Всички категории

7-те Най-Добри Пътеки за Бягане

Избирането на правилната пътека за бягане може да бъде доста времеемко и трудно.


Има десетки хубави марки, на които да се спрете, а моделите са стотици.

Можете да прекарате часове и още часове в търсене и накрая пак да останете объркани и раздвоени между няколко модела. За тези, които тепърва започват търсенето, това ръководство ще ви помогне и улесни значително, защото ще разясним най-важните неща около пътеките за бягане и техните най-важни функции.

Преди покупката

Ако искате да получите най-доброто срещу парите си и да постигнете фитнес целите си, най-важното е да купите бягаща пътека, която реално ще използвате.

Затова си задайте няколко въпроса преди покупката:

Как възнамерявате да използвате пътеката?

Ще ходите ли на нея, ще тичате бавно или ще е за наистина сериозна и интензивна кардио тренировка? Само вие ли ще я използвате или цялото семейство ще й се радва?

Само към една рутина ли ще се придържате или искате пътека, която има различни програми и функции, за да разнообразявате и да надграждате фитнес прогреса си?

Колко свободно място имате вкъщи?

Някои пътеки за бягане са обемни и заемат доста сериозно пространство, докато други са по-компактни.

Имате ли определена цел, която ще следвате?

Ако ви трябва пътека просто за кратко докато свалите тези няколко килограма, които ви измъчват – може би вариант за пътека под наем или абонамент в близкия фитнес би бил по-удачен избор.

Едва ли има смисъл да купувате пътека за бягане, ако няма да се използва редовно и за дълго време.

Къде ще монтирате пътеката?

Все пак заемат доста място и не бива новият ви кардио уред да пречи. Пътеката на едно място ли ще стои? Или може би искате да я прибирате някъде когато не се използва?

Трябва да обмислите размерът и теглото, за да сте сигурни, че ще можете да я местите и складирате.

Кои функции са важни за вас?

Например, държите ли да слушате музика на пътеката докато се упражнявате? Искате ли пътеката да измерва пулса? А може би да ви обдухва вентилатор, за да ви е по-хладно?

Видове пътеки за бягане

Моторните пътеки за бягане са проектирани по един основен начин: Има лента, която се задвижва от електрически мотор. Тъй като пътеките са в различни ценови диапазони, съответно имат различни функции и дизайн.

Затова сме разделили пътеките според дизайна и според това дали са сгъваеми или не.

Бюджетни сгъваеми пътеки за бяганеТези модели имат по-къса лента, която обаче може да бъде достатъчна за хората, които само ще ходят на тях. Обикновено подобни модели имат екран за скоростта, дистанцията, времето и изгорените калории, както и поставка за вода.

Тези модели обикновено не измерват пулс и нямат програми за контрол на сърдечния ритъм.

Предимства: Ако ходене е основното, за което ще се използва пътеката – моделите от този тип са идеални за изпълнение на задачата с минимален бюджет.

Недостатъци: Бюджетните модели са изработени от по-леки материали, не са толкова стабилни и лентите им обикновено са прекалено къси за тичане.

Сгъваеми пътеки за бягане

Обикновено тези модели предоставят повече функции от бюджетните сгъваеми, заедно с повече тренировъчни програми и обикновено следене на пулса.

Предимства: По-здравата конструкция ги прави по-удачни за бягане.

Недостатъци: Лентата на някои модели все още може да бъде по-къса за бягащите, които имат по-широка крачка.

Несгъваеми пътеки за бягане

Тези пътеки имат най-здрава конструкция, както и по-дълга и широка лента, идеална за бягане.

Предимства: Най-добрият избор за хората, които  възнамеряват да тичат често. Здрава конструкция, която може да поеме и най-тежките хора. Вградени сензори за измерване на пулса, бърз мотор за по-високи скорости на тичане и нагласяне на наклона на пътеката са типични екстри за този тип пътеки.

Имат най-дълга гаранция, което не е за пренебрегване при такъв клас продукт, който е на съответната цена.

Недостатъци: Може да ви се стори странно, но тези по-скъпи модели имат по-малко вградени програми. Когато всеки квадратен сантиметър площ за бягане е от значение, мястото, което заема пътеката не подлежи на компромис.

