Всички категории

11-те Най-Добри Уреди За Фитнес У Дома

Плюсовете на активния начин на живот са изключително много – поддържане на добра форма, тонус, свежо настроение и т.н.

Началото винаги е трудно! Най-вече, защото в повечето случаи, тренировките са свързани с дълго пътуване до фитнес или спортна зала, което често се оказва непривлекателен вариант за заетите хора.

Уви, тренировките у дома могат да бъдат също изключително ефективни, стига да имате позитивна нагласа в това отношение…

И факт – мотивацията е първата стъпка към пълноценния тренировъчен режим вкъщи! Тя, обаче, не е единствения ключов фактор към успеха…

Добрата подготовка за интензивни домашни тренировки включва и подбирането на фитнес уреди и приспособления, които да отговарят максимално точно на вашите цели и интереси…

Благодарение на тях, упражненията ви ще бъдат много по-интензивни и ефективни, а времето ви, прекарано в активности – значително по-интересно!

И за да ви убедим в това, тук сме ви запознали с някои от най-важните неща, които трябва да знаете за тренировките у дома и подсигуряването на необходимите условия за това.

В допълнение и за ваше улеснение, пък, по-долу сме представили и някои от най-добрите фитнес уреди за дома на пазара в момента, които със сигурност ще харесате.

Какви са най-големите предимства на тренировките у дома?

Спортът определено е най-здравословният начин за поддържане на добра физическа форма и най-естественият снабдител на целия организъм с енергия и хормони на щастието (допамин, ендорфин, серотонин).

С други думи, ежедневните активности могат да ви направят не само по-привлекателни и силни, но и много по-спокойни и уверени….

Много хора предпочитат да посещават фитнеси и спортни зали, където да спортуват пълноценно.

Ако не разполагате с време, обаче, както вече споменахме, и тренировките у дома могат да ви бъдат много полезни, тъй като се отличават с някои много ключови и впечатляващи предимства….

Комфорт

Първото важно условие за здравия организъм е спокойствието.

Е, тренирайки у дома, в позната среда и в напълно комфортна обстановка, вие ще можете да се отдадете на упражненията си максимално пълноценно.

При тренировките вкъщи около вас няма да има хора, които да ви притискат или потискат, а решението какво, колко дълго и с какъв интензитет ще тренирате, ще зависи само и единствено от вашата лична нагласа.

Практичност

Активностите у дома, както сами може да се досетите, изключват пътуването до фитнес или спортна зала, което недвусмислено означава, че спестяват много време и енергия.

Това, пък, от своя страна, може да ви подейства доста мотивиращо и да ви помогне да бъдете много по-организирани и значително по-склонни да отделяте от миговете си за спорт.

Освен това, в домашна среда, когато не сте притиснати от графици на работно време, кога да тренирате решавате вие.  Сутрин, обед или вечер – изборът в това отношение зависи изцяло от вас и зоната ви на комфорт.

Икономични тренировки

Освен много удобни и практични, тренировките у дома са и изключително икономични.

Създавайки си условия за спорт вкъщи, вие ще спестите много средства, които в противен случай бихте изразходили за покупка на абонаментни карти, наемане на инструктори или просто за пътуване до залата.

Разнообразие

И не на последно място, тренировките у дома определено могат да бъдат много забавни и приятни за вас.

Богатото разнообразие от упражнения, които може да изпълнявате вкъщи никога няма да създадат в ежедневието ви рутина, която да “убие” мотивацията ви.

В това отношение, дори самата динамика на тренировъчния процес ще ви бъде интересна и полезна, тъй като ще можете да правите каквито желаете упражнения, съобразявайки се изцяло с настроението си..

С други думи – в някои дни ще се отдавате на по-натоварващи и интензивни спортни мигове, докато в други ще можете просто да правите леки упражнения за тонус… Без закономерности!

Какви са най-големите недостатъци на тренировките у дома и как да се справите с тях?

Няма защо да го крием, тренировките у дома, както и всяко друго нещо, крият и своите недостатъци.

Малко на брой, но все пак много ключови – те могат да бъдат доста сериозно препятствие пред вас и активностите ви!

