Всички категории

6-те Най-Добри Трикови Тротинетки

Тротинетките отново са на мода!

Екстремните спортове от години се практикуват по улиците, но вместо скейтбордове, BMX-колела и ролери, днес виждаме младежите да карат предимно трикови тротинетки.

Когато стане въпрос за градските екстремни спортове, няма как да не отбележим, че карането на тротинетки днес е сред най-популярните.

Лесни за контролиране и на достъпни цени, триковите тротинетки са превзели градското пространство.

Навсякъде виждаме летящи над стълби или спускащи се по парапети младежи, а в така наречените “скейт паркове” вече има повече тротинетки, отколкото скейтбордове.

Макар и по подразбиране практикувани от подрастващите, екстремните спортове всъщност не предполагат възрастово ограничение.

Така че, ако вие или вашето дете сте се запалили по каскадите с тротинетки, ние сме тук, за да ви помогнем да започнете с практиката.

В това ръководство ще намерите всичко, което трябва да знаете за триковите тротинетки, преди да се сдобиете с една.

А най-долу специално за вас сме подбрали сред многообразието на пазара в момента няколко от най-добрите предложения.

Какво отличава триковите от обикновените тротинетки?

Тротинетките като цяло представляват изключително интуитивна за управление комбинация между велосипед и скейтборд.

Придвижвате се, стъпили върху борд и бутайки се с крак, докато контролирате посоката благодарение на удобно кормило.

Това, което отличава триковите от обикновените тротинетки, обаче се свежда основно до това, че триковите са нерегулируеми и несгъваеми.

Те са проектирани специално за правене на трикове и изпълнение на различни каскади.

Изработват се от възможно най-леките и здрави материали, така че да бъдат лесни за движение и устойчиви на приземявания.

Освен това оразмеряването на триковите тротинетки е леко различно, за да позволява по-добър контрол при изпълнението на трикове.

Не може да изисквате същото от една обикновена тротинетка, уви. Да оставим настрана това, че е по-тежка и няма да бъде толкова удобна за каскади.

Обикновената тротинетка не е предвидена за сериозните и шокови натоварвания при приземявания или удари.

Дори само ако се опитате да скочите от малко по-високо с нея, това почти със сигурност ще доведе до нейното счупване, а заедно с него и вашата контузия.

Щом искате да изпълнявате каскади, за своя собствена безопасност е най-добре да се снабдите със стабилна трикова тротинетка.

От какъв размер трикова тротинетка имате нужда?

За да бъдат устойчиви, триковите тротинетки не разполагат с подвижните механизми на обикновените тротинетки.

Именно защото размерът им не се регулира, е от ключово значение да знаете как да изберете тротинетка с подходящ размер.

За да ви е удобно да правите каскади, трябва да се чувствате комфортно върху тротинетката си.

Оптималното положение на кормилото трябва да бъде някъде между ханша и талията на ездача.

По-ниското кормило обаче дава повече свобода за движение на по-напредналите спортисти особено ако предпочитат да карат в скейт парка.

Някои хора се чувстват по-комфортно с по-високо кормило, докато други предпочитат по-ниското.

Така или иначе ви препоръчваме, ако тепърва започвате, да се съобразите с препоръчителната височина на триковите тротинетки.

За да разберете каква е препоръчителната височина за вас, трябва да измерите разстоянието от земята до ханша си. След това отново измервате, но този път от земята до пъпа си.

Средната точка между ханша и пъпа ви е оптималната височина за вас.

Тротинетките за трикове обаче са най-популярни сред подрастващите, а ръстът на подрастващите постоянно се променя.

Тъй като размерът на тротинетката зависи от ръста на ездача, може да се посъветвате и със стандартите за размер при определена възраст.

За деца между 3 и 5 години се препоръчват тротинетки с височина от 65 до 75 сантиметра.

Децата от 5 до 7 е препоръчително да карат тротинетки с височина между 75 и 83 сантиметра.

Между 7 и 9 години пък най-подходяща за трикове би била от 83- до 90-сантиметрова тротинетка.

След това математиката е проста – за всеки две години прибавяте по около 5 сантиметра, докато не стигнете 15 години.

След тази възраст хората обикновено вече не растат така интензивно и затова за по-големите се препоръчват 105-сантиметрови трикови тротинетки.

