Всички категории

8-те Най-Добри Проточни Бойлери

Проточните бойлери набират популярност и то с право.


Те нямат резервоар и са познати като проточни или незабавно загряващи бойлери и са с много преимущества пред традиционните бойлери.

Но те също имат някои ограничения и недостатъци, които трябва да вземете предвид, преди да решите, че те са най-добрият избор за домакинството ви.

Ще ви преведем през това, което трябва да знаете, за да направите информирано решение за покупка.

Какво е проточен бойлер?

Проточните бойлери стават все по-популярни, до голяма степен поради енергийната им ефективност и компактния им дизайн. Тези бойлери са способни да доставят гореща вода при необходимост, като нагряват водата, само когато тя е необходима.

Традиционният бойлер съхранява гореща вода в резервоар и използва енергия, за да поддържа водата гореща, докато тя „чака“ да бъде използвана.

Просто казано, когато имате проточен бойлер, горещият ви душ не е ограничен от размера на резервоара на бойлера ви.

Енергията се използва само за нагряване на водата, а не за нейното съхраняване или за това да се поддържа гореща. Това означава, че горещата вода се доставя при необходимост, а не си стои в резервоар, както при традиционния бойлер.

Как работят проточните бойлери?

​Предпоставката зад проточният бойлер е много проста.

Когато се отвори крана за гореща вода, студена вода протича в проточния уред и електрическият нагряващ елемент (или газов елемент) се задейства и нагрява водата, докато тя преминава. Водата излиза от уреда гореща и готова да бъде използвана.

Тези системи са способни да доставят постоянен приток гореща вода, но са ограничени от скоростта на протичане на уреда. Скоростта на протичане е количеството вода, която проточният уред може да нагрее във всеки даден момент.

Ако уредът ви има твърде ниска скорост на протичане, той няма да може да достави достатъчно гореща вода, че да покрие нуждите на домакинството ви. Избирането на достатъчно голям уред е изключително важно решение, за да не ви свърши горещата вода.

Проточен или традиционен бойлер

Проточен бойлер:

 • Нагрява водата, когато е необходима, докато тя преминава през уреда
 • Голяма предварителна инвестиция
 • За инсталацията често се налагат модификации
 • Екологичен
 • Компактен за околната среда
 • Изключително важно е правилното избиране на размера
 • Може да се поправя при нужда

Традиционен бойлер:

 • Нагрява и съхранява вода в резервоар за употреба в по-късен момент
 • ​По-къс експлоатационен период
 • Варира в капацитет на съхранение от 75 до 300 литра
 • Изисква подово пространство
 • Икономичен за закупуване и инсталиране
 • Често протича, когато има нужда от поправка или заменяне

Дали проточните бойлери ще заменят традиционните бойлери?

Системите за нагряване на вода при необходимост са станали много често срещани в Европа и Япония и през последното десетилетие са набрали популярност в САЩ. Това е предимно понеже са много екологични, използват по-малко пространство и са икономични за употреба.

Много хора смятат, че системите за нагряване на вода при необходимост са бъдещето.

Технологията несъмнено ще се подобри и тогава тези системи вероятно ще наберат популярност и ще станат по-евтини.

Конструкцията на нови домове също ще се адаптира като строи домове с нужните електрически изисквания, давайки на възможност на собствениците на недвижимо изискване или да инсталират система за нагряване при необходимост по време на строежа на дома, или лесно да преминат към такава в по-късен период.

Взимането на решение за инсталиране на проточен бойлер може да не е точният ход за всекиго точно сега, но за тези, които могат да се облагодетелстват от предимствата, си е чиста печалба.

Предимства и недостатъци на проточните бойлери

Спестяване на енергия

Няма загуба на топлина, докато водата „чака“ да я използвате, каквато се случва при традиционния бойлер, понеже топлата вода бива доставена при необходимост.

Дълготрайност

Проточните бойлери имат по-дълъг експлоатационен период от традиционните бойлери. Средно, и с подходяща поддръжка, тези уреди обикновено могат да издържат 20 години или повече.

Заменяеми части

Експлоатационният период, отчасти, е удължен, понеже проточните бойлери са създадени така, че да могат да бъдат поправяни. Ако един традиционен бойлер започне да тече, има голяма вероятност целият уред да трябва да бъде заменен.

Но уредите, работещи със система „при необходимост“ са създадени така, че почти всяка част да може да бъде заменена.

Компактен дизайнПо-малко пространство е необходимо за проточните бойлери. Те се монтират на стена и някои уреди дори са създадени така, че да се инсталират навън.

Безкраен достъп до гореща вода

Дължината на душа ви вече не е определена от размера на резервоара на бойлера ви. Когато е избрана подходящата големина, проточният бойлер ще може да предостави на домакинството ви безкраен достъп до гореща вода.