Точно затова, ние смятаме, че е важно да бъдете наясно с тези негативни страни.

Само така ще можете да се преборите с тях максимално лесно и бързо…

Липса на мотивация в тренировъчния процес

Липсата на мотивация, особено при тренировките вкъщи, е враг номер едно на пълноценните тренировки…

Във фитнесите и спортните зали сте обградени от хора, някои от които треньори, и там сте просто няма как да позволите на мързела ви да надделее.

Освен това, всички знаете за енергията, която витае по време на упражнения сред хора – енергия, която ви поддържа в тонус и която, уви, в домашни условия трябва да създадете сами.

За целта, ви съветваме да създадете около себе си атмосфера, присъща на голяма спортна зала.

Пуснете си надъхваща музика или някой мотивиращ подкаст, например, и просто се абстрахирайте от факта, че сте у дома, и може да се занимавате с куп други неща.

Открийте своята вътрешна мотивация и не забравяйте целта си – така успехът ви е просто гарантиран.

По-висок риск от травми

Няма как да не споменем и тази, за съжаление, доста опасна страна на тренировките у дома.

Когато сте в домашни условия сте доста по-склонни към това да пропуснете едно много важно нещо – загрявката.

Също така, може да бъдете доста по-невнимателни и по отношение на изпълнението на упражненията, което, само по себе си, да доведе до сериозни травми.

Точно затова не бързайте, мислете разумно и бъдете много прецизни при спорта вкъщи. Така максимално ще избегнете нежеланите ситуации.

Изкушения на околната среда

Е, на всички ни е ясно, че когато сте си вкъщи и леглото ви е в съседната стая, хладилника ви чака, изпълнен с разнообразни вкусотийки, а по телевизията дават нов епизод на любимия ви сериал, тренировките могат да бъдат доста трудни.

Уви, обаче, точно в такива условия се калява волята.

Бъдете енергични и не се разсейвате, за да може след това доволни от себе си да се отдадете на заслужена почивка.

Как да се подготвите за тренировки у дома?

След като ви представихме плюсовите и минусите на тренировките у дома, е време да ви дадем и няколко ясни насоки с какво трябва да бъдете наясно при започването на спортни активности вкъщи, за да може резултатите от тях да бъдат възможно най-пълноценни…

Цел

На първо място от изключително значение е да знаете точно какво желаете да постигнете с тренировките си у дома.

Целите на активностите ви могат да бъдат най-разнообразни – за ежедневен тонус, за сваляне на килограми, за покачване мускулна маса, за бързина и ловкост и т.н.

В това отношение трябва внимателно да проучите упражненията, които е добре да изпълнявате, и съответно максимално да подготвите условията в дома си за тях.

Също така, освен че ще можете да си осигурите добра тренировъчна среда, бидейки наясно с целта си, вие ще можете и пълноценно да я преследвате, без извинения и колебания.

Така тренировките ви няма да бъдат хаотични и объркващи, което, повярвайте, ще поддържа интереса и мотивацията ви значително.

Пространство

След като сте наясно с целта си, е време да оцените внимателно и с какво пространство за трениране разполагате…

Уви, тренировките у дома изискват отдаденост и на още едно ниво – да бъдете склонни да аранжирате обстновката около себе си по начин, който да ви гарантира комфорт и мотивация.

В зависимост от това с какво пространство разполагате, вие ще може добре да прецените дали имате нужда от малки, помощни приспособления за тренировки или цялостни спортни уреди.

Освен това, ще може да си направите и добър тренировъчен режим в зависимост от упражненията, които може да изпълнявате в спортното си пространство.

Обособете си самостоятелно кътче у дома, приспособено само за тренировки!

Това ще бъде вашето място, вашето пространство, което винаги ще ви напомня, че е време за активности.

Проучвания сочат, че хората, които често сменят местоположението си за тренировки в дома са по-склонни към разсейване, непълноценни активности и отказване от спорта.

Именно затова си създайте комфортна среда, в която да си гарантирате безценни и непрекъснати тренировъчни мигове!