Какво да търсите

Контролен панел с дисплейТрябва да имат ясно видим дисплей с ясно написани инструкции на всеки бутон и функция. Едва ли бихте искали да се чудите кое къде е и какво трябва да натиснете всеки път докато тичате или ходите по пътеката.

Програми

Някои модели показват данни за дистанция, скорост и време и съответно могат да се задават програми за трениране базирани на горните. Други програми могат да бъдат на основата на време.

Ако искате пътеката сама да планира кардио тренировката ви, вероятно ще намерите някои програми за много полезни, а други за не толкова. Ако следвате персонализирана тренировка едва ли ще използвате програмите и съответно едва ли ще ви вълнува особено какви има избрания от вас модел.

Програми за следене на пулса

Те автоматично настройват скоростта и цялостното натоварване въз основа на сърдечния пулс, възрастта и теглото ви, така че да не се претоварвате и да имате добра кардио тренировка.

Програми за възстановяване

Някои пътеки за бягане имат програми, които тестват физическите ви възможности и цялостно състояние, тествайки колко бързо се покачва до максимални граници пулсът и следователно колко бързо се нормализира.

Стабилност

Най-добре е да изпробвате дадена пътека на място в магазин. Стъпете на нея, усетете опората, която ви предлага, повървете върху нея и дори потичайте, за да разберете какво можете да очаквате и как ще се чувствате когато тренирате.

Размер на лентата

Лентата трябва да бъде достатъчно дълга и широка, за да се чувствате комфортно, независимо как ще тренирате върху пътеката. Ако избирате пътека за бягане за другиго, най-добре е да го/я вземете с вас в магазина, където той/тя сам/а да я изпробва.

Омекотяване и окачване

Добре омекотената пътека е направена така, за да поема тежестта ви докато вървите и бягате. По този начин се щадят вашите стави и сухожилия от увреждания, което е много важно за хората, които ще използват пътеката често.

Освен това използването на правилната техника за кардио тренировка ще ви помогне да намалите риска от контузии на стави и сухожилия.

Всеки производител на пътеки обикновено използва своя собствена система за омекотяване или окачване.

Място за кракатаТова са панелите отстрани на лентата, които трябва да са достатъчно широки, че да стъпите безпроблемно на тях ако искате да починете.

Скорост на лентата

Лентата не трябва да забавя скорост прекалено много след като стъпите на нея. Лентите на пътеките за бягане обикновено са смазани предварително.

Ако следвате инструкциите за поддръжка на производителя за смазването, всичко с пътеката би трябвало да бъде наред дълго време.

За бързо бягане вероятно бихте искали пътека, която достига скорост от поне 16 километра в час.

Ако само ще ходите или ще тичате леко, пътека със скорост от 10 километра в час би била достатъчна. Ако тичате сериозно, опитайте пътеката на място в магазин преди да я купите, за да се уверите, че ще бъде достатъчно добра за нуждите и изискванията ви.

Натоварване

Пътеките за бягане за изработени да издържат на различни натоварвания. Машина с по-голямо допустимо тегло на трениращия обикновено струва повече.

Надвишаване на максималното допустимо натоварване вероятно ще доведе до повреди на пътеката и/или ще причини наранявания на трениращия. По-мощен мотор обикновено би могъл да поеме повече натоварване и да издържа по-дълго.

Конски сили

За редовно тичащите и хората, които искат да използват пътеката си редовно, мотор от поне 2 конски сили продължителна мощност (не пикова) е силно препоръчителен.

Нива на шум

Най-добре е да чуете избраната пътека на място в магазин, за да се уверите, че няма да събудите околните когато решите да потренирате.

НаклонФункцията за наклон позволява да добавите допълнителна трудност към кардио тренировката, като чрез нея симулирате баир.

Моторът за регулиране на наклона ви позволява да избирате градусът на наклона много лесно без да спирате да ходите или тичате. Ако се спрете на пътека за бягане, при която наклонът се регулира ръчно ще ви се налага да спирате тренировката си и да нагласяте сами наклона. Разбира се, тези модели пък са по-евтини ценово.