Прясна вода

Горещата вода никога не стои в резервоар, който може да съдържа ръжда и минерални отлагания, ако не е бил правилно поддържан. Когато е необходима гореща вода, тя е загрявана на момента и на място и се доставя незабавно.

Спокойствие

Понеже проточният бойлер няма резервоар, няма нужда да се тревожите за честите, свързани с възрастта на уреда, проблеми с протичането, които традиционните бойлери често изпитват, когато се доближават до края на експлоатационния си период. ДА не се тревожите за повреждане от протичането определено може да ви помогне да спрете по-добре нощем.

Недостатъци на проточния бойлер

Начална цена

Очаквайте да похарчите повече пари, когато купувате проточен бойлер. Не е необичайно тези уреди да струват дори до 3 пъти повече от традиционния бойлер, докато бъдат инсталирани.

КапацитетВ зависимост от необходимостта на домакинството от гореща вода може да е необходимо да се инсталират 2 големи проточни уреда. Добавянето на малък единичен уред за използване в банята може също да е добра алтернатива.

Увеличаване на мощността

Проточните уреди изискват повече електричество, за да доставят гореща вода при необходимост. Повечето домове, особено по-старите такива, може да не могат да поддържат проточен бойлер без да се наложи подобряване на източника на електрическа мощност.

Скъпо вентилиране

Захранваните от газ проточни бойлери изискват скъп материал за вентилиране.

Лимит на изходящото количество

Ако необходимостта на домакинството за гореща вода е по-голяма от способността на системата, уредът няма да може да достави гореща вода. Без предимството на резервоара, проточният бойлер може да достави само толкова гореща вода, колкото може да нагрее в даден момент.

За какво да гледаме, когато купуваме проточен бойлер

Има по-малко място за грешка, когато избирате проточен бойлер. За разлика от традиционния бойлер, който поддържа запас от гореща вода в резервоар, проточният уред няма този буфер, на който да се облегне.

Ако проточният бойлер не може да нагрее водата, докато тя преминава през уреда, доставената в чешмата вода ще е хладка.

Ето няколко важни неща, които трябва да обмислите, когато избирате проточен бойлер:

Спестяване на електроенергия (ефективност)Тъй като спестяването на енергия е едно от най-големите преимущества при преминаване към проточен бойлер, това е фактор, на който трябва да обърнете голямо внимание, когато изберете правилния уред, който да посрещне нуждите ви.

Едно нещо, което да помните е, че ефикасността и спестяването на енергия при системата за загряване на вода при необходимост намаляват, когато нуждите на домакинството от гореща вода се увеличат.

Но дори и в този случай пак можете да очаквате проточният бойлер да се представи по-добре от традиционния бойлер, що се отнася до спестяване на енергия.

Избиране на правилния размер за потребностите ви

Производителите специфицират размера на уредите си като определят температурното покачване, необходимо за постигане на специфична скорост на протичане. След като изчислите тези два фактора за домакинството ви ще можете да изберете проточен бойлер, който най-добре посреща нуждите на семейството ви от гореща вода.

Като общо правило, можете да очаквате проточният ви бойлер да достави между 8 до 20 литра (скорост на протичане) гореща вода в минута.

Системите, които се захранват с газ, по принцип могат да произведат по-голяма скорост на протичане от електрическите системи.

Когато определяте размера на традиционен бойлер, мислите по отношение на капацитета (300-литров резервоар), но при проточните бойлери трябва да мислите по отношение на потока (20 л/м – 20 литра в минута).

Намирането на правилния размер уред, който да служи за изпълняване на нуждите на домакинството ви от гореща вода, е изключително важно, тъй като няма да има резервоар, който да помогне с недостига на гореща вода през пиковите периоди.

За справка, ето някои средни скорости на протичане (GPM – в галони в минута, като един галон е равен на 3,8 литра) и средни желани температури за някои често срещани домакински уреди:

Вана – 4,0 GPM (или 15 литра в минута) и средна температура от 39 градуса по Целзий;

Душ – 2,5 – 3,0 GPM (или 9 – 11 литра в минута) и средна температура от 40 градуса по Целзий;

Пералня – 2,0 GPM (или 8 литра в минута) и средна температура от 49 градуса по Целзий;

Миялна машина – 1,5 GPM (или 6 литра в минута) и средна температура от 43 градуса по Целзий;

Кухненска мивка – 1,5 GPM (или 6 литра в минута) и средна температура от 43 градуса по Целзий.

Избирането на правилната гаранция​

Гаранциите варират от производител на производител и от модел на модел. Много производители изискват да регистрирате проточния бойлер в допълнение към необходимостта да бъде инсталиран от професионалист, за да може да бъде покрит от гаранцията.

