Всички категории

7-те Най-Добри Електрически Скутери / Тротинетки

Електрическите скутери ни дават възможност да пътуваме до пет пъти по-бързо отколкото ако вървим пеша.


Същевременно те са екологично чисти, приятни за каране и много икономични. И за разлика от карането на колело – не сте потни когато пристигнете до желаната дестинация.

Скорост, размер, тегло, разстояние, надеждност и разходи – това са само някои от факторите, които трябва да вземете предвид когато избирате електрически скутер.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно около електрическите скутери и ще ви помогнем да изберете най-подходящия.

Категории електрически скутери

Бюджетни електрически скутери (под 600 лева)

Повечето модели в тази категория не се препоръчват за нищо повече от лека и периодична употреба. В този бюджетен клас очаквайте маломощни мотори, слаби акумулатори, почти никакви спирачки и сглобка с компромисно качество. 

Въпреки това се намират някои добри и много функционални модели в категорията.  Но само и единствено те заслужават да им се обърне внимание – всичко останало е по-добре да бъде подминато.

Пътнически електрически скутериТова е по-висок клас електрически скутери, направен специално за пътуване. Тъй като той е най-голям и изпълнен с различни модели ще го разделим на два подкласа според цените.  

В този клас очаквайте по-добре балансирани модели откъм качество, функции, производителност и цена.

Бюджетни пътнически електрически скутери (от 600 до 1200 лева)

Тези скутери са отлични за пътуване на кратки разстояния. Имат приличен пробег и качеството на сглобката им е прилично и може да издържи при ежедневна употреба. Все пак трябва да очаквате периодични ремонти през няколко годишния живот на скутера.

Подобни модели са най-подходящи за пътуване по по-гладки повърхности и не са удачни за изкачване на по-стръмни улици.

Достатъчно леки са, за да ги сгънете и носите по стълби или когато ви се наложи.

Премиални пътнически електрически скутери (от 1200 до 2400 лева)Тези скутери обикновено имат добавено окачване, по-големи мотори, по-издръжливи акумулатори и по-добри спирачки. Пътуването с подобен модел електрически скутер би било много по-удобно, безопасно и дълго откъм пробег.

Този клас скутери имат и недостатъци като например повишеното тегло и размери, което ги прави по-трудни за носене или товарене в автомобил.

Високопроизводителни електрически скутери (над 2400 лева)

Както подсказва името, тези скутери се представят най-добре във всяко отношение с изключение на преносимостта. Те имат масивни двойни мотори (някои модели достигат скорост от над 70 километра в час), удължен живот на акумулатора (могат да изминат над 60 километра), висококачествено окачване и хидравлични дискови спирачки.

Въпреки че са удачни за ежедневни пътувания, те се представят най-добре в офроуд условия заради големите си гуми. Тези електрически скутери са и най-тежките, така че ако ви се наложи да ги пренасяте или товарите в автомобил – уверете се, че сте наясно с теглото на избрания от вас модел преди да се захванете с подобно нещо.

Характеристики на електрическите скутери


Най-важното е да определите ценови диапазон при избирането на електрически скутер, а след това да се запознаете с различните характеристики.

Цена

Винаги ще се намерят добри модели в ниския ценови клас и по-лоши модели във високия, но спокойно можем да кажем, че колкото по-висока е цената на един електрически скутер, толкова по-добър е той.

Не очаквайте да си вземете високопроизводителен офроуд скутер за 400 лева.

Пробег

Пробегът се отнася до разстоянието, което скутерът може да измине преди да се изтощи акумулаторната му батерия. Един съвет от нас – вземете пробегът, който се дава от производителя и го разделете на две, за да получите един по-реален пробег, който ще можете да изминете дори и след време.

Като с всички акумулаторни батерии, с времето тази на скутера ви ще е с намален капацитет и ще изкарва по-малък пробег.

Обмислете пътуванията си и какво разстояние изминавате грубо всеки ден.

Не забравяйте, че дори и акумулаторът да се изтощи, все още можете да се придвижвате като го бутате с крак.

ТеглоТеглото може да бъде сериозен фактор, особено ако искате да сгънете и носите на ръце скутера си.

