Всички категории

6-те Най-Добри Системи за Домашно Кино

За много хора добрата система за домашно кино предлага отличен баланс между добро качество на звука и лесно свързване.


През 2019 година системите за домашно кино могат да предоставят невероятна звукова картина, която по нищо не отстъпва на много по-скъпи и многокомпонентни аудио системи.

Но най-важното е, че при системите за домашно кино не е нужно да се купуват отделно всички компоненти.

В това ръководство ще покрием всичко, което трябва да знаете за системите за домашно кино – от избора до свързването. Най-напред ще направим общ преглед на това какво представляват системите за домашно кино и техните функции.

След това ще ви предложим някои от най-добрите модели, като ще направим и кратък преглед на всеки от тях.

Защо да изберете система за домашно кино?

За да слушате любимите си песни, да гледате филми и просто за непретенциозно слушане – обикновена стерео система (усилвател с колони) или активни колони ще свършат работа. Но системите за домашно кино предлагат по-различно звуково изживяване, такова каквото сте свикнали да чувате в кино салоните.

Качеството и динамиката на звука при системите за домашно кино не могат да се сравнят с това на стерео система или активни колони.

Ако имате голям телевизор и искате да гледате филми със звукови ефекти и да слушате музика качествено – системата за домашно кино е точно за вас. Все пак няма как да очаквате тънкият, макар и голям телевизор, да изкара качеството на звук като на многокомпонентна система за домашно кино.

Освен това колкото и добри говорители да има един телевизор, качеството и чистотата на звука при най-слабия шепот или най-мощната експлозия няма как да бъдат като на кино.

Системите за домашно кино имат колонки за център, ляв и десен преден канал и ляв и десен съраунд. Субуферът допълва звуковата картина.

Накратко системата за домашно кино съчетава в себе си множество компоненти, чрез които гледането на филми и слушането на музика се превръщат в неповторимо преживяване. Въпреки това различните модели системи имат своите разлики.

Затова е особено важно да отделите време, за да изберете най-подходящата и добра система за вашите нужди и изисквания.

Нека разгледаме и най-важните характеристики, с които трябва да се запознаете.

Колони и усилвател


Системите за домашно кино се състоят от колони и усилвател.

Основното предимство е, че усилвателят е или вграден или ако е отделен пасва идеално откъм дизайн и характеристики на колоните.

Така не трябва да се притеснявате, че трябва да настройвате усилвателя спрямо колоните. Възможно е да има минимално настройване на фини звукови настройки, но нищо повече.

Освен това при системите за домашно кино има всички налични аксесоари за свързването като кабели.

Разбира се, ако системата за домашно кино е безжична, тогава очевидно кабелите не са необходими.

Система за домашно кино с Blu-ray или DVD?

Бюджетните модели и тези от ниския клас в повечето случаи нямат и плеър в комплекта, а само колони и субуфер, които може дори да не са активни (с вграден усилвател). Но пълните системи, които са и по-скъпи, обикновено имат и плеър за DVD или Blu-ray дискове.

Ако в комплекта няма включен плеър, това означава, че купувате само колони и усилвател (може да е отделен или вграден). Съответно ще трябва да си купите отделно и плеър, в случай, че нямате такъв.

Но може да има и възможност за свързване на системата директно към телевизор например.

Свързване към други устройства


Системата за домашно кино обикновено може да се свързва към други устройства.

Цялата идея зад тези системи е да променят коренно звукът, който някои устройства издават. Например можете да изкарате звук през системата за домашно кино от Blu-ray плеър, директно от телевизор, от мултимедиен приемник и дори от конзола за игри.

Трябва да имате представа какви устройства ще използвате като източник за звука.

Има някои системи за домашни кино, които разполагат с един или повече HDMI входове. Така ще можете да включите към тях своя Blu-ray плеър, конзола и друго устройство, което разполага с HDMI.

Въпреки че ще намерите много малко системи, които са ограничени откъм входове.

Имайте предвид, че има системи за домашно кино, които забраняват включването на всякакви външни устройства и обикновено те вървят с вграден плеър.

Важно е да знаете към какви устройства ще свързвате системата за домашно кино и съответно да поръчате модел, който ще може да ви свърши работа откъм свързване към други устройства.

Съраунд звук

Колоните за съраунд са включени в комплекта на повечето системи за домашно кино.

Най-често срещаните системи са 5.1, но има и 7.1.

