Всички категории

9-те Най-Добри Пречистватели на Въздух 2024

Напоследък доста хора се оплакват от мръсния въздух

Е, пречиствателите със сигурност могат да помогнат с този проблем!

Представете си, че сте поканили най-близките си хора у дома. Изчистили сте всички стаи, сготвили сте любимите им ястия и сте се погрижили максимално за техния комфорт.

Въпреки това, нещо не е наред.

Гостите ви постоянно прочистват гърлото си, изпитват умора в дома ви и често излизат на терасата “за глътка въздух”.

Нормално е, всеки домакин знае колко трудно се създава перфектната уютна обстановка.

Може би пречиствателите на въздух са точно това, от което се нуждаете.

Независимо дали живеете в апартамент с тесни стаи или пък разполагате с огромно пространство, тези малки, но полезни уреди, ще направят дома ви още по-комфортен.

Ако оборудвате стаите си с няколко такива пречистватели може да сте сигурни, че близките ви ще се освежават когато влизат в помещенията и ще могат да се отпуснат спокойно.

В този наръчник ще ви помогнем с всичко, което трябва да знаете за този вид продукти. Накрая сме ви подготвили и няколко предложения, от които да започнете.

Какво представляват пречиствателите на въздух?

Повечето пречистватели са сравнително компактни уреди и се състоят от вентилатор и вътрешен филтър.

След като го включите, продуктът ще започне да всмуква въздуха и да го прекарва през филтъра, който, от своя страна, ще улавя всички вредни частици.

След като въздухът мине пред филтъра, пречиствателят го пуска обратно в стаята и започва процеса отначало.

Разбира се, всеки е наясно с предимствата от чистия въздух, но ако все още изпитвате колебания относно пречиствателите, ви препоръчваме да обмислите следните точки.

Отлична хигиена

Ако сте собственик на жилище и на вас се пада задачата да го поддържате, вече сте наясно колко трудоемка задача е това.

Понякога чистенето сякаш няма край, а прахът, космите и дребните боклуци, се наслагват с невероятна бързина.

Пречиствателите ще бъдат вашите основни помощници в борбата с безкрайната мръсотия.

Голяма част от праха, който иначе ще полепне по мебелите ви, ще остане във филтрите. Така, ще се наложи да минавате с парцала доста по-рядко.

А и нека сме честни – по-удобно е да сменяте един филтър, отколкото да забърсвате всички повърхности у дома.

Комфорт и уют

Вероятно най-често срещаната причина за закупуване на пречиствател е желанието да се освежи въздуха в помещението.

В днешно време мнозина живеят в големи блокове и споделят пространството с доста съседи, от които ги делят няколко стени.

Може би често усещате лоша миризма, която да идва от тръбите и канализацията, или пък сте собственик на домашен любимец с по-миризлива козина.

Ами, точно за това са направени пречиствателите, които лесно ще отстранят подобни проблеми.

Разбира се, това си има и допълнителни предимства.

По-свежия въздух ще спомогне да се отпуснете по-лесно, както и да спите по-дълбоко.

Защита от болести

Неслучайно темата за мръсния въздух е все по-належаща – всички вредни частици, които дишаме, оказват влияние на здравето ни.

Ако помещенията ви разполагат с пречистватели, те ще улавят голяма част от алергените, микробите и вирусовите частици, които иначе се разпространяват във въздуха.

Със сигурност ще оцените това предимство на уредите, особено ако вие или ваш близък страдате от астма или пък имате малки деца, които искате да предпазите от болести.

Какви видове пречистватели на въздух има на пазара?

В днешно време технологиите са толкова напреднали, че пречиствателите на въздух доста се различават един от друг.

Някои са механични, докато други използват естествени материали и процеси.

Важно е да вземете предвид и тяхното главно предназначение – дали са изработени за употреба у дома или пък става дума за голям уред, който да улавя вредните частици навън.

