Всички категории

6-те Най-Добри Парктроници

Паркирането е неизбежна част от ежедневието на всеки шофьор.

В много от случаите обаче нямаме достатъчно добра видимост и не знаем точно какво има около автомобила ни…

Омръзнало ли ви е всеки път да сте на тръни, когато дойде време за паркиране?

Е, тогава парктроник системата е идеалното решение на вашия проблем!

С помощта на подобно устройство можете да бъдете напълно спокойни за автомобила си по време на паркиране. Той ще бъде подсигурен от интелигентна система, която ще ви сигнализира за всички предмети наоколо.

Можете да инсталирате парктроник сензори както отзад, така и отпред, така че да бъдете максимално обезопасени.

Независимо дали ви се налага да завиете в близост до други обекти, или просто трябва да паркирате, системата ще ви предупреди навреме за потенциалната контактна точка и така ще предпази автомобила ви.

Не само че ще предпазите своята собствена кола, но със сигурност няма да ви се налага и за нанесени щети по чуждите превозни средства.

С подходящата парктроник система ежедневното ви шофиране ще бъде спокойно и пълноценно, без страх от нежелани контакти.

Изборът на точното устройство обаче понякога може да бъде сравнително сложна процедура. Има куп неща, които трябва да съобразите, за да имате възможност да се сдобиете с най-добрия продукт.

Подготвили сме това ръководство, за да ви запознаем с всичко необходимо, което трябва да знаете за парктроник системите. Така сме сигурни, че ще направите правилния избор и ще останете доволни.

А за да ви осигурим максимално удобство, най-долу ще споделим с вас някои от най-добрите предложения на пазара в момента…

Какво представляват парктроник системите и как работят?

Много от съвременните автомобили вървят с вградена парктроник система. Тя обаче в някои случаи разчита на камерни сензори, които не са достатъчно ефикасни.

Ако сте недоволни от работата на вградената си парктроник система или пък изобщо нямате такава, вече можете лесно да си инсталирате.

Повечето парктроник системи, които ще откриете на пазара, използват ултразвукови или електромагнитни сензори. Произвеждайки звукови вълни, системата има възможност да засече различните обекти около вашия автомобил и да прецени на какво разстояние са.

Освен това в повечето случаи системата разполага с някакъв високоговорител, който издава звуков сигнал и ви предупреждава, докато приближавате обектите. Някои сензори пък са оборудвани с по-напреднала технология и могат да ви предупредят за всякакъв приближаващ ви трафик.

При всички положения сензорите са изключително полезни в засичането на обектите наоколо и предупреждаването на шофьора за тях.

Проектирани са така, че да могат да бъдат инсталирани както отпред, така и отзад на автомобила ви и съответно по този начин да засичат обектите в тези области.

Парктроник системите рядко са особено скъпи и се инсталират сравнително лесно, така че няма за какво да се тревожите.

Създадени са, за да направят шофирането и паркирането максимално приятни и надеждни.

Препоръчваме ви да не се двоумите и да се сдобиете с възможно най-доброто още сега…

А съветът ни важи особено ако не се чувствате особено комфортно при паркиране и завиване в сравнително тесни пространства.

Предложенията на пазара са достатъчно разнообразни, за да обслужват потребностите на всеки. Със сигурност ще намерите тъкмо онова, от което имате нужда.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате парктроник система?

Гарантираме ви, че ако оборудвате автомобила си с парктроник система, в никакъв случай няма да съжалявате.

Макар и да са сравнително сходни, характеристиките на тези устройства могат да варират.

Тъкмо затова трябва да сте наясно за какво да следите по време на търсенето си. Само така със сигурност ще изберете най-доброто…

Обхват

Обхватът, с който бъдещата ви парктроник система ще разполага, е може би онова, което най-много ви интересува.

От една страна, той зависи от броя на сензорите, с които сте се оборудвали. Те обикновено се позиционират на предната и на задната броня. Това са най-издадените и следователно често контактни точки на един автомобил.

Броят на сензорите определя областта, в която системата ще засича различните обекти.

Парктроник системите, които разполагат с два сензора, са сравнително разпространени и са най-евтиният вариант. Тази бройка обаче се оказва недостатъчна за обхващане на цялостното пространство на движение на автомобила и е най-ефикасна при завиване.

Препоръчваме ви да търсите парктроник системи с минимум от 4 сензора. Те ще обхванат необходимото пространство достатъчно надеждно.

От друга страна обаче, трябва да вземете предвид и дължината на обхвата, с който една парктроник система разполага. В случая определящ фактор за вашето решение може да се окаже опитът, с който разполагате като шофьор.