Не забравяйте обаче, че тези размери са само ориентировъчни!

Хората не са еднакви, така че е най-добре сами да прецените мерките.

Какво друго трябва да вземете предвид при покупката на трикова тротинетка?

Надяваме се, че стана ясно колко определящ е размерът при избора на подходяща тротинетка за трикове.

Има обаче още куп неща, които трябва да съобразите, когато търсите своята бъдеща трикова тротинетка.

Колелца

Колелцата се грижат за това колко добре ще се движите по терена.

Именно затова джантите на повечето трикови тротинетки са изработени от метал, а не от пластмаса, както е при обикновените тротинетки.

Те все пак трябва да са по-здрави и да издържат на допълнителното натоварване, което екстремните спортисти прилагат върху тях.

Тротинетките, предвидени за по-малките, може да се предлагат и с пластмасови джанти. На тях все пак надали ще им се наложи да бъдат чак така издръжливи като тротинетките за младежи.

Разбира се, тези джанти няма да бъдат толкова трайни като алуминиевите.

Така или иначе ви препоръчваме да избягвате пластмасовите джанти и да насочите вниманието си към различните видове метал.

Що се отнася до твърдостта на самите колелца, нещата стоят по сходен начин. Стремете се към възможно най-твърдите колелца, за да бъдат те достатъчно устойчиви на различните каскади, на които ще ги подложите.

В описанието може да намерите твърдостта на колелцата като комбинация от число плюс главно А след него (nA).

Твърдостта на колелцата на обикновена тротинетка обикновено е някъде в диапазона между 74А и 88А. Колелцата на триковите тротинетки обикновено са някъде в горния край на скалата – между 84А и 88А.

Разбира се, от тях се очаква да бъдат по-здрави.

Когато става въпрос за размер на колелцата, отново важи правилото, че по-голямото е по-добро.

По-евтините тротинетки за трикове се предлагат с колелца с диаметър 100 милиметра. Ако бюджетът ви го позволява обаче, препоръчваме да се спрете на тротинетка с по-големи колелца (от 110 до 120 милиметра).

По-големите колелца имат повече уретан, което означава, че ще издържат по-дълго.

За начинаещите 110 милиметра биха били достатъчни. Много професионалисти обаче предпочитат 120-милиметровите колелца, понеже с тях стават по-бързи.

Освен това не бива да пропускаме, че по-големите колелца по-добре абсорбират неравностите, което означава по-гладко каране.

Спирачки

Докато си търсите тротинетка за трикове, вероятно ще попаднете на два вида спирачки. Това са спирачки с пружина и “гъвкави” спирачки.

Така наречените “гъвкави” спирачки определено са за предпочитане, понеже са по-издръжливи.

Пружинните спирачки по-бързо се износват и могат да се разкъсат по време на употреба. С течение на времето и многократното ползване на тези спирачки, пружината със сигурност ще загуби много от свойствата си.

Така или иначе пружинните спирачки определено са подходящи за по-малки деца, тъй като те няма да ги натоварват толкова.

Ако обаче имате намерение да развивате по-високи скорости и да карате по-сериозно, ви препоръчваме да се обърнете към алтернативния вариант.

Тегло

Тъй като тротинетките за трикове са конструирани, за да бъдат по-здрави от обикновените тротинетки, това ги прави и по-тежки. Колкото по-солидни са материалите и по-големи размерите на вашата тротинетка, толкова повече ще бъдат и килограмите ѝ.

Повечето трикови тротинетки тежат между 3,5 и 4,5 килограма. Надали искате да вземете на детето си тъкмо такава, понеже ще му бъде трудно да се справи с нея.

От друга страна, колкото по-лека е тротинетката, толкова по-лесна е за контролиране. Това по подразбиране означава, че ще имате по-широки възможности да правите с нея различни трикове.

Никой в този екстремен спорт не иска да кара нищо чупливо. Така или иначе професионалистите са готови да похарчат доста само за да спестят някой грам.

Именно затова по-скъпите и специализирани тротинетки за трикове предлагат максимална здравина и минимално тегло.

Дек

Дек се нарича онази част от тротинетката, върху която стъпвате при каране.

Стандартните размери на дековете обикновено са 50 сантиметра на дължина и 10 сантиметра на широчина. Повечето трикови тротинетки, предвидени за деца под 8 години, на които ще попаднете, вероятно ще бъдат именно такива.