Оборудване

Добрата подготовка за пълноценните тренировки не включва само мотивация и пространство, но и добро оборудване.

Накратко, образно тук ще класифицираме два вида фитнес тренировъчни помощници за вкъщи – приспособления и уреди.

Фитнес приспособленията са всички онези малки неща (тежести, ластици, лостове, въжета и т.н.), които подпомагат тренировъчните ви упражнения.

Фитнес уредите, пък, са цялостни, доста по-обемни конструкции (велоергометри, бягащи пътеки, тренажори и т.н.), чиято конкретна цел е да ви водят в изпълнението на упражненията.

Изборът ви в това отношение трябва да бъде съобразен с пространството в дома ви, бюджета, целите и нуждите ви.

Не пренебрегвайте този аспект от подготовката, защото добре подбраната екипировка за тренировки ще направи упражненията ви възможно най-приятни и интересни за вас, което, отново, напълно неизненадващо, ще има огромен принос за вашата мотивация.

Какво фитнес оборудване да подберете за тренировки на долна част на тялото?

Тренировките за долна част на тялото са много специфични и натоварващи.

Те имат за цел да натренират мускулите на краката и ханша и са доста трудоемки, но, пък, ефективни.

И макар, че за крака съществуват и множество самостоятелни упражнения (клекове, подскоци и т.н.), най-задоволителни за вас биха били тренировките, проведени посредство някои допълнителни приспособления и уреди…

Ластици

Тренировъчните ластици са прекрасен избор, на който може да заложите при тренировки за стягане на мускулите, раздвижване на ставите и подобряване на гъвкавостта.

Благодарение на удобния си и универсален дизайн, те са много практичен вариант за изпълнение на най-разнообразни упражнения.

Изработени от латекс или плат, те най-често се предлагат в комплект от няколко модела с различни дължини и различна степен на съпротивление.

Тежести

Тежестите за крака, използвани в различни упражнения, са много популярен метод за подсилване на мускулите и подобряване на бързината и ловкостта.

Тяхната основна цел е да повишат трудността на тренировките, тъй като плътният им пълнеж, най-често съставен от метални частици, създава допълнително съпротивление за краката при движение.

Най-класически и практични са вариантите с тегло 1,5 кг., но на пазара варира широка гама от разнообразни предложения за начинаещи и напреднали.

Пудовка

Пудовките попринцип са многофункционални приспособления за домашни и фитнес тренировки, които могат да се използват в най-разнообразни упражнения.

Клековете с пудовка са сред най-ефективните активности, имащи за цел да осигурят максимално натоварване на краката, подобрявайки мускулната им здравина и цялостната стабилност на тялото.

Степер

Ако имате възможност и пространство у дома за цялостен уред, с който да поддържате краката си винаги във форма – степерът е вашето решение.

Голяма част от хората не осъзнават каква уникална възможност за качествена тренировка им дава това на пръв поглед много обикновено съоръжение.

При активностите със степер значително ще натоварите седалищните си мускули, горната част на бедрата и прасците си, тонизирайки ги интензивно.

Какво фитнес оборудване да подберете за тренировки на горна част на тялото?

Горната част на тялото е не по-малко трудоемка за оформяне.

Корем, ръце, гърди и гръб – тези зони са доста специфични за поддръжка и трябва да бъдете много прецизни в подбирането на най-добрите фитнес помощници…

Дъмбели и гири

Тренировките с дъмбели, гирички и тежести са класически вариант, гарантиращ перфектна поддръжка и тонизация на ръцете и гърдите.

Предлагани в широко разнообразие от тегло, те са супер избор както за жени, така и за мъже, и са приспособими както към по-статични, така и към по-динамични упражнения.

Пружини за стискане

Пружините за стискане са наистина ефективни приспособления за тренировки, популярни сред мъжете по цял свят.

Лесни за употреба, те се предлагат в голямо разнообразие от материали на изработка и съпротивление, и са приспособени за заздравяване на мускулите и работоспособността на предмишницата.

Поради компактните си размери, този тип фитнес помощници могат да бъдат използвани във всякакви условия и са практична тренировка за всеки вкус.

