Всички категории

8-те Най-Добри Парочистачки за 2024

Доброто почистване на дома е важно както от хигиенна гледна точка, така и от гледна точка на вашето здраве и комфорт.

Парочистачките са чудесен избор за почистване на дома, тъй като те могат да се използват за различни видове под.

Почистването с пара предоставя дълбоко и ефективно хигиенизиране на различни повърхности.

Парочистачката е предпочитана и заради факта, че за почистването с нея е необходима само вода. От тази гледна точка парочистачката е по-здравословна за човешкия организъм, тъй като не е необходимо да се използват силни и опасни препарати.

Почистването с парочистачка е чудесен вариант и за хората с алергии. Парата, която парочистачката произвежда, е толкова гореща, че убива всички микроби и прахови акари, които предизвикват затруднения с дишането.

Парочистачката може да се използва и за премахването на дървеници – те са изключително трудни за премахване, а силната и гореща пара спомага за тяхното унищожаване.

В това ръководство ще ви представим всичко най-важно, което трябва да знаете за парочистачките, и ще ви дадем възможност да направите най-добрия избор!

Какви видове парочистачки различаваме?

Парочистачките могат да се използват за почистването на различни повърхности и предмети.

Съществуват няколко вида парочистачки, като всеки вид отговаря на различни нужди на домакинството.

Ръчна парочистачка

Ръчната парочистачка е малка и практична и може да се открие на добри цени. Компактният размер на парочистачката дава възможност за по-лесно почистване на повърхности.

Малкият размер позволява по-лесно прибиране на самата машина. Такъв вид парочистачка е изключително удобен за почистването на по-малки петна по килима или пък за почистване на прозорци, но същевременно тази парочистачка не е удобна за почистването на по-големи зони.

Тя е подходяща по-скоро за почистването на по-трудно достъпни места, отколкото за почистването на целия под.

Основните предимства на тази парочистачка са:

  • Малкият и практичен дизайн, който позволява удобно използване и съхранение на уреда.
  • Достъпната цена
  • Изключително лек за пренасяне и работа.
  • Перфектният вариант за почистване на труднодостъпни места.
  • Употребата на препарати не е необходима.

Малката парочистачка има и своите недостатъци:

  • Не е подходяща за почистване на по-големи зони.
  • Не предоставя същото качествено почистване на големи зони като останалите по-големи парочистачки.

Стийм моп

Парочистачката тип стийм моп е специално създадена за почистване на под. Тя притежава дизайн, наподобяващ модерните прахосмукачки – парочистачката е изправена, което я прави много удобна за употреба.

Самата парочистачка е много лека, което я прави лесна за пренасяне и използване. Парочистачката притежава и контейнер за вода, като той може да бъде прикачен за дръжката или да се намира “вътре” в нея.

Както вече споменахме, стийм мопът е подходящ за почистване на подове и по-големи пространства. Стийм мопът е много предпочитан, защото, за разлика от обикновените мопове, хигиенизира и почиства много по-ефективно.

Силната и гореща пара убива микробите, бактериите и паразитите, а това създава една по-здравословна среда за вас и вашето семейство.

Стийм мопът е чудесен уред за всяко домакинство, защото единственото, от което имате нужда, е вода.

Предимства на стийм мопа:

  • Достъпна цена – той е малко по-скъп от ръчната парочистачка, което е нормално предвид функциите и размера.
  • Тази парочистачка е лека и лесна за употреба.
  • Не заема много място.
  • Хигиенизира пода по най-добрия начин.
  • Убива бактерии, микроби и паразити.
  • Употребата на препарати не е необходима.

Разбира се, той също притежава недостатъци:

  • Тази парочистачка не е подходяща за почистването на труднодостъпни места, ъгли и рафтове.
  • За да се използва върху килими и пътеки е необходимо специално приспособление, с което стийм мопът да се движи по-лесно.
  • Ако почиствате много големи пространства, то най-вероятно ще се наложи да презареждате контейнера с вода по-често.

Парочистачка “Цилиндър”

Парочистачката тип “Цилиндър” се различава значително от останалите парочистачки, защото е много по-голяма и трудна за пренасяне и съхраняване.

Това обаче не означава, че тази парочистачка не е ефективна, напротив – тя е изключително ефективна за почистването и хигиенизирането на дома.

Големият размер на тази парочистачка се дължи на факта, че притежава по-обемен контейнер за вода. Това е един чудесен вариант за почистването на големи пространства, тъй като не е необходимо контейнерът да се зарежда често.

Този тип парочистачки често се предлагат с различни приспособления, които се използват за почистване на различни зони като подове, рафтове, труднодостъпни места, мебели и дрехи.