Някои машини имат програми за изкачване, които използват различни градуси на наклон, за да симулират изкачване по различни баири. Това може да бъде добър начин да достигнете нови върхове в представянето си и да разнообразите кардио тренировките.

Ако искате нещо наистина екстремно и трудно, потърсете пътека, чийто наклон достига поне 12%.

Сензори за сърдечен пулс

За да следите пулса си докато тренирате, някои пътеки за бягане имат вградени сензори за измерване на сърдечния пулс. Те обикновено са на местата за ръцете, за да ви бъде лесно и интуитивно да ги достигате докато ходите или тичате.

Аварийно спиране

Това е важна функция при всяка пътека за бягане, за да не се нараните при неочаквана ситуация. Просто закачете кордата със щипка за дрехите си и ако се подхлъзнете случайно или трябва да спрете възможно най-бързо пътеката, издърпването й ще спре лентата моментално.

Дръжте я далеч от досег с малки деца когато не тренирате, за да сте сигурни, че децата ви няма да пуснат пътеката инцидентно когато не сте около тях.

Изпробвайте преди онлайн покупка

Може би предпочитате да пазарувате онлайн, но преди да поръчате избраната пътека, препоръчваме да отидете на място в магазин поне да я изпробвате.

Изборът на правилната пътека за бягане е много субективен и всеки човек просто трябва да изпробва конкретните модели, на които се е спрял, за да намери най-подходящия.

Доставка и монтаж

В цената на някои пътеки за бягане е включена такса за доставка и монтаж, затова най-добре проверете преди покупка. Други пътеки пък се продават в кашон и изискват допълнителна инсталация, която може да ви струва до 200 лева.

Това е фактор, който също вероятно бихте искали да вземете предвид. Можете да се опитате и сами да монтирате пътеката ако сте достатъчно компетентни и имате физическата възможност.

Имайте предвид, че при някои модели сглобяването и монтажът изискват доста време и усилия.

Следпродажбено обслужване и поддръжка

Гаранционният срок на пътеката за бягане е най-добрият индикатор за качеството и здравината на избрания модел. Пътеките изискват редовна поддръжка и да, колкото и да не ви се вярва, се повреждат.

Уверете се, че избраната пътека за бягане имат добра гаранция и сервиз, който да я поддържа директно в домовете. Все пак няма да е особено удобно да натоварите повредената пътека в автомобила си и да я закарате в сервиза.

Цена

Пътеките за бягане под 1000 лева са:

 • Обикновено по-леки, по-малки и сгъваеми.
 • Подходящи за по-малки къщи и апартаменти.
 • Подходящи за лека кардио тренировка под формата на ходене и бавно тичане.

Пътеките между 1000 и 2000 лева са:

 • По-здрави, по-тихи и с по-качествени мотори.
 • Имат по-дълга и широка лента.
 • Имат по-висока максимална скорост.
 • Имат по-високо ограничение за теглото на трениращия.
 • Имат повече програми и по-качествени компоненти.
 • Идват с по-дълга гаранция.

Пътеките от висок клас с цена до 3000 лева имат допълнително:

 • Дисплей, на който може да се гледа телевизия.
 • Блутут свързаност.
 • Вентилатор, който да ви обдухва, за да не ви става прекалено горещо.
 • Вградени говорители и докинг за телефон или външен говорител.
 • Безжичен сензор за следене на пулса, който се прикрепя към гръдния кош.
 • Самосмазваща се лента.

Най-добрите пътеки за бягане за домашна употреба

Най-добрите пътеки за домашна употреба са с удобен размер, задвижвани от здрави мотори и имат най-правилните функции, за да се направи една качествена кардио тренировка от вкъщи.

Те са достатъчно гъвкави, за да посрещнат изискванията и нуждите на повече от един човек и така може да тренира цялото семейство. Хубавите модели са достатъчно тихи, че да не притесняват останалите членове на домакинството.

В случай, че изпитвате затруднения да изберете правилния модел пътека за бягане, ние ще ви представим някои от най-добрите, които към момента могат да се открият на пазара.

1. Бягаща пътека Kondition HT-7700 FIT


Този уред е с двигател от 2,4 конски сили, който позволява достигане на максимална скорост от 16 километра в час. Можете електронно да контролирате наклона от 0% до 15%.