Ето няколко от основните видове пречистватели, между които да избирате…

Абсорбиращи пречистватели

Този тип пречистватели често се използват и навън, защото успяват да уловят голяма част от токсичните вещества, произведени от фабриките и заводите.

Повечето използват активен въглен или друг вид естествен материал, който улавя веществата чрез физични или химични процеси.

Когато въздухът премине през устройството, мръсните газове са привлечени от абсорбатора и попиват в него.

Това са най-добрите пречистватели, ако търсите решение на проблема с лошата миризма. Освен това, те са и едни от най-безопасните, тъй като не съдържат вредни части.

За сметка на това, обаче, те надали ще успеят да се справят с всички вредни частици във въздуха, затова вероятно ще трябва да ги комбинирате с други устройства.

Ултравиолетови пречистватели

Този вид устройства работят на същия принцип като всички ултравиолетови защити, които предпазват кожата ви от слънчевите лъчи например.

След като поеме въздух, пречиствателят го излага срещу ултравиолетова лампа. Светлината разгражда връзките между молекулите и по този начин обезсилва всички микроби и вируси, които се разпространяват във въздуха.

Именно това е причината те да са често използвани за дезинфекция в медицинска среда.

За жалост, някои учени са против употребата на този вид пречистватели, заради опасността от озона.

При разграждането на частиците във въздуха, устройството може да разгради и кислородната молекула, която после да се превърне в озон, който е доста вреден.

Когато си избирате ултравиолетов пречиствател, задължително се уверете, че той използва само вълни с “безопасна” дължина. Така ще сте сигурни, че устройството не работи на конкретните честоти, които благоприятстват образуването на вредното вещество.

HEPA пречистватели

Това са най-често използваните пречистватели, тъй като могат да улавят всякакъв вид замърсители във въздуха.

Те използват мрежовидни филтри, изработени от целулоза или синтетични влакна, които хващат всички микроби, прахови частици и прочее.

Някои залепват за влакната, други се оплитат в мрежата, а най-малките частици остават в устройството заради посоката на въздушната струя, която ги отнася заедно с по-големите замърсители.

Така HEPA устройствата успяват да пречистят въздуха ви от почти всички частици и стават първенци сред пречиствателите за дома.

За сметка на това, обаче, те изискват и далеч повече поддръжка, както и честа смяна на филтъра, затова обмислете добре покупката си.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на пречиствател на въздух?

Както става ясно, на пазара ще откриете голямо разнообразие от устройства.

Именно затова сме ви подготвили най-важните характеристики, на които да обърнете внимание при избора на вашата нова придобивка.

Сертификат

Качествените пречистватели задължително са сертифицирани по стандартите на района, в който са произведени.

За пример, в Европа HEPA филтрите трябва да премахват над 99,95% от вредните частици във въздуха. За Америка стандартът е дори по-висок – минимум 99,97% от замърсителите.

Когато подбирате вашия пречиствател, е най-добре да се консултирате с продавача или да потърсите информация на сайта на производителя.

Така ще сте сигурни, че устройството е максимално ефективно и оправдава напълно инвестицията ви.

Дизайн

Пречиствателят на въздух може да бъде поставен във всяко едно помещение – спалня, всекидневна, баня, дори и килер.

Препоръчваме ви да съобразите дизайна на устройството с интериора на помещението.

Важно е да обмислите цвета, както и размера на пречиствателя, и да се уверите, че той ще се вписва добре сред останалите мебели.

Тук е добре да съобразите и неговата компактност, както и размера на стаята, в която ще го поставите.

Повечето устройства са с определена мощност, която е предназначена за по-малки или по-големи пространства.

Ако възнамерявате да използвате пречиствателя в спалнята или да го местите от стая в стая, ви препоръчваме да заложите на по-малък уред.

За по-обширни всекидневни, офиси и споделени работни пространства, е най-добре да заложите на по-обемно устройство, което обаче ще успее да пречиства повече количество въздух.