Лост за набирания

Ако, пък, искате да направите дома си терен на усилени тренировки за издръжливост и каляване на волята, инсталирайте лост за набирания на рамката на вратата си.

Класически и много надежден – той подпомага тренировките на различни мускулни групи (корем, гръб, гърди, ръце), гарантирайки им пълноценна сила и тонус.

Лежанка за коремни преси

Ежедневното правене на класически коремни преси гарантирано може да направи чудеса с плочките ви.

Ако искате, обаче, наистина тренировките ви да бъдат натоварващи, пълноценни и ефективни, супер избор е да подберете специализирана лежанка за коремни преси.

При нея ще изпълнявате упражненията под наклон, което ще направи натоварването още по-голямо, а перфектната преса – постижима мечта.

Фитнес колело за коремни преси

Макар, че на пръв поглед не изглежда нищо особено, колелото за коремни преси е много ефективно и намира приложение в тренировъчните методики на някои от най-добрите атлети в света.

То гарантира комплексно натоварване в коремната област и гърба и обещава здравина и перфектен мускулен релеф.

Лесно за употреба, то определено бързо ще стане неизменна и любима част от тренировките ви. Уви, обаче, бъдете внимателни при употребата му!

Прекалено продължителните тренировки с колелото за коремни преси крият риск от травми.

Какво фитнес оборудване да подберете за тренировки на цялото тяло?

Нямате цел да обработите перфектно една конкретна зона от тялото ви, а искате да придадете тонус на цялостната си фигура?

Е, за целта има многофункционални модели уреди и приспособления, които определено ще привлекат вниманието ви…

Ластична лента

Много подобна на компактните ластици за тренировки на крака, ластичната лента е отличен избор за разнообразни тренировки на цялото тяло.

По-дълга и всеобхватна, тя спомага подобряването на подвижността, гъвкавостта и издръжливостта ви.

Освен това, тя е страхотен вариант и за изпълнение на рехабилитационни упражнения при възстановяване от травми.

Интересен факт: Изследване доказва, че с използването на ластични ленти във Вашата тренировка, мускулите се тонизират и растат едновременно.

Универсална и впечатляваща, ластичната лента би била много надеждно допълнение към всеки домашен фитнес.

Въже за скачане

Скачането на въже спомага за изгарянето на мазнини, тонизира мускулите ви, допринася за оформянето на красива фигура.

Също така, то подобрява здравината на костите, процесите в целия организъм и физическата координация.

Скачането на въже поне два пъти седмично е универсална тренировка за цялото тяло, тъй като натоварва всички мускулни групи равномерно, оставяйки ви с чувство за енергичност и сила.

Йога топка

Топките за упражнения имат наистина много приложения в йогата, пилатеса, аеробиката и дори фитнеса.

Тяхната цел е да подобрят стабилността и баланса в тялото, укрепвайки значително мускулите.

Редовните тренировки с такъв тип топка ще ви тонизират значително, а, пък, и нека си признаем – изключително ще ви забавляват.

Уред за пилатес

Пилатес е система от упражнения за развиване на сила, гъвкавост и цялостно подобряване на здравето на тялото.

Уредите за пилатес са специално приспособени за пълноценно изпълняване на тези упражнения, като доказано редовните тренировки в това отношение повишават и концентрацията, дишането и баланса.

Чрез леки, ненатоварващи движения, пилатес тренировките са полезни и приятни както за напредналите, така и за начинаещите в активностите.

Какво фитнес оборудване да подберете за пълноценни кардио тренировки?

Кардиото, както знаете, е тренировка с висок интензитет, свързана с равномерно дишане и изразходване на енергията.

Няма да ви лъжем, у дома кардиото не е много лесна задача, но това определено не я прави непременно невъзможна.

За целта, обаче, е добре да се сдобиете с уред, приспособен за целта, а това може да отнеме от мястото ви вкъщи и от семейния ви бюджет.

Бягаща пътека

Бягащите пътеки са може би първото нещо, за което човек се сеща, когато чуе думата “фитнес”. Ефективни и отличителни, те могат да ви гарантират неповторима кардио обиколка…у дома.