За начинаещите се препоръчват системи с максимално количество сензори и дължина на обхвата. За различните радари това може да означава от 1,5 до 2,5 метра.

Ако не ви се налага да паркирате в много малка зона, система с минимален обхват на сигнала от 30 см вероятно ще бъде достатъчна. Тъкмо такива са повечето продукти на пазара в момента.

В случай че ви се налага да паркирате на тесни места обаче, вероятно ще ви бъде потребна система със сензори, които се задействат дори на 20 см или по-малко.

Ако вземете предвид собствения си шофьорски опит заедно с характеристиките на една парктроник система, при всички обстоятелства ще можете да направите най-добрия избор напълно спокойно и ще останете доволни.

Функции

Основната функция на всяка парктроник система е една – да ви сигнализира за обектите около автомобила ви.

За да обслужат потребностите на всеки шофьор обаче, много от парктроник системите разполагат с различни допълнителни функции за максимално удобство.

Ако една система разполага с функция за самодиагностика, това би било доста полезно. Така тя автоматично ще проверява състоянието на сензорите си и ще ви предупреди, ако се налага ремонт или замяна.

В повечето случаи парктроник системите така или иначе ще разполагат с някаква звукова сигнализация. Само някои от тях обаче ви позволяват да регулирате силата на звука в зависимост от ситуацията и потребностите си.

От друга страна, ако искате да се чувствате още по-комфортно, можете да си потърсите такава система, която да ви сигнализира за обектите наоколо с човешки глас.

В много от случаите теглич или велосипеди, поставени на стойка в задната част на автомобила, също могат да задействат парктроника. Тъкмо за да избегнете подобни дискомфортни ситуации, можете да си потърсите такава система, която разполага с функция за запаметяване на външни обекти.

Благодарение на подобна опция, можете да въведете в системата наличието на определен обект в задната част на автомобила. Така тя няма да се задейства от него и това ще предотврати фалшивите сигнали.

Ако пък искате да се чувствате максимално спокойни при маневриране, можете да се оборудвате с такава парктроник система, която позволява свързване на камера за задно виждане.

Така ще можете да разчитате не само на сигнала, но и на собствената си преценка. В крайна сметка може да се окаже, че сензорите се задействат от по-висока трева, храсти или снежна пряспа.

Това при всички положения са обекти, които няма да наранят автомобила ви. В някои ситуации обаче, ако се налага да се приберете повече, ще ви се налага да взаимодействате с тях.

Индикация

Методите, които парктроник системите използват, за да индикират на шофьора за обектите наоколо, са различни. Те могат да бъдат звукови, оптични или дигитални.

Първият случай като цяло е най-разпространен, тъй като е най-достъпен. При него шофьорът се предупреждава от системата с помощта на прекъсващ звуков сигнал. По честотата на подаване и по силата на звука можете да прецените на какво разстояние се намирате от някой обект.

Оптичните индикатори пък обикновено представляват различни LED светлини. Те се инсталират в огледало или на отделен екран.

В зависимост от разстоянието до приближаваните обекти индикаторът променя цвета си. Много парктроник системи комбинират звукова и оптична индикация, за да постигнат оптимална ефективност и по-голяма надеждност.

Най-удобният метод за индикация обаче си остава дигиталният дисплей. В този случай пък системата е снабдена с LCD дисплей. На неговия екран се показва разстоянието до приближаваните обекти с точност до 0,1 метра (в повечето случаи).

Освен това, в допълнение, често се показва и изображение на автомобил. От него можете да определите точно къде е външният обект и да прецените маневрите си спрямо него. Обикновено дигиталната индикация върви заедно със звукова.

Ако разполагате с ограничено количество средства, вероятно ще трябва да се задоволите със звукова и оптична сигнализация. Системите с LCD дисплей обаче си остават най-надеждни и удобни особено що се отнася до шофьорите с по-малък опит.

Издръжливост

Естествено, искате от парктроник системата си да изпълнява задълженията си максимално дълго.

Именно затова е добре да се уверите в издръжливостта на определен продукт, преди да решите да се сдобиете с него.

За предпочитане е да насочите вниманието си към продукти, които ще ви служат максимално дълго с минимална поддръжка.

Така или иначе това си остава технология, която се базира на захранване и работи благодарение на фини сензори. Прахът, калта и други нежелани замърсявания почти със сигурност в един момент ще възпрепятстват нормалната ѝ работа.