Контроли

Модерните пречистватели разполагат с един куп допълнителни функции, които определено ще ви бъдат от полза.

Като за начало може да се спрете на устройство със сензори, които засичат качеството на въздуха и определят дали той има нужда от пречистване към момента.

Други, пък, са снабдени с таймери, които може да настройвате така, че устройството да се включва в определен ден или час – докато сте на работа или през нощта.

Някои разполагат с няколко степени на работа и бързина на вентилатора, които са доста полезни, ако ще посрещате гости и спешно трябва да премахнете лошата миризма.

Не бива да забравяте и за пречиствателите с Wi-Fi или Bluetooth функция.

При тях удобството е, че можете да ги управлявате докато сте извън дома. Така ще сте сигурни, че въздухът у дома ще е свеж и чист когато се приберете от работа.

Как да извлечете максимума от пречиствателя?

Като всяка друга домашна придобивка, пречиствателят също изисква грижа и внимание.

На първо място задължително прочетете листовката към продукта, за да се запознаете с всичко най-важно за поддръжката на конкретния продукт.

Не забравяйте редовно да почиствате устройството.

Пречиствателите ще работят максимално ефективно, ако въздухът минава през тях безпроблемно. За целта, филтрите трябва да са чисти и без запушвания, а ако има контейнер, в който се събират отпадъците.

След това трябва да обмислите и мястото, на което ще го поставите.

Локацията на устройството е от голямо значение и именно от нея зависи дали уредът ще работи ефективно.

Постарайте се да измислите място, на което уредът ще може да засмуква максимално въздух. Не ви препоръчваме да го поставяте близо до стени или обемни мебели като дивани, легла и прочее.

Освен това, трябва да внимавате и с температурата, тъй като прекалено горещите или студени места също могат да навредят на пречиствателя.

Затваряйте прозорците и вратите, когато уредът работи.

По същия начин, както не бихте ги държали отворени докато е включен климатикът, така трябва да се съобразявате и с пречиствателя.
 

Надяваме се този наръчник да ви бъде от полза при избора и употребата на новия ви пречиствател.

Сега нека се насочим към някои от най-добрите устройства на пазара у нас, които със сигурност ще паснат на дома ви…

1. Пречиствател за въздух Xiaomi BHR5860EU


Този умен пречиствател на Xiaomi e първото ни предложение, именно защото е и доста предпочитан сред клиентите. Причината за това е очевидна – устройството е “умно” и може да се управлява през приложение Xiaomi Home. Обхваща до 48 кв.м. и е снабдено със скенери и индикатори, които сигнализират за качеството на въздуха в помещението.
Разполага с HEPA филтър и автоматично регулиране на скоростта спрямо нуждите в стаята. Стилният корпус на съоръжението е изработен от пластмаса и е в бял цвят, който перфектно ще се впише във всеки модерно обзаведен дом.
Купи сега

2. Пречиствател за въздух Philips AC3854/51


Следващото ни предложение е устройството на Philips, които са сред водещите производители на пречистватели. Устройството от серията 4000i разполага с HEPA филтър и допълнителен филтър с активен въглен за максимално почистване на въздуха. Обхваща дори по-просторни стаи с размер до 73 кв.м., а освен това разполага и с нощен тих режим на работа.
Продуктът е енергийно ефективен и е с мощност от 60W, равняващо се на една стандартна електрическа крушка. Устройството има общо 4 нива на скорост и може да бъде управлявано дистанционно от мобилното приложение Clean Home+.
Ако това не е достатъчно, то имайте предвид, че пречиствателят е снабден и с модерен дисплей, сензори и индикатори за качеството на въздуха.
Купи сега

3. Пречиствател за въздух AlecoAir D22PURIFY


Това устройство работи и като влагоабсорбатор и гарантира перфектно качество на въздуха във всяко помещение до 45 кв.м. Разполага с HEPA филтър и няколко нива на работа. Можете да го контролирате и когато сте извън дома, благодарение на приложението AlecoAir. Освен това, продуктът разполага и със стилен сензорен дисплей, както и индикатори за качеството на въздуха.
Купи сега