Цените на тези парочистачки варират, но обикновено са по-скъпи от останалите видове. Това се дължи на качественото почистване, което парочистачката тип “цилиндър” осигурява.

Разбира се, тази парочистачка има много предимства:

  • Може да се използва за почистването на различни зони в дома.
  • Тя притежава голям контейнер и не се налага да го зареждате често.
  • Надеждно средство, което унищожава микроби и бактерии.
  • Обикновено е в комплект с много приставки, чрез които можете да почистите различни повърхности.
  • Не е необходима употребата на препарати.

Недостатъците на този вид парочистачки са следните:

  • Доста по-скъпи са от останалите видове.
  • Големият обем на парочистачката може да бъде проблем при съхраняването, тъй като заема повече място.
  • По отношение на мобилността, този тип парочистачки не е най-добрия.

Парочистачка със суха пара

Тази парочистачка е също толкова добра и ефективна колкото останалите, но основната разлика е в това, че произвежда суха пара.

Останалите парочистачки често оставят мокри следи по пода. Този тип парочистачки използват висока температура, която превръща водата в гореща и суха пара, която не оставя вода или влага по пода.

Парочистачката със суха пара е чудесно средство за почистване на дома, но в същото време е изключително удобна, защото след използването ѝ не е необходимо допълнително подсушаване.

Цените на парочистачките със суха пара варират, но определено са сред най-скъпите парочистачки на пазара. Това е разбираемо, тъй като това е една от най-добрите и ефективни парочистачки.

Предимствата на парочистачката със суха пара са следните:

  • Може да се използва за различните зони на дома.
  • Почиства и хигиенизира повърхностите без да оставя следи и влага.
  • Справя се отлично с убиването на микроби и бактерии.
  • Парочистачката обикновено се предлага с приспособления и аксесоари, които спомагат за по-доброто почистване на различни повърхности и мебели.
  • За използването на парочистачката не е необходимо използването на препарати.

Както останалите видове парочистачки, тази също има своите недостатъци:

  • Парочистачката със суха пара е по-скъпа от останалите видове парочистачки.
  • Тази парочистачка не е удобна за съхраняване, тъй като заема много място.
  • Може да бъде трудна за употреба за някои хора заради големината.

За какво трябва да помислите преди да закупите парочистачка?

Закупуването на парочистачка трябва да бъде добре обмислено, за да бъде употребата ѝ максимално полезна за вас и вашия дом.

Домакинството

На първо място е добре да помислите от какъв вид парочистачка се нуждае вашето домакинство. Ако домът ви е по-малък, то тогава можете да изберете по-малка и компактна парочистачка, която да бъде и удобна за съхранение.

Ако пък домът ви е голям и се затруднявате с почистването му – то тогава за вас ще са подходящи по-големите и мощни парочистачки.

Вашите нужди

Защо имате нужда от парочистачка? Добре е да си отговорите на този въпрос, тъй като това е едно от нещата, които ще ви насочат към правилния избор.

Това означава, че трябва да помислите дали ще използвате парочистачката за почистването на труднодостъпни места или пък за почистването на по-големи зони.

Вашият бюджет

При закупуването на парочистачка е добре да помислите за бюджета, с който разполагате.

Изберете парочистачка, която отговаря на заделените от вас средства – не е необходимо да избирате най-скъпата на пазара. По този начин няма да ощетите семейния бюджет – не забравяйте, че парочистачката не е единственият ви разход.

Какво трябва да имате предвид при избора на парочистачка?

Парочистачките се различават по своите характеристики, които пък отговарят на различните нужди на домакинствата.

За да откриете перфектната парочистачка за вас, трябва да се фокусирате върху характеристиките, които отговарят на нуждите на вашето домакинство.

Големина на парочистачката

Парочистачките се различават по своята големина и тежест. Ето защо е важно да имате предвид големината на контейнера и обема вода, който може да съдържа. Така ще знаете колко място ще заема парочистачката и колко тежка ще бъде тя, когато я напълните с вода.

В тази връзка е добре да помислите дали предпочитате по-тежка или по-лека парочистачка.

Приспособления и аксесоари

По-горе споменахме, че към някои видове парочистачки има приспособления и аксесоари, които спомагат за по-доброто почистване на труднодостъпни места, мебели, дрехи и различни видове повърхности.

Някои фирми предлагат допълнителни приставки, които могат да се закупят отделно. Ако искате да притежавате парочистачка с възможност за използване на различни приставки, то тогава е добре да се доверите на парочистачки, предлагащи тази възможност.

Капацитет на контейнера за вода

Друго нещо, за което трябва да помислите е контейнерът за вода на парочистачката и обемът вода, който може да съхранява. Обикновено ръчните парочистачки и стийм моповете имат по-малки контейнери за вода, което означава че могат да съхраняват по-малко вода.