Често има спорове за това дали има смисъл от закупуването на бягаща пътека, при положение, че човек може да тича на открито край дома си или в парка.

Уви, предимството на този тип фитнес уреди е това, че те винаги са там – независимо какво е времето навън, колко натоварен е графикът ви или дали сте в настроение за излизане.

Притежавайки бягаща пътека вкъщи вие трудно ще си намирате подобни извинения да пропускате тренировки (или поне се надяваме).

А и какво по-хубаво от това да спортуваш пълноценно и да гледаш любимото си предаване едновременно, нали така?

Велоергометър

И докато бягащата пътека пренася традиционното маратонно бягане вкъщи, велоергометрите са отличните домашни заместители на карането на колело.

Приятни и силно интензитетни, тренировките с велоергометър ще ви енергизират, като същевременно ще ви помогнат да се отървете от излишните мазнини с лекота.

Велоергометрите се предлагат в много широко разнообразие от модели и функционалности, а изборът ви в това отношение трябва да е изцяло съобразен с вашите цели и интереси.

Как да си гарантирате възможно най-ефективни тренировки у дома?

Дотук ви представихме плюсовете и минусите на тренировките у дома и ви дадохме съвети как да организирате тренировъчната си обстановка.

Сега, обаче, е време да ви дадем и някои конкретни, основни насоки относно пълноценния тренировъчен процес вкъщи…

Мотивирайте се непрестанно!

Както споменахме липсата на мотивация е един от най-големите проблеми на домашния спорт.

Уви, обаче, вие определено може да се постараете да се мотивирате по разнообразни начини, гарантирайки си пълноценен комфорт.

Гледайте тренировъчни видеа, разнообразявайте тренировките си, следете прогреса си и винаги правете упражненията си със старание и любов.

Така ще виждате смисъл в това, което правите, и повярвайте, всичко ще бъде много по-лесно и приятно за вас.

Чувствайте се удобно!

Комфортът е от ключово значение за вашия успех и ефективността на тренировките ви.

Подберете подходящо облекло, с което да се чувствате не просто удобно, но и уверено.

В това отношение запомнете, че ако не сте спокойни по време на тренировка, упражненията също няма да ви бъдат приятни.

Откъм тренировъчен процес, пък, проучете и изберете тези варианти, които най-добре пасват на вашите очаквания.

Ако някое упражнение не се получава или ви тормози, не се задълбочавайте в него. Продължете напред и след няколко тренировки го опитайте отново.

Пийте вода и се хранете здравословно!

Това не е само трик за тези то вас, които искат да отслабнат, но е и важен аспект за цялостния ви тренировъчен режим.

Ако не водите здравословен начин на живот често упражненията могат да ви се струват прекалено тежки, което да вреди на мотивацията ви.

Относно хидратацията – всички добре знаете, че тя е много важна. Тя спомага обмяната на веществата и ви кара да се чувствате по-свежи и леки.

Относно здравословната храна, пък, интересно, но факт – всяка храна може да бъде полезна щом тялото ви се нуждае от нея, стига да не прекалявате с консумацията й.

По друг начин казано, ако обичате пържени картофки, например, не си ги забранявайте. Консумирайте ги отговорно, обаче (максимум 1-2 пъти месечно).

През другото време, замествайте “вредните” храни с такива, богати на витамини – зеленчуци или плодове, например. Освен вкусни преживявания, те ще ви дават и нужната енергия за добри тренировки.

И разбира се, не се претоварвайте!

Прекалената мотивация също е крайност, до която не ви препоръчваме да достигате.

Слушайте тялото си и му осигурявайте нужната почивка. Благодарение на това то ще е способно да ви отвръща със същата грижа.

Бъдете активни, но не прекалено. Знайте границите си и не забравяйте, че крайностите и шокът за организма ви могат да бъдат особен риск.

Изгответе си режим на тренировките и влезте в ритъм. Позволете на тялото ви да осъзнае какво се случва и да се чувства подготвено за активностите. В противен случай, то може да реагира остро и да получите здравословен дисбаланс.