На по-малките деца обаче вероятно ще им е трудно да управляват тротинетка дори с такива размери. За тях се препоръчват дори по-малки декове.

Освен това, тъй като това е може би най-голямата част от една тротинетка, дековете обикновено са и най-тежки.

Повечето декове са изработени от алуминий, за да бъдат максимално леки. Някои дори търпят термична обработка, за да се повиши здравината им.

Колкото по-здрава и лека е тротинетката за трикове обаче, толкова по-висока обикновено е цената ѝ.

Цена

Както е при всичко останало, колкото по-висок клас е тротинетката – толкова по-висока ще бъде и цената ѝ. Триковите тротинетки като цяло не са чак толкова скъпи.

Ако тепърва започвате обаче, определено не си струва да вложите огромно количество средства. Вероятно не повече от 100 лева ще са ви достатъчни, за да се сдобиете с читава тротинетка за трикове.

Когато се усъвършенствате, от друга страна, със сигурност си струва да отделите малко по-голяма сума. С нея ще успеете да си спечелите по-здрава и лека тротинетка, която в крайна сметка ще разшири възможностите ви.

Така или иначе, докато стигнете до ниво, при което уменията ви зависят единствено от тротинетката, има доста да покарате.

Затова не го мислете прекалено! По-евтините варианти са достатъчно добри, за да се забавлявате и да превземете всяко препятствие.

Как да карате триковата си тротинетка възможно най-безопасно?

Безопасността е на първо място!

Когато става въпрос за екстремни спортове, нивото на риск обикновено расте заедно с нивото на практикуващите. Именно затова винаги трябва да сме особено внимателни, независимо колко много искаме да изпълним онова готино и сложно превъртане.

В тази секция сме подготвили не само на начинаещите няколко основни съвета за безопасност както при обикновено каране, така и при изпълнение на трикове и каскади.

Винаги носете екипировка!

Независимо колко умели сте или колко “леко” мислите да карате, винаги бъдете добре екпирани. Този спорт предполага много бързи и резки движения, скачания, прескачания и още куп рискови ситуации.

На пазара може да откриете най-разнообразни предпазни средства от различни каски до всякакви видове протектори.

Дори и да сте готови да платите с няколко охлузвания по ръцете и краката си за доза адреналин, в никакъв случай не карайте без каска. Ценете здравето си и го пазете!

Проверявайте тротинетката си преди каране!

Тротинетката за трикове си е превозно средство. Има много движещи се части, които трябва да бъдат в пълна изправност, за да я ползвате пълноценно и безопасно.

Винаги бъдете уверени, че вчерашното падане няма да предизвика днешното. Проверявайте редовно тротинетката си за сериозни наранявания, които могат да предизвикат счупване при следващото ви приземяване.

Ако тротинетката ви предаде по време на сесията, може да се окажете неочаквано препятствие и за останалите в скейт парка.

Не сте сами наоколо!

Хората като цяло правят различните трикове с тротинетките си в градски условия.

Съвременните градове обаче са изключително динамични и опасностите дебнат от всеки ъгъл. Когато карате, постарайте се да пазите не само себе си от околната среда, но и хората наоколо от себе си.

Всяко обществено стълбище е предвидено за ползване, а не за да го прескачате с тротинетката си. Именно затова ви съветваме преди да използвате определен район, да сте сигурни, че е безопасно.

Ако стои на известно разстояние от вас, някой от приятелите може да следи за идващи хора, които вие не виждате.

Не забравяйте! Това, че се движите по свой собствен начин благодарение на триковата си тротинетка, не означава, че всички ще се съобразяват с вас.

Бъдете внимателни и спазвайте общоприетият регламент за движение.

Карайте с приятели!

Винаги е добре да имаш верен приятел под ръка. Не само че е по-забавно да караш заедно с другите, но карането в група е и по-безопасно.

Особено що се отнася до екстремните спортове, определено е за предпочитане да не пробвате някой нов прекалено опасен трик сами. Би било добре, ако има някой, който може да се погрижи за вас при нужда.

Освен това не е нужно сами да се мъчите да усвоите определено движение. Ако някой от вашите приятели вече го е усвоил, по-добре му се доверете и го оставете да ви демонстрира.