4. Пречиствател за въздух Samsung AX34R3020WW/EU


Не позволявайте на размера на този продукт да ви плаши! Всъщност той се отличава с лесната си поддръжка, тъй като разполага със самопочистващ се филтър, който се нуждае само от периодична смяна. Освен умните сензори и индикатори, които отмерват качеството на въздуха, устройството е снабдено и с функция за заключване за деца, което го прави и доста безопасен.
Купи сега

5. Пречиствател за въздух LG PuriCare Wi-Fi AS60GDWV0


Още един умен пречиствател, този път на водещата марка LG. Интелигентните индикатори на продукта засичат както мръсните частици, така и лошата миризма във въздуха, а стилният панел променя цвета си в зависимост от степента на замърсяване.
Продуктът е снабден с HEPA филтър и покрива помещения до 58 кв.м. Разполага с общо 5 степени на работа, таймер за изключване, както и индикатор при нужда от смяна на филтъра.
Купи сега

6. Пречиствател за въздух Heinner HPA-M500


Следващото ни предложение е пречиствателят на Heinner, който предлага система за двойно почистване на въздуха. Освен HEPA филтър, той разполага и с филтър с активен въглен, а освен това е снабден и с модерен тъчскрийн дисплей, през който да го управлявате.
Препоръчваме ви да го използвате в помещения до 60 кв.м., като можете да го поставите и в спалнята през нощта, тъй като продуктът има и тих режим на работа. Корпусът е в стилен бял цвят и е изработен от пластмаса, което го прави компактен и леснопреносим.
Купи сега

7. Пречиствател за въздух Rowenta PU3030F0 PURE AIR


Продуктът на Rowenta гарантира качествен въздух и пречистване до 99,99% – дори повече от стандартът за сертифициране. Устройството прекарва въздуха през три филтъра: първия – за прах и косми, вторият – за дим и миризми, а третият – за всякакви алергени и микроби.
Интелигентната система със сензори засича нивата на замърсяване във въздуха, а двата режима на работа AutoDay и AutoNight позволяват да оставяте устройството включено дори през нощта.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Пречиствател за въздух Rohnson R9700


Това устройство комбинира HEPA филтър с ултравиолетова лампа и обхваща помещения до 60 кв.м. Разполага с общо 3 степени на работа, както и с удобен тъчскрийн дисплей за лесно настройване.
Корпусът е изработен от пластмаса, а самото устройство предлага функция за заключване, ако споделяте пространството с малки деца. Освен това, индикаторите ще ви сигнализират когато е време да смените филтрите, а таймерът позволява да зададете определено време на работа.
Купи сега

9. Пречиствател за въздух Levoit Core 300S


Последното ни предложение е устройството също предлага тристепенно филтриране на въздуха и е снабдено с няколко различни филтъра. След като сканира въздуха и степента на замърсяване, продуктът автоматично задава най-подходящия режим на работа, за да гарантира максимална ефективност и качество на въздуха.
Освен с таймер и гарантирано ниско ниво на шум, устройството може да се синхронизира с мобилното приложение VeSync за дистанционно управление. Това обаче не е всичко – продуктът е сертифициран и против производството на озон, за да го използвате спокойно в домашни условия.
Купи сега

3.2/5 - (135 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
  1. Цветомира пише

    Здравейте, не ми стана ясно как да си избера пречиствател според площта на стаята? Пише, ако искате да ползвате за съседните стаи трябва да прецените общата кубатура. Със сигурност, ако си купя няма да го ползвам само в една стая. А в моя дом те са с различна площ. И още нещо. Стените няма ли да са ограничение за пречиствателни или трябва да се мести? Но как да стане изчисляването на площта като най-малката стая е 9 м2, а най- голямата 30 м2?

  2. Йоана пише

    Няма как да пречисти ,,през” стените,разбира се!:Д

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!