Помислете отново за маршрута си – налага ли ви се да минавате през стълбища? За да достигнете крайната си дестинация качвате ли се на асансьори? Просто вземете предвид всяка ситуация или пречка, заради която може да ви се наложи да сгънете и носите скутера си.

Понякога може да ви се отвори възможност да се приберете с автомобил – затова преценете дали скутерът е лесен за сгъване и товарене в багажник.

Повечето електрически скутери с разумен пробег (над 25 километра) ще тежат над 12 килограма.

Всеки модел над 14 килограма ще бъде сравнително труден за носене за по-дълго време. Ако има дръжка или презрамки ще помогнат за пренасянето. Някои модели дори сгънати имат колелца и можете да ги дърпате като куфар, но пак ще трябва да ги вдигате когато стигнете стълбище.

Полезен съвет: Можете да се отбиете в някой спортен магазин и да намерите тежест с теглото на избрания от вас скутер – така ще прецените колко лесно ще ви е да го носите при нужда.

Максимална скоростМаксималната скорост не е толкова важен фактор за повечето пътуващи. Достатъчно е скутерът да вдига 25 километра в час.

Всъщност в някои населени места дори има закони, които забраняват скутерите да се движат със скорост над 25 километра в час.

Но в действителност, когато пътувате по пътя или по велосипедна алея, скорост от около 25-30 километра в час е достатъчно добра.

Ако имате интерес към високопроизводителните електрически скутери, то тогава трябва да знаете, че те могат да вдигнат много по-висока скорост.

Мощност на мотора

Мощността на мотора обикновено започва от 200 вата и може да достигне до 6200 вата.  За възрастен не препоръчваме скутер, чиито мотор има мощност под 250 вата.

Подобен скутер ще бъде достатъчен за равни повърхности и минимални изкачвания. Ако живеете в район с по-стръмни улици, обмислете покупката на скутер с мощност от поне 350 – 500 вата. Имайте предвид, че мотор с мощност от 500 вата пак ще се затрудни в изкачването на среден по стръмност баир.

Но винаги можете да помогнете на мотора като се оттласнете с крак няколко пъти. По-големите мотори нямат проблеми с изкачването на баири, а освен това те набират и по-бързо.

ОкачванеПодобно на автомобилите, окачването при електрическите скутери подобрява возенето като омекотява преминаването през неравности на пътя.

Без окачване, особено ако скутерът е с твърди гуми, ще усещате всяко камъче на пътя. Ако пътувате по по-дълъг маршрут или по неравен терен – обмислете покупката на скутер с окачване. Окачването може да е прикрепено към предните колела, задните или и двете.

Електрическите скутери от премиалния клас трябва да имат поне предно или задно окачване.

Светлини

Електрическите скутери, подобно на колелетата, могат да имат предна бяла и задна червена светлина. Така ако пътувате по тъмно можете да бъдете по-спокойни, че останалите водачи ще ви забелязват по-лесно.

Заради дизайна на електрическите скутери, не очаквайте задната светлина да е ясно забележима. Ако ще пътувате често по тъмно, добавете каска със светлини и облечете светлоотразителна жилетка – безопасността винаги трябва да е на първо място.

Спирачки

Има четири основни вида спирачни системи – електрически или регенеративни, крачни, барабанни или дискови. Изброени са в реда от най-ниско към най-високо ефективните.

Спирачките могат да бъдат на предните колела, задните или и на двете.

Електрическите или регенеративни спирачки са най-слаби. Ако карате със скорост над 25 километра в час и трябва да спрете бързо – те няма да ви свършат работа.

Крачните спирачки се активират като натиснете с крак в задната част на скутера – така основата започва да трие в задното колело и забавя скутера. Този вид спирачки имат малко по-добра спирачна сила, но не са ефективни колкото дисковите или барабанните спирачки.

Барабанните спирачки са затворени в самото колело на скутера и изискват минимална поддръжка. Те имат добро представяне дори и в мокро време.

Дисковите спирачки са с най-голяма спирачна сила и са по-леки от барабанните. Те се намират най-често по премиалните електрически скутери и високопроизводителните модели.