Съответно 5.1 система за домашно кино ще се състои от централна колона, две предни и две задни (за съраунд).  Ако се чудите защо е 5.1, а не 5.0 – това е защото има включен и субуфер, който възпроизвежда ниските честоти.

При 7.1 системите има допълнителни колони за съраунд за още по-детайлна звукова картина.

Има и системи с по-малко колони, които нямат съраунд звук. Това обикновено са 2.1 или 3.1 системи.

В повечето случаи най-предпочитани са 5.1 системите за домашно кино, тъй като предлагат добра звукова картина и съраунд звук.

Има и модели, които създават звукова картина посредством най-новите аудио формати, които са Dolby Atmos и DTS:X. Ако те са важни за вас, препоръчваме да изберете система за домашно кино, която поддържа тези аудио формати.

Мощност


Това е интересна характеристика. Мощността на системата за домашно кино е важна и не трябва да се пренебрегва, особено ако ще се поръчват отделно колоните и усилвателя.

Тя определя колко силен ще е звукът и колко ефективно усилвателят ще работи в комбинация с избраните колони.

Въпреки това когато става дума за системи за домашно кино и най-вече тяхното сравнение – оставете мощността на заден план. Мощността, която всеки производител определя за своите системи може да се различава значително и да бъде преувеличена неколкократно.

Производители като Ямаха и Онкио определят мощността на колоните си така че да пасва на тази на усилвателите им и да прецените кои ще се вържат най-добре едно с друго.

Но тези стойности са само ориентировъчни за напасването на колони и усилвател и могат да не показват реалните мощности и на двете. Така ако решите да комбинирате колони на един производител с усилвател на друг – може и да не ги напаснете както трябва ако разчитате на мощностите.

При комплектите за домашно кино, например 5.1 системи, нещата с мощностите не стоят толкова сложно.

Тъй като системата е активна, т.е. нямате нужда от отделен усилвател, изписаните мощности дори и преувеличени не ви интересуват толкова, защото системата е така направена, че всичко да си пасва идеално. Но основното тук е, че каквато и мощност да е дадена от производителя за системата, реалните мощности едва ли са същите. В повечето случаи практиката показва, че те са по-ниски.

Има и производители, които изобщо не пишат мощността на системите си – такива например са Босе, Сонос и Енклейв.

В крайна сметка това може би е най-добрият начин да се избегне подвеждането на потребителя. Освен това така той има стимул просто да отиде на място в магазина и сам да чуе колко мощна е избраната система.

Но когато избирате отделно колони и усилвател, най-важното е те да работят добре заедно и да се допълват. 

Системата за домашно кино би трябвало да е достатъчно мощна, за да изпълни със звук средно по големина помещение. Ако ще гледате филми от 1.5 – 3 метра разстояние една добра система за домашно кино ще ви свърши работа.

За по-големи помещение и гледане от по-далеч съответно ще имате нужда от по-мощна и многокомпонентна система.

Всичко се свежда до един въпрос: Ако имате много или поне някакви специфични изисквания, тогава системата за домашно кино добър избор ли е изобщо?

Ето някои фактори, които да вземете предвид.

Вид на системата

Преди години нещата бяха много по-прости за всеки потребител. Когато се отиде на място в магазина и се попита за система за домашно кино, опциите бяха доста ограничени.

Но времето и технологиите напредват и сега има множество опции, измежду които да се избира система. Това може да бъде доста объркващо за повечето хора.

Когато става дума за добра система за домашно кино, тя обикновено съдържа букшелф колони или изправени колони за предна линия, централна колона и чифт малки колони за задна линия (съраунд), както разбира се и субуфер.

Съответно това е 5.1 система, тъй като се състои от пет колони и един субуфер.

Разбира се, най-качествените системи за домашно кино, подобно на истинските кина, съдържат възможно най-голям брой колони. Така при 7.1 системи например има още две колони, които се разполагат зад слушателите и така допълват още повече звуковата картина и съраунда.

Нека разгледаме по-подробно различните системи за домашно кино и озвучаване.

Когато имаме 2.0 система, това означава, че тя е базова с две колони (лява и дясна) в стерео режим.

Ако добавите субуфер за подчертаване на басите вече ще имате 2.1 система. Разбира се, ако системата е с по-малко компоненти (обикновено по-евтина в такъв случай), няма как да очаквате висококачествен и съраунд звук като например при 5.1 система.

