременният пазар наистина предлага огромно многообразие от продукти. Стига да знаете точно какво търсите, със сигурност ще успеете да намерите онзи параван за себе си, който ви предлага идеално балансирани цена и качество.

Как да се грижите за паравана си за баня?

Е, вече сме спокойни, че знаете всичко необходимо за параваните за баня и можете да си изберете възможно най-добрия продукт. Ситуацията с тези домашни принадлежности обаче не се изчерпва единствено с тяхното закупуване.

Параваните за баня изискват от домакинството, на което служат, редовно почистване и добра поддръжка. Само тогава те стават възможно най-издръжливи, функционални и верни до край.

Добра идея е да почиствате паравана в банята си ежедневно.

Така няма да позволите на варовика да се развива. Това означава, че съответно впоследствие няма да се налага да се тормозите с неговото отстраняване.

Най-простият и удобен, но същевременно достатъчно ефикасен метод на почистване е да използвате чистачка за стъкла. Когато приключите с банята си, можете просто да оберете насъбралите се по паравана водни капки с чистачката.

Така не само че ще ограничите действието на варовика, но и няма да ви се налага след това да се занимавате с почистването на следите от водни капки по стъклото.

Макар че подобно почистване в повечето случаи е напълно достатъчно, в един момент все пак може да откриете варовик.

Разбира се, нямате повод за паника. Ако това се случи, просто ще се наложи да се снабдите с един от множеството препарати срещу варовик на пазара. След това ще трябва малко да се потрудите над почистването, но в крайна сметка отново ще имате блестящ параван.

Впрочем, ако пък искате съвсем да минимизирате риска от натрупването на варовик, можете да се снабдите с такава чистачка за стъкла, която има допълнително покритие за по-висока ефикасност. Тези модели са проектирани за по-лесно почистване и редуциране на рисковете от варовик до минимум.

Независимо как точно почиствате паравана в банята си, единствено се погрижите да го правите редовно. Така ще запазите вида му блестящ, а самия него чист и спретнат.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

Сега, след като вече сте добре запознати с параваните за баня, ще споделим с вас някои от най-добрите предложения в областта на пазара в момента…

1. Sanotechnik


Този стационарен параван за баня е с размери 90 х 195 см. Доста лек е, така че инсталацията му не би трябвало да затрудни никой майстор. Изработен е от изключително красиво 6-милиметрово рисувано стъкло. За да бъде конструкцията максимално стабилна и елегантна, парванът разполага с алуминиеви профили от черен мат, а по стъклото можете да откриете квадратни детайли в същия цвят. Дизайнът му е изключително елегантен, класически изгледжащ и все пак леко разчупен, така че надали са много баните, в които този модел не би се вписал подобаващо.
Купи сега

2. Нео Статик ДЕСЕН


Еднопреградният душ параван за баня Нео Статик е с размери 80 х 190 см. Изработен е от изключително елегантно непрозирно 8-милиметрово матирано стъкло, което на всичкото отгоре е и кристално закалено. Бледият цвят на този параван го вписва по-добре в светли бани с естествени бежови и светли цветове, а овалният му ъгъл смекчава дизайна и създава усещане за уют и комфорт. Същевременно този модел успява да внесе в банята усещане за лукс и съвременност.
Купи сега

3. Inter Ceramic


Този регулируем двупреграден параван за баня е с размери 160-180 х 190 см. Проектиран е за лесно монтиране между две стени и идеално може да изолира изцяло определено пространство, създавайки нещо подобно на просторна душ кабина. Едната му преграда представлява плъзгаща се врата, която ви осигурява лесен достъп до зоната за къпане. И двете му части са изработени от 5-милиметрово закалено стъкло с елегантни матирани ленти. Профилите му са хромирани и това прави целият модел доста луксозен и изчистен. Ако крановете или дръжките на вратичките в банята ви са сивкави, този параван ще се впише идеално, независимо какви са останалите цветове.
Купи сега

4. Belform Clear


Параванът за баня Belform Clear на практика представлява доста голяма душ кабина с размери 90 х 70 х 185 см. Кабината се отваря благодарение на елегантно извита плъзгаща се врата. Параванът е изработен от 6-милиметрово стъкло и разполага с хромирани алуминиеви профили. Този модел е идеално решение за тези от вас, които не разполагат с толкова много място в банята си, но така или иначе искат да си отделят удобно пространство за къпане, без да мокрят останалата част от помещението.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Nola – P 900


Представяме ви още един параван за баня тип душ кабина в квадратен или правоъгълен вариант. Моделът е изработен от специално закалено стъкло Guardian ShowerGuard с дебелина, възлизаща на 8 мм. Производителят предлага на своите клиенти възможност за изработване на параван по индивидуални размери, което ви дава пълна свобода да проектирате банята си, както искате. Освен това имате възможност да изберете между прозрачно или матирано стъкло със или без орнаменти в син, зелен, сив или кафяв цвят. В този случай всичко зависи единствено от вашата креативност и онова, което искате да постигнете в банята си.
Купи сега

6. Palma – P 600


Параванът за баня Palma – P 600 отново е изработен от същото 8-милиметрово специално закалено стъкло Guardian ShowerGuard като предходния модел. Той обаче представлява една преграда с вълнообразна страна, която да разчупи пространството в банята ви. С този продукт отново може да си осигурите нещо подобно на душ кабина, тъй като той е предвиден за поставяне в ъгъл и съответно имате достатъчно място, за да го комбинирате с интересна и добре подбрана завеса вместо допълнителна стъклена страна. Производителят отново ви предлага възможност за изработка по индивидуални размери, както и варианти за прозрачно или матирано стъкло със или без орнаменти. Всичко отново опира до вашата собствена креативност и наклонностите на вашия вкус.
Купи сега

4.5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!