 

Нека ви представим и някои от най-добрите фитнес приспособления за дома, които определено си струва да притежавате…

1. Въже за скачане PrimaFIT SpeedТова фитнес въже за скачане определено ще направи тренировките ви енергични и пълноценни. Моделът е изработен от метал и PVC и разполага с олекотен дизайн и регулируема дължина, достигаща до 3 м. Въжето е с изключително удобна конструкция и е перфектен избор за тренировки както на открито, така и на закрито.
Купи сега

2. Ластична лента Armageddon SportsТази ластична лента е изработена от 100% натурален латекс и ще бъде ваш добър приятел в тренировките у дома. Приспособлението е с дължина около 2 м., ширина 4,5 см. и сила на устойчивост 45 кг. и разполага с комфортен и разпознаваем дизайн.
Купи сега

3. Пудовка BodyflexТази пудовка е с тегло 10 кг. и е идеалният избор за интензивни силови тренировки у дома. Моделът е с фино, винилово покритие, устойчиво на влага, и пълнеж от цимент и PVC. В допълнение, приспособлението е снабдено с ергономичен захват и удобна структура, правещи упражненията максимално приятни и ефективни.
Купи сега

4. Колело за коремни преси MAXIMA 310230Това колело за колемни преси разполага с отлично сцепление и стабилна конструкция, които ще ви гарантират сигурност и комфорт по време на тренировките за корем. Моделът е с диаметър 17,5 см. и тегло 0,7 кг. и определено ще ви впечатли с опростения си, но изключително ефективен дизайн.
Купи сега

5. Регулируеми дъмбели BodyflexТези регулируеми дъмбели биха били страхотно допълнение към домашното ви фитнес преживяване. Комплектът включва 2 броя тежести, всяко от които разглобяеми, и с максимално единично тегло 15 кг. Изработени от нетоксични материали, тези предложения се открояват със здрава и удобна конструкция, която наистина ще ви впечатли.
Купи сега

6. Йога топка InnovaGoods AshtanballТази топка за йога, пилатес и аеробика определено ще привлече вниманието ви със своята мултифункционалност. Моделът е с диаметър 65 см. и е изработен от PVC. Към конструкцията на топката са прикрепени и допълнителни еластични ластици, които да направят тренировката ви още по-тонизираща и пълноценна.
Купи сега

7. Лост SPORTMANN PB01Този лост за набиране, приспособен за закрепяне към рамка на врата, определено е отлично допълнение към домашен фитнес. Сред най-основните предимства на продукта са лекото му тегло, удобния му монтаж и комфортния му дизайн, гарантиращ пълноценни тренировки във всеки един момент. Лостът е с ширина 94 см., диаметър 2,5 см. и устойчивост до 100 кг.
Купи сега

8. Фитнес уред за пилатес Flow Form Pilates ReformerАко търсите многофункционален уред, с който да си осигурите своеобразен фитнес у дома, то това пилатес предложение определено е идеално за вас. Моделът е подходящ както за начинаещи, така и за напреднали фитнес любители, а комфортната му конструкция позволява пълноценни тренировки на всички мускулни групи.
Купи сега

9. Коремен тренажор KonditionТози регулируем коремен тренажор тип „лежанка“ несъмнено ще направи фитнес тренировките ви у дома ефективни. Моделът е с удобна, функционална конструкция, разполагаща с максимална устойчивост 100 кг.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

10. Велоергометър Zipro One S GoldКласически и впечатляващ – този велоергометър е идеален избор за всеки дом. Моделът е функционален и практичен. Снабден е с магнитен механизъм и множество допълнителни функции за максимално пълноценни тренировки. Велоергометърът е с максимална устойчивост 110 кг. и компактен, удобен дори и за дома дизайн.
Купи сега


11. Пътека за бягане SPORTMANN BZ-40Тази пътека за бягане разполага с модерен, функционален дизайн и е надежден избор за тези от вас, които искат да се насладят на ефективни кардио тренировки сред домашния уют. Моделът разполага с висококачествен двигател, удобен интерфейс и множество функции, като междувременно е с почти безшумен режижм на работа, идеално приспособим към условията във всеки дом.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!