Гуми

Електрическите скутери могат да имат два вида гуми – пневматични (пълни с въздух) или безвъздушни.

Пневматичните гуми имат предимството да абсорбират неравностите по пътя и предоставят по-добро сцепление (особено в лошо време).

Недостатъкът им е, че се нуждаят от поддръжка като всяка друга гума с въздух. Пневматичните гуми могат да се спукат и трябва да се напомпват когато въздухът в тях спадне.

Безвъздушните гуми са по-компромисният вариант и имат само едно предимство пред пневматичните – не изискват никаква поддръжка.

Пневматичните гуми се срещат при електрически скутери от всякакъв ценови диапазон, освен в най-бюджетните модели.

Полезен съвет: Не подценявайте комфортът при каране, който ви дават пневматичните гуми. Те ще подобрят возенето ви във всички случаи, особено когато минавате през по-неравен терен.

Поддръжка

Ако вземете предвид поддръжката на скутера преди покупката ще си спестите много главоболия в бъдеще.  Например някои електрически скутери нямат налични резервни части. 

Купуването на подобен модел означава, че при евентуална повреда трябва да го изпратите обратно до производителя за ремонт. 

Другото, което трябва да имате предвид е, че едва ли ще намерите сервиз, в който да ремонтират скутера ви при нужда. Това означава, че при евентуална повреда ще трябва сами да си го поправите.

Също така трябва да знаете, че дори най-здравият електрически скутер ще има нужда от поддръжка.  Обикновено може да очаквате около две повреди на година и поддръжка на всеки 1000 изминати километра. 

Частите, които най-често се нуждаят от ремонт и поддръжка са гумите (спукване или износване), спирачките (накладки или регулиране) и калниците (счупвания или разхлабване).

Превенция

Ако се прави превантивна поддръжка на скутера – ще си спестите много ремонти в бъдеще.  Въпреки че повечето електрически скутери не изискват редовна поддръжка на повечето си части, можете да правите такава, особено на изброените по-горе части.

Обобщение

Ако все още се чувствате объркани и не знаете от къде да започнете търсенето си – нека ви дадем няколко обобщени съвета.

Като за начало можете да потърсите електрически скутер със следните характеристики: Пробег от поне 30 километра с едно зареждане, добри спирачки на поне едно колело (барабанни или дискови), тегло под 14 килограма, мотор с мощност от поне 250 вата и поне една пневматична гума.

Подобен модел би трябвало да ви бъде повече от достатъчен, особено ви е първи скутер. Ще намерите такъв във всяка ценова категория, освен в най-бюджетната.

Най-добрите електрически скутери

Нека ви представим и някои от най-добрите електрически скутери, които към момента могат да се намерят на пазара.

1. Електрическа тротинетка Xiaomi Mijia M365


Този електрически скутер развива скорост до 25 километра в час и може да изминете до 30 километра с едно зареждане на акумулатора.

Времето за пълното зареждане на батерията е пет часа. Моделът е с 8.5-цолови колела и има две резервни гуми.

Скутерът е напълно сгъваем и се побира спокойно в багажник на автомобил и не заема място при съхранение вкъщи. Изработен е от алуминий и тежи 12.5 килограма. Ускорението е плавно и се контролира много лесно посредством дросел. Вграден индикатор за заряда на акумулатора с четири светодиода. Фарове, които се включват и изключват с натискането на един бутон.

Пулсиращи стопове отзад, които се активират при натискане на спирачката, която пък е дискова и снабдена с ABS.

Вграден енергоспестяващ режим, при който се развива скорост до 18 километра в час.
Купи сега

2. Eлектрическа тротинетка ZERO 10X


Този електрически скутер е изключително мощен и високоефективен. Разполага с два мотора по 1000 вата всеки и мощна литиево-йонна акумулаторна батерия от 52 волта и 18 ампер/часа.

С едно зареждане на акумулатора скутерът може да измине до 70 километра. Има предно и задно хидравлично и пружинно окачване и 10-цолови пневматични гуми.