Със сигурност би ви било по-приятно някой да ви наблюдава отстрани и да ви насочва. Така ще се развивате по-бързо, по-неусетно, а и по-приятно.

Не прекалявайте!

При всеки спорт имате нужда от увереност, за да се справяте със ситуациите.

Същото важи и тук. Когато се каните да опитате някой нов трик, е нормално той да ви плаши. Трябва обаче да бъдете уверени в себе си, понеже страхът и несигурността ще ограничат възможностите ви и ще ви провалят.

Не бива обаче да опитвате нещо, за което все още не сте готови. Научете се да познавате лимитите си и се опитвайте да ги надграждате умерено.

Сигурни сме, че искате да се научите как да правите салто с тротинетката си например, но е по-добре първо да се научите просто да скачате достатъчно високо, нали?

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за триковите тротинетки, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Тротинетка FREESTYLE MF1.8 +


Тротинетката Freestyle MF1.8 + е една доста прилична тротинетка за трикове. Декът и кормилото ѝ са изработени от висококачествен алуминий, за да бъдат максимално здрави и леки. С 83 сантиметра височина тази тротинетка е подходяща най-вече за деца от 7 до към 9-годишна възраст. Колелцата Oxelo са с диаметър от само 100 милиметра, но въпреки това са изключително здрави и не забавят движението. Тъй като са изработени от смес между полиуретан и алуминий, колелцата могат да се похвалят с твърдост от порядъка на 88А.
Купи сега

2. Тротинетка FREESTYLE MF1.8


Тази тротинетка е една идея по-нисък клас от предходната, но затова пък е по-достъпна. Декът и кормилото ѝ отново са изработени от висококачествен алуминий, така че не губите нито откъм здравина, нито откъм лекота. Тази трикова тротинетка обаче е с по-малки размери и това я прави подходяща за 5 до 7-годишни деца. Колелцата ѝ отново са само 100 милиметра и въпреки че са изработени от по-малко количество полиуретан за сметка на алуминия, отново са с 88А твърдост.
Купи сега

3. Тротинетка Атлас


Триковата тротинетка Атлас е изключително достъпна и доста стабилна. Подходяща е за деца над 8-годишна възраст. Освен това декът ѝ е малко по-къс от стандартното, но това я прави по-лека и улеснява контрола над нея. Изработена е от стомана, което я прави изключително издръжлива. Тротинетката е оборудвана с перфектно функционираща “гъвкава” спирачка. 100-милиметровите ѝ колелца са алуминиеви, а освен това тротинетката има специално покритие против хлъзгане.
Купи сега

4. Тротинетка Spartan Freestyle Stunt


Тази тротинетка е със сравнително ниско, но доста широко кормило за оптимален контрол. Препоръчва се за деца над 8 години и гарантира на своя притежател страхотно представяне. Вилката е изработена от подсилена въглеродна стомана, която е лека и здрава. Колелцата ѝ са много издръжливи, а 110-те милиметра на диаметъра им ѝ печели възможност за развиване на сериозна скорост. Освен че е изключително стилна, тази тротинетка е оборудвана и със специална “гъвкава” спирачка от манганова сплав, която гарантира оптимално спиране.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Тротинетка Byox


Тротинетката за трикове Byox е предвидена за по-големите деца – до 14-годишна възраст. Макар и да не е най-леката, определено е една от най-здравите благодарение на желязото и алуминия, от които е изработена. Това я прави много подходяща за начинаещите, на които тепърва им предстои да изпробват възможностите ѝ. Тротинетката разполага с “гъвкава” спирачка отзад и определено ще ви свърши добра работа като за начало.
Купи сега

6. Тротинетка “Grafitti Pro” Apollo


Тази трикова тротинетка определено е най-стилната, която сме решили да ви покажем. Това е една оптимална тротинетка, изработена от висококачествен алуминий. Може и да ви се наложи да смените колелцата ѝ, които не са сравнително малки и не чак толкова твърди, но за сметка на това всичко останало по нея е оборудване от висок клас. Именно нейната издръжливост, лекота, оптимален размер и подвижност я правят изключително подходяща както за амбициозните начинаещи, така и за напредналите в спорта. Гарантираме ви, че благодарение на нея нищо няма да липсва на спортното ви преживяване.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!