Когато става дума за 5.1 система за домашно кино – съответно можете да очаквате пет колони и субуфер. Както споменахме вече ще можете да разположите централна колона срещу вас, две предни – съответно от ляво и дясно, и две задни – отново от ляво и дясно на вас.

С подобна система можете да очаквате пространствен съраунд звук и вероятно най-доброто срещу парите си.

Ако централният говорител се премахне от системата съответно от 5.1 тя ще стане 4.1.

Система от порядъка на 4.1 също е достатъчна за добро звуково изживяване, въпреки че централната колона не е за подценяване.

При 7.1 системите пък имате две допълнителни колони за отзад заедно със съраундите.

Съответно така звуковата картина е още по-пълна, но и цената на системата е по-висока.

Важно е да се отбележи, че за постигане на високо качество на звука трябва да пуснете висококачествено съдържание (музика, филм, телевизионен канал и т.н.). Освен това, за да се възползвате напълно от качеството на една система за домашно кино се препоръчва да я свържете посредством HDMI ARC кабел или с оптичен кабел.

Нека разгледаме и системите за домашно кино с Dolbi Atmos.

Dolby добавя допълнително аудио, което се излъчва към зрителите от десните и левите колони. Освен това тези звукови ефекти не се възпроизвеждат от всички колони в стаята, а само от тази, от която във филма идва звукът – например отзад в дясно.

Това е забележително и така ще можете да се насладите на триизмерно качество на звука и да изживеете филма.

В повечето случаи при подобни системи за домашно кино всичко е включено в комплекта, което улеснява изключително потребителя.

Всичко – колони, усилвател и дори плеър са направени така, че да си пасват и да се допълват. Освен това дизайнът е еднакъв.

Така ще си спестите време и усилия в избирането на отделни компоненти, а освен това свързването е много по-лесно.

Самият дизайн на модерните 5.1 системи за домашно кино е направен така, че пасва на всяко съвременно обзавеждане без системата да се набива на очи.

Готова система или отделни компоненти

На вниманието на всички аудиофили – готовата система е предпочитана от повечето потребители. Но за хора като вас – най-добре е сами да си сглобите системата компонент по компонент. Това начинание може да бъде доста времеемко, но пък има своите предимства.

Основното е, че ще можете да подберете компонентите на системата така, че да отговарят на индивидуалните ви нужди и предпочитания.

Така ще бъдете сигурни, че системата за домашно кино ще възпроизвежда такъв звук – какъвто вие искате и най-вече – както искате.

Може да предпочитате система за музика, вместо филми. В такъв случай пак ще имате възможността да подберете всеки компонент, така че любимата ви музика да звучи както трябва.

Понякога може да се случи така, че готовата система за домашно кино да не отговаря на всички индивидуални нужди на потребителя.

Дори помещението, в което ще звучи системата може да даде голяма разлика и съответно да се налагат допълнителни настройки, които при готовите системи са сравнително ограничени.

Друг вариант е да имате място за предните колони и центъра, но пък да се окаже така, че да нямате къде да сложите задните (съраундите). В такъв случай може би ще искате да подберете съраундите отделно с такива, които имат възможност за стенен или таванен монтаж.

Ако избирате отделно всички компоненти на системата за домашно кино ще можете да адресирате и решите подобни проблеми.

Това не е толкова трудно, колкото може би повечето хора смятат. Просто трябва да намерите правилните компоненти, така че да се напасват и да звучат както вие искате.

Освен това по този начин можете да избирате по компонентите един по един, а не всичко заедно. Така от гледна точка на време и пари – можете да изберете усилвател, плеър, център, предна линия, съраунди – в какъвто ред решите и когато решите. Не е задължително всичко да стане на един път.

Събирането на система за домашно кино компонент по компонент може да ви струва повече, но и качеството вероятно ще е на много по-високо ниво.

Разположение на системата

Преди да изберете система за домашно кино е добре да помислите къде ще разположите всичките колони. Ако искате да получите най-доброто качество на звука и да оптимизирате мястото в помещението – трябва предварително да си представите къде ще стои всеки компонент на системата.

Обикновено центърът се разполага директно пред телевизора. Останалите колони (предни и задни) трябва да са на еднакво разстояние от потребителя (за да не изпъкват едни звуци повече от други).

Ако искате всичко да е направено безкомпромисно и да се наслаждавате на качествен и пространствен звук – препоръчително е да изчислите всичко за разположението на колоните.

Предните лява и дясна колона е добре да са на около 1.5 метра от телевизора в двете посоки.