А парочистачката може да създава пара докато има вода в контейнера. Това означава, че трябва да изберете между парочистачка с малък контейнер, който съответно да зареждате по-често, или парочистачка с голям контейнер.

Налягане и температура

Налягането и температурата са следващите неща, на които трябва да обърнете внимание. По-високата температура създава суха пара и по-голямо налягане, което е добре от гледна точка на по-доброто почистване и хигиенизиране на дома, както и за унищожаването на бактерии и микроби.

Парочистачката трябва да може да поддържа необходимите температура и налягане – в противен случай тя няма да работи ефективно.

Шум

Още едно нещо, на което трябва да обърнете внимание, е шумът. В сравнение с прахосмукачката, парочистачката е много по-тиха, но все пак издава известен шум.

В описанието или върху опаковката на някои парочистачки е описано нивото на децибелите, които парочистачката произвежда. За съжаление обаче невинаги тази информация е налична и в такъв случай трябва да се обърнете към служителите в магазина или да потърсите каква е оценката на хората за продукта в интернет.

Цена

Цената несъмнено оказва влияние върху избора на парочистачка. Обикновено парочистачките, които разполагат с повече екстри и приспособления, са по-скъпи от останалите видове.

Необходимо е да изберете парочистачка, чиято цена можете да покриете с предвидения бюджет. Да, по-качествените парочистачки са по-скъпи, но не забравяйте, че домакинството ви има нужда и от други неща, за които също трябва да отделите средства.

Как да използвате парочистачката по най-добрия начин?

Важно е да се грижим за чистотата и хигиената на дома, но също толкова важно е и да се грижим за състоянието на парочистачката и да я използваме по най-добрия начин.

Редовно почиствайте микрофибърните калъфки.

Парочистачките имат т.нар. калъфка или мека подложка върху почистващата глава. Обикновено калъфката (или подложката) е изработена от микрофибър, а нейното предназначение е да улеснява приплъзването на парочистачката по пода.

Разбира се, нормално е тази калъфка/ подложка да се зацапва от почистването и по тази причина е препоръчително да я почиствате редовно – за целта можете да я изперете на ръка или да я пуснете в пералнята.

Внимавайте върху какви повърхности използвате парочистачката.

Вече споменахме, че парочистачките могат да се използват по много начини и върху различни повърхности.

Но все пак трябва да бъдете внимателни и да проверите дали парочистачката е удачният вариант за почистване на желаната от вас повърхност.

Не използвайте парочистачката върху мебели или стени, които са боядисани с боя на водна основа. Това може да доведе до повреда на цвета и на цялостния вид на мебелите/стените.

Не е препоръчително да използвате парочистачка и върху незапечатани повърхности като мрамор, дървен под, бетон, плочки и т.н. Също така не е добре да почиствате подове, в които има пукнатини или празнини.

Избягвайте да използвате парочистачката върху порести и деликатни повърхности, коприна, велур.

 

Парочистачките наистина са много удобни и ефективни за почистването на дома…

В това ръководство разгледахме основните видове парочистачки, както и техните характеристики. Надяваме се, че с тази информация сме ви помогнали да изберете идеалната парочистачка за вашия дом.

В допълнение ще ви представим няколко парочистачки, за които смятаме, че са сред най-добрите на българския пазар.

1. Парочистачка ROWENTA Clean & Steam Revolution


Парочистачката ROWENTA Clean & Steam Revolution е перфектното решение за хигиената във вашия дом. Тя е едновременно прахосмукачка и парочистачка – първо почиствате с прахосмукачка, а след това измивате пода с парочистачка.

Тя притежава ергономичен дизайн, което я прави изключително удобна за почистването на целия дом. С парочистачката има и приспособление за почистване на килими, вграден филтър против акари, подвижен воден резервоар, микрофибърни кърпи.
Купи сега

2. Парочистачка Karcher SC5 EasyFix


Тази парочистачка притежава голям резервоар за вода, което я прави подходяща за почистването на големи зони. Тя може да почиства различни повърхности благодарение на технологията на нейните дюзи.

Друго предимство на тази парочистачка е това, че може да се регулира обемът пара, който се използва – по този начин количеството пара може да се настройва според повърхността, която трябва да се почисти.
Купи сега

3. Парочистачка H20 x12, Уред 12в1, Моп на пара


Парочистачката е чудесно средство, чрез което да почистите целия си дом, без значение какви са повърхностите. Това е възможно заради силната пара и 12-те приставки, които са в допълнение с парочистачката.