Сравняването на гаранциите е важна част от избирането на проточен бойлер. Когато един производител застава зад продукта си с разумен гаранционен срок и процедури, това е добър показател, че той вярва в качеството и надеждността на уреда, който продава.

Избиране на вида захранване на проточния бойлер

Има няколко основни източника на захранване на проточния бойлер, без значение дали ще изберете модел за цялата къща или за едно местоположение.

Повечето проточни бойлери са захранвани или от естествен газ, от течен пропан или от електричество.

Естествен газ или течен пропанГазовите бойлери и тези с течен пропан работят по подобен начин, като и двете са по-ефективни и нагряват водата по-бързо от електрически проточен бойлер. Газът и пропанът струват по-евтино от електричеството.

Захранваният от газ проточен бойлер често е най-добър избор, ако го използвате за загряване на вода за цялата къща, тъй като изисква инсталиране само на един газопроводник.

Става малко по-сложно, ако изберете няколко единични бойлера, понеже тогава ще трябва да снабдявате с газ няколко различни местоположения, което ще стане по-трудоемко и скъпо.

Газовите бойлери могат да произведат по-голямо температурно покачване на литра на минута от повечето електрически бойлери (около 19 литра в минута в сравнение с 8). Газовите или пропановите бойлери често изискват специални видове вентилация, така че по принцип те са най-добрият избор, за който да помислите, когато обзавеждате новопостроен дом, или ремоделиран дом.

Помнете, че не всички области имат налични общински служби за газоснабдяване и пропановото гориво трябва да се съхранява в резервоар в собствеността ви.

Електричество

Докато газовите бойлери може да са по-ефикасни в дългосрочен план, електрическите бойлери обикновено са по-лесни и по-евтини за инсталиране. Електрическите уреди обикновено са по-малки от газовите и не изискват вентилация (ако домът ви вече не е снабден с подходяща вентилация за газов бойлер, това ще увеличи разхода и труда за инсталация).

Поради тези причини електрическите бойлери позволяват повече гъвкавост по отношение на това къде могат да бъдат инсталирани – в по-малки, по-недостъпни места от газовите бойлери, и често по-близо до желаното местоположение.

Електрическите проточни бойлери са по-добра опция, когато обзавеждате преди строена сграда и не искате да се заемате с много допълнителна конструкция или време и разходи за инсталация, които са нужни, за да осигурите правилна вентилация и газопроводи.

Бойлер за цялата къща или за едно конкретно място

Бойлер за цялата къща

Проточните бойлери за цялата къща са най-добрият избор, ако планирате да използвате повече уреди едновременно.

По-малки модели могат ефективно да нагреят едно- или двустаен апартамент или малък семеен дом. По-големите модели могат да нагреят до пет водопроводни и домакински уреди едновременно, без да им свърши топлата вода.

Бойлер за едно конкретно място

За разлика от бойлерите за целия дом, тези за едно местоположение са предназначени да се фокусират върху единичен уред, предоставяйки стабилен източник на гореща вода само на един кран.

Тези бойлери трябва да бъдат инсталирани колкото е възможно по-близо до желаното устройство и обикновено се използват за нагряване на домакински водоснабдителни уреди, като душа, кухненската мивка или миялната машина.

Тъй като бойлерите за едно местоположение се инсталират директно до входящия водоснабдяващ източник, има много по-малко забавяне (почти никакво) на загряването на водата.

Това е много важно, когато вземете предвид, че стандартният домашен бойлер се намира, средно, на 20 метра от уреда, който ще нагрява. 

Това е много повече разстояние, което горещата вода трябва да измине, преди да пристигне до крана.

Най-добрите проточни бойлери

В този списък ще разгледаме някои от най-добрите електрически проточни бойлери на пазара. Ще разгледаме преимуществата и някои от характеристиките, за които може още да се колебаете. Можете лесно да прегледате плюсовете и минусите на различните модели проточни бойлери.

1. Проточен бойлер Ariston Fast R ONM 11 LPG EU


Това е проточен бойлер за монтаж над мивка с механичен контролен панел. Захранва се чрез газ и има регулируем термостат.

Минималното налягане е 0,15 бара, докато максималното е 10 бара.

От енергиен клас А е и развива максимална мощност от 18,5 киловата. Осигурява обем на загрята вода до 11 литра в минута.
Купи сега

2. Проточен бойлер TESY IWH 70 X02 BAH


Проточният бойлер на Теси е с мощност от 7000 вата и е от енергиен клас А.

Предназначен е за монтаж над мивка и е създаден да се използва в банята. Инсталацията му е отворен тип. С механичен контролен панел е.