Имайте предвид и това, че въпреки вие да разполагате с парктроник система, това не гарантира същото положение и при останалите шофьори. Може да се окаже, че някой друг е допрял автомобила ви при паркиране и лекият контакт е повредил сензорите.

Постарайте се да търсите възможно най-издръжливите продукти, тъй като улиците си остават агресивни към движещите се по тях. Бъдете разумни предварително и в никакъв случай няма да съжалявате впоследствие.

Качество и цена

В много от случаите тъкмо цената се оказва онзи определящ фактор, който наклонява везните към един или друг продукт.

Имайте предвид, че има неща, по отношение на които можете да си позволите да направите компромис, но и такива, от които не трябва да пестите.

Както е в много други случаи, цената често се оказва маркер за качеството на определен продукт. Ако сте достатъчно съзнателни и избегнете заложените маркетингови капани, със сигурност ще успеете да подберете най-доброто.

Парктроник системата се очаква да бъде нещо, което купувате веднъж за автомобила си. Има вероятност тя да се износи с времето, но ако е достатъчно качествена, това е почти изключено да се случи.

Именно затова, независимо с какви функции и средства за сигнализация е оборудвана вашата парктроник система, не бива да правите компромис по отношение на нейното качество.

Така или иначе това не са особено скъпи продукти, така че при всички обстоятелства си заслужава да отделите малко повече средства, но да си гарантирате нещо наистина стойностно.

Преценете средствата, които сте готови да отделите внимателно, и така направете своя избор. Имайте предвид, че една парктроник система с цифрова индикация вероятно ще ви излезе по-солено.

Ако не разполагате с достатъчно средства, не ви препоръчваме да си търсите някакъв евтин вариант с LCD дисплей и индикация. Просто искаме да ви предупредим, че вероятно ще останете разочаровани от подобен некачествен продукт.

Независимо с какъв шофьорски опит разполагате, останалите средства за индикация ще бъдат достатъчно ефективни и ще ви подсигурят комфорт при шофиране.

Определено си заслужава да вложите средствата си в повече сензори с по-добър обхват, вместо да се снабдите с някакво некачествено подобие на LCD дисплей.

Избирайте разумно и със сигурност ще намерите парктроник система с точното съотношение между цена и качество.

Как да инсталирате парктроник системата си най-добре?

Е, вече сме спокойни, че знаете всичко необходимо за парктроник системите и при всички обстоятелства ще направите правилния избор.

Ние обаче искаме да сме ви от максимална полза. Парктроник системите не са нещо, което започвате да използвате веднага след неговото закупуване. За да заработи новата ви придобивка, на първо време трябва да я инсталирате.

В тази секция сме ви подготвили няколко основни съвета и насоки за това как да инсталирате парктроник системата си възможно най-добре.

И запомнете – ако не се чувствате уверени в себе си, най-доброто решение е да се обърнете към специалист.

Първа стъпка: Подгответе мястото за инсталиране!

Първо, трябва да инсталирате електронния блок за управление (ECU).

Можете да изберете мястото сами. В повечето случаи това се оказва багажникът, тъй като е достатъчно удобен.

Със същия успех обаче можете да го инсталирате почти навсякъде, стига мястото да бъде достатъчно деликатно.

Втора стъпка: Подгответе бронята!

Независимо дали става въпрос за предната, или за задната броня, преди да започнете инсталацията, първо трябва да я измиете добре.

След това трябва да я маркирате внимателно в зависимост от броя на сензорите. Най-разпространените парктроник системи разполагат с по четири сензора.

За да постигнете максимално ефективен обхват, трябва да разположите най-външните сензори в радиусните точки на бронята. След това трябва да разделите разстоянието между тях на три равни части. Останалите два сензора се позиционират на разделителните линии.

Трета стъпка: Маркирайте с обикновен маркер!

Маркирайте избраните места с обикновен неперманентен маркер. Той лесно се измива със спирт, без да наранява автомобила ви.

Точното маркиране трябва да се извърши в зависимост от предвидените параметри. В комплекта, с който разполагате, би трябвало да има кръг за сензорите. На него трябва да са посочени показателите за минимални и максимална ефективност.

Височината от земята обикновено възлиза на 50 см.

Четвърта стъпка: Пробийте маркираните места!

Дваж мери – веднъж режи! След като сте избрали местата, на които ще позиционирате сензорите си, трябва внимателно да пробиете дупки в бронята.

По правило сензорите следва да паснат идеално, ако правилно сте преценили размера на дупките.

За да се подсигурите максимално обаче, винаги можете да използвате лепило или силикон за допълнителна стабилност.