С нея можете да почистите различни подови настилки – паркет, ламинат, мрамор, теракота и фаянс, както и килими, балатуми, огледала и стъкла. Тази парочистачка е едновременно лека и удобна за използване.
Купи сега

4. Парочистачка Clatronic DR 3280


Парочистачката притежава голям резервоар за вода, почистваща кърпа, четка за почистване и специална чашка за пълнене на резервоара. Този електроуред е чудесно средство за почистване на паркет, фаянс и теракот.

Тя загрява за 3 минути и използва пара с висока температура – 80 градуса. Налягането на парата стига до 4 бара.
Купи сега

5. Парочистачка ZEEGMA PUUR, 1500 W


Тази парочистачка е мултифункционално устройство, което може да се трансформира в удобен преносим вид. Тя работи само с пара, без препарати – чрез горещата пара тя убива до 99% от бактериите.

Тя загрява изключително бързо – само за 45 секунди. Парочистачката е изключително мощна и може да почиства и най-труднодостъпните места. Към нея има различни приставки, микрофибърни кърпи, както и приспособление за килими.
Купи сега

6.Парочистачка 2 in 1 Concept CP2000


Парочистачката създава изключително силна пара с висока температура – 100 градуса. Чрез нея уредът убива микроби, бактерии, вируси и алергени – тази парочистачка е перфектният уред за всяко домакинство.

Парочистачката може да бъде изключително гъвкава, заради аксесоарите, които са в комплект с нея – чрез тях можете да почистите различни повърхности – от различни поводи настилки до автомобилни гуми.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Парочистачка Стийм Моп, 1300 W


Парочистачката използва 110 градуса, като по този начин отлично почиства и дезинфекцира целия дом. Уредът разполага с 12 приставки и е подходящ за почистване на помещения за деца, възрастни, болни и т.н.

Силната пара може да убие всички видове микроби, акари, алергени, гъбички и плесени. Парочистачката може да премахне дори засъхнали мазни петна, както и всякаква мръсотия.
Купи сега

8. Парочистачка Black&Decker FSM1605


Парочистачката използва силна температура от 80 градуса и загрява за 20 секунди. Парата, която произвежда, може да почиства подови настилки като паркет и теракот. Тя разполага с подвижен резервоар за вода и почистваща кърпа.

Парочистачката притежава вертикален дизайн и различни индикатори, които показват нивото на водата и готовността на парата.
Купи сега

Още по-интересни находки могат да бъдат намерени в нашата facebook група “AliExpress Находки“. Присъединете се днес!

3.6/5 - (44 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
5 Коментари
  1. ФОТКА пише

    ВАШИТЕ ПРЕПОРЪКИ СА БЕЗКРАЙНО ЦЕННИ ЗА НАС,ЗА КОЕТО ВИ БЛАГОДАРИМ,МОЛЯ НАСОЧВАЙТЕ НИ И ЗА НАПРЕД ВЪВ ПОЛЕЗНИ И ДОСТЪПНИ ЗА НАС УРЕДИ,БЛАГОДАРИМ МНОГО

  2. Момчил пише

    От 2 дни в къщи се “подвизава” един Karcher SC2 EASYFIX ! Просто недоумявам – как е могло в кухнята между плочките по пода да се е събрала толкова много чернилка и как и къде тая същата гадост изчезва за отрицателно време ! Вярно е , че ще се върна в годините , посветени на БНА и ще го раздавам “дневален” известно време , но – целта – оправдава средствата / в случая – съсредоточаването на едно място за повечко време / ! Лично мен – преди закупуването на уреда понятието ” работа с пара” си ме притесняваше – представял съм си – как около мен се ” вият ” облаци свръхгореща пара , та едвам да дишам – нищо подобно ….приборчето е леко , удобно , компактно , облаците пара , които минават покрай теб – не ти причиняват нищо. абе – швабска работа …. Препоръчвам на всеки , който още се колебае – да си купи такъв прибор ! Още не съм го пробвал н други повърхности , но и на тях ще им дойде времето …

  3. Жанета Василева пише

    Здравейте, купих си парочистачка Rowenta steam power. Прочетох указанията, информациите в Интернет но не намерих информация за филтърът против варовик: на колко време се сменя, от къде се закупува,Няма информация трябва ли да си закупя рамка на почистващото тяло за по,лесно придвижване по персийски килими.Липсва информация и за градовете в които има специализирани сервизи,Това са съществени детайли при експлоатацията на уреда.Благодаря.

  4. Мариета Великова пише

    Здравейте! От особена полза ще е информация за всеки уред, а не само за някои, като: размери на почистващата глава; материал, размери и брой на кърпите /например два микрофибърни мопа/; тегло на парочистачката; дължина на захранващия кабел.

  5. Мария пише

    Здравейте. Искам да попитам, как е направена оценката на продуктите. Правени ли са някакви сравнителни тестове или е на база парите дадени за реклама от производителите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!