Осигурява обем на загрятата вода от 4 литра в минута. Размерите му са 13 см ширина на 7,6 см дължина на 20 сантиметра височина, а теглото му е само 2,5 кг.
Купи сега

3. Проточен газов бойлер Bosch WR11-2P31


Уредът е с мощност от 1000 вата и осигурява оптимална конвекция на потока на въздуха.

С класически дизайн е и е предназначен за стенен монтаж. Има защита от водни пръски. Разполага с функция за защита срещу замръзване, като фиксираната температура е 5+/-2 градуса по Целзий.

Разполага с регулиращ се чувствителен биметален терморегулатор. Може да се монтира над мивка или над душ. От енергиен клас А е. Максималното налягане е 12 бара, а минималното е 0,1 бар.

Осигурява обем на загрята вода от 11 литра в минута.
Купи сега

4. Проточен бойлер Елдом 72486B


Предназначеният за баня проточен бойлер на Елдом ви осигурява възможност да контролирате колко силна да е водната струя. Освен това има защита от превишаване зададената водна температура, защита при пад на налягането в мрежата за водоподаване и защита срещу поражение от електричество.

Допълнително има и защита от превишаване на налягането. Разполага със светещ двоен ключ и с функционален душ с конзола. Дизайнът му е елегантен, а монтажът е лесен.

Уредът е от енергиен клас А и с максимална мощност от 6500 вата.
Купи сега

5. Проточен бойлер Veıto flow


Този проточен бойлер лесно се монтира и е с малък размер. Може да се инсталира в кухня или баня. Има функция „душ поток“. Осигурява ниско и високо налягане на водата, като има автоматична защита. Можете да контролирате потока на водата, както и температурата.

Температурата се поддържа между определени градуси и уредът има защита, която не позволява превишаването им. Захранва се с електричество и е от енергиен клас А.

Максималната му мощност е 9000 вата, като има 3 нива на мощност.

Осигурява максимална температура от 40 градуса по Целзий. Максималното налягане е 10 бара, а минималното е 0,05 мегапаскала. Осигурява обем загрята вода от 4,6 литра в минута.
Купи сега

6. Проточен бойлер Емона


Този уред е с мощност от 3500 вата. Позволява хоризонтален (стенен) монтаж. Има електронен дисплей, на който можете да видите каква е температурата на водата в момента.

Предназначен е за монтаж над мивка и е с механичен контролен дисплей. Осигурява LCD дисплей и регулируем термостат. Максималната температура на загряване е 60 градуса по Целзий.

Времето за затопляне е 5 секунди. Проточният бойлер е от енергиен клас А.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Проточен бойлер Relax Р под налягане


Това е проточен бойлер под налягане, който осигурява до 3,6 литра в минута гореща вода (до 43 градуса по Целзий) при 13 градуса по Целзий температура на входящата вода. Може да се монтира на мястото на обикновен бойлер или под мивка. С компактни размери е. Топлообменникът е подходящ за вода с всякаква твърдост и е устойчив на варовикови отлагания и корозия. Инсталира се под налягане.

Осигурява мощност от 3500 вата до 7000 вата.

Има електрически предпазител, защита срещу поражения от електричество.
Купи сега

8. Проточен бойлер Юнга ЕМ010


Уредът е с удобни размери и е лесен за монтиране. Има 2 години гаранция. Може да се използва навсякъде. Предназначен е за монтиране над мивка. Разполага с регулируем термостат. От енергиен клас А е.

Максималната му мощност е 3500 вата.

Осигурява максимална температура от 55 градуса по Целзий. Обемът на загрятата от него вода е 3,2 литра в минута.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
6 Коментари
 1. Петя Георгиева пише

  Здравейте! Интересува ме проточен бойлер под налягане , за монтиране под мивка ,захранване с ток. Кой от предложените тук проточни бойлери е подходящ ? Благодаря предварително за отговора! Желая хубав ден?!

 2. ТЕМЕЛКО ПЕТРОВ пише

  Включете, моля, електрически проточни боййлери с чучур и душ-слушалка. Благодаря

 3. ТЕМЕЛКО ПЕТРОВ пише

  Включете, моля, електрически проточни боййлери с чучур и душ-слушалка. Благодаря.

 4. Василев пише

  Теси/Tesi , проточен за баня е нескопосано направен. Резервоарчето му е малко, едва ли има 400мл,в него е разположен нагревател 7000кв и водата става непоносимо гореща,защото няма степени,1-2-3,а е само 1. И за кухнята е така,но там поне нагревателя е 3кв и може да го смесиш със студената вода.

 5. Петър Иванов пише

  Здравейте,
  Предложете ми монофазен проточен бойлер , който да обслужва душ и мивка в банята.
  Какво да е сечението на захранващият кабел.

 6. Боянка Стоянова пише

  Здравейте!
  Кой монтира проточните бойлери при закупуване? Има изисквания от гаранцията им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!