Снабден е с двойни дискови спирачки. Моделът е идеален за хора, които ежедневно изминават по-големи разстояния като им осигурява максимален комфорт и сигурност при каране. Теглото му е 36 килограма и издържа максимално до 150 килограма. Може да се използва и за офроуд каране. Има вградени светодиодни светлини отпред и отзад и вграден дисплей.

Еко и турбо режими за придвижване. Времето за пълно зареждане на акумулатора е девет часа.
Купи сега

3. Електрическа тротинетка SEGWAY KICKSCOOTER ES2


Моделът разполага с 300-ватов мотор и развива максимална скорост от 25 километра в час.

Максималният пробег с едно зареждане на акумулатора е до 25 километра. Теглото на електрическият скутер е 12.5 килограма, като той може да се сгъва за по-лесно пренасяне и съхранение.

Размерът на предната гума е 8 цола, а на задната 7.5 цола. Акумулаторната батерия е от 187 ват/часа и се зарежда напълно за около три часа и половина. Максималното поддържано тегло от скутера е 100 килограма.

Вградени предни и задни светлини, както и спирачки.
Купи сега

4. Електрическа тротинетка E-TWOW S2 MASTER


Електрическата тротинетка е сгъваема и с едно зареждане на акумулатора може да измине до 40 километра. Има кормило, което се регулира по височина.

Двойна спирачна система – регенеративна спирачка на предните колела и аварийна спирачка на задното.

Командно табло с вграден дисплей, чрез което се регулира ускорението и спирането. Мощността на мотора е 450 вата. Максималната скорост, която може да се развие е 40 километра в час.

Времето за пълното зареждане на акумулаторната батерия е между три часа и три часа и половина.
Купи сега

5. Електрическа тротинетка скутер 2Drive


Този модел развива максимална скорост от 25 километра в час и може да качи баир с ъгъл до 15 градуса.

Теглото на самият електрически скутер е 15 килограма. Максимално поддържаната маса е 120 килограма. Има 10-цолови гуми от каучук.

Вграден дисплей за нивото на оставащ заряд на акумулаторната батерия. Предни светлини и светодиодни стопове отзад. Спирачна система от дискови спирачки. Мощността на мотора е 350 вата. Времето за зареждане на батерията е пет часа.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Eлектрическа тротинетка Inokim Mini


Малка и компактна електрическа тротинетка с тегло от едва 8.7 килограма. Снабдена е с иновативна система с допълнителни малки колелца за плъзгане дори в сгънато състояние за по-лесно пренасяне.

С едно зареждане може да изминете до 20 километра, а максималната скорост, която моделът развива е 20 километра в час. В кормилото има вграден USB порт за допълнително удобство – например зареждане на смартфон.

Мощността на мотора е 250 вата, а батерията е литиево-йонна на 36 волта и 5.8 ампер/часа. Гумите са 6-цолови и има крачна задна спирачка.

Максималното поддържано тегло от скутера е 95 килограма.
Купи сега

7. Електрическа тротинетка Elike SPY-100


Бърз, надежден и лек електрически скутер. С едно зареждане на акумулатора можете да изминете до 35 километра. Максималната скорост, която развива модела е 35 километра в час.

Подходяща е за изкачване на баири до 15 градуса. Скутерът тежи 14 килограма, а максималната маса, която може да издържи е 110 килограма.

Има светодиоден фар и дискова спирачка. Моторът е с мощност от 350 вата, а батерията е с капацитет от 10.4 ампер/часа. Пълното й зареждане става за до пет часа.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
3 Коментари
  1. Г. Симеонов пише

    Доста обширна и полезна статия. Поздравления! За съжаление или радост, зависи колко се интересувате, това е само върхът на айсберга. Темите в тази тема са много и стават все повече, от година на година и от модел на модел. Само едно доуточняване по съдържанието по-горе. От статията останах с впечатление, че електрическите спирачки са лошо нещо. В същност те се слагат като добавка на по-високия и бърз клас и са по-скоро екстра, отколкото основна спирачка.

  2. калиа пише

    защо липсва напрежението на акумулатора,има ли възможност за зареждане със солар,като отчетем,че панелите и контролерите са за 12 в,други май не се предлагат

  3. Safet пише

    електрическа “тротинетка” М365 се “изключва” по време на каране

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!