Позволява лесна промяна на скоростта и наклона, като има 6 скорости и 15 нива на наклон. Площта за бягане е около 460х1380 мм. Дисплеят показва разстоянието, скоростта, времето, калориите и пулса.

Разполага със система Еър силиндър и система за аварийно спиране.

Подходяща за начинаещи и средно напреднали.
Купи сега

2. Бягаща пътека SPORTFIT


Пътеката на Спортфит е с двигател с 3,00 конски сили, което ви позволява да достигнете до 18 километра в час. Разполага с компютър с LCD дисплей, който може да визуализира използваната от вас програма. Налични са 12 тренировъчни програми, както и една ръчна.

Има вибромасажор, два броя еднокилограмови гири, контрол на скоростта, времето и изгорените калории. Показва ви изгорените калории, програмата, пулса, времето, скоростта и разстоянието.

Наклонът може да се регулира от 0 до 18%.

Можете да зададете съпротива или специални програми за обучение. Подходяща е както за начинаещи и средно напреднали, така и за напреднали и експерти.
Купи сега

3. Бягаща пътека Techfit 4RUN


Тази електрическа бягаща пътека е предназначена за начинаещи и напреднали, като ви осигурява чудесно фитнес преживяване, което да ви поддържа във форма.

Има електронно настройване на наклона с 15 степени. С 15 програми е, а двигателят ѝ от 2 конски сили ви позволява да постигнете максимална скорост от 12 километра в час.

Има MP3 функция и дисплей, който ви показва калориите, пулса и разстоянието.

Разполага с компютър за тренировка.
Купи сега

4. Бягаща пътека Kondition HM-9100 FIT


Уредът е с мощен двигател с 4,5 конски сили, така че ще можете да стигнете дори до 20 километра в час, което осигурява чудесна кардио тренировка. Наклонът може да се регулира електронно от 0 до 15%.

Има 9 скорости, вградени високоговорители и MP3 четец за карти (както и USB порт), бързи бутони, предварително зададени програми и чудесен дисплей, който показва изгорени калории, пулс, разстояние, скорост и време. Разполага с аварийна спирачна система.

Предназначена е за начинаещи и средно напреднали.
Купи сега

5. Бягаща пътека Technogym MYRUN


Със своята повърхност за бягане от 143х50 сантиметра и силен двигател за достигане на максимално 20 километра в час, пътечката е перфектна за вашата тренировка.

Съвместима е с таблет. Наклонът се променя електронно до 12%. Подходяща е за начинаещи, средно напреднали и напреднали.

Разполага с компютър, който измерва пулса, скоростта, изминалото време и разстоянието.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Бягаща пътека Schwinn 530i


Този уред е със система за сгъване, четириклетъчна абсорбираща технология, лесна за контрол конзола с множество функции, USB порт за зареждане и прехвърляне на данни, MP3 вход, регулируем вентилатор (3 скорости), 22 вградени програми за тренировка, LCD дисплей (който показва наклона, изминатото разстояние, продължителността на тренировката, пулса, скоростта и калориите).

Електронното управление ви дава възможност за настройване на наклона до 12%. Двигателят от 2,75 конски сили позволява скорост от до 19,3 километра в час.

Подходяща е и за начинаещи, и за средно напреднали, напреднали и експерти.
Купи сега

7. Бягаща пътека Body Sculpture BT-3143


Тази бягаща пътечка е предназначена за средно напреднали и напреднали. Разполага с възможност за регулиране на наклона до 10%.

Двигателят с 2,2 конски сили позволява достигане на висока максимална скорост на бягане за отлична кардио тренировка.

Има компютър за тренировка и 10 програми.

Повърхността ѝ за тичане е 1200х400 мм. Разполага с USB и Блутут технология. Има удобни контролери и комфортен дисплей.
Купи сега

4.1/5 - (50 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
3 Коментари
 1. Петър пише

  Много полезна статия, точно и ясно написана.

 2. Захариева пише

  Изключителн полезно.
  Без излишни думи и расъждения.
  Благодаря.

 3. Славето пише

  TOP SPORT TS-552455 някой има ли мнение и поглед за тази пътека? Ще се радвам на всеки отзовал се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!