Важно е да отмерите правилно и разстоянието, за да бъде звукът балансиран. Когато става дума за съраундите – тях можете да разположите и на малко по-високо, например на 0.5 метра над главите на зрителите.

Освен това те трябва да са разположени по-странично, а не директно зад вас – така всички ще могат да се насладят на пространствения звук.

Важно да знаете как да прокарате кабелите за всяка колона. Скрийте ги добре, а най-добре е ако колоните са монтирани на стената. Ако искате професионално свързана система за домашно кино – вероятно ангажирането на специалист, който да я свърже и настрои е добър вариант.

В случай, че ще свързвате сами – погрижете се да няма стърчащи кабели, от които хората да се спъват. Това ще представлява риск както за тяхното здраве, така и за колоните. Ако не искате да се занимавате с кабели – има и системи с безжично свързване.

При много системи за домашно кино поне субуферът се свързва безжично (посредством блутут) – това ви дава поне малка свобода за намиране на най-подходящото място за него.

Разбира се има и системи, които са напълно безжични, а при други само субуферът и/или съраундите са така.

Колкото по-безжична е една система, обикновено толкова по-висока е цената й.

Поддръжка

Поддържането на системата за домашно кино също е нещо важно, което трябва да вземете предвид. Някои по-сериозни системи отделят топлина и в топлите страни през летните месеци е добра идея да поддържате температурата в помещението с климатик.

Освен това се уверете, че няма допълнителни вибрации от електроуреди, които с времето могат да повредят електрониката на системата. Също така мебелите около колоните могат да блокират звука и да намалят качеството на системата.

В случай, че нямате място за всичките колони или се страхувате, че мебелите ще блокират звуковите вълни – може би саундбар система ще бъде по-удачен вариант.

Саундбарът не може да се сравнява с многокомпонентните системи за домашно кино, но ще допринесе значително за подобряване на звука от телевизора. Саундбар системите са компактни и лесни за свързване и се поставят директно пред телевизора (като центъра на системите за домашно кино).

Някои саундбар системи от висок клас могат да ви смаят с качеството на звук, което постигат.

Дори има системи, при които е добавен и субуфер за допълване на ниските честоти. Той може да се свързва кабелно и безжично (с блутут).

Някои саундбарове дори симулират съраунд звук. Предимството да се използва такава система вместо домашно кино са физическите размери. Много по-малко компоненти, които освен това са по-компактни.

Няма ги всичките излишни кабели и на всичкото отгоре – дизайнът на повечето саундбарове е невероятно стилен и подхожда на всеки телевизор. Ако избраният саундбар има и блутут свързаност ще можете да пускате любимата си музика безжично директно от своя смартфон, лаптоп или таблет.

Както споменахме много саундбар системи имат и субуфер в комплекта, който да допълва ниските честоти.  Тези системи са леки и компактни и се свързват лесно – това означава, че можете да ги местите навсякъде из жилището и по всяко време. 

Искате да озвучавате хола, но в един момент решавате, че ви трябва по-качествен и силен звук за кухнята, спалнята или дори верандата? Бързо и лесно премествате саундбара и сте готови.

Тъй като саундбар системата стои непосредствено пред телевизора има шанс да блокира приемника от дистанционното, но това едва ли ще стане. Дори и да стане – с малко наместване едва ли ще имате подобен проблем задълго.

Имайте предвид, че много саундбар системи твърдят, че възпроизвеждат съраунд звук без нуждата от задни колони.

В повечето случаи това не е така. Не твърдим, че виртуалният им съраунд е лош, но просто нищо не може да замени звученето от още на брой физически колони. Но при хубавите саундбарове наистина ще усетите виртуалния съраунд и ще ви се струва, че звукът идва отзад – нищо, че реално се възпроизвежда отпред.

Нека ви представим някои от най-добрите системи за домашно кино, които можете да откриете на пазара към момента.

1. Система за домашно кино 5.1 Sony BDVN9200WB


Тази система е 5.1-канална от най-висок клас и възпроизвежда аудио с най-висока резолюция. Разполага с Blu-ray плеър, който възпроизвежда и 4К филми. Всичко, което гледате ще оживее напълно благодарение на 5.1 съраунд звука, който се възпроизвежда от високоговорители от високия клас.

Системата има вградени блутут, NFC, безжичен интернет и Miracast. Свързването към интернет ви дава възможността да разглеждате мрежата на Сони и съответно да се наслаждавате на най-новите филми, музика и телевизионни шоута.