Пета стъпка: Свържете сензорите!

След като са инсталирани, сензорите се свързват към електронния блок за управление. Едва след това се свързват и към монитора в съответствие с контролния панел.

Шеста стъпка: Изпробвайте!

Nota bene! Преди да изкарате автомобила си на пътя, не пропускайте да изпробвате новоинсталираната си парктроник система при регулирани условия.

Опитайте се да активирате различните режими на сензорите, като приближавате различни обекти. Така ще можете да разберете кога идват истинските сигнали и кое предизвиква фалшивите.

Освен това, ако вашата система разполага с различни функции, не е лошо да ги изпробвате и да я настроите така, че да работи максимално удобно за вас самите.

И разбира се, въпреки че вече разполагате с парктроник система, не се осланяйте единствено на нея. Шофирайте внимателно и се наслаждавайте!

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за парктроник системите, както обещахме, ще споделим с вас няколко от най-добрите актуални предложения в областта…

1. Парктроник PNI Escort P04 A


Тази парктроник система разполага с 4 сензора, които ѝ гарантират оптимална ефективност и доста добър обхват. Ергономичният LED дисплей може да бъде деликатно инсталиран на арматурното табло или на огледалото за задно виждане. След това на него ще се показва разстоянието от препятствията от 2 м до 30 см. Освен дигиталната сигнализация обаче, ако се сдобиете с този парктроник, ще бъдете предупредени не само от класически звуков сигнал, но и от иновативни цветови маркери, които ще обозначават в зелено и червено разстоянието до приближаваните обекти от двете страни на автомобила.
Купи сега

2. Парктроник Amio


Парктроник системата на Amio, която ви споделяме, на практика представлява оптимизирана камера за задно виждане. Тя се позиционира в близост до багажника или до стойката за номера, за да ви гарантира възможно най-добрата видимост. С изключително малки размери е и може да се монтира на всеки автомобил, без да се пробиват допълнителни отвори за смата камера. Активира се, когато включите на задна скорост. Оперативната ѝ температура варира от -20 до 60 градуса, а освен това е ѝ водоустойчива с максимална допостима влажност от 95%, така че няма да ви разочарова дори и при дъждовни условия.
Купи сега

3. Парктроник Car Vision


Тази парктроник система работи с помощта на 4 матово черни сензора, които могат да бъдат пребоядисани при нужда. Обхватът ѝ възлиза на 2,5 метра, а освен това разполага и с детектор за плаж. Освен звуковата сигнализация, тази парктроник система комуникира с вас и благодарение на LED дисплей, който разполага с цветни индикатори, които показват позицията на обекта в ляво и дясно. За да бъде максимално ефикасна, тази парктроник система е оборудвана и със сензори за размера на обекта, към който приближавате.
Купи сега

4. Парктроник AT PARK 8G


Парктроник системата AT PARK 8G пък разполага с цели 8 датчика с обхват от 2,5 м до 10 см. Разстоянието от автомобила до обекта, към който приближава, се засича с мощта на ултразвуковите сензори, а системата известява шофьора за оставащото разстояние с помощта както на звукови сигнали, така и на LCD дисплей. Дисплейът обозначава разстоянието до приближаваните обекти цветово. Звуковата сигнализация се активира на 100-150 см от обекта, а цветът, който се показва на дисплея е зелен. Следват зачестяване на звуковите сигнали, жълт и зелен цвят, докато стигнете до 30 см, при които цветът става червен.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Парктроник Techstar


Представяме ви парктроник системата и на Techstar. Тя разполага с 4 сензора за паркиране и оптимизиран обхват от 20 см до 2,5 м. Системата е оборудвана с класическата звукова сигнализация, но освен това е снабдена и с дисплей, който ви осигурява и визуална информация по време на паркиране. Освен оставащото разстояние, на него можете да видите и класическа цветова сигнализация спрямо приближаваните обекти от двете страни на автомобила. Сензорите идват в тъмносиньо.
Купи сега


6. Парктроник OEM


Тази парктроник система работи благодарение на 8 ултразвукови сензора, които ѝ осигуряват обхват от 10 см до 2,5 м. Класическа звукова сигнализация ви предупреждава за приближаваните обекти. Същата информация обаче можете да получите и от оптимизиран LED дисплей, който ви показва оставащото разстояние не само в цифри, но и с помощта на трицветна система за сигнализация. В комплекта е включено всичко, което ви е необходимо – 2 бр. подложки, захранващ кабел, инструменти за пробиване и подробни указания за монтажа.
Купи сега

5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!