Възможност за слушане на музика от Spotify, както и за гледане на видеоклипове от YouTube.

Плеърът възпроизвежда 4К съдържание, което означава, че детайлите във филмите ще бъдат четири пъти по-високи от стандартното FullHD 1080p. Съраунд звукът от системата е изключително мощен и ненадминат по качество.

Общата мощност на субуферът и петте колони е 1200 реални вата.
Купи сега

2. Система за домашно кино 5.1 c Blu-ray 3D Sony BDVE4100


Системата е 5.1-канална и има включен Blu-ray плеър, за да е пълно удоволствието при гледане на филми и мултимедийно съдържание. Благодарение на петте колони и субуфера звуковото преживяване ще е на изключително високо ниво и нито един детайл няма да ви избяга.

Общата мощност на говорителите е 1000 вата като колоните са централна, две предни изправени и два съраунда, плюс субуфер. Системата има безжична интернет свързаност – така можете да браузвате в интернет и да гледате съдържание онлайн, както и да свържете своите мобилни устройства посредством блутут и NFC.

Достъп до мрежата на Сони, където можете да гледате филми и телевизионни предавания, както и да слушате музика.
Купи сега

3. Система за домашно кино Samsung HT-J4200


Този модел е с 2.1-канален звук и включен Blu-ray плеър. Разполага с две предни колони и субуфер, чиято обща звукова мощност е 250 вата.

Плеърът има вградена Opera TV Store където можете да намерите всякакви филмови заглавия. Разполага и с други приложения, откъдето можете да гледате и слушате съдържание. Можете да гледате Blu-ray филми с FullHD резолюция, както и 3D филми.

Системата е компактна и с много стилен и съвременен дизайн.
Купи сега

4. Система за домашно кино 5.1 с Blu-ray 3D Sony BDVE6100


Тази система е 5.1-канална и има включен Blu-ray плеър, за да е пълно удоволствието при гледане на филми и всякакво друго съдържание. Благодарение на петте колони и субуфера звуковото преживяване е на много високо ниво и нито един детайл не остава невъзпроизведен.

Общата мощност на колоните е 1000 вата като те са централна, две предни изправени и два изправени съраунда, плюс субуфер.

Системата има безжична интернет свързаност – така можете да браузвате в интернет и да гледате съдържание онлайн, както и да свържете своите мобилни устройства посредством блутут и NFC.

Достъп до мрежата на Сони, където можете да гледате филми и телевизионни предавания, както и да слушате музика.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Система за домашно кино 5.1, 3D c Blu-Ray Panasonic SC-BTT405EG9


Системата е 5.1-канална и има Blu-ray медиен плеър. Общата й звукова мощност е 600 вата. Разполага с вградена блутут свързаност, за да можете да слушате музика от всяко блутут устройство в дома си – смартфон, таблет или лаптоп.

Има и NFC свързаност, която ви позволява само с едно докосване на осъществите връзка със смартфона си. Вградени приложения в плеъра, които ви позволяват да гледате филми и друго  съдържание онлайн (ако имате връзка с интернет).

Петте колони и субуфера предлагат богат съраунд и динамични баси – това ви гарантира най-доброто звуково изживяване.
Купи сега

6. Система за домашно кино 5.1 с Blu-ray 3D Sony BDVE2100


Тази система е 5.1-канална с компактни размери и стилен дизайн. Има включен Blu-ray плеър. Звукът от системата е наистина детайлен и на нея можете да гледате както филми с невероятен детайл в звуковата картина, така и да слушате музика, която реално да усещате.

Субуферът има вградена функция за усилване на басите, които ще изпълнят цялата ви стая. Вградена безжична интернет свързаност, чрез която към системата можете да свържете другите си смарт устройства и също така да гледате мултимедийно съдържание. Също така има вградена блутут свързаност, както и NFC. Функция за изчистване на звука.

Достъп до мрежата за развлечения на Сони, където можете да гледате филми и телевизионни предавания, както и да слушате музика.
Купи сега

3.8/5 - (13 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Кристиян пише

    Исках да видя и 5-та позиция, но за съжаление тези, които нямат и не искат Facebook, са подложени на подигравка, като мен, понеже не могат да споделят, а това е наистина унизително. Съжалявам, че в 21-ви век, все още има хора, които по всякакъв начин, налагат егоизма си……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!